Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anandtech po 27 letech končí

S youtubem je to pravda, Ian Cutress přesunul interview na youtube, doporučení k nákupu komponent dostanu od Builzoida, případně najdu v databázi Techpowerup.
Anandtech posledních 5let negeneroval nic zajímavého.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxní je, že v téhle uspěchané době vítězí 20+ minut dlouhé video nad článkem, který lze přečíst za 5 minut.
A to nemluvím o vyhledávání konkrétní informace.

Schopnost čtení je na ústupu a čtení s porozuměním se přesunulo mezi legendární superschopnosti :(

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Video o AnandTechu od Iana Cutresse na jeho YT kanálu (TechTechPotato) o délce 26 minut má ~4500 slov, článek šéfredaktora AnandTechu Ryana Smithe má ~1900 slov. Takže bych to s rozdílem hustoty informací, při volbě autorů schopných se k tématu relevantně vyjádřit, neviděl vůbec černě. Při poslechu videa (většina stopáže talking head) lze dělat i něco jiného, při čtení článku nikoli. Takže srovnávat jednoduše poměr obsah/čas nelze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, jak rychle čtete.
26 minut videa je na mne hodně i za ideálních podmínek.
Zkrátka tu potřebnou pozornost tak dlouho neudržím.
Zvlášť pokud bych krom toho měl dělat ještě něco jiného než nějakou jednoducho mechanickou činnost.

Poškození sluchu a věk tomu taky nepřidají.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

problem je, ze mladez ma problem s citanim.
nehovoriac citat s porozumenim.

tiez davam prednost clankom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně souhlasím s melkorem. Získávat informace z videí, natož něco ve videu zpětně dohledat, je zlo. Časová náročnost je až o řád vyšší. Stejně tak si mohu vyhledávačem snadno zjistit článek, ve kterém se objevilo nějaké tvrzení. Když si ale po měsíci vzpomenu, že bych potřeboval dohledat video, ze kterého pocházela nějaká informace, není to prakticky možné. Nemluvě o archivovatelnosti obsahu (a to nemyslím soukromou, ale zálohování např. webarchivem). Zanikne web - obsah celkem pravděpodobně dohledám i po 10 letech. Zanikne streamovací kanál - smůla.

„Při poslechu videa (většina stopáže talking head) lze dělat i něco jiného, při čtení článku nikoli.“

Když mi video ukazuje grafy, kvalitu obrazu, tabulky specifikací a podobně, tak nic jiného dělat nemohu. Naopak na text existují i čtečky, takže když jde o čistě textový obsah, mohu si ho přehrát a dělat při tom něco jiného. Opačně to nejde, stream si do článku nepřevedu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To osobně chápu jako minimální daň za to, že využívám cizí obsah místo tvorby vlastního. V opačném případě (vlastní tvorba) mám přeci vše ve mnou zvoleném optimálním formátu pro zpracování/publikaci i archivování.

Zkuste si vyhledat "website was given two weeks"
https://filmot.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud děláš rešerši (sběr dat), tak se potřebuješ prokousat i těmi méně přístupnými zdroji. A třeba přečíst článek na mobilu, pohoda. Grafy horší, zvláště, pokud je nelze rozkliknout, zvětšit, nebo je po rozkliknutí obrázek ještě menší, jako třeba zde na DIIT (fakt peklo ta galerka na mobilu). Ve videu ten graf či tabulku prostě přečíst nelze (na velkým monitoru jo), je potřeba se koncentrovat jak mág, aby člověk neztratil nit, co zrovna vypravěč komentuje a k čemu patří čísla, která zrovna říká...
Tím neříkám, že videa nemají své místo. Ale tak nějak mi nevyhovují. Speciálně, právě když něco rychle hledám, nebo potřebuji jenom jednoduchou informaci. A hlavně když tím nechci zabít půlku odpoledne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám u sebe vždy tablet (dříve 4:3 8", nyní 16:10 11"), takže mne SF neomezuje.

Autoři videí, kterým na posluchačích záleží mají většinou u videa Index (napr. HUB), který umožní snažší orientaci v obsahu (často i s jemnější granulací než bývá u web článků). Při odkazu na YT video lze uvést odkaz s přesností 1sec, u webových je rozlišením min. kapitola.

Řada zajímavých videí má formu interview/debaty, kterou by si v textové podobě člověk asi moc neužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videa maji svou hodnotu, zejmena vsak pokud neco obrazove ukazuji. Vyhledavat se v tom neda, nejak rozumne archivovat a indexovat a tak, take ne. Bud si tedy z toho clovek musi udelat nejake poznamky a ty nekam ulozit, jinak je to na pytel.

Jo, ale pekne mohou byt nejake prednasky o astrofyzice a podobne. Pokud tedy chce mit clovek jen zcela zakladni predstavu o dane problematice. A nepotrebuje se vracet k podrobnostem. Na to casto muze stacit i podcast.

Ale na nejake odborne veci? Psany text je psany text.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám radši už youtube videa místo čteného textu
1. mám pocit, že mají lepší finanční model a můžou si dovolit šít do velkých firem jako je asus nvidia i amd
2. většinou je to o výkonech/obsahu jednotlivých autorů, pokud by oba Stevové z HWU i z GN pouze psali asi bych četl stejně je
3. jak HWU tak GN mají i textové alternativy
4. člověk se rychlejí naladí na autora a zjistí o co mu ve skutečnosti jde, vidí skutečného člověka a jeho emoce
5. současná situace HW je tak smutná, že připomíná žabo myší války, o každé procento výkonu se vedou nekonečné diskuse, všechno je tak nějak ložený a většina překvapení je spíš negativních, většinou lidi zkoumali do hloubky hw, kvůli rozdílům, které jsou dnes minimální, nikdo se moc neodlišuje a nevybočuje, všichni jedou podobnou písničku, toto víc nahrává právě YT kanálům, které dokáží reagovat rychleji na aktuální trendy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, videa mají některé přednosti. Je fakt, že když mám ten čas a juknu na nějaké review Železa, je fajn to vidět v akci. Speciálně, když jde spíše o technické provedení třeba, vzhled a další konstrukční vychytávky. Eventuálně porovnání obrazu či plynulosti hry.
Moje schopnost vnímat info z videa končí ve chvíli, kdy se přejde na čísla a další statistiky. :) A pochopitelně, když potřebuji něco dělat a nemůžu se soustředit pouze na displej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dřív to dávalo i smysl dělat brutální rozborky, upgrade člověk mohl dělat každý rok, a potřeboval do detailu vědět, jestli se mu to vyplatí nebo ne, dnes cyklus obměny HW je dlouhý a hlaně skoro nepotřebný, jenom HW nadšenci obměnují častěji a stejně musí počkat 2 roky než vyjde nová generace, která alespoň něco někam posune

a dneska každý ví, že když koupí "Strix" tier nespálí se, když koupí platinum zdroj nespálí se, koupí noctuu nespálí se, koupí fractal design nespálí, takže rozhodování je celkem jednoduché, když HWU řekne tahle deska je nejlepší další dvě stojí za zvážení a ostatní je odpad, co by člověk vybíral a dělal analýzy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud těch 4500 slov nese stejnou informační hodnotu jako těch 1900 slov, tak vyhrává stále masivně psaná forma. A to proto, že když člověk mluví, může se více rozkecat "slovním smogem". Slovo "hmmm" je stále slovo.
No a pak to dohledávání informace, to je ve videu peklo. Psané články jsou možná komerčně úpadkový žánr, ale ještě to chvíli potrvá, než skončí. Naštěstí. Horší to budou mít jazykové mutace, jako čeština, slovenština ... pokud mám trh pro 1mld čtenářů na přežvýkání novinek a pak trh s 10miliony čtenářů, je to moc velký rozdíl.

Čekám, kdy google bude analyzovat videa a půjde tak vygooglovat video s přesnou minutou, kdy dané slovo padne. Kde je ta AI když ji člověk potřebuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Casem to prijde. Stejne jako OCR pred cca. dvema dekadami zpristupnila naskenovane dokumenty fulltext vyhledavani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na tom do akej miery vas tie informacie zaujimaju.

Video sa da pustit a nechat bezat niekde v rohu monitoru, na druhom monitore alebo uplne na pozadi a pocuvat len zvuk, a popri tom robit aj nieco ine. Ak vas jeho obsah az tak velmi nezaujima, tak ho nepotrebujete sledovat s plnou pozornostou, ale staci vnimat klucove slova a zaujimave informacie. Ak ma nieco zaujme tak si to pretocim kusom spat alebo pauznem a pozrem grafy.

Citanim clanku zial musite venovat 100% pozornost vasich oci a hlavy (dekodovanie textu) aby ste presli balik malo zaujimavych informacii. Citat clanky detailne a pozorne sa oplati vtedy ked ma to naozaj zaujima. Napr. ked rozmyslam o kupe nejakeho hw a citam o nom recenziu tak ju prejdem detailne. Ale ak neuvazujem o kupe tak recenziu prebehnem len v rychlosti, pozrem klucove slova a hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R.I.P

:-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BTW. Když se tu bavíme o těch videích a tak. Může mi někdo doporučit slušný zdroj recenzí komponent. Primárně skříně zdroje?
Zejména mě zajímá odhlučnění a řekněme ergonomie či možná kvalitní funkčnost skříně. Hledám něco co nestojí jako raketa, nepostrádá kvalitu a je to šikovně navržené. Alternativně bude zajímavé kouknout i na "vitríny", tedy nějaké ty kejsy odhalující svůj obsah na obdiv. To už si domluvím sám s juniorem.
Mám trochu obavy o konstrukci skříně, aby se dala dobře uchladit i v současných vedrech a nebyla hlasitější, než běžné hlukové pozadí v bytě. I kvůli tomu, bude-li třeba nechat běžet výpočty přes noc v pokoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemaju toho vela, ale zato ked recenzuju, tak dopodrobna https://www.hwcooling.net/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...tato redakce má vlastní bezdozvukovou komoru (jako jedna z mála ...možná i jako jediná) pro měření hlučnosti (je tedy schopna měření reálných parametrů):
https://gamersnexus.net/cat/cases
https://www.youtube.com/@GamersNexus/videos
a občas se zaobírá (většinou ve spolupráci s nějakým profesionálem z oboru) i rozbory:
https://www.youtube.com/watch?v=F7ia_FZcthQ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad video vs. text:
IMHO doba textová (která opravdově začala až s knihtiskem [a zlem jménem copyright]) končí.
- od počátku to byl jen "rovnák na ohejbák" - nemožnost uchovávat a masově předávat audiovizuální informace (k čemuž jsme evolučně vybaveni)
- pro text totiž nemáme v mozku dedikované "akcelerátory" - na rozdíl od řeči, pro kterou je náš "wetware" uzpůsoben. Navíc je řeč spojena i s obrazem: mimikou, gesty...
- takže čtení, psaní; chápání textu je nutné se aktivně učit - a to částečně neustále: gramatika psané formy se časem víc a víc odlišuje od mluvené řeči [respektive naopak: řeč se přirozeně mění, zatímco textová podoba - jako čistě lidský konstrukt - ne. Proto se textová pravidla čas od času musí zrevidovat a přizpůsobit soudobé řeči [pokud se tak neděje, dopadne to jako s angličtinou])
- text je vlastně symbolické vyjádření řeči - která sama o sobě je do velké části symbolická. To značně zvyšuje nároky na zpracování.
- text je "sériový": dává informace jednu po druhé; řeč ovšem kromě obsahu slov, paraleně skrze intonaci, zabarvení, dikci, atd. poskytuje i další (často důležitější) infomace; a je-li to komunikace tváří v tvář, tak člověk získává ještě info z výrazu tváře, gest, postoje atd. - a to souběžně se slovem. Tyhle všechny zdánlivě jen "side-channel" informace jsou často důležitější než samotný významový obsah slov [např. "Jdu domů." lze říct mnoha způsoby: unaveně, smutně, vesele, naštvaně, toužebně atd...] - pro běžnou lidskou komunikaci je emoční obsah většinou důležitější než didaktický význam slov - naše hovory z většiny nejsou tvořeny návody na sestavení PC nebo uvaření knedla, vepřa, zela...
- pokud platí, že řečí nelze vyjádřit vše a dostatečně přesně, tak tím spíše to platí pro text.
- obecně jen přečíst textovou informaci zabere víc času než stejnou informaci se stejným obsahem sdělení a "side-channel" informacemi než si ji vyslechnout (a její "zpracování" v hlavě zabere také větší "výpočetní výkon").
- jinými slovy: pro většinu komunikace audiovizuální informace jsou nejen dostačující, ale přímo vhodnější než textové.
- ano, dnešním problémem může být v AV podávaných informací "indexace", rychlé vyhledávání konkrétních pasáží (zejména u informací typu návod je vhodné nějaký nástroj k vyhledávání mít). Ale ani v textu to nemusí být "easy" - pokud není strukturovaný, vyhledat jednu izolovanou pasáž třeba v románu neděleném na kapitoly může byt dost velký problém. Navíc si IMHO vzhledem k nástupu a rozvoji toho, čemu se říká AI, myslím, že indexace a vyhledávání v AV záznamech bude snazší a použitelné.
- Čtení a psaní se pomalu (ale jistě) dostává do skupiny dovedností typu obhospodařování zvířat, vyrobení jednoduché poličky, sestavení PC - užitečné, ale dnes už specializované dovednosti, které člověk znát nemusí.

To všechno píšu jako milovník knížek, teenagerovská léta jsem strávil na sf/f knížkách. Ale jsem už starší a čtu čím dál míň. - Zabere to mnoho času, je to kognitivně velmi náročné (tzn. člověk nesmí být unavený, vyčerpaný, nesoustředěný) a ještě je dnes okolo mnoho alternativních "zábav", které nabízejí intenzivnější "odměnu" za méně času a námahy...
Jistě, čtení a psaní může pomoci vylepšovat chápání a vyjadřování vlastní řeči, být preciznější, lépe chápat obsah sdělení, jemné nuance atd.; pomáhat udržovat pozornost, trpělivosti, sebekázně apod. Psaní jednoznačně podporuje jemnou motoriku...

Ale to na věci nic nemění - tak jako dnes člověk nepotřebuje vědět (a umět) jak a z které strany se dojí kráva, tak brzo nebude umět potřebovat číst a psát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem nejprv cetl DImp. + svethardware, pote pctuning a nasledne cdr.cz -> dnesni diit.cz.

Svethardware je jiz v prdeli, pctuning rovnez, plno reklam, zvastu a picovin, nekdy se ale neco najde.

Kdyby zrusili diit.cz, bylo by to v prdeli, protoze my sme tu komunita jiz zajeta, zajimame a zname se.

Uz nam zrusili 4allmobile, uloz.to, hellshare..., neskutecne me serou!

Jo videa na youtube jsou ale je plne reklam a system sleduj, upozorni a dej like, nasledne kecy.

Ja si chodil po informace i hodnoceni zakazniku na czc.cz, jak to s nim bude uvidime...

Jinak velice si pochvaluju weby TechPowerUp a NotebookCheck.

Zacala me srat AMD, offline drivre nejde stahnout, jenom online detekce a nasledne download...

Mohl bych se jinak redakce diit.cz zeptat proc se musim po tydnu znova prihlasit? Nejde to zmenit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.