Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: v kalifornském Berkeley to taky umí skvěle

Osobně si myslím, že právě díky licenci má BSD před sebou zajímavější budoucnost, než linux, u kterého se mi trochu zdá, že už dosáhl obsazení všech segmentů, kde bylo výhodné jej využít. Ale třeba v průmyslových zařízeních se objevuje jen výjimečně, když někdo vyrábí obyčejný router, příliš mnoho know-how, které si nepřeje zveřejnit tam není. Něco jiného jsou systémy, kde běží nějaké zpracování dat. Často běží právě na windows embedded (koupí se za pár USD licence, a není problém), nebo třeba systémech od WindRiver (což je trochu dražší sranda).
Pro ty společnosti pak může být zajímavé obecné věci komunitě vrátit (API, ovladače...), ale své know-how si ponechat. S něčím takovým je v případě GPL problém, dneska už začíná být vidět, jat to rozvoj linuxu začíná brzdit (ZFS, ExFAT, Thunderbolt...).
Navíc nehrozí, že Vás někdo zažaluje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No prave s tym WindRiver je to tak pol na pol uz. Nechali si svoj povodny VxWorks, BSD-based system je discounted asi od 2009 a momentalne sa dost presadzuje WindRiver Linux.

A nie je to uz uplne pravda ani o tom sietovom prostredi. Napriklad Cisco NX-OS pouziva ako zaklad embedded Linux od MontaVista, Juniper Networks vo svojich network/security boxoch vyuziva sice ako zaklad FreeBSD, ale vsetky ostatne produkty su uz stavane na Linuxe; F5 Networks svoj system od urcitej verzie tiez postavil na Linuxe a nie FreeBSD. Dalo by sa este pokracovat tym, ze Extreme Networks postavili svoj ExtremeXOS na Linuxe a nie VxWorks ako to bolo pri ExtremeWare; ...

Sam by som bol radsej keby to bolo viac BSD, ale myslim, ze sa este stale neda napisat, ze Linux uz dosiahol vrchol.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to tak zdá, ve spoustě produktů byl linux nahrazen...po jednom období, kdy proběhlo několik soudů a hlavně vznikla GPLv3, která je zase o něco více restriktivní a aktivistická.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A? firmy používajú MS software a tam je licencia ešte restriktívnejšia Napr. Netflix v 2012 ohlásil že idú používať FreeBSD ale potom rýchlo potichučky prešiel na Linux

Tak aby sme sa nebavili od dojmoch
- Čítali ste GPLv3? aspoň FAQ
- Nejaké príklady kde prešli z Linuxu na FreeBSD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono samozrejme bude zalezat co to je za projekt. Ja vydim prechod k Linuxu na projektoch kde jevyuzivany ako samostatny OS a nad nim bezia proprietarne sluzby, priklad su rozne komercne SSL VPN. samozrejme ak je velky zasah do jadra a vyrobca by nerad zverejnoval svoje zmeny, moduly, ... tak siahne po BSD. Ale aj tak to cele nebrani stale fungovat roznym komercny OS postavenym na Linuxe (uz spominany MontaVista alebo WindRiver).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze kazdy typ licencie ma svoje vyhody a nevyhody. Je dobre a logicke, ze existuju sucasne.

Linux urcite nepovedal svoje posledne slovo.

Prilis nechapem "Něco jiného jsou systémy, kde běží nějaké zpracování dat. Často běží právě na windows embedded (koupí se za pár USD licence, a není problém), nebo třeba systémech od WindRiver (což je trochu dražší sranda)." Linux je len operacny system a ak si donho nainstalujes vlastnu aplikaciu, tak ta nikto nenuti zverejnovat zdrojove kody tvojej aplikacie. Svoju aplikaciu si mozes licencovat ako chces.

Mas trochu medzery co sa tyka vykladu GPL licencie.

Win embedded sa vyuziva preto lebo vo firmach je vzite pouzivanie a programovanie pre windows a plus lobby. S licenciou daneho OS to nema nic spolocne.
Svoje know-how si mozu stale ponechat.

GLP je o tom, ze ak si nieco vytvoril vyuzitim diela licencovaneho GPL, tak aj tvoje dielo automaticky prebera danu licenciu.Ak distribuujes tvoj produkt, tak si povinny na vyziadanie zverejnit jeho zdrojove kody.

Ak len interne vyuzivas ten svoj produkt, tak ti nevznikaju ziadne povinnosti a nemusis nic zverejnovat.

Pri BSD nemusis zverejnovat zdrojove kody svojich uprav, ked distribuujes svoje dielo. Ak by Sony pouzilo linux, tak by muselo zverejnit svoje upravy a to z pohladu ich biznisu asi nieje ziaduce.

Z druhej strany je ale skoda,lebo to co oni vyvinuli (napr. ovladace pre AMD grafiku) bude musiet niekto znovu naprogramovat, ak ich nezverejnia. To je "nevyhoda" BSD licencie a uzavretych licencii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile to budu prodávat jako celý produkt, HW + OS + aplikace, tak už problém ale je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "Osobně si myslím, že právě díky licenci má BSD před sebou zajímavější budoucnost, než linux ..."

Projekt BSD je zde od sedmdesátých let minulého století. Komerční firmy (Sun, Microsoft, Apple, ...) si z něj braly, co se jim hodilo. A protože podle licence nic vracet nemusely, tak také skoro nic nevracely. V tomto ohledu se za těch více než 30 let nic nezměnilo. Pokud si myslíte, že zanedlouho nastane doba nevídaného rozkvětu BSD, tak s velkou pravděpodobností budete zklamán. Vaše nadšení pro BSD bych chápal, kdyby to byla žhavá novinka se zatím netušeným potenciálem. Ale to BSD není. Ten systém má velmi dlouhou historii a IT průmysl si jeho potenciálu byl celou dobu vědom.

Licence Linuxu je restriktivnější tím, že nutí komerční firmy přispívat k jeho vývoji. ("Distribuuješ odvozenou verzi, tak koukej poskytnout zdrojáky" - lidé zde znají BSD i GPL licence, a tak nemá smysl to do detailu vysvětlovat.) To je řadě firem proti srsti, ale pár jich přispívá, a to stačí na to, aby se Linux rychle vyvíjel.

Cituji: "S něčím takovým je v případě GPL problém, dneska už začíná být vidět, jat to rozvoj linuxu začíná brzdit (ZFS, ExFAT, Thunderbolt...)."

Příklady jako ZFS, exFAT nejsou vhodné. Licence těchto produktů byly záměrně sepsány tak, aby ty produkty nešlo s Linuxem distribuovat. Byla to součást konkurenčního boje. Sun (autor ZFS) mohl klidně ZFS licencovat pod několika licencemi zároveň (včetně GPL). Neudělal to proto, aby jeho Solaris na x86 platformě měl vůči Linuxu výhodu na poli serverů. Oracle už to nechává plavat, protože na Linuxu se místo ZFS bude používat Btrfs. Pohnutky Microsoftu ohledně licencování exFAT nemá smysl rozebírat vůbec. Microsoft dojí všechny v gigantickém měřítku.

Cituji: "Navíc nehrozí, že Vás někdo zažaluje."

Kvůli patentům se v současné době soudí skoro všichni. BSD licence na tom nic nemění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a presto vznikne i RPM repozitar pro exFAT a asi i pro ZFS, ktery uz davno pro linux je primo do kerneu, ne pres FUSE ;-))

To ze nesmi byt v GNU kernelu neznamena, ze si to tam uzivatele nedaji, stejne jako jsou RPM balicky pro nonfree veci, jako AMD/NVIDIA modul pro graficke karty.

Lide obecne moc dobre nechapou GNU, Oracle je psan v GNU C++ a pouziva kupu GNU knihoven (viz LGNU/GNU ) ... a jak je vidno, je to komercni produkt, ktery se prodava ;-))

Duvod proc komercnim firmam GNU vadi je ten, ze z nej neni legalni cokoliv vykradat, ackoliv SCO to treba radi deli jako z BSD, tak nasledne z Linuxu, kdy SCO UnixWare byl upraveny GNU LINUX kernel tak, aby to neslo na 1. pohled poznat, znam cloveka, co na tom pracoval ... presto mela SCO tu drzost, nasledne obvinit lidi kolem linuxu z kradeze jejich kodu ... to uz ale tak u zlodeju byva, jsou neskutecne drzi a kazdeho obvinuji z toho, co sami pachaji, podle hesla, podle sebe soudim tebe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci můžou klidně Linux kombinovat se svým proprietárním softwarem. Stačí se podívat třeba na čtečky e-knih. Běží na ních Linux jako OS - k němu zveřejňují zdrojáky. Nad OS běží jejich vlastní proprietární rozhraní, ke kterému nic zveřejňovat nemusí (a většinou to ani nedělají).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"S něčím takovým je v případě GPL problém, dneska už začíná být vidět, jat to rozvoj linuxu začíná brzdit (ZFS, ExFAT, Thunderbolt...)."

Co je brzda pro jednoho, může být příležitost pro jiného. Místo ZFS vzniká "o generaci lepší" btrfs. ExFAT bych sem vůbec netahal, licencovaný fs nemá na médiích pro volné použití co dělat.

Naopak cím dál tím víc musím dát RMS za pravdu. GPL je dobrá cesta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"FreeBSD je pro mě svého druhu vysněný operační systém"

Pak teda nechapu, ze jsi jeste nepresl(a) na PC-BSD, ale votravujes se furt s tou Mageiou. Podivej se uzivatelu ma PC-BSD asi jako ta Mageia, takze budes dal "in" a navic je to cele jen mirne upravene FreeBSD, kam dohodili hezci instalator, graficke prostredi v zakladu, par drobnych utilit s GUI a system PBI balicku, ktere ale nemusis nutne pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy kedy som skúšal PC-BSD 9.0 tak bol updater zabugovaný a celé to bolo riadne pomalé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mas asi nejaky spatny HW, u me to jelo v pohode, nerikam, ze bych to chtel pouzivat, ale tak jestli Mageia nebo tohle uz je vcelku jedno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co PC BSOD? Zkoušeli jste?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis MS Windows? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q9400 4G RAM a 7800GT to sa mi nezdá pomalé

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nerikam pomale, proste mas neco nekompatibilniho, me to chodilo OK. Ale tim to nikomu nedoporucuju, je to proste hardcore OS pro fanousky asi jako ta Mageia. Akorat me zarazilo, ze ta Anicka? tvrdi, ze je fanousek BSD a pritom zustava u Mageii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BSD je haklive na hardware v tom smyslu, ze Te vykoupe kazdy osizeny zmetek napr.: mechaniky Samsung, cokoliv od PekloTEK a dalsi "vykvety" usporne/sdilene-moderniho navrhovani hardware. Sice jsem videl i par pripadu "Generic ostudy", ale porad plati, ze FreeBSD si sijes od jadra na miru. Ackoliv PC-BSD nepouzivam a zrovna nefandim, jsem si docela jisty, ze to pujde jako u klasickeho FreeBSD, tedy po staru a bude to prehledne, jednoduche a maximalne odlazene. Nejsem zrovna fanouskem samovrazednych nastroju typu Yast, Yum, nebo Apt, protoze kdo se v tom ma potom vyznat. Sysinstall je sice minulosti, ale dalo se snim nainstalovat cokoliv. To, ze to nema obrazky nevadi, zvladl to kazdy. Stacilo nezapomenout echo 'moused_enable="YES"' >> /etc/rc.conf a podobne srandicky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. BSD licencia 3-clause a 2-clause je kompatibilná s GPL takže to nie je pravda že by FreeBSD nemohlo používať GCC to oni sa rozhodli že ho nebudú používať pre politicko-ideologické dôvody napr. Dragonfly BSD používa GCC
2. Síce kernelové moduly pre ZFS nemôžu byť integrované do kernelu ale to neznamená že by sa ZFS na Linuxe nemohlo používať dokonca už sú preň dva ovládače kernelový modul a FUSE driver tzn. BSD neponúka zaujímavé vlastnosti prečo naň prejsť

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze z clanku zacina byt citit i jine dedictvi univerzity v Berkeley.... a jeste starsi nez BSD :-) Slovy klasika - "to musel bejt ale hustej matros".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Několikrát jsem na tohle téma slyšel větu: "Při pohledu do zdrojových kódů BSD je vidět, že vzniklo na stejném místě jako LSD".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V chemické laboratoři ve Švýcarsku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On to vynyslel Europan, tusim francuz, alebo svajciar ale pocas staze na Berkeley. Pokial si dobre pamatam tam Biochemicky pavilon je hned vedla IT pavilonu na University of California at Berkeley

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíte se. Bylo to ve Švýcarsku, jak jsem napsal. Jak vzniklo spojení LSD a BSD si přečtěte zde (pokud vás "nenakopne" podobnost těch zkratek :) ): http://www.lemoda.net/people/jeremy-s-anderson/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akurat to LSD ma teraz vecsiu uzivatelsku zakladnu ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BSD obecne je zastaraly, nestihajici a obcas i padajici OS.
BSD bel kralem v dobach FreeBSD 4.5, to byla doba, kdy se preslo z kernelu 2.2 na 2.4 a BSD bylo porad jeste lepsi, i kdyz 2.4 uz sla slusne vyladit, prichodem 2.6 a vyse jiz BSD jen ztracel, at jde o HW, tak hlavne rychlost a stabilitu, u FreeBSD doslo k regresi, ktera uz se nikdy neopravila, zatimco tezce vytizene FreeBSD 4.5 zvladalo slusne I/O, tak prichodem 5 tky se to zhorsilo, ba co vice, zacalo to padat.

Prikladem budiz treba NetApp, v Ontap 7.x zvladal obrosvke zateze, na strickem zeleze zvladal stovky volmes, deduplikovat a nestale replikovat, po prechodu na v8, tezy z Linuxu na BSD (nevim jake) ten samy system na o 2 generace lepsim zeleze nestiha a ne jen ze nestiha, on ten prechozi system byl taky dost vytizen, vlastne permamentne pretizen, presto fungoval, stihal vyrizovat I/O ...ted, I/O nestiha, kahuna je vecne na 100% a co je horsi, zahazuje ulohy, takze nedobehnou ... a uz nam i jednou nakrasne cely spadl ... takze za me je BSD shit, ktery bych jiz nikdy nenasadil.

Na linuxu treba bezi VMWARE, pokud prejdou na BSD, tak uvidite to same.

Dale neni pravda, ze musite davat to co napiset komunite, musite davat komunite pouze to, co prepisujete !
Tedy kdyz opravite program, musite dat opravu komunite.
Kdyz si ale napisete svuj program, mozna i modul do kernelu, nemusite vazne davat komunite NIC .

BSD byl skvely skvely system ve sve dobe, fungoval a dal se nasadit misto Solarisu tam, kde se v te dobe linux nechytal, nebot nezvladal obrovske I/O ani tisice procesu, byl na to pak moc pomaly a nezvladal to ukocirovat.
Dnes ? BSD ani nezustalo tak dobre, jake bylo a zhorsilo se, zatimco linux jim utekl na mile daleko a to i Solarisu.

BSD ma malo vyvojaru, vse do kernelu se pridava pomalu a nestihaji to ani odladit, vlastne nejlepsi vyvojare co maji jsou na HW moduly od lidi, kteri je delaji jak pro linux, tak pro BSD. Proc je jiz BSD dout,prislo o granty, ti co je zivili ted plati lidem kolem linuxu. A komercni firmy ? ty BSD ignoruji, jen rozjet zalohovaci SW silena vec pro zkuseneho admina, je treba je rozjet ve fakerootu spoustece linuxu v BSD, ale je tereba treba kombinaci BASHe s BSD a Linu zajistit, aby ten SW videl skutecne svazky a ne fakeroot .... a rozjizdet Oracle bych tam uz nechtel ani nahodou.

S BSD je to tak, clustery opustil, nahradil jej linux, aplikacni servery opustil a ze setrvacnosti zustal na veci jako FW, DNS, SMTP ... cas postoupil a uz nejsou casto ani tam ... firmy co fandili BSD samy uznali, ze uz je mrtvy a se slzou v oku jej opustili, stejne jako jini opustili mnohem lepsi a porad skvely Tru64, ktery jako jediny mohykan ma asi porad co rict i po tech letech, tak spickovy UNIX to byl ... ale kdo si dnes koupi HW Alpha ? ... i kdyz porad je to mozne, ale ta cena.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už minulý týždeň som sa chystal napísať, no dnes už musim: Stopnite tieto trapne vylevy onicom. Toto patrí na zensku dvojstranku zenskeho magazinu, akože aké sme super linuxacky, nie sem, kde netreba prezentovať zrejme fakty. Otras!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, jen tak dál.

A vy uřvánci, co horujete o "vymazání Aničky ze světa", potěšte nás prosím nějakým výtvorem z vlastní hlavy. Pomůžete pozvednout diit z tohoto bahna :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidne to tu muze byt, ale imho by to melo byt v casti BLOG. Tohle nema se zpravodajstvim nic spolecneho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle patří vážně někam na osobní blog nebo do někam do deníčku. Na DIIT už ani pravidelně nechodim, protože mě děsí, jaký věci se tu ještě dočtu. Chudáci lidi, co GNU/Linux nebo BSD nepoužívají a spojují si tyhle sr* s názory normálních uživatelů těchto systémů.
Pokud chce někdo argumentovat stylem "napiš lepší" tak se nemusí obtěžovat - já opravdu nemám potřebu si pravidelně vylévat své názory k jiným, každý týden je měnit a doufat, že to všechny strašně zajímá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím.

Když si budu vybírat konzoli, tak si vyberu podle periferií nebo nabídky obsahu a je mi úplně jedno, co je v tom za systém. Důležité je, že to funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Dnes bych tedy všem, kteří 1% Linuxem opovrhují ráda připomněla, že >nejenže používají Linux dnes a denně (minimálně zde na diitku),

Linux nie je 1%, minmalne nie v Nemecku a v tychto dnoch

http://gs.statcounter.com/#os-DE-daily-20120701-20130701
http://gs.statcounter.com/#os-DE-daily-20130515-20130701

Hlavne priciny vyzreaju byt

Mnichov proti Microsoftu: občanům bude rozdávat CD s Linuxem
25.6.2013,
Mnichovská radnice je s přechodem na Linux zjevně spokojena a tak hodlá své zkušenosti prezentovat národu tak, že během speciálních akcí rozdá dva tisíce CD s Lubuntu. Vše proběhne začátkem příštího roku.
http://diit.cz/clanek/mnichov-proti-microsoftu-obcanum-bude-rozdavat-cd-...

spolu s
Half-Life 2 oficiálně vyšel pro Linux
28. 6. 2013
http://www.root.cz/zpravicky/half-life-2-oficialne-vysel-pro-linux/

Linuxový Steam podporuje 64bitové hry
21. 6. 2013
http://www.root.cz/zpravicky/linuxovy-steam-podporuje-64bitove-hry/

a nebol na tom zle, ani vo Francuzsku pri podobnych akciach
http://gs.statcounter.com/#os-FR-daily-20090615-20090731

tie percenta ziskali

FR: Paris region students to get Open Source mobile office on USB key

175,000 students in Paris and environs will be handed USB keys preloaded with Open Source applications when they return to school after this summer.

Students, aged 15 and 16, can use the key to access their e-mail, bookmarks and documents on computers at school, home or elsewhere. "Supplying students with USB keys is far cheaper than providing laptop computers", said a spokesperson for the Greater Paris Regional Council last Friday.

Versions for Mac OS X or GNU/Linux will be developed later. The applications will be packaged by the Open Source application Framakey, which takes care of synchronisation and updates of the software.
https://joinup.ec.europa.eu/news/fr-paris-region-students-get-open-sourc...

Akonahle dodali Linux teenagerom, tak ho tato skupina skusila, le kedze v 2009 neboli A-ckove hry, tak pri nom nezoatali.

Dnes opat idu do distribucie linuxu detom

June 28, 2013
French parliament says free software is a priority in education

France's Senate and National Assembly agree to make free software a priority for education. This Wednesday the National Assembly confirmed a proposal by the Senate, urging institutions of higher educations to prefer this type of solution. The plan still needs to be accepted by the government.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/french-parliament-says-f...

Oni teda vyhodnotili, ze brzdou su A-ckove hry, ktore Valve dostal na GNU/Linux

>ale také používají možná 0,01% FreeBSD dnes a denně,

v knihe
http://www.amazon.com/Peter-Nortons-Guide-UNIX-Norton/dp/0553352601

sa pise, ze ¨su dva typy ludi: Ti, co pouzivaju Unix a vedia o tom, a ti, co ho pouzivaju. ale nevedia o tom¨.

Linux je Linuxsov Unix a BSD je tiez verzia Unixu. Systemy typu Unix, ktore nemaju certifikat sa casto volaju Unix like OS.

Napr. BSD je v tal,er kazdej usteredni pevnej linky, kabloveho pripojenia, a v kazdom prepojovacom centre mobilneho operatora, teda ak volate urciet pouzivate nejaku formu BSD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.