Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AOC a Philips uvedou LCD monitory s kvantovými tečkami

A co pokrytí Rec 2020? Vzhledem k tomu, že to je součást nové videonormy, tak se takové monitory stanou zajímavější než ty s podporou AdobeRGB.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To nevidím moc dobře, vzhledem k tomu, že většina lidí a ani většina běžných programů (videopřehrávače a prohlížeče fotek) neumí color management. S widegamut monitory je pakárna, nic pro BFU (to vím, protože je používám).

To je dost rozdíl od telky, kde se to "prostě systémově zařídí", aby byly barvy zobrazeny správně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak správě nezobrazují barvy ani ty sRGB W-LED displeje, když neumí pořádně zelenou z ní namíchanou azurovou. :-( W-LED = silná žlutá a modrá)
široký gamut se dá vždy ořezat (navíc lepší displeje mají možnost volby různých před kalibrovaných rozsahů), ale obráceně to nefunguje.

Asi bylo blbý když si někdo kdysi koupil HP2475W a pak na tom chtěl editovat fotky. Ten displej uměl jen nativní gamut, takže ani adobe ani sRGB se na tom bez sondy a ořezem přes ICC profil dělat nedalo. Ale zase kdyby to nemělo špatnou odezvu (silný overdrive), tak já bych jej používal dodnes. Já mám barvičky rád. :-) A ty odstíny co umí to zobrazit třeba monitory s GB-r LED jsou dost luxusní (hlavně červená v nativním gamutu - ta je správně krvavá). A QD jde ještě dál...

Nakonec QD filtr v sobě má i blbý Sony Xperia Z3 a podívejte se na tom třeba na lagom test:
http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast.php
- ta červená a zelená řada... to pak na normálním sRGB LCDčku proti tomu blbýmu mobilu vypadá jako oranžová a žlutozelená. A kupodivu fotky na tom nevypadají nějak nepřirozeně, jen zelená na fotkách má vetší šťávu a je to takový sytější, ale nic hrozného. To je asi i o tom jak se to komu líbí.

Mám hlavně takový pocit... a mistr redaktor & fotograf v jednom by mě mohl opravit... Ale analogové foto (film) mělo mnohem širší barevný rozsah než jen dnešní digitální sRGB do které jedou všechny BFU a laby. Takže by bylo asi docela fajn, aby se z té ošizené normy sRGB někdy postoupilo dále, nebo spíš blíže k rozsahu který je běžný pro lidské oko (tzv. pointers gamut)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedna věc je špatně kalibrované monitory z výroby, nebo dokonce nedostatečný gamut z principu masky a jiná věc posílání sRGB do widegamut monitoru bez color managementu. Jako uživatel HP2475W vím, že bez správy barev je to nechutně přestaurované a tonálně ulítlé. A znám lidi co si s tím prostě neporadili a raději si pořídili obyčejný. Na druhou stranu, když si s tím člověk pohraje, tak je hned práce s fotkama v AdobeRGB a ProPhoto úplně jiná káva a člověku je líto některé krásné syté odstíny likvidovat a ořezávat do sRGB pro "obyčejný plebs". :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Také fotím do Adobe RGB (Sony A77) a když pak vidím jak to vypadá u kamošů na levných ne IPS monitorech, natož na malých monitorech notebooků kdy se nezobrazí navíc detaily na původně 24Mpx fotce, nebo dokonce jen na mobilech a pidi displejích (i když prej až FullHD...), je mi smutno za ten úpadek :-( Plebs... Perly sviním sypu často :-(

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No né, 1. český web co kromě o nekonečném opakování novinek 4K, Free/Gay-SYNC, 4K, Free/Gay-SYNC... si všiml i tohohle. :-D

Rec 2020 tyhle monitory pokrývat asi nebudou. Ale podle dostupných materiálů od QD Visionu by to mělo pokrýt všechny běžný rozsahy jako Adobe, NTSC, DCI...
Hlavně jestli fakt ceny budou i nižší než při použití GB-r LED filtru, tak to bude pěkný.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tento článok ma teda výpovednú hodnotu ako predminuloročný výherný tiket... :-)

Za prvé, nie je to žiadne vylepšenie LCD technológie, ale quantum-dots sú použiteľné vo všetkých typoch (IGZO, IPS, VA a ľubovoľne), ktoré potrebujú podsvietenie, pretože sa to týka výlučne len podsvietenia, kde "biele" LEDky (teda modré so žltým luminoforom) produkujúce značne nevyvážené farebné spektrum, budú nahradené tiež modrými, ale namiesto luminoforu sa použijú vrstvy s "kvantovými bodkami" umožňujúce presnejšie definovať vyžiarené spektrum.
http://www.digitaltrends.com/home-theater/how-quantum-dot-lcd-tvs-work/

Za druhé, nie je to nič nového, Sony to už od vlani používa vo svojich Triluminos displejoch, napríklad TV modely W9xx.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Za druhé, nie je to nič nového, Sony to už od vlani používa vo svojich Triluminos displejoch, napríklad TV modely W9xx."

No já nevím, ale článek je o monitorech, ne o televizích. Kolik stávajících monitorů to využívá, když to tedy není nic nového? A za druhé - článek netvrdí, že jde o dosud nevyužitou technologii. Není mi jasné, proč tu demonstrativně vyvracíte informaci, která ve článku není? :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

O teto technologii nevim nic, ale po precteni clanku musim rict, ze to pusobi trochu zmatecne.
Na zacatku se rika neco o tom ze je to jakoby vylepseni. Kdezto z podledniho odstavce uz mam pocit ze je to samostatna technologie.

Co se uzivatele "x x" tyka, tak pokud to neni vylepseni a zaroven se to da pouzit se soucasnymi typy, tak to zrejme vylepseni bude, proc by se to tam jinak pouzivalo? :)
Nicmene clanek je mozna o monitorech, ale je tam zminka i o LCD TV Samsungu. Takze pokud to opravdu Sony u TV uz pouziva, minimalne by to tam melo byt take pripadne samsung vubec nezminovat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jó ten článek je hodně zajmavý, když to čtu. Já viděl nadpis tak sem hned chválil i bez jeho přečtení (protože už vím dávno o co jde - QD sleduji) :-D

Pro ty co to z článku nepoberou zjednodušená verze:
QD (Quantum Dots) filtr je pasivní prvek - prostě filtr který upravuje barevný spektrum tak aby bylo možný dosáhnout širších barevných gamutů s nízkými výrobními náklady.

No a kdo o tom chce vědět víc, tak složitější verze je třeba zde:
https://pcmonitors.info/articles/the-evolution-of-led-backlights/

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě štve. V pitomé televizi, kde můžou být barvy úplně mešuge, je to už rok, ale v displayích, kde by prvek za pár korun často dost pomohl, se dočkáme až teď...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V pitomý TV se dívám na lidi, takže barevná přesnost, aby pleťovka vypadala reálně, musí být slušná. Naproti tomu kromě pár monitorů pro grafiku/video se jich většina používá pro práce, kde na barvě moc nezáleží.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

v pitome tv jsou hlavne ksichty! I proto paradoxne LG pouziva pro telky vyhradne! IPS!!! a pro mnohem mensi - monitory jen TN ;-) I pres to stoni velka IPS TV mnohem mene nez IPS monitor ;-) A to meli i TV davno s 10bit zpracovanim na vstupech HDMI )

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.