Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Aplikace

Windows 7 logo
Ve středu se první bety Windows 7 dostaly k vybraným testerům a tak už bylo dost času se jim podívat pod parapet, pokusíme se najít ty nejvýraznější změny a vylepšení a také budeme hledat odpověď na otázku, zda jsou lepší než Windows Vista. A ačkoli jsme chtěli původně použít výhradně obrázky, na předvedení jedné funkce jsme se nakonec přeci jen rozhodli zvolit kratičké video, protože na to obrázek nestačí…

Kapitoly článků

1.  Desktop
2.  Sítě
3.  Aplikace

V povídání o Windows 7 se dostáváme k aplikacím, která v nich najdeme. Že nás některé opustí, jsme si říkali už koncem září, podíváme se tedy na ty, které v nich zůstanou.

První, co je třeba říci, je fakt, že Windows 7 budou prý na 100 % kompatibilní s Windows Vista, co běželo ve Vistě, poběží i ve Windows 7. I Windows 7 budou mít pomůcku pro rozběhnutí „problémových“ aplikací Program Compatibility Troubleshooter, ale navíc tu bude i záznamník „Problem Steps Recorder“, který umožní administrátorům zjistit na dálku, v čem se vlastně vyskytl problém, aniž by u zlobícího počítače přímo seděli.

Media Player

Pokračuje trend v podpoře digitálních médií nastolený už ve Windows 7, objeví se nový Windows Media Player ve verzi 12 i Windows Media Center. WMP přidává k podpoře WMA a MP3 také AAC zvuk a k AVI a WMV videu je tu navíc i schopnost spustit filmy ve formátech MPEG-4, H.264 a Xvid/Divx, při kliknutí na DVD se už automaticky WMP přepne do celoobrazovkového módu a hned započne jeho přehrávání. Ovládací prvky se po zahýbání myší objeví jako poloprůhledné a rovněž je tu již dříve popsaný aktivní náhled spuštěných aplikací a vlastní kontextové menu. WMP 12 je také integrován do Windows 7 HomeGroup a dá se tak bez problémů a jednoduše streamovat video i z jiných počítačů.

Windows 7 Play To

WMP 12 má ale jednu zcela novou funkci nazvanou „Play To“, se kterou se s ním dají ovládat i jiná zařízení podporující doporučení DLNA (Digital Living Network Alliance) 1.5. Těch je v současné době už více než 3000 od 36 výrobců, mezi kterými najdeme třeba HP, Kenwood, LG, Panasonic, Pioneer, Samsung, Sony nebo Toshibu.

Media Center

Windows Media Center se jako softwarový řídící pult pro ovládání centra domácí zábavy objevil jako speciální edice Windows XP a Microsoft pak každý rok vydával updaty, s rozhodnutím přidat ho přímo do Windows Vista však aktualizace ustaly a tak s Windows 7 se po třech letech dočkáme konečně něčeho nového.

Windows 7 Media Center

Microsoft slibuje přímočaré ovládání, větší integraci internetového obsahu, který vidí jako méně komplikovanou alternativu k problémovému nahrávání televize z kabelových rozvodů, satelitů i pozemního vysílání. I Media Center je pochopitelně provázán s HomeGroup (jakpak to asi přeloží do češtiny? Domácí skupina? Co myslíte vy?), kde je vytvořeno místo pro sdílení nahraných TV programů.

Windows 7 nastavení potvrzování

UAC

Jedním z nejdiskutovanějších témat spojených s Windows Vista byly neustále vyskakující žádosti o potvrzení akce, spuštění aplikace, smazání souboru a kdoví čeho ještě. K tomuto účelu se objevilo Řízení uživatelských účtů (UAC), kde se tato „vymoženost“ dala zapnout, nebo vypnout. Nutno poznamenat, že to není vůbec špatná věc a nejen, že se časem toto obtěžování objevuje méně a méně, ale především těm méně zkušeným dovede zabránit provádět akce, kterými by si mohli systém nepěkně nabořit. Windows 7 tu má ale několik různých úrovní a přednastaveno je celkem benevolentní používání systému, takže výzvy UAC budete vidět poměrně zřídka.

Defender

Windows 7 Defender

Breberkový ochránce alias Windows Defender je ve Windows 7 více integrován do Action Center, což je nový název pro Centrum zabezpečení. Vytratil se ale Průzkumník softwaru, snad to má být snaha, jak uživatele přinutit si předplatit OneCare Live, který tuto ještě vylepšenou službu/nástroj obsahuje.

Windows 7 Solution Center

Action Center

Action Center sdružuje hlášení od několika oddělených aplikací, jsou to například Security Center, Problem Reports and Solutions, Windows Defender, Windows Update, Network Access Protection, Backup and Restore, nebo User Account Control (záměrně to zatím nepřekládáme, protože náš český překlad by nás mohl nakonec v české lokalizaci překvapit) a dalších. Už tu nejsou obtěžující bubliny, je to nový systém zpráv, kde si můžete oznámení prohlédnout, kdy sami uznáte za vhodné. Všechny pak najdete pod novou ikonou majáku v dolní liště.

Windows 7 Solution Center

Scenic Ribbon toolbar

S příchodem vývojářů Office 2007 do týmu programátorů Windows se spekulovalo, že Ribbon toolbar se objeví i v Průzkumníku, ale jak jsme si ukázali hned v úvodu, nic takového se nestalo. Místo toho je tu nová lišta „Scenic Ribbon“, kterou najdeme ve dvou aplikacích Paint (Kreslení) a WordPad a bude také v připravovaných Office 14. To, že se nyní objevuje ve Windows 7 je vlastně pro ověření si správnosti tohoto konceptu a Microsoft věří, že se jím budou inspirovat i další softwarové firmy. To, jak dobry to byl nápad, nebudeme hodnotit, to necháme na vás.

Windows 7 WordPad

Windows 7 Paint

Kalkulačka

Inovace se dočkala i stará dobrá kalkulačka, kde nyní najdete třeba historii výpočtů, převody jednotek (ty jsou v bonusové Kalkulačce+ i pro Windows XP) nebo šablony pro výpočty.

Windows 7 kalkulačka

Notepad, poznámkové lístečky

Notepad je starým dobrým super jednoduchým nástrojem na psaní, ale podporuje už i ruční psaní perem, navíc je tu i trošku nehezký systém papírkových poznámek na nástěnce.

Windows 7 poznámkové lístečky

Internet Explorer 8

Internet Explorer 8, který je součástí Windows 7 se tentokrát zabývat nebudeme, ten si může každý otestovat sám, už pár měsíců jsou k dispozici beta verze pro Windows XP i Vista.

Windows 7 Internet Explorer 8

Hry

Hrami šetřeno nebylo.

Windows 7 hry

Kapitoly článků
1.  Desktop
2.  Sítě
3.  Aplikace

Diskuse ke článku Windows 7 - první dojmy

Středa, 18 Listopad 2009 - 18:04 | Anonym | Tolik povídaček že Win 7 je rychlejší a má lepší...
Pondělí, 10 Srpen 2009 - 10:25 | Anonym | Takže: Autor toho to článku by se měl naučit psát...
Neděle, 28 Červen 2009 - 04:14 | Anonym | Ze článku jsem se nic moc nedozvěděl. Jediné co,...
Středa, 17 Červen 2009 - 07:59 | Anonym | Je to super OS používám jako přehrávač WMP12 je...
Pátek, 9 Leden 2009 - 20:15 | Anonym | Na par pocitacich jeste pouzivam W2K a cim dal...
Pátek, 14 Listopad 2008 - 12:22 | WIFT | >> alblaho: Jo, to psí vyhledávání...
Pátek, 14 Listopad 2008 - 11:54 | Anonym | Neřekl bych, že Windows 2000 byla nepodařená...
Pondělí, 10 Listopad 2008 - 22:20 | WIFT | >> wayne111: S těmi dvěma myšmi jsi...
Pondělí, 10 Listopad 2008 - 22:03 | Anonym | bude moznost konecne pouzivat dve mysi - napr...
Pondělí, 10 Listopad 2008 - 22:02 | Anonym | KDE je AERO 2 -DX10.1 DXDIAG stale pise DDI - 9eX...

Zobrazit diskusi