Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple chce uměle omezit USB-C, Evropská komise mu to nepovolí

Z některých aspektů "volného" trhu se může jednomu udělat až nevolno. Třeba z nestoudné nenažranosti některých firem. Takže za nakopání Apple do řiti těžko evropské komisi nezatleskat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

co mas proti volnemu trhu? kto ti vlastne nuti, aby si ten iphone kupil? Jedine co by malo byt na rukach statu je, aby prinutil apple nalepit na svoju krasnu skatulku s perfektnym iPhone nalepku ktora by upozornovala na to, ze si musis kupit inabijacku za 2000 eurobubakov (napr.)
Ak im to zakaznici zeru, a citia sa byt nieco viac, lebo maju kus plastu od apple, preco nie?
Ja nemam potrebu chranit kazdebo blba s kopou penazi.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

tam je problém precedentu, všichni se snaží kopírovat apple hlavně v jeho prasáckých praktikách viz nvidia a pak to dopadne tak, že intel ti servíruje 4 jádra přes 7 let a stejně si musíš kupovat desky ob 2 generace, nebo nvidia ti zdraží celé portfolio za posledních 6 let na dvojnásobek
kde je volný trh? "volný trh" máme i s elektřinou a všichni víme jak to dopadlo, jediné kde to funguje je tam, kde prodávají i čínské značky, jinak kdyby tady nebylo huawei nebo xiaomi tak to dopadlo stejně jak s grafikama, low end v podstatě neexistuje a do 10 tisíc dostáváš pravidelně ob dva roky 5-15% výkonějšího šupáka

evidentně nechápeš jak "volná soutěž" funguje, jenom fanoušci v diskusích jsou vyhrocený, ale všem firmám v daném oboru jde o jediné, aby jejich obor rostl a zkvétal a marže byli dostatečně vysoké, i slévárny hliníku si nepodstřelujou moc ceny jenom, aby dostali zakázku

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Volnou soutěž si v tomto případě představují tak, že zařízení bez USB-C PD bude mít 30% daň minimálně 5000Kč/kus za likvidaci nadbytečného zařízení a zákazník se může rozhodnout zda si likvidaci předplatí nebo ne.

Totiž kupovat zbytečný krámy to jooo, ale když ti mají udělat skládku za barákem, tak to neeee.

A nechápu logiku, že výrobce něco prodá, ale o likvidaci se už musí starat někdo jiný. Chybí jakákoliv motivace výrobce pro cokoli kromě zisku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ale slušný výrobce se o recyklaci stará, stačí mu to zařízení k recyklaci dodat. Leckdy za to dostaneš i peníze na nákup nového zařízení

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mas pocit, ze apple ma vacsinu trhu? posledne roky ich podiel klesa...ludia radsej kupia cinsky shit, lebo je lacnejsi, takze volny trh funguje. Aj tak ako citas clanok, eu aj tak s tym dokopy nic neurobila. To upozornenie, ktore navrhujem ja, by bolo mozno ucinnejsie.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

v US má apple víc jak 50% trhu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a my sa bavime, co urobil/neurobil eu komisar
aspon clanok je o tom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v ČR má asi 24% o desetinky procenta horší než Samsung, Xiaomi má něco přes 20%.

24% podíl je na takto specifickém trhu druhé kategorie dobré číslo.

A Applu tržní podíl klesá? kde přesně? Však teď šly obrovské zprávy o tom že třeba v Indii se Apple výrazně zvedá a to nejen telefony. Dokonce asi dva dny zpět šla informace že by Apple mohl nabídnout nějakí SEčko spešl pro Indii v ceně cca 200 dolarů aby tím tamní boom ještě víc navnadil. Ono to totiž není jen o telefonu ale zařízeních v celém ekosystému a službách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě nějak zjistit kolik uživatelů má úžitek z toho ekosystému, když mají jenom ten ajfoun.

Moštárna má mnohem lepší masírku než šmejdi a WS napařovačka dohromady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš jen telefon tak nevyuzivas ekosystém. Přidej hodinky, sluchatka a už to funguje lépe, nebo jen ovládání apple tv z mobilu je lepší a ovladač vůbec nepotrebujes, přidej home pod, home kit zarizeni a zase z toho tezis. Přidej ipad nebo mac a zase si o level výše.

Já třeba koupil mac a jelikož jsem chtěl psát zpeavy na počítači, koupil jsem iphone, k tomu airpody abych nemusel věcné parovat sluchatka tam kde chci poslouchat. Přidal jsem ipad jako další monitor, koupil jsem i hodinky protože odemykání automaticky mac a tehdy fungovalo i face Id s respiratorem, dnes uz to jde bez hodinek.

Podobný ekosystém má i samsung, jen je problém že u nás nekoupis počítač, takže to není úplně ono. Galaxy sluchatka se mi připojuji mezi mobilem, tabletem, hodinkami i tv ale lenovo laptop je nedá, potřebuješ samsung. Ani quickshare nefunguje, naštěstí google už pustil nearby share na windows, takže posílat věci mezi počítačem a telefonem/tabletem je lepší. Možná škoda že jsem šetřil a loni koupil jen wifi6 routery. Podstatné věci už u mě mají 6e, přenosy by mohly být stejně rychle jako kabelem

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím. Stojí to za ty problémy?

Hodinky nemám. Žádné. Už 20 let.
3.5mm jack funguje se vším co mám (desktop, ntb, mp3, mobil, receiver, monitor, kytary i jejich bedny)
Na připojení věcí používám 2 kabely (resp kabel+redukci) - USB-C a micro-USB (některé věci jsem pořídil před zavedením USB-C)
Po bytě mám nataženo CAT-6 (2x desktop, 2x ntb, tiskárna, síťový disk, rádio, receiver, router, ...). Kde to jde, tak 2.5Gbit. A nemusím se se sousedy přetahovat o WiFi kanály.

PS: Viděl jsem výdody ekostytém Apple v Praxi. Holka z ajfounem. Kdybych měl popkaždé opakovat ty procedury, abych dostal pár fotek z mobilu do ntb, tak si je dřív namaluji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vezmeš kabel, zapojíš mezi PC a iPhone. Na iPhone potvrdíš, že se jedná o důvěryhodné připojení.
Otevřeš Explorer > multimediální zařízení iPhone (jede to přes PTP) a kopíruješ např. přes drag&drop.

Co je na tom proboha k namalování???

Jinak USB-B cokoli - problém, pomalé (pokud to není USB 3.0 std), další konektor (s USB 3.0 ještě jiný konektory).
Jack - problém, na každém zařízení cílit kvalitu výstupu, potíže s konektorem, lámající se kabel, překážející kabel kolem hlavy.
WiFi - není co dodat, kde to jde, kabel first, jasné. Nicméně, s 5Ghz WiFi má kvantum kanálů. To se ti to spíše popere s vlastním systémem chytré dovednosti :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ajfouna nemám a holka byla lehce paranoidní kvůli obsahu, co tam měla.
O nějakém drag&drop neměla páru a vše nejprve nahrávala do cloudu a pak to zase ztahovala zpět. Po prvních 10min jsem ši šel uvařit kafe ...

K tomu zvuku .. mně je to jedno. Podle měření na audiometrii jsem na jedno ucho chluchej (a na druhé blbej). Z hlavního desktopu do receiveru mám optiku a zbytek 3.5mm nebo 6mm jack.
A pokud mi někde vadí kabel, tak je to spíš u VR setu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak Ctrl+C/Ctrl+V, nevím, jak pracujete se soubory v jedno-panelovém file manageru :D

Pointa je připojit kabel a odklinout jednu hlášku na displeji. Jak se u toho zaseknout...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty výhody ekosystému.
Jak někde není dostupný, tak uživatel neví, která bije.

".. Pointa je připojit kabel .."
Uživatelé ajfounu nejsou zvyklí připojivat cokoliv.
Se podívajte na Jirku. Ten se vzpírá připojit kabel i pronabíjení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obrovské množství lidí má i min AirPods či Watch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volný trh s elektřinou neni dobrý příklad a ještě to máš napsané s uvozovkami, takže o tom víš, že to není volný trh. Navrhuji dávat příklady na elektronice a ne na energetice, pokud jsme na webu zabývajícím se IT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxní ji, že zrovna v umělém omezení nabíječky by Apple kopíroval čínské výrobce ;) :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> co mas proti volnemu trhu?

To same co proti komunizmu: je to skvele akademicke cviceni vymysleno pred >100 lety, ktere v praxi ma jen ten drobny problem, ze to nikdy nefungovalo a neexistovalo. Protoze tyhle idiotske teorie funguji jenom za idealnich podminek (jako treba dokonala informovanost ucastniku trhu) ktere nikdy neexistovali.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Volny trh je overen 4,5mld led (silnejsi, chytrejsi, lepsi vyhraje). V IT rozhodne neni volny trh. Je to zaseknute patenty a regulacemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volný trh, jak už psal předřečník (stejně jako komunismus, kapitalismus nebo i demokracie ve svých čistých zamýšlených formách) ve své podstatě a tak jak má teoreticky vypadat neexistuje a ani existovat nemůže. To by nesměly existovat úplatky a korupce obecně, potom by tu byla i možná jakás takás šance. Ale vždy se najdou jednotlivci nebo skupiny, kteří chtějí mít navrch i za cenu porušení zákonů, takže to v praxi a realitě tohoto světa a dokud budou lidé lidmi, nikdy fungovat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty mas nejaky komplex ze si myslis ze si uzivatelia apple zariadeni myslia ze su nieco viac? je mi ta luto :-( vazne.
pouzivam iphony od iphone2g ked sa tu este nepredaval.
Je xy inych dovodov preco si iphony ludia kupuju.....
Hovoris ako keby samsung ci ine znacky nemali telefony, vlajkove lode za 1000e+ sa zobud..
Toto co predvadzas je zufale a smutne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zvlastni, Brezina ma sahodlouhe video, ze nic takoveho Apple nechysta (detekovana ironie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A mas nekde informaci od Apple ze chysta? Ano na internetu koluji ruzne spekulace, ty ktere tvrdi o USB-c s MfI cipy a zake ty co to popiraji. MfI kabel nepotrebujes ani dnes, jen nabijeni bude limitovane na 5V/2.4A, vice ziskas jen s MfI cipem vevnitr - kazdy iphone ma takovy kabel pribaleny.

V jednotnem nabijecim standardu ale nevidim zadny problem, pro uzivatele vyhoda. VNevim proc se ale vse vali na Apple kdyz cinske znacky pro sve rychle nabijeni vyzaduji specialni kabel a dokonce i nabijecku, pro ne to bude vezsi problem. A hlavne to postihne levne telefony ktere maji porad mikro usb

Pro rychle nabijeni bude potreba PD a ne proprietarni technologie. Takze nabijecky v baleni uz nebudou potreba a odpadne i potreba kabelu. To je pro me dalsi eodpad. Uz slouho pouzivam multiportove PD nabijecky a vlastni kabely. V supleti mi lezi nemalo slabych nabijecek a to uz sem jich nemalo daval do elektroodpadu, o kabelech nemluve. Ke kazde hovadine je kabel, typicky nekvalitni a 10-20cm dlouhy

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vymenit microUSB za USB-C a pridat podporu pre PD nebude pre cinske znacky problem. To maju uz davno zvladnute.
Takych telefonov je uz dnes malo a v podstate sa jedna o vypredajovky, ktore sa vyrabaju len na zbavovanie sa zasob starych suciastok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem vymeny mikro usb za cecko je v cene. Ne v tom ze to výrobci neumi. A není to výběhová ale běžná věc u extra levných mobilu.

Stejně tak rychle proprietarni nabijeni u čínských znacek. Myslím takové ty 120-200W. Musíš mít jejich kostku a kabel. Sice to nabijes běžnou PD ale výrazně pomaleji.

Narizeni se navíc netýká jen mobilu, třeba sluchatka, hodinky, tablety, mám za to že I různé periferie jako klávesnice, myši, a reproduktory s nabíjením pres kabel budou muset mít usb-c.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. Narizeni se navíc netýká jen mobilu, třeba sluchatka, hodinky, tablety, mám za to že I různé periferie jako klávesnice, myši, a reproduktory s nabíjením pres kabel budou muset mít usb-c .."

A co ti na tom tak vadí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde bereš že mi na tom něco vadí. Reaguji na to že to bude bolet víc jiné výrobce než apple.

Ten už má na většině věci usb-c. Zvýšené náklady jsou vzhledem k cenové kategorii bezpredmetne. Ale na telefonech které se prodávají na hranici 0% marže výrobce už to znát půjde, stejně jako u levných zařízení kde je běžně mikro usb. Buď náklady zpomalují do ceny nebo budou někde muset ušetřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct že jakožto pamětník nástupu mobilních telefonů, kdy každý výrobce měl svůj konektor a brát sebou nabíječku bylo povinné, tak teď začíná fakt pohoda. Cčko se vždycky někde najde, paráda.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak problém tehdy byl hlavně kvůli pevnému kabelu. S usb nabíječkou můžeš připojit téměř jakýkoli kabel a nabíjet. To mě dokáže nazrat, když k něčemu přijde klidně slušná PD nabíječka ale má to napevno kabel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) To už jsem hodně dlouho neviděl
2) Jediní, kdo stím měli problém, byli vlastníci ajfounu

PS: Dost vlastníků ajfounu má problém i s USB nabíječkou. Nenosí s sebou kablík s lightning konektorem, páč předpokládají, že všichni ostatní ho budou nosit místo nich.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1: kdejaký laptop nabíjeny usb-c má kostku s pevným kabelem. Některé dokonce mají i proprietarni nabíječku místo usb-c i když to umi
2: netuším o čem mluvíš. K iPhone nebyla nikdy nabíječka s pevne pridelanym kabelem. Nemivaly to před iphony ani ipody.

Nemůžu mluvit za všechny vlastníky iphonu, ale drátové to nabízím výjimečně. Všude mám po ruce bezdrat. Tím nabiju telefon nehledě na konektor. V autě mi navíc magnety drží telefon a je jedno zda mám u sebe iphone nebo s23u.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tě chci vidět, jak to bezdrátově nabíjíš "někde mezi poli".

Ad 2) V autě mám tu blbůstku co se strká do dírky zapalovače, v baťohu nosím powerbanku, pro tábor jsem pořídil 65w nabíječku se 3x USB + USB-C. Přesto některým osobám chcípl ajfoun hlady. Buď se jim ten Lighning ošoupal (na kablíku za 500+ Kč) nebo s sebou neměli kablík vůbec (vždyť všichni ho mají, tak proč se s tím tahat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V autě, tam nemám indukční nabíjení a AppleCar je přes kabel. Takže kdykoliv bych někde potřeboval kabel, tak je v autě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako Apple je specifický ekosystém. Když má někdo Apple, bude jej mít pravděpodobně vícekrát a tam pak sdílení nabíječek fungovat bude. Osobně bych Lightning konektor zachoval. Když si pak takový člověk koupí další telefon, na 99.9% to bude opět Apple a opět s Lightning konektorem. Žádný další elektroodpad za nabíječku nevznikne. Toto nařízení EU je, dle mého, nesmysl.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nabíjecí standard Applu (Apple 2.4A) podporuje maximálně 12W nabíjení na 5 V. S rostoucími kapacitami baterií telefonů, ale i zařízeními jako tablety a notebooky, to přestává stačit (respektive pro některá zařízení to nestačí dávno). No a v tu chvíli je stejně nesmyslné dávat na jedno zařízení Lightning a na druhé (s větší baterií) USB-C, protože pak člověk nemůže ani v rámci zařízení jednoho výrobce používat jednu nabíječku s jedním kabelem na obě zařízení. Apple nemá žádný vlastní standard, který by podporoval více než 12W nabíjení, vše nad jde přes USB Power Delivery.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

jo tak, no pak by sám Apple měl přejít na USB-C a PD u telefonů z vlastní iniciativy, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On už v podstatě přešel. iPhone 15 bude mít USB-C (v podstatě o dvě generace dříve, než vyžaduje EU). Problém je v možném omezení. Tady je zajímavý i postoj skalních fanoušků Applu, kdy jedna polovina zprávy o omezení vehementně popírá a tvrdí, že Apple by nic takového neudělal a druhá už dopředu vymýšlí důvody, proč by takové omezení vlastně bylo skvělé.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Beztak jim vadí že svůj ajfoun nebudou mít připojený na krásný, bílý, předražený Apple plast (kterému se pravidelně rozpadává koncovka konektoru).

Jinak ono stačí umělě rozšířit paniku že non-origo nabíječka spálí iphony a hned si zase budou kupovat tu předraženou jejich.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem vyhodil 6 USB kabelů (za poslední dva roky). 3 ulomený konektor, 3 fatální koroze kontaktů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já ani jeden za poslední 4 roky a to jich mám doma hodně, už teďka protože všechno mám na Cčko

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky netuším co s tím lidi dělají. Je pravda že nejstarší má jen asi 2,5 roku ale stejně... Na druhou stranu nepoužívám originál kabely téměř vůbec a pokud telefon podporuje bezdrát - což je každý který jsem za posledních pár let do rodiny pořídil, tak nemá smysl ani ten drát řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale Apple u iPhone PD má a Apple nabíjecí adaptéry PD normálně podporují. Apple ale nehroti rychlost nabíjení a u 80% to výrazně omezí, posledních pár procent bezi na nízkých jednotkách W. Ofiko 20W max u iPhonu i když nejnovější procka zvládnou i cca 27W ale nikdo z Apple ti to nedoporuci. K iPadum, které dávají 30W dava Apple taky jen 20W kostky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam Androida i USB-C a Airpods s Lightning konektorom a musim so sebou furt tahat 2 kable, je to otrava.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a když budeš mít hodinky tak budeš mít extra kabel nebo bezdrátový puk navíc. Tohle resi bezdrátové qi, byť tedy Apple watch qi nedají a treba galaxy watch nedají každou qi nabíječku kvůli menší cívce..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až budete, dejme tomu, někde návštěvě se svým Jablkem a budete potřebovat jej nabít, oceníte standard. Najednou se Vám otevře celý svět, kde budete moci jednoduše nabíjet...
A Svět se zjednoduší též.
Jeden standard, jedny starosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Qi je dobrý standard. MagSafe je ještě lepší. Na S23 Ultra jsem si pořídil pouzdro takže funguje se stojánkem na stole i s držákem v autě. Je dobré že ty magnety přebírá nový qi standard

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu dělá Apple jak moc recykluje, když chce vytvářet další zbytečný odpad? Prostě mám nabíječku po nějakém Androidu, ale s iPhonem si musím koupit jeho "speciální" a starou nejspíš vyhodím? Nic proti Apple, ale tohle je oprávněné, jen ať mu to zatrhnou, když se tváří, jak je moc šetrný k přírodě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to to samé, jako když mám starý android s nabíječkou bez PD a koupím si nový, tak tu starou nabíječku stejně vyhodím, bo je mi k ničemu. A až si za 5 let koupím nový android, tak stejně budu potřebovat novou nabíječku, bo ta stará s PD bude mít starou revizi PD a bude na poměry té doby nabíjet pomalu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma nabijecky snad od vsech telefonu a fotaku, co sem kdy mel (pokud jsem nejakou neztratil) Treba nabijecka LG cca z roku 2010 dava max. 500mA, coz je naproto idealni na nabijeni pres noc. Baterce se tak zvysuje zivotnost. Ten telefon davno neexistuje, ale nabijecku pouzivam pravidelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano takto se dá využít, ale takových nabíječek jsem měl hromadu, další občas k něčemu dostanu, buď to nejde z krabice nebo to končí v elektroodpadu.

Pomalé nabíjení nemá smysl řešit. Baterie se primárně opotřebovává používáním. Nabíjení jako takové ji nevadí pokud se příliš nehřeje a to si telefon řeší sám. Pokud mu přijde, že je baterie už teplá víc než je vhodné, sníží rychlost nabíjení, popřípadě nabíjení zcela vypne. Případně si rychlost nabíjení nastavíš.

Osobně přes noc téměř nenabíjím, mám MagSafe držák v autě nebo stojánek na stole, nechám to tam třeba 30 minut a mám zase na půl dne až den nabito. Ale jednou za čas tomu dám plný cyklus. Na noc mám nastaveno, že pokud se telefon nabíjí nebo začne nabíje, vypne se rychlé drátové a bezdrátové nabíjení, takže drátem to jede max 9W a bezdrátem 5W. Nehledě na výkonu nabíječky, telefon si víc nevezme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za blbost, vzdyt oppo, sumasung a jine rychlonabijecky usb nabijeji jen ty svoje smejdy... ale tady se musi porad propirat apple. Oppo ci samsung 45W nabijecka nabiji ostatni usbc smartphony 12W... ale zenska z EU a pulka silenych lidi tady na diskuzi budou zase psat o tom, jak je apple nenazranej a ostatni firmy jsou slunickovy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To je dávná minulost, prakticky všechny telefony Samsungu vydané za více než poslední tři roky podporují standardní USB Power Delivery minimálně na verzi 3.0 v kombinaci s PPS a nabízejí 45W nabíjení (počínaje Galaxy 20 vydaným v únoru 2020, Galaxy Note 10, S20 Ultra, S21 + všichni jejich nástupci).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já na S23U nikdy neviděl 45W přes použítí 100W PD nabíječky a 100W kabelu. Dostanu se na 40.

Ale ukaž mi ty čínské telefony, které umí třeba 120 nebo 200W přes jakoukoli adekvátní PD nabíječku a adekvátní kabel. Neuspěješ, hezky si kup jejich kostičku a jejich káblíček. Což, když bude potřeba člověk stěží sežene, možná na Alíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nerekl bych ze uplne davna minulost
https://www.dxomark.com/eu-device-charging-legislations

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jinak standard macbook air napriklad s usbc nabijim pres power delivery z iiyami monitoru normalnim usbc usbc kabelem a zadne omezeni neni

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, v celym usb a standardech je takovy chaos... mame tu USB 3.2 Gen1, Gen2, Gen2x2, Gen 3x2,USB 4 v ruznych variantach a aby toho nebylo malo, tak primichame DP alt mode, DP s kompresi.... +Thunderbolt, ktery pouziva stejny konektor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomenul jste zmínit DP power delivery v několika verzích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chaos v tom je, ale to neni omluva pro to, co Apple zkousel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně Apple zkoušel?

Nějaký leaker přišel se spekulací že Apple by použil MFI v USB-C kabelech k případné limitaci výkonu nabíjení telefonů, které budou mít USB-C konektory.

Upozorňuji spekulace. Stejně tak se objevují spekulace které toto naopak striktně odmítají... Takže dokud tady nebude vyjádření Apple "uděláme X" a nasledně to Apple v návaznosti na výhrůžky neudělá, tak se můžeme bavit.

A ta výhružka ze strany nějakého zástupce komise EU přišla zcela jistě právě na základě těchto spekulací.

Apple v EU striktně dodržuje vše co je po něm žádáno, například ve Francii k iPhonu člověk dostane drátové sluchátka. Nevím teď ve kterém státě jižní ameriky přesně, (brazíliie? hádám) musí Apple kvůli místním zákonům dodávat i nabíječku.

Pokud Apple skutečně MFI pro USB-C plánuje a jeho použití v EU bude proti nařízení, tak v EU prostě tohle aplikovat nebude, stejně jako třeba side loading aplikací. V EU to Apple v iOS 17 umožní, ale mimo EU ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Standardů je hodně, nejvíc v tom dělá nepořádek USB 3...

Ale na to je jednoduchá rada. Buď je to USB 3.2 gen 2(nebo 2x1) tzn 10Gbit/s, nebo USB 3.2 gen 2x2, tzn 20 Gbit/s nebo je to cokoli ostatního a je to 5Gbit/s

USB4 je horší, garantuje 20Gbit jako 3.2 gen 2x2, ale může mít i 40Gbit a to jinak než z konkrétního popisu zařízení nepoznáš.

DP Alt Mode, Power Delivery, MST.. to je věc která přímo nesouvisí s USB standardem, hlavně USB ho poskytovat nemusí.

Thunderbolt je pak sázka na jistotu. Ten garantuje DP Alt Mode 1.2 nebo 1.4 dle toho zda je to TB3 nebo 4, jistá je podpora 4k@60Hz, u TB4 jsou to 2x4k. TB zároveň podporuje minimálně 15W PD a data jsou vždy 40Gbit.

Thunderbolt port u hostujícího zařízení je zpětně kompatibilní s USB 3.2 gen 2x1 (tzn bacha na 3.2 gen 2x2 třeba u externích disků, nemusí jet 2x2 ale jen 2x1).

Thunderbolt periferie nemusí být zpětně kompatibilní s USB protokolem, například tu mám Orico TB3 rámeček na disk a ten má v sobě Intel TB řadič ale USB řadič nemá takže na USB protokolu prostě nefunguje, stejně tak nefunguje s USB-C kabelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obvykle jsem proti manýrům velkých firem, ale co dělá EK už delší dobu vypadá že nakonec žijeme v byrokratickém socialismu, sice ne formálně ale reálně už skoro ano.
Co by ještě firmám chtěli nařizovat, usb-c podporuje tak o co jde, nabít půjde iPhone libovolnou nabíječkou, ale až certifikovaná odemkne maximálku. Na tom není nic divného i jinde se používá podobný koncept kdy třeba přesně specifikované palivo dodá nejlepší výkon i životnost zařízení.
Mimochodem, ani u Androidů neplatí že jsou všechny ty supernabíjení plně kompatibilní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

libovolnou nabíječkou ne, PD nabíječkou. A to iPhony umí už dávno. Rychlost ale může být limitována použitím kabelu bez MFI čipu, ten licencuje apple a má být známkou kvality.

Stejně to funguje i u MagSafe. Magnetické uchycení sice leckdo zkopíroval, je to konec konců fyzika, ale pokud chce iPhone i nabíjet, tak si to nedomluví 15W ale jen 7 nebo kolik je Qi standard. Aby si to domluvilo víc, opět musí výrobce zaplatit apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At si dela Apple co chce, resit jakou ma mit nabijecku telefon, je presne ten problem, ktery kdyz EU vyresi tak nastane raj v Evrope. Je to zbytecna buzerace. Na PD presli vyrobci dobrovolne a Apple at si tam treba da kliku s dynamem, kdyz mu to zakaznici budou kupovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte, myslím, tak docela pravdu.
EU je tu hodně pro harmonizaci trhu. Je to v její DNA. Dělá to, aby zákazník i firma měli podobné podmínky ve všech členských zemích.
Takže pomocí vyhlášek harmonizují.
Jeden standard pro nabíjení je užitečný pro spotřebitele, pro přírodu, pro firmy.
Jenže, například o PD se firmy dohodly už před lety. A kdo to používal? Nebyl zájem firem. Uzamkly si zákazníka do svého prostředí (jako to dělá Apple). Je to jasná strategie přimět zákazníka k další koupi od firmy.
Tak teď nastoupila EU... A v tomto je to dle mého moc dobře.
Podívejte na Apple. Nechtějí například přistoupit na Rich Communication Services (RCS). Důvodem je to, že mladí hodně textují a když jde zpráva z Apple na Android tak jde přes SMS - stojí to peníze. Většina mladých má v USA Apple, takže když mladý nechce být out, musí mít Apple, jinak se s ním nechtějí bavit.
(mám to z 2. ruky, ale docela tomu věřím) A pak to nacpou babičkám, dědečkům, ... A bussiness vzkvétá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže, například o PD se firmy dohodly už před lety. A kdo to používal?"

Například ten Apple, snad všechny dnes běžně prodávané nabíječky Apple mají Power Delivery. Apple byl dokonce první výrobce, který začal prodávat nabíječku standardu PD 3.1.

Telefony Apple už nějakou dobu normálně nabiješ právě pomocí Power Delivery protokolu. Jediné co, tak musíš mít kabel s MFI (made for iphone) čipem, který povolí nabíjení vyšším výkonem než 12W. Kabel samozřejmě nemusí být od Apple, musí v něm být ale čip.

Článek se chytá jedné ze spekulací že Apple zvažuje omezit rychlost MFI čipem i po přechodu na USB-C konektor.

"mladí hodně textují a když jde zpráva z Apple na Android tak jde přes SMS - stojí to peníze"

Mladí hodně textují a pokud jde SMS na Android tak nestojí peníze, pokud vůbec odejde. Jestli posíláš SMS nebo neposíláš nemění cenu tarifu, prostě máš unlimited voice, text i data. Neřešíš. I od velkého operátora to v USA jako je T-Mobile to vyjde na pouhých 85 dolarů a v ceně pak máš ještě Netflix, když to kupuješ 3-x krát do rodiny, dostaneš se na lepší cenu. Fakt neřešíš SMS a ani MMS, které bohužel u nás stále platíme za kus, kdežto třeba v tom US a i mnohde jinde jsou součástí unlimited text. A když vezmeš v US nabídku lokálního carriera/virtuála tak se dostaneš na třetinu ceny toho T-Mobile, data a další služby nebudou takové jako u velkého, ale neomezené volání a text ano. Však i u nás není problém mít unlimited text, voice a data už za nějakých 330 korun (byť neveřejně)

Problém s Androidem který vnikne do iMessage skupinové konverzace je ten, že to přepne na SMS, takže ti kteří mobil používají jen s datovým tarifem bez volání a textu, jsou v háji, odstřihne je to. A ostatní přijdou o výhody iMessage... Například už jen fotka přes MMS bude značně ořezaná, na video poslané přes MMS se člověk ani nekoukne jak je to nepoužitelné. O dalších možnostech které to nabízí ani nemluvě. Třeba jen hloupé reagování na zprávu.

Ale mimo USA iMessage zdaleka není takový problém, prostě použiješ alternativní message aplikaci. Když kouknu kolik lidí v mém telefonním seznamu nemá iMessage a pak koukám kolik z nich má aktivní RCS, natož že jim RCS zpráva jde skutečně odeslat, je to velká bída. Proto jsou taky alternativní message aplikace populární. Problém je že X lidí, X chutí a aby pak člověk měl WhatsUp, Messenger, Telegram, Snapchat ....

A Apple logicky nechce do iMessage pustit RCS, iMessage je právě na dominantním US trhu velkým tahounem. Protože ti právě zvláště těm děckám by rodiče kupovali levné androidy místo iPhonů.

A ano v USA podíl Apple stoupá, jestliže teď je průměr 60% trhu a 90% ve skupině do 25 let a podobné procento tvrdí že další telefon bude zase iPhone, tak až se sami stanou za pár let rodiči, pravděpodobně i jejich děti budou v apple ekosystému a jak budou umírat staří lidé, kde je podíl nejmenší, tak logicky poroste i tržní podíl Apple.

Samozřejmě pokud nepřijde něco přelomového co by změnilo svět mobilní komunikace, že by se znovu rozdaly karty na trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidé
se uzavírají do své věže

z voloviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta vez je ale uzasna, apple ekosystem je fakt paradna vec.
Iste pohodlie v konzistencii atd.
pouzivam viac apple zariadeni a som spokojny.
Rovnako pouzivam aj normalne PC, kde sa hrajem s HW, overclocking napriklad, ladenie systemu atd..
Poznam aj typka co sa venuje tvrdo overclockingu chodi na sutaze, umiestnuje sa v rebrickoch a pouziva aj apple zariadenia, pac sa uz nechce srat s Androidom ked sa sere s PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Banka, ve které mám účet, přišla s inovací.
V době, kdy se tak nějak začaly šířit cipovy karty s certifikáty na zaručený elektronický podpis, přišla s nápadem, že cipovy karty už nejsou šik a přišla s aplikací pro smrtfouny.
Ten pohled, co vyrobila pracovnice banky, když jsem přišel s 5 let starým tlačítkovým telefonem stál za foto.

Ze smartfounu, který mi po 2 dnech nečinosti chcípne hlady, moc nadšenej nejsem.
Na volání, SMS, budík, záchranku a podepisovací appku pro banking mi může být nějaký ekosystém ukradenej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já se jí nedivím, když přijde takový jedinec tak je to rovná se problémy a dlouhé vysvětlování které stejně může selhat na tvrdohlavosti a nechápavosti držitele předpotopního aparátu. Tohle bych fakt řešit nechtěl a ty holky to mají těžký. Obvykle ti s tlačítkáci žijí mentálně v jiné době - a také ty holky nejsou zrovna specialistky na to aby vysvětlily že i "šmatlafoun" pokud se používá postaru, tedy několik hovorů za den a nějaká textovka dovede vydržet i ten týden či dokonce nějaký den přes. I takový Xiaomi 11 Lite NE vydrží těch 7 dní na jedno nabití pokud se takto používá, já tu a tam dokonce použil prohlížeč na idos a shlédnutí emailu - pár minut. Takže striktně s voláním a pár sms denně to zaručeně přes týden dá a nemusí se nic zdlouhavě nastavovat. S bankovní aplikací od ČSOB je to jednoduché a chodí jen notifikace o příchozích platbách, takže i důchodce hned vidí co je třeba a nikam na web lozit nemusí a k placení jen vyskočí potvrzení. Nastaví se pouze zabezpečení, auto aktualizace důležitých aplikací, doma přístroj běží přes wifi, tedy dostupnost kde je slabý/kolísavý signál a hlavně se zbytečně nevybíjí při neustálém vyhledávání sítě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám stížnost: Evropská komise mne omezuje v mých rozhodnutí a nedovoluje mi používat jiné dodavatele služeb. Zrovna apple je mi ukradené, ale omezují mne v jiných ohledech. Kde se můžu odvolat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však ono bude všechno fungovat.
Jen po připojení naskočí hláška, že kabel je neznámý a může dojít k poškození zařízení (s levnými čínskýmy šmejdy z ali je to dokonce i pravda).
Nabíjení začne až po potvrzení.
Po tom, co se po 15té telefon nenabije, protože se neodkliklo, zákazník vykvasí a koupí si certifikovaný...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě by následovalo shánění sklenáře.
Poté co by ten šmejd (čti telefon) proletěl oknem.
Zavřeným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EU se do žádných soudních sporů pouštět nebude. Jasně deklarovali, že prodej takových zařízení nebude v EU povolen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To znamená že iJabko už prodává svoje nové nabíječky s tou nadstavbou které jsou "omezeny" a po roce 2024 i kdyby se snížil tuto nadstavbu odstranit tak už zde bude xxxx Milionů nabíječek které registrují na druhé straně kabelu iPhone bez té jejich certifikace a ta nadstavba tedy uměle omezí výkon.
Aby se iOvce vyhla tomuto omezení, bude si muset koupit další (tentokrát už aspoň obyčejnou, ne nutně od iJabka) nabíječku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.