Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple koupil bývalou továrnu na výrobu čipů, copak má za lubem?

Pokud k vám peníze tečou ze všech stran a dodavatelé se předhánějí, kdo vám nabídne výhodnější cenu, co lze ještě zoptimalizovat? Snad jedině vypustit dodavatele a vyrábět vlastními prostředky…

V posledních dnech se objevila celá řada zpráv na téma Applu, které by se daly shrnout jako „změny ve výrobních strategiích“. Některé informace jsou potvrzené, jiné na potvrzení (či vyvrácení) čekají, ale mají mnohé společné.

Apple vyvíjí čím dál větší část technologií s použitím vlastních zdrojů. Příkladem může být vývoj SoC, který původně pro Apple prováděl Samsung, později ale Apple sestavil vlastní tým a převzal jej. V poslední době se mluví například o technologii 3D touch, dotykovém rozhraní, které reaguje na sílu dotyku a jehož novou generaci si Apple vyvíjí rovněž sám. Pokud se podíváme o pár vrstev hlouběji, tedy k displejům, odebírá Apple produkty společností Samsung, LG a Sharp. Některé z těchto firem mají divize specializované na vývoj produktů Applu. Tento týden zveřejnil Bloomberg zprávu, že Apple na Tchajwanu provozuje vlastní laboratoř a továrnu na vývoj displejů, kterou se dosud nepochlubil. Cíl takového počínání jistě není třeba polopaticky rozebírat, konkrétně půjde o micro-LED displeje.

Apple A processor

Před nedávnem došlo k zavření sociálně-analytické společnosti Topsy, kterou Apple před časem koupil. Nezaniká provoz jako takový, zaniká pouze statut samotné firmy. Po dvou letech od akvizice vypršela platnost všech smluv, které ještě samostatná Topsy uzavřela a nyní už její zaměstnanci budou na 100 % pracovat pro Apple. Topsy vyvinula systém, díky kterému byla schopná zanalyzovat a zaindexovat kompletní obsah Twitteru za posledních téměř 10 let.

Ze soudku nepotvrzených zpráv pak pochází informace o tajném projektu, v jehož rámci Apple založil grafickou divizi a vyvíjí si vlastní mobilní GPU, aby nemusel používat licencované technologie. To se i bez oficiálního potvrzení dá považovat za velmi pravděpodobné - vlastní grafické čipy mají (nebo na nich pracují) všichni významnější výrobci mobilních ARM SoC.

V tomto kontextu ani nepřekvapí, že Apple zakoupil v San Jose bývalou továrnou na výrobu čipů. Budova o rozloze přes 6,5 tisíce metrů čtverečních (2/3 hektaru) vyšla na $18,2 milionu dolarů. Oficiální vyjádření společnosti se omezilo na obecná konstatování o růstu, vývoji a výzkumu a krocích s tím spojených. Nezdá se, že by Apple mohl jednoduše vybavit tuto budovu výrobními technologiemi a odklonit část produkce ze Samsungu nebo TSMC pod svoji střechu. Na to by kapacita jedné takové továrny zdaleka nestačila - navíc v tomto směru chybí i potřebné know-how. Je ale možné, že zde vznikne vývojové středisko a zkušební linky, na kterých si nejdříve vyzkouší možnosti, začne vyvíjet procesy a poté se může dostat i na vlastní prototypy (čím déle jsou návrhy čipů pod jeho střechou, tím déle potrvá, než se o nich dozví konkurence). Nakonec může dojít ke koupi nebo stavbě továren, které pak vyvinutou technologií budou vybavené.

Tagy: 
Zdroje: 

Bloomberg, WCCFTech (1, 2), PCMag, TweakTown, KitGuru

Diskuse ke článku Apple koupil bývalou továrnu na výrobu čipů, copak má za lubem?

Sobota, 19 Prosinec 2015 - 07:39 | De | Tipuju, že nic převratného. Spíše na sebe chce...

Zobrazit diskusi