Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple má v laboratoři vzorky 5nm EUV SoC A14

*variantu N5P, která oproti 5N nabízí ještě o 7 % vyšší výkon, nebo o 10 % nižší spotřebu
opravdu oproti N5 nebo o procentní body, čili oproti N7P?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CPU v A14 bude základ pro notebookový ARM v MacBooku, takže se dají očekávat velké změny, které x86 CPU v noteboocích totálně zesměšní jak z hlediska výdrže na baterie, tak i z hlediska absolutního výkonu.

Už stará A11 z roku 2017 měla 6xALU a Apple všem ARMům ujel o parník. Další velký skok přinesla vylepšená A12 a ta už dokázala brutálně drtit serverový Intel Skylake v IPC. A13 na straně CPU nepřinesla nic kromě vyšší frekvence a lepšího výrobního procesu. Takže A14 přinese opět větší skok IMHO.

Co se týká Zen4, tak AMD nasadilo nový 7nm proces u Zen2 zhruba o rok později než Apple u A12. Takže se opravdu dá očekávat Zen4 s DDR5 v roce 2021. Dvakrát tolik jader pro servery, tedy 128c se bude hodit.

Jinak v roce 2021 Intel plánuje Saphire Rapids s jádry Golden Cove, což má být větší skok než IceLake, šušká se také o 6xALU a chipletovém designu s obrovským počtem jader. To vše na 7nm což je u Intelu ekvivalent jako 5nm u TSMC. Takže impérium vrací úder a AMD by rozhodně neměla přestat tlačit na pilu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

počkám si na reálné výsledky, až na tom armu bude mít gta vi vyšší fps než x86 klidně ho koupím, ale obávám se že gta vi si na armu nezahraju ani jiné hry, btw ty pohledy do budoucna jsou docela smešné, dokud to není reálně vyrobené nemá cenu spekulovat jak to bude výkonné, intel chtěl mít 10nm už v roce 2015 a ani o 5 let později to mít nebude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se hlavně neví, kdy Intel masově nasadí 7nm. Dle Ričího už v roce 2021, dle někoho jiného to snad zvládne v roce 2022. Já se nechám překvapit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nebyl tak nekriticky nadšený. Ono to ujíždění o parník a brutální drcení vydrželo vždy jen půl roku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, já bych byl samozřejmě rád, kdyby Intel u budoucích architektur zase šlápl do pedálu, ale že vrací úder? Plány neznamená realizace, u těchto extrémně technologicky náročných věcí to platí x násob a víme jak Intel posledních pár let dokáže ty svoje plány a představy realizovat...
Také se samozřejmě může stát, že něco nebude fungovat dle představ i u AMD v některé z nadcházejících architektur, to je také možnost. Ale my jako zákazníci si můžeme jen přát, aby se jim oběma dařilo jejich plány realizovat co nejlépe a my bychom si tak mohli v budoucnu vybírat z velkého množství pokročilých technologických novinek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trošku to tady musím optimisticky rozpumpovat, ne? Nikdo jiný to tu za mne neudělá :) Haterů je tady dost.

IMHO dnes nejde aby nová uarch nefungovala. Dnes dokáží nasimulovat výkon a chování CPU až po poslední tranzistor. Spíš je problém samotný křemík jak se ukazuje v případě Intelu. A taky vymyslet jak ty tranzitory efektivně využít, což ukazuje ten Apple se 6xALU. Ale příští rok bude celkově zajímavý, nový Zen 3, nové konzole od AMD, nový Apple Macbook s ARM CPU, což konečně bude zajímavé porovnat s noťasy na Intelu..... Pro zákazníky super souboje, ceny půjdou dolů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to víš Apple ma čipy s nejbrutálnějším výkonem na světě, ale dodnes iOS nezvládá multitask atd. a při přepínání app je to akorát brza a to i díky menší paměti :) takže na papíře huj v reálu fuj :) ano, že díky asic obvodům předvádí v některých specifických úkonech výborné výsledky nepopírám .. ale třeba se pletu a Apple opravdu konečně představí multipurpose řešení , které vydrtí konkurenci nejen v poměru cena²/výkon:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezvládá multitask, hmm, nějaká informace z roku 2011? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nj jak se v roce 2011 na iPhonu aktivoval např. split screen pro různé app

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nijak, v roce 2011 to neuměl žádný telefon. To byla rekace na to, že to iOS neumí.
Už pár let to umí i iOS i Android. Nechce se mi hledat kolik.

Pro mě osobně je multitasking způsob zpracování vláken systémem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- nepíšu, že neumí, ale že nezvládá obzvlášť v přímém porovnání ;)
- záleží na úrovni multi tasku a když už tu jsou silná slova o brutálním výkonu mobilních arm ČIPŮ, který je schopen výkonem konkurovat desktopovému high end , tak bych to rád viděl praxi, kdy naplno běží xx různých APP a ještě si u toho mohu v klidu hrát nějaký AAA titul :)
- btw android to umí roky a od kdy umí iPhony nativně aspoň ten split screen nezávislý na konkrétní app ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tome, ale to se dost pleteš. iOS to samozřejmě umí, jenom ne na iPhone, ale na iPadu a už poměrně dlouho - od 2014/15. To, že to Apple nepřinesl do iPhonu nesouvisí s výkonem CPU, protože dnešní A13 nebo loňská A12 by strčila A8X z iPadu Air 2 do kterékoliv kapsy. Apple to prostě neudělá proto, že to na telefonu pro něj nedává smysl z uživatelského hlediska. Na iPadu funguje plnotučný multitasking včetně PiP přehrávání videa a dalších skopičin a letos to ještě víc rozšířili - podívej se na videa k iOS 13, resp. iPadOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako jasně, ale tohle se dá napsat i u OpenPOWER, SPARC a klidně i u RISC-V, akorát každá architektura bude amd64 drtit v něčem velmi specifickém, že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.