Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple si vybral nástupce H.264, jmenuje se H.265

To se dalo čekat, ne? Normální vývoj, žádná revoluce, vybrali přirozeného nástupce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To spíš když bude někde něco drhnout, tak mají koho nakykat do zadnice. To se u svobodných softwarů moc nedá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Velky oznameni"? To je oznameni asi jako ze "nastupce iPhonu 7 se bude jmenovat iPhone 8"....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"High Efficiency Image Format"
Mě udivuje, proč se mnoho nových věcí a standardů nazývá pomocí superlativů. Samé High, Advanced, Ultra, Enhanced... Že ty pojmenovávače nenapadne, že ten název bude za pár let hloupý, až přijde standard nový, a ten se pak nutně bude muset jmenovat ještě hloupěji.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V kapitalismu (v jeho marketingu) se na budoucnost nehraje. Důležité je jen „teď".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A v socialismu? Ja zapomel, tam se vlastne vyrabi jedna vec 35 let i kdyz je beznadejne zastarala a neni potreba resit ani vyrobni vady ktere ma od zacatku. Marketing neni potreba, zakaznik stejne nic jineho koupit nemuze.

Treba v Rusku vyrabeli fotaky vyvinute v roce 1950 beze zmeny jeste v dobe, kdyz uz Japonci a Americani meli digitaly. Nova komprese pro video je zkratka potreba - nebo snad jeste nekdo pouziva VHS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V socialismu tu časovou periodu může nastavit stát a vyhnout se tak absurdnímu plýtvání veškerými zdroji. 35 let je extrém a dnešek je extrém taky. Marketing se používal i za socialismu, ale ne v tak šílené míře jako dnes. Jako zákazník platit při koupi auta desitky tisíc Kč navíc, které byly vyplýtvány na reklamní kampaň, která samotné zákazníky obtěžuje, to je něco úchylného.

To nemluvím o tom, že např. takový Renault Laguna z roku 2001 (první auto s 5 hvězdami z Euroncap) mohl být s lehkými úpravami prodáván doteď, ale samozřejmě za mnohem nižší cenu, protože by nebyly zbytečně vyvíjeny nové generace, které nic podstatného nepřinesly a cena vývoje by se rozpočítala na větší počet kusů jen jedné generace - to je ta skrytá (jen někomu) umělá zaměstnanost kapitalismu a zbytečné soutěžení, které ji maskuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jste teda moc ze socialismu neviděl. Právě že bez soutěže to vůbec nefunguje, navíc kvalita je typicky otřesná (kdy si každý musí doladit třeba auto sám). A v socialismu se zdroji rozhodně nešetřilo. Neefektivní a k tomu neekologická výroba byla znakem zřízení (čudící fabrika).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim marketingem ma naprostou pravdu, dnesni reklamu musim platit v cenach zbozi, ale nesmirne me obtezuje. Napriklad v praci nemame nasazene v prohlizecich blokovace reklam a jelikoz jsem mel doma nejakej problem s pocitacem, tak jsem si ted ve stredu objednal z prace pres web novy SSD Crucial MX300. A ted se nech podat, co mi od stredy do patku v praci vyskocilo kdykoli jsem vlezl na internet - reklama na Crucial MX300, boze, vzdyt uz jsem ho mel koupenej, trochu s krizkem po funuse.

Soucasny marketing je proste idiotsky a za komunistu jsme na neco takoveho rozhodne nebyli zvykly a to i proto, ze jak spravne pises, kvalita beznych vyrobku byla otresna a ty lepsi se tajili v Tuzexu nebo jako podpultovky jen pro vybrane zname a vedouci pracovniky KSC. Melo to samozrejme smysl, na jednu stranu jsme meli rovnost a pravo mit vsichni vsechno, ale na druhou stranu kvalitnich vyrobku bylo tak malo, ze by nezbylo ani na desetinu lidi, takze pokud clovek neco chtel, musel nejprve nekoho podmaznout.

Ty dva rezimy nelze vubec srovnavat, je to nesmysl, ale kvuli tomu, ze to za komunistu bylo hrozny, nebudu ted jasat na vsechny strany, protoze ted ten kapitalismus taky neni pro zivot prilis privetivej.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já též nejsem fanda pitomých reklam, každopádně nějak se ta informace ke spotřebiteli dostat musí, případně se mu musí do hlavy značka zabudovat jako důvěryhodná a bohužel to fakt funguje íkdyž nás to otravuje. Určitě nebudu nadšeně jásat nad dokonalostí trhu, každopádně zatím je to nejfunkčnější zřízení. To že nějaké zřízení není přívětivé je, kdyz není na základní lidské potřeby nebo je jen pro vyvolené. Většina lidí co si dnes stěžuje asi nechápe na co si stěžuje a adorují systém, kde by se ma 99 % měli hůře (pokud někdo nemá žaludek na politruka nebo jiného aparátčíka). Zaměňovat lehkost mládí s obecnou kvalitou žití není moc chytré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas i nesouhlas.
1) Nutnost soutěže
Pokud stát zadá kritérie, která musí výrobce splnit, tak reálně vznikne lepší produkt než v dnešní kapitalistické soutěži. Proč? Protože kapitalismus musí vyrábět šmejdy, aby lidi měli práci, kterou musí mít, aby si kupovali šmejdy. Efektivnější a technologicky vyspělejší výroba kapitalismu je tak vymazána touto hloupostí/komedií. Kdyby raději zkrátili pracovní týden, jenže pro tohle řešení musí být globální shoda, která byla více reálná v komunistickém spolku států než v kapitalistickém.

I před 15 lety nebyl sebemenší technologický problém navrhnout/vyrobit ekologické a bezpečné auto velikosti Octavie, s motorem a převodovkou co vydrží 600 tisíc km bez generálky (a větších poruch), s odolností proti korozi 3x lepší než je dnešní průměr a s cenou okolo 350 tisíc Kč. Ano, 15 let bez problémů s korozí, za normální cenu. Kup si dnešní Fábii s tříválcem a zjisti jak moc je dnešní vyspělejší technologie zcela vymazána (až do záporných hodnot) filozofií kapitalismu.

2) Doladění výrobku tzv. DoDo
V tomto je kapitalismus lepší nebo spíš se mu daří vzbuzovat ten dojem, Malé procento výrobků co se i dnes musí DoDo, je zkonstruováno tak, že DoDo hodně znepříjemňuje. Např. výměna žárovek je u některých aut technický orgasmus, kvalita nábytku... Většina výrobků je na tom dnes lépe. Začnou se kazit až po nějaké době (zákazník je nejdříve spokojen) a to takovým způsobem, že musí být zrecyklovány - oprava není možná, nebo je to hloupost z hlediska financí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že volně zaměňujete pojmy jako kapitalismus, trh, soutěž atp. Souhlasím, že dnes existují hrozné výrobky, přesto si troufám tvrdit, že i ten nejlacinější notebook k zlosti je 100x lepší než socialistický výdobitek IQ151 (čisté funkčně a spolehlivostí, odmyslíme-li generační rozdíl). Také by byl zajímavý astronomický cenový rozdíl (v poměru spotřebního koše).

Stále existují naprosto špičkové výrobky, špičkový výrobek má svou cenu, takže problém spíše je, ze lidi by za zlámaný groš chtěli zlacené zboží, ale to prostě nejde. A pak jsou takové věci jako "katování kostů" a ty existují v každém zřízení, ač se používá různý žargon a zde je nemalá výhoda konkurenčního prostředí - prostě to co vám nevyhovuje nekupovat a koupit jinde. V současnosti to bohužel vypadá, že priorita spotřebitele je nízká cena a tomu s podřizuje mainstream trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skrytou výhodou ale bylo, že díky dlouhodobě neudržitelnému plýtvání zdroji bylo velmi reálné dostat se ke kvalitě za malou cenu, např. socialistická paštika. Od 90. let se dá kvalita pořídit jen za neúměrně vyšší ceny a mnohdy ani to ne, protože kapitalista chce zisk a snaží se podvádět kde to jen jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„dlouhodobě neudržitelnému plýtvání zdroji"
IMHO zdroji plýtvá víc kapitalismus i přes lepší technologii a jde to dokázat například nárůstem vyprodukovaného odpadu. No a k jídlu. Koupil jsem nejlepší špekáčky co na daném místě byly (80% masa) a byla to proti komunistickému standardu slabota. To samé chleba. Už jsem tak zoufalý, že si asi budu chleba péct. Místo dvou méně kvalitních špekáčků bych klidně bral jeden kvalitní - celková spotřeba surovin by byla menší. Kvalita není spojena s plýtváním, spíše naopak, jak dokazuje dnešní automotiv průmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale dnes si kupuju paštiku mnohem lepší, než byla ta socialistická. Ani po Junioru netoužím, protože ač byl lepší než dnešní, pořád to byl dost slabý produkt. A koupím ji kdykoliv. A určitě to není fanatický kapitalista, je to od nadšených živnostníků, co to světe div se dělají s nadšením. Nelze to koupit v supermarketu? No to často ne, určitě ne mezi nejlevnějšími věcmi.

A co se týče cen, škrtněte nulu na konci, ať kompenzujete nárůst příjmů a fakt je to tak drahé? Máslo stálo 10 kč to je dnes cca kilo. Levné? Levné se to zdá s dnešní výplatou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Voda 1989 - 80 haléřů, voda 2017 - cca 75 Kč. Vynásobte si tehdejší výplatu 75 X a zeptejte se kolik takovou mzdu bere lidí dnes. Přitom to je položka kterou musíte platit každý měsíc a nikoli jako třeba kuchyňského robota jednou za 8 let ( protože déle nevydrží ), ale zaplať pánbůh aspoň za těch 8 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak počítáte tu vodu, protože v roce 89 bylo minimum čističek, takže stočné bylo minimální, jestli vůbec. Druhá věc je, že tyhle zařízení byly zprivatizováný většinou do rukou obce (minimálně majoritní podíl), takže kdyby to byly schopny provozovat, byl by z toho zisk obce, že se to prodalo raději někomu jinému, je věc jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem být korektní a napsal jsem cenu za vodné- stočné zřejmě nejnižší vůbec. Dnes dosahuje místy i 90 Kč. Samotné vodné je na cca 41 Kč za kubik což je pořád brutální navýšení ceny které se rovná zvýšení ceny o více jak o 5 000 %. Stočné se platilo i za komunistů. Neplatily lidé co měli u svého domu tak zvaný vícestupňový (obvykle 3 stupně) vyhnívací septik a pak trativod. Ve městech platili více méně všichni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže se vám žije objektivně hůře? Nemáte na vodu, bydlení, dovolenou a konzumní pozlátko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě jde jen o to, aby tu aureolu kapitalizmu( která mimochodem mnoha lidem leze už krkem ) někdo uvedl na pravou míru. A ty oslavné keci trochu omezil. Méně je někdy více. Já si někdy díky té propagandě připadám jak za komunistů naruby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zrovna ta voda nemá s kapitalismem, nebo spíše s volným trhem nic společného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale je realitou, které se nezbavíte. Ta je také výsledkem dnešní doby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Voda v potrubí není zboží, je to služba. Spousta služeb za komunistů byla za symbolické ceny a stavěla se na tom i propaganda (každý má vodu, elektriku, bla bla...). Obecně na západě jsou služby dražší než zboží. Třeba bydlení je extrémně dražší. Na druhou stranu našim se za dvacet let v socialismu nepodařilo byt získat ani koupit. Je třeba brát v potaz i celý "spotřební koš" protože voda tehdy i dnes byla a je minoritní položka celoročních útrat. Málokdo by asi chtěl kupovat spartánskou Š120 za +-700 000 kč). Největší problém asi byl, že spousta věcí prostě koupit nešla protože nebyla a kdo neměl Tuzexové poukázky nebo nebyl prominentem měl smůlu a prd si koupil i když na to nakrásně měl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu komentovat nic jiného než kvalitu potravin a tam bohužel musím jednoznačně konstatovat, že to co se dnes masově prodává je prostě odpad. Nejde jen o kvalitu produkce masa, ale třeba i maso samotné, kdy kuře dnes žije průměrně o týden méně a tomu odpovídá kvalita kuřecího masa. Žiji mimo ČR a celý EU ráj, většinu roku, když se vrátím a vidím jaké hrůzy plné dusičnanů se tu prodávají jako zelenina a za jaké ceny chce se mi zvracet, podobné to je s ovocem. Slováci nedávno provedli velký test zeleniny na trhu a nenašli jedinou, která by nebyla přecpaná dusičnany.
V ČR prakticky neseženete syrovátkové nesušené výrobky, polovina jogurtů a smetanových výrobků obsahuje škrob, proboha které krávy dojí škrob. I klasické výrobky jako tatranky nebo sušenky, to co se prodává dnes jsou atrapy a napodobeniny toho co se produkovalo za komunistů a netýká se to jen ČR. NUTELA původně tj, v roce 1963 obsahoval 50% ořechu nebo mandli a zbytek byla pravá čokoláda s trochou cukru a mléka. Dnes je hlavní součástí nutely palmový olej, pak cukr , ořechů je do 13% a čokoládu NUTELA neviděla ani z rychlíku. To že je dnes v ČR 1M diabetiků což je 4x více enž v roce 75 a 10 nejhorší výsledek na světě není náhoda to je důsledek odpadu, který se v ČR vydává za jídlo a to se ty nejhorší zvěrstva jako mražené pečivo ještě nestačili promítnout do statistik. Podobné to je s rakovinou tlustého střela tam již jsme světová jednička a opět to souvisí s odpadem vydávaným za potraviny. Nejvíce mě vždycky dojme , kdež v TV odporučují jíst ryby a v krámě pak narazím na to čemu se u nás říká ryba, proboha tohle by tam kde žiji ani nepovolili prodávat a kdyby povolili tak by to nikdo nekoupil, je zvláštní, že EU zakáže Hg teploměry a ryby v kterých je více rtuti než v tom teploměru se prodávat směji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že se takové věci neprodávají, ale PROČ to boha lidi kupujete? Jde koupit kvalitní zboží, no je dražší, ale jde. Kouknu na etiketu a co má více ingrediencí než předpokládám zůstává v regálu. V Praze do supermarketu chodím kupovat jen hajzlpapír, vůbec není potřeba tam koupit jedinou potravinu (chodit do speciálek co ručí za kvalitu a nejdou po ceně). Vyřadit všechny tatranky, Orion z palmáče (už se ani nenazývají čokoláda) a polotovary ze svého jídelníčku není problém (ve větší městě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jste si u mě naběhl. Po revoluci jsem se těšil jak už budu kupovat ty super kvalitní výrobky ze západu. Že sem si tenkrát nedal pár facek abych se probral z té naivity. Za komunistů výrobci neměli tak dobré výrobní linky a ni tak velké surovinové zdroje jako na západě a tak museli vyrábět pokud možno výrobky s velkou životností. Příkladem je šlehač + mixér ETA který jsem před 39 lety koupil své matce ze své první výplaty a představte si že bez jediné závady pracuje dodnes. Je to půl roku co jsem ho uviděl když s nim matka hnětla těsto na buchtu :-). Já na něj už úplně zapomněl, vyvolal ve mně vzpomínky na mládí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano ETA, též ji máme. Můžu vás ujistit, že máme i mixér po babičce ze Švédska, kterému je 60 let a funguje jako nový. Zato elektronika, automobily atd, stálo za starou Blažkovou, když jste neměl znamého co měl místu prostu páječku, tak to bylo dost smutné. Pracoval jsem ve fabrice na letecké motory a zmetkovitost 80 %, to se fakt nevidí. Dnes naprosto neprodejné, prohlídky po 50 hodinách, malé teplotní limity, nastavovaná technologie z 30 let držená desetiletí při životě, vyráběno na rozpadajících se strojích z téže doby (proto ta zmetkovitost). Hluk a emise, ehm, spotřeba násobná oproti americkým motorům.

Aby nedošlo k omylu, já neadoruji management stárnutí. Ale spousta věci tehdá nefungovala už nových (akorát to lidi rádi zapomněli), nebylo možno pořídit kvalitnější výrobek, což je obrovský rozdíl oproti dnešku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes se vyrábějí výrobky s kurvítky, které navíc jsou navrhovány tak aby byl výrobek neopravitelný. Ve francii si před léty vzali testeři na paškál TV přístroje. Zjistili, že velká část má napájecí mofsety zalité v plastu rámu TV. Známí opravář TV přístrojů mi potvrdil, že většina TV umře právě na nefunkční napájecí kaskádu a nikoli na displej nebo tuner. Výrobci nemají zájem aby vám něco vydrželo dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak by se to blbě prodávalo :)

Ale je fakt že High Definition je dnes lowend 720p, jen o málo víc než 576p u klasickýho analogu.

USB bylo ještě srandovnější, verze 1.1 měla Full Speed, tedy Plná rychlost, celých 12Mbit/s i s režií. Pak High Speed 2.0, Super Speed 3.0. Ultra ještě nemá, no. K tomu ještě ten bordel v konektorech a verze 3.0 přejmenovaná na USB 3.1 Gen 1 :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To nevíte, že je to přejmenované na Ultra Serial Bus? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud prijmeme myslenku ze analogovy signal muze mit neco jako radky, tak v pripade pulsnimku to urcite nebude progresivne, ale prokladane - takze kdyz, tak 576i.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Analogovy signal samozrejme radky mit nejen muze ale musi. To si pletete s sirkou obrazovky, ktera samozrejme pro analogovy signal nema smysl (jak se to roztahne tak se to roztahne) ale pocet radku je dany tim, kolikrat se paprsek vrati doleva. Takze ano, https://en.wikipedia.org/wiki/576i

Alternativne si to muzete plest s tim, ze CRT obrazovka nema presne danou vysku, ale jen minimalni a maximalni vertikalni a horizontalni frekvenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to bohužel tak a ovce stále žerou nějaký marketingový názvy jako: "nový"... (a poslední dobou sílí i nacionalismus , který zneužívá marketing s nacionalistickými přívlastky - názvy jakože: české... Naposledy jsem četl v marketu reklamní nesmysl: "česká chuť!"... To zní jako chytrá postava :-)) ...)

A často je to i natisklý na obalech, kde to bude "nový" i po letech..., podobně jako je na másle, a to již od dob socialismu!, stále napsáno: "čerstvé máslo" :-)) Tedy i po roce bude čerstvé? ;-)

Tedy to nesouvisí s kapitalismem, jak tady někteří uvádí, ale s ovečkama (většinou zákazníků) a kapitalismus se jen podřizuje takové většině zákazníkům, no a a jeli větčina hlupců, maj to tam mít :-))

Já na názvy kálím, já sleduji parametry vs kvalita vs cena, reference! :-) Nésu ovca ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fandím tomu, že se Apple snaží prosazovat nové trendy! Sám už používám výhradně x265 enkodér s H265 HEVC kodekem na videa a je to obrovský rozdíl oproti dosud nejrozšířenější h264. Škoda jen, že nemůžu najít spolehlivý kodek na převod RAW či velkých JPG obrázků na ten formát BPG, který je od H265 odvozený. XnView sice má zobrazovač formátu BPG, ale nemá kodér a ten samostatný generický kodér mi nefunguje. Jsem proto docela zvědavý na to, jestli se ten HEIF rozšíří i mimo Apple a bude na něj dost nástrojů.

Jinak docela se těším na open source nástupce AV1, který by měl být ještě lepší než H265.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.