Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple snížil objednávky na nové iPhony, očekává o 20 % nižší poptávku

V druhé polovině letošního roku se očekává vydání trojice nových iPhonů, které budou inspirované designovou stránkou iPhone X. Apple to ale už s poptávkou nevidí tak optimisticky…

Ve stávající nabídce iPhonů vidí někteří analytici určitý problém. iPhone X je zajímavý, ale pro řadu uživatelů, i těch tradičních, finančně nedostupný. Apple s ní vytvořil historický rekord nejdražšího iPhonu vůbec a ke snižování cen se nemá. Na druhou stran iPhone 8, který by byl finančně dostupnější, nenabízí výraznější posun oproti předchozí generaci a jeho designová stránka je od vydání iPhonu X tak trochu z módy.

Nová řada iPhonů, která bude postavena na designu iPhone X, ale zároveň nabídne širší cenové rozpětí, takže krom high-end modelů, které navíc budou dostupné ve dvou rozměrech, přinese i cenově dostupnější variantu s LCD panelem namísto OLED. Apple a vlastně i analytici předpokládali, že tato různorodost přinese zvýšení poptávky, která u iPhonů od roku 2015 stagnuje či mírně klesá. Nakonec se však zdá, že spíš než oživení trhu zajistí Applu nová řada jen poklesu prodejů.

Podle japonského Nikkei se dodavatelé komponent nechali slyšet, že Apple snížil objednávky na nové iPhony o 20 % oproti objemům, které plánoval nakoupit cca před půl rokem. Společnost si zřejmě již není tak jistá rostoucí poptávkou po nových modelech. Poslední statistická data ukazují, že za předchozí dva kvartály prodala prakticky tentýž objem iPhonů jako za totéž období o rok dříve. Pro vedení firmy to ale nebude nic, s čím by ve svých plánech nepočítala; již delší dobu se proslýchá, že plánuje rozšířit nabídku produktů v nižších cenových relacích, protože high-end je zkrátka vyčerpaný a prostor pro inovace čím dál menší.

Zveřejnění zprávy o poklesech objednávek přineslo Applu drobný 2% pokles ceny akcií; mírně citelněji to poznamenalo dodavatele komponent - AMS o 6 %, Dialog Semi o 4,1 %. Druhá jmenovaná si odnesla významnější šrám ze zveřejnění zprávy, že Apple sníží objednávky čipů pro řízení spotřeby, což jí srazilo hodnotu akcií o 17 %.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple snížil objednávky na nové iPhony, očekává o 20 % nižší poptávku

Pondělí, 11 Červen 2018 - 08:32 | xvasek | V klidu. Ovce zase půjdou do front a prodeje...

Zobrazit diskusi