Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple stahuje vadné USB-C kabely, tentokrát ale poškození nehrozí

"Designed by Apple in California Assembled in China" tomu rikam bomba nazev .... proste at je to jak chce, crapple sve crapy dela v cine, tecka.
Jinak kdyby autor sledoval diskuzi pod clankem se spatnym chromymbookem, tak by vedel, ze nebyly spatne zapojene konektory, ale jen, ze gugli zarizeni jsou hloupe a berou si vic energie ikdyz vi, ze nejsou pripojeny k USB type-c a ze to sice dokazou SW zjistit, ale maji to HW spatne implementovane. A taky, ze stary macbook, lec nekolikrat predrazeny, nema ani takovou vec jako proudovou ochranu USB portu ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale zůstanu u konstatování člověka, kterému se to osobně přihodilo, který pracuje jako inženýr, který se zabývá testováním kabelů a který prohlásil „they completely miswired the cable“. Nějak nevím, proč bych měl dávat přednost teoriím vzniklým v diskusích, se kterými nesouhlasí ani čtenáři…

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Leda uplny ignorant by nesouhlasil s necim, co onen clovek explicitne napsal primo do toho sveho seznamu "vadnych" a "nevadnych" kabelu ..... to, ze autor nasledneho clanku bud neumi poradne anglicky nebo se tematu dostatecne nevenoval (coz je dokazano tim, ze v celem clanku na cdr neni ani zminka o tom, proc jsou ony kabely vadne), je uz vec druha ...... smutna, ale k samotnemu faktu, zcela irelevantni ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To není název, to je na všech jablečných věcech "na štítku" už nějaké to desetiletí místo "made in...". :-) Je to takový legračně americký.

Hele a Microsoft ty Surface vyrábí kde? Pentragon... hmm, takže taky Taiwan.

Existuje ještě vůbec nějaký počítač nevyráběný v Číně (konzumního sektoru)?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kde vyrabi (opravdu ne, ale cekam, ze nektere telefony nebo aspon casti treba i ve finsku), ale urcite se na nej nehrnou zaloby ze vsech stran ohledne obchazeni danovych zakonu a taky nema problem s DRC, cili detskyma otrokama jen aby na telefony za dve petky, usetril dvacetikorunu jak jisty apply (vzor to kapitalismu ve sve chladne kryptofasisticke podobe). Ja osobne nevidim problem v cine .... vidim problem ve vykoristovani delniku .... pro zapadni firmy je uplne hovno, jestli jim na telefonu pridaji 10 korun, ale pro ne je to treba dvojnasobny plat ..... u me proste firma, ktera takhle krvave tlaci lidi vyslovene do otrokarstvi az pak pachaji sebevrazdy, proste z etickeho hlediska zcela neprijatelna, proto proste jobse se svym applem povazuju za srace nejvyssiho kalibru. A taky kdyz se tak honosi tak extremne bohatyma hospodarskyma vysledkama a brutalni predrazenosti sveho crapware, tak bych cekal, ze ty telefony aspon budou montovat v americe, aby "neco jakoze vratili", tim, ze daji lidem praci ..... a to nemluvim o danich, coz by mela byt samozrejmost ..... ani jedna z tech veci ale u applu zkratka neplati ... po cesku se da rict, ze jsou to "zmrdi-smejdi"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Že by teda byl Apple nějaký lidumil to pochybuji, každopádně:

Microsoft vloni zavřel fabriku ve Finsku (2300 zaměstnanců) a dvě v Číně (9000 zaměstnanců). Výroba se stěhuje do Vietnamu. A ano jedná se o exNokia výrobu.

No a stěmi daněmi. Není pravda, že by daně neplatil. Ano je pravda, že používá účetní trik mnohonárodních korporací zvaný "double Irish arrangement". Seznam firem, jenž toto používá ke snížení daňové sazby ovšem zahrnuje... ehm ... Microsoft (dále Adobe, Facebook, Google, IBM, Oracle, Yahoo, Starbucks, Fedex a co já vím kdo ještě). Nijak to nekomentuji, ale svět není černobílý.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně není důležité kde to bylo vyrobeno ani kdo to prodává, v komerční sféře rozhoduje zda to někdo kupuje a jak. V nekomerční (vojenské, ezoteriské, náboženské) rozhodují jiné parametry, třeba od koho a proč. Takže jediné co by nás mělo zajímat je, je o to zájem a dostanu zaplaceno? A co můžu odkoukat od úspěšných a udělat to ještě lépe.

V naší zemi není problém v Apple ovcích, co to kupují, ale v Apple ovcích, co to bytostně nesnáší, aníž sami dokázali víc. Málo kdo u nás chce slyšet, či číst, co uspělo, a jak na to. Frčí, ten je také hajzlík, a tomu také nadávejte. Proto se lidé bojí utečenců, protože on mi sebere práci a ještě mě znásilní. Nebojí se schopných Ukrajinců, Němců, Rakušanů, robotů, co jim berou práci a místní holky si přejí aby je také znásilnili.

Nastupující robotizace neohrožuje nás, nebo USA, ohrožuje Čínu, Rusko, Vietnam, Indii, Brazílii, Afriku, ....... Stejně tak není důležité zda ten produkt má značku Xiaomi, Apple, Samsung, Google, VW, R&R, Zetor. Šmejd a rychlokvaška může být cokoliv, protože lidé již mají jiné preference, než v minulém století (masově). Důležité je, jaký prostor si daný produkt vytváří do budoucna a jak pevně se zákazníci ztotožní s jeho filozofií a výhodami pro ně samé.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nějak ta myšlenka jednoho káblu na všechno začíná mít stíny. Někdy jsou asi opravdu spolehlivější "hloupá" a jednoduchá řešení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čím se ta myšlenka liší od USB2?
Nebo stále jedete na LPT tiskárně, COM myši a DIN klávesnici?
Mimochodem, vadnej kabel je vadnej kabel, za to myšleka nemůže. Když omylem prohodím napájecí s datovým vodičem, tak nic jiného než katastrofu nečekám u žádného typu kabelu, nejen USB.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale nikdy se mi nestalo aby nekomunikovalo USB 1.1 zařízení, občas se stane, že na dlouhém kabelu nechce jet 2.0, no a 3.0/3.1 to je skutečná citlivka. :-) Ale chápu, že ty rychlosti jsou něčím vykoupené. Každopádně:

USB 1.1/2.0 má jen 4 kabely, nemůže se nakonfigurovat na "nebezpečné napětí.
USB 3.0 má 11 vodičů, ale systém napájení je podobný jako u USB 1.1/2.0
USB C má 24 kontaktů, detekci směru otočení a obousměrné inteligentní vyjednávání o zvýšení parametrů napájení až na 20 V, 80 W. To už je docela peklo.

Obávám se, že problémy budou právě s tím inteligentním vyjednáváním napájení, ne z principu, ale pro nedodržování parametrů. Neodsuzuji to ani nezavrhuji. Jak říkám, je to stín na vizi ideální budoucnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, cim slozitejsi reseni, tim vetsi moznost chyb. Zvlast pri dnesni uzasne kvalite vyroby. Uprime receno nechapu, co chteji tema 80W napajet. Na USB si dovedu predstavit maximalne tak externi 2,5" disk. Apple tim tusim nabiji svuj tabletonotebook, ale to je divny pristroj sam o sobe, navic podle me zcestne koncepce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ah tak.
No přidání datových linek, když už stejně ten kabel musí být X mm tlustý mi příjde jako zdravý rozum.
Že je to napájecí se nějaktak už očekává a nechci to moc obhajovat osobně. 20V 80W je slušný futureproofing (očividně pro middle-end notebooky) (asi nikdo neočekává, že všechno to bude podporovat - když u USB2 myši na 50mA "omylem" projde 1A, co myslíte, že se stane? Situace je prostě stejná... nemělo by se to stát). Naopak s USB <=2 vždycky byly problémy. Je to nastavený akorát tak, že proud nestačil pro nabíjení těch nesmyslných moderních mobilů , roztočení starých 2.5" externích disků a moje nabíječka která deklaruje až 2A mi do RasPI2 nevytlačí víc jak 1A (zřejmě protože dělá nějakou tu Samsung/Apple specifickou magii, přestože se v návodu o tom nic nepíše).

No jak říkáte. Čína (zase znovu) bude muset přijít s přesně takovou kvalitou, aby to byl šmejd, ale ještě to fungovalo. Jinak si myslím, že dlouhodobě nové USB vyřeší víc problémů než vytvořilo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"když u USB2 myši na 50mA "omylem" projde 1A, co myslíte, že se stane?" Nestane se nic, protože je to fyzikálně nemožné. Napájení pro tu myš i pro zařízení s odběrem 1A je stále 5V, každé zařízení odebere jen tolik, kolik potřebuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A podle Vás u USB3 to najednou fyzicky možné je, pane Hnidopichu :)? Samozřejmě, že u SPRÁVNĚ fungujícího zařízení je to nemožné (stejnětak opačný případ, kdy zařízení chce víc než port smí dát). To byla celá moje pointa. Kdyby jste laskavě nevytrhával z kontextu - byla to tam hned následující věta, že se to nemá stávat.

Dobře nahraďte si v příkladu typicky spolehlehlivou věc, jako je myš, třeba USB LED lampičkou (a to typicky po čínsku bez usměrňovacího rezistoru). Je to chyba USB (a obzvláště USB3, protože "komplexita", či co), že jí dodá dostatek proudu na svoje spálení?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud lze u USB-C SW nastavovat napětí, tak to na rozdíl od USB1/2 možné bude. Dovedu si představit i vir, který změnou napětí zařízení pošle do křemíkového nebe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, je to konkrétně v Power Delivery specifikaci a platí jak pro USB 3.1 tak USB2.0.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že si něco omylem vyjedná špatný profil (mimo hacků jak to bylo, typu různého zkratovávání vodičů) mi příjde komické. Vir může udělat horší věci (a nebude se zbytečně odhalovat).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potíž je v ohmově zákonu. Když věc co je na 5 V bude dostávat 5 V (což je vlastnost USB 1 a 2), tak se můžete opupínkovat a tu věc neodpálíte. :-) Představte si žárovičku pro 5 V a k tomu 5 V baterku. Můžete odpálit zdroj, když bude připojený přístroj (žárovička) ve zkratu a nebude to ohlídané (jakože to hlídané je resp. mělo by být).

Inovace, máte baterku (pack) s přepínáním 5/12/20 V a žárovičku na 5V. Stačí se ucvaknout a je po žárovce.

Takže proto je ten kabel a vyjednávání napětí na USB-C chytré, protože omyl v připojeném napětí vede ke smrti (zařízení). Pochopitelně, je to proto, že zvyšování napětí je jediná cesta jak přes ty nitky protlačit větší proudy, nabíjení přes USB se holt stalo standardem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte třeba něco jako P(teplo nebo pohyb) = R / V^2? Hmmm V se nemění fajn a co to R, já nevím, třeba U LEDKY (nikde jsem neříkal žárovičky).

Připojíte LEDku (bez odporu) na 5V Zn baterku, tak se nic nestane(protože sotva vydojí 100mA i ve zkratu). Připojíte jí na řekněme hypotetickou 5V Litiovou baterku a bum.

Tak já tomu nerozumím. Takže najednou obhajujete novou specifikaci, že je lepší (méně míst k omylům, jak píšete)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to vzorec pro elektrický výkon? Co to tu s tím má co dělat? Ohmův zákon: I = U / R či U = R . I či R = U / I. Tedy závislost proudu na napětí a odporu.

V základním principu elektrických obvodů (poměr proudu a napětí) je úplně jedno jestli jde o LED nebo žárovku nebo elektrickou troubu.

Co co píšete v posledním odstavci jsem nikde nepsal, takže to nemohu komentovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je, s dosazením Ohmova zákona. Jak jinak chcete určovat jestli se něco spálí nebo ne, než podle výkonu? Ohmův zákon sám o sobě o teplotě/(ne)spálení nic neříká. Zřejmě už se bavíme každý o něčem jiném...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když už dosazovat, tak správně. Tedy P=U^2/R a ne obráceně, podle vašeho vzorce by se stoupajícím napětím byl výkon stále menší. I ten váš příklad s LED je nesmysl. LED není určena pro napájení 5V, ale 1,5V-2V podle typu. Připojovat ji k 5V a spoléhat na velký vnitřní odpor zdroje může jen mamlas. Zařízení se normálně připojují (a navrhují se na to) ke zdroji napětí, ne proudu. Pokud zdroj dodává menší proud, zařízení jen nebude fungovat (případně zdroj vypne ochrana), pokud je schopen dodat třeba 10x vyšší proud, zařízení je to jedno, protože víc než svůj jmenovitý proud odebírat nebude.
I vaše úvaha, že se elektronické zařízení spálí podle dodávaného výkonu, je vzdálená realitě. To platí pro klasický odpor. U polovodiče dojde mnohem častěji k průrazu a ten nejčastěji způsobí vyšší napětí. Může být přítomné jen krátkodobě a běžný odpor by nijak neohrozilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem ve škole nedával pozor, ale zkuste mi vysvětlit jak se usměrňuje proud rezistorem a na co potřebujete stejnosměrný proud v USB usměrňovat? V jednom s Vámi souhlasím. Pokud USB výstup není chráněn proti přetížení (nejlépe i proti zkratu) pak je to chyba na straně výrobce USB portu. Obávám se však, že původní diskuze probírala úplně jiný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*usměrňovat -> omezovat, no čeština. Předpokládám, že si jenom rýpáte kvůli tomu slovu a víte na co je rezistor a nebudu to s dovolením vysvětlovat

Máte pravdu a omlouvám se, že reaguji zbytečně na šťoury. Původní téma je "univerzální kabel je nerealizovatelná myšlenka" A to jsem vyvrátil tím, že i sám originální pisatel používá USB 2.0 s naprosto stejnou myšlenkou.
On píše že USB 3. je složitější. Já říkám, že naopak USB 2.0 ekosystém je plný vendor-specific hacků a dodatečně řešené Power a Charging specifikace (byť je pravda, že USB 3 to bude muset z hlediska kompatibility stále řešit, ale už nebudou vznikat nové koncepční problémy). A říkám, že za vadný/nekonformní HW USB nemůže nehledě na verzi. Že jeden kabel od jednoho konkrétního výrobce je "stín" na celou myšlenku mi příjde humorné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce jsi to byl ty, co diskutoval pod zdrojovym clankem http://cdr.cz/clanek/pri-spatnem-vyberu-usb-c-kabelu-muzete-i-prijit-o-v...
Tak vis, ze pravda neni ve spatnem kabelu, ale ve spatne implementaci u jedineho zarizeni: NEXUS 6 ...... kuwadopc, dyt jsem tam <b>primo kopiroval to zduvodneni od toho cloveka z guglu proc nektere kabely jedou a z jinych zacne hloupe nexus cucat vic nez je zdravo a odrovna USB u zarizeni, co nema proudovy chranic</b>

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

E? A má bejt? Já tu teď nekonkrétně polemizuji, že komplikované ultrauniverzální řešení USB-C bude mít tendence k potížím. Komplexnost přináší potíže. O vadných kabelech, hloupých Nexusech a odpalování portů kryptofašistických eplů nepadlo ani slovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16 nebo kolik dratu a jen 10/20Gbit? Taky to povazuju za smutne, kdyz je to uz dobrych 5+ let, co intel predvadel tusim terabitovy opticky cip a do par let to melo byt vsude .... pri masove vyrobe by ten cip a tenky kus plastu byl jiste daleko levnejsi nez nejaky nespolehlivy drat a to nemluvim o neomezene vzdalenosti atd ... a to mam namysli, ze by tam bylo treba to USB a 2x cip v kazdem kabelu ...... kdyby byl ten opticky kram v PC a pak by se jen optickym dratem za smesnou cenu blizici se nule, pripojil treba k monitoru, ktery by mel stejny opticky cip, tak by vyssi naklady na ten cip ani nikdo nepoznal. Osobne jsem presvedcen, ze uz davno dozrala doba, aby USB bylo skutecne univerzalni a nejenom defacto pro flashky, klavesnice a mysi, ale i pro monitory atd .... proste jedno rozhrani a zadne prasarny jako alternative modes v USB type-c. Takovy ten skutecny inteli thunderbolt v praxi .... ted se divam, je to uz 7 let a jmenovalo se to light peak ....
Z grafiky by vedl tenky dratek do monitoru, pak by mohl klidne vest z monitoru i do dalsiho a dalsiho monitoru seriove .... pak z PC to povede treba do hubu, kde bude dalsich 5 light konektoru a 5 metalickych usb 3.1 pro flashky a dalsi hovadiny, kde by lidi opticky vstup zasvinili bordelem. Je treba prijit s necim novym, protoze nespolehlive, kratke kabely s navysovanim poctu dratu je takova ta uboha cesta do pekel stylu "navysujeme pocet jader, protoze uz nevime co by". Zvlastni taky je, ze to soucasne USB nabizi defacto stejnou rychlost jako 10 let stary 10GBASE-T, kteremu staci 8 nestinenych dratu na nejakych 50 metru:) Kdyz se k tomu pripocte dvojnasobny pocet dratu u nejnovejsiho USB a nedoladenost tehle technologie v cele s militantnimi nexusy, tak si rikam, kam ten pokrok speje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuju precist originalni zdroj ..... kabel problem nema ..... ma problem pouze nexus s hloupym FW USB3 radice ........ spolecne castecne s lecinyma soucastkama v nejakych zarizenich, co nemaji proudovou ochranu USB (chromy pixel, macbook .....)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Diky vsem za minusy, dobre mi tak, ze me zajima pravda a nesezeru kazdou peechovinu naservirovanou na CDR! :o))))))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Sice se rika nekrmte trolly, kdyz me to neda. Tady mas ode me o jeden minus vic a pro ostatni odkaz na zdroj : https://www.amazon.com/review/R2XDBFUD9CTN2R/ref=cm_cr_rdp_perm

Aneb problem *muze* byt i v kabelu, i kdyz takhle ukazkove spatne zapojenych kabelu je nastesti minimum (a podobne prohozeni dratu by bezpochyby odpalilo i mnohe USB1.x ci USB2.0 zarizeni).

Jinak doporucuju nekdy kouknout do prodejny soucastek a kouknout se na velikost proudovych chranicu - je to *asi* ten duvod, proc Intel ochranu v cipsetech udelal tak jak je (cili nikoliv neprustrelnou). Do ultrabooku se proste ta "poradna" ochrana nevejde. Vzhledem k tomu, ze Apple, Google, Microsoft i jini jen zapoji procesor dle doporuceneho schematu mam pocit, ze se place na spatnem hrobe. Velke prekvapeni - vsichni na tom jsou stejne :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za minus, kazdopadne ja vychazim z toho, co primo napsal TEN CLOVEK Z GUGLU CO TY KABELY TESTUJE A O CEM SE TU TOCI .... kabely zapojene spatne nejsou (to muze samozrejme byt, ale nepatrny zlomek, ne polovina, navic vyrobcu, jak je v jeho testech oznacena za nekompatibilni!). Cely problem je v tom, ze maji spatny firmware a ocekavaji rezistorovou propojku u C->A kabelu (dokonce v te diskuzi nekdo posilal i specifikaci toho usb!), ktera v nekterych proste neni a FW nexusu 6 hloupe rozhodne kontakty "zkratovat", nic vic v tom neni. Nejde o prohozene draty v kabelu, do<|>, dyt to ten clovek z guglu primo pise na tech strankach, na ktere tak hloupe clanek odkazuje(!!!!!!), jen jsem se snazil opravit autora clanku, ze pise kraviny, to je vse ... kdyz mu to nevadi byt za blba a sirit bludy, mi je to jedno! To je fakt trapna diskuze, kdyz clovek dokaze, ze autor clanku se ani nezabyval zdrojem a defacto vymyslel nejake teorie, ktere jsou primo v rozporu se zdrojem one zpravy a pak mu jeste lidi v diskuzich nadavaji a minusujou ... fuck off!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohou mínusy a nepochopení plynout z tvého stylu komunikace? Je možné psát bez diakritiky, je možné psát agresivně, je možné místo tečky psát čtyři tečky, ale pokud se tohle vše zkombinuje, namísto inteligentního příspěvku vyleze canc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.