Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple viní z poklesu tržeb o $300 milionů nedostatek procesorů Intelu

Predpokladam, ze bude v ramci zmeny architektury CPU bude nutne znovu prelozit OS a vsechny aplikace? Nebo maji nejaky emulator, ktery je schopen x86 aplikace spoustet na ARM architekture?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díváte se na to ze špatného úhlu. Apple si přeloží jen systém a těch svých pár aplikací, kdy už většina z nich je stejně na ty jejich procáky portována kvůli telefonům a tabletům, a zbytek nechají na tvůrcích aplikací, kterým nic jiného nezbyde, pokud budou chtít dále prodávat na této platformě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Divame se na to ze stejneho uhlu, presne o tohle mi slo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při přechodu z Motoroly na Intel měli připravený emulátor (Rosetta). Fungoval obstojně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte z IBM na Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PowerPC byl dítkem Applu, Motoroly a IBM... ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A přesto neříkáme, že Apple opustil vlastní procesory a přesedlal na Intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple hlavně opustil svou platformu CHRP. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten intelovský 45W procesor se šesti jádry jen o 12% rychlejší? Ale notak, možná jen v určitých "specifických" testech, aneb nevěřím statistikám co jsem si sám nezfalšoval..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono není moc benchmarků, co běží na obojím. Ale vzhledem k současné šituaci v Intelu to je evidentně správný krok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On má možná papírově 45W, ale věříš tomu, že v té tenké bezvětrákové pixle může na těch 45W reálně dosáhnout? :-)
Kdo nevěříte: zkuste si šáhnout na 40W žárovku... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo to vzit z jineho konce: MBP15 ma: Built-in 83.6-watt-hour lithium-polymer battery
Takze kdyz se to vycuca cca za hodinu a pul, tak cpu jel na 45W, zbylych 10W bude treba displej, disk a vetraky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asi neumis cist, 45W CPU je v Macbooku PRO a ten vetraky ma, ty jsi myslel ze se srovnava s Airem ale tam je proti tomu co ma iPad Pro za procesou jen slabouckej odvar z intelu co za poslednich nekolik let nebyl schopnej naprosto niceho

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OK, MBPro má malý, nevýkonný a neúčinný ventilátor.
https://www.zdnet.com/article/the-2018-macbook-pro-has-a-problem-with-ov...

V tomto případě vinu u Intelu opravdu nehledej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ve skutecnosti ten procesor dosahuje az 90W, ale behem par sekund v tom Macbooku zacne throtlovat...
Krom toho tam Apple strka jeste 560X kterej ma sam o sobe 35W...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ten intelovský 45W procesor se šesti jádry jen o 12% rychlejší?

Je to kravina, ktera se rozsirila internetem a ted je uz nemozne ji znicit.

Lze najit i vysledky uzitecnejsich testu (jsem videl nekterej SPEC200x). Realita je zhruba takova, ze JEDNO jadro Apple ma vykon zhruba odpovidajici jednomu jadru Intelu, s tim ze spotreba odpovida rozdilum ve vyrobnim procesu (7nm vs 14nm). Tohle plati pri mereni jednoho jadra, protoze tam jeste neni A12X omezen TDP.

Nicmene, jedno jadro neni 6ti jadro. Kdyby jste mel 6ti jadro Apple vs 6ti jadro Intel tak opet vykon +- stejny a spotreba odpovida rozdilum v procesu, tj tak 20-30W na 7nm vs 45W na 14nm. Zadnej zazrak typu 7W apple = 45W intel se nekona, je to nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile se přejde na roční cyklus výrobku, tak je to cesta do pekel konzumu. Inovace jen na oko, jen aby byli uživatelé/gearheadi a potažmo akcionáři spokojení, že.
Jinak Apple by si šel svou cestou osamostatňování závislosti na dalších firmách tak jako tak. Jestli Intel odřízne letos nebo příští rok je celkem jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u MBP a Airů nejde o počítače, které by se kupovaly na jeden rok, tedy roční cyklus s konzumem (jako rychlým měněním HW) nemá nic moc společného. Jde prostě o to mít v nabídce něco s aktuálním HW a HW zastarává dost rychle. Když má konkurence lepší CPU a grafiku, tak pak je problém to prodávat za ceny Apple. Nejdražší počítače prostě musí být na aktuálním stupni HW, jinak to nikdo nekoupí, případně nejde tak našponovat cena (případ starého Airu).

Apple případný systém na ARMu v první řade musí bezproblémově fungovat a to vyžaduje svůj čas na vývoj. Nějaký nepříjemný bug se po vypuštění určitě najde jak je u nich zvykem, ale obecně to musí být velmi odladěné, jak je u nich též poměrně zvykem. Také budou mused dát nějaký čas tvůrcům aplikací, protože systém bez aplikací je k ničemu (zajímavá asi bude případná kompatibilita s aplikacemi iOS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardware obecně už dávno nezastarává tak rychle jako v dobách 100 - 200MHz Pentií, kdy po roce už bylo PC na pokraji a ta nově koupená byla už znatelně rychlejší.

Dneska není problém používat jednu z prvních i5/i7 pokud si uživatel nezahnojí OS (a místo točivého HDD používá SSD). Je to pomalé, je to méně pohodlné, ale není to katastrofálně k ničemu. To je taky důvod, proč vůbec něco takového jako MAC Book Air může na trhu uspět, resp. nebýt propadákem. Protože nároky už nerostou exponenciálně a nové PC má řádově větší rezervu než třeba před 20 lety.

Měl jsem s jedním takovým MACkem čest letos v lednu a 1.2GHz CPU co v tom bylo... no, než utrácet za tohle tak snad několik let starý Atom v bazarovém PC by byl lepší.

Ono to zdánlivě funguje, ale jen do chvíle než na tom spustíte přesně stejnou aplikaci jako na silnějším PC (třeba Firefox a v něm stejný web, nebo MS Office atd...). V ten okamžik se ukáže, že jakš takš snesitelný je jen samotný OS a zbytek se vleče přesně podle skutečného výkonu PC.

Takový MAC má oproti bazarovému PC jedinou výhodu. Není ošoupaný používáním.

A ano, takový HW rychle "zastarává", protože byl zastaralý ještě dřív, než byl koupen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apply používáme už desetiletí na profi práci v tisku a nemohu ta tvrzení potvrdit. Nemám tušení co byl Mac s 1,2 GHz CPU, asi by bylo dobré zmínit model (typickou brzdou byl HDD v starších "low cost" Mac Mini). Silou Maca je každopádně operační systém a každý máme nějaké subjektivní pocity, ale oproti Windows 10 je to královský systém. Já běžně kombinuji Linux a Mac, na některých Macech mám Linux (těch hodně 12+ let statých) a ty lze skutečně označit jako poměrně pomalé. Ale jsou to skoro muzeální kousky s C2D.

Za tu cenu to pochopitelně není pro každého, ale jako majitel i "nějakého staršího booku s Atomem" mohu říct, jen to ne, Atom už nikdy. :-D

Souhlasím, že nároky rostou pomalu, ale to se netýká prodejních strategií a ochoty kupovat. jeden pohled je zákaznický (zase tak moc nepotřebuje) a druhý je nabídka (mít co postavit proti ostatním).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to něco hodně podobného tomuto... přesně si nepamatuji.
https://www.alza.cz/macbook-air-13-retina-cz-zlaty-2018-d5489165.htm?o=4
(ten je dokonce 1.6GHz, za 36kKč... ono tam prostě víc uchladit nejde, i tak ty plechy byly nezvykle horké)

Tohle je to, co tak nějak považuji za úroveň novějších Atomů ve srovnání s okolním sortimentem PC výrobců. Jmenuje se to sice Core i5, ale TDP a taktem je to ořezané na minimum. NaWhatsApp a Facebook dobrý a tím to skoro taky končí.

Takový MAC není ani tak počítač, jako módní doplněk do kabelky. Tedy rozhodně pro jinou cílovku, než jsem já (to je celý Apple sortiment).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to fakt záleží, u nás na tom několik lidí pracuje (myslím, že to je generace 2012 nebo + 2 roky), programy pro text, grafiku a sazbu tam jedou jak z praku, bo to má opravdu rychlé SSD přes PCI-e a nějak drasticky výpočetně ty programy náročné nejsou - odměnou je výdrž +-10h a opravdu je vynikající do báglu každý den. Na rendering, střih či a kompilování to zajisté nebude vončo, to je jasný, že to začně v minutě throttlovat, to je jasné že i5 není ideální procák na náročnější výpočty či hraní.

Ale je pravda, že Apply podlední dobou hodně uhýbají z hodně dobrých strojů na profi práci do freecoolin strategie. Posledních pár let se mi modely Macbooků vůbec nelíbí (nemyslím designově, pěkný jsou to zase jo) a i z tenkomilností zašli příliš daleko, kdy ty poslední generace mají problémy (klávesnice, propojení s displejem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No běžný laptop s i5 je katastrofálně k ničemu vzhledem k zastaralým iGPU bez akcelerace h265...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale obecně to musí být velmi odladěné, jak je u nich též poměrně zvykem" - čo prosím ? Tak zrovna Apple, čo sa týka SW nie je nejakým etalónom kvality. Dizajn to ano, možno aj UX/UI ale stabilita a spetná kompatibilita to určite nie. Apple nemá problmém vykašlať sa na existujúce API a v ďalšej verzii ho nahradiť novým, nehovoriac o zabugovanosti. Apple radšej než by prečistil a fixol nejake svoje API, tak ho nechá vyhniť a nahradí ho novým, často krát ešte problematickejším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je etalonem kvality, nechci je vytahovat jako zlatý standard, ale oproti tomu s jakými nedodělky je schopen přijít třeba MS či výrobci telefonů s Androidem, je to opravdu hodně odladěné, i přes typický Applovské bugy, které s v každé novicnce vyskytnou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

apple = doslova pár HW konfigurací, které má navíc plně pod kontrolou a stejně má jejich OS i ekosystém bugy
MS = nesčetně možností různých HW konfigurací a u pár jedinců z mnoha se vyskytnou vážnější problémy za které si většinou mohou sami vlastním zásahem do OS apod. :) ... o nedodělcích bych v tomto případě trochu pomlčel jak po SW tak po HW stránce by se měl Apple stydět obzvlášť za ten příplatek o který si za ten svůj nadstandard říká ;) (jinak služby a provázanost apple ID a že některé grafické programy šlapou i na slabém HW jak namydlený blesk je fajn to nepopírám ... )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne to ne. :-) User experience s Win 10 a s macOS je něco naprosto odlišného i přes bugy, které se Applu občas zadaří. Nikdy se vám systém nezruší, nezahltí se sám tunou balastu nepřenastavuje se dle vlastní libovůle nemění se GIU podle sezóny. Popravdě jsem nikdy nezažil "padnutí OS" tedy něco jako BSOD.

Rozdílnost základny HW jistě významným prvkem je, ale to uživatele nemusí zajímat. Jeho zajímá jestli to jede a jak často "je problém" na který potřebuje znalejšího kámoše. :-)

Neodvážil bych se tvrdit, že Macy jsou počítače bezchybné, levné, nejvýkonnější na světě ani že to je počítač pro každého, ale to že Apple ladí kompy a systém jako platformu má hodně pozitivní vliv na spolehlivost SW. Pokud mohu v současné době posoudit, tak co se týče stability 1. macOS, 2. Linux, 3. Windows. U Linuxu se dá občas zaseknout na nějakých věcech, ale když člověk ví nebo si najde co s tím, tak to šlape jak hodinky. Windows mají výhodu široké aplikační u vývojářské základny a W10 jsou relativně nenáročné na HW. Odladěnost tam jde hodně z kopce co vznily W10 (dříve bych napsal že Windows a OSX jsou na tom co se odladěnosti prodávané verze týče podobně, s tím že OSX je stabilnější vs Win variabilnější, ale od Windows 10 to podle mě neplatí, těch samorozbíjejících se počítačů vyžadujících zkušený zásah je fakt hodně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastni W10 mam bez reinstalu 4 roky a ani jednou nespadl a to na nem soubezne provozuji nekolik virtualu atd. atd.
Udelat OS na par omezenych HW konfiguraci neni zadny zazrak ..a i tak se mu nevyhybaji problemy ...
Samorozbijeci pocitac je nesmysl drtivou vetsinu problemu si zpusobi uzivatel sam neodbornym vrtanim v OS nebo instalovanim balastu apod. pripadne ma nejakym zpusobem vadny HW a nedokaze najit zdroj problemu(opet se to tyka vsech platforem) a diky vyssimu podilu W10 je to jen vic videt ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že existují spokojení uživatelé, ale obecně co se setkávám s BFU s W10 tak to začíná slovy "símtě už to zase dělá tohle". :-D Což odmítám řešit, kvůli tomu jsem se přestěhoval na Linux.

Nemám rád postuláty "většinu věcí si rozbije uživatel sám". :-) Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle je přesně ukázka toho jak se problémy s Windows vlečou a MS je sám zavedl. Uživatelé nepracují v user módu, privilegovaná práva jsou potřeba na až zbytečně moc operací, operační systém prostě nesmí (neměl by) jít rozbít běžným používáním. Vysoká práva jsou na jedne klikanec, který stejně nikdo nečte. Že si někdo zahltí disk, nebo smaže ikony na desktopu OK, ale BFU by neměl být schopen přivést klikáním systém na kolena (vyžadující reinstal nebo hodiny ladění). Neberu hloubkové šťouraly, sám jsem takový, ale šťoural by měl umět zálohovat a vrátit se tam kde začal, případně umět analyzovat kde udělal chybu a následně ji opravit. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatel dokaze rozbit jakykoliv SW :) takze si to klidne nemej rad ale je to tak .. ze se uzivatel neodborne hrabe kde nema a nebo si nainstaluje nejaky sajrajt apod. neni chyba MS ..

Btw trochu odbocim ale na kolena jsem dokazal dostat (nejen)nekonzumnim vyuzivanim moznosti daneho HW/SW zatim kazdy iOS a tam uz je ovlivneni BFUckem v podstate vylouceno ;) vyhoda je ze skoro vzdy stacil restart a jen dvakrat jsem to musel resit tovarnim nastavenim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na kolena dokázal dostat také cokoliv, ale když si člověk hraje v terminálu nebo experimentuje s věcmi hluboko v systému, tak se nesmí divit, když to rozbije. :-) Vždycky jsem si to také opravil. Ale to není klasické používání BFU.

Na Windows je problém hlavně ve hrách a podobných věcech (pofiderní utility), kde co tam zavleče další verze .dll, zažil jsem i změněné ovladače k root HUBu USB (co si to dovoluje?) což je od hry dost troufalý přístup. Pak systém rozbije i BFU. Hry by měly být jen v userspace a ne hrabat do systému, ale tunění je tunění, instalace vždy vyžaduje admin privilegia. Měli změnit tento přístup a ne překopávat GUI W10 a dělat homogenní prostředí pro mrtvou mobilní platformu. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže jsme se dostali k tomu, že W10 je dobrý OS jak pro BFU tak pro zkušené uživatele a Apple je fakticky OS jen pro BFU alias launcher app .. a bohužel jsme došli i k tomu, že W10 není pro úplné blby jak na straně uživatele tak na straně kodérů/vývojářů :)

imho GUI W10M/WP8.1 bylo zatím snad to nejlepší, nejefektivnější a subjektivně nejošklivější co pro mobilní platformu vzniklo(ač to sám MS zabil svou neschopností..) ...kam se hrabe iOS či android, kteří jsou v tomhle opravdu pozadu .. a v podstatě ostatní už roky dohání to co měl MS/Nokia před mnoha lety ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. To může napsat jen někdo, kde se nepokusil tomu systému podívat pod pokličku. :-) Je tam Terminál a v terminálu lze dělat to samé jako na Linuxu nebo BSD. To mi nepříjde zrovna lamerské. To že BFU neví co do terminálu zadat je jen pozitivum. Běžná nastavení jsou pr BFU více než dostačující. Obrovská síla Windows je ve vývojářské a softwarové základně (na Mac se dělají hlavně grafické, střihové či sazební app, to je dlouhá tradice, ale zase třeba hry jsou tam okrajové s CADy asi také nebude takový výběr (nevím, to není můj obor). Microsoft to úspěšně zabíjí, ale ještě to asi bude trvat než položí Windows na kolena (pokud se nad sebou nezamyslí).

To se týče MS UI pro mobily, tak mě osobně nikdy neoslovilo (ani vzhledem ani přístupem). :-) Ale nepopírám, že to byla odlišnost a alternativa pro ty, kterým nesedí logika iOS nebo Androidu, každý máme jiný vkus a voleb je teď málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"No nevím. To může napsat jen někdo, kde se nepokusil tomu systému podívat pod pokličku. :-) "

jen rozvíjím tvé závěry ;) a teď jsme se dostali tak daleko, že každý OS je fakticky rozbitelný kýmkoliv kdo má dostatek chuti se v tom vrtat stejně jako widle ;) ..určitě sám u sebe vidiš ten názorový progres a mírný ústup od fanouškovského a černobílého vidění světa ...

UI měl MS prostě velmi efektivní i nadčasový(v mnoha drobných detailech) a ne jak z pravěku >>> ano ničím neoslovilil akorát ho ostatní po letech dohání vč. toho co už uměli v dávných dobách i symbianové Nokie po stránce HW i SW .. (neřešíme výkon HW) a když vidím jak si teď lidé i recenzenti chrochtají blahem a vyzdvihují rádoby nové funkce, které existují mnoho let tak mi to hlava nebere ...ale tak co čekat od lidí, kteří skálopevně věří, že skoro vše vynalezl a zavedl Apple :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hele, vzhledem k tomu, že jsem "doma" na Linuxu a běžně obsluhuji všechny tři systémy mě nařknout z fanuškovství je poněkud přemrštěné. Jestli jsem skalní fanda něčeho, tak je to Amiga. :-D Snažím se jen brzdit takové ty výstřely do temnoty, jak je Apple na h..o a nedá se na tom nic dělat ( spousta lidí normální argumenty těžce nese, protože Apple se má slepě milovat nebo slepě hejtovat, normální hodnocení se nenosí). Většina komentů "nejde tam dělat to a to" svědčí o absolutní neznalosti toho systému, často zaměňováním restrikcí iOS s normálním desktopem macOS. Neznat ho je OK, no problem, nikdo nezná všechno, ale psát o něčem co neznám je dost na hraně. :-) Já na tom pracuju už asi 20 letí a na práci je to pořád výborný systém jehož síla je v tom, že nepotřebuje pravidelnou péči. Reinstalace OSX? Nikdy za celou dobu používání. Jen upgrady a asi 2x migrace na jiný komp (což nevyžaduje instalaci). Je fakt stabilní, proti Win neuvěřitelně. Počítače jsou to drahé, mají své limity (jsou stavěné na stabilitu a výdrž, ne na top výkon). Nikdy bych to nikomu nenutil ani nepodbízel, tvrdil mu že to je to nejlepší. Každý si musí najít to co mu vyhovuje. Je to drahý, no je no, ale nikdo lidi nenutí to kupovat, že. Je to divný? Ne není, jen jsou lidi v zajetí představ z Windows (týká se i přechodu na Linux). Je ten systém dobrý? To záleží co si kdo pod tím představí, ale má své silné stránky.

Rozbít systém poněkud "odborným" šťouráním se v systému (vím jak se dostat do střev a co tam dělat) je něco jiného, než to když "se" (pasivum) rozbije komp BFU při běžném způsobu používání. To není názorový progress, snažím se ti nastínit dva zcela se nepotkávající scénáře používání počítače. :-) Tyhle dva scénáře je třeba striktně oddělovat, protože BFU bez znalostí nesmí mít cesty jak smazat něco důležitého, dostat se kam se dostat nemá nebo instalovat něco s právy pozměnit systém (typicky při účtu pod adminem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Snažím se jen brzdit takové ty výstřely do temnoty"
"Je fakt stabilní, proti Win neuvěřitelně"

no vidíš W10 a W7 nula reinstalů mimo jiné i s provozem několika virtuálů ...a teď mi vysvětli ty tvé slepé výstřely ;) když se podívám na inet tak uživatelé mají problémy nezávisle na platformě ... btw i na PC používám Affinity ..
t když je BFU blb nemá se v tom vrtat i přes upozornění a žádný OS mu nezabrání se v tom vrtat u W10 je to jednodušší a dokonce nutné kvůli snažší správě což jen vítám ... btw těm BFU se to většinou rozbije na základě toho, že si najdou někde "návod" a snaží se toho vrtat .. pokud BFU používá PC jen jako launcher prohlížeče a legálního SW atd. tak nemá ani jak

jinak zmiňovat iOS a politiku Applu nepodporovat otevřené standardy a nekomunikovat s okolím i když to jejich HW umí je prostě humus a moc bych se tím nechlubil (a mnoho jiných drobností kde úmyslně omezuje uživatele ...né pro jejich dobro, ale zvýšení svých zisků )
jednou jsem si utrhl ostudu, protože to s mou TV nefachalo ač andoid i W10M to zvládl ... a teď jsem z donucení(ženou) vlastník Apple TV ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slepé výstřely nebyly konkrétně k této diskusi, začalo poněkud jinými slovy výše (reakce na to že to je vždy poměrně vyladěný systém - na čemž trvám, po té co znám spoustu nedodělaných výrobků, týká se hlavně Androidu, ale i crapware a příšerné ovladače v řadě notebooků, pokus o ARMovou platformu Windows byl také faux pax).

W10 to by bylo na pováženou, je to nový systém, u W7 slušné. To já byl jednou nucen W7 reinstalovat po té co se definitivně zbláznil Win update (nabízel updaty, ale nevypisoval k tomu žádné detaily, takže nebylo jak z nich vybrat a podívat se co nabízí). Po měsících marných pokusů o opravu a hledání nápovědy po světových internetech nebylo zbytí (reinstalace bylo i ofic doporučení MS). Mac mám bez reinstalace asi od roku 2003 nebo 4 (před tím byl Classic), což už bude 15 let a mají to tak u nás všichni. Jen upgrady na vyšší verze a tuším 2x migrace účtu.

Nevím kde jsem se chlubil uzavřeností iOS a jejich politikou. :-) To je nějaké zmatení, ne? iOS není macOS, to jsou úplně oddělené (ač komunikující) světy. iOS je iOS, komu to nevoní, nemá to kupovat, komu to nevadí ať si kupuje co mu je libo, o něm tu řeč vůbec nebyla (kromě zmínky, že si lidi často myslí že jako iOS funguje i macOS což není pravda).

Na AppleTV si kup Infuse, to přehraje úplně cokoliv asi úplně odkudkoliv (AppleTV nemám, ale appku znám). :-)

Peace. Píšu z Linuxu, netřeba mě přesvědčovat o věcech co sám znám (třeba Windows :-D). Mmch, Affinity je skvělý kus softu (taky začal na Jablku /jen provokace/ :-D ), mám nakoupeno pro Mac i Windows, chtěl bych ho i na Linuxu, no zatím smolík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zkuste rici z oci do oci vsem majitelum novejsich dell laptotu po aktualizaci buildu 1809. To byla vylozene zkouska ohnem co uzivatel snese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakože se to upgradovalo a normálně to funguje včetně nových featur? Co je na tom za zkoušku ohněm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple je na cestě bezuzdného konzumu za každou cenu už dávno.

Počínaje nevýměnnou baterií, nerozšiřitelnou RAM a nevymontovatelným SSD. Přes nejrůznější obstrukce bránící servisům provádět opravy - vlastní šroubky, digitálně podepsané čipy, blokace dovozu součástek, obstrukce na hraně zákona, kdy opravené komponenty prohlašuje za podvrh atd... tisíce drobných zákeřností. A to nemluvím o vadách u některých modelů (chcípací klávesnice, rozlepovací konstrukce, krátký nevýměnný kablík k displeji, neskutečná zranitelnost kdejakou vlhkostí, velké napětí pro podsvícení bezprostředně u zranitelného signálu na interním konektoru displeje...)

Teď k tomu čerstvě přidal polopravdu, kdy veřejně varuje, že se při výměně baterie můžete zranit... (při práci s nůžkami taky, že?). No a?

Hlavně že jsou eko a recyklují tu hromadu elektroodpadu, která se vytvoří uživatelům po pár letech používání. Co na tom, že by uživatel zařízení rád používal dokud jemu vyhovuje... smůla a bohužel nejenom u Apple. Šetrné uživatele je nutné eliminovat. Kdo používá, nenakupuje nové, podkopává kapitalismus! :-)

Pravda je, že Apple už dávno neprodává jenom hardware. Především s ošizeným a naleštěným hardwarem prodává sny, prodává touhy, prodává pocity... a ty se reklamovat nedají.

Applí procesor taky může znamenat utaženější vendor lock-in ... plus pro Apple, mínus pro zákazníky. Intel v tom může být klidně i nevinně a pokud je toto záměr Apple, tak nemá šanci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple by si mohl licencovat Zen u AMD. Když můžou číňani tak proč ne on...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oni ale nechtějí licencovat, chtějí vertikálně integrovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavním důvodem přechodu na ARM je jednotná platforma pro všechny jejich zařízení, od hodinek, přes mobily a tablety, až po počítače.
Kdyby Apple toužil po procesorech od AMD, mohl/může celou firmu koupit. To by dávalo větší smysl, než nějaké licencování, a pravděpodobně by to prošlo i přes antimonopolní úřady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když někdo koupí AMD, tak příjde o licenci na x86...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je otázka jak dlouho ještě tyto patenty budou platit, to není jak "umělecká" tvorba, patent platí max 20 let... Navíc patenty mezi amd a intelem jsou provázané.
A hlavním důvodem jabka bylo zatím vždy jen jedno, prachy, prachy a zas prachy :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je uplne fuk protoze x86(64) se vyviji i orezava o nepotrebne veci ... a kdo by chtel dnes CPU bez modernich instrukcnich setu a rozsireni ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplně fuk to není, spoustu těch nových patentů aůmoderních instrukcí" už není intelu ale naopak třeba amd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neřeším firmu, ale patenty všeobecně a Intel má též vlastní vývoj (což je vidět právě na instrukčních setech atd.)
navrhnou a vyrobit nějaky jednoduchý x86 CPU dnes v podstatě není problém, ale bude použitelný jen na velmi specifické nasazení a určitě by nebyl vhodný pro masové nasazení a otázka zní zaplatilo by se to ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ha ha ha. Takže když si koupíte akcie AMD, s kterými se normálně obchoduje na burze, tak podle vás AMD přijde o x86 licenci? To asi ne, co?
Tedy nic nikomu nebrání koupit víc jak 50% podíl v AMD a pak ji řídit podle svých zájmů. Ostatně podobně to už v minulosti bylo, když v AMD koupili podíl Arabáci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pán je asi vlk? :-P Se zeptej co na to USA.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Hlavním důvodem přechodu na ARM je jednotná platforma pro všechny jejich zařízení

Umm, nein. Hlavnim duvodem je to, ze Apple chce mit 100% kontrolu vyroby. Jednotna platforma je bonus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Apple chtěla mít 100% kontrolu výroby, tak už dávno má své vlastní fabriky a nenechává si všechno vyrábět u dodavatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by museli platit ty pracovníky, sociální, zdravotní a odvádět korporátní daň. A to se přece nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak za deti socialni platit nemusi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jsou 4x A73 "skoro" stejne rychle jako icore7 v posledni generaci? Ja to chapu spis tak, ze mozna nejake UI aplikace se budou nacitat jen o 15% pomaleji.
Obecne tvrzeni ze A73 cip je jen o 15% pomalsi mi nesedi, uz z toho duvodu ze arm az u o 3 generace novejsiho CPU tvrdi ze dosahne na "laptop" performance.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro podporeni meho tvrzeni je 2 roky stary test tohodle cipu vs lowpower intel cipset: https://www.extremetech.com/mobile/279988-apples-ipad-pro-a12x-nearly-ma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do Airu daji ARM, do ostatnich AMD ryzen 3000, do pracovnich stanic EPYC, probem solved. Mimochodem, ten A12X uz opravdu neni zadny maly procesor, minimalne poctem tranzstoru je plne srovnatelny s intel chipama. "With 10 billion transistors (A12 6.9 billion), the A12X Bionic is a big chip especially compared to the Snapdragon 835 (3 Billion) or a Skylake desktop quad-core Soc (1.75 Billion)." https://www.notebookcheck.net/Apple-A12X-Bionic-SoC.354571.0.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skylake desktop quad-core Soc - to si trocha protireci, SOC se pro desktop nedelali. SOC jsou ty atomy J1900 a N4200 napr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se najde někdo, kdo bude tvrdit, jak se Apple vymlouvá, ale fakt je, že těch malérů kvůli Intelu už měl Apple více.
Třeba MacPro "popelnice" víceméně dojel jen a pouze na Intel, to řešení a chlazení počítalo s určitou řadou Xeonů a fungovalo dobře, jenže Intel ji v klidu zrušil a Apple byl najednou úplně v pytli, protože nebyl žádný prostor pro upgrade atd.
Problém s MB Pro, kde se nová řada odložila o půl roku kvůli čekání na KabyLake a nakonec se ho nedočkala a šla ven se Skylake v článku je, to samé poslední Air. Menší dopady byly i u upgradů iMaců.
Když se to všechno nasčítá, tak bych řekl, že odhad poklesu tržeb je spíš umírněný než nadsazený, navíc to muselo stát slušné prachy na nárůstu nákladů na vývoj (změny na poslední chvíli atd.) a spokojenost s Intelem bude v Applu asi na bodě mrazu.
Když kdysi Jobs řešil přechod na Intel, tak to vypadalo dost jinak, tehdy naopak Intel některé variace CPU dělal exkluzivně či alespoň přednostně pro Apple, navíc byl tehdy jasný leader, dnes je to ale podstatně horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s chlazením, kdy Apple zapínal ventilátor až při 80°C byla chyba Intelu? Fakt?

A víte, že v PC bývá zvykem zapínat ventilátor zhruba okolo 40 - 50°, třeba jen tak, aby foukal zcela potichoučku? Ono i to lehounké ofukování, které ještě nelze slyšet sníží teplotu o pár stupňů, které mimochodem mají vliv na životnost i komfort (kdo by chtěl držet v ruce rozpálenou topinku, že?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.