Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Právníci si brousí zuby na Apple za Error 53

apple si uz urcite stihnul spocist ze ho vyjde levnejc zadarmo oservisovat ty cihlicky nez se po celym svete soudit.. prvni prohlaseni bylo dost striktni - druhy trochu umirnili.. cekam ze vydaj dalsi, kde potvrdi opravy zadarmo

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Apple bude naprosto v pohodě, nemusí nic zlevňovat. Protože pravidla hry, záruční podmínky porušili zákazníci, a žalovat mohou jen ty opravny. Ty použili neoriginální díly, navíc díly která jsou základem bezpečnostního systému. To je jako by si někdo koupil Toyotu, a při výměně oleje tam nalil fritovací olej a místo filtru tam dal roli WC papíru. Ve finále se rozčiloval, že se zadřel motor a z auta je nefunkční kus železa.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

ale houby, vymena tlacitka v neutorizovanym servisu uzivatele nijak neposkodila.. iphony fungovaly i po ni.. fungovat prestaly po updatu od applu kterej je zablokoval.. navic problem neni v neoriginalnim dilu ale v tom parovani kterym si apple chce udrzet ovecky u sebe

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Poškodila ten iPhone, jen k poškození nedošlo hned, ale až při provádění kontroly bezpečnostní integrity celého systému. Tak je systém postaven a prezentován. Např tím, že je takto vysvětlována ochrana před odcizením, kdy zloděj nemá jak telefon udržet v provozuschopném stavu.

To že Apple drží vše ve svých rukou je staré jak Apple sám, prostě s tím jejich zařízen kupujete. Nejsou v tom sami. většina firem prodává své produkty, které jdou opravit jen z dílů od mateřské firmy.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Takze kontrola integrity poskodila iPhone? Takze Apple poskodil iPhone. V tom pripade ma zaloba celkem velkou sanci na uspech.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslim,
Obdobne nieco sa stalo s firemnym BMW.

1. Auto sa dostalo mimo signal kontroly
2. Telefon opravneneho vodica stratil signal tiez
3. Z BMW volali opravnenemu vodicovi a nahradenej osobe, vodicovi sa nedovolali, druha osoba bola na dovolenke, povedali, ze auto nesoferuje
4. Auto zastavilo na semaforoch, vyplo motor a uz sa nepohlo
5. Opravneny vodic inym telefonom zavolal druhej osobe, ta zavolala BMW. Ti zavolali spat- overili si, ci to nie je podvod a do minuty auto nastartovalo a islo..

V podstate ide o pododobny pripad len vymena citacky sa rovna vymene anteny na systeme
hlasenia sa auto vyrobcovi. A taka vymena moze sposobit, ze sa auto prestane hlasit.
Alebo ak niekto vymeni sifrovaciu jednotky, tak sa auto zahlasi nespravne, tym padom sa nezahlasi a bude vypnute.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale zavoláním na BMW ověříte, zda je všechno v pořádku a auto pojede dál.

Zatímco Apple vám ten mobil vypne a nebude ho chtít zapnout.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

O tom sa nikde v clanku nepise, ze to odmietol odblokovat, ked ste prisli do Appstore a legitmovali ste sa napr. prihlasenim k svojmu AppleID, kde bol mobil registrovany...

V clanku je napsiane, ze zaluju za deaktivaciu nie za odmietnutie reaktivacie. To druhe by bol problem...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

v článku na CDR se to nepíše.

Ale v článcích na internetu se dozvíte, že v autorizovaném obchodě (Apple store) vám řeknou, že jediné řešení je koupit si nový mobil.

(Sice některé prodejny zdarma mobil s error 53 vyměnili, ale jiné to odmítli z důvodu "podezření na neautorizovaný zásah do mobilu")

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Apple nic nevypne, nemá jak vypnout, zablokuje se interní bezpečnostní systém, a Apple již nemá jak nabourat toto zabezpečení. To by bylo řevu, kdyby existovali zadní vrátka, kde by šel uživatel šmírovat, nebo prostě vniknout do jeho soukromí. Když to někdo udělá tak, že to nejde, je řev, že to nejde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To BMW neobsahuje vaše citlivé soukromé údaje, údaje k bezhotovostním platbám, údaje k platbám v ekosystému prodejce, neobsahuje hesla a přístupové kódy, to BMW nemá jak zneužít NSA nebo někdo jiný na dálku, to BMW vás nemůže připravit o peníze v bankovním účtu, když ho někdo ukradne. Proto má Apple jiný způsob přístupu k zařízení a způsobu jeho zablokování.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

každý bezpečnostní prvek je jen tak slabý, jako jeho nejslabší článek.

Nevidím jediný důvod, proč by měl být jeden prvek být uveden až do absurdity, která vám zablokuje celý produkt, když jsou daleko snadnější způsoby, jak obejít bezpečnost.

k vašemu případu o BMW by se dala použít alegorie:
do vašeho nejpoužívanějšího klíče do auta jste už dlouho cpal náhradní baterky z obchodu a bez problémů vše fungovalo. Teď ale váš výrobce bez upozornění vydal update, který vám zablokuje celé auto, právě kvůli neautorizovaným baterkám v klíčích, protože výrobce prohlásí, že ty baterky které neschválil nejsou "bezpečné".
Ano, přesně tak. V JEDNOM JEDINÉM klíči jsou NEAUTORIZOVANÉ baterky a auto je nepoužitelné. A přitom je to celé absurdní, protože vy k autu máte NĚKOLIK náhradních klíčů!! Náhradní klíče máte v práci ve stole, náhradní klíče máte na chatě v šuplíku, několik náhradních klíčů máte doma, dokonce máte náhradní klíč přímo v autě v příhrádce u spolujezdce.
Kdokoliv by vám chtěl ukrást auto, tomu jednoduše stačí vzít náhradní klíče. Rozhodně by zloděj neztrácel čas prolomením "bezpečnosti" skrz baterku v klíči!

-------------------------------------------------------------------
celé to shrnu: prosím neobhajujte nesmyslné PR marketingové kecy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takže když si pořídíte trezor, jehož bezpečnostní prvek, je klíčem zabezpečení trezoru a i přes upozornění výrobce, ten prvek vyměníte za neznačkový, za výrobcem neschválený. Tak máte nárok na odškodnění, že jste si zablokoval trezor?

Doufám že nestudujete práva, nebo se dokonce v tomto oboru neživíte.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ne. To vy máte špatnou představu.

Error 53 nezpůsobuje pouze výměna "snímače otisku prstů" (tlačítko Home!), ale i výměna displeje a nebo KABELU, který propojuje se základní deskou.

Chtěl bych vědět, jakou bezpečnostní feature obsahuje kabel.
Kabel je prostě kus kovu, který přenáší signály od zdroje k příjemci. Je to absurdní.

Navíc tlačítko "Home" a zároveň "snímač otisků prstů" je prostě pro spoustu lidí obyčejné tlačítko "Home", protože vůbec nic přes mobil neplatí!!!
Jaký je důvod zablokování celého mobilu kvůli "bezpečnosti", když u Apple žádný účet nemáte a využíváte mobil jen jako mobilní telefon??

---------------------------------------------------------------------------------------
celé to shrnu: prosím neobhajujte nesmyslné PR marketingové kecy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple teda nemusím, ale v tomto případě musím souhlasit s Martinem.
Je úplně jedno co se vymění, je to stále neautorizovaný zásah za který ručí ten servis a ne Apple.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ono se bude těžko vinit servisy, když donedávna Apple ani nezveřejnil, že budoucí updaty budou blokovat telefony.
Ještě minulý rok ani v oficiálních Apple prodejnách pořádně nedokázali vysvětlit důvod Error 53 (je o tom dost článků na internetu)

Navíc ve smluvních podmínkách je uvedeno, že neautorizovaným zásahem spotřebitel okamžitě ztrácí záruku a veškeré budoucí problémy jsou na jeho náklady!
Nikde není uvedeno, že neautorizovaným zásahem vám okamžitě bude mobil ZNIČEN a můžete si tak akurát jít koupit nový.

Tohle se stalo aniž by Apple lidi nějak informoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo to trepeš? Diely snáď boli od baču z Hornej Dolnej? Myslím, že to boli úplne rovnaké diely aké používa Apple servis. Jediný problém bol v spárovaní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty díly byly dodané a autorizované firmou Apple? Víte vůbec že ten díl obsahuje kromě nějakého HW i SW, který prostě třetí osoba nemá právo využívat nebo autorizovat? To není vyměnit šroubek M8 za šroubek M8.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Protože pravidla hry, záruční podmínky, porušili zákazníci"

v tomhle je ten zakopaný pas. Apple má právo říct "neopravili jste si to v autorizovaném servisu", tak se vám na to ruší 2 letá záruka a neručíme vám za vaše bezpečí.
Ale rozhodně Apple nemá právo nějakým updatem uživatelům mobil vypnout a udělat z něj nepoužitelnou cihlu (od toho jsou zákony na ochranu spotřebitelů)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnostní systém toho telefonu má právo zablokovat se, když zjistí pokus o neoprávněný přístup. To je vlastnost všech solidních bezpečnostních systémů.

Tady je totiž problém v tom, že místní diskutéři to hodnotí jako výměnu jednoho větráku, za druhý větrák. Ovšem v tomto případě se jedná o narušení bezpečnostního systému, tudíž HW a SW v jednom celku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

uvědomujete si, že iPhone se prodává jako "mobilní telefon" a ne jako "bankovní terminál na výběr peněz" ??

Kdyby primární funkce iPhone skutečně byl "bankomat", tak budu připravený na adekvátní bezpečnost. Ale není.

Dokonce bych řekl, že většina lidí stále využívá iPhone především jako mobilní telefon ( + foťák, + brouzdač po internetu, + přehrávač) a spousta z nich ani nemá žádný finanční účet u Apple a nikdy přes mobil nic neplatila.
Apple nemůže přece i takovým lidem pernamentně zablokovat telefon, protože si nechaly vyměnit pomačkané tlačítko "home" nebo vyměnit poničený displej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když už se přirovnává motorovým olejům, tak dám můj pohled na věc:
1) zajedu do autorizované ho servisu, nechám si vyměnit olej za jeden ze dvou schválených výrobcem auta, vše je OK.
2) Zajedu do neautorizovaného servisu, nechám si vyměnit olej za jiný než výrobcem doporučený (vhodnější viskozita, jiná značka), vše OK. A za pár měsíců mi auto odmítne nastartovat a jakkoli se se mnou bavit, protože olej neodpovídá 100% tomu, co jsem měl použít. To je prostě podraz.

K bezpečnosti - zlomí se mi jediný klíč od auta, nechám si vyrobit nový, auto si měsíc jezdí...a najednou odmítne na klíč jakkoli reagovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pletes hrusky s jabkama, do jakehokoliv auta ti vyrobce jen dava doporuceni jaky olej tam davat a jak casto bud v casovem nebo najezdovem horizontu vymenu provadet, vymenu oleje ale muze provest i neuatorizovany servis a o zaruky tim neprijdes, i znacka toho oleje je lhostejna ;)

pokud si to chtel k necemu prirovnat, tak spise k zabezpeceni auta, tedy ze si nechas dat vlastni alarm, ale na funkcnosti a zaruce auta se to opet nijak nepodepisuje, jedine co pak vyrobce auta nemuze garantovat je, ze ti ho nekdo snaze neukradne ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To vaše přirovnání nekulhá, ono je zcela beznohé... Přirovnání se má v hlavních rysech podobat, takže to opravíme:

To je jako by si někdo koupil Toyotu, a při výměně oleje tam nalil ten stejný olej, jaký tam lije originální servis, a dal ten stejný filtr, ale jen proto, že na krabičce není draze placený obrázek "autorizovaného servisu", ho tato oprava stála třetinu, protože servis nemá zlodějské marže a nemusí jich polovinu odvádět Toyotě jako výpalné za dotlačení předraženého a přitom nekvalitně odvedeného kšeftu. Ve finále by se rozčiloval, že auto, které je zcela v pořádku, schopné jízdy, obsahující funkční a vyhovující komponenty najednou z ničeho nic přestalo startovat jen proto, že se Toyotě nelíbí, že jako vlastník svého vozidla chci mít právo volby, kdo a za kolik mi to auto opraví, a nechci podporovat jejich zlodějský monopol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si koupi nekdo za tri petky mobil od fasounu z applu, tak se nema divit, ze se jako fasouni chovaji, zvlast kdyz se je snazi uzivatele takhle sproste OKRADAT tim, ze si budou ty krapy spravovat jinde! A ze je to jinde levnejsi a stejne kvalitni jak v autorizovanem servise? Nenechte se vysmat! Kdo chce opici, musi mit na banany!:o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesúhlasím, ale páči sa mi to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle stojim plne za Apple, kto ma na tak drahou vec musi ma i na originalny servis, kdyz je nekdo idiot a zobere si krvavou/nevyhodnou pujcku jenom proto aby mel Apple na chvastani se pred kamarady jeho chyba.

Original je proste original a to plati vsude, napr. nahradni dily do Skody koupite bud draz jako original nebo levnejc jako nahradu, original vydrzi dlouho ale ta lacina nahrada jde do psich pochev za par tydnu a tak je to u vsech veci.

Cele je to o tom ze ty smelinari ze servisu by proste chteli vydelavat na značce Apple, navic kdy jde o tak citlivou vec jako je snimani otisku prstu rozhodne bych si tam nedaval snimac treti strany.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si koupíš telefon, jehož jedna z funkcí je blokace v případě neautorizovaného zásahu do zařízení, tak se můžeš hádat, pokud tato funkce nebude fungovat.

Pokud si koupíš zařízení, které svůj provoz (ne záruku!) nemá podmíněný autorizovaným servisem, tak se očividně budeš hádat, pokud ti po neautorizovaném zásahu Apple telefon zrakví.

Je tak těžké pochopit, že by zákazník mohl chtít to, co si koupil? Varovat předem, to je to, co Apple měl udělat - a neaplikovat tento "bonus" na již prodávané generace telefonů.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

To bych netvrdil. Otevřete návod k jakémukoliv přístroji nebo výrobku, kde obvykle bývá hned na první stránce napsáno, že v případě neautorizovaných zásahů do přístroje od toho výrobce dává ruce pryč. Jinými slovy, je to vaše riziko.

Proto existuje něco jako autorizované servisy. Ve skutečnosti to mohou být stejní šmudlové jako ti neautorizovaní, ale díky jejich statusu nemůžete přijít o záruky.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Toto je IMHO analogie příběhu s neoriginálními náplněmi do tiskáren.

Pro připomenutí: výrobci tiskáren prohráli... :-)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, takový uvnitř zavřený snímač otisků asi nebude vnímán jako spotřební zboží k běžné výměně. :-) Jsem na to fakt zvědavý.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Prohráli žaloby od zákazníků, když se zákazníkům porouchala tiskárna po použití neoriginálního toneru, nebo prohráli zákaz, aby zákazníci nesměli používat neoriginální toner na vlastní nebezpečí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo o to, že výrobci měli tendence neoriginální náplně blokovat (prostě při vložení neoriginální náplně se tiskárna šprajcla a přestala tisknout). Rozhodnutí bylo o tom, že výrobce nesmí použití neoriginálních náplní nijak blokovat, ale riziko nese zákazník.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně u náplní do tiskárny nejde o bezpečnostní funkce. Kreditku ti banka také zablokuje, když si bude myslet, že s ní bylo manipulováno nebo jí někdo zkopíroval. A hned má člověk místo peněz záložku do knihy. Když je člověk někde v cizině, hned to může být docela vzrušující.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by opravdu šlo o bezpečnostní funkce, nemohlo by to (ne)fungovat tak, že tu čtečku to úplně vyřadí (a telefon funguje) až do dalšího update systému, kdy to nečekaně "zdechne".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevidím do toho, jak řešené očuchání té čtečkoidní fičury. Možná to má nějakou funkční logiku, že se na to přijde jen / a nebo až při aktualizaci firmware. Každopádně důsledek je dost drsný, o tom žádná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nezapomeňte, že Error 53 nezpůsobuje jenom čtečka otisků, ale i vyměněný displej a nebo kabel, který to spojuje se základní deskou.

A u kabelu se prakticky o žádné bezpečnosti mluvit nedá.

Celé je to spíš o již zmíněném "nechoďte do neautorizovaných servisů"

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vyměněný displej to nezpůsobuje. Pokud ale někomu vyměnili displej (resp. krycí sklo) včetně čtečky otisků, tak má smůlu a je adept na Error 53. Alespoň to lze vyčíst na zahraničních fórech.

Sazmořejmě, že to může být jen důvod "nechoďte do neautorizovaných servisů". Vás fakt nezajímá možnost promyslet, že by tam mohla být nějaká bezpečnostní mezera? Prostě zkusit zdůvodnění obou stran, ne jen pozici zhrzeného telefonisty? Neříkám akceptovat co kecá Apple, prostě zamyslet se z více stran. Třeba na tom něco je, třeba ne. Vo tom se tu furt bavíme.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

už v jednom příspěvku jsem vás požádal, ať se nedohadujete, když si předtím pořádně problém neprostudujete ;-)

oficiální vyjádření Applu na Error 53
"What causes Error 53?
If your iOS device has Touch ID, iOS checks that the Touch ID sensor matches your device’s other components during an update or restore. This check keeps your device and the iOS features related to Touch ID secure. When iOS finds an unidentified or unexpected Touch ID module, the check fails. For example, an unauthorized or faulty screen replacement could cause the check to fail.”

Když si to přečtete pozorně tak zjistíte, že se porovnáná jakési "ID" s "jinými komponenty", a pokud někde něco nesedí, tak je problém.

I když se vám nechtělo zkoumat prohlášení Applu, tak jste aspoň mohl pozorně číst na těch zahraničních fórech:
Psalo se na nich,že i lidé, kterým se nikdy neměnilo tlačítko "Home" (čtečka otisků prstů), taky mají tenhle problém.
Tudíž to není jenom spojené s výměnou tlačítka "Home".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale četl. Píše se tam, že vyjímečně se může stát, že dojde k zablokování bez jakéhokoliv zásahu. Zřejmě z důvodu poruchy senzoru, nárazu do senzoru nebo tak něco. Také tam píšou, že v tomto případě telefon rovnou vymění.

Nicméně je to zcela mimo téma neautorizovaných zásahů a oprav. Poruchy se stávají všemu, to nemá cenu nějak zásadně řešit. Od toho je záruka, aby to pokryla.

Ale rád bych zopakoval, že nehájím postup Apple a cihelnatění iPhonů. Prostě se snažím zamyslet, není-li tam nějaký skutečný motiv, což jistě soud bude posuzovat. Prostě jen myslenková hra. Nevím proč někteří hned propadají histerii. Jablko nemají tak mohou být v klidu a smát se ne? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je prist o zaruku pri neautorizovanom servise. A druha, ked ti ho niekto kvoli tomu brikne.

Napr. keby ti vyrobca auta pri oprave v neznackovom servise dane auto potom zobral (defacto ukradol).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě to není jako by ti ho sebrali. Dojdeš do servisu a telefon ti unbrcknou, asi to zadarmo nebude.
Spíše je to jako by ti auto s tuněnou řídicí jednotkou odmítlo startovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. To je, jako kdyby dva měsíce normálně jezdilo a pak se ti hryzlo uprostřed dálnice, protože to chtěl jeho výrobce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak nahrání nového OS není tak uplně "nečekaně na dálnici", ale spíše během servisní prohlídky.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Proč se tady dohadujete, když vůbec nemáte představu, jak to funguje??

iOS vás sám upozorní, když je k dispozici nová verze a jestli ji chcete nainstalovat.

(tohle nedělá jenom iOS, ale i můj mobil s Androidem mě sám upozorní, když je k dispozici nová aktualizace. De facto většina chytrých telefonů to dnes tak dělá, pokud máte připojení k internetu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehmmmm, vy víte jak to vnitřně funguje? Jak si čtečka předává data se systémem, jak si jí Secure mód ARMu autorizuje, prostě jak to OPRAVDU funguje. To si rád přečtu, protože mě to opravdu zajímá (bez ironie).

Jak funguje aktualizace systému (nejen iOS) pochopiteně vím, nad takovou ptákovinou se snad na tomto webu nikdo nepozastaví. Co nevím je, co vše se ověřuje, resetuje a vůbec znovu inicializuje, jestli se přehrává firmware (ne vlastní OS) atp.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to jste trošku odbočil od tématu, ne? Povídání na tohle téma by bylo nadlouho...

back 2 topic:
Problém u aktualizace iOS je ten,že při přehrání firmware a software se kontrolují "ID" (říkejme jim třeba sériová čísla) komponentů a pokud něco nesedí, tak se telefon zablokuje.

Otázkou je, proč se to při updatu považuje za "bezpečností riziko", když klidně ten mobil mohl celé měsíce fungovat??
Kdyby skutečně šlo nějak zneužít "neautorizovanou" součástku k prolomení bezpečnosti, tak na to hacker měl celé měsíce.
Teoreticky na to hacker může mít celé roky za předpokladu, že nikdy neklikne na "update iOS" :D

-----------------------------------------------------------------------------------
jak jsem napsal v jiném komentáři:
každá ochrana je tak silná jako její nejslabší článek.

Tudíž je absurdní, dovést JENOM JEDEN bezpečnostní prvek až do takového extrému, že vám zničí telefon, když jsou tady způsoby jak ten prvek obejít.

Po zralé úvaze nad tématem člověku musí dojít, že varianta "utrácejte jenom v drahých Apple obchodech" je mnohem reálnější.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to mi tu opakujete to co vím také, ale nějak nevíme, proč to tak je, že. To by totiž bylo zajímavé.

Obávám se že hlavním problém je Apple Pay, platební systém přes toučidlo, kde si může uživatel registrovat "kreditky", takže je to poněkud kritické místo. Proč se "pravost" nebo řekněme nedotčenost senzoru ověřuje jen při update, to fakt nevím a dost by mě to zajímalo. Možná k tomu systém nemá přímý přístup (na nízké úrovni), aby nemohlo dojít k softwarovému ohackování?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proč? Protože to tak Apple naprogramoval. iOS je kompletně jejich systém, takže si s tím můžou dělat co chcou... lol

jo a mimochodem ke "zranitelnosti" Apple Pay. U iPhone 5 to bylo jednoduše vyřešeno zhruba touhle zprávou "detekován neautorizovaný Touch senzor. Pro budoucí povolení nelze použít Touch senzor."
Až u iPhone 6 se Apple rozhodl, že by bylo "výhodnější", prostě celý telefon zničit a donutit uživatele si koupit nový.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě ale zajímá technicky proč. O jiných motivacích si můžu myslet co chci, ale nikdy se je nedozvím. To není jen tak samosebou, že se to projevuje při upgradech (už zhruba 2 roky).

Ono právě iPhone 5S nemá Apple pay, protože ještě nemá NFC čtečku. Ta je tuším od 6, zase tak to nesleduju.

Kupodivu jsem nakonec nějaké povšechnejší informace našel.
https://www.apple.com/business/docs/iOS_Security_Guide.pdf

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

(sorry, menší vytuhnutí stránky a příspěvek je tu hned 4x)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Autorizovane servisy sou vetsinou jeste horsi nez neautorizovany. Zvlast u aut je to znat a minimalne tam je dany ze zakona, ze o zaruku prijit nemuzes pokud ho das do neautorizovanyho servisu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To já vím, ale jak už jsem psal níže, pletete záruku a záruky.

Pokud namontujete místo homologovaných brzd nějaké jiné, těžko pak může výrobce nést záruky (že to bezpečně brzdí). Na záruční lhůtu to vliv nemá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pletete dvě věci dohromady - ztrátu záruky a znehodnocení výrobku. Je rozdíl mezi "děláte to na vlastní triko" a "sáhneš na to a MY ten krám odpravíme". Ta druhá věc v návodech opravdu nebývá.

Ty telefony nebyly zničeny neautorizovaným zásahem, ale softwarovým updatem od Applu. To je opravdu podstatný rozdíl.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vy si zase pletete záruku a záruky.

Nehodnotím, jestli na to má Apple právo nebo ne, to ať si vyřeší soud. Pokud si myslí, že to může být porušení homogenity bezpečnosti v systému detekce uživatele pomocí čtečky otisků (jako že se s tím v systému i v CPU nakláda neobvykle opatrně a odděleně), tak je vhodné takové zásahy neignorovat. Osobně mi bricknutí nepřijde správné, má to prostě ten nový senzor ignorovat a funci Touch ID vypnout (jako to dělal dosud) a basta, pokud se to teda považuje za bezpečnostní riziko.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Apple varoval dávno předem, je to podstatu zabezpečení od samého začátku. Proto také Apple uvádí, že když se kupuje iPhone z druhé ruky, musí kupující dostat a ověřit si i Apple ID, ke kterému je telefon zaregistrován. Funguje to stejně, bez něj je telefon nefunkční, prostě zloděj prodává v budoucnu nefunkční krám.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"citlivou vec jako je snimani otisku prstu"

Je fascinujici kolik lidi povazuje tu parodii na bezpecnostni featuru zvanou ctecka otisku, za skutecnou bezpecnostni featuru...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě je daleko lepší než 4místný pin. Každopádně je to přístupový klíč, takže bezpečnostní fičura.

Citlivé je to proto, že čtečkou (kromě toho že odemyká telefén) se dají schvalovat platby a nákupy, takže není moc vhodné, aby se vám tam dostal nějaký prostředník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

že by jsme tady měli iOvci, která věří marketingovým PR kampaním ??

asi jste nikdy neslyšel, že otisky prstů nejsou až tak dobrý bezpečnostní prvek, že??

Váš bezpečnostní kód nezanecháváte každý den na všem, čeho se dotknete... Což se nedá říct o otiscích prstů. Ty zanechávate prakticky na čemkoliv.
Ano, dokonce i na vašem mobilu se dost pravděpodobně najdou otisky, které by se daly zneužít k prolomení právě toho mobilu :-)

na internetu můžete najít články, kde lidi s falešnými otisky odemykají iPhony.
A někteří hackeři ani nepotřebují přímo váš otisk, stačí jim totiž i jen FOTKA vašeho prstu, z kterého pomocí speciálního software udělají falešný otisk.

Bohužel...
když už se někdo dostane k vašemu telefonu, tak se taky dokáže dostat i k vašim otiskům prstů.

Řekl bych,že vyměněné neautorizované/nesynchronizované tlačítko, s tak nedostačující ochranou jako je snímání otisků prstů, není důvodem zablokovat telefon.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale kuš s tím navážením se. Nemyslím si, že by to bylo neprolomitelné, na druhou stranu, otisky sice necháváte všude, ale musíte nechat otisky těch prstů, které máte ve čteče registrované (ano můžete si vybrat který prst). To vlamateli docela komplikuje život. Takže i při svých potenciálních slabinách je to brutálně lepší systém zabezpečněí než hesla typu HESLO, 1234, PEPA atp. To že si 50 % lidí vůbec nezamyká telefon pomíjím.

Jak už jsem napsal několikrát, jestli je to důvodem nebo ne nebudu soudit, není to moje věc, to ať si soudí soudy. Jen polemizuji o možných důvodech daného chování.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"To vlamateli docela komplikuje život."

Jo, uplne desive... Treba takovej "vlamatel" jako trilete dite, staci mu pockat nez rodice zaspi, a prilozit telefon k ruce spiciho rodice... pripadne kamaradi (nebo neznami lidi) v putice pockaji nez budes mirne "spolecensky unavenej", udelaji to same a podivaji se ti do telefonu / zaplati ucet... jo, clovek musi byt l33t h4x0r aby se touto "bezpecnostni featurou" prokousal :)))

Jako ano, vetsina lidi vubec nema zabezpeceny telefon - ale taky na nem nemaji bankovnictvi. A tahle "featura" je lepsi nez zadne heslo - o fous. Ale lepsi nez 4mistni nahodny pin neni ani nahodou, a mit pristup k penezum zabezpecen timhle, to uz muzes rovnou splachnout prachy do h...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, nejsem si jist. U většiny lidí v MHD jsem vstupní 4místné heslo schopen odzírat úplně náhodně. To se nedá nevidět, většina lidí tuto akci neskrývá. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://www.amazon.com/Original-Iphone-PLUS-Homebutton-assembly/dp/B00PU9...
https://www.ifixit.com/Store/iPhone/iPhone-6-and-6-Plus-Home-Button-Asse...

Jak tak koukám na webu, tak u "neautorizovaných" oprav, tedy kdy bylo tlačítko s čtečkou vyměněno, ale zařízení nebylo spárováno s deskou telefonu, tak v takovém případě už nikdy nefungovalo Touch ID, čtení otisků. Ani u starších telefonů. Stalo se z toho vždy jen tlačítko s nefunkční čtečkou.

Novou funcí je tedy neignorace tohoto stavu s novým systémem. Dříve systém jen stavu přihlížel a funkci nedovolil. Nyní cihla. To jsem zvědav, co z toho právníci vydundají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle různých diskusí na netu to není až tak úplně aktuální problém, první otázky ohledně Error 53 lze najít už v roce 2014, iPhone6, po upgrade iOS (tehdy 8). Stejný důvod, neautorizovaná výměna snímače otisků. Zřejmě to souvisí se zaváděním nového firmware během update OS (spekulace). Už v té době to vedlo ke zcihelnatění.

A týká se jen iP6 a výše, dřívější čtečky nejsou problém, zdá se že to souvisí s podporou Apple Pay.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tady nejde o to, ze zakaznici ztatili zaruku, kdyz to dali do neautorizovaneho servisu. tady jde o to, ze apple jim ty telefony v podstate znicicl za to, ze pouzili neznackovy servis. to jsou dve ruzny veci. to je jako by vam v autorizovanem servisu automobilu znicili motor za to, ze jste byl pred tim u neautorizovanym. oni zpusobili skodu a to docela velkou s ohledem na cenu kazdeho iphonu.
stejne jako vyrobci tiskaren to ma i apple prohrany predem

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vás donutí dojít do autorizovaného servisu ke spárování čtečky, tak to není zničení, ale dočasné znefuknčnění. Ano je to drsné, ale zničení věci je přeci jen trochu jiná záležitost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Čtečku mi vymění v neautorizované opravně a nespárují ji. Logicky mám možnost čtečku jako zabezpečení nepoužívat, nebo zajít do Applu a nechat spárovat. Apple používá třetí možnost - telefon mi na dálku zlikviduje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neblokoval Apple náhodou taky neoriginální kabely jako nepřípustné příslušenství?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez hlubší znalosti práva v USA těžko soudit. I když jejich precedenční systém je někdy dost na hlavu.

Uvedu dva příklady z ČR, kdy se hřeší na neznalost veřejnosti.
1. Záruční plomby na přístrojích - výrobce při zjištění porušení této plomby odmítne přístroj opravit v záruční době, protože tvrdí, že porušení plomby znamená automaticky neautorizovaný zásah do přístroje. Toto však není pravda. Pokud by došlo na soudní spor, tak by výrobce musel dokázat k jakému poškození přístroje došlo. Tzn. zákazník otevřením způsobil toto a toto poškození.

2. "Reverz" v nemocnici - pokud pacient dobrovolně odejde z nemocnice i přes nedoporučení ošetřujícího lékaře, tak mu dají podepsat papír ve kterém je vypsáno vše, co se může stát. Pokud by však pacient zemřel, nebo měl trvalé následky v důsledku odchodu z nemocnice, tak ani díky tomuto papíru doktor soud nevyhraje. Je to zajímavá a trochu paradoxní situace. Pokud by jej tam lékař držel násilím, tak jej zavřou za omezování osobní svobody. Pokud pacienta propustí na reverz, tak stejně jej to neochrání před případnou žalobou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, adekvátní je snad čtečku jen nepoužívat, případně volitelně smazat data a novou napárovat.
Reálná problém je zřejmě řešitelný několika příkazy v softu......fakt komedie vycházející z do krajnosti dohnané nenažranosti...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Necetl jsem vsechny komentare ,ale osobni zkusenost.
v Rep.Of Ireland neni jedinny autorizovany servis na iphony a tablety.
Nejblyze je v severnim irsku v Belfastu. Vymenil jsem home butonn a po cca trech tydnech Erro 53,
Volam do apple, ano jsme ochotni vam telefon vymenit ale pouze na pobocce, Tak jsem si udelal jednodenni vylet do Belfastu. zde mi bylo zdeleno ze to byla neautorizovana oprava a tak mi nemaji jak pomoci, pouze si mohu zakoupit novej mobil.
Mimo jine jsem z technika vytahnul ze veskere soucastky maji sn. a to je nahrano do pameti telefonu, pokud se pri kontrole jedinna neshoduje- reklamace se neuznava.
Co se tyka zabezpeceni, nekde jsem to uz psal. U iphone 5S po vymene home buttonu vam to po zapnuti napsalo ze ID ctecky prstu se neschoduje a je tudis deaktivovano.Kdezto na Iphone 6 A 6s mate error 53 a nejede prez to vlak.Jelikoz vetsina kopiji HB nema vsobe zadny chip na cteni otisku prstu. Nejde o zadne bezpecnostni riziko, jelikoz i kdyz se logujete na jake koliv ucty banka,FB... tak pokud by melo dojit k financni transakci, stejne dostanete email z Applu a stejne se musite prihlasit na apple ID a kolikrat zadat i udaje z kreditni karty. Zadne bezpecnostni riziko nehrozi, kdokoliv vam sebere telefon tak ho na 100% vypne, po znovuzapnuti se musite prihlasit pinem jelikoz snimac je po vypnuti zapnuti eliminovan.Navic pokud ztratite telefon, muzete ho prez vase papple ID , lokalizovat, zablokovat a nebo celej vymazat. Ne neni to na ochranu spotrebitele je to poradny svinsto.......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Priste si rozmyslis jestli si koupis Apple...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.