Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Cezanne podporuje nezávislé napětí procesorových jader a GPU

Pěkné, možná s takovou příští rok vyměním zase doma pc za notebook :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom AMD jsou úplně mimo, jako dávat nižší spotřebu jako klad???
Všichni přece víme, že vyšší sloupečky jsou lepší a ža vyšší spotřeba znamená vyšší výkon!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Procesory Intel: Doporučuje společnost ČEZ!"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ke každé nové třífázové přípojce CPU Intel zdarma jako dárek :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, že to někdo nepochopil. :Đ

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cezzane se mě s každou takovou uniklou informací začíná líbit čímdál víc. Teda zrovna tohle pro desktopovou variantu asi moc důležité není, protože už i Renoir GPU jde slušně přetočit, ale iGPU tradičně starvuje spíše na memory bandwith, takže 4400Mhz+ jsou optimum, klidně i 5300Mhz, ten paměť. řadič to zvládá (narozdíl od toho ehm 12nm čiplet mrzáka)

Jen škoda že další generace s DDR5 a RDNA2 igpu bude o hodně dále, ale tobychom mohli čekat věčně (dosaďte jméno oblíbeného čekacího diskutéra)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, zda jde uživateli spíš o procesorový nebo grafický výkon. Procesorový se s Rembrandtem moc neposune (tam není na co čekat), ale grafický ano. Takže pokud jde uživateli o grafický výkon a má hardware, na kterém může ještě rok přežít, pak se čekání rozhodně vyplatí. Osobně očekávám opravdu velký posun, jeden z největších v historii APU. Ale třeba se pletu ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

plést se nemůžete:
- memory bandwith při přechodu na DDR5 určitě vzroste (stejně jsko tomu bylo DDR3->DDR4). Nakonec tady to bude ale znamenat nejmenší posun protože:
- bude-li RDNA2 iGPU obsahovat alespoň malou infinity cache po vzoru velkých RDNA2 gpu, tak závislost na memory bandwith dále klesne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prianie je otcom myšlienky

ja som namiesto
"APU Cezanne podporuje nezávislé napětí procesorových jader a GPU"

čítal

"APU Cezanne podporuje nezávislé PAMĚTI procesorových jader a GPU",

čo by vlastne vyriešilo Váš problém

" iGPU tradičně starvuje spíše na memory bandwith"

HBM2 pre iGPU a DDR4 spoločne by sa hodilo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je nepravděpodobné, důvodů je hned několik:
- bylo by to drahé a složité (další paměťové rozhraní). Zaplatilo by se to jen pro drahé laptopy, jenže Apple od x86 již dal ruce pryč a jiného tak velkého zákazníka s dostateným odbytem pro to by AMD nenašlo
- DDR4 končí. DDR5 je jistota, investovat vývoj do hybridu HBM2 s DDR4 system RAM už nikdo nebude
- RDNA2 a její infinity cache již ukázala na velkých GPU , že to jde i bez HBM2, dokonce i bez GDDRX. Čili pokud nějaký dedicated buffer pro VGA bude, bude nejspíš v podobě infinity cache (jen nevíme jak velké, lze spekulovat vzhledem k cílovému rozlišení - asi fullHD a nějaký rozumný hitrate). Díky tomu to půjde úplně bez dalších externích sběrnic, protože rychlostně na tu cache nic externího nemá a vše se tak zjednodušuje a zůstává interně v čipu -> dál stačí podobný chipset, platforma může být stejná jak pro laptopy tak desktop atd. a jako bonus pro další bandwith bude ten přechod na DDR5. Víc netřeba, navíc o vše co mluvím již AMD má k dispozici knowhow dnes, tzn. nemusí nic dalšího vymýšlet, jen to dát vše dohromady na 5nm monolit. Vlastně jen jedinou věc jsme z toho od AMD zatím neviděli - DDR5 řadič,ten je ale nevyhnutelný a jistě ho zvládnou také, nejspíš ho již už i mají.
Taková ironie trochu na závěr - jsem zvědav jestli tento nový IO čiplet s DDR5 řadičem pro desktop budou stále vyrábět na 12nm u glofo. Je to možné, mě to ale jako budoucího kupce monolitu naštěstí nemusí zajímat, jen mě to pořád přijde jako trochu ojeb, zvláště vůči těm co kupují drahé 16C/32T a myslí si, že za ty peníze dostanou technologicky to nej a ono ne

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co vlastně vadí na IO čipletu na 12nm? špatný/pomalejší řadič pamětí oproti monolitu apu jak jste psal výše či další omezení daná čipletovým návrhem nebo je to už jen ta myšlenka že 7nm lepší 12ti? Možná se pletu ale u toho IO čipletu podle mě bude důležitější jeho provedení, než na jakém procesu je vyroben - tam asi nebude takový rozdíl, jinak by AMD IO čiplet poslala na 7nm už teď. Nebo mi něco uniklo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na samotném výrobním procesu vadí jen to, že není top. U auta za 3M taky nechcete mít palubní desku z levného plastu, přestože plní stejný účel jako ručně vykládaná intarzie.
Zbytek důvodů je skutečně hmatatelný (měřitelný). Samotné čipletové řešení existuje jen pochopitlně kvůli výtěžnosti/nákladům a logicky jsou latence větší.
Dále je zde spotřeba. Ten čiplet tvoří např. x570 chipset a většina desek s ním kvůli němu nese aktivní chlazení - takže to 10-15W alespoň bude. Uvažíte-li,že celý Renoir/Cezzane má v sobě jednak tento IO a k tomu 8 jader, cache a ještě grafiku, vše v 65W, tak mě to přijde bezpochyby efektivnější/vymazlenější a celkově obdivuhodnější než např. dvou(vlastně 3) čipletové 5950X - to je prostě jen řezník, elegance žádná :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemaj nahodou ty mobilni APU jen malo PCIe linek a to jeste v Gen.3?
To nemuzete srovnavat s 24 Gen4 na cpu + 16 Gen4 na chipsetu, nemluvne o desitce sata a usb3.2.. typicke TDP rychle seriove linky je 0.25 az 0.5W (v zavislosti od dosahu a rychlosti)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

srovnávejme jen desktop APU s desktop Ryzeny bez grafiky. Renoir má jen pcie 3. Ale pro ext. grafiku má 8 linek místo 16, což je celkem jedno pokud pciex16 slot nepoužijeme. Dál už je to stejné 4 linky pro primární M.2 zbytek do čipsetu

A u Cezzane ten rozdíl je ještě menší, protože má i Pcie4, tzn. lze prohlásit že je to stejné, protože připojení pcie4.0 grafiky přes 8 nebo 16 linek zvláště u pcie4.0 není na výkon grafiky omezující

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, kolik by to bralo, kdyby to bylo lepším procesem. Jestli o 20%, tak je pořád jen 2-3W podle vašeho odhadu, a to je vcelku zanedbatelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky by mohli robiť 5950X ako monolit ale stál by 2x toľko.
Navyše ako Vám tu píše aj danieel, centrálny chiplet pre desktopové Ryzen procesory obsahuje výrazne viac a rýchlejších PCI-Express liniek a má množstvo SATA a USB rozhraní. To sa na spotrebe musí podpísať. Pre notebookové procesory nepotrebujete desiatky SATA ani USB, stačí dokopy 20 PCI-X liniek (8 na prípadnú grafiku, 4 na Thunderbolt a 4x1 pre periférie ako WiFi, dotykový digitizér a podobne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"výrazne viac a rýchlejších PCI-Express liniek "
Cezzane má taky pcie 4.0 a jediný rozdíl je 8 linek pro pciex16 slot místo 16 u Vermeere. To už ale nepředstavuje u současných grafik nic

"má množstvo SATA a USB rozhraní. " Nevím o žádných omezeních typu méně SATA a méně USB při použití APU. Dám-li Cezzane do X570 desky, bude s tím chipsetem spojený přes stejné 4xpcie4.0 linky jako Vermeere. A třeba SATA jsou pomalá záležitost tahaná přes chipset, takže to pojede stejně rychle. Pro primární M.2 slot lezou z CPU stejné 4xpcie4.0 linky jako u Vermeere a sekundární je přes chipset a ten je taky připojený stejně rychle. Stále nevidím ten rozdíl kromě těch polovičních 8 linkách pro pciex16 slot (ale též pcie4.0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle recenzí prvních vydaných CPU ze včera a předvčera má Cezzane pořád PCIe 3.0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to už by omezení pro dGPU opravdu bylo. Ještě bych počkal na desktopovou variantu, kde díky vyššímu TDP by mohl být přítomen. Nicméně nepředpokládám, že by pro desktop byl navrhnut jiný křemík - prostě APU byla navržena mobile first, tzn. pcie4.0 pouze pokud ho Cezzane již nese, ale v mobilních APU je z důvodu spotřeby jen pci3.0. Přes to všechno to vidím i v desktopu jako méně pravděpodobnější, tudíž pcie4.0 bohužel. Škoda, tím pádem mě zbývá 5800 v ECO mode nebo jestli AMD vydá ještě nějaké další non-X Vermeere. Škoda
Nicméně pro někoho, kdo iGPU chtěl použít stejně to omezení kdovíjaké není

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-9-5980hx
Kde je vaše PCIE 4? Podľa oficiálnej stránky je tam verzia 3, čo znamená že v grafikách to spraví na výkone nejaké to percento, keďže majú k dispozícii "len" 8 liniek pre grafiku. Tých 8 liniek môže chýbať práve pre pripojenie Thunderbolt/USB4 radiča, čo osobne od prípadného notebooku, ktorý by som v roku 2021 kúpil vyžadujem.
Obmedzenia vyplývajúce z použitia APU nemusia nastať v portovej výbave ak všetko výrobca zavesí na chipset, z CPU ale idú tiež nejaké USB a SATA, ktorých počet nie je rovnaký pri AMD CPU bez grafiky a AMD APU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně by měli začít dělat APU co sdílí paměťový adresní prostor jako jeden.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si muzes davno koupit ten nadupanej intel NUC s G procesorem, kde je AMD GPU s dedikovanou pameti. Ale ono to je pripojeno skrze PCIe x8 pokud dobre vim.. kdezto ve vsech APU ma AMD svoje HSA, coz dava lepsi vykon v gpu compute, kvuli nepotrebe kopirovani dat.

S rychlyma LPDDR4 by to nemuselo byt ani dnes spatne, ale jaksi v segmentu 2000-3000e stroju by pajena a navic mala pamet byla.. prinejmensim ke smichu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne ale chcem CPU od AMD a HSA je už mŕtve asi myslíte ROCm

The HSA Foundation Has Been Eerily Quiet As We Roll Into 2021
on 29 December 2020
Much of the Heterogeneous System Architecture (HSA) steam was lost when AMD began focusing on its Radeon Open eCosystem (ROCm) software stack
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=HSA-Quiet-Start-2021

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis jsem myslel jeden aspekt pouzity v HSA - a to je Zero-copy:

"A newer approach used by the Heterogeneous System Architecture (HSA) facilitates the passing of pointers between the CPU and the GPU and also other processors. This requires a unified address space for the CPU and the GPU.[2][3]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Zero-copy#Hardware_implementations

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslite, ze AMD dokaze nejaky APU procesor jeste nekdy v budoucnu vyrobit?

Myslim teda normalni procesor do desktopu, kde momentalne se neda koupit od AMD absolutne nic!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dá, ale musíš hledat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Občas jsem opravdu rád, že je tu AMD, které prostě experimentuje s takovými nápady... stejně by mě zajímalo, kolik těch nápadů, které dnes vidíme v nových produktech, vlastně vzniklo původně v hlavách inženýrů, kteří si "jen tak zkoušeli lepit procesory ze zbytků"..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.