Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Renoir bude existovat ve variantě s 12 CU, vydání vypadá na CES 2020

Zatímco po stránce procesorového výkonu vypadá Renoir na revoluci, po stránce grafické by mohlo být spíše evolučním krokem…

Základní řada APU od AMD byla od svého počátku čtyřjádrové. Vzpomeňme čtyřjádrové Llano s jádry vzešlými z architektury K10 nebo následující Trinity s jádry Piledriver (rovněž čtyřmi). Tak to šlo dál až k současnému APU Picasso s 12nm jádry Zen+. Stále čtyřmi. V případě 7nm APU Renoir se však proslýchalo (a potvrzovaly to různé indicie), že jader bude poprvé víc. Šest, nebo možná dokonce osm. To dlouho nebylo jasné.

Po stránce konfigurace grafického jádra se rovněž objevovaly různé zvěsti. Krom zjevných nesmyslů, které hovořily o 20 a více CU (což je mimo realitu s ohledem na datovou propustnost pamětí, které lze očekávat v této cenové relaci) se opakovala informace o 15 CU, tedy 960 stream-procesorech. V poslední době se ale objevilo několik věrohodných údajů, které hovoří o něčem jiném. Konkrétně o 12 CU, 768 stream-procesorech.

Tato informace přišla nezávisle na sobě z webu RedGamingTech, který si drží velmi slušnou reputaci co do exkluzivních zpráv o grafickém hardwaru AMD a dále na ni upozornil leaker Komachi s odkazem na výpis modelů APU Renoir. Byť lze říct, že existence modelu či vzorku o 12 CU („B12B“) sama o sobě nevylučuje možnost existence modelu s 15 CU, je potřeba vzít na vědomí, že výpis modelů obsahuje zmínku o variantách s aktivními 6 CU, 8 CU, 10 CU a 12 CU. To už vypadá na kompletní seznam, ve kterém by velmi pravděpodobně figuroval i model s více než 12 CU - pokud by takový existoval.

Nelze vyloučit možnost, že AMD skutečně o 15 CU uvažovala, ale nakonec změnila plány. Nebylo by to poprvé. Pokud jde o APU Raven Ridge, obsahovala nejstarší roadmapa údaj o 12 CU (768 stream-procesorů), ale nakonec jádro fyzicky obsahuje 11 CU (704 stream-procesorů). Výrobní proces má určitou cenu a výtěžnost a je zkrátka možné, že AMD musela finální konfiguraci přizpůsobit kombinaci poměrů na straně výrobního procesu a poměrů na straně trhu.

Případná redukce o 3 CU by s ohledem na situaci se 7nm výrobním procesem nebyla překvapivá. Když AMD s vývojem portfolia postaveného na architektuře Zen 2 začala, počítala, že bude mít k dispozici (prakticky jen pro sebe) 7nm výrobní kapacity GlobalFoundries, kde bude mít zaručenou exkluzivní cenu výměnou za odběr nějakého stanoveného množství waferů. Nakonec však tato generace procesorů AMD ze známých důvodů skončila na 7nm linkách TSMC, která sice může mít proces o něco lepší, než by nabídla GlobalFoundries - zároveň je však výrazně dražší a kapacity omezené.

Přičtěme k tomu další nově potvrzenou informaci: Podle RedGamingTech je potvrzeno, že Renoir bude 7nm monolit. Po vydání prvních 7nm procesorů Ryzen (kódové označení Matisse) AMD potvrdila, že Renoir nebude postavený na čipletech, které používá Matisse. Tento výrok dával dvě možnosti výkladu - buďto, že Renoir vznikne na jiných čipletech, než používá Matisse, nebo že nebude čipletový, ale monolitický. Nyní máme potvrzenu druhou možnost.

AMD tedy zvýšila počet procesorových jader ze 4 na 8, ale při zohlednění faktu, že Renoir je monolit, že je vyráběn na drahém procesu TSMC a že jsou kapacity omezené, byla postavena před nesnadnou situaci. Proces sám o sobě by umožňoval zvýšení počtu funkčních jednotek, ale výtěžnost monolitu, cena velkého jádra a omezená výrobní kapacita by s sebou nesly rizika vysoké ceny, pozdějšího vydání a příliš omezené dostupnosti (nebo výrobě na úkor jiného produktu). Lze si tedy představit, že se AMD rozhodla pro snížení plochy volbou s 12 CU než aby riskovala, že se vzdá dobře nastartovaného vstupu na mobilní trh, kde 12nm APU Picasso významně zvýšilo podíl společnosti v noteboocích. Navíc mluvíme o jednom z mála segmentů, kde Intel dokázal dostat na trh 10nm procesory (byť je zatím výběr produktů omezen asi čtyřmi výrobci a několika řadami) a kde je tedy konkurenčně silnější.

Menší nárůst grafiky, který umožnil kombinaci zdvojnásobení počtu procesorových jader a vydání podle plánu (v zimě 2019/2020) je tedy určitý kompromis. Těžko říct, jaký nárůst grafického výkonu lze při 12 CU očekávat. Víme, že GPU bude taktováno až na 1500 MHz, tedy výše než v případě Picasso. Dále víme, že výpočetní jádro integrovaného GPU je postaveno na novějším derivátu architektury Vega než jakékoli současné GPU této generace. Do jaké míry se to projeví (nebo neprojeví) na výkonu, zatím zůstává otázkou. Konzervativní teoretický odhad nárůstu výkonu je tedy 17 %. Druhou věcí je, že APU podporuje LPDDR4(X), které umožňují dosahovat výrazně vyšších taktovacích frekvencí  než klasické DDR4. To může mít na grafický výkon velmi pozitivní vliv. Nelze ale očekávat, že notebooky vybavené těmito pamětmi budou low-endovou záležitostí. Což ostatně nebude ani konfigurace APU s osmi procesorovými jádry (byť podle dostupných informací s nižší kapacitou L3 cache na jádro než u samostatných procesorů - ale to platilo i pro předchozí dvě generace APU).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku APU Renoir bude existovat ve variantě s 12 CU, vydání vypadá na CES 2020

Sobota, 23 Listopad 2019 - 13:44 | kolemjdouci | ...máte pravdu https://www.instrumental.com/blog/...
Středa, 13 Listopad 2019 - 20:11 | no-X | Významů může mít ta zkratka dost, ale žádný z...
Středa, 13 Listopad 2019 - 16:52 | kolemjdouci | nevíte někdo, co je v té tabulce to FP6 a DVT...
Středa, 13 Listopad 2019 - 15:05 | Tomas A | Ja som zvažoval pred 2 týždňami čo kúpiť a zobral...
Středa, 13 Listopad 2019 - 14:10 | dajan | Cize idu obidve GPU spolocne, ale to asi musi...
Středa, 13 Listopad 2019 - 13:58 | neo029 | pro desktop pocitej s 1/2rocnim odstupem.. jako...
Středa, 13 Listopad 2019 - 12:28 | lubo76 | Článok je o mobilných 45W APU? A náhrada za R5...
Středa, 13 Listopad 2019 - 11:32 | SudetChobot | Jsem hodně zvědavý jaké cenové relace budou u nás...
Středa, 13 Listopad 2019 - 11:01 | Peter Fodrek | beží to na DirectX multiadapter/GPU/graphics...
Středa, 13 Listopad 2019 - 10:54 | dajan | A bezi to na integrovanom GPU alebo na tom...

Zobrazit diskusi