Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arch Linux skončil s 32bit x86

Tak ono desktopove i386 image uz moc smysl nemaji, na serveru muze 32bit VM usetrit par mega pameti, i kdyz i tam by bylo lepsi x32 ABI, ktere ale neni moc rozsirene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak i386 urcite ne, ale i686 jsou nutny i pro nektery par let stary netbooky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V létě jsem dával do kupy známému už více starší počítač na jeho brouzdání internetem. Jako průšvih jsem zjistil to, že nové prohlížeče vyžadují natvrdo aby procesor uměl SSE2 a což je dost potom u těch starých průšvih.
Sice jsem tam nakonec dal 32 bit Lubuntu, i tu dnes poslední verzi, ovšem musel jsem sehnat v čase zamrzlý starší spešl Firefox a kterému stačí jen SSE. A když byl v čase zamrzlý, tak byla dost komplikace s doplňky tedy se současnými rozšířeními. Je to v provozuschopném stavu, tj. docela rychlé protože je postačující paměť tak i starý procesor kupodivu dost stíhá a i to video, ale ... už zítra přijdou další podobná omezení a nemá to perspektivu. Bude vlastně je konec.
Původně jsem tam chtěl dát něco od Manjaro (a la Arch), ovšem právě v tom jejich balíčkovacím systému jsem už nesehnal ten upravený starý Firefox.
Takže i pro ten Arch není se co divit že to típli, ostatně v Manjaro a v 32 bit (tuším s Xfce) jsem už potom nespustil (jak jsme to dál zkoušel a asi před těmi 2 až 3 měsíci) ani textový editor v LibreOffice. Dál jsem nebádal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak SSE2 je pritomno ve vsech x86-64 strojich, dokonce i P4 melo SSE2. Bez SSE2 byli jen jeste starsi cpu, a tusim ze i nektere prvni Atomy... celkem si neumim predstavit dnesni web na cemkoliv z toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No představ si že si to představ, cha, chááá, byl tam tuším že AMD Sempron 2500+ pro ještě ten dávný socket A, do stařešiny počítače jsem ale dodatečně povýšil síťovou kartu (z bazáru) na 1 GBb/s a paměť 2GB tam už byla: prohlížení běžného webu (inzeráty s obrázky) v naprosté pohodě, s youtube a v nižším rozlišení s přimhouřením oka přijatelné a nebránilo se to ani celoobrazovkovému režimu, podobně jsem rozpohyboval ČTV (ČT24) a kde sledování v menším okně byla takříkajíc normálka. Ovšem kolik hodin jsem hledal a laboroval co a jak s hardwarovou akcelerací grafiky, aby opravdu tomu procesoru ulehčila. A aby tuto akceleraci prováděl/podporoval ten webový prohlížeč!

Až jsem si říkal, že tohle starý železo a zcela jistě za zenitem pořád by mělo šanci (ještě chvíli) někde v chudý rozvojový zemi: ovšem kvůli novému software a odvozeným omezením je uživatel nucen koupit počítač nový.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A 32bit Firefox se zkompilovat nedá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolem problému s SSE2 a současných webových prohlížečů (platí pro staré procesory tedy pro počítače s nimi které SSE2 potom neznají a jsou to právě jinak adepti pro nasazení 32 bit systému) je toho na webu docela dost.
Tudíž nejen že je třeba shánět prohlížeč který ještě vůbec je dnes pro 32 bit ale to u starého počítače mnohdy nestačí, tj. aby navíc prohlížeč nepožadoval natvrdo SSE2. Jediné co jsem sehnal byl v čase zamražený Firefox který ano nějak bude ve zdrojáku navíc (čas od času dle vůle autorů) upraven a přeložen: tohle přece ale nemůže sám sobě dělat běžný uživatel, navíc je tady i bezpečnostní riziko neexistence záplat a jak jsem psal, použít lze jen některá rozšíření protože ty nové jsou už s tím starým Firefoxem nekompatibilní.
Takže pokud někde uvidíš u příbuzných, známých atd. válet se někde nějaký starý a myslíš ještě použitelný počítač nebo ho chceš koupit "výhodně" v bazáru: zjisti si právě toto protože tyhle počítače bez SSE2, jinak ještě s výhradou schopné, jsou prakticky už nepoužitelné! Protože dnes takový stroj právě je tak akorát na brouzdání internetem.
Spolehlivý důvod, proč počítač odvést do sběrného dvora. Asi to je tak záměrně, že? Takže s těmi 32 bity opravdu pa, pááááááá!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem neměl problém s 32bit Firefoxem. Asi používáte nevhodné distro.

Odpovím si. Jasně, že Firefox bez SSE2 se zkompilovat dá, použijte parametr --no-asm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na distribuci přece z podstaty nezáleží. Ale na hardware a tady na starých procesorech kterými to tím pádem končí. To přece moc dobře víš.
Jestli dáváš zde na odiv to, že ty také umíš přeložit Firefox a jako možné technické řešení, tak to přece není předmětem téma jak článku tak ani toho na co jsem tu napsal svoji nedávnou zkušenost.
Takže jinými slovy: 98% uživatelů nic překládat a tady u nás přece nebudou, protože nanejvýš čekají co za aktuální a bezpečný browser jim vždy nabídne repozitář distribuce (s týmž problémem kolem SSE2 se potýká ale i Windows) nebo přímo mateřské stránky autorů.
Tudíž takový starý počítač, pro těch 98% případů uživatelů, se náhle stane a jako mávnutím proutku bezcenným ... a buď se ho snaží kvapem ještě prodat na bazos nebo rovnou s ním naberou směr sběrný dvůr. Sběrný dvůr i když tam je stále např. slušně funkční agp grafická karta a tehdá za vícero dost tisíc Kč. Stejně však už i ten jejich výrobce se už také odstřihl/odstřihává: od zase ovladačů pro tyto karty.
Komplikace tedy narůstají: staré grafické karty a tedy ovladače na ně v současném operačním systému, potom staré procesory které neumí všechny instrukce ... logicky to vyústí, že se odstřihne i ten 32 bit systém sám. Jet na starém počítači starý systém (třeba Windows XP nebo něco z Linuxu) a jít s tím na internet jako řešení je sice možné ale ... dnes už prakticky nepoužitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na distribuci setsakra záleží :-D zkuste si vybrat distro určené pro CPU bez SSE2. To by podle mě měl udělat každý rozumný uživatel CPU bez SSE2. A překvapení, pokud tam bude Firefox, SSE2 vyžadovat nebude. Divné, co?

S tím problémem se potýká hlavně Windows. A nechápu, v čem je vaše zkušenost přínosná. Microsoft zabíjí své staré produkty už hezky douho, různými cestami se snaží donutit vás k upgradu a dalšímu nákupu, jak můžete být překvapený? Sorryjako, ale takhle je to už minimálně dvacet let, to jste si zatím nestihl všimnout? Není konečně čas změnit platformu a přejít třeba na Mac, kde se vám tohle dít nebude, respektive v daleko menší míře?

Ten poslední odsavec nechápu. Raspberrypi stojí pár desítek dolarů a výkonově nějakou AGP kartu překoná. Teda výpočetním, elektrickým výkonem naopak ne. Udržovat staré stroje je trochu fetiš, taky to dělám, ale zase nechápu, v čem máte problém.
Pokud použiju SW poplatný HW, respektive pokud chci něco moderního, tak věci k tomu určené, nemám problém. To ale znamená nervat někam Windows XP, které dávno nemají podporu, a požadovat od toho moderní funkce. To znamená použít rozum a vybrat vhodný kompromis, u starých věcí to jinak nejde. No a zjistím, že normálně stále existuje 32bit Debian s 32bit aktuálním Firefoxem.

Vzhledem k poslední větě, co to tady celou dobu sakra řešíte? To, že jste se nedokázal vypořádat s problémem, neznamená, že je neřešitelný, a problém celé společnosti. Ne, prostě si na starý počítač stáhněte odpovídající distro, píšu vám to už po několikáté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... já přece neřeším nic?!
A to tykání je ode mne záměrně. Byla to na začátku moje poznámka ve smyslu, že vývoj se nedá zastavit a výrobci čehokoli jsou nakonec rádi když se odstřihnou od té minulosti ... čímž donutí nákup toho nového. I když to staré "nějak" je pořád funkční a může posloužit. Než se třeba nafouknou kondenzátory.
Nebuď takový ukázkový narcis a pořádně také proto příště čti nebo vůbec poslouchej co napsal nebo řekl ten druhý. Tj. já problém úspěšně pro známého přece vyřešil! Tobě nezbývá než zopakovat, že tebou (ano tebou a schválně ti tykám) objevovaná řešení (ve stadiu pokusů) nejsou pro oněch 98% uživatelů a o kterých jsem také už napsal: tak právě hledat další exotické distribuce jejichž další osud záleží také na tom jak se jejich autoři právě vyspí, že, obvykle bez jakéhokoli už zázemí a ve formě slušného fóra, tak děkuji nechci a jsou to od tebe hraběcí rady, no a psát tady v této souvislosti o Raspberry je už vůbec třeštění z podivného sci-fi a určeného právě oněm 98 % uživatelů, které ale ty nebereš (v jejich znalostech a tedy schopnostech) stále vůbec na vědomí. Přesvědčovat, že dnes na současném 32 bitovém systému bude pracovat současný 32 bitový Firefox (který bude obvykle součástí distribuce a tak to je v pořádku protože budou chodit bezpečnostní aktualizace) když procesor už ale neumí SSE2 tak svědčí o tom, že jsi nic takového vůbec ani neodzkoušel, žel, i takoví se najdou mezi námi. Systém spustíš ale Firefox už ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vám Debian přijde jako další exotická distribuce, tak to se těžko na něčem shodneme.
32 bit distro s 32 bit Firefoxem provozuju na tomhle: https://ark.intel.com/products/27240/Intel-Core-Duo-Processor-U2500-2M-C... . Nemám problém.

Nechápu, co řešíte, a asi mi to už ani nevysvětlujte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tobě (a tykám ti záměrně) pro totál tvoje ignorantství čteného textu to sem já už nepíšu. Pro ty ostatní a jako možné varování tak ano.
Vždyť ty nejsi schopný ani zjistit si sám, které instrukční sady ten "tvůj" procesor podporuje a které případné nikoli!
Dle informací a které jsi sám měl sobě zjistit, než tu začneš tzv. radit, tak tvůj procesor SSE2 zřetelně podporuje a on dokonce podporuje i SSE3! Viz tady odkaz a příkladem:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_Duo/Intel-Core%20Duo%20U2500%20LE8053...

Takže mé varování (nikoli však pro tebe a pro onu viditelnou u tebe zbytečnost), třeba před nákupem starého počítače na bazos a prý výhodně:
ZJISTĚTE SI PŘEDEM SPECIFIKACI PROCESORU A JESTLI UŽ UMÍ SSE2!
jináč budete mít velké problémy a ten, kdo vám počítač nabízí, tak se ho zbavuje právě proto!
Co jsem tak okukoval, týká se to a pro AMD třeba včetně takové platformy socket A a nějak zobecněno, Intel mne míjí a tak to já neřeším ale stejný problém je i tam. Že to je už opravdu staré harampádí? Bez SSE2? Morálně jistě ale stále by bylo "nějak" stále jináč funkční. Po bazárech nebo v komponentách se tohle pořád nabízí. A BEZ VAROVÁNÍ!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.