Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dell: Segment ARM serverů je zabržděný, nejsou procesory

Problém těchto serverů je ten, že jediný OS použitelný pro ně je Linux --> vyšší nároky na adminy (obzvláště pokud si budou muset vše nestandardní kompilovat resp. crosscompilovat). Před lety jsem adminoval nějaké MIPS stroje, a rozchodit na tom něco trochu custom bylo docela problematické, protože tehdy byl sice Linux už multiplatformní, ale kompilace nástrojů a některých serverů z menších projektů byla o boji s headery, úpravách kódu apod. protože dost často tehdejší kód počítal pouze s x86 a odpovídajícím HW.

Nemyslím si, že to dnes bude zásadní problém, ale jakožto brzda obchodního rozvoje to fungovat může, protože žádná velká distribuce, snad až na Debian, který je ale komunitní, ARM afaik nepodporuje. A to je vždycky tak trochu risk. A HW firmy asi vlastní distro udržovat nebudou, kdo by to (a jak) platil..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Fedora má už ARM také jako oficiální architekturu. Chtěl bych nahradit svůj domácí miniservřík právě ARM serverem, škoda, že to vázne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fedora, při vší úctě, není distro pro ostré nasazení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To si já zase, při vší úctě, dovolím nesouhlasit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co si představuješ pod pojmem "ostré nasazení" ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoliv nasazení. Ve Fedoře jsou stabilní verze programů, určené k produkčnímu nasazení (nebavíme-li se o Rawhide samozřejmě). Takže neexistuje důvod, proč by Fedora nemoha být nasazena na stabilním serveru (ostatně takhle máme Fedoru nasazenou). Obskurně zastaralé programy automaticky neznamenají stabilní programy. Pokud je v upstreamu aplikace označená jako stable, nevidím jediný důvod, proč se držet x verzí pozpátku a tvářit se, že stabilní znamená zastaralé.

Ale nikomu to nenutím, klidně ať si někteří používají na serveru distribuce jaké chtějí. A když budou potřebovat náhodou do svého "stabilního" serveru dostat novější verzi sebevětší blbosti jako třeba PHP, tak to tam všelijakými, někdy i na hlavu postavenými, způsoby backportují. Já mám raději cestu oficiálních repositářů a v tom vlastním mám fakt jen pár, z originálních spec souborů, upravených balíčků a to navíc pro dost specifické použití.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

suhlas.
Brzdou je chybajuci OS a aplikacie(ekosystem okolo). Plus aj urcita konzervativnost serverovskeho trhu.
Cele halo okolo ARM serverov vyvolali firmy vyvijajuce ARM CPU, ktore sa takto chceli/chcu natlacit do zaujimaveho segmentu. Nejaky dopyt zo strany zakaznikov som ale osobne nepostrehol. Skor to vidim ako komunitnu vec pre nadsencov podobne ako v desktope RPi. ARM ma este dlhu cestu do serverov.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ARM bude asi skvělý server pro nenáročný hosting webových stránek, na jeden rack zvládne asi dost vysokou hustotu serverů a ještě za velmi dobrou cenu (oproti x86 bladům, včetně energie). I když, všechno je relativní, poslední Atomy vypadají taky hodně dobře a čistě technicky se ARMu už blíží - teď je to vše už jen otázka ceny a případného výkonu na watt.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To o tom skvelom hostingu sa v suvislosti s ARMom rozprava od zaciatku. Osobne si myslim, ze az take ruzove to v realne nebude. Ak by to tak naozaj bolo, tak dopyt by uz tu bol davno. Aj z klasickej x86 architektury sa da poskladat server s vysokou hustotou s dobrym pomerom vykon na wat. Na trhu ale nieje vlka diera, ktoru by ARM mohol zalepit/zabrat.
Tento trh moze poriadne rozhybat asi len velka spolocnost ala Google, ktora sa do toho obuje. Vytvori ekosystem a bude to vo vlekom pouzivat vo vlastnej infrastrukture.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže je problém s HW, nemůže být k dispozici webhosting.

Jinak prý celý web HP na tom už běží www.hp.com/go/moonshot

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak proto je celý web HP tak nemožně pomalý. Tím použitím ARMů se to všechno vysvětluje.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Keby si sa na ten pomaly web HP pozrel, tak zistis, ze to nebezi na ARMe, ale na Atomoch, ty truhlik :D Na druhej strane, HP web nebezi zrovna bleskovo, ale ARM za to ozaj nemoze :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

s tím se dá souhlasit, protože proč si na blogýsek (či podobný webík, na který ten ARM bude výkonově +/- dimenzován) pořizovat bare metal blade železo, když by měl stačit virtuální server v apache/nginx/tomcat/... případně (když už budu chtít blogýsek ultra) virtualizovaná mašina (vmware/xen/OpenVZ/KVM/Hyper-V)?

Jediná varianta co mě napadá, je úzké propojení "blogýsku" s nějakým specializovaným hardwarem

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ARM se mi taky libi, ale i ta x86 je dnes jinde. Mam doma ITX server s 2 jadrem Celeron J1800 SoC a 4GB RAM, bere v idle 5-6W. Taky mam RasPI co ma spotrebu v idle 4W. (Pravda ted dost vylepsili napajeni B+). A porovnavat vykon asi neni treba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, co urrobi Seatle

May 29th 2013
AMD Launches the AMD Opteron X-Series Family of Microserver Processors

jediny podel Opeteronu X malo 1,9 x nasobny vykon voci Atomu
http://www.techpowerup.com/184607/amd-launches-the-amd-opteron-x-series-...

http://www.anandtech.com/show/6992/amd-opteron-x1150-x2150-kyoto-kabini-...

Ak su pravdive zvesti o Seatle

AMD Shows Off ARM-Based Opteron A1100 Server Processor And Reference Motherboard
Subject: Processors | May 8, 2014

AMD has stated that the upcoming Opteron A1100 processor delivers between two and four times the performance of the existing Opteron X series (which uses four x86 Jaguar cores clocked at 1.9 GHz).

AMD showed off its first ARM-based “Seattle” processor running on a reference platform motherboard at an event in San Francisco earlier this week. The new chip, which began sampling in March, is slated for general availability in Q4 2014. The “Seattle” processor will be officially labeled the AMD Opteron A1100.
http://www.pcper.com/news/Processors/AMD-Shows-ARM-Based-Opteron-A1100-S...

ktore si uz mozu majtensi odskusat

AMD Announces the Availability of 64-bit ARM Opteron Developer Kits
SUNNYVALE, Calif. 7/30/2014

​AMD (NYSE: AMD) today announced the immediate availability of the AMD Opteron™ A1100-Series developer kit, which features AMD’s first 64-bit ARM®-based processor, codenamed “Seattle.” AMD is the first company to provide a standard ARM Cortex®-A57- based server platform for software developers and integrators. Software and hardware developers as well as early adopters in large datacenters are eligible and can apply on AMD’s website.

“The journey toward a more efficient infrastructure for large-scale datacenters is taking a major step forward today with broader availability of our AMD Opteron A1100-Series development kit,” said Suresh Gopalakrishnan, general manager and vice president, Server business unit, AMD. “After successfully sampling to major ecosystem partners such as firmware, OS, and tools providers, we are taking the next step in what will be a collaborative effort across the industry to reimagine the datacenter based on the open business model of ARM innovation.”
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/64-bit-developer-kit-2014j...

Tak to nemusi byt s vykonom tak zle..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že někdo, kdo zvládá Windows Server na vysoké úrovni si nedokáže poradit s Linuxem?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... ne, nedokáže :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nechci tu rozjíždět flame Win x Lin, sám používám obojí a nemyslím si, že jedno je jednodušší než druhé. Nicméně u windows serveru si i "takyadmin" může připadat jako mistr světa, díky určitým toolům, vyšší uživatelské přívětivosti a určité černoskříňkové funkcionalitě systému.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani tak o složitost, ale obojí je úplně jiné, já bych sebe nepustil k Windows serveru a kamaráda, co dělá Windows servery, bych nepustil k Linux serveru.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To bych ani netvrdil. Linux a Windows mají k sobě blíže než se na první pohled zdá.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vycházíš z chybné premisy, že co správce Windows server, to nedouk a co Linux správce, to mistr světa. Jsou i Windows admini, co píšou v Powershellu jen to hvízdá.

A mimochodem, jaké jsou ty tooly, co jim oproti Linuxu tak zásadně ulehčují život. A jak je myšleno to uživatelsky přívětivé prostředí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když si ten první příspěvek přečteš pořádně, tak tu zmínku o skillu admina linuxu dávám do souvislosti s nestandardní platformou.

Ohledně těch toolů: srovnej si např. funkcionalitu dcpromo s (klidně nejnovější) samba suite a k tomu běžné scénáře (přidání/odebrání directory serveru z domény, vytvoření domény).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

DCpromo se už nepoužívá. To jenom tak na okraj.

Udělat doménový řadič na Linuxu jsem zvládl i já, Linuxový analfabet a docela dobře šlo i vytvoření domény, konfigurace DNS, atd... Vše až do stavu, kdy se mohly připojit do vzniklé domény Windows 7 a šly používat s funkcemi, které byste od domény čekaly.

Ono ani tak nejde o náročnost, jako o zdlouhavost celého procesu. Komu to nevyhovuje, ten může vyzkoušet různé GUI pro Sambu. Nezkoušel jsem, ale mělo by se to alespoň přiblížit Winům.

Takže ne, tento argument neberu. Jednak doménový řadič neděláš každý den a potom také není to nijak náročné, pouze zdlouhavé.
Potom stejně dospěješ do fáze, kdy si podobně zdlouhavé věci ulehčíš pomocí skriptů.

A především také by to chtělo hledat nějaké argumenty, které se tematicky více hodí k tomuto článku. Nepředpokládám, že někdo stavěl doménový řadič na ARMech. A lidí, co budou stavět doménový řadič na Linuxu asi také moc nebude.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jasně, jenže je to krásný výraz pro povýšení serveru na doménový kontroler a mně se prostě líbí (navíc tu byl od verze win2000..). ;-) Nehledě na to, že kachličkoidní Win2012 nemám rád.

A ono jde právě o tu zdlouhavost a přehršel možností, ne že ne, ve které se "amatér" ztratí a musí hledat v manuálech a howtos. Povýšení serveru ve windows je postup klasickým černokněžníkem, který dá na výběr jen několik málo zásadních možností. Oproti tomu musíš u Samby zvolit motor pro DNS, databázový motor, dát si pozor na režim (přidání dalšího DC nebo nová doména).

A především - uvedl jsem to jako příklad obecně složitějšího řešení problémů na linuxových serverech (ty za to ale dávají obecně vyšší spolehlivost), navíc potenciálně zesílených nestandardní platformou. Zažil jsem to několikrát, a pokaždé to byl faktor, který ovlivnil rychlost a snadnost nasazení. Sambu jsem zvolil záměrně, protože Samba4(.1) je tu relativně nedlouho, cca 2-3 roky, takže ještě stále probíhá její ladění a doplňování featur plus odstraňování chyb. Je to skvělý kus SW (používám ji od 1.9), ale vyžaduje (v tomto případě) co nejnovější stabilní verze, což je v ostrém kontrastu s požadavky na stabilní a funkční prostředí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hm... Windows Server 2012 přinesl tunu užitečných funkcí a rejpalům pořád vadí dlaždice. Já to nechápu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

prostě jsme si navzájem s dlaždicemi nesedli. Tady bych řekl, že se projevila ta má linuxová část. A osobně se mi nějak hnusí i ten powershell.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mno, vzhledem k tomu ze linux je na servech industry standard, tak bych to tak cerne nevidel. Rozumne firmy maji servery s widlema jen pro MS aplikace, tedy vetsinou se nejedna o nejake cloudobe aplikace, kam jsou ARMy primarne mirene.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možno len ostatní vedia to čo príde "hybrid x86-64/ARMv8 big.LITTLE" ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jenže zrovna tohle mi nedává moc smysl. Proč mixovat dvě naprosto rozdílné platformy? Stačí se kouknout, jak dopadly projekty jako Transmeta nebo takové Larrabee (které v podstatě bylo čisté x86). Generuje to jen potíže, neplnohodnotné x86 nemá smysl už tuplem, protože ztrácí své největší kouzlo, kouzlo zpětné kompatibility a přenositelnosti. Jediné potenciální pozitivum je navýšení výkonu pro ARM, jenže proč, když "shora" už je zabetonovaný intel s Atomy, Celerony a Pentii?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V čase keď sa iní (roz. mainstrem) zaoberali integráciou typu hybridnych x86-64 procesorov (roz. CPU+GPU prípadne SoC vo svete x86-64) na spôsoby Future is Fusion a la APU čo viedlo od SandyBridgov a Brazos cez IB, Liano, Richland, Kaveri, Haswell, Haswell-R, Beema SoC, Bay Trail SoC., iný analyzoval a hľadal miesto kam sa šiknúť keďže má x86/x86-64 ako aj ARM + GPU vo svojom portfóliu s tým, že na trhu už nie je miesto pre tretí ekvivalent v podstate +/- autobus toho istého?
Samozrejme trebalo nájsť trh na spôsob komu to predať, ako to vyrobiť (ak litografiu pre to zabezpečiť) a do akého segmentu trhu sa šiknúť. Netbooky sú mrtve, povedzme, že tablety sú na vrchole, desktop má jasného dominanta a postupne upadá, takže zostáva Vám všeho všudy mobilný segment v tomto najširšom slova zmysle, špeciálny vertykálny segment "embedded" a všetky možné variácie digital signage a pod. a samozrejme rozvíjajúci sa trh serverov resp. microserverov.

Larrabee by som sem vôbec nemiešal. Časy Transmety sú dávno preč, ale i tak ukázala + a - svojho riešenia a ja predsa nepoukazujem na neplnohodnotné x86. Poukazujem na koexistenciu x86-64 a ARM s celou svojou HW infraštruktúrou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jde o to, že je dost velký rozdíl zmixovat dva architektonicky různé CPU (které ale dělají víceméně totéž) a CPU+GPU (což je forma specializovaného koprocesoru).

to první mi IMHO nedává smysl, to druhé je IMHO budoucnost (která tu už kdysi byla).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by to nedávalo zmysel?
x86-64/ARM môžu zdielať jeden pamäťový radič, spoločnú iGPU a kto vie možno aj L2 cache atď.
Otázka koexistencie na SW úrovni je samozrejme už iná šálka kávy.
Ale ako komplexná HW infraštruktúra teda hybridný procesor s oboch svetov je to zaujímavá myšlienka.
Napr. hybridné notebooky 2in1 a pod.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

je to naprostý nesmysl

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no právě hybridy se prakticky vůbec neprosadily..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uvazovali jsme o nasazeni ARM serveru. Delame si vlastni hardware takze nebyl problem s dodavateli. Nakonec pouzivame Atomy protoze:

- 64bit ARM prakticky neexistuje a 32 bit CPU jsou nepouzitelne pro databaze a hromadu dalsich nasazeni

- nejde jen o CPU ale take chipset a veci okolo. Zapomente na 32GB RAM, PCIe atd. ARMy nemaji zadne solidni motherboardy.

- Cokoli zalozene na ARMu je VELMI predrazene. Platit 2x vic za polovicni vykon fakt nee.

- SOC Atomy a ARMy maji podobny vykon/Watt. Energeticke uspory se nekonaji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to říkám pořád, Intel s Avotonem natrhl ARMu zádel. Když si uvědomíte, jaký výkon to má při směšně nízké spotřebě...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže většina důvodů co napsal bubák souvisí s tím, že ARM v tomhle segmentu začíná. Ostatně tak vyzněl i článek, takže to s Avotonem nesouvisí. Neexistuje důvod, proč by se ARM časem neprosadil v jakékoliv výkonostní oblasti. Nvidia? Samsung? Nvidia to úplně nezařízla (jen odložila) a Samsung může názor časem změnit a i kdyby ne, tak je zde houf dalších. Postavení a chování Intelu zdaleka neleze krkem jenom hochům z AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je za vsim strach. Strach z pomsty Intelu, ktery je z minulosti znamy svymi nekalymi praktikami, kdyz distributori nesmeli nabizet konkurencni procesory, pokud chteli prodavat CPU Intel a soucasne byli nuceni odebirat urcite procento jejich skvelych zakladnich desek. Myslim, ze nikdo z velkych vyrobcu serveru si toto nelajzne. Kdo by si proti sobe dobrovolne postval Intel, ten by byl ve stezejnim segmentu mimo hru. Intel to vi a vi to i vsichni ostatni. Nikdo to ale ani nenaznaci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jde hlavne o to, ze ARM neni server ..... intel ma nejvykonnejsi CPU a musi se snazit, aby vykon, co nejvic zabrzdil, kdezto arm dela presny opak:) Intel porazi arm jednoznacne vykonem, uz druhym rokem drti i spotrebou a dokonce je levnejsi a HLAVNE je kompatibilni se zbytekem sveta ..... dny slavy uspornych armu jsou davno secteny, drzi se z historickych duvodu jeste na telefonech, ale tomu bude taky konec ..... vsechno evolucne konverguje k jednote ..... roztristenost/rozmanitost je zcela v rozporu ......

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt zvlastni, asi DELL konecne pochopil oxymoron/vtip "ARM server":o)))
Dlouhe roky existovaly desitky HW platforem nez (zcela logicky) vykrystalizovaly v jedinou x86. A ted by chteli jit proti evoluci??? Prinest nekompatibilitu? To je holy nesmysl. Chapal bych to nekde na zelene louce, kde je to uplne jedno, nejaky ubohoucky radic cloudu (ale pak se jen stezi bavime o "serveru") .... v pripade, ze by byl ARM nejak zasadne levnejsi, rychlejsi nebo uspornejsi ..... OMFG, ale v dobe novych Atomu nesplnuje ani jeden z techto, zcela zasadnich, pozadavku ...... tak WTF?
Ja to chapu u customer segmentu, lidi jsou ovce a jdou na ruku vyrobcum .... dnes typicky, kdyz se lidi vypenezovali na detskych tabletech a ted pomalicku zacnou prichazet opravdove .... jako u lidi bez vzdelani to chapu, dokazou se strhnout vlnou (viz treba tablety samsungu nebo chromebooky, kterych se dohromady realne prodalo par tisic, ale "ofiko" jsou to desitky milionu - viz ostuda samsungu) neceho, co vlastne neexistuje a nechaji si namluvit, ze to potrebujou a ze to ma kazdy ....... ALE u serveru? Tam to vetsinou nakupujou experti ne? Ti si proste nekoupi server za dva mice, aby to privezli dom a zjistili, ze na tom nic nepojede:o)))) Takovi lidi snad vi, ze je to pomale, drahe a nekompatibilni se zbytkem sveta ..... samozrejme, doufaji, ze prodaji par kusu nejakym par pitomcum, asi jo ... ale v customer segmentu jsou to maximalne desitky tisic, tady to budou desitky:)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyhraněně bych to neviděl. ARM má určitý potenciál, protože je od počátku navržen jako jednočip (SoC). Jednoduše řečeno, ARMovský CPU bude ideální do různých embedded strojů, kde mu stačí omezený set periferních rozhraní a naopak to bude výhoda, protože díky tomu bude nákladově ořezaný na kost a navíc v něm nebude půl tuny pro danou aplikaci nepotřebných kurvítek.

Ono se to projevuje i v těch mobilech - Intel Atom Z sice podává zajímavé výkony, ale cenově se nehrabe na x-jádrové mediateky, které číňani louskají jako Baťa cvičky, a to ani neřeším vysokou rychlost jejich inovačního cyklu (opět paralela s intel larrabee a AMD/nvidia).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem tu jednou neco podobneho psal, ale jeste jednou...nebyt ARMu a "detskych tabletu" (tj.tech, ktere spolehlive funguji, nepotrebuji antivir a jejich OS samovolne nebobtna, ani nepotrebuje pilulky na schyzofrenii), dnes tu neni ani tvuj vzyvany dnesni Atom, stejne jako nebyt AMD a byvalych inzenyru z DECu/Compaqu a jejich zkusenosti z Alphy, tak tu dnes slintas nad Pentiem 7 s architekturou NetBurst IV, jehoz spotrebu se podarilo udrzet pod 250W.

Pokud maji vyrobci serveru rozum, budou s dodavateli ARMu spolupracovat na vyvoji nove serverove platformy, protoze jim umozni odpoutat se od Intelu, dat jim i zakaznikum volbu a mit vedle sebe 2 konkurencni platformy, ktere se budou predhanet. Dnes v dobe otevrenych standardu je vice-mene jedno, jakou platformu pouzivate, je dulezite jen dodrzeni formatu dat a komunikacnich protokolu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé nechat k ARMům vyjadřovat zrovna Dell který po překonání vlastních existenčních problémů byl historicky vždy brzdič nástupu ARMů.
K diskuzi nad vhodnými OS pro ARM - existuje třeba NetBSD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.