Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ARM uvádí energeticky nejefektivnější procesor Cortex-M0+

Cortex-M0+ v žádném případě není energeticky nejefektivnější MCU na světě. Nejúspornějšími MCU v současné době jsou MSP430 od Texas Instruments (16bit) a na záda jim dýchají některé druhy PIC od Microchipu.
Cortex-M0+ není určen pro provoz 8bit aplikací, když je to 32bit. Je spíš myšlen jako náhrada 8bit MCU (náhrada za x51, HC08, atd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně ARM Cortex M0 je vyšlena jako konkurence pro 8bit MCU , hlavně x52 od Intelu. Do potrfolia je zařadil především http://www.st.com/internet/mcu/subclass/1588.jsp

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ST je dost pozadu, v tom linku je stále uvádí jako "Preview", zatímco NXP už je má asi dva roky a můžeš je běžně koupit u většiny distributorů:

http://ics.nxp.com/products/mcus/cortex-m0/

M0+ je spíš vylepšená verze, něco jako u tick-tock vývoje Intelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že je to číry nezmysel, že "Procesory Cortex-M0 ... jsou obecně určeny spíše k provozu 8bitových a 16bitových aplikací"

Sú to štandardné 32-bitové ARM procesory, ale majú navyše implementovanú Thumb inštrukčnú sadu, ktorá obsahuje 16-bitové inštrukcie.

Takže sú nie "určené", ale sú veľmi vhodné pre migráciu z 8-bitovej platformy, pretože ak nie je potreba počítať 32-bitovo, tak sa tým značne usporí veľkosť kódu a spotreba pamäte. To vlastne je celý fígeľ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čirý nesmysl je tvůj příspěvek, nechápu proč tady rozšiřuješ mýty, když o tom nic nevíš. Cortex-M0 je nejvíc ořezaný ARM právě pro sražení ceny na minimum a jako náhrada osmibitů. Proto právě obsahuje pouze optimalizovanou (=ořezanou) instrukční sadu Thumb a něco z Thumb2. Klasické 32-bit ARM instrukce to neumí, ale umí pracovat s 32-bit daty. Vždyť to máš uvedeno přímo v té tabulce v článku, která je převzatá ze stránek ARM.

Pro ty, kdo si to neumí najít, tak dávám odkaz přímo na instrukční sadu M0: http://infocenter.arm.com/help/index.jsp?topic=/com.arm.doc.ddi0432c/CHD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co AVR32 ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co AVR? S AVR je to jako s PIC , je to proprietarní řešení jednoho výrobce, nikoliv průmysový standard, proto jejich MCU většinou nenajdete v kličových produkterech velkých nadnárodních korporací.
Co su budeme povidat cele ARM M0 vznikl z jednoduché myšlenky, když již někdo investoval čas a peníze do nástrojů a knowhow ARM Cortex architektury snadněji se přesvědčí aby od lety prověřeného standardu v 8bitech x52 přešel na něco novějšího. Myšlenka dobrá, ale o úspěchu rozhodne rozsah a kvalita periferii, bohužel zvláště v oblasti integrovaných předovniku ADC a DAC zaostáva vše s intergovaných ARM jadrem za x52 rozdílem několika tříd.
Typický ARM ADC má 12bit a to v řadě případů s dosti pofiderní přesností, u x52 běžně najdete 16bit a není problém ani 24bit (absolutní přesnost přes 18bit).
Pro redakci, když již informujete o MCU, možná by nebylo od věci začít se jim věnovat trochu více do hloubky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne je to zaujimava a efektivna 32 bit architektura. AVR32 high end vykonovo prekonava low end ARM a to aj v spotrebe

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak spotřebu kolem 10 mW/GHz měl kolem roku 2000 procesor c18/x18, a to na technologii 180 nm. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.