Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ARM začíná dohánět x86: 2GHz dvoujádrový Cortex-A9

aa to je sice pekne len zalezi co si vyrobcovia licencuju a hlavne ako to implamentuju. Staci si pozriet ake su tie Qualcomm shity kludne aj v porovnani zo starym ale vybornym intelom PXA27x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdoví, jestli ten 2 GHz ARM nebude dokonce výkonnější než současné běžné x86 procesory, které jsou taktovány něco přes 2 GHz. Chci tím říct, že výkon nedělá jen ta taktovací frekvence, záleží také, kolik instrukcí za sekundu procesor zpracuje. Jde také o to, že x86 jsou na bázi CISC architektury, kdežto ARM je na bázi RISC architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes uz ciste CISC procesory nejsou, vsechno se dnes resi nejakym pseudo RISC jadrem a rozsirenim sady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ot, ale pojede mi na ARM architektuře Windows (XP/7) ? Pokud ne, tak vubec nevim jaky ma smysl delat z netbooku jednoucelove zarizeni. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tk: Windows XP ani Windows 7 na ARMu nepojedou.

Na ARMu funguje Linux (pro ktery je dost aplikaci, na ARMu funguje naprosta vetsina Linuxoveho softwaru co funguje na desktopu - firefox, openoffice, atd ..), pripadne na nem funguje i Windows CE (mobilni Windows) nebo Android (od Googlu).

Rozhodne vyber systemu a aplikaci co jdou na ARMu provozovat je celkem slusny.

Pravda, nepobezi na tom Windowsi hry, ale jinak se to da pouzit skoro na cokoliv :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ARM procesorech běhá Windows CE tj. i Windows Mobile, pro jablíčkáře OS/X, vxWorks, *BSD a samozřejmě Linux. Každému co jeho jest. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: tk

Žádná Windows jsem ve svých počítačích nikdy neměl a rozhodně se nedá říci, že by to byla jednoúčelová zařízení.
Nedovedete si představit nic kromě Windows? Váš problém, obávám se, že výrobcům počítačů s ARMem budete ukradený...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

As of January 2008, over 10 billion ARM cores have been built, and iSuppli predicts that 5 billion a year will ship in 2011.
... z Wiki
K lednu 2008 bylo vyrobeno 10 miliard ARM jader procesorů a ISuppli přepovídá, že v roce 2011 se za rok vyrobí 5 miliard ARM jader.
ARMy jsou všude, jen o nich nevíte :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na ARM ti w7 nepojde a je to len preto ze MS sa rozhodol podporovat uz len x86/x64 a itanium. Myslim ze trh musi donutit microsoft aby zacal podorovat aj ine CPU architektury. Co sa tyka implementacie tak je na tom zatial najlepsie Texas Instruments, ktory kraluje so svojim Arm Cortex-A8 pouzitym v iPhone 3GS, Palm Pre a Nokii N900.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

forcer: Abych doplnil, TI nedavno koupil firmu Luminary Mico. Prvniho výrobce, který použil Cortex-M3 v embedded kontroléru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je výsměch x86. Neuvěřitelný.
Že na týhle platformě nejdou widle, nepovažuju za chybu, aspoň si to widlaři vyžerou.

>tk: Procesor není určen pro vás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto vsetko naznacuje prichod netbookov s ARM procesormi a google chrome OS. vykon uplne staci a OS bude zjavne sity na mieru netbookom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, já si myslím, že (bohužel) widle na ARMu jsou otázka pár let. Stačí se podívat na to, co se stalo ve vztahu micro$oft vs. netbooky. Nejdřív je ignoroval jako neperspektivní výstřelek a pak najednou přišel na to, že mu tak trochu ujel vlak a vyřešil to "po svém" licencemi windows nechutně pod cenou, takže tak zlikvidoval víceméně jakékoliv alternativy na netbookách. Pravda, dostat widle na ARM není jenom otázkou jednoho rozhodnutí v marketingu, ale trvá to poněkud déle, nicméně se obávám, že jednoho dne tam ty widle pojedou. Každopádně, do té doby to bude nahrávat alternativám, což bude jedině dobře, protože lidi možná trochu začnou chápat, že počítač != windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumix: Mam naprosto stejny nazor. Kdyz se prosadi zarizeni s temito procesory(a dle tech PR kecu to vypada opravdu slibne), tak to bude znamenat predevsim nastup Linuxu. Microsoft to mozna za par let zflikuje, ale problem je hlavne ve faktu, ze cela ta windows saskarna stoji predevsim na aplikacich tretich stran. Takovy Linux se da plnohodnotne pouzivat s open-source repozitari(treba debian se da na ARMu provozovat hned). No a nez se windowsi segment trhu vzpamatuje, tak by se mohlo konkurencni prostredi trochu vylepsit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumix, jehovista : pozor MS, keby chcel moze Windows vydat pre ARM teraz od toho uz nejaky ten piatok tlaci .NET, aby s koncom x86 neskoncil rovnako ... s tymto mozu mat problem iba stare nativne aplikacie, ale .NET-ove nie ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>lentak: No ale není .NET jako .NET. "Klasický" .NET není příliš kompatibilní s .NET CF, který je na WinCE. A taky je nutné při kompilaci dbát na platformu. Pokud máš třeba .NET CF pro x86 WinCE 6.0 tak jej na ARM WinCE nerozběhneš. Naštěsí v 95% případů stačí pouze překompilovat pro danou platnormu.
A ještě tady je .NET micro framework, ale to už je o něčem jiném...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Enigma: ohledně výkonostního srovnání ARMů a x86 je to dost ošemetné, zejména protože kód pro x86 může být často o dost více optimalizovaný. x86 je však mnohem více těžkotonážní architektura, takže nečekejte, že by ARMy porazily lepší x86 cpúčka.
D8m příklad, je to sice velice specifická informace, ale aspoň něco. Vývojáři ffmpegu zkusili zkompilovat dekodér pro h.264 bez ručních optimalizací a porovnat výkon mezi x86 a ARMy... Třeba to někho bude zajímat.

(překládám:)
[...] pokud označíme výkon Core 2 za takt jako "1.0" , bude mít Cortex A9 zhruba "0.4" za takt, Pentium 4 pak "0.38", a Cortex A8 asi "0.28" (pokud si přesně vzpomínám). Těžko říct, jestli se ten rozdíl zvětší nebo zmenší, když se zapnou ruční optimalizace (NEON u ARMu), ale Atom je mnohem pomalejší než Pentium 4, takže Cortex A9 počítám Atom na stejné frekvency rozdrtí; měl by nad ním zvítězit i Cortex A8.
(konec cintátu.)

Mám to z http://forum.doom9.org/showthread.php?p=1319899#post1319899

P.S. x264 bylo protováno na ARM, včetně nějakého ručního asembléru,t akže by to mohlo být použitelné pro enkódování nízkých rozlišení na mobilech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mandarinka : omyl, Atom je per clock někde na úrovni staré PIII a je efektivnější než P4. Pokud pomineme vyložně historické CPU, je P4 na takt nejmíň výkonné CPU z x86 řady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodal, že s tím prosazením ARMu jako univerzální platformy typu PC to bude těžší, protože výrobci jdou spíš cestou podobnou smartphonům - není jednotná hardwarová a softwarová základna jako u PC, takže nemůžete prostě vydat univerzální distro pro ARMové notebooky, tím spíš už né binárku vaší aplikace. Myslím, že si výrobci spíš představují, že to budou prodávat přes telefoní operátory, a že se to bude považovat za "zařízení", a ne za počítač. To znamená nějaké to vlastní prostředí s vlastními aplikacemi, něco jako když bylo v osmdesátých letech an trhu 20+ typů nekompatibilních "osobních počítačů". A ideálně by každý chtěl mít vlastní "appstore" s monopolem na distribuci softwaru, aby na tom mohl ždímat (a je to v módě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: jak v čem, jak v čem. On dokáže být díky své in-order architektuře krutě pomalý, když se okolnosti nesejdou příznivě...

Ty výkonostní poměry se mění od aplikace k aplikaci! Příklad: dekodér coreavc je na core 2 pomalejší než ffmpeg-mt, ale na K7/K8 je coreavc o dost rychlejší ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Atom je možná i pod úrovní PIII :) Před nějakou dobou jsem psal něco v C a zkusně jsem to pustil na stejnou várku dat na mém netbooku s Atomem 1,6 GHz a na domácím serveru s PIII 933 MHz. Atom byl rychlejší, ale kdyby se to přepočítalo na takt, tak by asi vyhrálo PIII. Samozřejmě, záleží taky, co a jak se počítá, Atom má zase výhodu třeba v rychlejších pamětech a sběrnici oproti PIII.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mandarinka: vo svete netbookov hw architektura nehra az taku ulohu, pretoze OS tam davaju vyrobcovia. ukazuje sa, ze klasicke cpu to ma pomaly zratane. pekne to vidno na atome, ktory je uspesny napriek nizkemu vykonu. velkemu mnozstvu ludi ten vykon staci, kedze na video atd maju graficku kartu (ion). ludia viac zacinaju uvazovat systemom vykon/watt a dolezitejsie pre nich je, ze im netbook vydrzi o 4 hodiny dlhsie a stoji o polovicu menej, ako to, ze sa im browser spusti o 5 sekund rychlejsie.
tu zjavne ARM citi velke moznosti uplatnenia a preto sa tak ponahla s A9.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Harl: právě že. To jsem přesně myslel, když jsme psal, že ARM bude mít problém se prosadit jako nějaká jednotaná platforma typu PC nebo Mac, a tedy zřejmě budou mít zařízení právě tenhle charakter,a nikoli charakter univerzálního (byť prťavého) počítače, tedy netbooku...

Šance by tu byla kdyby se nasazovalo nepříliš modifikové Ubuntu a hardwarově by ta zařízení tak nějak držela basu a moc se nespecializovala. Pak by se taková platfomra mohla vytvořit, nicméně to se zatím s netbooky neděje, jak víme, každý výrobce používá jinou modifikaci toho nebo onoho.

Osobně bych takové "lite" PC2 viděl rád, ať už s nějakýcm +-standardizovaným linuxem, nebo jednou s windowsovou platformou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jedna "noob" otázka. Půjde na ARMu ve wine winrar? Po několika letech jsem přešel na linux definitivně (konečně je tam vše co potřebuji). Ale jediný program, který mi na Linuxech chybí je winrar - vyzkoušel jsem sice pár linux alternativ ale nic tak uživatelsky komfortního není. Sice terminál využívám docela často, ale pracovat s rar soubory v terminálu je s prominutím "pakárna". Jeden soubor jde zabalit/rozbalit, ale dělat takhle třeba 10 souborů. To už je pro mě komfortnější grafická aplikace. A představa nějakého malého, levného netbooku s pěkným ARM procesorem + Linux je opravdu lákává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skus pozriet p7zip, mozno ti pomoze pri rozbalovani RARov.
http://sourceforge.net/projects/p7zip/forums/forum/383044/topic/3399905

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kypec: on chce gui, p7zip je jenom konzolová záležitsot, ne jako z-zip na widlích.

A jinak wine potřebuje běžet na x86 architektuře, přes což nejede vlak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano myslel jsem gui program - ale aby práce s ním byla pohodlná a rychlá. Rar rozbaluji/zabaluji denně - vlastně všechny dokumenty které posílám balím do raru, týdenní zálohy mám v rarech atd. A při tom se mi zdá terminál strašně pomalý. Pár qui programů jsem zkoušel ale práce s nimi byla těžkopádná a zdlouhavá. Škoda právě o to jsem se bál, že wine na armech nepujde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.