Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arrow Lake bude vybaven třemi procesorovými architekturami

Bomba, Intel bude mít i 32 jader v procáku. Marketing ošem opomene dodat, že na každou jednu činnost běží vždy jen jedno jádro. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aspon sa situacia otoci a bude mozne si robit srandu z Intelu: 26-28jadier a vykon to ma ja 16 zen5 jadier u amd (amd pride z malymi jadrami do desktopu az v zen6), alebo u intelu nie vsetky jadra su plnohodnotne a nie vsetky mozu ist naraz a prispievat k multiT vykonu

(uz dnes intel tzv. "nasadzuje 24-tzv-kvazi-jadrovy" CPU do boja proti 16-jadrovej desktop spicke konkurencie)

bude len otazka casu ked uspornych jazdier v I/O cipe nebudu 2 ale 4

situacia sa obrati, to boli srandy ze 8-kvazijadrak (4M8C8T, 4 moduly, 8 kvazijadier, 8 vlakien) FX8730 ma multiT vykon jak 4C8T haswell i7 4790K (1T vykon FX bol pritom absolutna katastrofa , pri frekv. o 500 MHz vyssej leeedva dotahujuc 1T vykon Phenomov K10.5)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo, Antone Pavloviči?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prava legrace by byla, kdyby Lunar (Panther?) Lake, generaci po Arrow Lake, tak treba Intel zrusi mala jadra. To by byla teprve ta prava svanda. Ale to asi nenastane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V těch leaknutých roadmapách mají stále kombo silná jádra s rentable units + malá, úsporná. Když v jednu chvíli máš na krabici od CPU napsáno 24j, tak není cesty zpět, i kdyby nástupnické 16j mělo mít o 75% vyšší výkon, musíš mít znovu mininálně 24j. Dobře je to vidět i u některých lidí, co koupili 12j Ryzen 7900, jak ztrácejí jistotu, protože budoucí Zen 6 přinese 16j bloky, tj. až 32 jader. Prostě víc jader, víc adibas. Je to o pocitu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi mas pravdu, vybavuji si, jak tady Jiricek psal, ze mel v notebooku 12C, pritom to byla 4+8 kombinace.
Je to smutne, ale je to pocitu ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano 4+8, bohužel s 4+0 se to nedělalo, horší je že to nebylo ani s 2+4 což byla má preferovaná varianta CPU.

Aktuálně mám v laptopu 6+2, v jednom tabletu 2+4, v jednom telefonu 2+4, v druhém tabletu 1+3+4, v druhém telefonu 1+4+3, v jednom desktopu 4+4, v druhém 6+0... ale reálně mi je to úplně jedno. Jestli 1 nebo 100, pokud to dělá co potřebuji. Momichodem to 6+0 v desktopu je to v CPU výkonu to nejslabší co používám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Legrace by spíš byla, kdyby v další generaci Intel používal čtyři architektury CPU na 4+ druhů využití ... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příště budu muset dřív vstávat, už to tu je :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"přinese tři typy jader postavené na třech různých architekturách."

To všetkých SW programátorov určite poteší :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina programatoru na tohle prdi. Nechava to na OS. Problem je, kdyz si s tim neumi poradit OS...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Většina programátorů to umí parádně využít, protože vědí přesně co jejich aplikace potřebuje, umí detekovat HW na kterém to běží a využít ho. Samozřejmě uživatel a jím používaný systém vždy mohou to co chce vývojář přebít. Není nic neobvyklého, kdy výrobce zařízení upraví systém v tom zařízení tak, že přidá optimální scheduling klidně pro tisíce neli desetitisíce aplikací.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To mozna plati pro telefony a tablety. Ja tedy neznam jedineho programatora, ktery by resil typ procesoru, typ jader a tak. Necha to na prekladaci.

Proto take big-little na Win vypada jak vypada. Co zvladne OS, to zvladne.....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, tohle nikdo normalne neresi. Je mozne, ze budou spec aplikace, ktere tohle treba delaji, ale to jsou vyjimky, potrazmo jen urcita cast aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Většina programátorů to umí parádně využít, protože vědí přesně co jejich aplikace potřebuje"
.. a pak jsi zase probudil :)
Jiricku, proc mas potrebuj neustale plkat?
Delam 20 let v jednom Enterprise systemu, znam dalsich 50 konzultantu/programatoru, nikdo z nich nikdy nereseil, na jakem jadru nekdy neco pojede. Spousta frameworku, ve kterych se dela, nema ani nastroje na tohle. Co se maximalne resi, je ze nekdy forkujes nejake procesy na separatni thready, a to jen obcas a ve vijimecnych situacich.
To ze ty si vyberes, nejaky suvj specificky priklad, typu aplikace na Android, nejake mutli-kulti MT aplikace na PC, nebo nejake hry, ktere to musi resit neznamena, ze tohle programatori bezne resi. Neresi a zkus aspon jednou nelhat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, PC je svět velké variability. Díky tomu si zákazník může vybrat přesně to, co potřebuje. Ale tím pádem nemůže chtít od programátorů, aby optimalizovali na všechny možné konfigurace. To jako vyhodím milión korun na koupi desítek počítačů a zaplním tím 2 místnosti? Navíc v nejběžnějších OS ani nemůžu opravit scheduler, takže pokud je nějaký problém, stejně s tím nic nenadělám. Jestli chce zákazník, aby mu náš software fungoval perfektně, můžeme mu dát seznam certifikovaného hardware a OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry Ladiku, ale to je hrozne obecny vyjadreni. Jde o to, ze tady fantasta Jiricek pise, jako kdyby se to bezne delalo. A to neni pravda. Nedela se to bezne, dela se (pokud vubec) jen v nejakych specifickych pripadech.
A to je ten rozdil, kdyz nekdo lze/vymysli si jako JirkaK a kdyz se snazi mluvit vecne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidis a přitom je spousta sw která detekuje hw a pouziva pro to specifický napsaný kód. Ať už treba ruzne instrukcí sady, různé hw features, různé api dle os, hw... v mobilním světě se pak optimalizuje bezne pro konkrétní zařízení, což je daleko specifictejsi než jen konkretni cpu/soc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"spousta SW"..takze jen tradicne pindas, nic vic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvedom sa: mobilny svet ARM, kde sa SUPER-SPECIALNE pripravuje a testuje OS pre KAZDY SPECIFICKY model smartfonu so vsetkymi senzormi/cipmi/vymozenostami/displejom/storage a vobec celou zakladnou dostickou (nehovoriac o nadstavbe GUI)
Avsak kazdy konkretny model smartfonu JE IDENTICKY. Jemne nuansy mozu byt v RAM/storage ci inom CPU pre USA/EU/Cinu, ale to je asi tak vsetko.
A ked je to odladene a nachystane, potom sa povie: pre Samsung A54 vysiel Android 15 (uvedie to Samsung ako vyrobca divajsu), pre Redmi Note 12 Pro+ vysiel Android 15 (uvedie to Xiaomi ako vyrobca divajsu) atd atd atd ... potom pride zlom a uz ziadne nove OS pre dany divajs vyrobca neuvedie

Heterogenne CPU su vo svete x86 pandorina skrinka. Proste to poriadne nefunguje a ani 5 rokov este nebude. Samozrejme okrem toho desktopy su skladacka (MB, RAM, disky, VGA ... do toho zdroj, chladice, monitor, kable ...) vies kolko bilionov kombinacii HW existuje, pokial by si vyskladal vsetky mozne kombinacie poskladanych desktopov zo vsetkych moznych modelov komponentov (MB, RAM, disky, VGA ...)? Vies kolko z nich sa vobec niekedy otestovalo? Titerny zlomok zlomku promile.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o vetsinu techto veci se stara prekladac, ne programator. O cast mozna automaticky nejake knihovny, ne aplikacni programator.

Mozna, ze na tabletech a telefonech je to jinak a programatori resi i tyto drobnosti, ale na pocitacich se to resi jen pro velmi specificke segmenty aplikaci. Napadaji mne nejake drivery a hlavne casove kriticke veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do samotného vydání to bude ještě cca tak 100x změna, takže v klidu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

viac pasikov, viac Adidas?
a co s tym koderi?
ci budu robit len pre jednu architekturu a to amd64?

ano chapem co sa mysli, len kopat do mrtvol je bezpecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud u všech architektur bude stejná podpora instrukcí tak je to v podstatě jedno

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to bude fungovat, tak ano. Ale v nekterych aplikacich zasadne zlobi i jedna architektura s big-little....

Tri architektury s big-little-littlelittle to asi nezlepsi....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitěji, že Intele ... ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by to dotahnout k dokonalosti a pouzit tolik architektur, kolik bude jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stacilo naopak uvest Arrow Lake jenom s jednou generaci poradnych (P)jader na naprosto nove/premakane architekture(/Core 2 Duo), malinka a malinkata jadra lidi nechteji protoze u intel-u to je silna ztrata instrukcni vybavy, pracovnich taktu a vyrazne navyseni latenci, holt intel-u se doba 8 jader asi nadale libi a s tim mit i zbytecne 5 dlazdic, kdyz to jeste nebude mit SMT/HT, pak to bude pro neho dokonale.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.