Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arrow Lake-U vypadá na Meteor Lake-refresh

Ono to tak vypadá, že skoro všechno je tak nějak refresh nějakého refreshe. :)
Začínám být na to slovo trochu alergický.
Hlavně že Intel je fresh.
Nebo si to alespoň myslí akcionáři.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel je od roku pane 2017 cely jenom taky refreshovany a orezany ...
Od 2006 do 2017 bol Intel na koni - po P4 Netburst fiasku prislo kóóóóre 2 Duo a neskor aj Quad, ktore zadupali do zeme cely Athlon 64 K8 X2 a v posl. fazach X4 a X6 Phenomov K10 uz Intel nasadil 4-jadraky kóóóóre i7 miesto quad a vytvoril segment HEDT kde ponukal prve 6-jadro za astromionicku sumu. Stavebne stroje AMD (2011-2017) veru situaciu pre AMD nijako nezachranili, prave naopak. Raz Intelu cvalal konik rychlejsie, inokedy pomalsie. Ale vyse dekady boli navrchu. Ale potom zaspali na chrbate konika.
Mysleli si ze konik im pekne cvala a cvala ale v 2017 konik zastavil pred velkou prekazkou (Zen) ale to este nepotrehli, lebo na nom spali. A v 2019 im uplne zdochol a zdrbali sa dole.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si tvrdit že prachem zapadlý Rocket byla zcela přepracovaná nová architektura.
A pokud se budeme bavit o tom, zo prachem zapadlé není, tak Alder je zcela nový.
A tím nemyslím jen malá jádra, jsou Aldery i bez nich.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nuze a pozri sa ako pomahaju intelu tieto "zcela nove" a "prepracovane" architektury
1T vykon vyssi o 5-10% ako AMD (ako kde, niekde aj vyrovnany), multiT vykon uplne fiasko uplne vsade (mobile, desktop, WS/HEDT, server), co suvisi s tym ze intel nevie vyrabat mnoho-jadrove CPU, lebo ma tie svoje monolity (monolity to je v riti) ... v 2023 presli u intelu v server segmente aj v mobile segmente na kachlice, ale oproti konkurencii AMD, ktora s tymto konceptom prisla o cele roky skor, je intel na tomto poli pozadu

jedine to umoznilo intelu v server segmente prejst od monolitov v podobe dlho trvajucich 28C spickovych xeonov a nasledne 40C spickovych xeonov konecne na 56-60-64C xeony (tam ma 2 ks. 32C kachlice)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No moc krásné povídání, nějak to neustále směřuje k poměřování ... s AMD ale o tomhle já nemluvím.

Mluvím o tom, že RocketLake má od Cometu citelně "překopané střeva", je po 4generacích zásadněji odlišný - uvnitř.
Má při stejném procesu (14nm) snad o 60% víc tranďáků a IPC jen asi 15% výše - Alder přidává dalších 15-20%.

To jestli to za to stálo, nebo jestli je to dobře či špatně vůči AMD v tuto chvíli vůbec neřeším.
Jen konstatuji, že Rocket a Alder nejsou refreshí Cometu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, v mnoha situacích byl Rocket Lake pomalejší než Cometa Lake. Kdyby to byl refresh, tak by k tomu nedošlo. :-)
Raketa byla zcela nový 10nm proces a celá technologie na to byla postavená. Akorát nebyl k dispozici 10nm, tak to nasadili na 14nm a ono to nevyšlo tak moc, že to odepsali. Alder je náhradní (slepá) vývojová větev nasazená z nouze krachu primární vývojové větve.
Prostě když se nedaří, tak se nedaří.
Co se týká famózního Zenu, který pohřbil Intel, tak i to je pohádka pro fanoušky AMD. Intel pohřbily dvě respektive tři věci: chyby Spektra a Melta, se kterými Intel nedokázal zatočit jinak než rapidním snižováním výkonu procesorů a neschopnost vyvinout 10nm výrobní proces. Zjednodušeně: Intel se pohřbil sám!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"""Přesně tak, v mnoha situacích byl Rocket Lake pomalejší než Cometa Lake."""

Nenašel jsem takovou situaci, pokud tedy porovnáváš IPC architektur, to zn. stejný počet jader na stejné frekvenci.
A ne desetijádro proti osmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že mezigenerační nárůst výkonu u CPU Intel bost často spočíval (alespoň částečně) na růstu frekvencí je požadavek porovnání výkonu na stejne frekvenci .. poněkud mimo.

Důsledky bylo vidět, když nasazoval novou litografii, které se (z počátku) nedařilo dosáhnout takty té předchozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u toho v článku zmíněném meteor lake H, skladní se další modely, které se více vzdalují té "ceně 40 000" za 155h. Např. tento https://www.alza.cz/acer-swift-go-evo-14-pure-silver-celokovovy-d9667932...

s dodáním zítra za 31 990Kč.

Na druhou stranu to lenovo bez OS za 26 989 posunula alza na únor, stejně jako všechny další ideapady. To se vracíme k tomu, že to byl takový trochu paperlaunch od intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Např. tento... s dodáním zítra za 31 990Kč. ''

oh? najednou je 14" ok? u amd bylo 14" spatne, spatne, spane.. ((:

no ok, takze u intelu se 6 tejdnu po slibovany dostupnosti objevil prvni 14" meteor za 32 litru.. u amd mezi tim 14" lenovo (120hz displej) nez ten intel (90hz displej) spadlo na 24,6 litru.. takze si 14" konfiguraci na intelu muzu koupit jenom o 7,4 litru draz.. cool.. ((:

https://www.zbozi.cz/vyrobek/lenovo-ideapad-pro-5-14aph8-83am001dck/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si ze mě dělaj srandu? Proč to Lenovo nemá freesync? skoro... :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to škoda, ale při 120Hz displeji ne zcela zásadní problém. 120Hz displej s V-sync může zobrazovat při 20 fps, 24 fps, 30 fps, 40 fps, 60 fps a 120 fps. To už celkem jde. 90Hz displej s V-sync může zobrazovat jen při 22,5 fps, 30 fps 45 fps a 90 fps.

FreeSync má v ceně kolem 25 tisíc se Zen 4 třeba toto, ale bohužel je tam GeForce RTX 4050, takže jsou ostatní parametry ořezané (rozlišení, barevný gamut, kapacita RAM…), aby se to vešlo do stejné ceny:

https://www.kupsionline.cz/herni-notebooky/lenovo-loq-15aph8-r7-7840hs-1...

Třeba budou v nabídce s Ryzen 8040 i další konfigurace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem cílovka 14", pro sebe kupuji 17". Ale proti 14" nic nemám, at si každý kupuje co chce? Nebo je to vůbec na mě?
Jinak pouze pro doplnění, skladem je i menší 13,3"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To su odklady na odkladoch, refreshe na refreshoch, vyvyjaju niekolko procesov naraz, pisu o tych najlepsich, realne dostupne su tie najstarsie, oddaluju vsetko, ako sa len da, az kym nepride... co presne ma prist? Preco sa akcionari drzia intelu zubami nechtami? co v tom realne vidia, vsak nemozu byt az tak blbí, aby nevedeli, co sa s intelom deje, ci? Co od toho ocakavaju, lebo realne, ak sa ma dostat intel na vrchol, tak to bude trvat roky rokuce, ak vobec. Alebo si najdu nejaky biznis v inych veciach, kde budu ryzovat peniaze, ako microsoft s office365? Realne od intelu cakam nieco konecne dobre od roku 2015. Doteraz neprisiel jediny produkt od nich, ktory by vobec stal sa rec.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pulka lidi v amd dostala vytlem, truha pulka otevira sampansky.. intel jim ty notebooky serviruje na stribrnym podnose..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím. Noťasy s Intely jsou drahé a přehřívají se, noťasy s Ryzeny jsou úmyslně špatné, aby ty s Intely měly šanci - vidím to tak, že v současné době je nejlepší noťas nekupovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S notebooky s Meteor Lake je to spíš opačně. Buďto je při srovnatelné výbavě Intel o mnoho tisíc dražší, nebo je dražší jen o pár tisíc, a pak má zpravidla podstatně horší LCD (nižší rozlišení, obnovovací frekvence, jas, barevný gamut) a konektivitu (u levných notebooků s Meteorem chybí cokoli nad 5Gb/s USB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No Intel...a jak z toho ven? Otázka ešte je, či je to "sto hoven" alebo "dvě stě hoven".

P.S.: Ďakujem bratom čechom (a moravákom tiež), za príhodnú slovnú prešmičku...na slovensku takú dobre znejúcu nemáme. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vám zase závidíme drevokocúra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejme ani na odvozené tvary jako stromokocúr, drevokocúrka nebo drevomačka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co novy produkt intel-u, to vic stoji za hovno, vic atomu, mene funkci, nepritomne nebo orezane instrukcni sady, zakladni a stredni trida drze/rovnou preznacena(starsi generace) a kdyz se "povede", jo tak na mensich nm, to cele vic zrave, palici a serouci se, v pytliku za vic penez, ne ani Arrow Lake nebude spasa intel-u jenom dalsi ukazkovy vykal, lidi na to cekaj, ze to bude konecne ten prulom v podobe Core 2 Duo procesoru(spasa intel-u), jenomze on to nebude, dostanou ale novy socket s vic jak 2x pritlakem cili se ty procesory v nem budou jeste vic promackavat/kroutit jak v dosavadnim protoze provedeni upnuti se menit nema, kdyz to shrneme, procesor na píču, socket na píču, co vic dodat? Nic, zajeta tradice intelu...

Za par mesicu prijde Zen V a ten bude kralovat nejen do konce tohohle roku, ale cely cas od sveho uvedeni az do nastupni Zen VI, ono Meteor Lake ani Arrow Lake totiz nejsou konkurenci ani Zen IV, cili co by si chteli pocit se Zen V?

Jestli se potvrdi Zen VI na AM5, s dalsi +15% porci vykonu navic, vrstvenim jader na IOD, 3nm a rychlejsi iGPU(RDNA IV?), neuvidime intel trcet uz ani z te tmave ryti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je vysoko pravdepodobné, že Intel Arrow Lake si s 24-jadrom výkonnostný náskok voči 16-jadru Granit Ridge postráži tak Intel minimálne v prvej generácii Arrow Lake tj. 15. generácia procesorov Intel Core zostane na 24-jadrách.

"Zen 5 pro desktop alias Granite Ridge sice nebude až tak velkým skokem, jak to původně vypadalo: Původně uvažovaný 3nm proces TSMC doznal zpoždění a AMD se ve snaze neriskovat zpoždění rozhodla většinu produktů postavených na jádře Zen 5 přepracovat pro 4nm proces TSMC (což je derivát 5nm výroby, tudíž spíše kosmetický posun) - v důsledku toho padly úvahy o navýšení počtu jader, které se odkládají na 3nm generaci Zen 6. "
zdroj: https://diit.cz/clanek/seriova-vyroba-zen-5-granite-ridge-jiz-bezi

Na základe vyššie uvedeného Intel nebude musieť pri Arrow Lake viac ako 24-jadier vydať a 40-jadier si ponechá na neskôr pre Arrow Lake Refresh prípadne do HEDT.

Ale nechajme sa prekvapiť...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco blábolíš o náskoku, v Intelu se snaží neztratit stopu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako sa dá stratiť stopa so 16-jadrom :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá tak, že novou Intelí strategii "dodat bez meškání i přes menší nedostatky" fynguje lépe u AMD.
Místo "Čekání na Godota" v podobě nového supr-čupr ultra-maga-cool krutopřísného procesu to vydají funkčním procesu s o něco menším mezigeneračním nárůstem (který je ale větší, než chyba meření), ale v původním termínu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třebas tak, že z tvých jader jsou dvě třetiny shit a zbytek zkriplíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre Vás môžu byť aj "kako" keď vo výsledku zabezpečia, že sa bude Intel Arrow Lake na 16-jadro AMD Zen 5 pozerať v spätnom zrkadle...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se ukaze, ze to mysleli dobre, ale dopadne to jako vzdycky...

Pro jistotu koukni na roadmapu, at vis, jake Lake hypovat, kdyz tohle nevyjde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však tu je to samí trojpísmenkový hype a opäť prizvukujem jednoducho Intel už nedopustí Comet a Rocket Laky a aj preto vznikol Alder Lake atď.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na jake datum si mam dat k tehle diskusi reminder?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čo je lepšie pri rovnakom výkone? Viac, alebo menej jadier?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jseš tak veklý optimista, že Ti musí závidět i naše vláda. Žravost velkých jader už asi opravit nepůjde a přidávat pořád malá jadra atomu taky ne. Já si zaspekuluji jinak.

Já si pamatuji pentimu 4, které nahradilo předělané pentium M a z toho vznikl intel core atd. Možná intel zopakuje tenhle úkrok stranou. Je vidět, že velká jádra jsou moc žravá a malá bez HT málo výkonná. Když k tomu přidáme spekulaci o pročištění instrukční sady od starší architektury, tak bych se vůbec nedivil, kdyby takto předělával jádra atomu. Co jiného by mohl použít?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel v prvom rade je už minimálne jednu dekádu vo výrobnom procese (litografii) za konkurenciou a tomu musel, musí a bude musieť prrispôsobovať svoje microarchitektúry a aj preto v desktope a mobilnom segmente musel (nie chcel) siahnuť po zmene paradigmy x86/x86-64 hybridných procesorov.
Pri "dlaždiciach" to má o niečo jednoduchšie nakoľko vie outsousouovať dlaždicu/e aj u TSMC viď. GPU časť Meteor Lake.

Zostáva len dúfať, že neskúpia veľkú časť takýchto najmodernejších výrobných procesov (litografii) nakoľko potom by z povahy veci aj ten hybrid bol oným pomyselným "Pentioum M"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TYs mě asi špatně pochopil. Jak dlouho intel dělá refrech velkého jádra? Něco málo změní, ale v podstatě je to vousaté staré jádro. Výkon zvedá více či měně frekvencí. Zvyšovat napětí na přechodech malých taranzistorů nejde. Aby ustálil pracovní bod trnzistorů při vyšších frekvencich, tak musí dodat větší proud. Ale to taky nejde do nekonečna. Zvlášť, když vše zmenšuje pro novou litografii. jádro dělané pro 14 nano nepůjde tak lehce zmenšit na 4 nano. Přidej k tomu menší cesty s větším prodovým zatížením a máš inteltopení. Inovace neznamená jen zmenšování. Intel je teď v kruhu, který musí rozseknout zcela novým návrhem čipu určeným pro konkrétní litografii. Snad má lidi, který to zvládnou. Konkurence je třeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A takhle, soudruzi, vypadaji inovace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inovace?
A není to sprosté slovo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.