Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock potvrdil desky s „mainstreamovo-highendovým“ čipsetem B650E

Existuje uz prosim nejake oficialne potvrdenie schematicnosti B650E?

<cite>
X670 - PCIe 5.0 pro GPU a pro úložiště
</cite>

B650E by malo byt to iste?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, funkčně to vypadá že to bude to samé tj. pcie5 pro grafiku a úložiště. Jinak rozdíly tam jsou:
B650E - tvořeno jedním čipem = nižší cena,spotřeba? menší zábor místa na desce
X670 - dva čipy, vyšší cena, větší? spotřeba i zábor místa na desce, hiend nálepka.

Závěr: hiend nálepka stačí k tomu aby lidi jako DD X670 preferovali a iracionálně doporučovali. Případně doplní nějaký nesmysl o tom, že X670 je vhodnější pro přetaktování "protože je to hiend". Čtenář si pak může vybrat kdo tomu vlastně více rozumí - tedy mezi tím jestli je blázen DD nebo inženýři ASrocku kteří se nerozhodli desky s X670 ani uvádět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za odpoved. B650E by presne preto (tvořeno jedním čipem = nižší cena,spotřeba) davalo vacsi zmysel. Ked uz po 8 rokoch konecne upgradnem, rad by som mal fully PCIe v5 system, ale nepotrebujem k tomu davat raketu za dosku a mat zbytocne moc cipov/kremiku v systeme, ked je mozne ist uspornejsou cestou.
Takato doska je tak jasna volba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze HEDT se stal pro bezneho IO narocnejsiho uzivatele prakticky cenove nedostupnym je vcelku logicke, ze se vyrobci z X670E snazi vymacknout maximum co to jde (bohuzel i to maximum je proklate malo). Napr. Asrock Taichi X399 bratru za 10kKc mela 16x,8x,16x,8x, tri M.2 4x a osm SATAIII.
https://images.anandtech.com/doci/11685/kevin_lensing_threadripper_tech_...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jde o posílenou konektivitu u 670. Pro většinu uživatelů malichernost, ale kdo u B550 připojil skoro všechny porty a sloty co deska dovoluje - tedy 6XSATA, 3xpcie sloty vyjma x16 grafiky tak zjistí že linky nedostačují a různě se to pere a dělá nemilé efekty.
Pro masu kterým stačí max 3 osazená sata a jedno m.2 je to šumák.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké nemilé efekty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Existuje uz prosim nejake oficialne potvrdenie schematicnosti B650E?"

Pokud "schématičností" míníte schéma, tj. kolik jakých linek do a z B650(E) povede, tak odpověděj jednoznačně: Oficiálně NE.

Budete si muset počkat na uvedení, nejdřív někdy v půli září.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz:
Chápu správně, že z pohledu APU uživatele (bez dedikované GPU) nemají vyšší čipsety smysl?
SSD budu moci připojit PCIe 5.0 s jakýmkoliv z nich. Různé čipsety nepřinášejí žádnou výhodu kompatibility s rychlejšími RAM..?
Díky za odpověď

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne nemají vyšší čipsety smysl ani s CPU (tedy s dedikovanou grafikou). Dává to smysl leda tam kde člověk potřebuje větší konektivitu všeho, což "obyč" člověk oželí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba v domácím NASu se pořát trápím s konektivitou. 9xSATA, 10Gbit eth, VMs, SAMBA, iSCSI a na NVMe už není místo...respektive místo je, ale linky jsou buď shared bandwidth nebo místo 4x vedou jen 1x nebo bych musel obětovat 2xSATA. Už vůbec nemluvě o tom, že někam místo PCIE 3.0 vede jen PCIE 2.0.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem "obyč" člověk. Když chce někdo NAS a koupí desktop desku, smůla, nemůže po ní chtít 12x SATA a ještě NVMe, to je prostě kravina. A nebo ano, ale koupí si přídavný řadič do slotu (6xSATA do PCIe x4 stojí 1,5k)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak .. teda .. ehm .. pokial ten radic je kam strcit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NASko nepotřebuje grafiku, takže do slotu PCIe x16 pro grafiku. Ten tam je vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

určitě mají, ale ne pro ty co provozují jedno SSD+1xHDD. Pro ty co potřebují zapojovat víc zařízení jsou nejvyšší verze nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na všechny B550 desky může být navěšené 4xSATA a 2xNVMe zařízení. Nebo 6xSATA a 1xNVMe. Pokud to teda mají osazené. Super levné desky asi mají "jenom" 4xSATA+1xNVMe, ale i to stačí většině. Úložiště dat nemá být počítač, od toho jsou NASka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

šlo mi o to že když si tam navěšíš víc disků a nějaké i v RAID 0 tak to dělá problémy i tam kde bys nečekal. Levné desky s levnými čipsety nemají nízkou cenu pro nic za nic. To že tam je naoko spousta slotů a portů nic neznamená, obvykle je u vysvětlivek v manuálu droboučkým písmem připsáno co a za jakých okolností chodí. A ani to není záruka že skutečně bude naplno fungovat, někdy je to velmi specifické.
P.S: než někteří začnou filozofovat proč disky v RAID 0 - představte si že máte třeba několik 1TB WD Blue 7200ot v bezvadné kondici - jen ten výkon na dnešní dobu nic moc, ale ve svazku už se dá použít i na steam knihovnu. Podobně sata ssd, jedno člověk už má ale minimálně používal tak dokoupil druhé a v RAID 0 už to má hodně pěkný výkon. Pak stačí do pcie zvukovka, wifi karta nějaký adaptér na M.2 do pcie x4 a už začínají problémy a někdy i takové že i zkušenější netuší jak je toto možné. Jednoduše ty desky jsou oholené tak aby to běžnému zákazníkovi nevadilo a že na to třeba deset ze sta narazí je už netrápí.
P.P.S: na co NAS. Jsem stará škola tak vše v jedné bedně, nemám rád x-krabiček. Čím méně tím lépe, proto snad miniaturizace. I proto jsem se ubránil set-top boxu. Prostě chci funkce v jednom ne mít jednoúčelové přístroje jako byly v 90 letech. NAS je návrat k terminálům které mi nikdy nebyly sympatické na doma, to je tak do firmy. Nebo možná do hodně velkého RD/vily s hodně obyvateli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám B550 desku a mám na to navěšené 2xnvmepci3.0 x4 v RAID0 a 2xSATA v RAID1. Nedělá to nejmenší problémy. Jsem rád že jsem si nepořídil zbytečný X570, který bych musel aktivně chladit. Povětšinou řeči tohoto typu považuji za nepodložené kecy podobné jako že k 200W kartě mě nestačí 600W zdroj a "raději" bych měl mít 850W. To prostě nelze takto říct. Spíše si myslím že nějaká šílenost typu 12xSATA nebude fungovat dobře ani na "hiendovém" X570 protože takové konfigurace nepatří do normálního stolního desktopu, tohle si zaslouží nějaký profesionální řadič, s kterým by to pak fungovalo naopak i na levné desce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

záleží jak to tam výrobce zapojí. Já vytížil 6xsata - 2xHDD 2xsata, 1hdd jako velkoúložiště a poslední port na BR rekordér. Ve slotech grafika, wifi, zvukovka, adaptér m.2. Důsledky - silné zpomalení bootu, deska se velmi dlouho inicializuje, výkon SSD v hlavním M.2 klesl, ale jen v zápise. Po vypnutí x1 pcie slotů opět zápis v normě. Proto mluvím o nečekaných efektech kdy se pcie linky vytíží tak že dochází ke zpomalení. Je to hodně netypická konfigurace, ale zase důkaz že je u levných čipsetů/desek nutnost číst manuál aby se pak uživatel zbytečně nedivil proč dochází k různým limitacím ikdyž tam ty sloty jsou. Pak dochází k přerušením a silnému nárůstu latencí a to až k nestabilitě systému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, že potom tedy nechápu, proč jste s takovými atypickými nároky, o který jste tedy asi věděl dopředu, nesáhnul rovnou po té X570ce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevěděl, představ si že hw přibýval postupně. Začínalo se s HDD 3TB, SSD a BR rekordérem ale pak se to začlo rozrůstat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NAS? Ne, děkuji. Mám zkušenosti s ENT NASkami, kde jen holý železo stojí 20+tis bez daně a je to pomalý jak sviň a ani na tak drahý VM nespustíš.
S BSD nebo Linuxem a ZFS se to naprosto nedá srovnat. Resilvering/rebuild je na ZFS nádhera. Na NASce peklo který trvá řádově dny. Onfly compresi ti taky NAS moc nenabízejí. To až disková pole.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

aspon ze udelali b650e, kupovat desku bez pcie 5.0 mi moc u am5 smysl nedava, kor kdyz amd ojebava linky na grafikach a za 5 let az udelaj low end, posadej to na 4 linky pcie 6.0 tak budou lidi zas v loji jako dneska s pcie 3.0 na am4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tahle filozofie mě na AMD se.e. Za chvíli budou lowendové grafiky vydávat pro pciex1 6.0 na kterém pojedou ok, ale problémem bude i pcie 5.0. Dělají to kvůli nákladům a k motivaci nákupu nových a dražších desek s lepšími chipsety. Začíná to být problém. Nakonec něco jako základní RX6800 bude pro starší desky daleko lepší, protože to má x16 linek než mainstreamové 7700 které by mělo být výkonější ale udělají ho na 8 linek nebo dokonce na 4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nastesti je tady jeste nvidie, ktera tohle zatim nedela a delat asi nebude

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dava zmysel.
Napriklad v kombinacii s APU. Vlastne nielen s nimi kedze aj CP budu mat zakaldnu grafiku.
Pre tych, co nepotrebuju externu grafiku to dava zmysel. Takych ludi je dost, tak naco by mali priplacat za pcie 5.0. Ideal napriklad pre korporatne PC.
To plati aj pre NVMe SSD. Bezny clovek nepostrehne rozdiel ani medzi SATA SSD.
Nemal by som problem s PCIe 4.0 doskou a AM5 za adekvatnu cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem zvědavý, kdy půjde nástupce 5700G koupit tj. skladem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to půjde dobře, až bude končit Zen4 a najíždět Zen 5. Takže tak za dva roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já pořád doufám že vydají ještě Zen3 s RDNA2 do AM4. Potom co jsem si k 5700G pořídil 4600Mhz paměti (provozuju @4733 CL18 1:1 IF) je prostě škoda, že to nemá víc GPU výkonu než cca gf1050. Přitom RDNA2 APU by v pohodě mohlo překonat i 1050Ti, s mými rychlými pamětmi minimálně ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych si přál taky, nejlépe s nějakou Infinity/V-cache pro urychlení CPU i iGPU části. Tam by to mohlo udělat opravdu hodně velký rozdíl i s pomalejší RAMkou. Ale to se s největší pravděpodobností nestane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"mainstreamovo-highendovým"

->ani jedno ani druhe(poradne)

Naprosty nesmysl, rekapitulace:

-od zacatku AM4 se delali 3 tridy cipsetu a to zakladni A320, stredni B350 a nejvyssi X370, samozrejme s generaci novych procesoru se i prvni cislo cipsetu navysovalo aby odrazelo postup technologii...

-ted s AM5 AMD vytasila zatim(jenom) 5 cipsetu a to A620, B650, B650E, X670 a X670E, pry ma pribyt i A620E ale ponechme to zatim na spekulaci

-ptam se jaky melo smysl pokurvit jiz zavedene, v cem bude vlastne rozdil protoze jestli ma byt B650E skutecne(only) PCI-Express 5.0 nativni a jen bude zrezana vuci X670E jeji vybava, pak se natiska otazka jakemu s prominutim idiotovi bude k prospechu poridit si vyssi X670?

-dale co se tyka X670 a X670E, proc proboha 2 cipsety(jestli ventilatorky nebudou v to neverim), tez omezena komunikace jenom x4 linkami k CPU, tohle vymyslel skutecne intelektual

-neslo udelat X670 ze 6nm noveho centralniho I/O? Skutecne by(si) to lidi nezaplatili??? Neverim ze ne(!)...

Jestli se k tomu potvrdi i to ze vyrobci zakladnich desek i na cipsetech nejvyssich nabidnou zakaznikovi jenom 2 - 3 PCI-Express x16 sloty protoze automaticky predpokladaji 3-4 slotove grafiky, pak necht dou skutecne do prdele.

Zlate X570, zlate piny procesoru a zlate poradne AM4 desky, AM5 se mi libit prestava.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká overengineering. Místo toho, aby se zjednodušovalo a zlepšovalo přichází chaos podobně jako u Intelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD nechtělo čipsety dělat vůbec, X570 byla nouzovka kvůli tomu že u ASMedie nebyli schopni zbastlit rozumný high-end čipset. Nejde o to že by chipset z centrálního čipletu lidi nezaplatili, ale o to že ho AMD z toho centrálního čipletu dělat nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jesli se ti nelibi, ze amd dala lidem na vyber, tak si priplat u applu za to, ze na vyber nemas.. (:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A poridit si idealne Apple Studio M1 Ultra, ten pak do 30 dni vratit a místo něj vzít základní Apple Studio M1 Max(10c/24g) s vykonem nižším než dosud vlastněný MacBook Pro Max (10c/32g). Aspon takový je na YT příběh řady remaků "Pro pár portů navíc.".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ten vyber je takovy ze ani vyrobce desek nechce drolit nabidku tak moc ze x670 uplne vynecha

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kde beres informaci ze asrock x670 uplne vynecha??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

viz seznam v článku, x670 v podstatě nedává smysl, když existuje b650e a jestli kupuješ desku za 7k tak ta úspora v podobě x670 nedává smysl

BTW: x670 je levnější na výrobu než x570, takže ani v úspoře to drolení nedává smysl
https://videocardz.com/newz/two-amd-x670-promontory-21-chipsets-reported...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v clanku je seznam toho co bude vydano, ne co nebude vydano.. ze je tam jmenovanejch pet modelu neznamena ze nevydaj nic jinyho.. na x570 postavili 16 modelu, takze cekat ze u x670 zustanou na tech peti zminenejch je mimo.. a je jasny, ze nejdriv vydaj to nejdrazsi (x670e), aby vydelali na nedockavcich..

'' jestli kupuješ desku za 7k tak ta úspora v podobě x670 nedává smysl ''
jesli mam priplacet 1500 za to, ze pcie x4 slot misto 4.0 podporuje 5.0, kdyz stejne neni co do toho strcit, tak nevim proc bych tech 1500 neusetril..

'' x670 je levnější na výrobu než x570 ''
no to je pekny ale x670 nekupuje amd za vyrobni naklady, ale s marzi asmedia.. kdezto x570 mela amd za vyrobni naklady a jeste z linek globalfoundries kde ma lepsi ceny.. a to jeste na chipsety mohla pouzivat defektni kusy chipletu kde nefungovalo gmi, nektery linky pcie ap.. takze to nemuzes srovnavat..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.