Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vývojář ACC: Nebudeme plýtvat zdroji na snižování FPS, s raytracingem nepočítáme

Tak mi přijde, že přesně toto je potvrzením toho, jak nVidia měla přijít s RT později, podle mě nejméně o 1 - 2 generace grafik. Pak je také zajímavé, že na seznamu měla tuto hru od začátku, přitom autoři to evidentně nijak nezaručují, to si tam (do seznamu) mohla nVidia napsat klidně všechny nadcházející AAA hry pro lepší marketing :) A pak i kdyby žádná neměla podporu RT, tak nevadí, hlavně že lidi RTX grafiky kupují, ne?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Just buy it politika očividně funguje. Připomíná mi to tu parodii ANO, na Vodňanské kuře s Jágrem a Babišem. Jarda -"Fuj větší sračku jsem nežral."
Babiš -"Mým voličům to stačí." :D
Až bude raytraycing na rozumné úrovni aby to bylo pro masy a motivovalo to vývojáře tak ty první RTX budou akorát drahá těžítka. Pochybuju že to majitelé budou chtít prodat za pár tisíc.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Možná, až bude ray tracing na rozumné úrovni, budou majitelé současné generace RTX grafik rádi, když za ně pár tisíc dostanou. Tím chci říct, že než se ray tracing stane mainstreamovou záležitostí, uplyne ještě hodně doby a karty RTX 20x0 budou jen melancholickou vzpomínkou...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Tím chci říct, že než se ray tracing stane mainstreamovou záležitostí, uplyne ještě hodně doby a karty RTX 20x0 budou jen melancholickou vzpomínkou"

Neplatí to snáď do určitej miery o každej generácii grafík, ktorá ako prvá príde s podporou novej technológie? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já tím přece nic nerozporoval...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si uvědomit technický aspekt Raytracingu:
1) Raytracing poskytuje grafické efekty jaké klasický render nikdy neposkytne již z pricipu, tudíž je to jasný směr kam se bude ubírat vývoj
2) Je ukrutně náročný na výpočet - dnes pouze jako doplňkový efekt. V budoucnu s růstem výkonu HW poroste význam Raytracingu víc a víc. Ono těch pokusů s RT totiž bylo několik už před nV.

Je to jako bavit se době Voodoo1 o grafických efektech DX12 - což by bylo příliš náročné na tehdejší HW a v té době by to spoustu lidí označilo za zbytečnost nebo přímo nesmysl.

Nejsmutnější je, že web s názvem "Hluboko v IT" hejtuje nové technologie jako RT (protože redaktor je kryptofanatik jedné značky), přitom z pricipu bych očekával nějaký rozbor a střízlivou analýzu budoucího vývoje. Spíš to vypadá, že jsou Hluboko v ... (nechci být sprostý).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ta strizliva analyza tady byla uz nekolikrat.

Kazdopadne ta technologie zatim nevykazuje vyraznejsi dopad, takze si to nejake super duper samostatne masaze nezaslouzi. Navic je to sabotovane napr. CryTekem a jeho variaci raytracingu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nV podporuje RT, CryTek pracuje na svém řešení RT, AMD taktéž pracuje na podpoře RT v budoucích GPU = to zní jako docela zásadní technologie na které pracují všichni významní hráči v oboru. A podle tebe nevykazuje vyraznější dopad? :)

Ale když to nepodporují současné Radeony, tak budeme šířit hate. Jasně.
Mám vnitřnosti komplet od AMD ale nebudu si nalhávat že současné Radeony jsou technologický leader. Nejsou a čím víc jako zákazníci budeme držkovat, tím dřív AMD šlápne na pedál a přinese zlepšení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nezni jako zasadni technologie. To zni jako dobre PR bojiste. A navic zmatlane ciste SW a HW vyrobci.

nVidia ma svou HW implementaci. CryTek ji do toho hodil vidle tim, ze udelal ciste SW, ktery sice neni tak korektni, ale prinasi mnohem mensi dopady na vykon za spoustu pozlatka RTX. RTX ma jako takove tedy hrozne mrnavy dopad.

Jediny ktery ma, ze rozhybala vody a predstavila hybridni rendering. A o tom se tu psalo. A porad se to objevuje v clancich.

Kdyby to takhle mizerne podporovali soucasne Radeony, tak to stejne zkritizuji (mimochodem, ja mam doma GTX1080, ne AMD grafiku). R&D nVidia udelal dobrou praci tim, ze to rozjel. Marketing nVidia odvedl medvedi praci tim, jak to mohutne hypoval, kdyz to nebylo pripravene. A pripravene to nebylo a neni z jednoho prosteho duvodu. Neprinasi to zvyseni kvality. Dostanes neco navic, ale obetujes rozliseni a detaily, a pokud nechces prehazovat monitory kvuli ruznym hram, tak mas i vyrazne zhorseny zazitek. Proste experimentalni technologie.

Nebudu drzkovat, ze AMD nema variantu technologie, ktera je naprd. Verim, ze to jednou prijde ale verim, ze lepsi je delat veci poradne, takze nepotrebuju honem AMD variantu a ani nechci za takovou cenu nVidia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- jak je to tedy s tou HW/SW akcelerací ? Já si vždy myslel, že vše co nepočíta CPU je HW akcelerace (protože je to efektivnější jak na CPU) a vše co počítá CPU je SW >>> a teď babo raď, takže RT efekty v podání Cryteku počítá CPU ?
- i NV své RT prezentuje jako doplněk ke klasické rasterizaci = hybridní rendering
děláš mi v tom guláš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehádali sme sa tu už aspoň zo 3krát okolo SW/HW akcelerácii? Zdá sa mi to, alebo Mali napísal to isté čo som písal ja pôvodne a čo ste mi dali obaja vyžrať? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš, že jsem férový a je mi jedno kdo to sem napíše a i tak na ten rozpor upozorním ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"CryTek ji do toho hodil vidle tim, ze udelal ciste SW, ktery sice neni tak korektni, ale prinasi mnohem mensi dopady na vykon za spoustu pozlatka RTX."

Crytek demo ukázalo presne to, kde si stoja výkonnostne karty bez podpory DXR a tie s podporou DXR. Podľa ich riešenia je Vega56 v RT na úrovni GTX 1080 a GTX 1080 je 2krát pomalšia v RT ako najslabšia RTX - t.j. RTX 2060 (viď výsledky v omnoho náročnejšom 3D Mark Port Royal). Inak fakt teraz tvrdíš, že "SW" riešenie Cryteku má ďaleko menšie dopady na výkon ako HW implementácia v podaní NV? :-)

"Nebudu drzkovat, ze AMD nema variantu technologie, ktera je naprd. Verim, ze to jednou prijde ale verim, ze lepsi je delat veci poradne, takze nepotrebuju honem AMD variantu a ani nechci za takovou cenu nVidia."

Čo je to poriadne? Kedykoľvek by s týmto niekto začal, vždy by musel začínať od nuly a teda by nemal nič okrem podpory v API a na svojich grafikách. Cely ekosystém okolo je potrebné vybudovať a to sa teraz deje. A je lepšie, že sa to deje teraz a nie o 5 rokov. AMD do tohto vlaku naskočí snáď o rok a fakt pochybujem, že jej grafiky budú v RT výkonnejšie než všetky dnešné RTX Turingy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- ukaž mi prosím průběh fps s V56 a GTX 1080 a nebo si to opět cucáš z prstu ? Teď se možná sám nachytám, ale zmíninili, že s RTX (nekonkretizovali) by patrně zvládli rozchodit plynule i 4k
- co Crytek ukázal, že stačí i zastaralá nevýkonná karta (bez specialních ovladačů, DXR a psaní kódu na tělo konkrétnímu HW), aby dosáhla podobného eye-candy efektu jako silnější karta s vyhrazenými RT jádry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priebehy FPS nemám, takže moje tvrdenie o priemere stojí na vode. Tak isto ako tvoje o minime.

Článok s vyjadrením Cryteku k demu je tu:
https://www.cryengine.com/news/how-we-made-neon-noir-ray-traced-reflecti...

"Yes. Our current implementation is both API and hardware agnostic. It runs in 1080p with 30 fps on a Vega 56. Reducing the resolution of reflections allows much better performance without too much quality loss. For example in half-resolution mode it runs 1440p / 40+ fps. At the moment we don’t benefit from any additional performance that modern APIs like Vulkan or DX12 or dedicated hardware like the latest generation of graphics cards could give us. But of course, we will optimize the feature to achieve an uplift performance from these APIs and graphics cards.

One of the key factors which helps us to run efficiently on non-RTX hardware is the ability to flexibly and dynamically switch from expensive mesh tracing to low-cost voxel tracing, without any loss in quality. Furthermore, whenever possible we still use all the established techniques like environment probes or SSAO. These two factors help to minimize how much true mesh ray tracing we need and means we can achieve good performance on mainstream GPUs. Another factor that helps us is that our SVOGI system has benefitted from five years of development.

However, RTX will allow the effects to run at a higher resolution. At the moment on GTX 1080, we usually compute reflections and refractions at half-screen resolution. RTX will probably allow full-screen 4k resolution. It will also help us to have more dynamic elements in the scene, whereas currently, we have some limitations. Broadly speaking, RTX will not allow new features in CRYENGINE, but it will enable better performance and more details."

A aby im to išlo aspoň na tých 30FPS, tak urobili viacero optimalizácií:

"Even though we tried to optimize the scene as much as possible for ray-tracing, a pixel that doesn’t require ray tracing is still cheaper than one that does. For that reason, we limited ray-traced reflections to very glossy surfaces like mirrors, windows, and puddles. Surfaces that fall below our defined “glossiness” threshold can use traditional cubemaps for reflections and still look convincing. The sidewalks in front of the two nightclubs are good examples of where ray-traced reflections in puddles work well next to typical cubemap reflections on the wet concrete."

"To ensure our ray-traced reflections performed as well as possible we didn’t use the original render geometry for reflections, but rather a less detailed version that is easier to process. This optimization is similar to traditional LODs (level of detail objects) that replace the original render geometry as you move away from it, and the object gets smaller on the screen.

In fact, all the objects in the Neon Noir Demo use low-poly versions of themselves for reflections. As a few people have commented, it is noticeable on the bullets, but it’s a lot harder to spot in most cases. That said, we can easily fix the reflection on the bullets by using more detailed LODs or just not using LODs at all.

Since the bullet casings are such small objects in the world, the SVOGI voxel grid didn’t pick them up and we had to turn them into dynamic ray-traced objects which is usually reserved for moving objects that are updated each frame. When we released the video, the limit for the amount of dynamic objects was a lot stricter than it is now. That’s why only about half the bullets had proper reflections in the video. When we release the scene to the public all bullet casings should be reflected properly."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Crytek ukázal predchádzajúce riešenie, ktoré je čo sa týka výkonnosti oveľa horšie ako aktuálna implementácia RT cez DXR. Sami vývojári Cryteku povedali, že to, čo v ich deme zvládala Vega56 či GTX 1080 v 1080p30 by karty s HW podporou RT (v zmysle HW podpory DXR, aby ma tu nikto nechytal za slovíčka) zvládali v 4K. Pochybujem, že to bude použité ešte v inej forme ako na demo, ktoré malo asi ukázať, že aj non-RTX grafiky vedia akcelerovať RT v hrách, akurát Xkrát pomalšie. Keď do svojho riešenia Crytek naimplementuje podporu DXR, bude toto pôvodné riešenie z hľadiska výkonu irelevantné.
Inak je zaujímavé, že kým niektorým luďom vadí výkon súčasných RTX grafík v RT, tak zároveň vyzdvihujú riešenie, ktoré je ešte o úroveň (povedal by som, že aj o viac) pomalšie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Crytek ukázal predchádzajúce riešenie, ktoré je čo sa týka výkonnosti oveľa horšie "
- předvedl řešení, které naprosto odpovídá dostupnému výkonu a dokázali, že mezení ze strany NV je umělé (což nakonec vedlo i k uvolnění RT pro starší generace)
- klidně tě budu chytat za slovíčka protože jejich řešení je nezávislé na konkretním API/HW ;)
- taky tvrdili, že pravděpodbně by to šlo v plném 4K (v případě použití RTX karet) >> aby taky nepředpokládali takový závěr když i bez RT cores je ta karta skoro 2x silnější než V56
- kolik je to tvé X krát ? 5x nebo 20x a o kolik úrovní je pomalejší ? (fakt jsem to nedohledal)
- jelikož se NV nechala Crytekem vycukat a uvolnila podporu i pro GTX karty, tak už samozřejmě nebude mít řešení Cryteku takový efekt(pokud to tedy dokončí, tak jak to zamýšeli), ale možnost aspoň nakouknout na možný vizuál/výkon v podstatě jakémkoliv HW není k zahození, protože NV končí u Pascalu (jednodušší hřícky s RT, ale nebudou problém ani na obstarožním HW )
- celou dobu se řeší cena/výkon RT a jestli ti někdo aktivuje za základní cenovku jako bonus použitelné RT efekty s minimem na 30 fps (což zas není tak vzdálené od RTX karet), tak je to z principu něco jiného než vendor lock-in řešení, které je aplikované přes NV primitives a bez fallback layer(emulace snižující výkon) >> že pořád něco meleš o otevřeném DXR ano máš pravdu je univerzální, ale není tak většinou využito a nelze očekávat, že v momentě až přijde např. AMD nebo Intel s RT podporou, že se vývojáři her vrátí ke starým titulům a zpětně doplní podporu a odstraní "hacky", které zaručovali lepší běh na NV HW >> konkurence to maximálně bude řešit přes ovladače(nebo vůbec) což vždy přinese horší výkon než když by se vývojáři strikně drželi funkcí API ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"předvedl řešení, které naprosto odpovídá dostupnému výkonu a dokázali, že mezení ze strany NV je umělé "

Najlepší dostupný výkon pre RT má dnes iba RTX Turing vďaka HW podpore DXR. Implementácia Cryteku cez klasické stream procesory je tu už roky. Crytek nemusel nič dokazovať, pretože toto bolo všeobecne známe. Teda aspoň u ludí, ktorí sa o grafiku zaujímajú nielen z pohľadu boja medzi AMD a NV. A fakt nepovažujem za umelé obmedzovanie podporu štandardu len preto, lebo ju aktuálne nemá AMD. Napríklad častokrát sa stalo, že AMD predbehla NV v uvedení kariet s podporou nového DirectX. Ak v preklenovacom období vyšli hry alebo s podporou tohto API, znamenalo to, boli umelo obmedzené, pretože NV ešte vtedy danú verziu DX nepodporovala? Celkovo je riešenie Cryteku zbytočné pretože nemali čo dokazovať a toto riešenie bude na míle pomalšie oproti implementácii DXR.

"klidně tě budu chytat za slovíčka protože jejich řešení je nezávislé na konkretním API/HW"

Nezávislé nie je. Nepoužili náhodou na jeho implementáciu DirectX a len sa vyhli DXR? Odkedy je obídenie štandardu, ktorý poskytuje výkonovú výhodu, lepšie? Keď už tak, mohli implementovať DXR a neriešiť RTX. Nad tým by som sa vôbec nečudoval. Takto je to iba ukážka, ktorá je do budúcna nepoužiteľná. Kým budú mať grafické karty bez podpory DXR aspoň taký výkon v RT ako majú už dnešné RTX Turingy, tak tu budú už ďlašie generácie grafík, ktoré budú DXR podporovať aj od AMD a nebude mať zmysel vôbec riešiť niečo mimo toho. Podľa Cryteku v ich riešení dosahovala Vega56 30FPS v 1080p a bola na tom podobne ako GTX 1080. Podľa výsledkov 3D Mark Port Royal v DXR, dosahovala GTX 1080 niečo pod 8FPS. Najslabšia RTX 2060 má v tomto deme 18FPS. T.j. je v RT minimálne 2krát výkonnejšia ako GTX 1080 a detto aj ako Vega 56. RTX 2070 má 23FPS (t.j. 3krát výkonnejšia), RTX 2080 má okolo 28FPS (už sme zhuba na 3.5násobku výkonnu) a RTX 2080 Ti má 36 FPS (teda zhruba 4.5 násobok výkonu). Prečo stále potrebuješ obhajovať násobne horšie riešenie? Vega56 vôbec nie je v RT blízko RTX ako píšeš. Je od nich výkonovo na míle ďaleko.

"jednodušší hřícky s RT, ale nebudou problém ani na obstarožním HW"

To samozrejme bude. Pretože tých 1080p30 dosiahla Vega56 v predpripavenom deme a vo vizuálne horšej kvalite než sa používa RTX v hrách (a to Crytek demo nevyzeralo zle). Na RT v Metre Exodus sa Crytek demo ani náhodou nechytá a tam som si to s GTX 1080 odskúšal. S RTX to bolo nehrateľné aj vo FHD. Každopádne často sa tu rieši, že s takým prepadom FPS sa neoplatí RT zapínať ani na RTX grafikách. Tak ako môže niekto uvažovať nad RT s grafikami, ktoré majú v RT ešte násobne horší výkon?

"celou dobu se řeší cena/výkon RT a jestli ti někdo aktivuje za základní cenovku jako bonus použitelné RT efekty s minimem na 30 fps (což zas není tak vzdálené od RTX karet)"

Nebol to náhodou priemer? Podľa mňa minimum zrejme nie. A ako som písal, výkonovo je v RT Vega56 o triedu ďalej od najslabšej RTX GPU. Ani náhodou nie je blízko. Neporovnával by som FPS v predpripravenom a naskriptovanom deme oproti reálnemu použitiu v hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- zapoměl jsi na Titan V ;) a tak mi prosím detailně popiš jak fungují RT jádra u Turingu .. očividně to bylo umělé omezení a jelikož to rychle uvolnili i pro Pascal(po demu Cryteku), tak to naznačuje, že ty RT jádra nebudou zas tak vyjímečná a hlavní přínos je lepší optimalizace výpočtů vč. těch asynchronních ..(což zase dokazuje GTX Turing bez RT cores na to jak je to ořezané pidi jádro předvádí slušný výkon)
- opakuji se >> Crytek přinesl slušný výkon + eye-candy vizuál i pro zastaralé, nevýkonné karty bez "speciálně" vyhrazených tranzistorů pro RT výpočty >> dokázal to někdo předtím ? a nebo budeš dál tvrdit, že nic nedokázali a díky nim si můžeš vyzkoušet RT i na Pascalech (ANO pokusy s hernímy RT kartamy a hrami tu byly dávno před tím než RTX karty od NV)
- ano umělé omezení kvůli většímu hrači(NV) bylo nepříjemné stejně jako úmyslné nadúžívání skrytých prvků, které NV akcelerovala lépe ;)
- jak může být na míle pomalejší když bez DXR dokážou využít i RTX karet
- mohou požít jakýkoliv HW/API (aspoň to tvrdili a nepotřebují DXR ani RT cores) = aspoň dle jejich vyjádření je to nezávislé řešení
- jak mohli primárně pracovat na DXR only, když to Nvidia pro non-RTX karty blokovala do doby než ukázali to demo ?
- opět slabá zastaralá karta měla slibný výkon jak by se zachovala větší NAVI nebo budoucí MCM GPU (od NV/AMD/INTEL) bez RT cores ?
- s tím DXR jsi už trochu trapný, protože na co ti bude podpora DXR, když nebude dostatečný výpočetní výkon(viz. RTX 2060/2070), když i aktualní RTX high-end je na hraně použitelnosti .. (za cenu ztráty detailů ):) >> jak chceš posouvat kvalitu grafiky(modely/textury/rozlišení), když se musí kvůli matematicky přesnější práci se světlem degradovat ..a ve výsledku se musí degradovat i samotný raytracing, aby to bylo plynulé ..

- prosím kde jsi vzal tu informaci o výkonu V56 vs GTX 1080 a RTX kartách z úst vývojářů Cryteku ? Zbytek je jen spekulace do doby než to někdo reálně přeměří ;) a nikdo netuší vzhledem k lepšímu zvládnutí async compute ze strany AMD (Pascal vs Vega) jak se bude VEGA chovat s různou zátěží, protože i klasické rasterizované hry mají dle úrovně optimalizace vysoké výkyvy .. nikdo ani neví přesné parametry a průběh dema co vypustil Crytek jestli to nastavili tak aby to mělo minimálně 30 fps a nebo to byl průměr atd. (ale působí to plynule, takže se dá očekávat locknutých 30 fps)
- jak obhajovat ? prostě mi vadí umělá omezení a vendor lock-in řešení ... nějaké jednoduché indie hříčky z toho mohou slušně těžit a až se rozšíří podpora i pro některé profi SW, tak si RT v reálném čase mohou užít i vývojáři na starých kartách ..
- kdyby měla 5-10 fps, tak bych s tebou souhlasil, ale "konzolových" 30 fps není zas tak daleko ..od toho co předvádí například ořezaná 2070 pardon 2060 a 2060 super a je hezké, že 2070 Super, už je ořezaná 2080, takže s původní 2070, už nemá nic společného
- aha :D :D takže Metro Exodus je jednoduchá herní hříčka (myšleno po grafické stránce) :) ty dokážeš pobavit a nebo ti vadí, že si člověk užije RT i na mnohonásobně levnějším HW ? :)
- nevím to nevíš to neví to nikdo mimo těch co pustili to demo na světlo boží :), že je technologicky zastaralý Pascal(silně zaostavá za pokroky Turingu, který si vycházel z Volty) slabý v konkretní implementaci neznamená, že musí být slabý všude .. navíc Turing v některých aspektech (z kterých těží i RTX ON) dotáhl Polaris i Vegu + k tomu přital pár funkcí navíc .. navíc V56 dokazuje, že v standardním přístupu k renderingu moc nevyniká, ale jakmile jde o modernější způsoby může se srovnávat i s GTX 1080 a v podstatě to začne odpovídat papírovým Tflop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT jadrá nie sú žiadne umelé obmedzenie. Je to súčasť DXR implementácie RT na Turing grafikách (AMD bude mať tiež svoju implementáciu, ktorá môže byť úplne iná). A čo robia je už dávno známe. Akcelerujú priechod lúča scénov pri hľadaní jeho priesečníka v scéne.

"Crytek přinesl slušný výkon + eye-candy vizuál i pro zastaralé, nevýkonné karty bez "speciálně" vyhrazených tranzistorů pro RT výpočty >> dokázal to někdo předtím ?"

Išlo o jednoduché demo, ktoré riešilo iba odrazy a aby to zvládala Vega56 aspoň na 30FPS, tak na odrazených objektoch (t.j. pre RT) použili objekty s menším počtom polygónov. Pričom toto demo je značne obmedzené oproti tomu, čo je treba počítať v hre ako je Metro Exodus. Neviem kde si zobral, že je to iba obyčajná hríčka. Ja som nič také netrvrdil. Oproti Metru a RT v Metre je Crytek demo nič. Preto to dokáže na takéto minimum spočítať aj karta typu Vega56 bez novej HW akcelerácie pre RT.

"což zase dokazuje GTX Turing bez RT cores na to jak je to ořezané pidi jádro předvádí slušný výkon"

GTX Turingu podľa ludí od NV pomáha zmena v architektúre, ktorá umožňuje paralelne spúšťať integer a float operácie. O asynchrónnych shaderoch nehovorili. Tie sa týkali zasa paralelného počítania rendering a compute vetvy.

" kdyby měla 5-10 fps, tak bych s tebou souhlasil, ale "konzolových" 30 fps není zas tak daleko ..od toho co předvádí například ořezaná 2070 pardon 2060 a 2060 super a je hezké, že 2070 Super, už je ořezaná 2080, takže s původní 2070, už nemá nic společného"

Máš 36 FPS a ošidené detaily. Naproti tomu to porovnávaš čisto iba s FPS, pričom kvalita vizuálu ťa očividne nezaujíma. Keby mala Vega56 počítať RT v Metre Exodus, išiel by jej výkon do kytek tak ako išiel dolu aj u GTX 1080. Toto proste neošidíš. Celá táto diskusia je o tom, že nielen ty, ale aj viacerí iní ludia bránia teóriu podobnú tomu, ako keby ste hlásali, že RT počítaný na CPU je rýchlejší alebo skoro taký rýchly pri podobnej kvalite ako RT počítaný HW na GPU. Pretože toto je rozdiel oproti predchádzajúcemu riešeniu (cez stream procesory, toto riešenie tu je už pekných pár rokov) a DXR. V rámci jeho implementáci zaviedla NV na jej grafikách RT cores, ktoré značne urýchlujú prechod lúča scénou, ktorý je oveľa rýchlejší ako na stávajúcich kartách cez stream procesory. Žiadne asynchrónne výpočty to nezachránia. Sa pozri ešte raz na výsledky GTX 1080 v 3D Mark Port Royal, z ktorých vyplýva, že má menej ako polovičný výkon v RT ako najslabšia RTX 2060, a tam niekde sedí výkonovo (v RT) aj Vega56. Toto sa nedá okecať, dá sa iba fantazírovať o tom, že je možné dosiahnuť rovnaké výsledky v rovnakej kvalite na GPU bez HW podpory DXR a s HW podporou DXR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

you got a berserk.. neviem naozaj ci ta niekto plati, ale ked som narazal pri citani diskusii velmi casto na prispevok od teba, tak som si dal search (je ich nezdravo vela).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálne už takto neprispievam. Väčšinou len sem tam niečo napíšem, ale téma okolo RT ma nejak dokáže trignúť. :-) Ale máš pravdu, že už je toho moc. Ale viacero ludí sa tu do mňa obulo a obhajuje horšie riešenia a podľa mňa len preto, lebo aktuálne najlepšie GPU na akceleráciu RT má zrovna NVIDIA. Som si istý, že ak by to bola AMD, tak by ani zďaleka toľko kritiky nebolo a ešte by sa nadávalo na NV, že zasa niečo nepodporuje a brzdí vývoj. Už vidím komentáre typu, že AMD musí za NV všetko urobiť a tá si len príde na hotové. Ale keďže to je opačne, tak aj podpora štandardu je odrazu NV na obtiaž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja chcem stopovanie svetla v hrach ;) ale faktom je, ze naozaj prva generacia grafik nebude mat urcite velku podporu - nemysim si, ze tu su zaslepeni amdckari.. (chapem tvoj uhol pohladu - je dobre, ze s tym niekto zacal) .. ano, su tu ludia ktori sa obuvaju do tvojej osoby (ak si to teda pripustis), ale nemyslim si ze jadro je tu take utocne a ze by sa tu mala venovat pozornost tym, ktori utocni su.. ak sa ti zda ze redaktor krivdi nejakej znacke, tak len tolko.. v minulosti si sam napisal ze nikto nieje objektivny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stavím sa, že aj o 5 rokov sa nájdu ludia, ktorí budú tvrdiť, že sa s RT prišlo skoro. Dôležité ale je, že sa robí kopec práce okolo toho. Vývojári, ktorí chcú, sa učia s novým API pre RT pracovať, dopĺňa sa jeho podpora do herných engine-ov. Toto snáď nemôže nikomu vadiť. Nie je to lepšie ako keby sa všetko začínalo až o pár rokov neskôr?

A to s tými hrami si myslím, že tam NV dala tie, u ktorých sa dohodla s vývojárskymi štúdiami, že podporu RT do hry zavedú. To, že vývojári ACC potom cúvli, je už na nich. NV si určite nevymýšľala. Si predstav, že by sa nejaké vývojárske štúdio po predstavení Turingov dozvedelo, že ide implementovať RT do hier bez toho, aby o tom s NV vôbec rokovali. Naozaj si myslíš, že by si to niekto dovolil na tejto úrovni? :-) Nepreháňal by som to s konšpiračnými teóriami.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Spis to bylo tak, ze jim NVidia slibola pomoc s raytracingem, tak vyvojari souhlasili a byli za to radi. NVidia si je tak mohla soupnout na svuj seznam. Jenze v te dobe zaroven nikdo nemel tuseni, ze po zapnuti RT klesnou FPS ze 140 na 30. Na to se muzou vyvojari z vysoka ....

RTX melo skutecne prijit az tehdy az i ve 4K bude grafika zvladat raytracing na solidnich 60 FPS stabilne. Pak by nikdo neremcal.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Prečo iba 60 a prečo iba v 4K? Prečo nie až vtedy kedy by to zvládali GPU na 120FPS v 8K? :-) Ludia budú remcať vždy. Aj teraz by remcajúcich bolo oveľa menej, keby mala podporu RT aj AMD. Som si istý, že by viacerým aktuálnym kritikom ani za súčasných podmienok RT v takom prípade odrazu nevadilo.

"Jenze v te dobe zaroven nikdo nemel tuseni, ze po zapnuti RT klesnou FPS ze 140 na 30."

V tých firmách nepracujú amatéri. :-) Dobe vedeli už vtedy, že framerate s RT klesne výrazne. ACC má ale zrejme problémov viac než dosť a tak riešia prioritne tie. A rozhodli sa aj napriek pôvodnej dohode, že RT pošlú na vedľajšiu koľaj. To je reálnejší scenár než to čo sa píše vyššie. Niektorí ludia si nevedia pomôcť, ale stále chcú vidieť NV ako firmu, ktorá všade podvádza. A k tomu si potom domýšľajú takéto alebo podobné teórie, že NV zasa niekoho oklamala alebo že NV zasa niečo sľúbila a nedodržala. NV sa práve teraz dosť snaží, aby malo čo najviac hier podporu RT, lebo to aktuálne potrebujú viac než samotní vývojári hier.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidi hraje na 8K? Myslim, ze 4K a 60FPS je dnes hezky standard pro narocne hrani. Kdyby NVidia umela pokryt pres RTX tento standard, tak by neremcal nikdo. Myslim, ze ani vyvojari titulu nepocitali s tim, ze NVidia prichazi s necim, na co nemaji jejich grafiky potrebny vykon. Takze ted jsou logicky zklamani z toho, jak je NVidia vypekla a zajem na implementaci RTX ochabla o to vic.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Asi ťa sklamem, ale v 4K tiež nehrá skoro nikto. Väčšina ludí má stále FHD (t.j. rozlíšenie, ktoré bez problémov stíhajú s RT všetky RTX grafiky) a potom je tu časť, ktorá má 2K (a tú s RTX bez problémov stíhajú 2080, 2080S a 2080 Ti). V 4K hrá naprosté minimum hráčov.

"Takze ted jsou logicky zklamani z toho, jak je NVidia vypekla a zajem na implementaci RTX ochabla o to vic"

Pokiaľ si pamätám prezentáciu RT pri uvedení RTX Turingov, tak mala NV pripravené ukážky z viacerých hier. To už snáď daný vývojári vedeli aký výkon tieto karty s RT majú, nie? Fakt si nemyslím, že by v NV boli taký idioti, ktorí by nasľubovali vývojárom hier hlúposti ohľadom výkonu (to nie je masa BFU, na ktorých platí jednoduchý marketing). To by sa im každý na to vysmial. Skôr išlo o vzájomnú dohodu. NV sa podieľa na propagácii hier s podporou RT, plus má ludí (ktorých platí na vlastné náklady), ktorí s jeho implementáciou pomáhajú a vývojári hier zasa propagujú RT na RTX grafikách. Žiadne konšpirácie a klamanie by som tam nehľadal. To už mi pripomína časy, kedy niektorí ludia písali ako NV oklamala Nintendo a predáva im starý šrot. A čuduj sa svete, Nintendo doteraz používa pre Switch tú starú Tegru a zrejme doteraz nevedia čo si od NV kúpili. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Asi ťa sklamem, ale v 4K tiež nehrá skoro nikto." Však Redmarx taky psal pro "náročné hraní". Pravda, ve spojení se slovem "standard" to mohlo být špatně pochopeno...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Potom sa môžem pýtať, prečo by tak náročná technológia ako RT mala spĺňať v dobe vydania podmienky tzv. náročného hrania, keď takto Redmarxom definované podmienky nespĺňa skoro nič?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já mluvím "o voze" a vy "o koze" a tím pádem myslím, že v této diskuzi nemá cenu pokračovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

I když s Vámi souhlasím, pod slovem "diskuse" si představuji zřejmě úplně něco jiného
BoMan

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... já vlastně taky ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4K a 60FPS je dnes standard? Stačí se podívat na nějaké statistiky. Úplně stejné by to bylo za x-roků, to bude stejná situace s 8K. úplně stejně by stejní lidé vykřikovali, že to neutáhne aktualní hw, že to je moc brzo.
Já nemám problém jet normální hry ve 4K a pokud to stojí za to, tak jet RT hru na FHD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> 4K a 60FPS je dnes standard

Asi neumis cist, takze zkusime to znova. Redmarx napsal:

"4K a 60FPS je dnes hezky standard pro narocne hrani. "

Jinak receno, kdo si dnes koupi grafiku za penize jako 2080Ti, je vysoce pravdepodobne ze bude chtit hrat na 4K. s RT si na tom zahrajes leda ve FullHD. Na druhe strane k FullHD hrani ti staci grafika za ~150 eur mozna i min. Jinak receno priplatek za hratelne RT je zhruba hmm 6x nasobek ceny ? Kdyby to vypadalo 6x lip tak ti to lide s radosti kupuji. Ale vypada to temer stejne. Ze jedno je fakovane a druhe "realne" ? kolik myslis ze to zajima uzivatelu..

Kdyby to od zacatku Nvidia propagovala RT demo technologii, a ceny nastavila podobne predchozi generaci, tak si nikdo nestezuje. Akorat ze udelala presny opak, tak se nediv, ze jsou lidi "unimpressed".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

S RTX 2080 a vyššie si zahráš bez problémov s RT v 2K. A nie že akurát vo FHD. Načo je dobré šírenie takýchto tvredení? A ludia sú "unimpressed" hlavne kvôli cene a veľa z nich aj preto, lebo je to od NV (a od tejto firmy ich nezaujme nikdy nič). Čo sa týka 4K, mám taký monitor aj ja, ale koľko nás je? 1%? A odkedy je definovaný nejaký štandar pre náročné hranie? Veď okrem 2080 Ti ti nedá 4K a 60FPS pravidelne žiadna iná grafika. Takže prečo to má byť štandard aj pri uvedení tak náročnej technológie ako je RT? Nie sú to trošku zbytočne prehnané požiadavky, ktoré si niektorí ludia nastavili len preto, aby mohli hlásať, že je dnes RT na nič a v skutočnosti čakajú iba na to, kým s podporou RT nepríde aj AMD?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Porad to nechapes.

NVidia neudelala chybu, ze by s RTX zacala. Chyba byla, jak to pojala.

Top karta ma premiovou cenu, cim padem se automaticky paruje s premiovym hranim (4K). 2K rozliseni by mela s plnymi detaily RTX @60FPS zvladat vyssi trida, 2070. A FHD by mela zvladat 2060.

Proste marketing se nepotkal s R&D. Kdyz to tak mohutne tlacili, meli zajistit, ze to bude HW zvladat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cena je problém. To je jasné. Na druhej strane je RTX 2080 Ti jediná karta, ktorá zvláda vo veľa prípadoch (nie vo všetkých) 4K s 60FPS. A to hovoríme o rasterizácii. Na RT sú to dnes nereálne požiadavky. A tak isto 2070 či 2060 tiež nedávajú pravidelne na plné všetky hry v 2K resp. FHD na 60FPS. Ja osobne nepotrebujem mať 60FPS, aby som si hru užil. Ak mi napríklad ide hra na okolo 40 a vnímam tento framerate ako plynulý (vždy to závisí od hry), nie je to pre mňa problém. Ludia, ktorí majú požiadavku mať za každých okolností aspoň 60FPS, musia znižovať detaily tak či tak a pri RT to potom platí duplom.
Každopádne sa ešte len uvidí či ludia akceptovali tie zvýšené ceny alebo nie. Ja aj keď nástup RT obhajujem (aj v podaní NV), som ich tiež neakceptoval. Nerobím z toho veľkú vedu. Kúpim si kartu s podporou RT, keď bude za pre mňa prijatelnú cenu. To ale neznamená, že dovtedy mám všetko okolo RT alebo RTX kritizovať (či dokonca až hate-ovať ako to niektorí ludia robia) a tváriť sa že je to nanič. Alebo že to dokonca nejakým spôsobom škodí. Nemyslím si to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Niektorí ludia si nevedia pomôcť, ale stále chcú vidieť NV ako firmu, ktorá všade podvádza."

Promin, ale takovou nalepku si posledni roky svou politikou a svymi ne uplne ferovymi preslapy buduje samotna nvidia..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Niektorými krokmi áno. Ale nie je to také zé ako sa to podáva tu. Tým ich samozrejme nijak neospravedlňujem. Len by to chcelo posudzovať všetko jednotlivo. A nie veriť každému nezmyslu len preto, že sa týka NV. Napríklad v tejto diskusii narážam na to, že sa tu podsúva názor, že sa ACC dostalo na zoznam hier podporovaných RT bez vedomia jej vývojárov. To je proste strašný nezmysel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prislib neco nezavazne na urcite urovni jednani firem a realne prevedeni do praxe, jsou dve ruzne veci.Tenhe pripad, pokud neni vycucany z prstu, to hezky dokazuje. Ruzne druhy "alianci" se v bussinesu delaji porad..to neznamena, ze pristi rok tomu tak bude stejne.
RTX byl a je stale vic hype, ktery NVidia dokonale vyuzila pro sve prodejini ucely. To, ze zatim je urcite spousta prace je taky pravda, ale NV musela uz od zacatku dobre vedet, ze tahle generace o RTX nebude, byt to takhle od zacatku prodava. Z tohoto pohledu, marketingove oblacky..za patricny priplatek samozrejme..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Veď jasné. Ja som len hovoril, že sa podľa mňa určite nestalo to, čo píšu niektorí ludia. Teda, že NV si na zoznam hier podporovaných RT prihodila niektoré hry len tak a že o tom kecala. No tak sa manažéri pred rokom nejak dohodli a dnes to už vyzerá inak. Ale bez pôvodnej dohody by na tom zozname ACC určite nebolo. A s podoporu RT je to podobne ako to bolo minimálne s podporou DX12 alebo Vulkán. Doteraz vychádza málo hier s podporou týchto API a kde je výkonovo prvá generácia GPU s ich podporou? Oplatilo sa ju kupovať s tým, že do budúcnosti sa vyplatí kvôli podpore týchto API?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání není příliš férové. Raytracing zlepšuje věrnost zobrazení, kdežto DX12/Vulkán zlepšuje využití hardware (zvyšuje výkon). Využití DX12 je tedy na místě jen tam, kde je výkon pod DX11 nedostatečný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Išlo mi o to, že prvá generácia GPU s podporou nových API tak isto výkonovo zastarala kým sa tieto API začali viac používať. To isté sa stane aj s prvou generáciou RTX grafík a neviem prečo je z toho problém.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

takže chceš naznačit, že výkon RTX 2000 řady bude v budoucnu významně narůstat ? Jestli ne tak v podstatě motáš jablka a hrušky dohromady (chápu, že nemáš nic jiného čeho by ses chytil při obhajobě svého favorita :) )

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tu nejde o obhajobu favorita. Výkon kariet v iných oblastiach tak isto významne nerastie a každá nová generácia je jednoznačne výkonovo ďalej. Či snáď nie? Alebo myslíš tých pár percent čo si AMD a NV naberú v ovládačoch? Či chceš popierať, že výkon kariet naprieč generáciami zastaráva bez ohľadu na podporu RT či akejkoľvek inej technológie? Každému je snáď jasné, že aktuálne RTX budú časom zaostávať oproti ďalším generáciám GPU a nielen v RT.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš v druhém PC jsem měl R9 270X (kvůli AWD) a když jsem přemýšlel nad výměnou kvůli nedostatku výkonu (dropy pod 25fps) , tak přišel Vulkan/DX12 a ta zastaralá karta cca po 3 letech chytila druhý dech a opravdu to nebylo plošně pár procent (opět tu podsouváš něco, co se ti tzv. hodí do krámu) >> srovnatelná situace s FX procesory, které jsou na hry jaksi tragické, ale v momentě co přišla lepší podpora MT a nebo low lvl API, taky najednou bylo víc "moderních" her, které neměli tak otřesné FPS .. i ten hloupý WoT se výkonově výrazně pohnul )

toliko k tvému porovnávání jablíček a hruštiček ;) a dle tvé logiky se výkon RTX 2xxx s RTX ON zvedne za cca 2 roky o cca 20-40% děkuji za nastínění světlých zítřků :)

low lvl API je prostě přínosem nezávisle na značce GPU/CPU i rasterizaci či RT i např. Asynchronní shadery zvyšují výkon a dokonce i NV se tím u generace Turing chlubí a bez toho by byl výkon RT ještě tragičtější..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"dle tvé logiky se výkon RTX 2xxx s RTX ON zvedne za cca 2 roky o cca 20-40% děkuji za nastínění světlých zítřků"

Niš také netvrdím a ani sa to z ničoho čo som povedal nedá vyvodiť. To si si vymyslel. Naopak tvrdím, že bude výkon oproti budúcim generáciám nízky. Tak ako by sa to dalo očakávať. Pekne si využil situáciu s DX12, ktorá sa asi ťažko bude opakovať.

"low lvl API je prostě přínosem nezávisle na značce GPU/CPU"

To isté platí aj o RT. Z celého aktuálneho úsilia okolo RTX a DXR bude ťažiť aj AMD keď príde s podporou DXR na ich grafikách. Ale chápem, že to treba zhodiť lebo NVIDIA. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- tak jestli to netvrdíš proč pořád a to opakovaně motáš jablka a hrušky dohromady ?

- pokud čtu dobře, tak low lvl API neustále vytahuješ ty a používáš jako kontroverzi k RT a jsme opět u jablek a hrušek :)

"To isté platí aj o RT"
takže chceš tvrdit, že ve vztahu k tomu co jsem napsal (ne k tomu co jsi vytrhl z kontextu), že RT zvedá výkon a tím pádem umožnuje použít lepší/detailnější modely, textury apod. ?

tobě nepřipadá divné, že kvalitu efektů/modelů/textur které jsem postřehl v hrách před 5 lety najednou v RTX ON/FF demech od NV chybí a to jsou na trhu velmi silné akcelerátory ...
a) NV nehorázně ohýbá "realitu" kvůli PR materiálům (ostatně u herních dem co už vypustili by akorát pokračovali v nastoleném trendu)
b) vývojáři úmyslně przní rasterizaci..(tam se taky dle mého časem dopracujeme, protože v budoucnu to bude stát zbytečně mnoho prostředků na udržení dvou směrů ..)

"Ale chápem, že to treba zhodiť lebo NVIDIA. "
jestli vadí pravda, tak jsi na špatné adrese :) jestli ti vadí, že srovnávat RT a low lvl API je dle mého nesmysl, tak prosím tvá volba :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som ale neporovnával grafické API s RT. Sú to úplne rozdielne veci. Ja som porovnával generácie grafických kariet a to tým, že každá z tých generácií proste zostarne a výkonovo zastará. Platilo to aj u prvých generácií GPU s podporou akejkoľvek verzie DX a platiť to bude aj o RTX grafikách. Napríklad nikto nikdy netvrdil, že sa neoplatí kupovať prvú generáciu GPU s podporu DX11 lebo veď tá ďalšia ju zakope do zeme. Len teraz sa z toho robí veda a pomaly sa z toho robí nevýhoda. Predtým výkonové zastarávanie grafík nikto neriešil. Dnes je to pomaly argument na nekupovanie RTX grafík. Stavím sa, že keď príde AMD s podporou RT, tak určite nebude mať u všetkých GPU lepší výkon v RT než majú stávajúce RTX grafiky, ktoré v tom čase budú na trhu pomaly 2 roky (keď ich ekvivalenty z pohľadu RT má AMD vydať niekedy budúci rok). Som zvedavý čo tu niektorí ludia budú tvrdiť potom.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:) promiň, ale ty pořád srovnáváš RT s API, které dokáže lépe využít HW ..btw to API dalo druhý dech i nižší/střední třídě a tato možnost nebyla s extra příplatkem, byla v ceně jako bonus >> zatímco RT v podání NV je zastaralé výkonově od jeho vydání a s extra příplatkem .. udělat takhle velký čip pro GTX kartu, tak ten výkon bude ohromující a s drobnou penalizací by zvládl i RT (dost napovídá i výkon GTX Turinga, který je ořezaný na kost a zas taková hrůza to vzhledem k velikosti čipu a počtu tranzistorů to není .. hádám, že dost napomáhají asynchronní výpočty a jiné optimalizace ..)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"zatímco RT v podání NV je zastaralé výkonově od jeho vydání a s extra příplatkem"

S tým extra príplatkom súhlasím a tiež sa mi nepáči. S výkonovou zastaranosťou už ale nie. Nie sú dnes výkonnejšie karty pre RT ako RTX. Tieto karty v RT nemajú konkurenciu a zrejme ju ešte nejaký čas ani mať nebudú. A náskok rok a pol či možno dva, je dostačujúci na to, aby také tvrdenia neplatili. Pretože nemáš s čím porovnávať.

"udělat takhle velký čip pro GTX kartu, tak ten výkon bude ohromující a s drobnou penalizací by zvládl i RT"

GTX Turing dokáže paralelne spracovávať int a float výpočty, čo podľa NV má pomáhať trochu aj v RT. Aspoň tak som to čítal. Ale to je len trocha. Penalizácia by tam bola veľká a ísť cestou doterajšieho riešenia cez stream procesory by podľa mňa bola cesta späť.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- jak nemám s čím porovnávat behcnmarků je až až .. :) prostě výkon nedostatečný >> ano FHD s degradovanou kvalitou s DLSS ON (další degradace) je obstojné .. zatím žádna hra nedokázala využít papírového potenciálu = nejspíš chyba v návrhu a tohle dělá vývojářům vrásky na čele ..
- výkon nebude zastaralý až bude omezeno úzké hrdlo = minimální penalizace celkového výkonu

btw penalizace formou bezproblémového hraní ve 4k na pár let by se mi líbila ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme s akou architektúrou pre podporu RT prídu budúce generácie grafík. Možno ešte s lepšou ako je tá aktuálna od NV. Zatiaľ ale nemáme s čím porovnávať a aktuálne ide o najlepšie riešenie na trhu.

"btw penalizace formou bezproblémového hraní ve 4k na pár let by se mi líbila"

Tak to by som bral aj ja. Ale nie na úkor RT. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"aktuálne ide o najlepšie riešenie na trhu"
Ano, mezi slepými jednooký král...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jo a Jensen tedka vyrvava jak v roce 2019 nema smysl kupovat gpu bez raytracingu.. asi zapomel ze nVidie porad prodava gtx 1660.. hlavne to teda spis vypada ze raytracing je v roce 2019 solidne mrtvej.. rok pryc, z hromady slibenejch her maj nakonec raytracing tri a jeste se ukazalo ze nVidie o podpore kecala.. krom nejzatvrzelejsich fandu uz musi bejt kazdymu jasny, ze nez bude raytracing ve hrach solinde rozsirenej, budou z turingu orezavatka..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"jeste se ukazalo ze nVidie o podpore kecala"

Nič také sa neukázalo. Akurát to, že vývojári ACC od toho cúvli. Fakt si myslíš, že by NV dala na zoznam hry, u ktorých nebola dopredu dohodnutá o podpore RT?

"krom nejzatvrzelejsich fandu uz musi bejt kazdymu jasny, ze nez bude raytracing ve hrach solinde rozsirenej, budou z turingu orezavatka"

To isté platilo o prvej generácii DX11 aj DX12. Koľko hier s podporou týchto API vyšlo v prvom roku od ich uvedenia v prvej genrácii GPU? Tiež mali ludia počkať pár rokov kým sa hry s ich podporou rozšíria a vonku budú nové genrácie GPU, ktoré tú prvú výkonnostne zakopú do zeme?

Samozrejme Jensen si teraz robí svoju politiku a tiež si myslím, že také tvrdenia dnes nie sú relevantné. Dnes je RT v hrách hlavne pre fanúšikov počítačovej grafiky. Každý si môže vybrať. Akurát je podľa mňa zbytočný ten hate okolo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"To isté platilo o prvej generácii DX11 aj DX12"
prvu DX11 hru si nepamatam, ale prvu DX12 hru ktoru som hral si pamatam. WH total war. po implementacii DX12 mi stupli priemerne fps o cca 5framov.
a to je problem RT, zo 144fps RT*off padnes na 60fps RT*on - niekde som cital ako hnizdo napisal o Tomb raiderovi, ako si uziva RT*on a nepadne pod 30fps(neviem ci ma 2080 alebo 2080ti) diki, neprosim. zatial.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám 2070 Super, v 2560x1080 což v případě SotTR dává téměř stejný výkon jako v 1440p, tedy není to zdaleka bližší FHD a s RTX ON jsem mezi 63-87 FPS avg, záleží zda je RTX na medium, high nebo ultra s tím že rozdíl mezi high a ultra jsou asi 2-3 FPS, medium má jen malý dopad na výkon, s medium se to dalo hrát s trochou odříkání i na GTX1080, průměrné FPS byly kolem 45.

Jinak jsou lidi co přechází ze starých karet a jsou zvyklí že museli hodně obětovat a nyní mohou mít stejné FPS ale při neskutečně lepším vizuálu, mnozí casual hráči dávají přednost právě vizuálnímu zážitku a nehledají velké FPS. A to i ve vyšších rozlišeních, dobře zvolený rendering resolution může třeba v 4k přinést lepší vizuál než nativní 1440p se slušnými detaily s RTX on. Takový BFV na 2080Ti v 4k s RTX a rendering resolution 80% dokáže dát slušné FPS pro kampaň (ano jsou lidi co si to kupují k hraní singlu a ne multiplayeru). Konzolisté si mohou o takových FPS, které RTX karty dávají s RTX ON zdát a také fungují.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně Jiříčku bfv jako singl? Ty už tak nevíš co za nesmysl bys řekl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co je špatného na hraní single player kampaní. Například Division v jedničce a dvojce mám přes 3.5 tisíce hodin, PvP nehraju, nehraju ani koop, přitom, ta hra je v očích mnoha hráčů kooperativní akce. Hraju to jako singl.

Stejně s Destiny 2, v tom mám asi 800 hodin, PvP jen pro daily reward a to tak že se zakempím, zabiju, nebo nechávám zabít, jinak hraju single, i když do některých aktivit je povinný matchmaking, takže se tomu nevyhnu nebo v open wolrdu můžu potkat jiné hráče a kooperovat snimi. Kdyby to šlo vypnout, tak to vypnu. A rozhodně to nejsou jediné hry, které jsou více o koopu/pvp a hraju je kvůli kampani, ne pvp.

Takových lidí je spousta a asi jich bude víc zvláště v kategorii 40+ let, kam mimo jiné patřím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Fakt si myslíš, že by NV dala na zoznam hry, u ktorých nebola dopredu dohodnutá o podpore RT?“

Stejně tak mohu položit otázku: „Opravdu si myslíte, že by ACC slíbili podporu, a pak se na ní vykašlali?“ Pokud si položíme otázku, která z těchto dvou firem (ACC, Nvidia) má za svoji historii na kontě větší počet nepravdivých nebo zkreslujících tvrzení, bude vcelku jednoznačné, který scénář je pravděpodobnější.

„To isté platilo o prvej generácii DX11 aj DX12.“

Nesmyslný argument. DX11 a DX12 přinášelo technologie, které zvyšovaly(!) výkon, takže jejich implementace měla smysl i pro uživatele low-endu, protože tím mohl získat vyšší FPS. Raytracing oproti tomu výkon snižuje a to takovou měrou, že je na low-endu a mainstreamu nepoužitelný a v high-endu staví uživatele před dilema, zda preferovat nativní rozlišení a plné detaily, nebo jednu část vizuálu omezit, aby se mohl zapnout raytracing.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud si položíme otázku, která z těchto dvou firem (ACC, Nvidia) má za svoji historii na kontě větší počet nepravdivých nebo zkreslujících tvrzení, bude vcelku jednoznačné, který scénář je pravděpodobnější."

Podľa mňa nezmyselný argument, ktorý vychádza z toho, že tú NV moc rád nemáš. To by rovno vývojári ACC povedali, že sa s NV nedohodli. Vážne si myslíš, že by NV na pôvodný zoznam dala firmy s ktorými by nemala aspoň nejakú dohodu? To už je fakt zbytočné démonizovanie. Skôr sa v niečom nepohodli a tak im to firmá za ACC dala takto "zožrať".

"DX11 a DX12 přinášelo technologie, které zvyšovaly(!) výkon, takže jejich implementace měla smysl i pro uživatele low-endu, protože tím mohl získat vyšší FPS."

Používateľ low-endu z toho nemal absolútne nič (tam kde je výkon malý, získaš navyše úplné minimum a u DX12 pomaly nič vzhľadom na to, že takto slabé karty nebrzdilo nič). Aj pre tieto API vždy platilo, že čím vyšší výkon ponúkali, tým viac FPS si mohol získať navyše vďaka modernejšiemu či efektívnejšiemu API. Ale moje prirovnanie bolo iné. Že kým sa nové API ako tak presadili, tak prvá generácia s ich podporou bola výkonovo dávno pasé. U RTX to bude platiť úplne rovnako a robí sa z toho zbytočne nejaká tragédia.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Že kým sa nové API ako tak presadili, tak prvá generácia s ich podporou bola výkonovo dávno pasé. "

https://youtu.be/ft_bBmNbU0A?t=97

horsiu grafiku, ako r9 390 som v porovnani DX11/DX12 nenasiel.
strasne pase :)

R9 285 (R9 380) 1080p DX12
https://youtu.be/r286H2vD7Dk?t=47

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ukážky z jednej hry. Vieš ako sa hovorí, že jedna lastovička leto nerobí? :-) Okrem toho môj komentár nebol o porovnaní DX11 vs DX12. Takže áno, karty, ktoré spomínaš (a nielen tie), sú v porovnaní s dnešnými výkonovo dávno pasé.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

no, pri RT zatial nie je ani jedna lastovicka, pretoze pri RT na 2080 sa pohybujes tam, kde sa pohybuju pri rasterizacii low/maistream karty :)
ukazky z jednej hry, kde minimalne pri R9 285 ide o starsiu kartu bez straty vykonu, ktora DX12 pouziva. Fakt je dolezite mat realne vyzerajuce tiene pri strate 50% vykonu, to je to co posuva v 2019/2020 hranie dalej? meh

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kľudne môžeme hrať stále hry, ktoré budú vyzerať ako z 90tych rokov, keď ide iba o to. Ja sa iba teším, že sa počítačová grafika posúva dopredu. Okrem toho tvoj príklad s 2080 nezodpovedá realite. Jednak je RTX 2080 aj s RT výkonovo v pohode (od lowendu má ďaleko) a druhá vec je, že máš zasa lepší výsledok. Či to niekomu za to stojí, nech si zváži každý sám.

"Fakt je dolezite mat realne vyzerajuce tiene pri strate 50% vykonu, to je to co posuva v 2019/2020 hranie dalej?"

Toto ale nie je o hraní, ale o vizuále hier. Toto môžeš napísať o každej grafickej fíčure a pýtať sa či posúva hranie dopredu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pohybuju se 2070 Super s RTX ON na výkonu jako GTX1080 RTX OFF, takže spokojenost potvrzení že to dávají mainstreamové karty (vím že se zařazením do mainstreamu mnozí nebudou ani u jedné souhlasit, neřešte to).

Ale jelikož hraju s VSyncem na 60Hz refreshi (i když monitor umí víc a má adaptivní synchronizaci) tak mám s RTX ON 60 FPS stejně jako s RTX OFF, tzn. RTX ON nemá žádný dopad na výkon.

Jinak pro mě věrohodnost grafiky hraje velkou roli a stejně jako rasterizované efekty berou výkon, bere výkon i RTX. Například Division 2 a volumetrická mlha na ultra je vykreslení světelných paprsků pronikajících třeba skrz stromy luxusně vypadající, na medium je to jen souvislé slité světlo nedávající moc význam, takže volumetrické efekty obecně ve všech hrách vždy na MAX. Vizuál to mění radikálně a je snadno pozorovatelný i pohybu, ne jen na fotce. Vůbec to není raytracing, ale jen obyčejná rasterizace, přesto rozdíl mezi medium a ultra je v Division 2 20% výkonu (high vypadá hůře a je téměř stejně náročný).

Takže i rasterizace ubírá obrovskou porci výkonu ale nikde nevidím obrovské hate, jak to snižuje výkon. Jinými slovy, když chci kvalitnější zobrazení, tak počítám s tím, že to chce víc výkonu a čím dál s detaily jdeme, tím více roste požadavek na potřebný výkon.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pokud hraješ ve FHD a s DLSS ON, tak ano v 99% herního času nepostřehneš negativní dopad na výkon :) , ale když si odmyslíš RT, tak jsi dosáhl podobného výsledku jako s kartou, která je 3-4x levnější :)

:) ale tohle je nářez :D
"Takže i rasterizace ubírá obrovskou porci výkonu ale nikde nevidím obrovské hate, jak to snižuje výkon."

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"ale když si odmyslíš RT, tak jsi dosáhl podobného výsledku jako s kartou, která je 3-4x levnější "

Čo sa týka výkonu ano. Čo sa týka výslednej kvality vizuálu ani náhodou. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

když ti 2x pustím hru a budeš ji hrát (ne jen čučet), tak se vsadím, že si těch drobných rozdílů ani nevšimneš (netvrdím, že tam nejsou, ale jsou opravdu drobné ) a když už si všimneš nebudeš mít čas přemýšlet nad tím, která varianta je ta lepší/realističtější :) toliko k tomu ani náhodou ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ som si reálne pustil s RTX iba Metro Exodus a aj to iba s GTX 1080 tak si vieš predstaviť framerate. :-) Ale to som len chcel vidieť aký výsledok ten RT v Metre má. A podľa mňa tam boli rozdiely veľké a nie drobné. Ešte som skúšal demo v SoTR a tam som si naozaj rozdieľov veľa nevšimol. Takže je očividne vnímanie výsledku subjektívne a závisí aj od hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

očividně je to subjektivní postoj :) jak bys hodnotil "slepý" test by bylo velmi zajímavé ... tam jsou lidé schopni vychválit i věci, které dlouhodobě hatují :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Keďže ja sa na rozdiel od niektorých tunajších ludí nevyžívam v hate-ovaní, tak by to bolo zaujímavé. Raz som sa už aj ja nachytal v tomto smere. :-) Ale v priamom porovnaní v Metre Exodus bol rozdiel jednoznačný. Tam to nevidí už len ten, kto nechce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jenže to jsi věděl co je ON a co je OFF

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobní zkušenost nemám, ale nezávislý zdroj (kterému je jedno, na čem to jede) mi též potvrdil, že ve hře Metro Exodus jsou ray tracing efekty hodně znát a posouvají vizuální stránku o úroveň výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V SotTR těch rozdílů patrných moc není, nejvíc je to vidět v džungli. Nicméně za týden tu máme Control a co zatím bylo prezentováno tak RTX jde poznat velice snadno. V podobném duchu se nesou i ukázky z dalších připravovaných her. Typicky jde o reflexe, buď tam jsou nebo nejsou, nebo jsou jen velice nepatrné, nepříliš věrné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hraju v 2560x1080 což je výkonově někdy blíže FHD, někdy 1440p v případě SotTR je rozdíl mezi tím 1080p 21:9 vs 1440p rozdíl cca 2-5%, tzn cca 1-2 FPS při RTX Ultra. A DLSS jsem nezapínal. Ani netuším zda je pro mé rozlišení podporované.

Výsledku určitě nedosáhnu jak 3-4x levnější kartou. GTX1080 mě stála 21.4k + vodní blok, takže přes 25 tisíc a SotTR na ni běží v plné palbě bez RTX tak jak na RTX2070 Super za 16 tisíc s RTX.

Pokud tedy vezmu že výkonem z aktuálně prodávaných karet je té 2070Super nejblíže RX5700XT která je cca 2-5% pomalejší (dle rozlišení) a cca o 20% levnější. Možná i obč 5700 by to utáhla v minimech nad 60FPS a max detailech bez RTX, takže možná i o 30% levnější, ale o 300-400% levnější karta... Ne RX580/590 to v plné palbě s minimy nad 60 v 1440p neutáhne.

Takže stejný výsledek

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NVidia vykazuje dlouhodobě prvky porušování pravidel hospodářské soutěže. Pokud takový subjekt postavíte před otázku důvěryhodnosti, logicky nevychází nejlépe a je automaticky spíše odsouzena k nedůvěře.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takže uveríš každej hociako nezmyselnej konšpirácii len preto, lebo sa to týka NV, ktorej nedôveruješ? Podľa mňa je nezmysel si myslieť, že sa ACC dostal na zoznam hier, ktoré budú podporovať RT bez toho, aby o tom vedeli a neboli s NV dohodnutí.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prosím nepodsouvejte mi, co si myslím. Já jsem pouze poukazoval na to, že nVidia není v mých očích důvěryhodná firma, toť vše.
Nebo jsem snad někde psal, že ACC, nebo nVidia v této kauze lžou?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

NIe. Máte pravdu. To ste nenapísal. Ja som už skôr pokračoval v predchádzajúcej diskusii.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Podľa mňa nezmyselný argument“

- takty vzorků GTX 680 pro recenze vs. takty reálně prodávaných karet
- kapacita paměti GeForce GTX 970
- počet ROP GeForce GTX 970
- „bez G-Sync modulu to v desktopu nejde“
- zkriplené nastavení obrazu na ne-HDR monitoru při prezentaci G-Sync HDR https://www.youtube.com/watch?v=cgBzpYTn_8c
- „7nm výroba nepřináší žádné výhody“ (dokud nebudeme mít 7nm GPU v nabídce také)
- Jen-Hsun Huang červen 2018: Nová GeForce je ještě daleko / srpen 2018: NVIDIA Announces the GeForce RTX 20 Series
- zavedení termínu „single-SLI“, když oproti tvrzení Nvidie, že SLI lze zapnout ve všech hrách nebylo možné SLI v Just Cause aktivovat: https://diit.cz/clanek/just-cause-3-sli-kompatibilita

Co je na tom nesmyslného? Marketing Nvidie dlouhodobě přiohýbá realitu

„Používateľ low-endu z toho nemal absolútne nič“

Cože? Jakože hry využívající low-level API nejsou na levnějších grafikách hratelné? Vždyť vyšla nejedna recenze, která testovala vliv výkonu low-level API i na APU. Třeba Wolfenstein běhá na Raven Ridge líp než na samostatné GT 1030:
https://diit.cz/sites/default/files/raven_ridge_wolfenstein_1080p_techsp...

Pokud je tohle to „nic“, které z nových API uživatel low-endu má, pak nevidím smysl diskuze :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nezmyselné je na tom to, že to čo píšeš nemá nič spoločné s tým ako sa ACC dostalo na zoznam RT podporovaných hier. A že by o tom výojári nevedli a NV si tú hru pridala len tak kvôli marketingu. Pokiaľ chceš toto tvrdiť alebo naznačovať, tak naozaj táto diskusia nemá zmysel pretože ako vidím, tak sa rád zaoberáš konšpiračnými teóriami, ktoré ukazujú NV v zlom svetle. V niečom z toho čo si napísal máš pravdu, ale musel si tam dať aj veci, ktoré neboli tak ako ich prezentuješ. Len príklady:

"bez G-Sync modulu to v desktopu nejde"

V tom čase kedy tento výrok padol, to tak predsa bolo. Alebo snáď bola vtedy iná cesta ako na desktopovom monitore rozbehať synchronizáciu ala G-Sync? pokiaľ viem, tak nie.

"„7nm výroba nepřináší žádné výhody“"

A nie je to vidieť na 7nm výrobkoch konkurencie? Okrem toho to je rovnaký výrok ako podobný od AMD týkajúci sa RT (že ho budú podporovať až vtedy keď ho bude možné využiť aj v low-ende).

"Jakože hry využívající low-level API nejsou na levnějších grafikách hratelné?"

To som netvrdil. Hovoril som predsa, že low-end GPU nie sú ničím brzdené a že z novýách API nebudú ťažiť ani zďaleka tak, ako je to u silnejších grafík. S tým nič som to ale prehnal. To máš pravdu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"„7nm výroba nepřináší žádné výhody“ (dokud nebudeme mít 7nm GPU v nabídce také)"

Konkrétně se zaměřme na "žádné výhody". Známe kontext?

Pokud 12nm u NV stačí na to co konkurence musí použít 7nm proces, tak v tomto kontextu 7nm nepřináší žádnou konkurenční výhodu, 12nm NV je efektivnější a výkonnější.

Pokud Turing vznikal pro 12nm výrobu, pro 7nm by se musel udělat nový návrh což není zadarmo, 7nm proces stojí více peněz za mm plochy, výtěžnost může být jiná, a i když menší čip, tak cena může být proti 12nm vyšší. V kontextu ekonomiky to tedy nemusí mít přínos.

V době kdy to vyjádření padlo, je určitě "blízko" tape outu nové generace, tedy doba kdy je vše více méně blízké finále a pokud to finále má být 7nm EUV, tak 7nm neEUV nedává žádnou výhodu.

Ano, sporné by to bylo pokud by odpovídal na otázku "je 7nm proces lepší než 12nm", ale kontext toho vyjádření byl s použitím 7nm u konkurence. A tam NV umí na 12nm lepší výkon i efektivitu = žádná výhoda.

"Jen-Hsun Huang červen 2018: Nová GeForce je ještě daleko / srpen 2018: NVIDIA Announces the GeForce RTX 20 Series"

Přesný citát je "It’s a long time from now". A tady se dostáváme do časového intervalu který není žádné exaktn datum.

Když dostanu na ulici mrtvici tak 15 minutové čekání na záchranku, půjde snadno označit jako opravdu jako long time. Když si objednám specifickou výbavu auta prémiové značky a čekám 12 měsíců na dodání, nemusí jít o "long time" protože někdy to trvá i 1,5-2 roky.
Je tedy otázka, zda 2-3 měsíce je dlouho nebo ne.

Pro mě je to u grafiky určitě dlouho, když vzpomenu GTX1080 od oznámení do začátku prodeje byly 3-4 týdny, tu dobu jsem se neskutečně užíral touhou tu kartu mít už doma a nadával proč to ohlásí a pak tak DLOUHO musím čekat.

Tzn "long time" pro každého znamená něco jiného, někomu to přišlo jako krátká doba, někomu jako dlouhá. Konec konců o tom psalo, tady je citace z PCWORLD.COM: A “long time” could honestly mean July or August

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase bláboly....
A začíná to hned na začátku kdy demagogogicky autor zamění "výhodu" za "konkurenční výhodu"...
Mimochodem i tak by to byla blbost, protože, i kdyby byla pravda že na horším procesu zvládnou stejnou efektivitu, stejně by 7nm proces znamenal další výhodu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som skôr povedal, že NV sa nehodil 7nm proces pre ich plány s veľkými čipmi. Kľudne pre nich môže byť ekonomicky výhodnejšie použiť 12nm. AMD sa rozhodlo najskôr prísť s menšími čipmi a pre ne bol aj drahší 7nm proces zrejme lepší. Ak by NVIDIA mala výhodu z toho, že by prešla na aktuálnych 7nm, tak sú tam a nečakajú na 7nm s EUV. Zároveň keď si porovnáš efektivitu ich 12nm GPUs so 7nm od AMD, tak AMD karty nie sú o nič lepšie v tomto smere aj keď využívajú menší výrobný proces.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem zmínil a kolega výše z toho zase vidí nějaký zelený tlak. Jelikož Huangovi nikdo neviděl do hlavy co tím přesně myslel tak se tu zase mohou vytvářet spekulace v různých kontextech jak se komu hodí. A souhlasím s tím, že pokud by měli v NV spočítáno že 7nm non EUV je pro ně zajímavé - tzn. mělo by přínos - tak by to použili. A je jedno zda s 12nm mají vyšší výkon a jsou efektivnější než 7nm konkurence, nebo zda to pro ně ekonomicky nebylo zajímavé, nebo ten návrh jednoduše s 7nm nepočítal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak k tvojej reakcii, to si myslíš že si to páni rok nevšimli že sú na tom zozname? Zdá sa ti to reálne, že si to až teraz všimli a že tam nebola žiadna dohoda medzi ACC a NV?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to seznam Nvidie. Co s ním má ACC dělat? Na seznamu MSI jsou uvedeny G-Sync-compatible monitory, které Nvidia mezi kompatibilními neuvádí a přesto to nikdy nedementovala. Za správnost seznamu ručí ten, kdo ho vytvořil, nikoli ten, kdo je na něm zmíněný.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Toto je krásna demagógia. :-) Fakt veríš romu, že si NV dáva na zoznamu podpory RT firmy, ktoré o tom nevedia? To ako vážne?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kde píšu, že někdo o něčem ví nebo neví? Vysvětluju, že za seznam vytvořený a odpublikovaný Nvidií je zodpovědná Nvidie. Co vím, nebo nevím, nebo si myslím, nebo nemyslím, na tom nic nemění.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z tejto diskusii mám pocit, že podsúvaš myšlienku, že by sa ACC mohlo v danom zozname ocitnúť bez vedomia vývojárov tejto hry a to mi príde ako nemožné. Keďže nejde o nejaký interný zoznam, ale o zoznam, ktorý sa mediálne prezentuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nemožné? Stačilo by je tam napsat a nedat jim vědět. To podle mě proveditelné je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To je. A veríte tomu, že by si toto NVIDIA dovolila? Ja nie a preto mi to príde nemožné. Nemyslím si, že by sme sa tu teraz mali chytať za slovíčka. Ide o to, či sa chceme baviť reálne alebo na úrovni nezmyselných konšpiračných teórií.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to nVidia udělala, ale nepřekvapilo by mě to :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak mňa rozhodne áno, pretože keby sa takto NV chovala k vývojárskym firmám, kto by s nimi chcel potom v budúcnosti spolupracovať? Som si úplne istý, že s každou firmou na tom zozname mali dohodu a nikto sa ten zoznam nedostal bez toho, aby o tom vedel. Veď by to dotknuté firmy rozobrali v mediách. Ak by niekto za nich sľuboval, že dodajú podporu niečoho čo neplánujú, nesedeli by rok ticho. Tomu snáď nikto neverí. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda bude asi nekde spis uprostred. Ze by dala NV na seznam hru, bez vedomi herniho studia, ktere ji vyviji si nemyslim. Na druhou stranu to mohla byt hodne predbezna dohoda. Neco jako prislib "proc ne", coz je nezavazne. Podle mne chybu (nebo nekorektnost) NV lze videt v tom, ze i presto, ze to bylo nejspise jen prislibene, tak to uvedli, jako hotovou vec. Tyhle veci se v bussinesu meni casto, jak jsem psal vys..spojenectvi trva a zanika nekdy rychleji, nez se vubec staci realizovat :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takto napísané to tiež dáva zmysel. A že to NV uviedla ako hotovú vec? Boli dohodnutí s vývojármi, že tam RTX zimplementujú (a možno sa tak niekedy naozaj stane). Tak to mali prezentovať ako? Že to možno bude? Vtedy tá dohoda platila (aj keby bola nezáväzná) tak to tak uviedli. Iným spôsobom by to neurobil podľa mňa nikto. Okrem toho každý danú dohodu mimo vývojárov ACC zatiaľ dodržal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dohody jsou ruzne..kdyby to byla opravdu dohoda, tak z toho asi takhle lehce ACC studio nevycouva. Podle mne se jednalo neco jako o "predbezny prislib", ze to implementuji. Nakolik se ma pak takovy prislib vydavat za hotovou vec, to je jina otazka. Takovych predbezne slibenych veci v bussinesu je..dokud nemas v ruce smlouvu, nemas nic..to je zakladni pravidlo ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A oni chudáci sa až po roku dištancovali. Ešte daj niečo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A Proc ne? V dobe, kdy treba tu podporu prislibili, nemeli o implementaci RTX potuchu. Pak byli jejich priority nastavene jinak, a v momente, kdy se tim nekdo zacal zabyvat, tak dosli k tomuto zaveru. At uz proto, ze to nema pro ne treba viditelny marketingovy prinos nebo z duvodu nedostatku zdroju, je celkem jedno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tu nejde o to že cúvli ale o tom že ich NV dala na zoznam bez ich vedomia čo sa autor tu tak krásne snaží naznačiť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze by je tam dal bez jejich vedomi, to si nemyslim...otazka je, na jake urovni ta dohoda mezi NV ACC byla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To tu nik nerozporuje, len autor konšpiruje tým smerom. Osobne si myslím že nejaká dohoda bola aká to tu nikto z nás nevie a ani nebude vedieť. Ale že žiadna nebola je najmenej pravdepodobné zo všetkých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

autor v daném kontextu pouze poukazuje na úroveň důvěryhodnosti obou zůčastněných stran vzhledem k jejich konání v minulosti ... jestli je to konspirace, tak prosím :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jseš fakt marný kus Maďara

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo tento príspevok vypovedá o tebe? :-) BTW maďar nie som ani pôvodom (aj keď na tom podľa mňa nezáleží).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem Lebo som Slovak iba polovičný. A moje Slovenské geny sa hanbi Ked musíme čítať volakou burinu v tejto diskusii

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Burinou sú príspevky, v ktorých sa osobne napádajú a zosmiešňujú iní ludia len preto, že nezdielajú názor niekoho iného. Ale každý máme očividne iné predstavy. Nenapísal si nič konštruktívne a jediné čo si zo seba dostal je nejaký pokus o osobnú urážku. To je zasa burina pre mňa.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak si kup brýle nebo se nauč používat scroll. To je takové to kolečko na myši mezi levým a pravým tlačítkem popř page down page up na klávesnici. To že ti ty tvoje keci vyvrátilo zde x lidí a ohanis se konšpiráciou je fakt vtipné. Představu měli i lidi o placaté zemi a Kotlebovci. A ty si ozaj nič ineho než potupu, co tady predvadis, nezaslouzis :)
Nechť se páčí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikto mi tu nič nevyvrátil. Žiadny súdny človek snáď neverí, že NV zapísala ACC do zoznamu podporovaných RT hier bez vedomia vývojárov tejto hry. Je to len obyčajná konšpirácia. Tak sem nepleť plochú zem ani Kotlebovcov. Nemá to s tým nič spoločné. Opäť si nenapísal nič konkrétne a len tu píšeš niečo o potupe. Tá je tak skôr na úrovni tvojich príspevkov o maďaroch a kolečkách o myši. Pán nech sa páči. Arogancia ti fakt nechýba. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to potom som aj ja, marny kus madara :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ver tomu že by sa ozvali, ale ja ťa chápem je to NV je to zlé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se masivně nerozšířilo ani 4K a za rohem čeká 8K. Byl bych v otázce RT hodně konzervativní a moc plochy jádra bych mu zatím nedával - minimálně dokud se nedostane na stejnou efektivitu jako klasika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"minimálně dokud se nedostane na stejnou efektivitu jako klasika."

Na tú sa nedostane nikdy. Tá "klasika" bola vyvinutá presne kvôli tomu, že na renderovacie techniky ako je RT nebol výkon. A k tomu je uspôsobená. Reálne počítané tiene, odrazy, globálne osvetlenie a kopec ďalších vecí nebude nikdy s RT výkonovo tak efektívne ako s rasterizáciou. Za to ale bude výsledok oveľa lepší a časom nerozoznateľný od reality (za veľmi dlhý čas).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě většina technologií soudobých grafických karet byla vyvinuta právě proto, aby v určitých operacích zvedaly výkon, nebo zaváděly nové vizuální prvky negativního bez dopadu na výkon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Len je HW grafických kariet viac efektívny pri spracovaní určitých úloh, takže majú menší dopad na výkon (ale vždy tam nejaký dopad je). U takých technológií ako je RT, ale nikdy nenastane situácia, že by nemali negatívny dopad na výkon. Veď aj taká teselácia u prvých DX11 kariet mala slušné dopady na ich výkon. U RT je to ešte oveľa výraznejšie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co je klasika? Příklad co uvádím výše Division 2. Volumetric fog low(off?) vs Ultra = 30% nižší výkon v Ultra, medium vs ultra = 20%.... jeden z mnoha detailů, který vykreslení hry dělá daleko reálnější, vizuálně atraktivnější

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ACC je primárně závodní simulátor GT3 aut, který je bez lepšího volantu (od G25, G27, G29, G920 nahoru přes Trustmaster až k Fanatec) nehratelný tak si myslím, že je grafika a hlavně nějaký RayTracing vpodstatě zbytečnost, která by zbytečně ubírala FPS a při použití VSync (bez GSync nebo Freesync) zvyšovala input latenci.

Faktem, ale je, že dle mého názoru Kunos Simulazioni (vývojář ACC) chytil trochu mindrák z Project CARS 2, kteří tehdejšímu Assetto Corsa natřeli graficky prdel mílovými kroky a kdy AC vypadá proti Project CARS jako hra starší nejméně o 5 let.

Příjde mi, že celý ten hype okolo RT (a já na nej skočil i s navijákem) byl opravdu jen umělě marketingově založený, protože jak už bylo zmíněné tak hry s RT buď nejsou nebo je RT takřka nepoužitelný a pro mainstream nedosažitelný.

V tomto směru naprosto chápu AMD, které nechce udělat (a v minulosti se tomu vždycky vyhýbalo) marketingový hype na něco co jejich výrobky reálně nedokáží.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kamos jedinne rFaktor 2, ostatni neuznava, PC2 je podle nej pro deti. Nakolik je to pravda nevim, ale rFaktor vypada po strance grafiky fakt strasne, tudiz je vidno, ze hracum tehlech her jde predevsim o simulaci a jizdni vlastnosti a na grafiku dlabou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom si tu něco odložím k tomu ray tracingu dobrému všehovšudy na tři hry...

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/gamescom-2019-minecraft-ray-tr...

:D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa je úplne jedno koľko hier s RT bude vydaných. Pre niektorých ludí to bude vždy nič. A to až do doby, kedy s podporou RT príde AMD. To bude na 100% ten správny čas kedy mala podpora RT vyjsť a všetko predtým bude vždy zbytočné, nepoužiteľné a len marketing.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ten Minecraft vypadá moc hezky, ale zabíjí to fakt, že to bude jen pro Windows 10 edition :( Kdo tuhle hraje na PC?? To bude něco jak ten Quake II, na hezký obrázky a vyzkoušení.
Já teda zůstávám u Java edition bez RTX...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš a toto je tá výhoda výberu, chceš to kúpiš si to nechceš to nekúpiš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Minecraft kupovat nemusím, k Java edition je (nebo aspoň byl) zdarma ;)
Takže věřím, že pár lidí si to pustí, pokochá se, pochlubí se, no a pak to zase vypnou a budou dál hrát Java edition..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo tuhle hraje na PC?"
Každý, kdo chce hrát nějaký technický super modpack, který bez mrknutí oka sežere 10 GB paměti. Navíc má sem tam nějaký mod memory leak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpískali vylepšujúci grafický baliček. Táto podpora DXR je ale terajšia novinka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že to dnes ohlašovali na Gamescomu... https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/minecraft-rtx-trailer-screensh...

hádám, že tohle bude aktuálnější info. :)

Ona je možná ta verze pro DXR důvod, proč to odpískali na ostatních platformách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme Minecraft mám rád :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že gamescon začíná až zítra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb nikdo vám nedá tolik, kolik vám my dokážeme slíbit. :-) Sliby jsou pěkné, realita méně.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Máme veriť radšej tomu, že NV robí konferencie pre podporu RT s hrami od vyvojárskych štúdií, ktoré o tom, že budú podporovať RT, nevedia? To je podľa teba viac reálne? Vždy môže nastať situácia, že sa s niekým dohodnú a dohoda neskôr kvôli niečomu padne, ale to je ojedinelý prípad. Konšpirovať ale tak ako to robíš teraz je už fakt moc.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jediný kto tu obhajoval raytracing ako super nápad a hlavnú fičúru série RTX bol Crha :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A pritom si RTX grafiku nekoupil. To asi o necem svedci...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne on nekoupí nikdy nic...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porucha mozku, to už je na hospitalizaci, pana Crhu si plést s Redmarxem...fuj

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

TOP, když o sobě někdo mluví ve 3. osobě :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ne to je nabídnutí k tomu aby jsi mě oslovoval: "pane Crha".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Oslovení pane si člověk musí zasloužit a ne se chovat jako šašek....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To ale od vás vůči Redmarxovi nebylo vůbec hezké...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já byl z RTX nadšený hned, ale v té době jsem hrál na 4k a tam s 2080Ti nejde očekávat dobrý výkon, dnes jsem na 1080p ultrawide, takže v nejhorším výkon jako 1440p a vydání 2070S za výbornou cenu... neodolal jsem, zvlášť když jsem chtěl zrušit vodní chlazení a chtěl jsem tichou kartu, původní 2070 nebyla v Gaming X Trio variantě. Počkat se vyplatilo. GTX1080 mě stála 21,4k, 2070S jen 16k a přitom má 3x vyšší výkon - SotTR, max detaily + RTX on. V rasterizaci o 20-40% vyšší výkon za 2/3 ceny. Luxus.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako je OK, že se NVIDIA snaží poposunout vyzuální kvalitu zase o kousek dál, ale zatím to fakt nestojí za ten úbytek výkonu a to hlavně u kompetitivních onlinovek kde chceš každý frame navíc pro snížení input lagu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prispevek jsi prilis po vizualni strance nezvladl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Já myslím, že snížení fps do nehratelných mezí leckoho vyzuje i z lyžáků :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky žádný nový pokročilejší efekt ve hrách nikdy nestál za ten úbytek výkonu. Nikdy, když přišel v prvních hrách. U každého se dalo napsat "vypadá to sice líp, ale za ten úbytek výkonu to fakt nestojí". Počínaje rozlišením 800 × 600 místo 640 × 480, trilineární filtrování, anizotropní filtrování, 32bit render místo 16bit, bump mapping, parallax occlusion mapping, anti-aliasing, stíny, soft shadows, hdr (to první "HDR", ne to moderní), reflexy, bloom, motion blur, SSAO, HBAO, depth of field, teselace, GI... :D

Kompetitivní onlajnovky hrají všichni na lowest detaily, brát to takhle, tak můžeme odstřelit téměř všechny efekty, které se začaly do her přidávat za posledních deset let. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DOTU 2 hraju na max detaily v nativním QHD, ale u Apexu Legends všechno na low a off, kromě textur na max.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A navíc tu nejvíc brečí AMD fanatici co to nemají a ani neví, že si mohou nastavit RTX low co nesebere tolik výkonu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ved to nevies ani ty, mas gtx1080

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tej sa dá RTX pustiť a nastaviť tiež. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A on někdo nutí uživatele RT zapínat ? Každý si může vyhodnotit, zda v daném titulu postačí výkon s RT a líbí se mu tak vizuál nebo to prostě nezapne. To je celé. Tady už je to známé nakloněním k AMD, ale nabízí tato firma o hodně výhodnější produkty, které bychom si koupili s tím, že nemá cenu chtít RT ? Grafiku výkonu RTX 2060S a výše si kupují uživatelé většinou na 2-3roky. Pak je RT jasná výhoda, her bude více a takový Cyberpunk je velký tahák. To je jasný fakt a můžete se tady ohánět argumentem jakým chcete. Nemáme tu konkurenční kartu, která by v podobné ceně nabídla tolik výkonu navíc, aby se vyplatilo o ní uvažovat a říct, že je to jasná volba proti RTX kartám. Ale někoho "hate" prostě baví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že ados ve svém příspěvku něco hejtoval.
Podle mě tím chtěl říct, že ray tracing pro něj momentálně není berná mince při rozhodování, kterou grafiku by zvolil.
A mám to podobně, taky bych si nevybíral v tuto chvíli grafiku podle HW (ne)podpory ray tracingu.
Na druhou stranu pokud si někdo koupí nV kvůli tomu, že tam podporu ray tracingu chce, pak je to jeho volba, do které je mi putna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to spíše myšleno na celou diskuzi, ne na konkrétní článek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nestojí to zatím ani za ten poměr cena/ výkon. Já jsem nedávno koupil 1080ti za £360. Včera jsem ji přetočil na 2000Mhz jádro a paměti na 500GB/s propustnost a dal jsem ji přednost před Vega 7 a RTX 2080.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine co RTX rada prinesla je 1,5 az 1,8x navyseni cen oproti predchozi generaci. Lidi byli zvykli kupovat novy mainstream ktery dosahl vykonu predchozi high-endu, to pekne RTX 2070 splnuje jelikoz dorovnana vykon GTX 1080, ale co z toho kdyz je podobne nacenena? nic, a to jenom kuli debilnimu RT a DLSS-AA, technologiim ktere hned po vydani osral pes!, dale prodavat mainstreamovou RTX 2060 Super za 440€ muze jenom chory blazen a nenazranec, tez to rozdeleni na RTX 2060 a GTX 1660, zbytecny chaos, zmatek a stale vysoke naceneni, otevrene NVIDIA je silne nenazrana a kazdy kto vlastni GTX 1070 a 1080 se ji na jeji RTX karty rovnou vysral, jedina ktera je skutecne zajimava je RTX 2080 Ti ktera da 60 snimku ve 4K rozliseni ale ta cena 1250 - 1450€ je neskutecne praseci, cili radu RTX vyjma modelu 2080 Ti smysl prinest nemelo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsi z toho vzteku nemocný, srovnej se. Mě taky štve, že nafta už není za 25Kč. A co brání lidem koupit si grafiku od konkurence, tedy od AMD ? Pokud tedy mají nějakou zázračnou nabídku.. Ale oni nemají že. Takže zaplatíš podobnou cenu jako za Nvidia a ještě bez RT. Tak tomu se teprve říká super kauf. Takže zpátky na zem..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hm... tak s takovou mi opravdu není jasné, co přinesly Radeony RX 5700. :D Ceny prakticky stejné, jenom to nemá ani to RT a DLSS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Radeon-y RX 5700 prinesli prekopanou architekturu RDNA(kodove NAVI), ve vysledku za mene penez a mene wattu vic vykonu plus zlepseny monitoring napeti a teploty, model RX 5700 XT se s rozdilem 5% dotahl na uroven Radeon-u VII, 2560 jednotek RX 5700 XT dotahlo vykon 3840 jednotek VII, jestli je to malo pote si kupte brejle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fajn. A teď nějaký důvod, proč by ty karty měly zajímat někoho, kdo si před rokem koupil RTX 2070. S tím otřesně nemoderním výrobním procesem. :D

(i když jeden bych možná měl – bezpochyby budou mít delší morální životnost, protože ještě za tři roky to budou aktuální karty, u kterých se budou optimalizovat ovladače na aktuální hry, jelikož to AMD bude ještě prodávat v 16GB Radeonech 6700, zatímco u Nvidie už bude Turing prdět do hlíny kvůli o dvě generace novějším kartám. Stejně jako teď Maxwell).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Fajn. A teď nějaký důvod, proč by ty karty měly zajímat někoho, kdo si před rokem koupil RTX 2070. S tím otřesně nemoderním výrobním procesem. :D"

asi stejně blbý dotaz proč by někoho měla zajímat GTX 1660 Ti, když už vlastní GTX 1080 ;)

věř nebo nevěř jsou lidé co nevlastní herní PC a nebo se chystají k upgradu několik generací starého HW atd. ..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A teraz mi vysvetli ako to čo si napísal súvisí s tým čo napísal Adam?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomason > pry super kauf a jeste s RT, pane opravim vas, technologie RT v podani RTX 2000 rady a DLSS-AA sou jiz zcela mimo misu, dale co se tyce suroveho vykonu:

Radeon RX 5700 za 370€ ma stejny vykon jako GeForce RTX 2060 Super za 440€, rozdil cini 70€.

,dale

Radeon RX 5700 XT za 450€ ma o 3-7% mensi vykon nez GeForce RTX 2070 Super za 590€, rozdil cini 140€!

Cili tak se ma vec, to vase RT na 3 hry sere pes.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, má stejný výkon... ve třech hrách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to kup Waffere, to je teda ohromný posun oproti Nvida že :D A proč do toho taháš doporučené zahraniční ceny ? Nereference od AMD zatím ani nejsou skladem, takže si je těžko někdo koupí a reference stojí za kulové. Pak můžeme vzít z nabídky Sapphire 5700, který je o 500,- levnější než 2060S. A dále tu máme 5700XT za 12.200,- Oproti tomu je 2070S o 2k dražší, ale také zase o 10% výkonnější. Takže jestli tomuhle říkáš pecka a to ospravedlňuje za kolik se prodávali grafiky dříve a za kolik nyní, pak jsi na tom opravdu špatně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle diskusní hádku jsem fakt nedočetl, ale přidám (zopakuji) své stanovisko:

1. RT v podání nvidie není plnohodnotný RT, ale řekněme specifický plugin pro některé objekty a povrchy ve scéně, která je jinak stále generována rasterizační metodou. Jediná výjimka je AFAIK Q2, který ovšem je 20 let starý, vypadá blbě, a to i v režimu RT.

2. Můj osobní názor je ten, že nová technologie, aby uspěla, musí splnit několik kritérií, zejména užitečnost (navýšení výkonu, nebo přínos řádově vyšší kvality) a cenovou přístupnost. Kdyby nvidia ty RTX karty prodávala za ceny obvyklé ještě před 3-5 lety, jistě by adopce mohla být vyšší. Bohužel jsme byli svědky opaku - RT byl využit minimálně a hlavně jako eye-candy (BF5), nebo jako marketingový nástroj, kde ne-RT zobrazení bylo záměrně zprzněno (Metro) a zároveň ceny za grafiky schopné této akcelerace byly o dost vyšší, než bylo zvykem.

3. Podpora vývojářů. Tohle je IMHO klíčová věc, a nejde jen o to, zda vývojáři podporují či nepodporují, ale taky je důležitá motivace. Pokud je motivací finanční injekce od nvidie (nebo AMD), nedopadá to většinou dobře. Implementace je násilná a leckdy proti smyslu vývoje her. Typickým příkladem budiž Mafia II a tehdejší podpora fyziky. Upřímně si myslím, že takových inovací, které by vývojáři přijali masově kladně je minimum.

Z toho mi vyplývá, že RTX je už dnes mrtvé. RT jako obecná technologie je v plenkách, ve kterých ještě minimálně dekádu zůstane, nezávisle na tom, zda s RT přijde i AMD (pokud nedodá HW, který by to celé řešil více než elegantně, čemuž nevěřím). V dnešním pojetí je totiž RT další vrstva (a verze) hry, která stojí extrémní úsilí a peníze a ve výsledku proti klasické, dobře provedené, rasterizaci přináší minimální rozdíl ve vzhledu, ale co je daleko podstatnější, prakticky nulový přínos v hratelnosti. A tohle je ten největší hřebík do rakvičky jménem RT(X).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hm... a co kdyby s ray tracingem nepřišlo AMD ani Nvidia, ale DirectX a Xbox?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď je přece docela jasná. Např. DX se za dobu své existence pokoušelo implementovat mnohé standardy, které se neuchytily, což je IMHO celkem jasná a pádná odpověď na tvou otázku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím. Čili něco, co budou promovat jako killer feature nového Xboxu, nechá Microsoft zahynout, aby se pak mohlo psát, že ray tracing na Nvidiích byl k ničemu. :D

Vývojáři koketují s ray tracingem už od počátku 3D grafiky. Teď mají první použitelnou implementaci, která má dostatek výkonu i pro realtime rendering.

Na to, aby dostali realisticky nasvícenou scénu, je použití ray tracingu jednodušší cesta než všechny efekty, které ray tracing umí od přirození, fejkovat přes rasterizaci. To je důvod, proč to budou dělat, to je důvod, proč ray tracing v grafice neskončí v propadlišti dějin.

A ne, fakt to vývojáři nezavrhnou jen kvůli tomu, že když se to zapne, tak to na první generaci karet s podporou RT shodí framerate o 40 %.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Promo a reálné přijetí bez pobídek jsou dvě naprosto rozdílné věci. Možná tě to udiví, ale já RT upřímně fandím - ale ne ve formě proprietárního marketingového klacku, který "má promo." A stejně tak tvrdím, že HW na RT ještě nedozrál. Je možné, že konzole uvedou nějaký gimmick, který bude fungovat zčásti jako plnotučný RT, ale to bude zase jen vějička na "jitrnici, jakou svět neviděl."
Problém dnešního RT je totiž ten, že vývojáře nutí napsat/udělat hru prakticky dvakrát - pro RT HW a ne-RT HW, což je v drtivé většině případů možné jen přes sponzoring. A to je zase ono "promo," které v důsledku vytváří potěmkiádu s "podporou/nepodporou" přesně ve stylu RTX her, které jsou dnes, skoro rok po uvedení HW, všehovšudy tři.

A to se bavíme o nvidii, s jejími miliony na účtech a prakticky monopolní mocí - tedy v podstatě ideální případ. Takhle to prostě nefunguje a nikdy fungovat nebude. Pokud si myslíš, že to píšu proto, že to je práce nvidie, jsi na omylu. Píšu to proto, že tenhle styl rozbíjí PC hraní, alespoň takové, jak jej chápu já.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Promo je u každej väčšej fíčury. AMD nemalo promo keď si u seba riešili Mantle? Neukazovali sa vtedy nárasty výkonu, ktoré neboli nikdy dosiahnuté všeobecne v praxy? Nerobilo AMD promo keď na popud G-Sync, urobili prezentáciu Freesync na ktorej krásne zavádzali (a nikomu z kritikov NV to vtedy nevadilo)? Nerobili promo tejto technológii aj neskôr keď sa zaviedla do desktopových monitorov? A teraz sa nebavíme o tom, ktoré promo je väčšie, ale proste marketing je všade a robia ho všetci.

"Možná tě to udiví, ale já RT upřímně fandím - ale ne ve formě proprietárního marketingového klacku, který "má promo.""

Každá technológia má promo. Okrem toho RTX je postavený nad DXR. A práve ten DXR implementujú vývojári do svojich engine-ov. RTX sa dostane síce do pár hier kým s podporou DXR nepríde aj AMD či Intel, ale komu to má vadiť keď dovtedy bude Turing jediný, kto má implementovanú HW podporu DXR? Keď s takou podporou príde AMD, tak budú hry s RT optimalizované aj pre nich. NV v pár z nich dostane niečo výkonovo navyše ak sa dohodne ešte aj na podpore RTX, ale opäť čo je na tom zlé? To, že budú mať majitelia grafík od NV nejakú menšiu výhodu na náklady NV? Fakt toto niekomu vadí? Zo súčasnej práce, ktorá sa vďaka NV rozbehla, bude neskôr ťažiť aj AMD a Intel. Nebudú musieť začínať od nuly. Prečo v tom vidíš iba ten marketing a promo? Veď to ani zďaleka nie je iba o tom.

"Problém dnešního RT je totiž ten, že vývojáře nutí napsat/udělat hru prakticky dvakrát - pro RT HW a ne-RT HW"

Nebude treba písať hru 2krát. RT sa aktuálne používa iba na pár špecifických efektov v renderingu. A rendering je len jedna súčasť vývoja hry. Takže niektoré efekty sa naimplementujú 2krát, ale drvivá väčšina tímov pracujúcich na hre týmto nijak zvlášť ovplyvnená nebude. Takže určite krajšia grafika neznamená zlý príbeh. Tímy, ktoré riešia príbeh, vytvárajú herné prostredia, postavičky, objekty, herné mechanizmy pracujú paralelne s programátormi, ktorí implementujú rendering.

"Pokud si myslíš, že to píšu proto, že to je práce nvidie, jsi na omylu."

Vyzerá to tak, že je to kvôli NV, pretože nikdy takto neargumentuješ voči AMD. Vždy je to iba pri niečom čo robí alebo rieši NVIDIA. Nikdy som ťa nevidel napísať voči niečomu od AMD, že je to nepoužiteľné, mŕtve alebo že to nikto nechce a je to zbytočné. A pritom všetko s čím NV prišla a s čím sa snažila podporiť predaj ich GPU boli voliteľné efekty, ktoré si každý mohol vypnúť keď sa mu nepáčili alebo keď mal pocit, že žerú moc výkonu. Nikto hráčom ich používanie nenútil a aj tak niektorým vadilo, že iní majú niečo navyše. Ja v tom žiadne rozbíjanie PC hrania nevidím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- FS/AS/VRR byl od začátku otevřený tedy dostupný i pro NV ;) ale jinak pokud bych se držel časové osy, tak VESA přišla s funkcí v které NV zahlédla potenciál a udělali si vendor lock-in řešení a AMD jen v rychlosti využili standard VESA(pro eDP) a následně se rozšířil i do klasických monitorů/TV jak volitelná položka adaptovaná novým standardem(HDMI/VESA).. fakt nevidíš ten rodílný přístup ?
- ne nebudou protože DXR je částeně obcházeno a volá se přímo HW (obchází se API) a v ten moment to bez podpory vývojářů s kterou se nedá v budoucnu počítat nebo "hacků" v ovladačích AMD nebude šlapat (což bude mít dopad na výkon)
- problém bude asi v tom, že AMD ti to nabídne v ceně a ještě jako otevřený standard :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdiel vidím. Otázka je, prečo musela AMD trignúť až NVIDIA s GSync a neurobili to skôr a z vlastnej iniciatívy. A prečo zavádzali pri prezentácii, kde ukazovali, že majú to isté ako NV aj keď nemali?

"ne nebudou protože DXR je částeně obcházeno a volá se přímo HW (obchází se API) a v ten moment to bez podpory vývojářů s kterou se nedá v budoucnu počítat nebo "hacků" v ovladačích AMD nebude šlapat (což bude mít dopad na výkon)"

Ano. To je pri použití RTX. Do engine-ov sa ale pokiaľ viem implementuje DXR a RTX sa potom už rieši ako nadstavba pre NV. RT v aktuálnych hrách určite na budúcom HW AMD s podporu RT bez úpravy nepôjde. To mi je jasné. Ale vzhľadom na to, že aktuálne AMD žiadnu podporu RT nemá a ktovie kedy bude mať, tak na tom nevidím nič zlé. Keď tu taký HW AMD mať bude, bude sa RT v hrách optimalizovať aj pre nich.

"problém bude asi v tom, že AMD ti to nabídne v ceně a ještě jako otevřený standard"
AMD karty citeľne zdražili už teraz a to bez podpory RT. Ale veď NV karty podporujú otvorený štandard DXR. Tak ako ho bude podporovať AMD. To mám brať ako výhodu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- nejsem si vědom, že by tvrdili něco o tom, že mají to samé jako NV .. takže tvůj dotaz je zavádějící
- NV to udělala z vlastní iniciativy, protože v nápadu VESA uviděli potenciál a udělali z toho vendor lock-in řešení (je fakt, že v AMD to nikoho nenapadlo, ale jejich HW už byl na FS roky připraven, protože správně implementovali standardy, které vydal VESA )
- jakmile se část DXR kvůli optimalizaci obchází přes NV primitives a nedodělá se ani fallback layer, tak je to prostě neuniverzální implementace a ostatní (pokud budou chtít) to budou muset řešit dalšími hacky a emulací .. no vidíš a ty to DXR prezentuješ jako něco "otevřeného" akorát se nepoužívá jak má ... takže AMD/Intel může přijít s čímkoliv a bude se muset prát s vendor lock-in řešením od NV :) tvá prezentace současného nasazení DXR je pak zavádějící..

bavíme se o všeobecně :) a je nad slunce jasné, že RT jde počítat na čemkoliv CPU/GPU(AMD nemá podporu DXR toť vše) >> většinu příspěvku věnuji jiným funkcím a ty si vytáhneš RT jak alibistické :), ale dobrá vzhledem k tomu, že pro vývoj se používá uzavřená platforma NV, tak to není otevřené a získává tak konkureční výhodu a je jedno jestli ve výsledku použije DX11,12 či Vulkan ..ano nemusíš znovu psát, až to bude mít AMD, tak se to začne optimalizovat a psát více univerzálněji..

- AMD ti neořezala pamět a přinesla 7nm +lepší poměr výkon/cena (až na to RT) vyšší náklady a nižší cena než NV :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ja som netvrdil, že budú mať to isté ako NV. Iba to, že budú tiež podporovať DXR. Ako, to už je na AMD. Veď je to to isté ako s akoukoľvek súčasťou DirectX. Každá z týchto firiem si podporu DX implementuje podľa seba. Ak by išli ako cez kopirák, tak by mali úplne rovnaký HW s rovnakými plusmi a mínusmi. Ale tak to nikdy nebolo.

2) Fallback layer DXR je implementovaná. Ak by nebola, tak by nešlo v hrách zapnúť DXR pre non-RTX grafiky od NV. To AMD nemá implementovanú podporu ani pre túto možnosť, inak by DXR vo vychádzajúcich hrách išiel aj na ich grafikách.

3) AMD neprinieslo 7nm. To priniesli firmy ako TSMC a Samsung. AMD začala s menšími čipmi, takže sa jej prechod na nižší výrobný proces asi oplatil. Ale nebojím sa o to, že keby mala NV zo 7nm ekonomickú výhodu, tak by na tomto procese čipy mali tiež a nevyrábali by 750mm2 čipy na 12nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z predpovedí od jedného zamestnanca NV vyplýva, že plnohodnotný RT tu nebude skôr ako za 10 - 15 rokov. Myslím, že spomínal rok 2035 na začatie používania Path Tracingu. Dovtedy zrejme bude RT využívaný iba na podporu určitých efektov a stále hybridne s rasterizáciou.

"RT byl využit minimálně a hlavně jako eye-candy (BF5), nebo jako marketingový nástroj, kde ne-RT zobrazení bylo záměrně zprzněno (Metro) a zároveň ceny za grafiky schopné této akcelerace byly o dost vyšší, než bylo zvykem."

Aká je tvoja predstava využitia RT mimo eye-candy? RT sa používa hlavne na úrovni renderovania obrazu kedy má prínos vo vyššej vizuálnej kvalite. Keď si dosadím v tvojom výroku za RT slovo rasterizácia, tak mi z toho vyjde nezmysel a pritom ide o podobný nástroj.

" Pokud je motivací finanční injekce od nvidie (nebo AMD), nedopadá to většinou dobře. Implementace je násilná a leckdy proti smyslu vývoje her. Typickým příkladem budiž Mafia II a tehdejší podpora fyziky."

Je tu jeden veľký rozdiel. Fyzika v Mafii II v podobe GPU@PhysX nebol štandard na rozdiel od podpory DXR, ktorý je súčasťou DirectX. Taktiež má podporovať RT aj najbližšia generácia konzolí a detto Intel a AMD v ich grafikách. NV ich akurát predbehla.

"Z toho mi vyplývá, že RTX je už dnes mrtvé."

Toto snáď čítam na všetko čo NV kedy vydala a stále od tých istých ludí. Akákoľvek technológia od NV je mŕtva. Častokrát ešte skôr ako reálne víde na trh. A že má RT nulový prínos k hrateľnosti? Aký prínos k hrateľnosti majú AA, AO, tiene, odlesky a iné grafické fíčury, ktoré jediné čo robia je, že vylepšujú vizuálnu stránku hier? A ktoré sme v hrách kedysi nemávali? Nepamätám sa, že by niekto tvrdil na akúkoľvek implementáciu týchto fíčur, že je mŕtva alebo že by od nich niekto čakal vplyv na hrateľnosť.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na tomto webu v diskuzích to máš Marku pořád dokola. Vše od Nvidia je špatné, drahé a vše od AMD skvělé nebo se to omlouvá. RT se chystá do plno titulů, kartu s výkonem např. 2070S si člověk nekoupí na rok, ale na 2-3 a za tu dobu si efektů užije dost. AMD nabízí za podobnou cenu jen výkon bez tohoto přídavku a to je zase bída dle mě. Někomu to ale nevysvětlíš. Ať si každý koupí co chce, ale taková moudra o mrtvých technologiích apod. jsou prostě jen plácání.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Aká je tvoja predstava využitia RT mimo eye-candy?"
pořád se tu oháníte realismem, tak si odpověz sám ;) a že se to schválně "naleští/vylepší", aby to bylo přitažlivější je právě ten eye-candy "termit" :) a přitom bodobného výsledku se dá dosáhnout i samotnou rasterizací (aby ne když RT v současném provedení není tak úplně RT v pravém slova smyslu)

btw v reakci na zmínku minecfrat s RTX se opět NV ukázala :) jako vždy poupraveno k obrazu svému, aby RTX ON vyniklo, ale i ten základní Minecraft bez RT nevypadá tak blbě jako v tom demu a existuje mnoho "packů", které vypadají "úžasně" (na minecraft):)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je moje představa: no, třeba on ten Q2 vyrazil poměrně správným směrem, byť to dnes vypadá jako hříčka. Naznačuju tím, že RT otevírá zcela nové světy plné zrcadel a hry světla a stínů - to je v hrách velmi dobře využitelný motiv. Problém je samozřejmě výkon a pokušení vývojářů upřednostnit právě eye-candies.

Ad Mafia: jenže tady je to jako přes kopírák. DXR zatím není užit v jediné hře, pokud vím. RTX sponzorovaný nvidií má 3 zářezy. A co se týká stínů a odlesků - pokud to není přehnané, tak stíny hrají se hrou, odlesky totéž. Postavička vojáka, schovaného v podloubí mešity na Mashtuur mapě (BF2) nešla dobře vidět už tehdy (bohužel člověk musel mít nastavenou vyšší kvalitu zobrazení), podobě odlesky slunce na kokpitu ve stíhačce... Ono to samozřejmě vypadá reálněji, ale ne proto, že to pouze "vypadá," ale proto, že to ovlivňuje samotnou hru a její vývoj, ovlivňuje to hráče. To je to, o čem píšu. Nejblíže tomu je Metro, ale jen proto, že (jak jsem už psal) odflákli (možná záměrně) neRT verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som to Metro hral. A môžem povedať, že táto hra vyzerá výborne aj bez RT. Nič odfláknuté na nej nie je. Proste je taká ako aj iné dnešné graficky výborne vyzerajúce hry. A RT aj to vylepšuje a posúva na ďalšiu úroveň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím , že jedinou chybou , kterou nVidia udělala , bylo to že RT cores tlačila do běžné herní karty a postavila na ní celý marketing nové generace karet. Těžko soudit kdo koho obelhal ,zdali vývoj chtěl mermomocí prosadit akcelerovaný raytracing a prosadit si tak zvýšení budgetu a ceny jádra. Či prostě bylo nutno inovovat čiště z marketingových důvodů , protože v hrubé síle produktů se nemusela nVidia moc o inovace snažit , když konkurence stále nenabídla konkurence schopný produkt . Buď jak buď , RT cores jsou něco co minimálně leze císařským řezem a kdo ví jestli bude ve stávající podobě životaschopné .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zase tu pár zelených trepe nezmysly a nemá ani šajnu o čo tu ide. ACC je určený ako simulátor. Väčšina online jazdcov dnes v sime používa buď triple screen teda 3x FHD, VR alebo wide monitory. Ja sám som minulý týždeň predal 34" a čakám na 50" curved. Naviac takmer nikto nejazdí pod 100 fps, teda ak na to má mašinu a snaha je o 144. Takže kunos dobre vie prečo robí to čo robí. Naviac bez ojebávky dlss ktorá rozmaže draho namodelované káry by rtx nechodilo vôbec, tak aký debil by to použil v simulátore. Naviac ak ideš 200 + km/h je ti prd jedno aké odlesky sa zobrazujú. Hrajte si svoje gamesy na 30 + fps a nám dajte pokoj nezmyselnou debatou o nezmyselnej technologii koženého saka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Silně pochybuju že ze všech lidí co si pořídí/hrají ACC jich většina (víc jak 50%) fakt má 3FHD nebo Wide monitor.....
Jinak samo že "odlesky atd" jsou tam celkem nanic ale to jsou ve většině akčních her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono v cz a sk určite, ale zvyšok sveta nie je tak chudobný....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cz a Sk patří mezi +-10% zemí s největším příjmem na obyvatele. takže ani omylem většina světa je naopak chudobnější...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

počet zemí a počet obyvateľov - kúpyschopných je zase iné číslo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I podle poctu obyvatel... Nejvíc lidí toziž žije v chudých zemích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"zase tu pár zelených trepe nezmysly a nemá ani šajnu o čo tu ide."
"Naviac ak ideš 200 + km/h je ti prd jedno aké odlesky sa zobrazujú."

Vieš ty vôbec čo je raytracing, keď už si si takto vyskočil (fakt nie je iba o odleskoch)? Nie každý potrebuje 100 a viac FPS. Niekto pred vysokým frameretom uprednostní lepšiu grafiku.

" Takže kunos dobre vie prečo robí to čo robí"

Keď sa s NV dohodli na podpore RT, tak vtedy zasa nevedel, čo robí? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

od r. 1997 sa zaoberám digitálnym videom a prácou v 3DsMax. Takže som niečo o tom počul.....
možno Kunos uveril sračkám a kecom NV. Takže tak

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A čomu mal podľa teba uveriť? Toto nie sú jednania 12 ročných detí, ale dospelých ludí, ktorí vedia čo robia. Kunos dobre vedel čo RT je a povedal by som, že mali dobrú predstavu do čoho idú. Rovnako ako vývojári BFV, Metra či SoTR. A ďalších. Viď linku od Adama vyššie. NV sa v tomto prostredí pohybuje už pár desiatok rokov. Keby jednali s inými firmami tak, ako si to niektorí naivne predstavujete, tak by už mali po firme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no vedeli do čoho idú, len nevedeli že to bude mať taký sračkový výkon. Končím debatu, je to marný, je to marný, je to marný.
ps. podaj prihlášku do NV, takého fanatika kožený kabát ocení a dobre zaplatí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"no vedeli do čoho idú, len nevedeli že to bude mať taký sračkový výkon."

:-) Jasne. NV im slúbila podľa teba čo? Že budú mať aký výkon? Takto podľa teba klamú každého a potom sa čo? Vyhovárajú? To sú strašné predstavy. Sa čudujem, že s tou NV ešte niekto spolupracuje.
PS: Ja nepotrebujem podávať prihlášku nikam. Tak isto ako nepotrebujem veriť kadejakým konšpiračným teóriám. Hlavne nie takým u ktorých sa autor presvedčil, že firmy medzi sebou rokujú podľa jeho detských predstáv. Potom je to naozaj marné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jednoduché nějaký nástřel dostali a u tak velkého čipu nepočítali s projevením úzkého hrdla, který degraduje výkon.. tzv. slibujeme kartu s určitým výkonem a xx Giga Rays a skutek utek(a neb obojí naráz dostanete v dalších generacích :) )
RT v podání NV byl od počátku koncipovaný jako výpomocný hybridní prvek pro rasterizaci(teoreticky by neměl mít vzhledem k vyhrazeným tranzistorům tak drastický dopad na výkon) ..ale to se v PR materálech pro masy nikde nedočtete >> NV prostě v první generaci nezvládla to co jim naslibovala >> ostatně to naznačují prvotní problémy s BF V a nutné vyladění/degradace kvality k dosažení jistého "sweat" spotu kolem 60 fps a opožděnému vydání RT podpory )

ani se nedivím, že ač se zřejmě snažili o implementaci s dostatečným výkonem, tak od toho ustoupili, protože výsledky byly neuspokojivé a očividně to dá zabrat i ostatním vývojářům ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takto sa to mohlo stať tiež. Tak isto ako že sa s NV na niečom nedohodli, mali svoje vlastné problémy a proste od pôvodnej dohody ustúpili. Nevidím v tom problém ani z jednej strany. Nie je to prvý krát. Myslím, že aj prvý Project Cars mal mať podporu pre GPU PhysX (myslím, že prach a dym mal byť riešený cez APEX Turbulence) a nakoniec z toho vzišlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře namazaný chleba pro fanAMDtic )

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

boze to je diskuze. me to cele pripada, ze RTX, ted berme 2080Ti, protoze ta asi jedina z cele RTX muze ´neco´ ukazat, je jen socialni lubrikant pro pocitacovou ´smetanku´ ktera vlastne o sobe dava najevo jen to, ze Heč, ja mam neco, co vy ne, vy chudinky si to nemuzete dovolit.. bez ohledu na to, ze cely ten humbuk je jen parodie na RT, bez ohledu na to, ze o to vlastne ani nikdo nestoji.. uz se opakuji, ale je to stejna situace jako v dobe PhysX. nikdo to nepotreboval, nikde to poradne nefungovalo ale bylo to super a cool! jediny kdo na tom vydelal byla ageia.. RT je super vec ale na to si jeste 20 let muzeme nechat zajit chut, soucasny HW na to zkratka nema...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

" ted berme 2080Ti, protoze ta asi jedina z cele RTX muze ´neco´ ukazat, je jen socialni lubrikant pro pocitacovou ´smetanku´ ktera vlastne o sobe dava najevo jen to, ze Heč, ja mam neco, co vy ne, vy chudinky si to nemuzete dovolit"

Kde takéto niečo vôbec vidíš? A odkiaľ berieš, že jedine RTX 2080 Ti môže niečo ukázať? Veď je to hovadina. Každá RTX karta je použitelná na RT. RTX 2060, 2070 a 2070S na FHD a zvyšné na 2K a to bez problémov.

"uz se opakuji, ale je to stejna situace jako v dobe PhysX. nikdo to nepotreboval, nikde to poradne nefungovalo ale bylo to super a cool"

Odohral som s GPU@PhysX väčšinu hier čo vyšla a fungoval úplne v pohode. :-) Len taká kontrolná otázka. Vydala podľa teba niekedy NVIDIA niečo, na čo by si nemohol povedať "nikdo to nepotreboval, nikde to poradne nefungovalo"? Či takto hodnotíš všetko od NV len z princípu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Vydala podľa teba niekedy NVIDIA niečo, na čo by si nemohol povedať "nikdo to nepotreboval, nikde to poradne nefungovalo"?
no musim zavzpominat..
co tedy vime o nvidii?
znicila 3DFx, ukradla SLI, vydavala tristne nespolehlive chipsety na AMD, falsovala vysledky 3DMark, pri uvedeni vykonnejsiho konkurenta uvedla kartu ktera prakticky neexistovala jen aby byla prvni, falsovala finalni parametry GPU po zverejneni recenzi, falsovala finalni takty karet v update driveru AŽ po recenzich, soudne vyhrozovala samsungu, vnucuje hernim studiim balicek GameWorks ktery zamerne poskozuje konkurenci, hmmm, chce to neco jineho..
v podpore directX je tradicne pozadu cimz jejich chipy rychleji starnou, maji statisticky vetsi poruchovost a jsou drazsi.. no ja fakt nevim, nechci byt za rudou hlavu ale nejak si sakra nemohu vzpomenout na prinos nvidii, tedy krome ´zdraveho´ konkurencniho prostredi....

ps.: PhysX jen koupila, nebyla to jejich technologie, jen ´dobre´ nakoupili..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

presne je to od havok https://www.havok.com/products/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja mel za to ze ageia ale uz je to tak daaavno a googlit se mi nechce

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo je od Havok? Nebodaj PhysX? Ten je ako píše amadjr od AGEIA, ktorá ale tiež základ pre PhysX kúpila od iných.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

omg HAVOK byl uz v Half-Life :D ty fakt nic nevis

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že viem čo je Havok. Na rozdiel od teba toto naozaj sledujem a nielen z pohľadu vojny medzi AMD a NV fanúšikmi. Môžeš mi ale vysvetliť ako ste spolu s Dudom do toho Havok zapojili? Nespomínal si vo svojom príspevku takže netuším ako sme od NV a všetkého čo podľa teba robí zle, skončili pri Havoku....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"nechci byt za rudou hlavu ale nejak si sakra nemohu vzpomenout na prinos nvidii"

Tak po tom čo si napísal, je dobré sa zamyslieť nad vlastnou citáciou. Už len ten PhysX čo nakúpila úplne prerobila a prekopala od základov. Nemá to nič spoločné s tým, čo predávala kedysi AGEIA. Urobili dosť práce. Ale to by si vedel keby si sa o to naozaj zaujímal. Takto všetko čo NV robí iba otáčaš na zlé. BTW aktuálne je pozadu s DirectX AMD. Pokiaľ viem, nemajú stále podporu DXR. Nezastarajú preto rýchlejšie?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

DXR jsou vsehovsudy 3 tituly.. teda 2, protoze quake 2 co bezel na DOSu vazne nehodlam brat jako hodnotny titul... ale krasne demonstruje ten vysmech, protoze ani 2080Ti neni schopna poradne a plynule rozchodit v RT hru, ktera behala jeste na pentium 1..
AMD RT zatim nepodporuje ale uprime, i kdyby jeste 5 let ne, nicemu to nevadi.. je to stejne, jakoby jsi tvrdil, ze AMD nepodporuje nove DX a to proto, ze nema nativni podporu PhysX... zamysli se.

dale, kdo kdy byl v DX prvni, takze
DX 9 ATi prvni
DX 10.1 amd prvni
DX 11 amd prvni
DX 12 amd prvni a o hoooodne.. teda pokud beres srovnani radeon HD 7000 s GTX 1080

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"ale krasne demonstruje ten vysmech, protoze ani 2080Ti neni schopna poradne a plynule rozchodit v RT hru, ktera behala jeste na pentium 1"

Behala tá hra na pentium 1 aj s RT?

"je to stejne, jakoby jsi tvrdil, ze AMD nepodporuje nove DX a to proto, ze nema nativni podporu PhysX"

Nie. Nie je to to isté. DXR je súčasťou DirectX. PhysX je niečo úplne iné. Nie je nad čím sa zamýšľať. Len si hľadáš argumenty ako aj iní tu, len aby si nemusel priznať, že je aktuálne AMD v niečom pozadu. Ale v pohode. Je to úplne jedno rovnako ako je jedno kto s akým DirectX prišiel prvý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

boze to je jak hlavou do zdi.. RT neutahne nic, zadna nvidia, ani megakill SLI RTX neutahne real RT.. bavit se o tom, zda par paprsku a stinu pribude ale zbytek sceny zustane puvodni, protoze to upocita sotva 100 trajektorii z miliardy realne pozadovanych je vysmech.. ale jestli ti to dela radost, nikdo ti nezakazuje nakup RTX karty, prosim pane..
dale, pokud se nemylim, zadny DirectX 12.1 zatim neexistuje a v uvedeni DX12 nic o RT nebylo.. co ale bylo, je vyuzivani AS shaderu paralelne, coz ma za nasledek navyseni vykonu.. nejsem si uplne jist ale toto je vec, kterou chce uuuuplne kazdy na svete, neni to jen vysada jednoho/dvou titulu a neni to podmineno vyrobcem.. tedy je, nvidii to porad nefunguje a neopravila to od dob GTX 680.. tohle vidim jako zasadni a ne par odlesku ktere, mimo jine, lze vypocitat i bez RT cores.. tady mas video renderovane realtime s vegou 56 ktere, promin, ale vypada lepe nez cokoliv aktualniho s RTX.. https://www.youtube.com/watch?v=1nqhkDm2_Tw

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

" nejsem si uplne jist ale toto je vec, kterou chce uuuuplne kazdy na svete, neni to jen vysada jednoho/dvou titulu a neni to podmineno vyrobcem"

A predsa sa to použilo v pár tituloch, v ktorých si to presadila AMD. Nie fakt AS nemá taký vplyv ako si myslíš. Niektorí vývojári sa dokonca nechali počuť, že sa im to nevyplatí pretože pri veľkom úsilí z toho vytiahnu tak 10% výkonu navyše. Ďalej NV podporuje AS už od Pascalov. U Pascalov nie tak efektívne ako AMD (v tomto mali riešenie naozaj lepšie), ale od Turingov nie je problém ani v tom.

"RT neutahne nic, zadna nvidia, ani megakill SLI RTX neutahne real RT"
Samozrejme, že nie celoscénový a plnohodnotný RT. To neutiahnu grafické karty ešte minimálne 15 rokov. Takže sa má čakať podľa teba 15 rokov, kým to nebude výsmech? Fakt vadí pokrok len preto, že nie je od AMD?

"tady mas video renderovane realtime s vegou 56 ktere, promin, ale vypada lepe nez cokoliv aktualniho s RTX"

To demo nemá úroveň ani RTX v BFV, nie ešte v Metre alebo SoTR. Nemá mať ako pretože Vega56 ako aj iné non-RTX grafiky sú na RT nepoužiteľné. BTW dúfam, že vieš, že to demo išlo s Vegou56 v 1080p30 a že jeho vývojári tvrdili, že v takej kvalite by to s grafikami s HW podporou RT ako sú tie s DXR zvládli vo vysokých frame-och v 4K. Keď už v tomto nevidíš rozdiel, tak potom neviem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

omg, myslim ze muzu ztracet cas lepe nez diskuzi s tebou.. muzes si mackat pindika u par odlesku a predstavovat si, jak je to super, me to tak nepripada a kazdy komu to super nepripada je podle tebe AMD fan boy.. takze radeji budu tedy hrdy AMD fan boy nez poslouchat ty keci a dej nam pokoj, trollit muzes i jinde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"muzes si mackat pindika u par odlesku a predstavovat si, jak je to super, me to tak nepripada a kazdy komu to super nepripada je podle tebe AMD fan "

A kde som niečo takéto napísal? Ja nemám predsa problém s tým, že si niekto o RTX myslí svoje. Jediné s čo mi vadí sú tie reči okolo aké je to zbytočné, mŕtve a nemalo to ešte prísť a podobne. Veď je to nezmysel. A AMD fanúšik predsa si. Veď si prečítaj svoj príspevok na to, keď som sa ťa pýtal na to čo podľa teba urobila NV dobre. Jediné dobré z teba vyšlo to, že je aspoň konkurencia. To by som si nedovolil povedať na žiadnu z firiem AMD, NV či Intel. Všetky ťahajú vývoj dopredu. Tak o akom trolení to rozprávaš?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu se nad tím rozčilovat, tady je prostě situace vždy nahrávaná již od autora k podpoře AMD. Oni mají fandové radost, konečně něco nemělo takový drive, takže to můžou pomlouvat a oni jsou vlastně za RTX karty vděční. Kdyby Nvidia navýšila pouze hrubý výkon, tak už se tu o AMD možná ani nebavíme. Nvidia využila svůj obrovský náskok a dovolila si ve správný čas kdy nemá konkurenci uvést novou technologii. A teď se tu bude probírat jedno studio, které odmítlo implementovat RT, protože nemají prostředky. Zatímco jsou venku dema z dalších velice zajimavých titulů s podporou RT, ale to zde prostě nikoho nezajímá. Tady je hotovo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mi to tak príde, že to niektorým prišlo vhod. Ani si neviem predstaviť čo by písali keby aktuálny RT bol od AMD a NV by jeho podporu nemala. :-) Aj tak mi je to v podstate jedno. Keď už hrám, tak väčšinou iba na PSku. Na PC si púšťam hry už iba kvôli grafike, pretože ma vždy bavilo sledovať progres v tomto smere.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jsou prostě fóra a naše IT scéna, která potřebuje psát tímto stylem, aby si právě získala pozornost takovými přestřelkami. Jen to jim udržuje sledovanost. Takže je dobré se sem jít zasmát, trochu se nahecovat, ale jinak přínos nulový. Všichni vědí, že AMD nic proti Nvidia delší dobu nemá, ale to je ta česká soudržnost, kdy se snaží tlačit menší firmu výše a doufají v zázračné ceny. Konkurenční prostředí je samozřejmě potřeba a není na škodu, že Nvidia zvolnila a dala se trochu jiným směrem. Pro IT nadšence je to konečně něco nového a určitě to ocení víc, než že se budou přetahovat o jednotky fps ve hrách. A ostatním co musí mýt vždy kartu za 8k a každý rok potřebují 40% nárust výkonu, těm nebude nikdy nic dobré.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak nemá. Má přeci novou RDNA architekturu a vyrábí na 7 nm procesu. To jako není nic. Důkaz technologického náskoku to je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- double post -

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste si toho nevšiml, možná je vám to jedno, možná jste za to rád, ale nVidia již několikrát v historii vynaložila nemalé úsilí na to, aby AMD poškodila a to nezákonným způsobem.
V takové situaci stojím vždy na straně toho slabšího.
A vzhledem k tomu, že se nVidia dlouhodobě neštítí chovat jako hovado, dá se předpokládat, že v tom bude pokračovat. Už mnohokrát se jí to vyplatilo.
Takže resumé? V očích kriticky smýšlejícího člověka je nutné nVidii brát za nevěrohodnou firmu. A může si za to ta firma sama a to bez ohledu na to, jak dobré produkty mají.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme som si všimol pár takých útokov. Naposledy to myslím bol pokus vyšachovať AMD grafiky zo zabehnutých značiek výrobcov GPU. Pokiaľ myslíte takéto chovanie, tak vtedy súhlasím, že to nebolo košér. Ja sa tu nebavím ale o NV ako o firme, ale celá diskusia je o RT a rozhodnutiu vývojárov ACC z pôvodnej dohody s NV odstúpiť. Takže kriticky zmýšľajpci človek berie NV (a nielen ju) s rezervou, čo ale neznamená, že všetky kroky tejto firmy má posudzovať na základe kadejakých konšpiračných teórií, ktoré nedávajú zmysel, len preto, že v minulosti sa NV o niečo pokúsila. Herní vývojári sú ich partneri s ktorými sa navzájom podporujú (propagujú svoje výrobky). Nie sú to ich vazali s ktorými si NV či AMD robí čo chce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já vám rozumím. Problém je, že si informace tohoti typu lidé pochopitelně spojí s nedůvěrou k dané firmě - je to konec konců důsledek praktik nVidie.
A je zbytečné se dohadovat, jestli o tom ACC vědělo, nebo ne. To ví jenom zúčastněné strany.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"a dovolila si ve správný čas kdy nemá konkurenci uvést novou technologii. "

"Novou..." :-p https://www.imgtec.com/blog/powervr-gr6500-ray-tracing/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Väčšina z nás predsa vie, že Raytracing tu je s nami už pekne dlho a nový nie je. Nová je ale jeho implementácia na RTX grafických kartách a tak by som chápal aj Thomasov príspevok.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

omg ....Behala tá hra na pentium 1 aj s RT?
Nie ale nebehá s rt ani o 20 rokov neskôr, ha, ha, ha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akože nejde pustiť? Ako si myslel, že nebehá? :-) Pretože som videl pravý opak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nedělej nechápavého .. ta hra opravdu neběhá nějak ladně

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://babeltechreviews.com/rtx-quake-ii-iq-and-ultra-performance-with-...

Výkon vo FHD (priemerné FPS):
RTX 2080 Ti - 92.1
RTX 2080 - 70.4
RTX 2070 - 60.7
RTX 2060 - 48.3

Výkon v 2K (priemerné FPS)
RTX 2080 Ti - 54.1

Ak toto nie je v pohode na plne renderovanú hru s RT s prvou generáciou GPU, ktorá má pre to HW podporu, tak potom neviem čo znamená ladne. Len to ukazuje to, čo tvrdím stále. S RTX 2080 Ti a RTX 2080 si s RT v pohode zahráš v 2K. S RTX 2060 a RTX 2070 zasa nie je problém vo FHD. O 4K sa pri aktuálnej generácii kariet nemá zmysel baviť.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele Marku, mozna by jsme meli byt korektni i na druhou stranu...to je hra, ktera nejspis jede "1000fps" dneska prakticky na cemkoliv. Zrovna tohle vydavat jako ukazkovy priklad toho, ze prvni generace RTX muze plne implementovat RT efekty...jako technicke demo a prislib do budoucnosti je to supr, ale vydavat to za nejakou bernou minci, to asi ne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to ani neberiem za bernú mincu. Je to predsa iba ukážkové demo pre prvotnú plnohodnotnú implementáciu RT. Reagoval som na ludí vyššie, ktorí ale tvrdili, že Quake 2 nebehá dobre s RT ani dnes. Pričom na plné detaily vo FHD má najslabšia 2060tka 48FPS a 2080 Ti 92FPS a v 2K má 2080 Ti 54 FPS. Čo je podľa mňa bezproblémové. Takže som písal iba o tomto deme.

Ďalšia vec je implementácia RTX v doteraz podporovaných hrách. Výkon sa pohybuje takto:

Shadow of the Tomb Raider
1080p a priemerne FPS
2080Ti - 88.5
2080 - 71.4
2070 - 60.2
2060 - 51.8

Bez problémov so všetkými RTX kartami v teste.

1440p a priemerne FPS
2080Ti - 63.3
2080 - 48.5
2070 - 40.5
2060 - 33.0

2080 a 2080Ti úplne bez problémov. U RTX 2070 sa to dá ešte tiež s zahrať a s RTX 2060 už to nie v tomto rozlíšení použitelné.

Battlefield 5
1080p a priemerne FPS, RTX low
2080Ti - N/A
2080 - 87.7
2070 - 75.8
2060 - 68.0

1440p a priemerne FPS, RTX low
2080Ti - N/A
2080 - 69.0
2070 - 58.5
2060 - 50.5

Ide o RT na low, pri ktorom bez problémov v týchto rozlíšeniach všetky karty stíhajú. Tu ale naozaj platí, že rozdiely musíš hľadať lupou. Oplatí sa jedine RT na Ultra. Výsledky s RT na Ultra som si požičal odtiaľto:

https://www.pcgamesn.com/battlefield-5-nvidia-rtx-2080-ti-ray-tracing-pe...

1080p a priemerne FPS, RTX Ultra
2080Ti - 76 (ultra zvyšok)
2080 - 52 (medium zvyšok)
2070 - N/A
2060 - N/A

1440p a priemerne FPS, RTX Ultra
2080Ti - 63 (ultra zvyšok)
2080 - 46 (medium zvyšok)
2070 - N/A
2060 - N/A

2160p a priemerne FPS, RTX Ultra
2080Ti - 43 (ultra zvyšok)
2080 - 35 (medium zvyšok)
2070 - N/A
2060 - N/A

Takže opäť 2080 Ti a 2080 bez problémov 2K a dokonca s prižmúrením oka aj 4K (minimálne 2080 Ti). Odvodením kľudne môžem povedať, že 2070 a 2060 v pohode zvládnu FHD s RTX Ultra a Ultra nastavením hry.

Metro Exodus
1080p a priemerne FPS, RTX high
2080Ti - N/A
2080 - 80.6
2070 - 67.1
2060 - 49.5

Bez problémov všetky karty.

1440p nemajú, pretože kvôli Titanu Xp sa im to neoplatilo robiť. Takže si požičiam testy odtiaľto:

https://www.techpowerup.com/review/metro-exodus-benchmark-performance-te...

1440p a priemerne FPS, RTX Ultra
2080Ti - 66.9
2080 - 51.4
2070 - 41.7
2060 - 32

2160p a priemerne FPS, RTX Ultra
2080Ti - 34.6
2080 - 25.4
2070 - 21.1
2060 - 15.9

Takže 1440p v pohode od 2070 a vyššie. 2060 je opäť iba na FHD (ale bez problémov).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mne tady chybi porad jedna vec. Kdyz si predstavim, ze bych byl majitel RTX 2070 a vydal ranec za takovou kartu, tak pro 1080p si ji nekoupim. Ted neberu nejake profi E-Sport hrani. Na FullHD staci 1660. 2070 je karta uz pro 1440+p hrani, a tam to teda moc smysl nedava, krome Metra. Aspon to vypada z toho co jsi postnul. Ac se na to divam zleva nebo z prava, tak mi porad vychazi, ze ten RTX vykon v tech hrach, pro danou cenovou kategorii a rozliseni nesedi. Snizovat si rozliseni monitoru nebo pouzivat dodatecny upscale ve hre, abych si zapnut RTX nedava smysl. A nejde ted ani o to, jak hodne NV na zacatku kecala nebo ne. Jednoduse to nesedi. Az ten vykon bude priblizne stejny, aby to behalo aspon tech 60fps v danem segmentu karet a odpovidajiciho rozliseni, tak bych rekl, ze uz je to v praxi nasaditelne, do te doby, mi to prijde porad jako technicke demo, ktere slouzi k nafouknuti marketingove bubliny prodeju jeste za "neseriozni" priplatek na zacatku.
Tim netvrdim, ze uvedeni RTX NV je chyba. Uricte je to pozitivni krok. Jen mi prijde, ze zpusob jakym to bylo a stale je prezentovane z jejich strany neni korektni a neodpovida realite pro tuhle generaci jejich RTX grafik.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen tvá úvaha, která nemusí sedět. Proč by nemohl někdo koupit třeba i RTX 2080 na FHD, dnes jsou v módě 144Hz panely, takže se určitě výkon neztratí. A pokud si člověk umí věci promyslet, tak pak má i výkon s RT na pohodu. Do toho hodně věcí pořeší G-Sync, kdy už člověk nemusí být tak vysoko s fps, aby mohl hrát plynule. Takže bych nechal na každém, možností je více a nechápu proč by si každý měl pořizovat monitor s vyšším rozlišením, pokud nechce větší úhlopříčku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

rozdíl v rozlišení FHD/2,5K/4K poznám i na 24" :) ale i tak se dá předpokládat, že člověk co si koupí velmi drahý HW bude chtít něco víc než FHD a co teprve BFGD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nezpozchybnuji normalni vykon RTX, ani jeji ucel, za koupi treba vyssich fps, i kdyz si uprimne myslim, ze rozdil mezi 60fps a 144fps asi kazdy neoceni a lidi co si koupi kombo 1080p 144Hz a 2070+ kartu je minimum.
Ja se bavim ciste o propadu vykonu RTX, ktery nedava smysl ani ve tve uvaze, protoze jestli mi klesnou FPS i ve FullHD na pulku, tak nevim, proc by si mel nekdo kupovat 144Hz FullHD monitor. To ze si RTX jako bonus nekde vyzkousi a rekne..hezky, nezpochybnuji, ale neznam zadny scenar, kde jeho pouziti v dane cenove kategorii dava dneska smysl a ani tvuj prispevek ho nedodal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skôr je to o preferenciách daného človeka. Napríklad u takého Metra by som v pohode hral v 2K aj na 4K monitore s RTX. Pretože tam mal výsledný obraz opodstatnenie. Na FHD by som už ale kvôli tomu nešiel (z 2K áno ale nie zo 4K). U SoTR by som si rozmyslel RT celkovo, pretože tam som si ani v deme nevšimol taký rozdiel, kvôli ktorému by som obetoval najvyššie rozlíšenie. BFV by som nehral vôbec, pretože tá hra ma nezaujíma. Do konca roka majú ale vyjsť myslím ďalšie 3 alebo 4 hry s podporou RT (ak bude táto podpora od release-u), takže bude viac dôvodov na rozmýšľanie či do toho ísť alebo nie. No a budúci rok Cyberpunk 2077 (okrem iných). To už je niečo, čo by niektorých ludí mohlo zlomiť. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pohode Marku, to zni rozumne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A on je RT v každé hře ? Navíc je to volitelná položka. Takže si v klidu vyzkouším dopad RT na výkon a pak se rozhodnu, jestli v dané hře nechám zapnuto a zda za to vizuál stojí. Je to jen volba, takže to použiji hlavně v dobře optimalizovaných titulech, kde to něco přinese. A pokud mám 144Hz G-Sync monitor, jsem připravený jak na nízké fps tak na ty vysoké. A rozdíl v plynulosti nad 80fps poznáš, to si piš. Nad 100 už to tak patrné není.

A poslední věc, ještě je málo her a vývojáři se s tím teprve učí, za rok už to může chodit o dost lépe a pořád mám tu možnost RT zapnout, což u podobné AMD karty nemám. Upoutávka na Watch dogs vypadá např. suprově s RT. Tady jde jen o to, že tento web neustále vytahuje info proti. O uvedených nových hrách nic, ale hned vytáhnout jedno studio, a podají to jako že je RT špatné. Prostě klasika zde. Navíc AMD nemá o tolik levnější karty, aby se zase obhájila teze, proč do RTX grafik nejít. Takže bych to nechal na rozhodnutí každého.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"A on je RT v každé hře ? Navíc je to volitelná položka."
.. a ty jsi odkud? :)) jestli chces mluvit uplne z cesty, tak prosim, ale na to nepotrebuji diskutovat. Pokud jsem ti sahl na tvou svatou kravu, treba si to RTX zaramuj a dej si ho nad postel jako obrazek misto Chucka Norise, mne je to ukradeny :) Ale mne nebavi vest diskuse s nekym, kdo semele dohromady 5 s 8 jen proto, ze vidi zelene, protoze mas pocit, ze vsichni ostatni tady vidi rude..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže už se dostáváš do své klasické náladičky, kdy začneš ostatním psát, že oni plácají a ty jsi v pohodě.. :) Tady jsi na diskusním fóru, tak musíš něco vydržet. Zpochybňoval jsi 144Hz monitor, tak jsem ti k tomu něco napsal. Pokud by každá hra měla RT efekty, které snižují výkon a nedalo by se to vypnout, pak by takový monitor asi smysl ztrácel.

A jinak se tedy do RT nenavážej, pokud se o tom neumíš objektivně pobavit. Stejně jako se tu lidé do toho navážejí, tak to můžu já s Markem obhajovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele ty v tom mas tak trosku gulas nemyslis? Placani blbosti by ti teda slo :))
Jestli jsi si jeste nestacil vsimnout, tohle je diskuse o RTX a jeho vykonu a jestli ma smysl, si k vuli tomu porizovat drahou RTX kartu.Ty do toho plynule zaplacnes 'pseudo argument' 144Hz FullHD monitor, na ktere to RTX nema vykon ani ve FUllHD. Tomu rikam "byt buditelem" :)) Pak to zalepsi tim, ze "RTX neni ve vsech hrach"..uzasny postreh :))
Hele sorry, ale tohle opravdu enni diskuse pro mne. Zkus treba JirkaK, nebo tak nekoho..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Monitor se do toho zatáhnul proto, že jsi zpochybňoval pořízení karty takového výkonu k FHD rozlišení. Takže asi už si ani nepamatuješ co jsi napsal. Tohle se tu bez tebe vůbec neřešilo. A jinak tu píše plno lidí co chce a ty se tedy pasuješ do role nějakého moderátora diskuze ? Akorát se snažíš být středem pozornosti, to je tak celé. Takže dál nereaguj a nesnaž se dál urážet, není to vůbec potřeba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"..a ty se tedy pasuješ do role nějakého moderátora diskuze ?"
Vsiml jsi si ty jeden "buditeli", kolik je tady mych prispevku z 234 celkove? Jasny moderator :D
Krome toho, ty jsi se nasackoval do diskuse mezi MM a mnou..tak mi tady neves dalsi bulinky na nos..a radsi se zamysli nad tim, ze jsi placnul blbost :)
"Monitor se do toho zatáhnul proto, že jsi zpochybňoval pořízení karty takového výkonu k FHD rozlišení. "
.. kdyz se nasackujes do diskuse o vykonu RTX a neprectes si jeji obsah, tak se nediv, ze placnes mimo. Misto, aby jsi se chytnul za nos, zacnes ze sebe delat chudacka, kterymu nekdo dalsi ublizuje. Jak typicke..
Jinak pro tebe specielne...pokud mam pocit, ze dotycny "mluvi od tematu, misto k nemu a nebo mele kraviny" a jeste do toho "utoci:, tak mne s nim diskuse nebavi a nemam v ni chut dale pokracovat, protoze to beru za ztratu casu. Tolik k tvemu "moderovani diskuse". Pokud si chces vesele fabulovat s nekym na stejne vlne, doporucil jsem ti JirkaK, ten je na to expert, s tim si pokecas daleko lip nez se mnou :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně to začíná připadat jako nedávné vypuštění technologií pro synchronizaci monitorů. Nejdřív Nvidia přišla s velmi dobře vypadajícím systémem, ovšem nemravně drahým, původně měl ten modul do monitoru stát asi $100, mám takový dojem, že to nakonec vylezlo (podle cen monitorů) snad na dvojnásobek. Pak představila AMD zjednodušený systém s horšími vastnostmi, který ovšem v praxi bohatě dostačuje, neprodražuje monitory a stal se kodifikovaným standardem. Dnes Nvidia do svých grafik dává synchronizaci podle normy od AMD a hrdě testuje, který monitor "vyhoví".

Teď Nvidia představila drahý a téměř nepoužitelný RT, AMD zanedlouho přijde s jednodušším RT, který asi nebude vypadat tak hezky, ale nebude žrát 60% výkonu, ale nanejvýš 5%, prosadí jej do konzolí a vydá ho se svými novými kartami, o čtvrtinu levnějšími. A protlačí jej do DirectX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neviem ako funguje gsync, ja mám vegu 64 a freesync monitor.na 75 Hz Na starom pc pri nočných závodoch a nebodaj za dažďa keď mi fps padli aj pod 40 to beží nádherne plynulo, vôbec nepostrehnem na obraze škubanie. Pred tým než som mal free sync to zaškubávalo, trhalo až ako slideshow. Mne úplne stačí táto technológia, ktorá naprosto dostatočne funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD zanedlouho přijde s jednodušším RT, který asi nebude vypadat tak hezky, ale nebude žrát 60% výkonu, ale nanejvýš 5%, prosadí jej do konzolí a vydá ho se svými novými kartami, o čtvrtinu levnějšími. A protlačí jej do DirectX"

Ale veď podpora RT už v DirectX je. Viď DXR. Myslíš si, že AMD pretlačí do DX nejakú svoju variantu API pre RT? To nemá zmysel. Urobia len svoju implementáciu DXR tak, ako si svoju urobila už pred rokom NV. AMD nemusí nič pretláčať do žiadneho štandardu. Okrem toho na DXR spolupracovala NV s Microsoftom. Fakt by som nečakal, že MS prerobí celé DXR len kvôli AMD.
Ďalej toto je len úplný začiatok RT v hrách. Bude potrebný oveľa lepší výkon na posuny dopredu. Žiadnych 5% dopadov na výkon nehrozí. Na konzolách môžeme už teraz zabudnúť na RT aspoň v takej kvalite ako je teraz na PC. Podľa mňa sa k tomu sa ani nepriblíži.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Vedle toho všeho je tu ale i pár dní stará zpráva od vývojářů Assetto Corsa Competizione (ACC), kteří si naopak v případě RTX dali zpátečku. Se slovy, že ray tracing nepatří mezi priority, od jeho podpory upustili, respektive ji odložili na neurčito. Dostupné zdroje jsou holt potřeba na důležitější věci."

Toto je info od vedle. Názor na trolling zdejšího autora zde v diskuzi ať si udělá každý sám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

četl jsi ten článek vůbec ?
btw reakce byla v rámci otevřené diskuze a vzhledem k mnohým failům ze strany NV je ten tzv. trolling poměrně trefný ..

MM pořád vytahuje k obhajobě RT jako "těžký" kalibr low lvl API a to si prostě nějakou reakci zaslouží :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Se slovy, že ray tracing nepatří mezi priority, od jeho podpory upustili, respektive ji odložili na neurčito."
Už jen toto jednoznačně ukazuje, že implementace byla plánovaná a vyjádření zdejšího autora v diskuzi je jen a jen vlhký sen jak opět pošpinit bezdůvodně Nvidii. Tečka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no každý tam vidí něco jiného vzhledem k tomu, že z článku nic takového nevyznělo a autor pouze polemizoval ohledně vyjádření MM, tak sis to jen špatně vyložil a jestli ti pravda připadá jako bezdůvodné špinění NV, tak prosím proti gustu žádný dišputát ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo je teda pravda v tomto prípade?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož jsi to určitě četl a tedy nereaguješ na to co bylo napsáno v této diskuzi, tak se musím zeptat. V kterém případě ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No-X konšpiroval v diskusii s teóriou o tom, že by NV prihodila ACC na zoznam podporovaných RT hier bez vedomia vývojárov tejto hry. Je úplne jedno aká bola dohoda medzi NV a vývojármi ACC, mne to príde úplne nezmyselné, pretože taký krok by im nijak nepomohol, akurát tak k negatívnej reklame. Petik to vyššie ešte zdôraznil citátom. Ty tvrdíš, že autor iba polemizoval na túto tému so mnou a že Petik by nemusel brať pravdu ako špinenie NV. Tak sa pýtam akú pravdu si mal na mysli?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale prdlajs tu konspiraci jsi vytáhl ty ;)
BURI: "a jeste se ukazalo ze nVidie o podpore kecala." >> pravda
MM: " Fakt si myslíš, že by NV dala na zoznam hry, u ktorých nebola dopredu dohodnutá o podpore RT?"
No-X: "Stejně tak mohu položit otázku: „Opravdu si myslíte, že by ACC slíbili podporu, a pak se na ní vykašlali?“ Pokud si položíme otázku, která z těchto dvou firem (ACC, Nvidia) má za svoji historii na kontě větší počet nepravdivých nebo zkreslujících tvrzení, bude vcelku jednoznačné, který scénář je pravděpodobnější."

v článku a ni nikde jinde nezmiňuje to co tvdíš ;) a když by došlo k nestranému soudu, tak tam se přihlíží na důvěryhodnost a tam jaksi NV ztrácí (o nic jiného No-Xovi dle mého ani nešlo a někteří v tom zase vidí velkou nespravedlnost a cítí se ublíženě)

btw Petik přišel s něčím od konkurence, která si ani nedala tu práci odcitovat originál a jaksi si asi nevšiml, že přímo v článku(který napsal No-X) je citace
"Naší prioritou je vylepšovat, optimalizovat a vyvíjet všechny aspekty ACC [Assetto Corsa Competizione]. Pokud by, po vyřešení našeho dlouhého seznamu priorit, úroveň optimalizací a pokročilost technologie umožnila plnohodnotou implementaci RTX, mohli bychom začít zkoumat tuto možnost, ale ze současného hlediska neexistuje důvod krást vývojářské zdroje a čas kvůli implementaci velmi nízké snímkové frekvence."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"No-X: "Stejně tak mohu položit otázku: „Opravdu si myslíte, že by ACC slíbili podporu, a pak se na ní vykašlali?“ Pokud si položíme otázku, která z těchto dvou firem (ACC, Nvidia) má za svoji historii na kontě větší počet nepravdivých nebo zkreslujících tvrzení, bude vcelku jednoznačné, který scénář je pravděpodobnější.""

Ešte zdôrazním:

"Pokud si položíme otázku, která z těchto dvou firem (ACC, Nvidia) má za svoji historii na kontě větší počet nepravdivých nebo zkreslujících tvrzení, bude vcelku jednoznačné, který scénář je pravděpodobnější.""

Z tohto mi vychádza, že je podľa No-Xa jasne pravdepodobnejšie, že NV si pridala ACC na zoznam hier s podporou RT bez vedomia vývojárov hry ako to, že ACC sľúbila podporu a potom sa na ňu vykašľala. Podľa mňa je to navádzanie na úplne najnepravdodobnejší scenár, ktoré je založené na tom, že autor vyčíta NV jej históriu (ktorá s tým, čo stalo s ACC nemá nič spoločné). To nie je žiadny argument pre aktuálny prípad. Takto si potom môžeš vymyslieť hocijakú blbosť a prezentovať to ako možnosť, lebo firma ktorej sa to týka má podľa teba viac čiernych bodov v histórii.

""a jeste se ukazalo ze nVidie o podpore kecala." >> pravda"
Pravda by to bola iba v prípade, že by sa ACC na zozname hier ocitlo bez vedomia jej vývojárskeho štúdia. Pokiaľ ale veríš tejto konšpirácii, tak prosím. Ja tomu neverím, je to podľa mňa nezmysel a myslím si, že dohoda NV s vývojármi ACC bola a v takom prípade NV o podpore RT nekecala. Že vývojári túto dohodu nedodržia (čo kľudne môže byť aj vinou NV) vtedy nemohla NV vedieť. Teda v čase kedy tvrdili, že ACC bude mať podporu RTX nekecali, pretože mali vtedy dohodu s jej vývojármi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- zase fabuluješ :) musíš to brát v daném kontextu o důvěře, kterou jsi nastínil ti No-x jasně řekl, že v momentě co budeme řešit věrohodnost jednolivých subjektů, tak NV jednoznačně prohrává vzhledem k její minulosti .. kdyby to myslel jinak(tak je se to tam snažíš napasovat ty, tak to zmíní i v článku)

- nevěřím jen vidím mohutný seznam a podpora nikde, takže má pravdu a je úplně jedno jestli věděli nebo nevěděli (tady není prostor pro okecávání a existují jen dvě odpovědi ANO - NE );) je možé NV něco přislíbí nedodrží a vývojaři ACC se na základě racionální úvahy rozhodli zrušit/odložit vývoj podpory RT (u závodní hry, která neprobíhá v členitých vnitřních prostorech si osobně myslím, že dopad na lepší vizuál bude úplně minimální)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že fabulujem. No-X jasne napísal, ktorý scenár z dvoch uvedených je podľa neho najpravdepodobnejší. A naformuloval si to tak, že mu vyšiel ten najmenej pravdepodobnejší scenár ako viac pravdepodobný než to, čo je oveľa dôveryhodnejšie. S týmto minulosť NV nemá nič spoločné. A keby sme sa chceli pozerať do minulosti, ešte sa nestalo nikdy, že by NV alebo nejaká iná firma sľubovala za vývojárov hry, že dodajú implementáciu niečoho, na čom sa nikdy nedohodli. A ešte verejne na veľkej prezentácii novej generácie GPU.

Keď sa pozrieš na ten zoznam, koľko z daných hier je už vydaných? Pokiaľ viem len pár a u nich RT zimplementovaný je. Okrem Wolfensteina. Čo je inak aj podľa mňa fail, že nemal podporu RT pri vydaní. Na začiatku u SoTR a BFV som to ešte vedel pochopiť, ale teraz je to fail, ktorý by sa nemal pravidelne opakovať.

"takže má pravdu a je úplně jedno jestli věděli nebo nevěděli (tady není prostor pro okecávání a existují jen dvě odpovědi ANO - NE )"

Jasne, že tu nie je priestor na obkecávanie. Vzhľadom na reálnejšiu predstavu, že vývojári ACC o tom vedeli, tak NV v tom čase nekecala. Spýtam sa takto. Ty sa a niekým dohodneš, že spolu niečo urobíte. Ty to potom prezentuješ na verejnosti a neskôr to kvôli niečomu druhá strana odmietne, kecal si (klamal si) vtedy na začiatku? Ja hovorím, že nie. Klamal by si iba vtedy, keby by ste sa nedohodli a ty by si prezentoval opak. Oprosti sa od toho, že ide o NV a predstav si to na sebe. Tvrdil by si aj v takom prípade to isté, čo teraz?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasně, že vidíš co vidět chceš :) vzhledem k dotazu co jsi položil Burimu, tak reakce No-X nevyzněla, ale co je nad slunce jasné, že NV v tomto případě posunula Blizzardí "coming soon" na novou úroveň :D

Pokud bych neměl jistotu, tak bych si takové velkohubé "prohlášení" vydat nedovolil .. takže ANO lhal bych, protože jsem slíbil něco co jsem nedodržel ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako hádky z doby kdy jeden výrobce podporoval dx12 či 12.1 a druhý eště ne ve výsledku to bylo taky jedno stejně všichni hráli na předcházející verzi "dx"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za týden vychází WoW Classic. Když přišel byl jsem malilinkatej kluk na střední co to hrál na free serverech. Dnes jsem si nakopl půl roku na ofiku abych mohl zavzpomínat z nostalgie na ty stovky hodin se spolužáky. Jsem zvědavej na tu grafiku a jak mi to poběží na RTX 2070 :D V nastavení jsou hodnoty 3/10 pro classic. Tak jsem to ohulil na plno. A když už se dávají RT efekty už i do minecraftu. Mohla by si nvidia udělat reklamu i s retro WoW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft ma fake RT pres externi shadery ale vypada to dobre. Chtel bych to videt na GTA5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je diskuse...
nicméně na podzim vychází prý s nejlepším provedení Doom Eternal - už to bude důvod pro spoustu hráčů pro nákup RTX karty. No a na jaře mnohé potěší nové Vampire kde hra světel a stínu s RT určitě vynikne, moc se těším .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V RTX bych videl prinos u "filmovych her". Heavy Rain,Beyond two souls,Detroit. Proste u her kde tolik nesejde na FPS ale na vizualu ano. Rvat RTX do strilecek je zhovadilost. A verim ze ve FHD si treba BF5 uziju s GTX 1060 stejne nebo lepe nez nekdo s RTX 2080 a RTX ON. Ten pokles FPS za to nestoji. A v rychlem boji to taky nepoznam. Dodnes se COD 2 nebo CSGO hraje na modernich PC se snizenyma detailama. Kvuli prehlednosti a kvuli FPS... Ale vydat znova hry jako Amnesia,Slender the arrival,Outlast atd s podporou RTX... to by spatny nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa týka mulťákov si myslím to isté. Ale u single player strielačiek nie. Vierohodnejšie a krajšie prostredie ťa vie viac vtiahnuť do deja hry. Aspoň u mňa to tak funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zopakuju to, co jsem psal už Adamsovi: tenhle přístup spolehlivě zajistí, že za rok vyjdou dvě "AAA střílečky" provařených producentů sraček (zdravíme EA a Activision) v bž-té iteraci, a samozřejmě v režimu nedodělaného bullshitu, protože veškeré zdroje a čas vývojářů padnou na vizuál a nikdo nebude řešit uvěřitelný příběh a herní mechaniku a v určitý okamžik nervózní managoři, sledující rostoucí výdaje, zavelí "za měsíc to jde ven, a je jedno v jakém stavu!"

Nikdo si nedovolí zariskovat, protože náklady jsou enormní, takže se sází na zavedené značky, zavedené herní principy = úpadek. Ale s přenádhernou grafikou. Výsledek je nezáživná konfekce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, čo píšeš vôbec nesúvisí s implementáciou RT. To, že hra nebude mať dobrý príbeh je problém tých, ktorí ho vymýšľali. Prípadne rozhodnutí, ktoré viedli k tomu, že sa firma sústredila iba na grafiku a zvyšok odflákli. Ale to už je na danej firme. Určite sú a aj budú hry, ktoré budú mať dobrý príbeh a aj peknú grafiku s RT. Bohužiaľ sa dnes vypúšťa takých prevarených AAA hier dosť aj bez RT. Najlepšie hry s príbehom, čo som v poslednej dobe hral boli Last of Us, Uncharted 4, Horizon: Zero Down a posledný God of War. Hry, ktoré mali jednak výbornú grafiku (na to, že išli na konzole) a aj výborný príbeh. A to si myslím, že vývojári týchto hier spotrebovali veľké množstvo času na optimalizáciu pre konzolu, aby z nej vytiahli to, čo predviedli. A nebránilo im to vytvoriť hru s výbornými hernými mechanizmami a príbehom, ktorý človeka baví sledovať a nie sa len ním bezducho viesť. Takže to, že EA, Activision, Ubisoft a iní vyrábajú prevarené hovadiny nie je kvôli tomu, že sa iba presúvajú zdroje na krajšiu grafiku. Ak by chceli, mohli by mať peknú grafiku a aj dobrý príbeh. Očividne sa to dá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, zatím to s RT vypadá jako s plně DX12 hrami...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.