Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus: 45W Strix Point je o 15 % rychlejší než Apple M3 Pro

45W Strix Point je o 15 % rychlejší než Apple M3 Pro ... teď ještě vědět jestli Apple M3 Pro žere 25 nebo 35W, dost dobře to nejde dohledat, ale na to, že to je defakto vylepšenejch 5nm (4nm) vs 3nm u Apple mi to přijde jako dost dobré, defakto to říká, že x86 má před sebou stále budoucnost ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem našel tohle, jak přesný to je, nevím:
During a Cinebench 2024 test, the M3 Pro on normal power mode used a max of 29w on the CPU & 17w on the GPU

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo byt. M1 pro 6+2C na CPU jde asi na 22W a CB2024 ma neco pres 600 bodu. Single.ma 107. Zitra by mi mel dorazit Surface Pro 11 s pluskem tak jsem zvědavý jaké skóre to udela v různých power režimech. Zatím se dá ale měřit jen spotreba celého stroje. Z toho co jsem viděl je nejlepší nechat nejnižší power limit. Vykon se moc nemění ale spotreba letí nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na celotýdenní idlování to stačit bude.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No ja ti neviem:

Ryzen: 4+8/24
M3 Pro: 6+6/12

Teda 2x viac threadov v prospech ryzenu

Ryzen: 45W
M3 Pro: cca 30W

Teda 50%+ spotreba

Ryzen: cca 5GHz
M3 Pro: 3.7-3.8GHz max, nikde som nevidel, ze by siel k 4.1 ako udava graf

Teda 50%+ vacsia frekvencia

A to vsetko pre 15% vykonu naviac. Mne to ako svetla buducnost moc nepripada (no hate)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo. Těch 30W má M3 Pro jen při použití CPU, když do toho zamícháte GPU, má taky těch cca 45W. Ale i kdyby... nejlevnější produkt s M3 Pro je za 60 tisíc, s tím Ryzenem ty zařízení budou tak o 20 levnější a ještě to bude mít víc paměti a větší úložiště. Jen to (zřejmě) nevydrží 25 hodin na baterku

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Bude možná taky problém se zvukem, haptickym touchpadem, thunderbolt porty. A nemusíš kupovat nutné M3. Před asi třemi týdny byly třeba 14" MBP s M2 v akci za 37. Já rok zpět v akci koupil M1 14" MBP za 40.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kefalín, a co si představujete pod pojmem "Haptický"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to vyhledej, pokud nějaký pojem neznáš. Haptika je hmat. Třeba "hmatová odezva", když klikneš. Máš pocit, žes zmáčknul tlačítko, ale k tomu nedošlo, jenom HW provedl vibraci takovým způsobem, že to tak působilo.
Já v tom takové terno nevidím, respektive necítím. :) Někomu to poskytuje jistotu "stisku".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Máš pocit, žes zmáčknul tlačítko, ale k tomu nedošlo"

Přitom to dole píšu, že se jedná jen o pocity. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj Intel je o pocitoch. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezesporu. Zde ovšem rozlišujeme další problematicky měřitelnou kategorii, kterou je "víra". U Applu na první pohled vidíme víru silnou, odhadem okolo 9/10, zatímco u Intelu je víra slabá, odhadem 2/10. To je velký problém Intelu, nedokáže pocitům dodat víru, že jsou skutečné, proto i tu haptiku často nervová zakončení vůbec nezaznamenají. :-/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nj, těžko se pak s někým bavit když nezná technologie, které se používají v laptopech.
Máš buď "diving" touchpad, tedy takový který se po kliku propadne a tím "klikne", což přeji úspěch tohle udělat na horním okraji.

Nebo máš hapticky, který má pevnou plochu, typicky skleněnou a třeba Dell XPS13+ dokonce nemá ohraničení. A má to tlakový senzor a vibrační motor, či dokonce více motorů, které poskytují zpětnou vazbu. Kliknout můžeš kdekoli stejnou silou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém není ve znalosti technologií.
Problém je ve zneužívání zavedených pojmů marketinkem k označování něčeho úplně jiného.

PS: Pro zpracování marketinkových žvástů používám jednobitový registr FIFO.
Překlad do jazyka českého: jedním uchem dovnitř, druhým ven.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Promiň ale haptic touchpad/trackpad není žádný marketing, touchpad/trackapd je zařízení, haptic = haptická odezva, opět běžně používaná technologie.

Vibruje ti mobil třeba při zmáčknutí tlačítka na onscreen klávesnici? nebo zavibruje třeba při doskrolování na konec, nebo reaguje vibrací na nějakou akci? To je "haptic".

Možná bude fajn kouknout na kdejakou recenzi mobilu, kde často tu haptickou odezvu recenzenti hodnotí, v implementaci bývají rozdíly.

Jinak nejlevnější laptop s haptickým touchpadem na trhu s Windows je Microsoft Surface Laptop 7 se Snapdragonem, za 30 tisíc. Nic levnějšího ve světě Windows haptiku nemá, mívá to třeba Dell XPS13+, který má plochu pod klávesnicí dokonce jako jednolitou skleněnou desku a touchpad tam vůbec není ohraničený, na pohled, jako by tam nebyl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do ted jsem zil bez haptickeho touchpadu. Ted jsem ale prozrel, prodavam svoji 16'' ziletku a jdou koupit Surface :))
Long live ARM :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že ty ty bleeding edge technologie v laptopu, který ti jen idluje využiješ. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Načo sa tu snažíš upozorňovať na cenu M2 v v akcii, keď tá má polovičný výkon? Si osprostel, alebo si taký už od narodenia?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Netuším o jakém polovičním výkonu je řeč?
M2 Pro má v CB24 cca 800 bodů, M3 Pro má cca 1050, pokud, tak je to 1/3 výkonu níž. V Cinebenchi, v reálném použití ten rozdíl bude daleko menší. Pro toho komu přijde M3 drahé, je lepší koupit M2 nebo dokonce M1, pořád to jsou skvělé stroje a mnoho lidí reálně nepozná žádný rozdíl ve výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho bude ještě Apple pro M1/M2 Macy vydavat nove major verze MacOS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud je oficiálně prodává, tak se posouvá konec podpory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude mít smysl řešit až zruší podporu Intelu. Což nebude dříve než příští, přespříští rok.

Ale když vezmu logiku mnohých diskutujících, kteří tady chtějí pooužívat možná ještě W7 15+ let starý OS, stejně jako W10 cca 10 let staré, tak takoví jsou v pohodě ještě tak 12-15 let. Předpokládám ale že už budou dávno používat novější HW.

Jinak M2 MBP vyšel v lednu 2023, M3 MBP v listopadu 2023

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a windows v sebe, ktory vieme ako funguje, resp nefunguje

Taktiez, ja nereagujem na cenu, ale na tu slubnu buducnost, ktora aspon mne tak nepripada. Ale kazdy mame na to iny nazor

Btw premiove znacky (nie lenivo a pod zberba) stoja tiez dnes poriadne peniaze, ak chces mat nieco lepsie ako plastove telo bez pouzitelneho touchpadu a bez displaya s vygrcanymi farbami

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy nepotrebuje premiovy stroj. Kdyby Apple nabizel i NB za 200 EUR, tak jo, to by to mozna mel x86 nahnute.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prave, preto nechapem tieto porovnavacky, ze ryzen mozem mat za 500/800€. Mozes mat, ale kvalitkou bude na mile daleko

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V jaké cenové hladině byly MacBooky s butterfly klavesnicí, prokazatelně to na kvalitku nestačilo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby Delly/HP/Lenova/ASUS/Acer/... neměly problémy nezávisle na cenové třídě. PS: Ta klávesnice je opravitelná samodomo ultrazvukovou čističkou. Kamarád to dělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V jakej cenovej hladine su delly, ktore uz 4r (mozno biac) nevedia fixnut praskajuce repraky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč dělat něco co nikdo nechce? Apple dělá nejprodávanější laptop na světě a chvíli ho prodávali tolik, kolik třeba ASUS prodal od všech modelů dohromady.

Je fajn že si může vybrat někdo kdo chce hračku pro děcka za 200, nebo kdo chce normální laptop za 1000-2000 dolarů. V té kategorii samozřejmě najde nejen Apple, ale třeba Samsung, Dell, HP, LG, Microsoft... a určitě nejen ti umí udělat výkonově stejný nebo horší, hůře vybavený, hlučnější s menší výdrží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jaky notebook ma Apple za 200?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V téhle ceně seženeš jeté MBP někde cca 2014-2015.

Můžeš vyzkoušet Apple Refubrished store, třeba tam něco takového najdeš, i když tohle už apple asi dává rovnou do recyklace.

A ne, nový levněji než za 900 od Apple neseženeš, ale za těch 900 dostaneš nejprodávanější laptop na světě, což svědčí o jeho kvalitě.

Můžeš ještě zkusit 3rd party prodejce kteří mají ještě M1 MBA a typicky jde za nějakých 700-750 dolarů. Což kdybych měl jen tuhle částku, tak to je první laptop na který se budu dívat. Nic tak kvalitně zpracovaného v té ceně neseženeš - zvuk, slušné IPS s high PPI, Thunderbolt porty, biometrika, nulový hluk, 12-13h na baterii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis tech 25hodin ve spacim modu, nad ktery tady nekteri baterkove onanuji?
:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lenze Cinebench Multicore netestuje GPU a M3 nezdiela power budget medzi GPU a CPU. Cize stale len 30W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl byste updatovat svou ználostní bázi dat.
CB24 testuje i renderování pomocí GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cinebench multicore??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tam vidím jen nějaký základní 3D engine:

> Cinebench 2024 utilizes the power of Redshift, Cinema 4D's default rendering engine, to evaluate your computer's CPU and GPU capabilities.

Pokud chceš skutečný test GPU, tak na to je třeba Blender. Akorát pozor, pokud máš NVidia GPU - její OptiX natrhne všemu prdel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by mě mělo zajímat že Apple nebo ARM neumí SMT/HT? Btw spotřeba a výkon neklesá rovnoměrně, takže pokud budou mít oboje nastavený CPU na 30W klidně ten výkon může být srovnatelnej, určitě nebude o 50% nižší. Mě to teda jako světlá budoucnost přijde na skoro o stupeň horším procesu, minimálně naprosto žádný důvod přecházet na ARM a zabejvat se nekompatibilitou a virtualizací stejně tak na Mac, zaplatit 3x tolik a zase používat virtualizaci. Kolik her si na tom zahraju? Konzolista nejsem takže mít doma notebook Mac a stolní Win? Mám rád Android takže dokopy k čemu mi sakra bude další nekompatibilní zařízení do domácnosti? Už tak mám defakto tři .. Win/Ubuntu/Android ... dejme tomu, že switchnu to Ubuntu za OSX ale co z toho krom přestřelené ceny jako budu mít? Že mi to vydrží na baterku 2x tak dlouho? Ok ale jen dokud to nezatížím a když TDP nastavím stejně tak při práci vlastně vůbec. Ne rozhodně nevidím žádný náznak že moje x86 minulost nahrazuje ARM budoucnost, sorry jako ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kto ti radi, aby si to kupoval? Bavime sa o vykone a “svetlej” buducnosti

Ak nemas co do diskusie, naco komentujes?

A kludne priskrt ten ryzen na 4ghz a 30W tdp, potom uvidis tu “svetlu” buducnost

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak nemám co do diskuze, nerozumíš psanému textu? Čím mě to má přesvědčit ke koupi? Cenou? Nekompatibilitou? O pofiderním lepším výkonu bo Ryzen na 30W bude mít tak o těch 15% nižší výkon na o stupeň horším procesu co teď M3 Pro vede? Co to má jako uživatelům x86 nabídnout? Pokud vlastně nic, jen ten dobrý pocit že mám jabko, tak prostě vidím světlou budoucnost x86. Tečka :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mas nejaky dokaz, ze ten ryzen na 30W bude o 15% nizsie? A co frekvencie? 😂

A ano, tesme sa, ze 45W cpu v multicore je o 15% lepsi, ked ma o 50% vyssiu frekvenciu a 2x tolko threads 👍 a to este neporovnavali voci M4

Ziadna svetla buducnost. Tecka

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Strix Point 12 jadro MT na 5GHz@45W a 4GHz@30W? Ty si uplny blazon mimo realitu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V com? 😀 pise sa o svetlej buducnosti lebo nejaky cpu so vsetkymi moznymi konfiguracnymi hodnotami, ktore dosahuju hodnotu 50-100% je lepsi az o 15%

Tak obmedzme ten cpu na rovnaku f a tdp a uvidime

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pro, my omezíme frekvenci a nastavíme stejné TDP a ty omezíš ALU ;) A uvidíme :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale vypni SMT a uvidime 😉

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a jsme u toho :D prostě jaká smysl má vypínat na CPUčkách cokoli když jsou navržena každý tak trošku jinak? Prostě x86 svědčí vyšší frekvence, SMT, Armu zase vyšší počet ALU. Když vykleštíš to co tu architekturu dělá architekturou dostaneš zbytečného eunucha :) Já prostě vidím, že x86 nezaostává jak se nás tu už 10 let snaží ARM příznivci přesvědčit, takže má před sebou pořád budoucnost. Jo kdyby to bylo na Intelu tak jsem už taky zlomil hůl velmi pravděpodobně, myslím, že AMDčku patří dík, že defakto zachránilo x86 život, ale zatím si ani jedna strana nemá moc co vyčítat. Apple trošku předbíhá novějším procesem ale taky si za to nechává netrošku zaplatit. Toť celé.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

😂 hlavne, ze ty chces odoberat ALU 😂 ale vadi ti vypnutie SMT, to mi staci

Ved prave, ze kazda arch je navrhnuta tak ako je, preto mi pride nezmyselne onanovat nad 15% vykonu, ked vidim, ze tie 15% sa dosiahli 2x vyssim poctom threads, 50% vyssou spotrebou a 50% vyssimi frekvenciami. Chces vediet, ktora arch je lepsia? Nezistis, lebo kazda je urcena na nieco ine a x86 by uz bolo na mile daleko ak by si to dal na rovnaku frekvenciu ako tie od applu

Ale ano, gratulujem amd, ze ich top cpu (sudiac podla nazvu) je 15% nad mid range cpu od applu 👍

Vdaka investiciam applu je tsmc tam kde je, z coho profitujeme vsetci. Vdaka amd je tu este nejaky zaujem o x86, kedze intel uz asi nic nespravi, dokym nevymenia snad vsektych vo vedeni.

Vo vysledku si kup to co vyuzijes

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ok, ale chybi ti tam jeste jedna promenna a to je vyrobni proces. Apple jede na 3nm, coz je porad o generaci pred AMD, ktere jede na vylepsenem 5nm aka 4nm.
Ale jinak osuhlasim, ze kazda platforma ma svoje. Apple jede svoje a funguje mu to. Ma svoje uzivatele, mz svoje vyhody a nevyhody, ktere se daji nejak quantifikovat. U SG X a obecne ARM on Win uz bych si tak jisty nebyl, ze je to spravne orechove v nadchazejiich 5 letech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple ide na tom horsom n3 procese, ktory az taky posun nepriniesol (pokial pamat neklame). Az m4 bezi na tom lepsom n3 a tam vidiet riadny posun voci m3

Vo vysledku, aj keby bezali na horsom, vela to nezmeni. Taka m2 pro je defacto +- to co m3 pro a bezi na horsom procese (n4, ale ak sa nemylim, horsi / menej vyladeny nez to co ma amd)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A koho zajímá jakým procesom to bylo vyrobeno, kolik to má ALU, kolik big.LITTLE jader to má, jestli je tam nějaké SMT nebo není a frekvence na kterých to běží?

Důležité věci z pohledu Franty uživatele jsou:
- jestli to vůbec udělá stanovený úkol
- za jak dlouho to udělá
- jestli mu na to bude stačit baterka

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale sak vy stale vytahujete proces, ale zrazu ti nevadi 😂 tak sa rozhodni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) nebyla to moje maličkost, co zmínila litografický proces
2) stejně to nepomohlo
3) předběžně to vypadá, že to nepomohlo ani Intelu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2) v com nepomohlo? Ze 24 threadov top cpu v amd lineup so 45W TDP ledva predbehlo 12 threadov mid-range cpu orientovaneho na baterku so 30W?
3) Intelu nepomoze ani 1nm proces a kvantovy pocitac

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2.1) Se někdy podívejte kolik procesů je spuštšno v idlujícím OS.

2.2) Vám se někdy povedlo dosáhnout 100% nárůst výkonu použitím SMT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2.1) co to ma spolocne s danou temou? Macos ich ma tiez vela a neje taky lekvar ako win s nabusenym 16 jadrom

2.2) nie, ale tych 50%+ vykonu to da navyse 🤷‍♂️ vidiet sme to mohli pri intelu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SG X má svoje výhody proti AS. Předně ovladače GPU (poslední verze OpenGL, OpenCL a Vulkan) oproti Parallels nebo VMware (Parallels má snad jen OpenGL 3.x). Za druhé je to nativní Windows (pokud děláš většinu času ve Windows, tak proč ho nemít přímo, odpadnou některé problémy - u těhle zařízení se vším připájeným např. jen jeden OS na disku a v RAM). A ty aplikace, např. hry, i když se emulují, tak fungují "sami od sebe", nemusíš jako BFU nic instalovat nebo dokonce platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nejaka novinka, ze pro korektni srovnani CPU musi behat na stejne frekvenci. Zejmena, pokud jde o zcela rozdilne architektury....

Pokud chceme srovnavat architektury, tak CPU na stejnem procesu a se stejnou spotrebou. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne, ze tu su takmer vzdy porovnavacky intelu a amd na rovnakej frekvencii, aby ste kus pohonili ego 😂

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím přišli kluci a (oplácané) holky z Intelu.
Aby ukázali, že jsou alespoň v nečem lepší.
Moc dlouho jim to nevydrželo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doslova tu boli clanky od no-x o tom. Netvar sa, ze o tom nevies. Ach jo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jseš ignorant bez hlubších znalostí.

Začalo to v dobách, které nepamatuješ.
Z těch profláklejších (médii porpíraných): P rating

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis doby tak rok dozadu? 😀 no jo vy amd fanboys ste zaujimavi. Vzdy si najdete vyhovorku len aby vase milovane amd vyzeralo lepsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš rok pře tvým početím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz nevies ako zaujat 😀 ach melkor, najvacsi fanboy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám jen 192cm.
A už nerostu. Pouze nabývám na vážnosti.
Pravděpodobnost, že se najde někdo větší, není zas tak malá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naberas na vaznosti, ale aj, povedzme to tak lahko, demencii 🤷‍♂️

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnavani IPC, vykonu na jadro, perf na watt atd jsou uplne standartni srovnavaci metriky. Taky pouzite vyrobni procesy (nebo spis jejich odhad) je nebo aspon ma misto v technickych diskusich.
To ze ae to pak vyuziva k vyhode nebo nevyhode jako argument urcite strany je druha vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to odebírání ALU psal recesně právě jako poukázání na tu absurditu něco oddělávat, snižovat a tak ... bo to prostě nemá logiku, protože když přidáš ALU nepřidáš frekvenci, když přidáš frekvenci nepřidáš ALU aby to nepeklo chleba ... mě osobně prostě zatím ARM nepřesvědčilo tak abych naň přešel, trpím ho v mobilech bo uznávám, že většinu času je prostě nečinnej a je lepší když baterka vydrží dva dny než den například. Pokud je dobře optimalizovanej kód tak na ten internet, mapy, navigace a různé blbinky je to prostě ideál. Ještě si ho dokážu představit u notebooku a naprosto s ním nemám problém v routerech a jeden čas jsem ho měl i v NASu ale tam už ho nechci bo jsem zlenivěl a prostě už nechci jen prostej storage ale používám i docker a další funkce a tam byl ARM už nahouby ... teď jedu na Atomech a už mě taky štvou, kdybych měl prašule tak jdu rovnou do už výkonějšího CPUčka pro NAS. Například ale Steam Deck je celkem povedená hračka a druhá generace bude zase o něco lepší, tam už bych ARM nechtěl bo právě ten ekosystém her je mě blížší pro x86, ALE zase co tak koukám u děcek, ty jedou hlavně mobilní blbinky na telefonech takže tam ARM klidně může být. Přesně jak píšeš, člověk kupuje to co mu vyhovuje, na co má, rozděluju jabkáče na dva tábory ... ty kteří to mají kvůli ekosystému a s těma jsem naprosto v pohodě a pak ty co to mají kvůli "nakousnutýmu jablku" a ty prostě neberu vážně, jako se vším v životě, někde rozum je a někde zase chybí :) Já jsem hlavně rád, že x86 nepatří do starého železa protože mě věrně provází většinu mého života a tak nějak doufám, že to s ním už doklepu :D ale jsem flexibilní člověk, za pět let třeba budu zase na cestě dál ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

x86 tu bude vždycky, i kdyby umřel Intel a AMD, resp. přeorientovali se na jiné architektury. Už jen tím, jak vypršávají ty licence. Za 7 let vyprší na AVX, o 2 roky později AVX-512 a tím x86 končí (nic víc už s omezeným dekodérem instrukcí nemůže nabídnout). To i spalovací auta umřou později :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomenul jste na maticové počty u Xeonů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty vás na PC netrápí. To jsou specializované procesory pro specializované servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina rozšíření x86 ISA šla nejprve do serverových nebo WS CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš ne. FMA pro floating výpočty držel v Itaniu a AVX-512 v Xeon Phi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete snad naznačit, že Itanium a Phi byly CPU pro desktop nebo ntb?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itanium mělo nahradit desktopové x86. Ale pak mu rybník vyfoukl amd64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak obmedzme ten cpu na rovnaku f a tdp a uvidime"

Tak teda omezíme i rozpočet tranzistorů na jádro, plochu křemíku na jádro a cenu, za kterou se to dá vyrobit taky? Nehledě na o jeden tier lepší proces. Ono tohle jaksi patří do stejné rovnice. Nejde vyďobat jen něco a na ostatní hodit bobek.

Každej, ať si vybere podle toho, cu mu víc vyhovuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnavas hw obmedzenie voci konfiguracnemu. Moj zamer bolo porovnat vykon na rovnakej frekvencii, tudiz vidis, ktora ma lepsie IPC

Ale vidim, ze to by muselo byt intel vs amd, aby to niekoto pochopil

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Až tě chytne touha napsat další příspěvek, dej si nejprve 5 minut pauzu, abys dal dohroady své myšlenkové procesy a napsal čistě, jasně a jednoznačně, cos to vlastně napsat chtěl. Bez 10 dalších příspěvků upřesňujících nebo popírajících ten původní.

Článek psal o výkonu.
Pokud se ti nelíbí srovnání absolutného výkonu a chtěl bys porovnávat IPC architektur, tak napiš článek porovnávající IPC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když brácha měřil embedded procesory např. v PDAčkách, tak zjistil, o kolik byly např. ty MIPSy rychlejší na frekvenci než Intel. Brzdila to maximální frekvence (byla by příliš vysoká spotřeba pro zařízení do kapsy) a rychlost RAM (po překročení CPU cache šel výkon hodně dolů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemozem za to, ze vase myslienkove pochody su nastavene cerveno a teda je pre vas tazke pochopit nieco, kde ta cervena nie je naj 🤷‍♂️

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou jedinci, kteří už nepotřebují berličky v podobě barevného vyjádření.

Vy mezi ně zjevně nepatřite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, kazdy sa prisposobuje okoliu, v ktorom posobi 🤷‍♂️

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vy s tím zjevně máte problém.

Logo AMD je zelené (resp. černá a zelená na bílém podkladu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne s tym ma problem cely server, kedze staci vliezt do hocjakej diskusie o intelu / nv a uz tam vypisujete o zelenych a modrych 😂 no jo to su tie klapky na ociach

A amd malo vzdy cervenu s nimi spojenu, kazda hra co mala ich sponzoring mala cervene logo amd, kazda lepka na ntb s amd logom je cervena

Ale chapem, stoj co stoj musis obranovat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. stoj co stoj musis obranovat .."

Vyhrát nad hloupostí nelze.
Ale bojovat proti ní se musí.

A k těm barvám log:
Intel - modrá
nVidia -zelená
AMD - zelená
ATI - červená
Jabko - duha

Zařízení, která vlastním a používám používají:
- CPU - Intel, AMD, ARM, MIPS
- GPU - Intel, AMD, nVidia

Ačkoliv mé oči mají několiv vad, porušený barvocit, šedý zákal, zelený zákal ani "vidění rudě" mezi ně nepatří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ati davno neexistuje, ak by si nahodou nevedel. A amd, ak ma podporu v hre, je cervenou.

Ved to, ze cez ten sedy zakal tazko mozes vidiet realne farby log v hrach 🤷‍♂️

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jaky ma smysl porovnavat IPC u rozdilnych architektur? Co kdyz architektura 1 udela za jednu instrukci vice prace nez druha?

Smysl ma porovnavat na stejnem procesu kolik energie se spotrebuje na provedeni takove a takove ulohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple fanouškům bych nezazlíval, že neví jak parní x86 mašiny fungují ... nemají haptickou odezvu, takže nemají budoucnost, smolík ... šach mat :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My máme parní stroj
Úžasné síly zdroj ...

https://www.youtube.com/watch?v=j2s3jcLwauo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde pořád někdo bere 3x vyšší cenu, nbeo i 2x vyšší cenu?

Fakt si někdo otevřete oči a porovnávejte stejné modely.

Ať si někdo vezme Sufrace laptop 7 se Snapdragonem který stojí v základu 30 tisíc a srovná to se Surface Laptop 6 s Intelem ve stejné konfiguraci RAM a disku, hůře vybavené zařízení stojí zhruba o 50% více, to samé platí při srovnáná Surface pro 11 se Surface Pro 10.

Nebo doporučuju srovnat ceny třeba Dell XPS13+, nebo Samsung Galaxy Book Edge... ty jsou v podstatě za stejné ceny, za jaké se to prodávalo dřív s Intelem/AMD.

Takže já jsem si rád zaplatil o třetinu méně za Qualcomm vybavený Surface Pro 11, žádnou virtualizaci na tom nebudu používat, ty dvě aplikace (TC a Audacity) co zatím nejsou na WoA nativně nevadí, běží parádně, a zbytek mi běží nativně pro Arm.

Dokonce si na tom budu moct zahrát hromadu her, byť na hraní jsem si to nekoupil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A dá se s tím časem i hračičkovat? Jako nahodit třeba dual boot a linux distra a tak nebo to mrkev dle Apple vzoru má locknutý na Win? Já ještě ARM Win v pařátech neměl, tak vůbec netuším krom obecných věcí, že nepřeložené apky musíš emulovat a že na hry to asi moc nebude bo softwarová podpora prostě není na úrovni nVidia či AMDčka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dual boot na Apple Silicon funguje už dýl, mraky distribucí, např. https://asahilinux.org/fedora/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizace tam je, na Windows ji občas používáš nevědomky (WSL2, Docker, sandbox, ...). V těhle generacích ARM ISA už pravděpodobně i nested virtualization (virtualicae ve virtualizovaném OS). Apple Silicon ji má od M3:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Konzolista nejsem takže mít doma notebook Mac a stolní Win?

Právě protože nejsi konzolista, tak máš doma vedle notebooku ještě PC s plnohodnotnou GPU (s "neomezeným" TDP). Je to stejné, jako když nahradíš daily car ojetým EV za pár šupů s dojezdem 100-200 km a necháš si kombíka/SUV spalováka na občasné dlouhé cesty. Nebo jseš jako ten jeden můj kamarád, co jezdil měsíc dlouhou dodávkou s naloženým lešením a tím pádem velkou spotřebou, protože by bylo pro něj moc práce to lešení vyndat a pak vrátit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak hry na Macu koukám nějaké jsou namátkově z mé knihovny Baldur's Gate 3 / Total Warhammer III, Crusader Kings III, Stellaris a i další mi Steam ukazuje, že jsou i pod Macem, takže toto beru zpátky, nějaké hry si na tom zahraju i když Baldury bych asi musel koupit znova bo je mám na GOGu ... nicméně bych se přitom finančně prohnul a je otázka jakou stolní Macy mají výkonou grafiku, bo už jedu 4k, ale předpokládám, že cena za srovnatelnej výkon 5950X - 7900XTX - 64GB bude místo cca 60k tak čtvrt mega.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stolní MACy s ARM procesory hlavně nepodporují přidání PCIe GPU, ty PCIe sloty tam jsou tak trochu na parádu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Funguje v nich úplně všechno kromě GPU, protože GPU potřebuje nějaký speciální funkce v CPU navíc a Apple Silicon je neimplementuje. On ani jejich BluTooth neimplementuje spoustu protokolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu na FHD Baldurs Gate byla potřeba M1, na 4k Max, tzn nějakých 36? 40? GPU jader? Detaily se dozvíš u vývojáře, mají to dobře popsané.

A Třeba MacStudio s M1 Ultra se dala koupit v akci třeba za 60k, takže zas tak hrozné to není. Ono v základu to má 32GB jako minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm. A co si na tom M3 Pro spustím kromě Mac OS?

Srovnávají se tu jabka s hruškama. Jak psala již jiná legenda tady před pár týdny, síla x86 je mj. v upravitelnosti a svobodě volby. Třeba mě osobně nezajímá vůbec ani Windows svět a to se vsadím, že většina zde provozuje Windows nebo právě Mac OS, mně vyhovuje obecně Linux a tak se při výběru HW řídím primárně tím, jak si s ním rozumí tučňák.

A zde v případě čipů od Apple je oficiální podpora = 0 a vše se tedy musí pořešit "klasicky" přes reverse engineering (https://asahilinux.org/about/ -> je tam patrná i česká stopa, zdravice Martinovi Povišerovi @povik), což stále není hotovo ani v RC verzi, tudíž Bůh ví kdy a stejně se zaměřují hlavně na M1, podpora aktuálních řad je opět v nedohlednu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opat, neriesime ci ti to dane ponuka to co chces. Ale o “svetlej” buducnosti co do vykonu. Preco stale treba odbocit mimo temu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já na tom spustím úplně vše co pouštím dnes na M1 Pro. Vše z toho si pustím i na Intel či AMD procesoru a na Snapdragonu X, který mi už zítra dorazí a buď si ho nechám jako druhý laptop, nebo zcela nahradí Macbooka. Teď mi chybí Windows, ale za půl roku za rok mi zas bude chybět MacOS...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pustit Windows ve VM na Macu je dost velký rozdíl proti macOS na PC :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nemluvím o virtualizaci.

Všechny aplikace které používám na MacOS běží i na Windows. Kromě Audacity mají dokonce všechny svůj nativní WoA build. Jediný rozdíl v SW je, že na MacOS používám ForkLift (jako FTP klient) a na Windows takhle používám Total Commander, ten ještě nativně pro Arm není.

Osobně nemám problém používat Windows, Windows on Arm ani MacOS, SW který potřebuji je na všech. Problém by byl jen u Linuxu, tam už to selže na absenci Office, OneNote, OneDrive..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já provozoval Excel + makra přes WINE na Linuxu už před 15 lety. Dneska jsou navíc ty aplikace i ve webové verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejně jedno, aktuální je M4 a než se Strix Point dostane do notebooků, tak tu máme M5 Pro, který bude o 300% lepšejší v uživatelském zážitku a bude to nejlepší Apple Silicon, který kdy Apple vyrobil. Navíc v kombinaci s Apple Inteligencí, PC svět je prakticky mrtvý.

M5 navíc vylepšuje grafický výkon o 555% v benchmarku. Došlo i na vylepšení práce s operační pamětí, která je unifikovaná, což ještě nikdo jiný nezkoušel. 4GB paměti na M5 je jako 20GB RAM na Windows.

Přiznejme si to, x86 je mrtvé posledních dvacet let.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Máte tam zásadní chybu. Grafický výkon se zvedne o 666% a bude to přímo ďábelsky rychlé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale na "dábělský" výkon stačí Applu 555 %. Oněch 666 by totiž neprošlo americkým veřejným konzervativním křesťanským míněním.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1170 u SGX odpovida Samsungu s 84-100 a 45W. O trosku mene dava Asus s 78-100 a 50W.
V obou pripadech bezi v neefektivnim pasmu. Skore kolem 800-850 plati pro 23W. Z ruznych testu vesmes nema smysl jit pres cca 30-35W. Nejvetsi efektivitu maji pluska.

Ja nakonec odpiskal Yoga Slim X a zitra mi v boxu pristane base Surface Pro 11. Form factor vyhral pred OLED a vydrzi baterky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a budes tam mit taky 256GB SSD a celych 16GB RAM? Neni tech 16GB zbytecne moc?
To jsem mel na notebooku, ktery jsem kupoval v roce 2018... :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně špatně, protože nejde o výkon, ale o uživatelský zážitek, ať změří Asus ten a uvidí se o kolik procent to Apple vyhraje!!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jako že někdo bude hodnotit uživatelský zážitek na W11 a dožije se večera? Ty si blázen.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Normálka. Každodenní "survival" běžného firemního uživatele... :)

Na druhou stranu, Kromě pádu hry Bioshock remastered na 10letém notebooku s Windows 10 jsem za posledních N let nezažil nějaký problém. Marně vzpomínám na cokoliv, co mi hodilo nějakou kládu pod nohy... Na Windows pochopitelně. Občas restart přes noc, když aktualizace, to je tak vše. V práci denní chleba na Windows 11 (Visual studio a Delphi 7). Visual studio má svoje vlastní issues, to bych nedával za vinu Windows. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akože firemný užívateľ nevie hodiť NB do dokiny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš připojit USB-C, bohužel většina výrobců zahodila spolehlivé mechanické replikátory portů a cpe USB-C doky, co mají v sobě extra mikroprocesor, vlastní firmware, nižší spolehlivost.

No a když se to USB-C na notebooku mechanicky rozbije, musí se měnit celá deska, protože je to super eko. Starší modely s kulatým/hranatým konektorem to měly tak, že napájecí konektor byl samostatný díl, co se do desky připojil kabelem a bylo snadné ho vyměnit. To samé by šlo udělat s USB-C, prostě maličká destička s portem + kvalitní flex kabel na konektivitu do desky, klidně i hodně krátký.

Šetřilo by to čas servisním technikům i výrobcům a nemuseli by pak držet hromadu osazených desek.

Ale asi to nevyšlo v nějakém korporátním Excelu, tak to tak není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dal som vám plus. Ale dúfam, že ste si všimli, že som napísal dock a nedefinoval spôsob pripojenia. Proste som bral aj ten klasický zospodu zacvakávací, aj ten USB-C. Bohužiaľ neovplyvníme spôsob mechanického pripojenia a výrobcovia sú hovädá, ktoré hádžu spotrebiteľom polená pod nohy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna UCB-C port je navržen tak, aby odešel na straně kabelu a ne na straně notebooku. Proto taky už přestal Apple dělat USB porty na samostatné destičce. Oni mají hodně statistik, však macbooky jsou taky jedny z nejprodávanějších notebooků na světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, o dokině nepadlo ani slovo. Řeč byla o "uživatelském zážitku", v nadsázce a s jemnou ironií. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakože po celodenní práci ve Windows 11 půjde spáchat sebevraždu?
Jo, to je možné.
Proto jsem Win11 nainstaloval jen na zkušební PC a dávkuju si to maximálně po 2 hodinách a vidíte, následky žádné. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

45W TDP (cize realne to maxuje vyssie) vs 29W strop a len 15% rozdiel a nazyvat to uspech... Zas sa len potvrdilo, ze sme na DIIT :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A na 17W GPU TDP v tom jablku si zabudol? Či to už nepasuje do hejtu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o tom, ze by Cinebench Multicore vyuzival GPU. Rad sa necham opratit, ak je to inak.
A M3 nezdiela power budget medzi GPU a CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

srovnáváš jablka a hrušky.
45W TDP Ryzenu = součet pro CPU i GPU
těch tvých 29W M3 je jen pro CPU část. Někdo uvádí, že má 17W pro GPU, pak to přesně odpovídá

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o tom, ze by Cinebench Multicore vyuzival GPU. Rad sa necham opratit, ak je to inak.
A M3 nezdiela power budget medzi GPU a CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To že M3 nesdílí (nerozděluje) TDP mezi CPU a GPU není chyba AMD. A za chybu to považovat lze, jelikož pokud nepotřebuji GPU, mám zbytečně omezený CPU a naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale komplet iná téma. Vyššie TDP / príkon má tiež kopu nevýhod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to chyba. Apple Silicon je procesor určený na práci, a ta je nejefektivnější, když se rozloží na většinu obvodů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je jeho chyba.. kdyz uz musi bejt napajeci obvody a chlazeni dimenzovany na vyssi spotrebu tak je jen hloupost vyrobce ze ji neumozni procesoru vyuzit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to u Intelu dopadlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co budeš říkat až to někdo otestuje s 30W TDP a zjistí, že rozdíl bude 0% :D při o stupeň horším výrobním procesu ... u AMD už se dlouho ví, že jeho síla je s nízkým TDP ... co pak budeš mít dál? :D A thready mě fakt nezajímaj, to že Apple nebo ARM neumí rozjet funkční SMT/HT je celkem jejich problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Este zniz frekvenciu a potom uvidis tie % ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to dělá samo.
Když nepotřebuje makat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pche, kiez by. Na wine tazko (odsledovane na 7800x3d)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by som hovoril? Pogratulujem AMD. Sam ho mam roky v Desktope. Dovtedy by bolo dobre neohybat fakty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

som rad, ze sa pri testoch riesi otazka spotreby.
pretoze tu roky behali testy s ofiko intel spotrebou, ktora ale v reali bola nasobne vacsia. A vypoved takeho testu, je viete kde ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a víme, kolik to opravdu žralo při nastavených 45 W? Nevíme. Každopádně AMD fandím a doufám, že to bude stát za to. Třeba někdy vstanu s blbou náladou a vylezu z tý zlatý jablečný klece a pak bych rád, aby bylo z čeho vybírat. Ve Strix Point vidím zatím největší naději.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.