Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus a Gigabyte nabízejí GeForce RTX 3090 s odstředivým chladičem

Odstředivý chladič sem neznal, mám referenci Vega56.
Hledal sem jak se chladiče zbavit (strašný hluk), koupil sem Morpheus II.
To je moje ponaučení, odstředivý chladič už nikdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl referenci 1080 od MSI a ta byla v klidu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem Morpheuse taky. Ale prakticky v Čechách není k sehnání verze na rx5700. Nejblíže na Slovensku a stojí to úplný nesmysl. To už za ty peníze nebo spíše méně, je kilovy chladič od Arctica s backplate a 3 větráky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V těch verzích Morpheus neni žádnej rozdíl, liší se chladičem napájecí kaskády, ale místo toho dáš malý pasivky.
Ten Arctic je šmejd, chladí desku s druhý strany a proti Morpheus je slabej.
----
Když se podíváš na videa, tak se s tim moc nemažou.
https://www.youtube.com/watch?v=W_0HG-iVJyE
-
Já sem použil oranžovej chladič za starý základní desky(myslej sem že to bude lepsí - možná je), ale pasivků je v balení dost
https://ctrlv.cz/BBK8
----
Klidně kup Morpheus II

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je tam myslím i jiná rozteč než u Vegy. A riskovat že to tam bude navíc haprovat o VRM se mi nechce. Už mám doma Arctica stejně. Toho co uchladi 200W. Bude to zajímavý experiment a zkusím udělat nějaké porovnání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať žije APU

Jeden větrák vládne všem, Jeden jim všem káže
Jeden všechny přivede, do tichosti sváže

:-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A někteří můžou připsat...do single channelu sváže :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odstredivku jsem mel na GF570, ale kupoval jsem to uz s tim, ze tam pujde Accelero Extreme ....
Hroznej leteckej motor to byl.

RTX 3090 Odstredivka Tezar Edition s vysokohorskou prirazkou!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, kdo to je ten "Tezar"....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ještě někoho může napadnout ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... treba tezare, servery, workstationy... vsude tam je blower radove lepsi a spolehlivejsi reseni nez nereference

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Těch výhod kromě již zmíněných je více. AIB karty (2,5;2,75,.. sloty) většinou kanibalizují vedlejší PCIe 16x(8x) sloty. Další výhodou 2 slotové blower je, že při osazení kratší karty vedle GK nejsou dík ní blokovány fany GK. Predikovatelnější odtah tepla z case při multi-GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepomůže tady prodlužovací kabel na PCIe ? Něco podobného jsem viděl při stavbě "placatého" PC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si přece nekoupíte domů. Ale do malého serveru kde není case řešený s tou konzoli plnou větráku jak z vrtulníku. To je teprve hukot. Takhle tu kontozoli mít ve středu skříně nemusíte. Několik karet vytvoří spolu s ventilátorem zdroje a případným dalším ventilátorem vzadu dostatečný průvan. Prostě si můžete složit server sami bez nutnosti kupovat dost drahé speciální serverové skříně..
Tak se nad tím tak neosklibejte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, ne. Ve skříni to tišší nebo podobně hlučné jako obdobně velký chladič s axiály taky nikdy nebude.

U těch karet není problém s hlučností větráku, problém je v tom, že to musejí všechno vyfoukat ven skrz žebrování s malým průřezem a na konci přes mrňavou záslepku. To je to, co dělá větší aerodynamický hluk a následně i vyšší celkovou hlučnost karty a je to i důvod, proč všechny tyhle karty hučí jako fén. A čím víc ta karta bude topit, tím větší hluk to bude.

Vybíráš si v podstatě mezi tím, jestli budeš ten horký vzduch od grafiky ze skříně tahat přes záslepky s dírou 10 × 4 cm u dvouslotu a 10 × 6 cm u tříslotu (a to ještě neuvažuji, že tam je nějaká perforace), nebo ho vytáhneš ven přes díry na (obvykle) čtyři 120mm nebo 140mm ventilátory.

Nebo jinak – vybíráš si, jestli budeš horký vzduch z grafiky foukat ven přes záslepky s dírou o ploše 40, resp. 60 cm², nebo přes díry pro ventilátory o celkové ploše kolem 420 až 550 cm².

Jediná podstatná výhoda, kterou to chlazení má, je vyšší tlak a odlišné proudění vzduchu. Díky tomu je ta karta blbuvzdorná a sama si zajistí dostatečný přísun vzduchu na chlazení. Když kartu s axiály strčíš do skříně bez větráků, tak se v ní bude škvařit ve vlastní šťávě. Když totéž uděláš s kartou s radiálem, tak si ten vzduch na chlazení prostě sama přes perforaci v bedně natáhne zvenčí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Ve skříni to tišší nebo podobně hlučné…“

Kde něco takového tvrdím? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, budeme slovíčkařit: „Nicméně rozdíl proti axiálním chladičům nebyl vždy až tak extrémní, jak se mohlo jevit z některých recenzí.“

Ne, rozdíl bude vždy extrémní.

(Nezvrhne se to teď do debaty o tom, jestli lze stupňovat výraz extrémní nebo jestli může být něco méně extrémní a více extrémní, že?)

BTW, i teze, že nižší lehký rotor s nekvalitními ložisky si je vymlátí dřív než těžký vysoký rotor s nedefinovanými nebo dvouřadými kuličkovými ložisky, stojí poněkud na vodě. A pokud jde o dvouřadá kuličková ložiska, tak ta bývají i v těch nízkoprofilových axiálech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„A pokud jde o dvouřadá kuličková ložiska, tak ta bývají i v těch nízkoprofilových axiálech.“

Kde tvrdím, že nebývají?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemá to smysl. Argumenty jak noha. Máš pravdu. U radiálů je problém s tím, že se to netestuje ve skříni, kde se projevuje výhoda výfuku. Čus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč bych měl argumentovat na příspěvky, které se pokoušejí vyvracet něco, co jsem nikde nenapsal :-) Tam není o čem argumentovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fajn.

„Nicméně rozdíl proti axiálním chladičům nebyl vždy až tak extrémní, jak se mohlo jevit z některých recenzí. “

Byl.

„Leckteré recenze totiž vznikají (či vznikaly) na hardwaru umístěném mimo skříň, kde se nemohla projevit výhoda výfuku teplého vzduchu ven.“

Při srovnání mezi testem ve skříni a testem mimo skříň to hraje marginální roli s minimálním dopadem na rozdíl v hlučnosti (protože výrazně vyšší hlučnost chladičů s radiálem je dána aerodynamickým hlukem)

„I ta měření hlučnosti, která probíhala ve skříni, netrvala vždy tak dlouho, aby se - jako při obvyklém herním použití - stihl vzduch ohřát a výhoda / nevýhoda vyfukovaného / cirkulujícího horkého vzduchu mohla ovlivnit výsledek. “

Při srovnání mezi testem ve skříni a testem mimo skříň to hraje marginální roli s minimálním dopadem na rozdíl v hlučnosti. (protože výrazně vyšší hlučnost chladičů s radiálem je dána aerodynamickým hlukem)

„Neprojevila se samozřejmě ani životnost, kdy nízké ventilátory mnoha nereferenčních karet nepojaly příliš kvalitní ložiska a jejich hlučnost se leckdy už po měsících provozu začala zvyšovat.“

Mnohé radiální ventilátory referenčních karet taktéž nepojaly příliš kvalitní ložiska, takže se jejich hlučnost začala už po měsících provozu zvyšovat.

„Nebyl až tak extrémní, z některých, leckterých, vznikají či vznikaly, netrvala vždy, jako při obvyklém, mohla, mnoha, leckdy, byly chápány, prakticky, podobné, plus mínus, akceptovatelné, kolem...“

Co věta, dvě, to jeden alibistický výraz, aby pak šlo rozbíjet argumenty s tím, že „jsem nic takového nenapsal, nikdy jsem netvrdil, že všechny, nikdy jsem neřekl, že je to tak vždycky.“

Fakt hodnotné informace.

A normální člověk si z takového textu odnese to, že recenzenti jsou idioti, kteří neumí otestovat grafickou kartu a zabili referenční chladiče s radiálními ventilátory, protože o nich vytvořili mylný dojem, že jsou hlučnější, než ve skutečnosti jsou. Well played.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

((: trolling is a art..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát je blbé, když to někdo dělá ve článcích, že?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fiha, 60 cm². Poradna dira.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jasný, Asus a Gigabyte vykoupili kvalitní ventilátory a protože karet 3090 budou vyrábět statisíce, nezbyly už do PS5 po SONY. Jak to do sebe hezky zapadá :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem nekolik nvidii GTX580 s odstredivym chladicem a nebyly nejak nesnesitelne hlucne, vcelku v poho. Zato GTX480 rvaly o dost vic.
Pak jsem nekde zchrastil 760 s radialem a ten byl snad jeste horsi nez 480, i kdyz to byla co do spotreby uplne jina liga...
Proste zalezi na tom jak se cele chlazeni (pasiv i vetrak) vymysli a nadimenzuje, radial opravdu nemusi znamenat ihned pruser.
Jo, zaslepky sly samozrejme hned pryc...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu verzi od Gigabyte jsem mel pred mesicem doma a sileny, mam rad chladice typu blower, ale tohle jsem nezral, vetrak tocil pri hrani 3800 otacek/min a myslel jsem, ze mi pocitac zacne levitovat :) sice teplota nebyla nejhorsi, okolo 70 stupnu, ale ani upraveni krivky otacek chladice nijak vyznamne nepomohlo. Pak jsem se docetl, ze je to server edition karta spise... Ted mam FE verzi a to je bomba :) Ale je tam Coil whine no :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti som niekde cital clanok, ze prave pouzitie medenych rebier je vo vysledku menej ucinne nez pouzitie hlinikovych. Aj ked to bolo teda u CPU chladicov s heatpipe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vzdy zalezi na provedeni.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A1_vodivost
Med vede teplo o cca 63% lepe nez hlinik pri zachovani prurezu. Je ale tezsi a o dost drazsi. Pokud je mezi zdrojem tepla a chladicim povrchem chladice minimalni teplotni spad (reknem pod 3 stupne celsia), tak zmena materialu nijak nepomuze (maximalne klesne treba na 2 stupne celsia :D). Vetsina chladicu nema problem s odvedenim tepla k zebrum chladice samotneho. Dobrou sluzbu delaji heatpiepe. Stejne tak jde snizit teplotni spad tim, ze se udela "teplovodic" vetsim prurezem.
Velmi vyznamnym parametrem chladice je ale chladici plocha. Ta pokud je mala, tak ani diamantovy chladic neni dost vykonny. Plocha chladice vuci vaze je vesmes lepsi u hlinikovych chladicu (hlinik je lehci).

Chladice, ktere jsou celo-medene jsou drahe a tezke. I presto maji relativne malou chladici plochu.
Chladice s medenym jadrem (intel) jsou uz uplnym marketingem/nesmyslem s nemeritelnym a nebo znedbatelnym bonusem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hi there, I found your blog via Google while searching for such informative post and your post looks very interesting for me.
http://www.dlfgurgaoncallgirls.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není lepší vodník, než takovéhle krkolomné vyfikundace? Notabene když to má větší tepelný výkon než procesor?
Pokud už někdo dá 50-100k za herní mašinu, tak tohle je zanedbatelná položka.

A kromě toho, nikdo z výrobců neřeší zanášení prachem, které je naprosto běžným problémem, když máte počítač v běžné domácnosti. Ani u chladičů CPU s jemňoučkými žebry nikdo nepočítá s tím, že to nepojede v laboratoři s FFP3 ale v místnosti kde je koberec, textilie a další zdroje prachu. O kuřáckém pokoji, kde na chladiči ulpívá jemný lepivý dehet, se ani nebavím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.