Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASUS ROG STRIX X399-E GAMING a AMD ThreadRipper 1950X v roce 2021

Doufam ze tu desku mas prisroubovanou o ten open-case.. ty kovove sloupky ktere jsou videt pod montaznimi otvory mi delaji... ponekud nevolno :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj vždycky to na ten pseudo-open-bench šroubuju, je to lepší, než kdybych tu desku nechal jen tak ležet na stole. Musím pořídit nějaký lepší, tohle je jen nějaké plexi s dírama víceméně :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo... kdysi za studentských let jsem měl celý počítač jenom "rozsypaný po stole" a zapínal to šroubovákem... :D To byly časy :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pf! To dělám doteď. :) jednu dobu jsem provozoval PC i v krabici od MB. Jen jsem vyřezal díru na IOshield. Bylo to ale něco lowpower, nejspíš nějakej Bay Trail napájený picoITX zdrojem.
Teď jsem měl "na krabici" i5-11600K a 5600G. Pokud se to zespodu pod socketem a VRM moc nerozpálí, je to celkem safe. Když si nejsem jistej, hodim mezi krabici a desku ještě pěnu co se někdy dává v balení se základní deskou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam jeden desktop jen desku a zdroj.. ono kdyz mate disk v M2, iGPU, wireless kb/ms, tak z toho uz nic necouha, krome napajeni, kabelu pro monitor, a kabelu do site :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já běžně testuju jen tak na stole a zapínám šroubovákem, ale je pravda, že domácí i pracovní PC je normálně ve skříni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím hůře nablízko a při špatným světle je to šroubovákem někdy problem trefit. Tak jsem si sbastlil z 5.25 záslepky, LEDek a spínačů ze starýho case pomocí vrtačky a tavný pistole epesní frontpanel... to je bohovský pohodlíčko. :) Jinak běžící PC rozsypaný po celém pracovním stole je zupa atrakce pro občasné návštěvy. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam LIAN LI PC-T60B pro jednu testovaci sestavu kterou odkladam (a strkam tam random karty):

https://www.softcom.cz/eshop/lian-li-pc-t60b-test-bench-black-cerna-atx-...

Nevyhoda je, ze jak to ma nahore tu pricku tak to omezuje vysku chladice a vyndavani desek, ale vice se me hodi funkce madla na prenaseni. Pri desktop-use by to tam mozna nemuselo byt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo něco takového jsem zvažoval, aby tam byl chycený i zdroj a nějaké držáky na ventilátory, ideálně takové ty ohebné, ale ještě jsem se k tomu nedokopal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ThR 1950X je i dnesni dobe solidni procesor, jestli me pamet neklame mel by jiz obsahovat ne vsechny ale jiste prvky z generace Zen+ ktera cilila na mensi latence v cache, co se tyce rizeni jader samotnych, existuje na to interni ovladac/oblbovac windowsího scheduleru ala CPPC2 od AMD, dale je tu tez moznost uzit externi ovladac/rizeni skrz software AMD Ryzen Master kde si to clovek seridi dle sve potreby na:

-Local(NUMA) -> v pripade ze chce hrat hry a preferuje tak nizke latence RAM
-Distributed(UMA) -> v pripade ze preferuje vysokou propustnost RAM
-Legacy Compatibility mode(Game Mode) -> jestli potrebuje omezit pocet jader

Skoda toho Zen-u II, aspon ze se da udelat upgrade na 24/32 jaderny ThR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To NUMA přepínání přes Ryzen Master úplně zapomněl zmínit, ale abych se přiznal, nikdy jsem to nepoužíval, jedu suše na default a funguje to krásně na to co potřebuju.

Ano, nepodpora Zen2 zamrzí, na druhou stranu AMD nikdy delší podporu neslibovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to lze prepinat pro Linux? Nebo jde jenom o proste vypinani vhodnych jader? (s tim mam na Xeon V3 spis horsi zkusenosti, protoze vypnute jadro rozhodi boost - system si mysli ze je driv plne zatizen takze snizuje frekvence.. pitomci :)

Treba u Phi (X200) je v biosu volba na tu NUMA organizaci, protoze tohle se zjistuje pres ACPI behem bootu jadra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé desky mají ta NUMA nastavení k dispozici přímo v BIOSu, ale nevím zda to jde nějak volat z Linuxu. Očekával bych, že v Linuxu to nebude zásadní problém, protože CPU scheduler je tam veselejší, než ve Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako stejne nechapu co na tom chcou menit - TR je NUMA, protoze pristup na pamet ktera ceka na sousdenim CCX jede pres IF a musi byt jasne neuniformni. Pokud z toho chcou udelat UMA, tak jedine ze nechaj aktivni jenom jeden CCX a dva kanaly pameti.

(u toho phi se menila granularita tech clusteru, resp. prirazeni na pametove radice - tim ze je to single die tak tam bylo vice prostoru na zmenu konfigurace)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V UMA jsou aktivní (prokládaně) všechny čtyři kanály (takže na přístup do těch vzdálených přes IF se holt chvíli počká). Tam kde latence nejsou problém a profituje se z bandwidth může jít asi o vhodné nastavení. Co si vzpomínám, tak volba UMA/NUMA v Linuxu ovliňuje mj. např. velikost dostupných hugepages.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist zda pro prepinani vzniklo neco pro Linux. U AsRock X399 Taichi vyuzivam nastaveni Memory Interleaving v BIOSu (pro volbu "channel" by mělo jít o NUMA .. tj. 2ch pametí .. na vlastnim die nizší lokální latence a nižší bandwidth, pro volbu "die" by mělo jít o UMA tj. 4ch paměti pro procesy (vyšší latence a vyšší bandwith), volba se "none" se snad chova jako 1ch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky! jedna z desek co mam je prave tato. Zkousel jsi nejaky test, zda se to projevi (na spotrebe, rychlosti)? Napr. u kompilaci, nebo zpracovani videa?, nebo je to fakt zalezitost urcena pro hrace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ráno jsem akorát stihl vyzkoušet BlackMagicDesignRAWSpeedTest (dekódování B-Raw). Na NUMA to mělo výkon ve formátu 8K 12:1 při CPU:42fps, při GPU dekódování(1080Ti) 69fps, na UMA CPU:45fps, GPU:80fps. Asi bude mj. záležet na významu dosaženého cache-hit-ratio/latencích/bandwitdth u konkrétního use case/aplikace. Popravdě jsem to nikdy nějak moc neřešil na podzim 2017 jsem si to párkrát přepnul a pak zůstal dodnes na UMA.
https://www.blackmagicdesign.com/media/release/20190808-04

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak oprava. Ještě jsem to na 1950X/GTX1080Ti přetestoval a výsledky jsou obráceně. Napadla mne myšlenka, zda v případě GPU decodingu (kdy je zátěž CPU přecijen limitovaná) u NUMA nehraje roli náhoda/úmysl umístění kódu/dat benchmarku na chiplet, který kromě využité 2ch paměti také obsluhuje komunikaci s GPU. Při dekódování 8K lze počítat se zhruba cca 1GB dekódovaných dat na každých 10fps. To se mi při pokusech s taskset sice nepotvrdilo (výhoda afinity vláken k chipletu obsluhujícím GPU se nepotvrdila), ale ukazalo se ze nekdy méně je vice.

Pokud měl bechmark k dispozici všech 32threadů(oba chiplety) dosáhl max. při GPU dekódování 80fps. Při afinitě max 16threadů benchmarku pouze k jádrům jednoho z chipletů dosáhl 90fps. Možná že při běhu na jednom z chipletů je cache-hit-ratio a udržení contextu a latence lepší, než při běhu na dvou. V případě CPU decodingu došlo logicky k propadu (decoding max. na 8c/16t) 25-30fps.

Každopádně jde o zajímavou, byť ne zcela vypočitatelnou platformu. Centrální IO chiplet v tomto udělal v Zen2 gen přítrž, což není na škodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě vtipnější to bude u EPYCů první generace, sice celkem osm kanálů, ale každý CPU čiplet má dva a je to vlastně takový čtyřsoketový systém pod jednou střechou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1950 mám a je to fakt dodnes slušné zařízení, plánuji sice, že příští rok to obnovím, ale jsem rád že jsem jej získal (psst, zdarma), protože to byl holt dobrej kauf. Ale jsem spokojenej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1950X zdarma je opravdu dobrej kauf :D Já jsem zvažoval jít do 2920X nebo 2950X, ale ceny šly hrozně nahoru a ten upgrade nedává moc smysl, leda bych chtěl tu 1950X použít někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam taky ze "srotu" jedno 12jadro - TR 1920 - takovej ten srot, co chodi v orig baleni.. jsem si to pretrzeni pasky mohl natocit, precejenom takovych panen se ke me moc nedostane :-)

Taky me prekvapilo ze to drasticky snizuje takt pameti u 2DPC:
https://en.wikichip.org/wiki/amd/ryzen_threadripper/1920x#Memory_controller
(ale treba OC by to resil)

Zatim jsem testoval jen mensi tr4/sp3 noctuu vs. opraveny vodnik a zadnej rozdil pri multicore cpu-z testu (dlouhodobe oboji drzi 65 st, noctua rychleji klesa po ukonceni zateze)

A nespatruji teda vyhodu oproti 12C xeonu (v3), spis me vadi ze to nema BMC a musim hledat grafarnu... clovek je zpovykanej po nejake dobe pusobeni serveroveho zeleza :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty takty jsou oficiální od AMD, s těma single rank modulama v quad-channelu to oficiálně běží 2667 MT/s, ale 3000+ je dost běžné. Je to podobné jako u serverů, kde se jede podle JEDEC standardů z SPD, akorát s tím rozdílem, že v serverech typicky nejde zapnout XMP profil, nebo provést OC pamětí.

Hm asi je to něco co bych někdy mohl vyzkoušet, ale nemám tu teď dost stejných modulů. A navíc se to může chovat jinak na jiných deskách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thr 1gen snad chutnají die-B, např. G.Skill Flare-X 4x8GB 3200CL14 jez jsou primo pro AMD urcene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: Tak to vypada, ze AM5 bude jak DDR5 tak PCIe5.0. Aspoň dle Roberta Hallecka (čas 07:30). https://youtu.be/yE9PsKWYYXA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.