Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus má také USB 3.1 C upgrade, ale lepší

Letmo jsem zkoukl info na stránce výrobce. Je tam zmíněna podpora nabíjení do 100W, ale jen na portu č.1. Také je doporučeno používat zařízení, podporující Power Delivery 2.0 standard, který dokáže flexibilně poskytovat potřebný výkon pro připojená zařízení a to i přes kompatibilní HUB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Zaktualizoval jsem to. Když jsem v době psaní článku informace na webu asus hledal, nenašel jsem to tam. Buďto tam ještě nebyly, nebo jsem hledal blbě :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PCI-e 2.0 ma na jedne lince jen 500MB/s ... takze spis jde o 3.0 ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jde o 3.0 (2.0 byl překlep) - údaj o omezené propustnosti ale platí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---------------------- ---------------------- ---------------------- ----------------------
Dovolim si poopravit, USB forum alebo co, oficialne preznacilo/premenovalo USB3 a treba upresnovat.

samotne USB 3.0 co by synonymum pre 5 Gbps neexistuje
samotne USB 3.1 co by synonymum pre 10 Gbps neexistuje

uz je len USB 3.1 gen1 co by 5 Gbps varianta
uz je len USB 3.1 gen2 co by 10 Gbps varianta

http://pc.zoznam.sk/novinka/usb-31-gen-1-vsusb-31-gen-2-ktore-ma-10gbps

Nove oznacenie je tu, papier nepusti. Takze hovorit o USB3.1 a automaticky ocakavat 10 Gbps je nespravne bez udania dovetku gen1 alebo gen2. Okrem toho USB 3.0 = USB 3.1 gen1.

Pekny bordel co?

C je len typ konektora a pokial sa nemylim, pokojne by aj v C konektore mohlo byt len to starsie 5 Gbps.
---------------------- ---------------------- ---------------------- ----------------------

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to tak, že to je řeč nové specifikace, nicméně USB 3.0 HW už USB 3.0 zůstane. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HW sa nemeni. To co sa meni, je jeho oznacenie/pomenovanie a normy/standardy.

Kto vie, mozno toto ostane na mrtvom bode tak ako binarne prefixy, teda norma existuje, ale kazdy na nu sere. A potom ked si lama FBU da do kompu 8 TB Seagate Archive a Wokna mu ukazu iba 7,28 TB, bude sa lama BFU strasne divit kde mu zmizlo tych vyse 700 GB. Divim ze ze dnes v case x TB diskov (rozdiel TB vs. TiB je 10%) neexistuju zaloby na vyrobcov diskov jak v case 80 GB, kde Wokna samozrejme ukazovali 74,5 GB.

To sa zas bude lama BFU divit, ked kupi fosnu s uzasnym napisom USB 3.1 gen1 a zisti ze to neni 10 Gbps.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro puntičkáře bych jen doplnil informaci o MOLEX konektorech, které jsem našel. Zjistil jsem, že existují (existovaly) 3 standardní průměry kolíků a dutinek MOLEXů. Jsou to 1,57, 2,13 a 2,36mm pro proudy od 5 do 8,5A. Vypadá to, že v současnosti se rozměr ustálil na 2.1mm. V některých pramenech dokonce udávají proudovou zatižitelnost do 11A na kontakt. Podle mne to není nereálné, protože kontaktní plocha konektoru je opravdu velká. Proč to zmiňuji. Byl jsem nucen použít MOLEX redukci k ventilátoru a zjistil jsem, že ten někdy nejede. Posléze bylo zjištěno, že kolíky v dutinkách "kvedlají". Číňan tedy zřejmě vyrobil kolíky o jiném průměru, než dutinky. Nešlo o jeden kus, ale celou krabici nepoužitelných redukcí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Správný postřeh!
Mám podobnou zkušenost u napájecích zdrojů kdy až podezřele lehce šly molexy zasunovat do protikusu. A pro změnu někdy nešly zasunout vůbec, či vytáhnout.
Jinak usb flash disků pro usb 3.1 není zrovna na trhu moc. Tohle bude trvat ještě pár let než se stane usb 3.1 běžným standardem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně to s délkou kabeláže USB 3.x stále nebude nic moc, když se vyplatí desku HUBu zavírat do 5 1/4" krabice a tahat k tomu data po SATA Express (zřejmě aby se omezila délka USB kabelu před konektorem HUBu?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu rikam megabastl :) Jeste doplnim ze TypeC se da pouzit pro Thunderbolt 3.0 a taky DisplayPort .... a ted hledejte co kde bude a nebude fungovat :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem se trošku díval na specifikace. Vzhledem k tomu, jak je konektor typu C titěrný mi nešlo do hlavy těch 100W. Uvažoval jsem provoz při napětí 5V. To by protékal kabelem do zařízení proud kolem 20A. Vzhledem k tomu, že konektor má celkem 24 pinů z nichž jsou jen 4 použity pro zem a 4 pro napájení a vzhledem k tomu, jak jsou titěrné, je to nereálné. Ve specifikacích jsem se v odstavci USB Power Delivery dočetl, že podle požadavku na napájení se tedy bude postupně zvyšovat i napětí a to od 5V přes 12V až do 20V. Tím bude dodržen maximální proud 5A. Při 20V to je 100W. Jak jednoduché. Mezi řádky jsem zahlédl také zmínku o tom, že k některým zařízením bude nutné používat plnohodnotné, elektronicky identifikovatelné "aktivní" kabely, obsahující ID čip, takže s kablíky opatrně. Případný nákup náhradního se může prodražit. ☺

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.