Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus začal dávat do notebooků s Ryzeny horší paměti

A teď si představte, že by AMD nebyla americká firma. No nic, na každou svini se vaří voda...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Airbus vs Boeing + Echelon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když je málo kvalitních paměti tak jednoduše má některý produkt prioritu a jiný ne. To je celé, pc na AMD evidentně prioritu nemá jakožto menšinová platforma....

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jak by řekla moje babička. Blbější argument aby člověk hledal světa kraj. Aušus jako správný vlezdoprdel se potřebuje patřičně zavděčit Intelu coby investice vztahů do budoucna. Intel výkonem nedominuje, tak mu pomůžeme. Jak poznamenal autor článku, kdyby to postihlo obě platformy, nemohl by nikdo říci ani popel proti Aušusu a jen by nadával na situaci na trhu s paměťmi.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

blbý je možná pro fanouška AMD, jinak má korporátní logiku .-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Korporátní logika pro Aušus to určitě je, Ale také tím že osazuje méně výkonné komponenty do konkurenční platformy je to ovlivňování rovné soutěže. Protože na tento fakt případného zájemce o koupi platformy AMD neupozorní a doufá, že si toho zákazník, který se podívá na frekvenci a časování pamětí nevšimne a pokud si horšího výkonu všimne, tak bude nasraný na AMD. Bývaly doby kdy bez uzardění napíši ASUS dokázal sekundovat i Abitu v jeho největší slávě. Dalo by se říci, že obě firmy platily za etalon nekompromisní kvality a výkonu. Dnešní Aušus je už jen stínem své bývalé slávy.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

v tom si dovolím oponovat, měl jsem krom Asusu desky GB i MSI a suverénně nejhorší byly ty od MSI - hned po záruce začla plíživě odcházet, jednoho dne zkapala síťovka a po cca půlroce už pc nešel rozumně zapnout ikdyž pak běžel naprosto stabilně (Z77). Podobně další desky u AM3, po záruce odcházely jedna za druhou. Ty z druhé ruky nemá význam vůbec brát ani zadarmo neboť pár měsíců a pc začne zamrzat a jde to rychle z kopečka. To samé grafiky některé prý prémiové odešly i před koncem záruky - naštěstí. Pak GB, tam šla kvalita také dolů, poslední deska co jsem koupil jsem musel obratem vrátit z důvodu nefunkčnosti RAM ve více než jednom slotu - a to byla deska za pět tisíc.
Zato Asus nikdy nezklamal ať v deskách nebo grafikách. Asi všude kvalita poněkud poklesla, zvlášť za nynější situace kdy ustoupila kvantitě, ale pořád série Prime a TUF jsou na výši, naštěstí neosekávali tolik co jiní.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A o tom to je. Když se sníží laťka tak i jednooký je mezi slepými králem. Já si rozhodně dnes z této firmy na zadek nesednu, protože pamatuji její lepší časy. Tehdy se snažila dosáhnout lesku Abitu, ten kompromisy nepřipouštěl a tedy nemohl slevit ani Asus, pokud se sním chtěl porovnávat. A on chtěl.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

v casoch celeron266 ked isli na abit BX na 450MHz +/- okolo bol abit na vrchole, ale tie jeho dosky hromadne odchadzali a abit zasluzene skrachoval. Potom som presiel nachvilu na MSI (nforce1/2) a tiez odchadzali. Od nforce3 som presiel na asus a drzim sa ho doteraz, bezkonkurencne najlepsie dosky. Podobne to je v grafikach. Vsetko ostatne vramci Asus je odpad, z notebookov by som bral iba zenbook, inak ani zadarmo. K dualrank pamatiam.. prve spravy o vyssom vykone prisli s ryzen5*, necakal by som taky obrovsky rozdiel. Od asusu je to rana pod pas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo poněkud jinak. Do vedení firmy se dostali lidé, kteří přišli s politikou přetavit slávu firmy a její produktů v maximalizaci zisků. Zvedli ceny, místo investic do vývoje se cpali peníze do marketingu (reklama). Desky Abitu neodcházeli po hardware stránce, ale začala se projevovat nestabilita biossů. Desky zamrzaly atd. Abit byl ukázkou jak firmu na absolutním vrcholu pohřbí chamtivý manageři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to bolo presne ako pisem, zo 6 BX abitov sa 5 pokazilo, tak sme vtedy presli na KT133 tusim, to boli casy uz s AMD. A aj VIA bola naprd, nasledne sa preslo na nforce. Intel potom nvidii neudelil licenciu na core2 a AMD odkupilo ATI a zacala doba Asusova.
edit: a to, ze zdrazeli nevylucuje co pisem ja. Abit bol vzdy drahy, ale na oplatku mal byt spolahlivy, co nebol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Zato Asus nikdy nezklamal ať v deskách nebo grafikách

... na zaklade statistickeho vzorku o velikosti 1, tj tve osoby ? LOL. Mel jsem desky nekolika vyrobcu, a jednu midrange ASUSku jsem reklamoval 2krat. Na zaklade meho statistickeho vzorku je Ausus desiva sracka.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba já stavím téměř výhradně na MSI, a to právě po předchozích negativních zkušenostech s GB a Asus, a rozhodně nemůžu potvrdit to, co píšeš.
Sám vlastním 10 let desku s Z68, která je od počátku provozována s OC i7-2600K. Nyní je hlavní PC platforma AMD, opět s MSI, které umí tuto platformu nejlíp.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já zas jedině Gigabyte, ten vydrží 10 a více let. A je stabilní a spolehlivý. Alespoň v kombinaci s AMD. (edit: ale msi je taky dobrý)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete ECS? 15 let Socket A, pravda, malo pouzivany...
Jinak 10 let MSI zakladni rada, ted Asus Tuf

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som frčal na Epox :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Abit, pravda... Bývávalo. V poslední době není špatný ASRock.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Abit byla klasa, ale je to už 20 let.
Asrock není špatný, ale pro platformu AMD mu stále chybí stabilita, zejména paměti neumí tak, aby jejich desky byly stabilní tak, jak bych si představoval (tady je vidět dědictví po Asusu).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

v 90 kach jasná voľba...mal som niekoľko až po 775 tuším

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taktiez davam prednost ASRocku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas Asrock - většinou beru kvůli vhodné kombinaci výstupů
následuje Asus, GB a MSI - jsou za mne tak na stejnou jak se kdo zrovna vyspi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priatelu, Aušus (Asus) notas by som si nekupil ani keby bol zadara! Take svinstvo m nesmie domov uz asi 10 rokov co sa sprasili. A to ich servis je... ..ani nevraviet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mam asus x101ch, funguje v pohode az na tu naletovanu ram,
k tomu mam asus x200ca a HP pavilion, nic horsie ako HP som nemal (a to este mam chromebook acer a Fujitsu Siemens)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je to pro jakéhokoliv uživatele. Když umí výrobce "šikovně" konfigurovat mezi platformami, je jen otázka času, kdy začne i v rámci jedné platformy. Chceš odpovídající výkon? Tak si připlať...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako by si reagoval, keby Aušuš urobil opak a ešte k tomu by k Intelu dal 2,1 GHz RAM a nie 3,2 GHz? Hneď by si zmenil rétoriku, že? Nie je možné, aby si bol taký zaslepený a nevidel zámer Aušusu zrejme po dohode s Intelom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Svobodný trh v americkém gangsterském stylu. Být AMD neamerická firma, nechal by je Intel rovnou vybombardovat...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Autor pise, ze boli pouzite dvojkanalove pamati (cize 2 moduly) a v AMD zostave boli pouzite jednostranne.

Pritom mal asi na mysli single rank (to je to oznacenie na obrazku 1R), ktore mozu byt aj jednostranne aj obojstranne.

Cize nepliest si pocet osadenych stran (single/double sided), co nema na vykon vlyv a pocet rankov (single/dualrank - 1R/2R).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Jinak ta zavislost na poctu ranku je zajimava - celkove to vypada tak, ze vykon zavisi od celkoveho poctu banku (ktere se daji adresovat nezavisle), takze by bylo fajn videt test, jak se vykon odviji od kapacity, od poctu ranku a poctu osazenych kanalu (zde to bude vice tricky, oddelit vliv 2ch od poctu ziskanych banku).

Imho mit pamet 8G x 2R, nebo 16G x 1R, by melo podavat stejny vysledek (maji stejny pocet banku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, v obou případech jde o 1R moduly o stejné kapacitě na modul. Liší se denzitou ~ počtem čipů (jedny jednostranné, druhé oboustranné).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná by to chtělo v článku upřesnit, ať čtenáři nejsou zmatení

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve článku je důvod uveden. Nevím, jak bych mohl ovlivnit, že se někdo rozhodne článku nevěřit a dá přednost vlastní spekulaci. To je rozhodnutí čtenáře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jelikož autor článku leckdy neumí opsat správně ani specifikace nebo interpretuje čísla jinak než jsou, tak se není čemu divit že obezřetný čtenář autorovi nemusí věřit...

Viz z poslední doby. úvodní článek o Win 11, nekompletní požadavek na procesor, špatný požadavek na rozlišení. Nebo u mobilní RNDA srovnání výsledku samostatného běhu benchmarku porovnávat výsledky proti průměrným skóre kde se testují i stresstesty kde skóre výrazně klesá....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ospravedlnujem sa, asi som si mal najprv pozriet to video od Linusa. Zmiatla ma ta vyznacena 1 na tom obrazku s pamatami.

Este by ma zaujimalo ako by sa chovali pamate s 8 chipmi na jednej strane, lebo to podla mna neni o tom kde su tie chipy, ale ako su zapojene.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Popravde tezko rici proc to komplikovat a davat na jednu stranu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože osazení poloviny čipů s dvojnásobnou kapacitou vyjde levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je otazka, jak to predrecnik myslel.
Pochopil jsem to tak, ze by se vzaly chipy ze zadni strany a daly na stejnou stranu. Celkovy pocet cipu by se nezmenil, zmenila by se jen geometrie. Takze by to stale bylo 1Rx8.

Polovina cipu, jak jsi psal je 1Rx16, ale to myslim nemel na mysli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Su zariadenia, kde slot na ram nie je dostatocne vysoky (dan za tenkost, aj ked je zaujimave ze niekde to ide a niekde nie) a neda sa osadit obojstrannym modulom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to trochu jinak, Obě jsou 1R, ale rozdíl je v tom, že ve hrách lepší paměti jsou 1Rx8, kdežto ty pomalejší jsou 1Rx16. Proto ty výkonnější mají dvojnásobek čipů protože jsou 1Rx8 a jsou oboustranné.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle snad ani nemá cenu komentovat... jinak by musel člověk používat hodně moc neslušná slova, která do normální diskuze nepatří.
A nechci (si) kazit sváteční den...

Možná snad jen, že by mi nevadilo založit nějaké partyzánské hnutí odporu proti monopolům typu Intel/NV, neboť jejich praktiky jsou odporné a zasluhují si trest...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K viníkům je třeba počítat i nohsledy, kteří na dané praktiky přistoupí u koncového produktu. V tomto případě tedy a ASUS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše shrnuto: Intel má prachy a potřebuje AMD trochu utlumit, protože Intel tak trochu zaspal. Navíc nabízí výhody když se konkurence jako AMD bude odsouvat stranou. To jsme tu už měli, kdy Intel zakazoval odebírat od AMD, aby si manažeři mohli namastit kapsy a firma měla výhody od Intelu. Řešil to soud, Intel ho prohrál, ale ty drobné co zaplatil oproti tomu co získal, tak se nedivím, že v tom pokračuje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No neco mi rika, ze to bude mnohem prostsi. V tom videu se srovnavaly 2 platformy dvou vyrobcu. Protoze Advantage je novejsi jak Aorus s Intelem, tak do nej uz sli novejsi serie RAM, u nichz ovsem dodavatel zmenil 1Rx8 na 1Rx16.

Obavam se, ze to zanedlouho zasahne vsechny bez ohledu na radu a vyrobce, protoze tyto moduly budou levnejsi.

Po sindelech na HDD tu mame dalsi problem typu xRx16.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U šindele není problém, když to výrobce přizná a zákazník má možnost se podle toho zařídit. Pro archivační velkokapacitní disky s tím není problém. Akorát se to nesmí použít tam, kde je častý přepis a velké množství malých souborů, pak nastane peklo...
A samozřejmě je potřeba poladit parametry fs, v linuxu to jde celkem dobře a pak se ty disky, pokud jsou používané jako archivní, chovají poměrně rozumně :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta prvni veta je duezita. Pred nakupem jsem disk proveroval i v datasheetu, ale informace o tom, ze pouziva sindelovy zapis tam nebyla a nebyla ani u prodejce. Takze jsem si jej nechtene koupil.

A peklo mnoha malych souboru jsem si opravdu uzil. Zalohoval jsem kompletni home. Myslel jsem, ze je disk mrtvy. :D

A u RAM to bude podobne, mudeme muset pracne zjistovat, co tam vyrobce vlastne dal, coz v pripade NTB nebude moc jednoduche.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by nemalo byť jednoduché? Na to predsa stačí HwInfo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HWInfo se strasne spatne pouziva pred koupi notebooku (teoreticky v nejakem mensim obchode ale vstric vyjit mohou). Pres eshop ale zcela nepouzitelne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak eshop zase umožní zařízení vrátit, že.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... ono totiž zákazníka baví vracet zboží (často na své náklady) ... Není nad kupování zajíce v pytli, podobně jako boty, jejichž velikosti jsou dost rozdílné (jó, kdyby se velikosti odvíjely od jasně dané délky chodidla v cm) ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pozor i cm jsou někde jiné. touž jsem zažil taky snad jediná možnost je stejná značka tam mi to s velikostí boty vyšlo. Jinou značku bych už nezkoušel tolik otravování s vracením. Ony některé boty jsou i různě široké a to může být také problém. skoro stejné jako koupit si auto přes net:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chceš tím říct, že ty pokuty by měly být mnohem mastnější ? Taky si to myslím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za ten notebook je zodpovedné rovnakým dielom aj AMD. V tomto prípade sa strelili do vlastnej nohy. Intel s tým nemá nič.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je dodavatel CPU zobpovedny za to, jakou RAM pouzije vyrobce (montaznik) sestavy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zodpovědný asi přímo ne, pořád je to ten kdo to tam strčí výrobce koncového zařízení. Ale dodavatel CPU může od výrobce koncového zařízení požadovat určité vlastnosti zařízení, třeba použité komponenty. AMD tohle zřejmě nespecifikovalo, výrobce si tak může vybrat co chce a když bude mít možnost použít něco levnějšího... proč ne.

Však Intel i AMD mají nějako "štemply" garantující nějakou kvalitu zařízení a výrobce ji musí dodržovat aby tomu ten štempl mohl dávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak náhoda to určitě není. Těch pokusů už bylo poměrně hodně a logicky se Intel jen tak nevzdá. Už konečně jsou notebooky s AMD a s top grafikama. No tak je ještě trochu potrápíme. Příští rok snad bude vše už ok. Nejsem nějakej velkej zastánce AMD. Mám rád konkurenci. Mám AMD cpu a nVidia GPU. V notebooku mám Tiger Lake a ne Zen3. Nicméně takovéto praktiky tu vždy byly a vždy budou. A věřím tomu, že kdyby v takové pozici bylo AMD, tak to bude dělat taky. nVidia dělá to samé.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč by si ASUS špinil jméno tím že nějaké výrobky budou záměrně kriplené. Však je to ASUS kdo to chce prodat a chce prodat vlastní výrobek při maximalizaci zisků, takže vezme paměti které aktuálně nakoupí nejlevněji. Specifikace splňují, funguje to...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No proč. Protože to tak prostě firmy dělají. Viz DELL a jejich částečně deaktivované GPU s modely s AMD cpu. Prostě slovo dá slovo, vztahy jsou vztahy. Loajalita má nějakou setrvačnost.
Takže proč? Protože doufali (hloupě), že na to nikdo nepřijde. Pak se to zaobalí jako omyl nebo náhoda. Je pravda, že zde to může být reakce na trh s pamětmi. Ale pokud dá výrobce do ntb s cpu jedné značky paměti, které snižují výkon o 10% +/-, tak mi to přijde jako moc divná náhoda. Zvlášť když probublal ten průšvih s nvidia gpu (ruším že to byla mobilní RTX 3070).

A hlavně mě to vůbec nepřekvapuje. Je to prostě klasickej starej "dobrej" špinavej business :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buď jak buď na těchto praktikách nejvíc prodělá zákazník a je jedno zda na tom vydělá ten "hodnej" nebo ten "zlej" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechce sa mi veriť, že by AMD o tom nevedelo. Propagujú tieto laptopy na vlastnej stránke. Skôr ma zaráža, ako si mohli myslieť, že im to v dnešnej dobe prejde. Obviňovať z toho v tomto prípade Intel mi príde ako stihoman. "AMD Advantage™ Laptops"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že nevíte, co skutečně manažery v Asusu motivovalo k osazování méně výkonných pamětí jen do NTB s AMD, tak jalově spekulujete. V minulosti už prokazatelně Intel motivoval výrobce neodebírat CPU od AMD, byl za to souzen a vysoval pokutu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ide o spoločný produkt ASUS a AMD. To že by AMD nevedelo čo prezentuje na svojich vlastných stránkach ako exkluzívnu all-AMD platformu je nezmysel. Kto vie akú RAM ma osadenú HP Omen 16 AMD Advantage? Vidieť za všetkým sprisahanie je na odbornú pomoc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spekulujete, insider informacemi o "motivaci" manažerů v Asusu nedisponujete. Za to rozsudek nad nekalými konkurenčními praktikami Intelu byl skutečný, pravomocný a vykonavatelný.
Měření, kterými se AMD na oficiální stránce prsí jsou datována ve "Footnotes"
Jestli nemáte žádné relevantní informace o "motivaci" manažerů v Asusu, pak považuji diskusi za předmětnou a sám si vyhledejte odbornou pomoc ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vidieť za všetkým sprisahanie je na odbornú pomoc."
Intelu byla manipulace výrobci koncových sestav/NB v neprospěch AMD dokázána a stále k tomu má sklony => dá se očekávat, že dojde k recidívě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Navím, jestli NB s AMD HX APU podléhají stejnému schvalování ze strany AMD, jako HS modely, ale myslím, že ne => AMD o tom opravdu nemuselo vědět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je, že první série vyrobil ASUS s rychlejšími paměťmi (oboustrannými 1Rx8). Tyto se také dostaly recenzentům a prvním uživatelům.
Následně začal osazovat pomalejší variantu pamětí (jednostranné 1Rx16). Paměti zaměnil ASUS pouze u NTB s CPU AMD.
Mašiny s Intelem dostávají dál rychlejší paměti. I u nich by změna na 1Rx16 znamenala propad výkonu, ty ale dál dostávají pouze to lepší!
Jak moc Intel motivoval ASUS k podobnému "opatření"? Nevím, ale náhoda to bude jen těžko!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechce sa mi veriť, že by AMD o tom nevedelo. Propagujú tieto laptopy na vlastnej stránke. Skôr ma zaráža, ako si mohli myslieť, že im to v dnešnej dobe prejde. Obviňovať z toho v tomto prípade Intel mi príde ako stihoman. "AMD Advantage™ Laptops"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je otazné, dovedu si představit, že AMD nadefinovalo, že je třeba minimum 16GB RAM, dual channel, 3200 MT/s a s tímhle nepočítali. Takže už to třeba ví, ale pochybuju, že mají nějakou páku s tím něco dělat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si to tak AMD nadefinovalo tak je přece vše v naprostém pořádku. Měli si to vydefinovat lépe. Specifikace výrobku neříkají jaký přesný typ paměti bude použit, takže ani zákazník o noc nepřichází.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jak si to AMD nadefinovalo, jen spekuluju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou aspoň ty paměťové moduly označené jiným způsobem, aby se v tom v případě výběru koncovým uživatelem dalo nějak orientovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1R16

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by někdo vysvětlit (a nebo redakce připravit článek vysvětlující) proč jednostranné paměti jsou o tolik pomalejší než oboustranné? Už dřív jsem zaznamenal single / dual rank, ale z diskuse jsem pochopil, že to není totéž. Takže v tomto směru by bylo vysvětlení víc než žádoucí. Předem díky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co na to říct slušného? Pro tohle neexistuje omluva.
Stačí se podívat co se prodává za šmejdy - notebook s pár GB RAM. Kolik na tom ušetří?
Základ by měl být 12 GB.
Podobně podvod s SSD disky - nikde se nedovíte nic o rychlosti. Teprve po prvním zapnutí zjistíte že to běží pomaleji než klasický HDD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.