Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ATI a nVidia sníží spotřebu grafických karet

"GeForce Go 7800 GTX si vezme špičkově jen 65 W???" Tak to je asi rozhodnuta budoucí koupě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim...

chci se jen zeptat, je vase ekologicke (a ekonomicke) mysleni vseobecne, nebo je pouze pro P4 a hi-end graficke karty...? Shasinate poctive svetla, kdyz uz nejsou potreba, otevirate lednici jen na dobu nezbytne nutnou, mate vyplou TV kdyz delate na PC...?

Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille: to si piš, ale svoji máti a sestru bych zabil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille: A to je smerovano nakoho? (Ja delam vse vyse uvedene, ale zbytek rodiny se nejak nechce prizpusobit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vlastne nize uvedene

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78: Hah, koukam ze sme psali ve stejnou chvili stejnou vec :-) presne moje slova clovece.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze 112 na 103 to není o vela.Asi na tom budou muset soudruzi ještě zapracovat.
 
 Co se týká dotazu na ekologické zacházení s energií. Ono je hezký zbytečné světlo zhasnout, ledničku otvírat na nezbytně dlouhou dobu (jak je definována ta nezbytně dlouhá doba?), neprat po jednom kousku prádla v pračce... Má to jen drobnou nevýhodu, co ušetřím na energii, to ČEZ stejně vyrobí a drahé prachy prodá do ciziny. Takže k ekologii to nevede, jen k šetření výdajů ze energii, o který výrobce nepřijde. To už se tu rovnou můžeme bavit jak si topíte v pokojích, na 17°C či na 25°C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pajik: a i kdyby tu energii CEZ neprodal, tak setrenim spadnete do nizsi energeticke kategorie a naskoci vam vyssi sazba za KWh :o(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pajik: Ovsem kdyby v cizine zhasinali, tak nemaj potrebu neco od CEZu kupovat.. proc by to delaly ze...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: A co kdyz uz jsme v te nejnizsi..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Johnny: Tam bych byt teda nechtel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Jak to? Muzes mi to osvetlit volako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille: Jasně... i když, místo blikání žárovkama je lepší si koupit třeba úsporné zářivky.
Ale nejde jen o spotřebu elektřiny, například já v lampičce u PC vyměnil 60W žárovku za úspornou zářivku, protože lampičku mám kousek od monitoru, který se na té straně docela slušně od lampičky zahříval. A přesně totéž je to s těmi grafikami. Vyšší příkon = vyšší vyzářené teplo, které je potřeba nějak chladit. Takže větší, výkonnější, hlučnější a dražší chladič, navíc je potřeba výkonnější a dražší zdroj, který pak sám o sobě taky vyzáří víc tepla. A krom toho, nedávno se mi vylágroval větráček na grafice, začal vydávat podivuhodné zvuky a nebylo skoro možné sehnat nový (40x40mm, 2-pinový konektor, samotná "vrtulka"). Od té doby jsem rozhodnutý, že u nová karta bude nejspíš Radeon X1300 s pasivním chlazením. A bude klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dodatek: a teď si představte, až těch jader budou montovat na grafiky víc, to bude teprve hukot...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Pajik:
Setrit elektrinou ma smysl. Protoze kdyz bude do Nemecka prodavat CEZ, nebudou tam prodavat Ukrajinci. Usetrena kWh je nevyrobena kWh. Jenom je potreba mit napameti, ze s rustem zivotni urovne celkova spotreba stejne poroste a takove drobky co tady resite v tom nehraji roli. Je ale v principu uplne zbytecne, aby rostla o spotrebu televize na kterou se nikdo nediva a svetla v mistnosti, kde zrovna nikdo neni. Pochopitelne pro setreni prirody ma mnohem vetsi smysl, delat jine veci, nez nez rychle zavirat lednicku. Tlacit na vladu, aby (zatim) nepovolovala prolomeni hnedouhelnych limitu a uz zacala planovat stavbu dalsi jaderky, kterou za 15 let budeme potrebovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Joker

to je nazor, beru... Chtel jsem spis jen rict, ze vetsina lidi o te spotrebe jen mluvi. Vidi to jako obrovskou nevyhodu soucasnych GK a pritom jim penize utikaji uplne jinde, ale tam uz jim to nevadi ;-)

Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tupý stádo, šetři ,nešetři, je to u prdele, fuck off Čez
k čemu nám jsou 2 jaderný elektrárny, aby byla levná energie, proto se stavěla z našich daní, a teď místo, aby byla levnější, furt ty kurvy zdražujou
říkám všicky šetřete a uvidíte jek tupej ředitel Čezu jen řekne, tak zase zdražíme pro jistotu, oni si to rozmyslej a budou víc plejtvat a pak zdražíme ještě jednou, abychom měli platy 350kk za měsíc a na chudáky lidi serem
to samý s plynem
 
naopak proč žerou grafiky tolik a procesory taky, protože jaksi se chce vydělávat neéééééé
proč ramka nežere ani 2 Watty a blbá grafika i 80 W, vždyt nesvítí, jen příšerně topí, protože je ani nechtěj vyrobit kvalitně, všechno se až příliš zmenšuje, ale to není řešení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Energetika je tady uplne offtopic, ale kdyz uz jsem zacal...
Temelin se nestavel z nasich dani, ale z penez CEZu. Cez sice je/byl statni, ale CEZ nema statem dotovanou ztratu, naopak ma silene zisky a plati z nich silene dane.
Elektrina je drazsi proto, ze jsme vstoupili do EU a liberalizoval se trh s elektrinou. Tudiz CEZ muze prodavat komu chce a taky to dela. A jelikoz v Nemecku (a v posledni dobe i Rakousku) je elektriny nedostatek, tak jeji cenou stoupa. A stoupa pro vsechny na trhu - i pro nas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice trivialni ekonomicka uvaha, kterou me bylo hanba psat, ale kdyz jsem si znovu precetl prispevek pana grrrrr, tak ji radeji napisi:
Bez Temelina by byla elektrina jeste drazsi nez je ted.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen ještě jednou zopakoval, že pro normálního člověka co si tu grafiku kupuje nejde zas tolik o to šetření elektřinou. Tímhle se ušetří pár korun měsíčně, rozhodně to za ten měsíc nedá ani na pivo ;)
Spíš je zajímavější ta teplota a chlazení. Stručně: Ke žravé grafice potřebujete velké, hlučné a drahé chlazení. Zároveň výkonnější a dražší zdroj, který ovšem taky vyprodukuje víc tepla. A například já tu zrovna poslouchám boxovaný větrák z P4 2,8GHz na 4000 otáčkách při psaní textu v prohlížeči, a řekněme "není to nejtišší", domů bych to nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vy mate aspon CEZ, ale na Slovensku po privatizacii nasich elektrarni ani nie je iste, ci sa dostavaju jadrove Mochovce. Bohunice nam o chvilu odstavia, v roku 2009 (alebo tak nejak) konci zivotnost tepelnej elektrarne v (momentalne si nespominam), co je spolu cca 40% dnes produkovanej energie. Od roku 2010 nam realne hrozi nedostatok elektriny v objeme 40%-50% a nik s tym nic nerobi. Neostane ine ako vyhodit PC von z okna a nebudem musiet ani riesit jeho spotrebu, ked v zasuvke nebude ziadna stava. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Muki:
V zasuvce stava bude. Vetsinou. Dovezena z CR (i kdyz my to budeme spis valit do Nem. a Rak.), z Polska a z Ukrajiny. Krome vyssi ceny zadny prusvih. Dokud nekde nezkolabuje pretizene vedeni jako se to stalo v Italii. Proto pisu vetsinou. Ale minimalne ze strategickych duvodu je lepsi vyrabet dost pro vlastni spotrebu, aby pak nedoslo k hadkam mezi vychcanym prodavajicim a vychcanym kupujicim, jako se to stalo na Ukrajina s plynem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flasi: k tomu pretizeni elektricke site - mame jedny z nejlepsich siti na svete (co se tyka dimenzovani apod.), kam se hrabe USA a ostatni :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flasi: Temelín se začal stavět jěště za ČSSR a měl dotace (z našich daní). Ty se zdůvodňovali tím, aby u nás byla levnější elektřina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Draimon: Můžeš se prosím tě více rozepsat o těch dotacích za ČSSR? Mě by to dost zajímalo.Já měl za to, že za ČSSR se daně (v dnešním slova smyslu) neplatily. O tom, že měl Temelín "dotace", není pochyb - kdo by to také jinak stavěl a platil, když všechno bylo státní. Z daní se platila výstavba po roce ´90. Levnější elektřina je snadno zdůvodnitelná. Cena vyrobené kWh v jaderné elektrárně je nižší, než v uhelné a to i v případě, že dnešní cena hnědého energetického uhlí je značně podhodnocená (problematika souvisí s vyčerpatelností zásob). Samostatná kapitola je pak to, že si el.energii nekupujeme od ČEZu, ale od lokálního distributora el.energie. Ten si k ceně připočte náklady a svůj zisk(to by bylo ještě na déle). s pozdravem V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych jenom, mírně offtopic, pochválit CDR za trefný obrázek ke článku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Julda:
A proc mi to pisete? Ano, mame kvalitni site. Ale zrovinka ted jsou docela plne elektriny co tece ze severniho Nemecka do jizniho. Nevim ale, jestli ma Slovensko dost silnou pripojku na Ukrajinu, aby se nemohlo stat, ze jim to v pripade masivniho dovozu nevypadne.
2 Draimon:
Jak uz psal V - za komunistu nema smysl mluvit o danich (i kdyz dane z prijmu se normalne platily), protoze vse bylo statni a ucetnictvi podniku nebylo tak uplne oddeleno od statu. Naprosta vetsina ceny Temelina se zaplatila v 90. letech. A to platil uz CEZ ze sveho (z uveru, ktery si vzal a ktery ze zisku splaci). To uz nemelo se statnimi penezi nic spolecneho.
Ze by po roce 1989 dostaval Temelin nejake dotace o tom mi neni nic znamo. Levnou elektrinou se zduvodnovala predevsim samotna dostavba, protoze se o ni vedl velky boj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flasi: to bylo mineno ke Slovakum, nemaji se ceho bat, elektrika bude (ikdyz zakolik?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Julda: I kvalitni sit muze vypadnout. Zejmena pokud se pouziva jinak, nez jak byla navrzena. A i kdyz v tomhle nejsem expert, tak jsem si jist, ze slovenska prenosova a rozvodna sit neni stavena na velke dovozy z Polska a Ukrajiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Grr "proč ramka nežere ani 2 Watty a blbá grafika i 80 W, vždyt nesvítí, jen příšerně topí, protože je ani nechtěj vyrobit kvalitně, všechno se až příliš zmenšuje, ale to není řešení"
V dobrem te musim upozornit,ze jsi uplne mimo. Polovina spotreby CMOS cipu s velmi vysokou integraci je zpusobena statickymi uniky, laicky svody, ktere souvisi s hustotou soucastek a velikosti cipu. Zbytek jsou dynamicke ztraty dane nenulovou kapacitou predevsim hradel MOS tranzistoru, ale i vsech ostatnich prvku (i planarni odpor je vlastne taky kondenzator). Kompenzace ztrat je nesmirne narocna a je v soucasne dobe dovedena na same fyzikalni limity dane technologie. Slovo jako kvalita tady ztraci smysl. Nic dokonalejsiho proste lidi dnes nedokazou vyrobit za rozumne penize.
Mimochodem, 1GB DDR400 DRAM zere spickove pres 30W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Flasi
A to je prave ten problem, oni to chcu predat prave tym talianskim magorom co nevedia zabezpecit sebestacnost ani pre taliansko(opakovane vypadky na celom, alebo na velkej casti uzemia talianska) a patria k najdrahsim v europe a to ani nevravim o tom ze nesplnaju mnohe podstatne podmineky tendra a ich ponuka ani nieje financne najvyhodnejsia, ale co narobis vysoka politika je o korupcii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ASD: Netvrdim, ze Italove jsou nejaci mistri sveta, ale Italske energeticke problemy jsou predevsim z silene zavislosti na dovozu a to je zpusobeno predevsim politickym rozhodnutim (ustup od jadra).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flashi: Z ekonomického pohledu je zajímavá jiná věc. ČEZ měl loni největší zisk, ale i tak se elektřina zdražila. Víte někdo proč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Hnizdo
Kde beres tie udaju o spotrebe, moje HiperX od kingstonu maju podla datasheetu spotrebu 3,774W na 512MB modul a 1GB modul ktory je ale pomalsi ma spotrebu 5,408W a toto su spickove a rychle pamete, pri priemernych kuskoch je spotreba este nizsia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 martin:
Uz jsem to psal - v Nemecku je obrovska poptavka po elektrine. A jelikoz s Nemeckem patrime do jednoho energetickeho trhu, tak pri rostouci poptavce a konstantni nabidce cena roste. A roste i u nas, CEZ neni socialka, nema zadne poslani nam prodavat elektrinu levneji, nez je trzni cena. Cez je akciova spolecnost, ktera ma predevsim vytvaret zisk pro sve akcionare. A kdyz roste prodejni cena a naklady zustavaji vicemene stejne, tak spolecnosti roste zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: Základy fungování trhu: Cenu nahoru tlačí náklady, dolů konkurence. Pokud jsem si všiml, tak SocKom za posledních 8 let konkurenci fakticky zrušil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Flasi
A prave skusenosti(za obdobie poslednych rokov), a rozvoj jadrovej energitiky boli stavene na prve miesta, podmienok tendra, taliani to nesplnuju, splnali to rusi a CEZ, ale uprednostili talianov a to nas beznych ludi bude asi za par rokov velmi mrzet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 martinIV:
V energetice ted je konkurence jako nikdy predtim. Kdokoliv muze v Evrope koupit elektrinu od kohokoliv. Cena na ceskem trhu je proste odraz ceny v Evrope a s domacimi cachry v distribuci souvisi jenom velmi malo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To predchozi melo byt pro mildaIV

2 ASD:
Nebal bych se toho, ze u vas Italove nebudou rozvijet jadernou energetiku, kdyz toho doma nechali. Bal bych se toho, ze se toho chyti nejaci politici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Situace v energetice je mnohem slozitejsi a roli Nemecka bych neprecenoval. Za rok vyrobi CEZ priblizne 84 TWh el.energie. Z toho jde 18% na export (cca 20TWh) - ale export neni jen Nemecko. Z toho plyne, ze spotreba CR je priblizne 62TWh (domácnosti 14.5TWh, zbytek spolkne průmysl).
Co je ovšem podstatnější... Předpokládá se, že pokud nedojde ke zrušení úzmeních limitů (´91), dojde hnědé uhlí za 32let (při prům.těžbě 45milionů tun/rok, zásoby jsou 1.45mld tun). Černé uhlí dojde přibližně za 15let (90%OKR). ČEZ plánuje rozsáhlou modernizaci elektrárenských bloků(na HÚ) a výhledově rozšíření Temelína o další 2 bloky. To vše se musí stihnout do cca 30 let a bude to stát mnoho peněz. Ze strategických důvodů si nelze představit, že začnete řešit energ.situaci, až dojde uhlí. Příprava na výstavbu jaderného bloku trvá přibližně 5 let (Temelín je extrémní případ). Už jsem to tu někde psal, ale je důležité si uvědomit, že elekr.energii si nekupujete od ČEZu, ale od společnosti, které patří rozvody. Nelze jdnoznačně říct, proč je energie dražší - je to kombinací mnoha faktorů. V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímaly nějaké nové zdroje založené na studené fůzi nebo termojaderné fůzi, případně ještě (pokud to fakt funguje) tak MEG generátor anebo zkonfiskované Teslovy prototypy. Taky tzv. zelená energie není k zahození, když by došlo na lámání chleba.
Rozhodně se mi ale nelíbí centralizace. "Nějak" vypadne elektrárna a půl kraje zhasne na kdo ví jak dlouho... Nám v Beskydech teď v zimě nešel proud dva dny. My mrzli a starousedlíci si lebedili u kamen... Kéž by každá obec nebo každá domácnost měla svůj vlastní malý zdroj energie. Mě by stačilo jen pár stovek W. :) Teď pomíjím to, že potřebná technologie ještě asi neexistuje (anebo ji má někdo v trezoru).

BTW, víte, jaké zdroje energie jsou ve vesmírných sondách?
Jaderné - radioizotopové zdroje, jsou schopné několik let dodávat pár stovek wattů.
http://ojs.ujf.cas.cz/~wagner/popclan/sondy/sondy.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 V: O tech tech 20% exportu (predevsim do Nemecka a Rakouska) vubec nejde. Jde o to, ze jsme proste na jednom energetickem trhu se zapadni Evropou a tam je previs poptavky nad nabidkou. CEZ proste stanovi nejake ceny. A kdyby je stanovil polovicni, tak to od nej koupi Nemci vsechno. A kdyby je stanovil trojnasobne, tak to od nej nekoupi ani domaci rozvodne spolecnosti a nakoupi to jinde. Pochopitelne to je priklad ekonomicky (technicky by to nebylo mozne). Proste zapadni Evropa (a specialne Nemecko) po liberalizaci trhu s elektrinou zahybala s cenou elektriny. A rust ceny jiste ma milion slozitych duvodu, ale nedostatek elektriny na trhu je tim hlavnim a zasadnim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Slovensko nema dostatocne kapacity v prenosovej sustave na dovoz elektriny zo zahranicia. Bude treba preinvestovat miliardy, aby to bolo zvladnutelne. To tvrdia energetici. Polotici tvrdia, samozrejme, opak. Co sa da ine cakat, ze?

2. Nasi odbornici tvrdia, ze na dostavbu Mochoviec treba asi 37mld SK, Enel (taliansky nadejny privatizer) tvrdi, ze treba okolo 68mld SK. Kto to zaplati, ak sa vobec dostavba bude realizovat? ...

3. Dovoz elektriny nie je riesenim pre ziadnu krajinu v Europe, toboz nie pre SR a CR, lebo v nasledujucic piatich rokoch sa ocakava nastup vseobecnejnej energetickej krizy v Europe z dovodu zvysovania spotreby el., nedostatocnych vyrobnych kapacit a postupnym odstavovanim pomerne velkeho poctu jadrovych blokov, ktore su v mnohych krajinach na konci zivotnosti. Dostavba nahrad bude nejaku dobu trvat. Z toho vypliva jednoznacne masivne zdrazovanie dovozovej elektriny. Ak bude vobec co dovazat. Energeticka sebestacnost by hednoznacne mala byt prvoradym zaujmom kazdeho statu. Napr. o CR a SR to plati dvojnasobne, lebo nemaju skoro ziadne vlastne energeticke zdroje a el. je jedina energia, ktoru si mozu realne zabezpecit bez dovozov.

4. Odborne know-how v oblasti jadrovej energetiky je v SR a CR na tak vysokej urovni, ze nam ho mozu zavidiet aj omnoho vyspelejsie krajiny. A Slovensko tento potencial jednoznacne hadze cez palubu. :-((( Dufam, ze v CR ste na tom lepsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 DuckDaffy:
Maly zdroj energie pro kazdou obec je uplny nesmysl. Cim vetsi elektrarna tim vetsi efektivita. A nelze cekat, ze bude objevena nejaka technologie, kde by se vyplatilo stavet elektranu v kazde male obci (nebo dokonce domacnosti).
To s temi vypadky je problem, ale kdybych se te zeptal, jestli bys chtel platit za energii treba o 50%-100% vice, tak nevim jak ty, ale vetsina sousedu ten vypadek jednou za par let rada vydrzi.
Dalsi problem je opet co cene - dnesni rozvodne spolecnosti rozhodne neplanuji pokracovat v budovani siti pripravenych na jadernou valku a hlavni problem je v poctu lidi, kteri se o ty site staraji. Proste dnesni vypadky se odstranuji dele, protoze je resi mene lidi s mensi znalosti mistni situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Flasi:
Nevím, jak jste přišel na rovnici, že větší elektrárna má vyšší efektivitu!? Ztráty na vedení, v trafostanicích, v rozvodech, to nic není? Právě že minimalizací přenosových ztrát se podle mě dá slušně ušetřit.
Pokud uvažujete v tom smyslu, že jaderná elektrárna má vyšší efektivitu v provozních nákladech než by měly malé elektrárny s úhrnným srovnatelným výkonem, pak je to možná pravda.
Ale berte na vědomí, že jsem nejmenoval žádnou konkrétní technologii, která by tomuto požadavku mohla vyhovět. Nemůžete tušit, jak náročnou údržbu a obsluhu by tato malá lokální či domácí elektrárna měla, jak efektivně by energii vyráběla a za jakou cenu by se pořizovalo palivo, pokud by bylo potřeba, což třeba u větrných nebo solárních elektráren odpadá.

Problém je i v tom, že lidi strašně zlenivěli. Už nejsou ochotni pro své zaopatření hnout ani prstem, všechno by si chtěli jen kupovat. Kdysi na statku si v létě museli obstarat dříví, aby nezmrzli. A v zimě si museli pro to dřevo zajít a zatopit si. Věnovali tomu určitý potřebný čas, byli nuceni se nějak sami o sebe postarat, zabezpečit. To už dneska prakticky nikdo pořádně neumí, postarat se o sebe, a kdyby na to přišlo, tak většina lidí skončí špatně.
Veškerá člověkem spotřebovaná energie kdysi pocházela jen z fotosyntézy. Dnes je to jinak a mám obavy, že to není trvale udržitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Světlo na konci tunelu, Vladimír Stwora:

http://mwm.cz/clanek1.php?id=1255&pjmeno=&kredit=&p1=

Teď jsem si to přečetl, sám jsem bohužel dospěl k podobným závěrům, tady je autor docela pěkně shrnul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká diskuze. Jen se vyjádřím k té nabídce a poptávce. Ono to jsou hezké pojmy, hezky se s nimi argumentuje. Problém je ten že já jako koncový spotřebitel nemám žádnou možnost tu cenu ovlivnit. I když nespotřebuji ani 1W, dokonce i když se dohodnou lidé z prahy že den doma nebudou používat elektřinu, tak to s cenou na trhu nehne. Jsme nuceni akceptovat cenu co nám je vnucena. Další věc je když ČEZ prodává za světové ceny, proč zaměstnanci nemají mzdy na světové úrovni? Myslím tím obyčení lidé, vrcholové vedení.....
S tou údržbou vedení, dnešní doba už je hold taková vyždímat co nejvíce peněz za co nejkratší domu a už nikdo neuvažuje nad funkčností a dlouhodobostí.
 A zpět k tématu článku. Je hezké že s epokoušejí snížit spotřebu, nejde ani tak o ty atomové elektrárny, co budeme každý potřebovat ke svému PC za nějaký čas :-))), ale o to teplo. Co se týká výkonu, klidně bych uvítak takové 1,5Gz PIII vyráběné dnešní nejlepší technologií. Myslím že z notebookových komponent by si měli vzít příklad a celé PC zmenšit, snížit energetickou náročnost a hluk.
Tak vám všem přeji hezký večer a pojďme se dohodnout že třeba o víkendu ty naše elektronické mylášky nechápe vypnuté :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Flasi: Nejsem si jistý, zda má Německo nedostatek energie z toho důvodu, že by ji nedokázali vyrobit. Vím o jiném problému, který tam mají s rozvodnou sítí, ale to sem teď vůbec nepatří.
Důvodem, proč EON nakupuje energii od ČEZu, je cena. ČEZ chce vydělat a má kapacity na to, aby vyráběl. Provozní náklady má ČEZ nižší (nižší platy, atd.)- dál se v tom nechci piplat a zaplácávat prostor, protože vidím, že se vyznáš. Nejsem si ale jistý, do jaké míry ovlivňuje export cenu energie pro české domácnosti. Pokud máš nějaká konkrétní čísla, rád bych je znal.
Jinak je třeba vzít v úvahu, že z většího množství vyrobené energie plynou i větší prémie pro představenstvo ČEZu. To bude jeden z nejpodstatnějších důvodů, proč se tolik exportuje.
P.S.: Napadá mě, jesli je třeba těžit o 1/4 více uhlí, než je třeba - ničit krajinu a produkovat více emisí...
2DuckyDaffy: Větší elektrárnou bylo asi myšleno elektrárnou s větším entalpickým spádem a delšími lopatkami. V tom případě je přírůstek účinnost nezanedbatelný. Ztráty v rozvodech jsou proti tomu zanedbatelné. Větré elektrárny jsou kapitola sama pro sebe. Jen podotknu, že u nás není dostatečná zásoba větrné energie, navíc nefouká stále. Když přestane foukat, co potom? Diesel generátor? (to je problém severního Německa). Fotovoltaika je v našich zeměpisných šířkách nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy:Není to ejn o lenosti, ale o dnešní době. Jak si mám v paneláku zatopit vlastním dřevem. A kdy na něj mám chodit. Poté co přijdu za tmy domů z práce? To shánění dřeva byla dřív práce to dělali, když nebyly žně, neselo se atd. Takový doktor co chodil po pacientech si také dřevo nejspíše nechal přivézt od někoho a zaplatil mu to. Když člověk půjde po historii, tak proto aby se lidé mohli věnovat jedné činnosti, se jiný zabývají jinou a navzájem si sve produkty vyměňují pomocí platidla. Také proto vznikli elektrárny, teplárny a dalších x podniků. Některé soukromé, co byly zestátněny, některé státní. To jen teď je moderní všechno co se dřív postavilo rozprodávat. Navíc mi přijde že každý chce být ředitelem, ale na práci se jaksi zapomíná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V: V dané problematice se nepohybuji, ale myslím že větrné elektrárny a přeměna sluneční energie na elektrickou mají k ekologii dál než Temelín + Dukovany. Možná bych viděl větší rozšíření malých vodních elektráren, ale to není zase velký zdroj. Spíš jak říkáš, stojí ekologická likvidace za větší prémie představenstu ČEZu? Jim ano, protože vždy kdo může chce ještě víc. Ukaž mi člověka co když bude moci mít peníze je dobrovolně odmítne. Nějaké znám, ale alespoň 20% populace to rozhodně není :-))
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 DuckDaffy:
To jsou prvotridni blaboly co jste napsal. Od zacatku az do konce. Snad az na tu posledni vetu. Trvale udrzitelne neni nic. Tak mozna vratit se do doby kamenne. Vic to fakt komentovat nemam silu.
2 V: No bingo, ze CEZ hodne vyrabi a hodne exportuje kvuli zisku. Jako kazdy jiny podnik. Nemam po ruce presna cisla o Nemecku, ale myslim, ze nejsou schopni celorocne vyrabet dost elektriny pro pokryti vlastni spotreby a soucasne udrzet nejake rozumne ceny.
Uz vubec nemam presnou analyzu jak se export projevuje v koncovych ceskych cenach. Ale ze kdyz CEZ vstoupil na vetsi trh s vetsi poptavkou a vyssi cenou, ze zvysi ceny i pro domaci rozvodne spolecnosti - to je snad jasne, ne?

2 Pajik: A mate sanci nejak ovlivnit cenu auta, nebo piva v hospode? Taky nemate. To neni zadny argument. Vsechny ceske tovarny plati zamestnance ceskymi platy a exportuji za svetove trzni ceny. Proc by mel byt CEZ vyjimkou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Flasi: Argumentovat lze jen čísly, vše ostatní jsou spekulace. Jinak existuje cosi, co se nazývá Energetický regulační úřad (ERU). Ten má za úkol chránit spotřebitele před snahou energetických společností zvyšovat ceny... Více je na www.eru.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V: A ze teda od Vas tech cisel padlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 V:Ktera cisla mate na mysli? Cenu elektriny nebo nemecke vyrobni kapacity?
Problem je, ze ciselna rovnice popisujici vliv zapadoevropske poptavky na ceskou koncovou cenu nejspis neexistuje.
To co tvrdim ja je prakticky jenom papouskovani toho, co rika kazdy ekonom v kazdem clanku o cene elektriny. Takze bych to bral jako hotovou vec.
Cisla o nemecke (ne)schopnosti vyrobit dost elektriny bych nekde najit mohl. Ale nebude to rychle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Flasi: Zajímala by mě ta čísla, příp. www stránka, o (ne)schopnosti Německa vyrobit dost elektřiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No fajn, celou dobu, co se stavěl Temelín nám ČEZ předhazoval, že i když to (tehdy) je ze zahraničí levnější, musíme vydržet, vždyť je to "české specifikum" a zaplatit ten Temelín.
Potom najedou "prevítizace" (státní podstrojení samostatných distribuček a i několika dolů jen tak bez výběrového řízení) díky níž vznikl opět de-facto monopolní moloch (super-ČEZ) a nová písnička je "podívejte se na světové ceny, musíme zdražovat, tak buďte rádi, že to nemáte za evropskou cenu hned".
To je bohužel písnička, kterou ČEZ pískal a my to bohužel žereme (díky monopolu a skvělému působení vlády - vždyť proč mít levnější energii, když si můžeme udusit růst HDP a zdražit kde co zvýšením vstupu energie...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen trosku informaci o .. rekneme ekologicke energii! Necekejte ze vitr a slunicko nam mohou nejako doplnit energii, ve vetsine pripadu tyhle technologie vesmes nefunguji ani ze ctvrtiny tak dobre jak se nam muze zdat. Poporade, .. slunecni energie menena na elektrinu pomoci fotovoltaickych systemu ... je asi to nejhorsi reseni, ktere sem zatim videl. Ekonomicky, Ekologicky a i Logicky ... :-) zda se vam to prehnane ? ...Abychom vyrobili alespon trosku te stavy z takovychle solarnich kolektoru, potrebujeme jich opravdu hodne, povetsinou pak mame problem s jejich nejidealnejsim umistenim vzhledem k slunci, elektricke motory co s nimy budou hybat sezerou cast z toho co panely vyroby a reseni kdy jsou stavene male Acka kdy slunko dopada z jedne strany a pak z druhe je zase mnohem drazsi na porizeni. Dobra, dobra, rikate si, jde jen o nejakou pocatecni invenci pri zrizeni a finance. Tak pokud ste miliardari tak mozna, protoze ta NEEkonomicnost je v tomto ... energie odkupovana s dotaci jako takzvana Zelena Energie by vlozene prostredky na zrizeni pokryla u vetsiho systemu dejme tomu za 72 let... zivotnost panelu je ale sotva na rozmezi 35 let !!!! ( vychazim napriklad z fotovoltaickeho systemu Banske vysoke skoly v Ostrave .. stacilo se zeptat ) Technologie, ktera by z panelu udelala idelani levny vyrobek na vyrobu energie vesmes neexistuje,... podle vseho neexistuje ani jako proveditelna studie nekde na papire ( bohuzel )! Fajn, rejpalove a ti co maj tech par milionku v kapse si rikaj, ze za dobro nasi planety to stoji ... AT VAS TO ANI NENAPADNE... fotovoltaicky system diky VELMI slozite vyrobni procedure, kdy je nutno cistit pouzite materialy castecne i chemickou cestou, je ve vysledku s Ekologii asi tak NA UROVNI SPALOVANI HNEDEHO UHLI ! ...
 
Vitr ??? Jasne skvela myslenka, az na to ze vesmes u nas neexistuje misto, kde by takovahle vyroba energie byla rentabilni. Ted mluvim o vyrobe v masach, nikoliv o malem udoli vaseho strycka, kde je severak spolehlivejsi nez rozpad nejakeho toho raidoaktivniho matrose ( njn, chemicka generace se ted urcite potutelne usmiva ). Jsou pouzivane dve verze vetrnych "mlynu", jeden klasicky znamy vrtulovy a druhy vertikalni. Ten prvni netreba predstavovat a asi kazdy domysli, jak je tenhle vrtulak nahranej, kdyz mu nahodou foukne z boku a nebo je vitr prilis silny a je potreba mechanicky brzdit nebo dokonce skladat vrtule podel ( uz i takovy sem videl v televizi )... takze pokud neni spolehnuti na presny vitr, tak se bud nevyrabi, nebo fouka odjinud a zase se nevyrabi, nebo fouka strasne moc a musi se zastavit a nevyrabi se, ... Druhej typ tyhle neduhy resi genialnim a jednoduchym zpusobem. Dve lopatky, nebo spise kridla, nebo jeste lepe, do tvaru prurezu kridla letadla profilovane cosi, postavene na vysku ... odsazene na nejakych par metru od stredove osy... no proste je stredova tyc co se cela toci a na ni je takovy ram ktery ma na kazde strane jednu lopatku. Je tomu jedno odku vitr prichazi, je tomu jedno jak je silnej ... to ci se porad a porad ... a porad ....az do chvile kdy se zastavi !! Tak dobra priznavam, je to taky nevyhodna konstrukce, kdyz prestane foukat, zastavi se, ale bohuzel se sama nedokaze roztocit. Motorem se musi dostat do nejakych zakladnich otacek ( staci opravu malo ) a pak uz se toci. Bohuzel, kdyz je vitr hodne promenlivej a chvilkama stoji, muze se stat ze tohle cele je pekne zrave ( motor zere samozrejme )!
 
Jedine spolehlive snad je to, ze voda tece povetsinou z kopce dolu. Takze energie, kterou nam poskytne "prirozeny" kolobeh vody, je docela spolehliva a opravdu se da pouzit. Stejne tak pribojove elektrarny! Mesic nam dostatecne hejbe s vodstvem, tak proc si nevzitr trochu energie tam... zase se mi to zda jako vcelku prirozeny zdroj.
 
Atomova energie ? sem pro,... pokud by to u nas slo...zavrel bych hnedouhelne spalovny a jel bych na atom. A pokud to frantikum pujde, moc jim drzim palcem s Fuznim reaktorem, pokud vim jeden takovy mame na Jaderne Fakulte ( nebo tak nekde ) uz asi 30 let ale v miniaturni podobe! Pocetli ste si ? sme radi.. snad sem to nezmatlal uplne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo tu zminoval ty pocitace... no pravda ze kdyz mi doma cely den vrci nekolika-set-wattovy pocitac tak to uplne malo neni ... majitele CRT monitoru si muzou pripocist taky docela peknou sumicku... audio sestava, jasne pripocist... nedejboze cela audiosestava s vezi a nejakejma tema serepetickama kolem ( sice hudebne malo vykonej zesilovac si energeticky vezme klidne i docela hodne ) ...
 
a co me nejvic stve ? .. ze tu mam padesat malych trafo stanicek zastrkanych do vsech moznych zasuvek... a ze i kdyz si jdu dat dvacet, voni ty svine zerou a zerou a zerou... ! o to hruznejsi mi pak prijde videt kancelar plnou pocitacu .. kde k veceru sviti jedna opticka mys vedle druhe..ale ani jeden pocitac NENI zapnuty. 10% svetove nergie jde do haje zeleneho !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flasi: Problém je ten že auto si opravdu kuopit nemusím. Naše republika není tak velká a povětšinou si s dopravní sítí vystačím. Tím něříkám že nejsou místa kam autobus jede jednou za týden, tam má vlastnictví automobilu smysl. I to pivo se dá omezit, osobně ho nemusím vůbec, a pak je víc výrobců co dodává v naší republice na trh. Jen tu elektřinu dodává ČEZ a kdo?
... Tohle nevyřešíme, berte to jen jako malé povzdechnutí nad tržním světem. Hezkým příkladem byla Ukrajina a její boj za cenu plynu. Jsi se západem, ber za západní ceny. Co na tom že do států co jsou vedle tebe to dáme o cca o 200 dolarů ze kubík (či za co se počítá cena plynu) levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P.S. Omlouvám se za tučná písmenka. Není to úmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem rád , že se mně někdo zastal, no mně je sotva 22 a kolik vám  , takže všechno nevím, ale Temelín se dotoval jak státem , tak z daní, ne třeba celej , ale je to tak, a co asi znamená státní podnik ==jistě zisky pro stát , ale taky nehorázný mrhání prachama a další zbytečný náklady, a nakonec to se vsákne, občané to zacálují z daní. Není třeba od věci připomenout nehorázný prodražení stavby, jestli mně má paměť nešálí, ale nevím, jsem jen zatím blbej student a fakt se mi nelíbí , jak tady někdo furt někoho stírá a ani si nezjistí, jak to bylo
jinak spotřeba DDR400 není 30W ale mnohem míň (kolem asi 2 až 6 W dle výrobce a kvality,kapacity)
(já mám 2 giga),připočtu žrouta P4(můj odhad po přetaktu přes 120W), 6600gt(taky žrout) a zvukovku (taky žrout)a další kraviny,desku,3svítící větráčky ,atd...a jsem vůbec rád , že na to chieftec zdroj stačí(jen 350W)
to bych jinak měl zdroj 350W, kterej by krmil přes asi 400 W zařízení a to je blbost
a je pravda, že já bych rád viděl mobolní technologie i v desktopu,k čemu mi je 3,2Ghz ,když píšu jen zrovna ve wordu, nebo nemám zatíženej procák(třeba hrou)
nehledně na to by to šetřilo i životnost, méně by to topilo === menší hluk od větráku atd.. ,...
nevím jak vám ale mně připadá suma skoro kolem a možná i přes 600W docela jako žrout (audio+PC+CRT)
a koukám že se to odehrál pěknej flame :))), co hlava to názor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

grrrr: Me to spis pripada jako konstruktivni a zajimava dabata, nez flame. No ale kozdej tomu rikame jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

politika je takovy svinstvo, ze to na tomhle serveru nema cenu resit. Taky nevyresime, proc tady na jihu s jasnym vyhledem na temelin mame diky JCE (teda EONu) snad nejdrazsi elektriku, at driv slibovali cokoliv.
A ze se to zlepsi je asi takova utopie, jako ze dalsi atomova elektrarna bude vedle prahy na berounce (coz bych vam samozrejme skodolibe pral :-).
Kdyz jsem byl dite, z kopcu nad chatou jsem sledoval, jak chladici veze postupne rostou. Mam pocit, ze dalsi ctyri puvodne zrusene stejne vyrostou driv, nez budu mit deti ja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takova poznamka: rentabilita alternativnich zdroju energie bude znovu prepocitana za takovych 10 az 20 let, to budou dochazet klasicka paliva, a nejspis se o ne bude valcit jeste vice nez dnes :o(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DuckDuffy: "Veškerá člověkem spotřebovaná energie kdysi pocházela jen z fotosyntézy." A fontosyntéza přeměňuje energii sunečního záření. A sluneční záření vzniká při termojaderné fůzi. Přitom se naprostá většina energie uvolní a mine naši zemi. To stejny se děje ve všech hvězdách ve vesmíru. Tak nechápu jakej máš problém s jadernou energetikou. Od řízené termojaderné fůze nás dělí jesště hodně let, tak si musíme prozatím vystačit se štěpením uranu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co zde již bylo napsáno od jiných a stojí za to připomenout(+můj drobný komentář):
Pondělí,6.února:
Flasi(13h12min):...Tlacit na vladu, aby (zatim) nepovolovala prolomeni hnedouhelnych limitu a uz zacala planovat stavbu dalsi jaderky, kterou za 15 let budeme potrebovat.
- Z energetického hlediska je zajímavé především hnědé uhlí(HU) a lignit. Částečně lze používat uhlí černá, ale ta se ale spíše využijí v hutích. Hnědá uhlí se těží na Chomutovsku, Sokolovsku. O tom, jak to tam vypadá, má asi většina lidí představu. Lignitové pánve se nacházejí na Chebsku, v jižních Čechách (ČB, Třeboň) a na jižní Moravě (okolí Hodonína,Kyjova, Dubňan). Zrušení tzv. územních limitů (UL,1991) by znamenalo rozsáhlou devastaci částí CHKO(např.Třeboňsko). Několik čísel pro informaci (údaje z roku 95): zásoby HU: 5mld tun, evidované bilanční zásoby HU: 2,5mld tun; vytěžitelnost zásob po zavedení ÚL je 1,45 mld tun. Roční těžba HU přibližně 50miliónů tun. Po zrušení UL by se mohlo těžit až do roku 2040-2050. Otázka je, jestli těch deset let navíc stojí za zničení CHKO. Jestli nelze hledat jiné způsoby, jak vyrobit energii (např.jádro).

DuckDaffy(17h27min):Mě by spíš zajímaly nějaké nové zdroje založené na studené fůzi nebo termojaderné fůzi, případně ještě (pokud to fakt funguje) tak MEG generátor anebo zkonfiskované Teslovy prototypy....Rozhodně se mi ale nelíbí centralizace. BTW, víte, jaké zdroje energie jsou ve vesmírných sondách?
- Jiné netradiční zdroje energie jsou například: Termoelektrické články, Termoemisní články, Magnetohydrodynamický měnič, Palivové články. V sondách a na autonomních pracovištích lze použít např. termoelektrické články (využívající teplo z rozpadu radioizotopů). Bohužel vás zklamu. Maximální špičkový výkon těchto zdrojů je (zatím) cca 5kW, cena je astronomická. Navíc, pokud mají výše uvedené technologie dávat smysl, pak je zapotřebí spojit velmi mnoho článků. V principu je to stejné, jako spojování akumulátorů.Výhodou těchto termoemisních článků je velmi vysoká spolehlivost. Naproti tomu palivové články vydrží řádově pouze tisíce hodin a dochází u nich k snižování parametrů. Palivové články mají oproti ostatním článkům jednu výhodu - a to, že je lze použít v kombinaci se spaovací turbínou.
Ke známým zdrojům, jako jsou parní a plynové oběhy(+jejich kombinace), popř. fotovoltaika, vodní zdroje, vítr, zde mnoho psát nechci, protože informací o nich lze nalézt velmi mnoho. Pokud má někdo zájem přečíst si podrobné informace o parních(HU elektrárny, jader.el) a plynových elektrárnách, tak ho odkáži na knihu: Tepelné elektrárny a teplárny-J.Kadrnožka, SNTL,1984. I v tomto směru probíhá intenzivní výzkum. Za zmínku stojí FBR reaktory(např.Fénix).

Flasi(17h37min):Maly zdroj energie pro kazdou obec je uplny nesmysl. Cim vetsi elektrarna tim vetsi efektivita...
- Malý zdroj energie pro každou obec úplný nesmysl není, každopádně je to neekonomické. V severním Německu tak řeší problémy s výpadky s dodávkou energie. Problémem severního Německa je, že mají velmi mnoho větrných elektráren a když přestane foukat, tak je potřeba tuto energii nahradit. To by nebyl problém, kdyby se většina konvenčních zdrojů(hlavně jaderná energetika) nenacházela na jihu Německa. Při výpadku se musí síť "přespojovat" a to může trvat až několik minut. Pro překlenutí této doby slouží dieselgenerátory, které pracují při normální stavu v udržovacím režimu a při výpadu najedou na plný výkon. Tvrzení, že čím větší elektrárna, tím větší efektivita je zavádějící. Nelze to totiž tvrdit obecně, záleží na použité technologii.

Pajik(18h38min):Možná bych viděl větší rozšíření malých vodních elektráren, ale to není zase velký zdroj.
- Každá vyrobená kWh z vody je dobrá. Odhaduje se - podle míst, kde dříve stály vodní mlýny - , že (<19.st) na našem území fungovalo přibližně 15 000 vodních děl. Po vybudování Vltavské káskády a dalších přehrad na Labi, aj.řekách, mnoho těchto míst zaniklo. Na některých místech už také stavět nelze - dnes tu stojí místo vesnic města. Dnes se odhaduje, že existuje přibližně 4000 lokalit, kde by z technického hlediska bylo možné provozovat malé vodní elektrárny. Proč se tato díla nestaví, je otázka financí a návratnosti. Jak bude růst cena el.energie, je celkem pravděpodobné, že se tato díla dále rozrostou.
Slahoun(19h58min):Celý příspěvek
- Srozumitelné, s drobnými nepřesnostmi, ale jinak fajn.
Grrr(21h28min): ...Mobilní technologie i v desktopu.
- Mě by moc zajímalo, proč se tyto technologie v desktopech neobjevily už dávno. Snad se ale karta obrátí a budeme šetřit nejen své finance, ale i přírodu.
S pozdravem V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.