Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Autora branch predictoru pro Zen našel Jim Keller na Wikipedii. Díky Intelu

Tak nevím, jestli mu přesně řekli, na co to použijí, ale na jeho místě bych si řekl třeba o 30 - 50 centů z každýho prodanýho CPU, ve kterým to bude implementováno. I tak by se jim to bohatě vyplatilo a klučina by byl na zbytek života za vodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by zarabal viac nez Lisa. Rocne sa preda 470 milionov x86 CPU. AMD ma z toho cca jednu tretinu. Zvysok si spocitajte. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře teda, tak 5 centů/CPU, to by mu třeba stačilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, cele HDMI, ak sa na zariadenie hodi jeho logo, sa licencuje za 20 centov za kus. Neviem ci zrovna jedna subfeatura by mala taku cenu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to naozaj vo firmach nefunguje. Perceptron je primitivna neuronova siet. Take robia studenti do skoly na jedno posedenie a je to na 20 riadkov kodu. On zrejme len nastavil spravne vstupy a parametre. Ty by si vyhodil miliony za napad ktory ma hodnotu 10 tisic eur. A ze to prinieslo 10% vykonu je chyba vyvojarov, ktori neprisli na tak jednoduchu vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas to chce nezaujatý pohled zvenčí.
Může to být i totální kravina.
Důležité je, že to nakopne ty vývojáře, co se nad tím už nějakou dobu točí v kruhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak je to správně. Dostal pár šušňů.. a už si ho ani nepamatují. Ani práci mu nenabídli. Klasický korporát, za halíře vycucat a zahodit. /Celkem dobrá story, Intel soutěž AMD dostalo jeho práci a on.. ? Má na kafe dneska?/

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil tak, že to měl už hotové v době kdy mu zavolali.
Takže nemusel ani pohnout prsten a za jeden telefonát vydělal balík peněz.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Lidi s těmito znalostmi a schopnostmi něco nového vyvinout na kafe rozhodně mají. :) Takových lidí je málo a přitom poptávka po nich je velmi vysoká. Navíc, mít v profesním CV, že můj výtvor je součástí každého nového AMD procesoru, to je velmi silná reklama.
Docela bych se vsadil, že ten "kluk" dnes maká v USA za roční plat aspoň 500 tisíc USD + množství benefitů k tomu (opce na firemní akcie, atd...).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme se mluvi o Daniel A. Jiménez. Profesor na Texas University: https://people.engr.tamu.edu/djimenez/index.html

A dle Anandtech nejakou verzi toho predictoru pouzili uz v Piledriveru: https://www.anandtech.com/show/5831/amd-trinity-review-a10-4600m-a-new-hope

Takze je s otazkou, jak to vlastne u toho Zenu bylo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na Jiméneze to moc nesedí. Kluk z Finska, který vyhrál tu soutěž bude někdo jiný.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ta soutez mela nekolik (tak sest?) rocniku, nicmene velmi dobri v nich byli lide z INRIA (hooodne zjednodusene neco jako cast francouzske akademie ved zabyvajici se computer science). Tudiz, precte-li clovek "kluk z Finska nebo tak nejak" (v puvodnim Kellerove zneni "kid in Finland or something") severoamerickym zpusobem chapani evropske geografie, byl by muj kandidat P. Michaud https://team.inria.fr/pacap/members/pierre-michaud/ .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jiste, pre amerikana Finsko jak Francuzko. Obe je to na F...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jako kdybych ja videl bez pohledu do mapy nejaky zasadni rozdil mezi napr. (S/J) Dakotou a rekneme Idahem. A to jsem v Severni Americe nekolik let zil a vic jak pulku statu USA poruznu navstivil. Tim jen chci rict, ze mi neprijde, ze bych na tom byl se znalosti severoamericke geografie zas o tolik lip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Využíval de facto AI"
Takže všechny procesory vyrobené za posledních 5 let mají AI v genech.
Hurá. Zase jsme o krůček blíže k technologické singularitě.
Jestli si tam AI přidala backdoor, tak může ovládnout všechny PC na celém světě. Včetně superpočítačů. To už bude slušný výkon na to aby zlepšovala sama sebe.

Super je že singularita se odhaduje na rok 2060.
Stejný rok kdy bude termojaderna fúze.
A možná se toho dožiju. Těším se.
Stroje budou mít neomezený zdroj energie. To bude mazec. Což je důležité aby nesoupeřili s lidsvem o zdroje.
A třeba budou tak milostivé, že nám nechají rezervace podobně jak Američani indiánum.
Možná bude celá země rezervací a stroje půjdou dobývat vesmír.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To náhodou není tak blbá vize budoucnosti. Raději budu sledovat AI jak dobývá vesmír, než současnou vládnoucí smetánku (politici, podnikatelé) jak jen utrácejí za vlastní pohodlí, moc, vedou války a vlastně společnost jako takovou neposunují vůbec nikam. A klidně i z rezervace. Třeba ta "rezervace" bude vypadat tak, že dostanu nepodmíněný příjem, nebudu muset pracovat (o vše se postará AI), budu mít pokryté základní životní potřeby. O to víc se budu snažit být té AI užitečný při tom jejím dobývání vesmíru

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale musíme stihnout tokamak dřív než singularitu. Jinak bude boj o zdroje. A to bude zlí.
NVidia a intel se na neomezený zdroj energie už připravují. AMD jede spíš AI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AI a stroje budou využívat spolehlillvý, čístý a z lidského hlediska v podstatě nevyčerpatelný zdroj energie a stroje lidem přenechají všechny ty "obnovitelné".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, termojadernou fuzi na Zemi uz umime nejakych 60-70 let. To zase taskovy problem neni.

Problem je s topu kontrolovanou a dlouhodobe pracujici fuzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:)
Z vodíkovej bomby je ale ťažké dostať energiu na niečo užitočné

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jak se to veme, ze. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic osobniho, ale tohle mi prijde jako post vhodny do nejakeho fantasy / sci-fi koutku.

Nezkoumal jsem do detailu napr. https://dl.acm.org/doi/10.1145/3226098 , preci jen to je uz dost za hranou myho vedeckyho zaberu, nicmene cekal bych, ze primarne proste pujde o statisticky model. Jestli Tvuj prvni odstavec mel byt ciste vtip, tak sorry za moji nechapavost. Jestli ne, tak doporucuju proscrollovat si neco typu https://wiki.pathmind.com/neural-network . Umyslne nepisu detailne nastudovat nybrz proscrollovat, protoze myslim, ze i proscrollovani ma potencial ukazat, ze co se deje neni zadna sci-fi ezoterika. Samozrejme, slusi se dodat, ze neural networks / machine learning patri vsechna cest za zillion real-world aplikaci v poslednich nekolika letech (o mem vyzkumu se neco takoveho neda napsat ani zdaleka).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neuronove site tu jsou minimalne tricet, spise vsak 40 let. Ja sam si s nimi uz pred triceti lety hral. Koupil jsem si kvuli tomu nadupany pocitac s jednojadrovym CPU 386 a hlavne numerickym koprocesorem 387. A horou, 32 MB, RAM.

No, konecne jsou bezne dostupne dostatecne silne pocitace.... Asi tak 1000x silnejsi nez tehdy. A pritom lacinejsi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ja se o ne taky trochu zajimal ~20let zpet, ale muj math background byl v tu dobu o dost slabsi, a jen co se to trochu zlepsilo, tak uz neuronove site bylo pro me "prilis prakticky tema". Jinak ale chapu-li historii spravne, tak netrivialni myslenkovy krok poslednich let bylo zacit pouzivat vic mezivrstev (hidden layers), coz teda z pohledu matiky nebylo nejak zasadni, ale z pohledu real-life aplikaci to byl skok. Na prvni pohled neintuitivni na tom, IIRC, bylo, ze z teoretickeho pohledu vice hidden layers nic navic nepridava. Kazdopadne, zcela souhlasim ze velmi dulezitou roli sehral i radovy narustu vykonu (a v rade pouziti bych si myslel, ze i masivni rozsireni internetu - kolika sitim jsme my vsichni otagovali trenovaci data skrz Captcha & co?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vicevrstve site byly bud hned od pocatku, nebo brzy pote. Jestli si to pamatuji dobre, tak na vse by mela stacit trivrstva sit, ale uz pred temi tremi desetiletimi se prakticky pouzivalo i vice skrytych vrstev. Mam dojem, ze duvodem bylo, ze pak stacilo mene neuronu, bylo mene synapsi a tedy mene vypoctu.

Osobne bych rekl, ze skokem byl ten dosazitelny vypocetni vykon. On je rozdil, jestli natrenovani site zabere minutu nebo 1000 minut (16+ hodin). Pripadne den a nebo 3 roky....

A pak je tu to ohromne mnozstvi dat, ktere lezi ladem a da se ruzne zkoumat. Uzasny ukol pro AI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odkazy.
Ano byl to pokus o vtip, který má ukázat jak AI prorůstá naším světem a zároveň se vzdaluje od toho co jsme schopni pochopit. = Cesta k tomu aby jsme nad ní ztratili kontrolu.
Je fajn že jsou jedinci, jako ty a pár dalších čtenářů DIIT, kteří vědí co AI dělá.

Díky taky za pohled do minulosti. Když víme co bylo před 30 lety, můžeme odhadnout co bude za 30 let. Viz druhý odstavec.

Strojům by teploty na Zemi nemuseli vyhovovat.
Určitě ocení supravodivost, kterou bude snadné dosáhnout za Marsem dál směrem do vesmíru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, si že psát o "AI" je tady úplně na místě. Branch prediction je něco, co se musí udělat v podstatě uprostřed vykonávání instrukce. Představa, že si v té chvíli spustím nějaký AI engine, který mi vyvěští, která větev, je dost iluzorní. Pod "AI" je tady myšlen spíš nějaký chytrý algoritmus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Nemyslím, si že psát o "AI" je tady úplně na místě.“

To je pláč na nesprávném hrobě. O nesouhlasu je potřeba přesvědčovat J. Kellera.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jsi měl premium na DIIT, tak bys věděl že AI je mezi tagama.
Video v článku jsem neviděl, ale tenstorrent je hlavně o AI.
Jim Keller je CEO Tenstorrent.

Prediktor navrhla AI.
Takže bude těžký zjistit jak funguje. A najít backdoor bude skoro nemožný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Prediktor navrhla AI.
Takže bude těžký zjistit jak funguje. A najít backdoor bude skoro nemožný."
1, To by pak znamenalo, že je nemožné i vylepšování
2, IMO záleží na tom co navrhla, ne? Kdyby navrhla schema, tak funkce bude zřejmá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdeže uprostred, to sa vykonáva pred vykonaním inštrukcie.

AD2. Neviem, či je lepší Intel-ácky prediktor v tvare fuzzy logiky
https://www.root.cz/clanky/branchscope-je-novy-utok-postrannim-kanalem-n...
, alebo AMD prediktor postavený na doprednej neurónovej sieti typu perceptron
https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&t=300 , od Zen2, či Zen3 dokonca sa adaptívnymi váhami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, takže tu máme náhodný element človíčka z Finska, od kterého AMD koupila princip scheduleru lepšího než vymysleli její vlastní experti. Pak tu máme vědce z TSMC, bez kterých by AMD nevyrobila ani tranzistor.

Kolik podílu na vzniknutí a úspěchu Ryzenů vlastně má sama AMD?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že bez celé historie plného vlastního vývoje by nějaká AMD vůbec dnes existovala? Máte představu kolik práce a zkušeností je k návrhu procesoru potřeba?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě prakticky žádný... vlastně jenom tisknou logo na krabičky. :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A i to jim dělá agentura "as-a-service" a loga na krabičky tisknou samozřejmě v číně. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

si fakt chudobný na duchu...alebo nejaká choroba? Pred pár rokmi si bol vcelku rozumný redaktor.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No, bud uz nastoupila starecka, nebo se snazi taky bejt "treskute ftipnej" jako "Kafras Svokra"... :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

lenže u Karáša vieš že je to sarkazmus. U tohoto típka je to mienené úplne vážne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

podobne rypnutia su beztak len usmevna kritika, ako to tu no-x n'boys od doby jeho odchodu stale davaju, tunajsi citatelia este mozu byt radi, ze boli usetreni jeho cenzorskeho coming-outu, narozdiel od nestastnikov z root.cz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je za tím něco osobního (někdo z AMD přebral partnerku/partnera?) nebo jaký je důvod tady všude slintat hejty na AMD?

Já mám tu mám mix Intel a AMD v docela solidním počtu, a s klidným svědomím můžu říct, že v něčem je lepší Intel, v něčem AMD, ale i když se Intel v poslední době moc nepředvádí, tak nevidím důvod na ně plivat.

Sám doufám, že se zase Intel vytáhne s něčím zajímavým a budeme tu mít pořádný souboj CPU, ze kterého budeme těžit my zákazníci, tak co se trochu zklidnit a brát věci s nadhledem?

Díky

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dokáží to od ostatních koupit a dát dohromady :)

Je třeba si taky připomenout období, kdy se AMD dařilo tak špatně, že Intel musel zpomalit, jinak mu od antimonopolních úřadů hrozilo rozdělení. Takže na Ryzenu má zásluhy i ten samotný Intel, když už to člověk bere takhle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, zda to není mýtus. Protože pak by Intel přibrzdil na dobu delší než bylo nutné. Spíš se potvrzuje, že v té době už začaly problémy s vývojem, které se vždy projeví až za pár let na výrobcích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Je otázka, zda to není mýtus"
.. samozrejme je to na hlavu postavena 'urban legend', ktera nema zadny realny zaklad.
Ale clovek se aspon pobavi, cemu lidi jsou ochotni uverit jen aby si neco zduvodnili. Treba mnoholetou stagnaci Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel ani v minulosti nebyl vždy zcela úspěšný. Ale to proti sobě neměl takovou konkurenci. Představa, že by AMD mělo 2 až 3x větší výrobní kapacity jim jistě způsobuje noční můry, pak jsou nevyspaní a dělají pitomá rozhodnutí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to v dobe, kdy
se hodne resila crosslicence a konec ostatnich hracu na poli x86, v te dobe ziskaval Intel onu masivni dominanci, a rozdeleni na vice firem se logicky nabizelo, od toho jsou antimonopolni urady.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"od toho jsou antimonopolni urady."
.. nejsou. Funkce antimonopolniho uradu je o tom, ze zkouma, jestli dana firma neporusuje pravidla 'volneho trhu', at uz to znamena cokoliv. Pokud AMD vlastni vinou (nebo vicemene) zkrachuje, nema to na Intel zadny vliv. Intel by byl mozna popotahovan, pokud by se zjistilo, ze sve postaveni zneuziva. Coz samozrejme v nejake forme sice dela, ale asi ne dostatecne :)
Pak je tady druha linie, kdy byl napriklad vysetrovan MS. A ani v jeho pripade nedoslo k zadnemu rozdeleni firmy, byt soud 'prvni instance' jej shledal vinym, atd. Cili nebyla tam politicka vule, vubec neco takoveho udelat. Nemluve o tom, ze MS sponzoroval napr. volebni kampan Bushe, jehoz administrativa toto rozhodnuti pozmenila.
A na zaver..to ze je nejaka teoreticka sance neceho, protoze neco, je na svetelne roky vzdaleno praktickemu dopadu. Naslo by se i dostatek duvodu, proc by 'rozdeleni Intelu' nebylo v zajmu Spojenych statu, jakoz to americke firmy.
Jinymi slovy, prakticke uplatneni toho co Vy a par jinych tvrdi, se limitne rovna nule.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel své postavení zneužíval. Minimálně v Asii soud prohrál a s AMD se raději mimosoudně dohodl, aby to skončilo, jenže za tu dobu dost posílil. Nebo nikomu není divné, proč se víc prodávaly značkové stroje s topícím P4 místo Athlonů XP? Nemluvě o nastupujících Athlonů 64. Až návrat k přestavěnému PIII v podobě Core se Intelu podařil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vtipne na tom bolo to, ze rok potom, co vtedajsi intelacky ceo nemalou mierou prispel k rozbitiu zazemia amd v azii (jeho slovami "ciny partnerov budu mat 'vazne nasledky' ak podporia AMD") prave v case, ked isiel do predaja athlon64, tak teda rok potom v prahé zvanil, kolko malo ludi tu pouziva pocitace a internety, necudoval by som sa, keby si tam vytiahol spod saka abacus a zacal preratavat zisky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karma je zdarma a platí to i pro firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel možná své postavení zneužíval, ale ten prodej prostě udivující není:
1, Athlony XP topily srovnatelně s P4 při srovnatelném výkonu.
2, AMD v té době mělo, zcela nepřekvapivě, malou kapacitu výroby. Ono je fajn vyvinout najednout zázračný procesor, ale když se poptávka najednou zněkolikanásobí, pak ji prostě nelze uspokojit.

P.S. Buď soud někdo prohrál/vyhrál nebo se dohodly mimosoudně. Nemá smysl se dohodnout po skončení soudu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jsem si prošel jednotlivé modely a nemáte pravdu v tom, že topily stejně. Nenašel jsem jediný Athlon XP, který by mě udávané TDP 80 W a víc. Pentia 4 šla i přes 100 W. Na tehdejší chladiče dost velký rozdíl. Není nijak složité si to najít.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Athlon_XP_processors
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Pentium_4_processors

P.S. Intel se s AMD dohodl před koncem soudu, asi věděli, jaký by byl výsledek. Nebo se to táhlo už moc dlouho a kazilo jim to jméno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1, nepíši stejně!, čtěte pořádně
2, TDP není příkon
3, kromě toho, že tehdy fungovala termodynamika stejně jako dnes, ve značkových PC(zažil jsem Dell v té době) opravdu nebyl problém 20W - např. vlastní rozložení na desce a pasiv na procesoru před zadním větrákem nebo potrubí přímo k pasivu na CPU

P.S. To není výhra žádné strany. Dohoda je logicky oboustranně výhodná. Proč na ni AMD přistupovala, když je podle Vás vše tak jasné?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD byla fakt v problémech a hodila se jí nová cross-licenční smlouva, která jí umožnila oddělit výrobní část (GF). To do té doby nebylo možné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kouknul jsem na wiki a přes 100W je až Prescott v 2004, který konkuroval(vyšel ve stejné době) Athlonům 64. Ty měly tdp 89W a byly i IIRC výkonnější. Nicméně u těch ještě více platí ta nedostupnost výroby. AMD měla problém pokrýt i poptávku v serverech, protože zatímco v nějakém kancl či pracovním PC byl rozdíl opravdu minimální*, tak v serverech to bylo znát více. Není náhoda, že před příchodem ZEN(3?) mělá AMD rekordní podíl v serverech z té doby.

*Málokdo pracuje v benchmarcích a vytěžuje PC stále na max:-)
Měl jsem doma přetočenýho Bartona 2500+ a v práci nějakej Intel s pomalou fsb a velkou cache**. Výkon jsem porovnával ve filtrech ve virtualdubu a bylo to prostě prakticky to samý.
Navíc P4 přece byly i Northwoody, které se dost povedly a nic nenaznačovalo (výrobcům), že je třeba hledat jinde.

**podle tabulky na wiki tipuji jeden těchto dvou:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27456/intel-pentium...
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27462/intel-pentium...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Antimonopolní úřady mají ve zvyku i přirozeně vzniklé monopoly nějak regulovat a rozdělovat.
Intel v té době mohl vidět slabé AMD jako lepší budoucnost než regulace/rozdělení od úřadů.

Nicméně mi přijde logické, že bez fungující konkurence stagnovala nabídka produktů, na to nejsou třeba teorie o strachu z úřadů.

A hlavně Intel přece nebrzdila(dí) nekvalitní procesorová architektura, ale obrovský zásek(5 let?) ve výrobních procesech. Jestli si někdo myslí, že to udělali schválně, tak je zralej na Chocholouška:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten zásek se jim podařil 3x po sobě, to je stěží pochopitelné. Poprvé 22 nm, jestli si dobře pamatuji. Ale v té době to nebylo tolik vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom stěží pochopitelného?

Na trhu jsou 3 firmy, které to takhle daleko dotáhly. Intel, Samsung a TSMC. Všechny ostatní to nezvládly. Třeba Global Foundries. Proto AMD vyrábí u TSMC, AMD ten přechod (finančně) nezvládlo, Global Foundries prodalo, a udělalo dobře, protože to vaše "stěží pochopitelné" je stálo pozici na trhu, a dneska už všichni ví, že Global Foundries ten závod vzdaly.
A takových pekáren, co zůstaly vzadu, je drtivá většina. IBM, Tesla, SMIC a bambilion dalších, o kterých už nikdo nikdy neuslyší.

Intel se pořád ještě nějak drží. To je stěží pochopitelné. Protože kdo chvíli stál, již stojí opodál. Intel se drží zuby nehty, to skřípání je slyšet až sem.

Osobně se obávám okamžiku, kdy to Intel definitivně nezvládne, Jižní Korea ze strategických důvodů nebude chtít Samsung pustit stavět továrny jinde, a Čína zaútočí na Taiwan. Díky Intelu existují nějaké relativně moderní továrnyi v Evropě a poblíž, bez Intelu tu ta technologie prostě najednou nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopitelné to je kvůli důvodům, proč se to stalo. Ty byly totiž pokaždé stejné. Prostě měli moc velké požadavky na výsledný proces a v průběhu vývoje museli slevovat. Že síly přecenili jednou, bych chápal, ale 3x když to ve výsledku pokaždé znamenalo zpoždění několik let, to už ne. Už tehdy tam bylo to bídné vedení, které pořádně nevědělo, co se na kterém oddělení děje. Ale protože Intel měl svůj odbyt, nikdo dodnes potřebné změny neprovedl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to smekám.
Znát skutečné důvody neúspěchu Intelu, a umět je porovnat, to je panečku něco.
Akorát jistě pochopíte, já od vás tu informaci nemůžu převzít jako důvěryhodnou, protože chybí zdroje, nedokážu ji ověřit. A myslím, že tak jednoduché to fakt nebylo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Píše se o tom nejméně posledních 10 let, i zde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky jsou to ale názory redaktorů, nevšiml jsem si, že by někdo z redakce prohlásil, že zná skutečné důvody neúspěchu. A i kdyby tak učinil, je to pořád Jedna paní povídala. Tak jako od vás. Vy sice víte, jak to bylo, a já vám i věřím, že tomu sám věříte.
Ale jsem pokorný, vím, že v realita bývá daleko spletitější než teorie, a těším se, až o tom jednou budu od nějakého insidera číst, jak to vlastně bylo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Vždycky mě napadne jak dobří asi musí být diskutující na Diitu ve svých oborech, když v komentářích k novinkám o Intelu a jeho procesech, píší jak jim nic nevěří, jak jsou neschopní, posmívají se, když se nedaří a podobně. Třetí nejlepší firmě ve svém oboru na světě. Přitom musí být každému jasné, že případná ztráta další špičkového výrobce by postihla fanoušky všech značek.

To není namířeno proti Kutilovi, ale takový obecný povzdech k tomu se tu v diskuzích zvedne za vlny.

Intel se drží, protože má prachy a jde mu o všechno. Jeho postavení (%trhu, obrat/zisk) je IMO dané schopností vyrábět. Kdyby musel vyrábět jinde, tak nemá kde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Intel to nechtěně sám přiznal, už nevím kdo přesně to řekl, je to delší doba. A nemylte se, nechodím jen na české weby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co přiznal? Že je amatér proti diskutujícím na zapadlém českém webu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle vás jsou lidé pracující pro Intel vždy neomylní? Všude jinde mohli udělat i opakovat chybu, ale u Intelu ne. Nebo jsem snad někde napsal, že něčemu rozumím lépe než inženýři? Přestaňte překrucovat, co píšu, děkuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže podle vás jsou lidé pracující pro Intel vždy neomylní? Všude jinde mohli udělat i opakovat chybu, ale u Intelu ne."

Asi máte opravdu problém s pochopením psaného textu, protože jsem nic takového nenapsal. Když si přečtete diskuzi výše, zjistíte dokonce, že jsem to byl já, kdo připomenul problémy výrobního procesu Intelu.

Pouze jsem kritizoval ohromný shitstorm, který se zde objeví jen je nějaká zmínka o výrobní procesu Intelu, který je jeden ze tří na špičce. Jak fotbalovém hřišti...

"Nebo jsem snad někde napsal, že něčemu rozumím lépe než inženýři? Přestaňte překrucovat, co píšu, děkuji."
O vás jsem jmenovitě napsal, že to není reakce na vás. Když nechápete psaný text, nelze s vámi diskutovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za argumentační faul? Proč si myslíte, že si někdo něco takového myslí?

Je zřejmé, že nějaké chyby v Intelu byly. Ono vždycky nějaké chyby jsou. Ale vy víte přesně, které konkrétně to byly, že zapříčinily současnou situaci. A před tím já smekám, protože neznám nikoho, kdo by takové informace měl, nebo znal někoho, kdo ty informace má. Jen vy.

Intel není člověk, aby usnul na vavřínech. Je to korporát jako kráva, kde levá ruka neví, co dělá pravá. Řídí to tam asi bambilion lidí, mají asi bambilion produktů, a v mnoha oblastech stále vynikající výsledky.

Vždycky, když člověk něco dělá, tak u toho dělá chyby. To je normální. Aby ty chyby neměly drtivé dopady, je třeba ladit systém. Jen systémové chyby mohou způsobit taková selhání, k jakým došlo u Intelu. Ale bych řekl, že přestože to vnímáte jako selhání, je to pořád mnohem menší selhání než u veškeré konkurence, o které jste ani nikdy neslyšel.

Spíš si myslím, a je to čistě můj osobní názor, že prostě nemáte na to pochopit komplexitu takové problematiky, tak jste si to prostě extrémně zjednodušil, abyste si na to mohl udělat názor, respektive abyste mohl vědět, jak to je. Já si tento luxus nedopřávám, a tak prostě nevím, jak to je; můžu si něco myslet, ale s vědomím, že tento názor je založen na extrémně nedostatečných informacích.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi tedy vysvětlete proč mají několik let zpoždění s výrobními procesy? A znovu pro ty, kteří neumí číst, nepsalo se o tom jen zde. Ale je to už nějakou dobu a někteří asi mají krátkou paměť a nebo se jim něco prostě nehodí do jejich představ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych vám to měl vysvětlovat? Já tu celou dobu tvrdím, že to nevím.
To vy jste si jistý, jak to bylo. Vy byste měl vysvětlovat :-)

Jasně, psalo se o tom všude možně. A? Všechno je to pravda? Nic z toho není třeba kouřová clona Intelu? Nebo konkurence? Nebo zájem redakce o vyšší čtenost? Pomluva vyboostěná internetem k obrovské síle? Nebo prostě lidská chyba?
A i kdyby, těch názorů na to, co se v Intelu stalo, najdete několik; jak mám jako poznat, co z toho je pravda?
Právě o tom vedeme celou dobu diskuzi :-D
Je to marný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nepsal, že to vím jistě. Jen že jsem to četl. To je jedno, tato diskuse nikam nevede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jste nepsal. Napsal jste to úplně jasně.
V jednom se shodneme. Fakt to nikam nevede.

"Kutil | před 38 minutami | *
Nepochopitelné to je kvůli důvodům, proč se to stalo. Ty byly totiž pokaždé stejné. Prostě měli moc velké požadavky na výsledný proces a v průběhu vývoje museli slevovat. Že síly přecenili jednou, bych chápal, ale 3x když to ve výsledku pokaždé znamenalo zpoždění několik let, to už ne. Už tehdy tam bylo to bídné vedení, které pořádně nevědělo, co se na kterém oddělení děje. Ale protože Intel měl svůj odbyt, nikdo dodnes potřebné změny neprovedl."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A později jsem dopsal, že jsem to četl. Ale já nechápu psaný text...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne rôzne prediktory fungujú rôzne efektívne na rôznych mikroarchitekúrach.

Takže minimálne integrovať správne verzie prediktorov na správnu architektúru, teda syntézu musela a robiť AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš si dát pauzu? :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pak tu máme ASML, bez které bysme neměli ani houvno.

Přestože je ta vaše indukce nesmysl, taky mě praštila do mozku ta zdejší kritika AMD ohledně jejich schopností "vyladit" prediktor. Možná zvítězila senzacechtivost nad opatrností a vzhledem k tomu, že ovečky poslušně oslavují nový prediktor, tak to asi byla správná volba :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje mentální zvratky nám tu chyběly. Teda vlastně ne, nechyběly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

perceptronovy branch predictor pouzival uz bulldozer, takze neviem o com pan Keller rozprava
https://en.wikipedia.org/wiki/Piledriver_(microarchitecture)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

perceptron je kategorie prediktoru.. pouzivali je uz driv - a?? nevim co by to melo zpochybnovat na Kellerovym tvrzeni..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Perceptrón je typ neurónovej siete so vstupnou a výstupnou vrstvou a s 0 až n skrytými vrstvami. Každá vrstva môže mať 1 až n neurónov. Kľudne mohlo ísť o iný počet neurónov a iný počet vrstiev, čo dal ten fín.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Normalne uvazujici clovek s nadanim pro vec mnohokrat presti 100/1000/10 000 lidi pracujucich v korporatu ktery sezerou nechutne more penez, je to jenom o zdravem rozumu, realnem nahlizeni na vec, ucenim se, zdokonalovanim se a chtit, dobre si pamatuju dobu kdyz vysla prvni konzole Playstation a byli desitky hernich studii, vychazeli rocne Demo disky pricemz jiz ta dema na nich umistena byla hodne kvalitni a dlouha, pak kdyz si clovek zakoupil plnou verzi hry, byla o dost odlisna: jeste kvalitnejsi, jeste vymakanejsi a jeste lepsi, prikladů bych nasel stovky.

Doted me sere ze nevyslo treti pokracovani Half-Life, ale radsi necht nevyjde jestli by to byla dalsi ukazkova pitomina jako dnesni Call of Duty a nebo Medal of Honor kterych zare davno zapadla sračkama, Battlefield je tresnicka dnesniho zdechnuti.

Jak je herni rise v agonii dokazuje i to ze vic jak po 2 letech vydani Playstation 5 neexistuje na ni jedina nativni hra cili taka ktera by vyuzila vsech tech tech-feature cili moznosti noveho hardwaru a tudiz by sla hrat jenom na ní(pětce), na smich, plac i nasrani zaroven.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že nevyšlo HL3, s tím jsem se nějak smířil. Ale že nevyšla Episode Three, tím mne naštvali hodně. Dodnes mne ten neukončený příběh štve.

Mne třeba osobně, ačkoli mám HL rád, tak bych si raději dal další Portal, protože dvojka se mi naprosto trefila do noty.

Ale prostě jak se s nadsázkou říká, u Valve neumí počítat do tří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze je to tim, jak ty firmy zacnou rust a zacnou se z nich stavat 'korporatni' telesa, tak jde vicemene vsechno do kytek. Primarni fokus se posune z puvodniho.. dobry produkt=dobry zisk na jakykoliv produkt=maximalni zisk. V ten moment je ta firma, co se tyce inovaci a vsecho dalsiho, odepsana.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně to Valve už nepotřebuje. Na své herní platformě nejspíš vydělávají slušné peníze průběžně za prodej díla ostatních tvůrců, tak proč by se namáhali tvořit něco vlastního. Ale je to škoda, že zůstali zaměření na tu platformu, a nenechali si i tým na vývoj her. Vytvořili spoustu nezapomenutelných klasik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, udelali platformu, ktera jim nese desatky z kazde hry a na hry se vykvakli..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.