Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme (bastlíme?) monitor: Belinea 2025 S1

Tak to je fakt humus. Popravdě i v monitoru EC je pomalu lepší zdrojová deska. Doteď jsem myslel, že Delta dělá mnohem lepší zdroje do monitorů.

Zatím nejlepší zdroje v monitorech co jsem viděl byly od Asusu. Osazují to kompletně kondíkama Elite, které vydrží více než odpad jako je Crapxon. Navíc dobře dimenzují chlazení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Elite je taky pěknej shit, to je zrovna docela štěstí, že je to rozumně navržené a není na nich nejspíš zátěž. Ty 17'' a 19'' hrůzy BenQ, kde vstupní kondenzátory za živa uhnívaly dokud zdroj v lepším případě nepřestal chodit, v horším neexplodoval…nah, jeden mi tu čeká na výměnu součástek doteď. Elite měním vod pohledu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že je to crap ale zatím co jsem viděl, tak to většinou vydrží o nějaký ten rok déle než noname. Důvod proč to v Asusech zatím tak drží je počet. Nedávají tam nějak velké kapacity, ale místo nich tam nahází víc. Možná pak nejsou tak zatěžovány jako kdybych jich tam bylo méně s vyšší kapacitou.

Celkem by mě zajímalo, jak to vypadá v dnešních dražších monitorech jako je Dell U2412m nebo dražší alternativy NEC či Eizo. Pořád je to hrůza nebo to není jen čína?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Většinou poměrně slušné osazení, o to horší jsou opravy. Krom banalit jako nefunkční polovodič odchází celé invertory (samostatné desky tak po padesáti dolarech od číňana) atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím. Už dlhšie sledujem Vaše články o opravách monitorov a vždy je to super čítanie. Chcel by som sa opýtať či nepoznáte niekoho na Slovensku, kto robí podobné veci. Prípadne či by sa to vôbec oplatilo poslať Vám monitor až do ČR, teda či by cesta a oprava nestála viac ako podobný nový monitor. Mám pokazený monitor ASUS (presné označenie v tomto momente neviem) ide o 22" LCD TN rozlíšenie to má niečo ako 1600X1200 (teraz som si nie istý) . Umrel postupne, na začiatku zvykol hádzať biele horizontálne pásy cez celý obraz, potom sa to ešte zhoršilo a obraz sa zmenil na sivú farbu po ktorej behali horizontálne biele pásy. Správalo sa to tak, že prvých pár minút šiel bez problémov no potom začal hádzať pásy a nakoniec celý obraz zosivel. Neskôr som zistil, že tento jav dokážem vyvolať sám tým, že zvýšim gamma monitoru na maximum, teda čím jasnejší obraz bol tým skôr sa problém objavil. Nakoniec však umrel úplne, s tým, že po zapnutí zostala čierna obrazovka.
V čom myslíte, že môže byť chyba, a či sa to vôbec oplatí rozoberať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

více než 95% případů jsou "jen" kondíky. Nejhorší je rozborka, tam je dost často nejprve třeba zjistit, jako to číňák zaklapnul :-)

Jinak úplně nejzvláštnější problém jsem řešil v rodině, uhnily (spíše doslova shořely) dva keramické 6kV kondíky na výstupu invertoru.

Takže doporučuju rozborku, kouknout zda to nejsou "náhodou" jen kondíky, vypreparovat desku, koupit kondíky (pokud je to starý monitor, klidně bych tam strčil čínské šmejdy, další 2 roky to vydrží) v ceně 5 až 15 Kč/kus (tj. cenou se vejdeš do 2-3eur) a pak si to vyměníš buď sám (jsou to jednovrstvé desky pro nepovrchovou montáž, tj. nez problémů si poradíš i s prastarou trafopáječkou a kusem pájky a bez věcí jako odsávačka nebo odsávací pásek), nebo řekneš známému s vybavením.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za radu. Vybavenie by sa našlo to nie je problém. Síce som v živote nepajkoval no trúfol by som si na to, horšie by bolo ako tie staré kondíky odtiaľ dostať. A netuším aké kúpiť nové, elektrolytické či aké ? a vymeniť ich za také, ktoré budú mať rovnaké elektrické hodnoty ? Čo sa týka fyziky a všetkých tých wattov a voltov to je pre mňa temná mágia :D... Ak by mi však niekto dal presný návod ako na to myslím, že v tom by problém nebol, keď to zvládnu pajkovať deti v čínskych továrňach. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na kondíku jsou rozhodující volty. Nesmí se osadit menší, ale pár procent víc nevadí. Pak už je důležité jen aby se tam vešel

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady ty kecy budu mazat, fakt jo.

Jedině kvalitní kondenzátory, cenový rozdíl je zanedbatelný no čekat až se to zase začne jebat a plýtvat na to životem, to je dobrý tak pro TyDýTy jejichž čas má mizernou hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si zase myslim, ze cokolvek lepsie z ponuky GME zabezpeci aby zariadenie dozilo svoju moralnu zivotnost, bez zbytocneho zvysovania nakladov. Aj ten najhorsi elyt prezije aspon 2 roky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už zas ta morální životnost? Asi nebudete mít moc morálku doporučovat lidem šmejd co GME kupuje za halíř a prodává po koruně, já bych si to v životě nedovolil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a kdo tu mluví o GME?!

Přijedu do malého města za rodinou, strčí mi do ruky starý monitor s třikrát přetočeným tacháčem který "nefunguje", podívám se dovnitř, vidím vyblité kondy, tak jdu k místnímu prodejci věcí pro páječe (cimřička 3x3m), který mi prodá to co má na skladě, protože já nejsem až takový úchyl, abych vozil v autě celou dílnu (už tak mně manželka nadává, proč sebou vozím cestovní páječku).

Takový monitor JE za svou životností, protože majitelé by už ho i vyhodili a koupili si větší, plošší, méně žravý a jeho resurekci akceptují jen jako prodloužení jeho agonie. Taková je realita.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak když je pro ně agonie, tak si ho odnesu a někomu repasovanej střelím, pro někoho jinýho to bude dobrej kus HW co mu stačí a za ty prachy nic novýho nekoupí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pokud to má smysl, tak já takové opuštěnce pouštím dále darováním (děti, sociální případy). Nicméně v mnoha případech se jedná o takovou míru opotřebování (vysvícené CCFL, vypálený panel, popraskaný kryt,...), že to je na vyhození. I tak ale IMHO nemá valný smysl zvyšovat "ad infinitum" životnost superkvalitními kondenzátory. Ne že by to byl rozdíl v ceně, ale spíše dostupnosti. Prostě tam dám, co mám možnost rychle koupit/sehnat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Fakt vysvícenější panel tu mám jeden, jinak jsem to ještě neviděl.

Držím pořád něco na skaldě :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je aj môj príspevok kec ? Dúfam, že som svojím príspevkom nevytvoril nejakú offtopic diskusiu. Kukal som na nete, a ak by som sa do toho pustil tak by som kúpil nippon chemi-con kondenzátory alebo panasonic, podla toho čo som sa dozvedel ide o veľmi dobré kondenzátory. Môžem Vás požiadať o jednu láskavosť ? rozobral by som to a vybral všetky plošné spoje čo sú tam a odfotil to a poslal Vám foto, čo treba vymeniť ? Mám kamoša, ktorý sa venuje elektro a vie pajkovať, tak u neho by som to vymenil. Myslíte, že tá mnou popisovaná chyba bude v dôsledku úmrtia kondenzátorov ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Fotky by pomohli, ale ne úplně. Může tam být někde studeňák a podle vady co popisuješ to netipuji jen na kondenzátory. V první řadě to rozdělej, nafoť a podívej se, zda nejsou kondenzátory nafouklé.

Do monitorů cenově a kvalitou nejlépe vychází Nippon Chemi-Con KY nebo nová řada KYA. Většinou na výstupu jsou kondíky 1000uF 25V nebo 35V. Kapacitu musíš nahradit za stejnou, ideálně zde na výstupu za vyšší (1500uF). Někdy zářivky jedou na vyšší napětí, takže na všech kondenzátorech není stejné napětí. Pro zářivky to bývá někdy víc než 16V. Chce to jednoduše změřit na volnoběh jaké je tam napětí a podle toho vybrat kondíky.

Rozhodně kontaktuj Behemota, on ti řekne víc.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ja robim podobne opravy a som zo Slovenska (z Vychodu - Prešov). Mam aj nejake zasoby suciastok a vybavenie. Rad pomôžem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za reakci po sto letech, nejsem tu pravidelně...

Nippon Chemicon - souhlas, kvalitní tradiční japonská značka. Řada KY/KYA (low ESR vodnatý elyt) je na nízké napětí, patří na sekundár síťových zdrojů a primár invertorů pro trubice.

Zrovna si lámu hlavu, co dát v malém zdroji na primár. Jasně, něco na 400-450 V... ale jakou značku a řadu? Koukám na Nippon Chemicon KXJ series, ale jistej si nejsem. Nippon Chemicon, stejně jako další (třeba Panasonic) u svých vysokonapěťových elytů moc neuvádějí, které z nich jsou vhodné do spínaných zdrojů, jaké mají ESR apod. Pravda je, že koďany na primáru tolik netrpí velkými proudovými rázy jako sekundár, ale i tak mám zkušenost, že není dobré dát tam úplné prašivky - přece jenom životnost pár týdnů zrovna nepotěší, to je skoro zbytečná práce se v tom hrabat.

Na nízká napětí jsou myslím zajímavou volbou solid-polymer Xcony, má je v sortimentu TME. Není to v rámci solid-polymerů úplná špička, ale kvalita je dostatečná a za výbornou cenu. Pokud vím, není třeba je napěťově tolik předimenzovávat, jako se to dělalo u vodnatých elytů kvůli životnosti. Při náhradě klasických elytů solid-polymerem jenom pozor na stabilitu opraveného zdroje, teoreticky by vlivem nízkého ESR mohlo docházet k nestabilitě regulační smyčky... Nippon Chemicon má k tomu zajímavou aplikační poznámku (škoda že zrovna jeho solid-polymerové řady PS/PSA atd. tady nejsou moc dostupné).

Dávat do trochu zatíženého spínaného zdroje Jamicon nebo Hitano od tuzemských dodavatelů, to je skoro ztráta času (a zajisté peněz). Taková je moje zkušenost...

TME mají zajímavé právě ty polymerové X-Cony, jinak je to bída s nouzí (třeba na VN primár nemají myslím skoro nic).

Zajímavé věci vidím v sortimentu uk.rs-online.com (používám britskou mutaci, protože anglická podoba stránek je čitelnější než jiné národní varianty). Mají občas málo popsané zboží nebo nesmyslné kategorie ve stromě a pro filtrování, ale zrovna kondíky se docela dají dohledat. Našel jsem tam pár věcí od Nippon Chemicon, ale taky třeba solid-polymery a VN elyty od Panasonicu. ("solid polymer" je třeba hledat ve full textu.) RS Online je bohužel hnusně drahé - dáte za kondík 1-3 eura... ale na exponované pozice to asi stojí za to. Poštovné kupodivu není o tolik větší než z GM nebo TME.

Něco má taky Distrelec, ale nedá se v tom moc hledat a je to drahé.

Jste někdo ochotni dát tipy, kam jinam jít na kvalitní kondíky v kusových množstvích?

BTW, když někde najdete hejno elytů, z nichž pár je nafouklých a zbytek ne, doporučuji vyměnit preventivně všechny. Jednak to že elyt není vyteklý ještě neznamená, že není sušený, druhak i pokud v tuhle chvíli ještě má nějakou kapacitu (a ESR), tak už má hodně naběháno (stejně jako vyteklí sousedé) a je otázka poměrně krátkého času, kdy umře taky.

Ohledně výměn kondíků za větší a paralelního řazení více menších elytů: ono nejde ani tak o kapacitu, jako spíš o ESR a povolený "ripple current" (tj. střídavou složku proudu). Je pravda, že kapacitně větší kondíky mají v rámci rodiny obvykle vyšší povolený ripple current a nižší ESR - ale není to pravda úplně vždycky a hlavně tam není přímá úměra. Třeba v rámci solid-polymerových rodin mají největší kapacity často paradoxně dokonce horší ESR, než bratříčci ve středu pásma (na stejném jmenovitém napětí). Zato při paralelním řazení menších kapacit platí prostou matematikou, že povolený proud se přímo úměrně vynásobí počtem kusů a ESR se přímo úměrně podělí. Takže paralelní řazení více menších kusů kondíků má velmi dobrý smysl. Vybavuji si nějakou Dudkovu konstrukci spínaného zdroje z počátku 90.let, kde paralelně řadil asi 10 komunistických elytů, aby dosáhl potřebných parametrů :-)

Taky tu byla zmínka o shořelé keramice v invertoru... keramické kondíky, zejména moderní MLCC, se taky nechovají zdaleka ideálně. Mají omezený maximální proud, s rostoucím napětím a teplotou jim dost citelně klesá životnost. Když MLCC keramika umře, může skončit "do ztracena" stejně tak jako do zkratu. Moderní MLCC keramiku se doporučuje provozovat na polovině jmenovitého napětí (přestože MLCC kondíky jsou testovány dvojnásobkem jmenovitého napětí). Na CCFL trubicích resp. na výstupu invertoru se běžně vyskytují stovky voltů. Napětí je měkké, ale vysoké - a nedoporučuji zkoušet ho hmatem na běžícím měniči. V zásadě mě překvapuje, pokud by kondíky v sekundárním okruhu (pohromadě s trubicemi) byly keramické - VN keramika není úplně běžná, spíš bych tam čekal nějaké impulzní plastové svitky (MKT apod.). Pokud se nepletu, měniče pro CCFL trubice jsou konstruovány jako rezonanční, při startu musí měnič na výstupu vyvinout (rezonančně nakmitat) zápalné napětí, při kterém trubice začne vodit a napětí na výstupu invertoru samočinně spadne na snesitelných třeba 500V... dovedu si představit, že nevhodný kondík (jakási keramika) na VN+VF výstupu invertoru může vysokým napětím trpět, zejm. pokud vývojář nebo někdo v plánování výroby optimalizoval seznam součástek a zvolil nevhodný model kondíku (málo odolný vysokému napětí). Jinak keramika může hořet i na nízkých napětích, pokud se přetíží proudově (VF sřídavinou, třeba ve spínaném zdroji).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní kondenzátory jsou u mě http://www.hwworld.cz/index.php/kondenzatory

Aktuálně umím sehnat NCC, omezeně Samxon, Rubycon, Panasonic, Nichicon, ale u všech těchto čtyř jsou obří minimální odběry.

NCC samozřejmě parametry svých kondenzátorů v datasheetu má. Pokud chcete něco slušného, tak mám KXG, pokud to nejlepší, umím sehnat KXJ nebo něco obdobného, ale bude to dražší. Jestli máte zájem o větší spolupráci, nebráním se tomu něco naskladnit a umím vám dát ceny, které jinde dostanete při minimálně 10× větších odběrech, ale zase pro 10 kusů nebudu brát bednu.

Jinak mám ve výrobě KZH 1000 uF/16 V D8, KYA 3300 uF/6,3 V a v dohledné době mi půjdou do výroby na zakázku KZN 3300 uF/16 V D10×40 mm s parametry jaké nic na světě nemá.

Co se keramik a tohohle týče, ideální je používat certifikované Y, ty by neměly jít do zkratu když něco. V dohledné době o jednom exemplárním případu práce s invertorem bude článek, až teda dostanu licenci na editor fotek…

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, díky za výčet. Pokud budu mít někdy problém sehnat co potřebuju, tak bych se asi ozval :-)
Ohledně toho, že NCC parametry kondíků v datasheetu má... zkuste schválně v katalogu najít povolený ripple current a ESR u KXJ series, cca 47 uf / 400-450 V :-) Já jsem tyhle parametry pozoroval jenom u low-esr a solid polymerů na nízká napětí (= na sekundár). Ale asi to na primáru zbytečně řeším...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

EKXJ401ESS470MK30S 455 mA, EKXJ401ESS470ML20S 435 mA. ESR mají jak kde, ale čistým srovnáním s obdobnými kondenzátory NCC i konkurence vychází, že to poměrně nízké ESR má. Ostatně, GP mají prostě a jednoduše KMG, které se dělají i ve 400 V, takže vše ostatní (pominu-li SMG) už je lepší.

Na primární straně bych řešil hlavně životnost, ta jde ale právě ruku v ruce s ESR - méně se to hřeje s menšími ztrátami, že. A rovněž pak úměrně rostou maxmální proudy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak - pokud to s proudem přeženete "jenom trochu" (= že se to rovnou neutrhá a neutaví) tak ESR * I^2 je jakési ztrátové teplo, které kondík "přihřívá", čili přičítá se k povolené provozní teplotě, potažmo se zkracuje životnost (tuším se říkalo že 10 stupňů nahoru znamená poloviční životnost).

Díky za ty údaje o KXJ :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jsou támhlety šmejdy z GESu a morální životnosti.

Jo pošlete, a mrkněte co je to za model, jsem na to zvědav. Teď budu asi příští týden brát nějaké dva 20'' nAsery z nichž jeden že rovněž dělá pruhy, takže nejspíš i tuho závadu bude možné zařadit do kondenzátorů. Nakonec, pokud tam po +5 V leze nějaká hrůza a scaler to přežije natolik, že to pošle dál, displej pak může zobrazovat šum, že .) Ale počítejte s tím, že to může být potíž na signálové desce nebo displeji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda som to rozobral. Konkrétne sa jedná o ASUS VW221D, rozlíšenie je 1680x1050 . Pofotil som zdroj a aj druhý plošák čo tam bol. Väčšina kondenzátorov sa zdá byť v poriadku, niektoré sa mi zdajú byť trochu nafúknuté. Všetky fotky som nahral na ulož.to pripojil som aj servisný manuál k tomuto monitoru. tu je link :
http://uloz.to/xcdbxrwJ/asus-vw221d-rar

Heslo je : diit

pre / "odb" / : ďakujem za ochotu, koľko by ste si zapýtali za robotu ? Predpokladám, že ak by som to posielal tak by bolo treba poslať celý monitor aby ste mohli overiť či sa oprava podarila však ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Od pohledu vypadají dobře, to bude možná duchařina. Určitě změřit, ale asi je zbytečné je začít bezmyšlenkovitě měnit. Na druhé straně, mohl jen zlobit kontakt u panelu, nezmění se to když se to spojí znovu? Není třeba to deklovat, jen napojit kabely, položit kostrou na stůl ať je na to vidět a zapnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm ten monitor ležal asi rok nedotknutý od posledného pripojenia .... vtedy proste nech s ním robil človek čokoľvek nezapol sa
... skúsim ho zmontovať a zapojiť uvidíme
plastové obaly nespojím... s tým som sa babral príliš dlho :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda som to dal dokopy a zapol. Bez zmeny, monitor len svieti na bielo. Skúšal som to pripojiť k notebooku aj k klasickému PC, rôzne módy pripojenia aj rozšírenie obrazovky a podobne nič. Tu je foto ako to vyzerá keď len svieti na bielo : https://plus.google.com/photos/117909828366435414496/albums/600073924771...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

skus skontrolovat kablik zo signalovej dosky do samotneho LCD. Skus ho odpojit z oboch stran a zapojit, popripade precistit kontakty.

http://www.youtube.com/watch?v=FfbmQRuqDD0

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Robim to popri praci a mojou motivaciou je nezahadzovat veci, ktore sa daju opravit. Cena by bola len za pouzite suciastky.
Toto asi nebude jednoducha oprava a ano bolo by vhodne poslat cely monitor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rady. Zajtra to skúsim prečistiť podla toho videa, vypadá to zaujímavo, že sa to dá aj gumou. Ak to však ani potom nepôjde zdá sa že bude problém inde a bude zložitejší....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nerad bych, aby ti praskla žilka.. ;-)

BTW jakou máš představu, že bude mít životnost 6 let starý 19" monitor s rozlišením 1280x1024? Dnes je s těmi megaikonami minimum fullhd a lidi takové monitory normálně vyhazují, ačkoli jsou plně funkční.
Tomu se říká morální životnost. Kdyby to byl monitor těsně po záruce (nebo třeba můj U2412M, který bude dobrý i za 6 let), dám tam chemicony, protože se to vyplatí.

Opravoval jsem několik (levných) základních desek, u kterých majitel tvrdil, že je má už jen na rok a pak půjde do důchodu. To bylo před 5 lety a ty tebou tak proklínané čínské šmejdy drží. Tím netvrdím, že čínské crapxony, taiwanské jamicony a spousta dalšího "odpadu" vydrží navěky, ale vydrží dostatečně dlouho na to, aby dřív majitel daný HW zescrapoval z důvodu přežití nebo zastarání. I mně to je někdy líto vyhodit, ale tak to už je.

Než začneš soudit, měl by ses nejprve zamyslet. Pak si klidně maž, pokud se nemůžeš smířit s jiným názorem - jen se shodíš sám. Neber si to osobně (nechci tě urazit, jak ses pokusil urazit komolením ty mě), ale připadáš mi jako japončík, co usilovně stříhá, vhlčí atd. své bonsaje a nevnímá, že se svět mění rychleji, než on stačí se svým výpěstkem vyjít na trh.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitně repasovaný něco mezi 5 a 10 lety, pravděpodobně podle toho, jak na tom budou trubice. Letos jsem už prodal nějaké malé desítky takových displejů, tak o tom ráčím něco vědět. Realita je, že to vydrží víc jak ty tvoje Delly, kde odchází složité hrůznosti, zatímco tady dám kvalitní kondenzátory, občas něco pošteluju a možná mě to taky přežije.

Spousta těch tvých „minimum fullhd“ pak kupuje levné mobilní sračky s rozlišením 1366×768 a vehementně se se mnou budeš ve vedlejším vlákně hádat, jak je to OK a stačí to, ale 1280×1024 najednou né? Jo ahá. Takže tyhle kydy si stoč do ruličky, taháš to podle toho, jak se ti to hodí a máš dojem, že si toho jako nikdo nevšimne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

bavíme se o desktopu nebo o noteboocích? Notebook na facebook je jedna věc, PC na smysluplnou práci věc druhá. Delly mám v práci ještě i staré FP2000, vysvícené, ale funkční. Jediné, co odcházelo, byly jejich externí zdroje.

A třeba rozlišení 1366x768 je třeba u 12" E6230 celkem rozumný kompromis - není to na každodenní práci, ale dá se s tím v terénu lecos udělat (a na stole to mám v doku). Obhajovat tohle rozlišení v jiných velikostech mě ale nikde nenajdeš - pokud ano, jistě mi dáš link. Děkuji předem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Běžnej člověk nerozlišuje laptop na práci, laptop na zábavu, desktop, tablet a takový a nekupuje speciální 12'' tablet - většina kupuje 14''-17'' shit za 10-15k se vším všudy a na úhlopříčky 15''+ je prostě 1366×768 hnus fialovej.

Obrovský kvanta lidí nemaj ani tablet, byť nás výrobci a rádoby průzkumy trhu krmí opakem - že se toho prodá hodně nic neznamená, spousta lidí má několik, spousta toho jsou totální šmejdy typu Sencor, GoPro, 100tabletůtýdněpyčo apod., který se stále serou a vydrží pád z výšky tak do 10 cm, ani an hraní to není dobrý - takže jdou koupit jinej.

Spousta lidí nemá ani laptop a jen starej desktop, spousta má naopak laptop a nemá desktop atd. Prodávám spoustě lidí na občasné prohlížení webů a psaní dokumentů něco levného, ti nebudou pořizovat novou třiadvacítku, protože 0,5 % z nich někdy dělá něco, kde to využijí - fotky, kreslení, programování. Většinou weby a dokumenty - na to jsou vyloženě nepraktické i širokoúhlé panely 1440×900, použitelné je to od 1680×1050, anebo právě 1280×1024, kam se vejde aspoň půlka stránky v editoru a něco trochu na webu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ideální je 16:10 1920x1200 otočený na výšku. Na prohlížení webu a psaní textů je to parádní. Tyto monitory ale pod 5k neseženeš. To je proti běžným monitorům, desktopům a dalším levným mobilním nesmyslům pouhá desetina lidí, kteří to doma mají.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ideální je 21+'' CRT s rozlišením 1920×1440 :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT naposledy pred 15 lety, nastesti uz nikdy vice. V roce 2014 neexistuje uz jediny duvod, proc mit na stole dvacetikilovou obludu a nechat si do hlavy palit zareni z obrazovky (merili sme to, je to docela dost i u Eiza ktere se dodavaly ke grafickym stanicim od Intergraphu).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu dvě Eiza 17" 1280x1024, jako side monitory k hlavnímu 27" 2560x1440. Nepřipadá mi, že by nějak morálně zastaraly a to už je jim 8 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Na trafopáječku mi nesahejte" :-) pájecí stanice ve složení "mikropájka + vyhřívaná odsávačka" je jistě fajn, ale běžná odsávačka stejně neprohřeje větší plochy mědi třeba na motherboardech, takže je třeba často plošák u odsávačky přihřívat nějakým dalším kopytem. Jakým? Třeba silnou trafopáječkou :-)
S trochou cviku je nakonec možná míň práce, udělat si na trafopáječku širší popř. tvarované očko, ohřát s ním obě nohy naráz (nebo v nouzi i na střídačku) a kondík "vykejvat". Následně je ideální si odsát cín z prokovených děr... ale opět, s trochou šikovnosti ani to není potřeba, nový kondík lze "nakejvat" do předehřátých děr. Chce to třetí ruku (= svěrák) a trochu šikovnosti. A možná naředit olovnatým cínem (nebo vizmutem), RoHS pájení je děs. U jednostranných, neprokovených plošáků ve zdrojích pozor na odloupnutí pájecích plošek od nosného plastu. Mám pocit, že v těch zdrojích často není ani laminát, materiál mi připomíná papírovo-bakelitový Pertinax z hloubi předlistopadové historie, měď na tom moc dobře nedrží.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S odsávačkou ani neumím dělat přiznám se, je to pro mne zcela zbytečné nářadí, které je navíc třeba stále udržovat atd. Když je třeba ubrat, tak to buď odbagruju trafačkou, nebo odsaju licnou. Na dírky mám dentální pátradlo. Poslední dobou (co mi odešlo jedno staré) zkouším jedno lepší německé, celokov, zatím se mi líbí, nejspíš zařadím do prodávaného příslušenství. Za dvě stovky nebo tak nějak lepší než všechny podělané odsávačky a takové haraburdí a člověk tím udělá i dost jiné práce (páčení, čištění).

Jinak jestli děláte s kondenzátory hodně, začal jsem prodávat ESR Micro v4.0s za cenu tak o 1500 nižší jak Atlas ESR70.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám nějaké poznatky k aušusům teď:

- dochází k poruchám spojů panelu na TCon, používají kvalitní panely Chunghwa nebo tak podobně
- odchází signálové desky

Pokud to háže pruhy po zahřátí, nechte to bez zadního deklu a zjistěte místo, kde to tlačením na ribbon přestane. Tam pak narvěte mezi dekl kus pěnového polystyrenu atp. Tento problém mám u VW220T, který pan majitel strašně zprasil. Mechanický tlak řeší problém s kontaktem, jiné věci bohužel neumím vyřešit. Jinak ho teď nabízím, můžete mrknout ke mě na web.

V MW221U pak zašla signálová deska, mám na cestě, číňani maj zrovna v akci, jinak by se to nevyplatilo a nechal bych si z toho jen displej.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ad „…Celkem by mě zajímalo, jak to vypadá v dnešních dražších monitorech jako je Dell U2412m nebo dražší alternativy NEC či Eizo. Pořád je to hrůza nebo to není jen čína?“

No tak konkrétně EIZO je skutečně poněkud jiná úroveň. Kvalitu střev posuďte sám: http://diit.cz/sites/default/files/detmon1-hires.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vypadá to pěkně, ale tam když se něco podělá, tak to asi ani za boha nedá nikdo dohromady :-).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mňo, vzhledem k pětileté záruce to bude asi z kvalitních součástek. No a nad přehledností a kvalitou provedení by i Behemot zaplesal radostí, i když moc příležitostí k tomu asi nedostane… :-)
Tyhle monitory stále u svých zákazníků potkávám i po více jak deseti letech těžkého provozu (i když spíše už jen jako sekundární/odkládací monitor, než hlavní). Tyhle monitory se prostě nevyhazují…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1 za improvizaci s podložkama. Důležité je, že to uchladí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem pouzival tenky medeny plech, bajoko zvolil velikost a podle prevazujici polohy ho vyhnul tak, aby teplo slo pokud mozno nahoru, fungovalo to...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych tu nějakej měl, tam ho tam dám ;-) Podložky mám a kdyby ne, železářství je blízko…

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Otázka jak jsou podložky efektivní. Mě to dost inspirovalo jak chladit diody ve starých zdrojích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ta plocha je rozhodně násobně větší jak bez nich, takže když to srazí teploty o třetinu, už budeme na aspoň trochu rozumných hodnotách.

GLNka/GLYčka (aka Blue Storm II)? Už jsem to do jednoho dával :-)

Asi to budu dávat jen do těch ohulených, ty to očividně potřebují, ostatní dneska s těmi 0,0000000001W odběry ve stand-by pravděpodobně takovou zátěž nikdy nepotkají a když tam dám ty kritické namáhané kondenzátory dál od zdroje tepla, taky to těch pět let vydrží, jako v původním stavu…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
nevíte co s tímhle? https://www.youtube.com/watch?v=vvIFQHC6-_o&feature=youtu.be
dělalá to při skrolování kolečka myši nebo "operacích" - videa, hry, psaní ve wordu.. tj v klidu na ploše to nedělá
jedná se o starší kousek HP LP2065, ale mám ho tak nějak rád a na všechno bohatě stačí :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušejte to nejdřív připojit k něčemu jinému. Pokud to dělá v závislosti na činnosti PC, tak by to mohlo být také v grafické kartě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zkoušel jsem jinou grafiku, jiný napájecí i dvi kabel, určitě to bude něco v monitoru :/

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi věřit, že je to takto opálené jenom díky poddimenzování. Nemá trafo, nebo třeba trubice svod? Také by se to chtělo podívat na to, jak vypadají průběhy na těch tranzistorech, ledacos to napoví.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

bohužel takto opálené desky zdrojů jsou úplně "normální" - šetří se na všem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem dvě desky, obě vypadaly naprosto stejně. Hlavně na těch diodách jsou velké ztráty, při úbytku 0,4 V a dvou ampérech je to skoro watt, na tu jejich velikost je to až moc. Tranzistory do toho rovněž topí…a samozřejmě, když šly kondenzátory do kytek, o to zatíženější byly ty polovodiče ve snaze to srovnat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.