Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Biostar ukázal X570 / Zen 2 desku s větrákem na čipsetu [anketa]

Proč anketě není možnost přítomnost větráčku má na výběr jasně negativní vliv, proč bych měl kupovat desku s dalším hučícím malých bazmekem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fuj hnus.
AMD kdysi dávno mělo chipset, který aktiv potřeboval. Doufám že se to nevrátí.
Úplně to zabilo jinak dobrou tichou a výkonnou platformu.
Tuším že to byl nForce4 od nVidie.
Při dobrém průvanu ve skříni a velkém pasivu, se to uchladilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj byl jsem vlastník a okamžitě jsem sundal miniaturní pasiv s vysokootáčkovou turbínou a nahradil masivním pasivem přes který foukal (asi) Arctic Fan Pro 2 L TC (naprosto tiché řešení :) ) :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-))) taky tomu říkám turbína.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten chipset nemělo AMD, ale dělala ho NVIDIA, hodně oblíbené byly tehdy pasivní chladiče tuším od Primecooleru nebo tak něco, dělali takové vysoké věžáky na ty chipsety. Horší bylo, že na některých deskách to pak kolidovalo s PCIe slotem pokud jste tam měl dvouslotovou grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano chipset nForce4 dělala nVidia, a pasoval k socketu 775 i 939. Ale intel nabízel spousta jiných kvalitních a výkonných desek pro 775. Ale pro AMD těch výkonných a zároveň kvalitních bylo málo. Navíc všechny měli aktivní větrák.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, přesně takovou desku tu někde ještě mám, i s tím pasivem. Vzpomínám, že deska byla od MSI s naprosto miniaturním větráčkem s miniaturním pasivem, neuvěřitelně hlučné.

PS. Ten chladič se ještě prodává:
https://www.czc.cz/primecooler-pc-nb1/32076/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je přesně on :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tenkrát to byl ještě AGP nebo PCI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byly i PCIe varianty, frčelo to i s nForce 5xx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejmizernější deska kterou jsem kdy za celý měl nesla hrdé jméno Biostar :)) Od té doby, kdekoliv se jméno vynoří, vynoří se také zprávy o problémech... Protože technika, to je třeba 150 drobných maličkostí, které musí fungovat, aby fungoval i celek, a to Biostar nikdy nepochopil. Vždycky to shodí nějkým detailem, který uživateli otráví život. Spíš považuji za zázrak, že pořád existují. To je něco jak lochneska, když už všichni zapomenou, tak se zase vynoří :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolegové (Německo) říkají, že se v posledních letech kvalitativně zlepšili a prodávají se i dražší modely. Stejně jako ty mám na tuto značku neblahé vzpomínky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Biostar jsem mel v X58 socket 1366 a celkem dobra deska, prezila ohnuti, 80% vlhkost a vydrzela pet let, nez zacal odchazet sata radic, nahodne vypadavaly RAM moduly ( z 6GB najednou 4 nebo 2 ) a pak i kondiky, nahrazeno za Asus Rampage II extreme z allegro, ktera doklepala posledni tri roky, nez jsem poslal letitej Nehalem k sipku.

https://content.hwigroup.net/images/products_xl/065890/biostar-tpower-x5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ono to zmysel má

viď článok
http://blog.stuffedcow.net/2012/10/intel32nm-22nm-core-i5-comparison/
a obr. v ńom
http://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/snb_temp.png
http://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/ivb_temp.png

Totiž podchladzovaním čipu znížime jeho spotrebu, a čím je nižšia teplota čipu, tým rýchlejšie čip podchladzujeme a tým máme nižšiu teplotu..

Ale to overclockeri dobre poznajú

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přišly na mě flashbacky z dob NVIDIA nForce 4, také si pamatujete ten kus plechu a 5000 RPM 40x40 ventilátory bez regulace? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne jsem si je vybavil, to byly casy. Na druhou stranu takova DFI Lanparty4 je pro mne dodnes snad nejoblibenejsi deska co jsem kdy mel (ikdyz ten vetrak se parkrat menil :o)). Kdyz to bylo nove a dale udrzovane, tak to nebyla az takova hruza (ani ten pidi vetracek zanova nebyl tak hlucny, jako treba tehdejsi box chladice cpu) , ten problem byl kriticky hlavne az po letech, kdyz se vetracek vybehal. Podle fotky se da usuzovat, ze vypada vyznamne jinak..je vetsi, dost mozna pomalobezny, mozna ma nejake slusne lozisko, za tech dvacet let ty vetraky taky pokrocily a treba to nebude takova hruza. Jsem si jisty, ze to bude o par levelu lepsi nez tehdejsi reseni. Pokud by mi to aktivni chlazeni chipsetu dovolilo vice moznosti s hranim si s nastavenim a zaroven bude osazen slusny, moderni ventilator, tak nemam problem tomu dat sanci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo vypadá větší, vzpomněl jsem si na ASUS Sabertooth X79, kterou má známý, tam je ventilátor taky v chladiči chipsetu, defaultně jede asi na 3000 RPM, tak jsme ho v BIOSu zpomalili na minimum co šlo, nějakých 1500 RPM tuším, chipset má asi 50°C a je to veselé a tiché.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DFI a Biostar. Dva vyrobcy co kvalitou nemůžou být od sebe dál.
Proč přežil ten horší. A kde skončilo DFI?
Moje DFI (ještě s PIII) sice začalo zkratovat, ale po 10 letech provozu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, tak se DFI zabyva prumyslovym resenim. Jak moc uspesne tedy netusim, s jejich prukty jsem bohuzel uz roky nemel tu cest :( Ze se stahli z mainstreamove produkce mne dost mrzi, na druhou stranu kdyz si vezmem, jaka trdla jsou bezni koncaci, tak se ani moc nedivim. Jo co ja bych dal za poradnou, kvalitni desku bez zbytecnych blbustek "jen na okrasu" (a proti efektivni funkci), klidne v tom davnem provedeni, jednom kvalitni dps, soucastky a poctive chlazeni. Nesetrit, ali nic zbytecneho navic. Z mainstreamove nabidky poslednich par let mam pocit, ze jsou cileny s temi samymi blikatky a radoby efektnim oplastovanim, snad uz jen vyhradne na nedozrale pubescenty o.O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pidivětráčky na chipsetu jsou cesta do pekla. Do pár let uspané prachem a ani se nepohnou. Nic jiného než pasiv bych nebral.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kurvítko to je! :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je smutné, že redakce DIIT/CDR klesla až tak hluboko, že tu má reklamu na padělané flash disky - KODAK 128 GB. Po několika GB zapsaných dat disk přestal odpovídat. Naštěstí eBay vrací prachy docela ochotně. Prosím vás, alespoň tuhle podvodnou reklamu stáhněte.

https://diit.cz/clanek/poridte-si-128gb-flesku-kodak-o-50-levneji-slevov...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si ho teda na základě té reklamy koupil a zatím musím zaklepat, že šlape dobře. Momentálně na něm mám necelých 60GB a všechno v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní doba je nemocná. Jasné kurvítko, podobně jako debilní tvary pasivních chladičů na většině motherboardů. Dneska už se neví co roupama zkurvit, tak se jde proti zdravému rozumu zcela nepokrytě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Doba je už taková. Auta lidi kupují podle toho jak "terénně" se tváří (ačkoli se jedná o auto do města s odpovídajícími vlastnostmi pro (ne)jízdu v terénu, popř. podle toho, jak hezký a rychlý mají infotainment.

A podobně je to i s MB - místo kvality se bere vzhled, co nejúža a nejsvíťavý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nepletu, tak se tento výrobce z česka stáhl, takže kromě nějakého šedého dovozu na Alze se s tím normální běžný uživatel nesetká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřímo; dovozcem byl Abacus, který se stáhl z trhu pro koncáky v době rozmachu internetových e-shopů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pookud to zvedne OC potencial pripadne stabilizuje takty v zatezi,pak to neni problem. Sam mam AMD FX. Deska neudrzi stabilni takty protoze topi VRM a ten ubira procesoru. Ten se podtaktovava a jsem v riti. Kdyz vidim novy "herni" desky ktery maji VRM a chipset pod plastem kam vzduch nemuze proudit,zabil bych se. Moda prusvitnych bocnic ze. Hlavne at je to hezky. Kolikrat se na tu hezkou RGB desku cclovek podiva? Jinak ja osobne mam na VRM a vsech chipech na MB otoceny turbinky z Notebookovych chladicu. Ze to v zatezi krici? No a? Pres den mam zvuk nahlas. Vecer hraju na projektoru za zady a ten ty vetraky v PC prehlusi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neakceptujem v PC nic co ma >600 RPM v idle (idealne ked sa to nehybe) a >1200 RPM pri zatazi (vynimku tvori mozno tichy HDD, ale aj ten sa snazim upratat do NAS). A nejaky maly bzuciak s prenikavym zvukom uz vobec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave. Spousta lidi to tu uvadi jako navrat pidi vetracku na desku. Pravda je takova, ze spousta zakladnich desek ma podobne a mensi vetracky taky, vetsinou u napajeci kaskady :D .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ani o tom nevědí. Taky jsem si toho všiml u některých dražších kousků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.