Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

BitBoys znovu na scéně

BitBoys logo
Snad ještě pamatujete na firmu, která již několikrát zvířila hladinu adrenalinu nejednoho počítačového fandy oznámením nového úžasného a na svou dobu zcela nevídaného grafického chipu. Ovšem u oznámení vždy skončilo, ani jednou se na trh nedostala karta, v jejímž srdci by tikaly hodiny značky BitBoys. A dnes to bude velmi podobné, ale i trochu jiné. Však se podívejte sami.

Kapitoly článků

1.  BitBoys znovu na scéně

Axe chipBitBoys oznámili, že mají hotov grafický procesor Axe. Ten plně podporuje OpenGL 1.3 a DirectX 8.1. Navíc ještě nabízí vyhlazování MatrixAA. Že to není žádný superchip? Inu, to je ten hlavní rozdíl oproti předchozím chipům, které vždy na svou dobu byly velmi pokrokové. Tento je, tedy spíše byl, určen pro počítače v rozumné cenové hladině.

Celý grafický procesor Axe je postavnen na XBA aneb embedded DRAM. A to BitBoys také uvádí jako hlavní důvod, proč se Axe nedostane na trh. Prototypy tohoto chipu pro BitBoys vytvořila firma Infineon Technologies ve své 0,17 mikronové továrně, která je schopna si s embedded DRAM poradit, ale bohužel Infineon tuto továrnu zavřel a tak BitBoys nebudou moci uvést Axe na trh.

Ptáte se, co to XBA? Zkratka pro Xtreme Bandwidth Architecture. Ta právě velmi úzce souvisí s embedded DRAM. Anglické slovo embedded označuje zapušťěný/vložený a právě to přesně vystihuje tuto paměť. Ta je totiž vložena do přímo grafického procesoru, jak ukazuje následující obrázek. Jde vlastně o jakousi cache. Přístup do ní je díky 1024bitové sběrnici podstatně rychlejší, nežli do normální paměti, ale má nevýhodu v menší kapacitě.

Xtreme Bandwidth Architecture

Kapitoly článků
1.  BitBoys znovu na scéně

Diskuse ke článku BitBoys znovu na scéně

Žádné komentáře.