Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letadlo letí dál: Bitcoin vystoupal nad 7 tisíc dolarů

Koukám, že nemá smysl pracovat a učit se. Úplně stačí mít zainvestováno v Bitcoinech. Asi přemluvím svou babičku aby prodala barák se zahradou a koupila si za to nějaký ten Bitcoin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On nekdo v dnesni dobe zbohatl praci a ucenim?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš jsem naivka, ale někdo snad přece ano. I když je fakt, že např. aktuální pokrok v technologiích je způsobován většinou lidmi, kteří jsou sice placeni nad současným průměrem, ale za bohaté je označit nelze, leda snad za vyšší střední verstvu. :p

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Abys zbohatl, musíš mít lidi, kteří pro tebe pracují, protože na to abys zbohatl sám, je život moc krátký. Ale to platilo v každé době, nejen té dnešní.
A není to kritika bohatých, každý může, jen chtít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Strop neexistuje, mozno je len limitovany tym co su schopny nakupit ty co robia vymenu. Spodna hranica je jasna = 0. Osobne si myslim ze tento rok moze este prekrocit Bitcoin 10k a buduci rok mozno preskoci aj 20k, pokial nenastane nejaky zasadny pohyb (teda pad nadol).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste pred tydnem bych s Vama souhlasil. Dneska bych mozna byl ochotny vsadit, ze blizko k 10k se dostaneme pred segwit2x forkem. Pak zrejme prijde silna korekce a uvidi se ktery bitcoin je ten pravy :) Takze mozna ano, kazdopadne pokud to preskoci 10k tak uz to poleti samo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A při forku klasický switch na altcoins jako u Bitcoin Cash. To zase bude na burzách adrenalinek. :o) BTC půjde podle mě toho cca 16.11. někam k 8,4k. Teď jen čekám na nějakou tu korekci na přikoupení, která už ale možná před forkem ani nepřijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako u tulipánových cibulek. Za jednu dům na náměstí nebo statek na vsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To těžko, protože nové Bitcoiny vám ze země jen tak nevyrostou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy si myslíte, že někdo měl odvahu strčit svou jedinou cibulku v ceně dnešních několika set tisíc USD do země, kde mohla shnít? Ne, ta byla jen ke směně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste si vsimli brzo, ze je nad $7000, dokonce nad $7400 a uroven $7000 dokonce nekolikrat uspesne otestoval. A uprimne, neni nutny ten vysmivacny ton, ve kterem je clanek ladeny a hodil by se spise na blog. Vydelavat na BTC se da extremne i na denni bazi a nemusite zrovna levne koupit-draho prodat. Pokud BTC tak silne neverite, tak predpokladam, ze mate jiz tak 20 lotu na short, neni-liz pravda ? :) PS: v 15:00 se uspesne otestovala hodnota $7100 a pokud se nepletu, jedeme zase nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutečnost je toková, že kdo natěžil někdy v minulosti nebo pořídil BTC za levno, má solidně zhodnocenou investici, zatím. Kdo nakupuje dnes či zítra se již pouští do značného rizika, protože ta bublina může splasknout (nemusí) a bude mít BTC bez solidní hodonty na nějakou směnitelnou měnu.

Prodává se málo, lidi si BTC drží, takže cena roste a roste, neb poptávka je značná, ale to se jednou zlomí. Kdo smění před kulminací bude boháč, kdo ne bude čekat na další vlnu a nebo bude mít zase prd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chlopaci, kolko ste uz na tom zarobili? Ja som sa chystal kupit 100 BTC ked stali po 100 dolarov ale nejak z toho zislo. Dnes som za to mohol kupovat 3 baraky, no. Som ja ale expert. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cca. před sedmi roky jsem měl na tehdejší dobu značně nadupané PC. Nechtěl jsem ho nechat zahálet když u něj nejsem a tak jsem přemýšlel zda vyzkoušet těžení bitcoinu, nebo raději pomáhat s SETI@home. Rozhodl jsem se tehdy pro SETI@home. :p

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sme na tom rovnako. Nikde, ale nikde neni istota (a skor je to velmi nepravdepodobne), ze potencialne BTC by sme nepredali davno v case, ked mali hodnotu $10 za kus, nedajboze 100. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to silně pravděpodobné, protože bitcoinu jakožto uchovateli hodnoty (nikoliv nápadu blockchainu) jsem nevěřil ani trochu, což ostatně nevěřím ani teď. "Těžil" bych to tedy jen pro zajímavost toho algoritmu a v případě, že by se to dalo prodat za nějakou aspoň trochu zajímavou řástku, tak bych to velmi pravděpodobně udělal. Rozhodně bych to udělal minimálně mezi roky 2014-15 kdy to dlouhodobě jen klesalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moj pripad :D predal som ich okolo 20 (vytazene) postupne od ceny cca $800 po $360. :)

https://goo.gl/F36BW5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kdo ale mohl tušit, že to najednou, po tak dlouhé době tak šíleně vystřelí?
Trochu mě to připomíná výherní tiket Eurojackpotu, např. v době, kdy je hlavní výhra přes miliardu. Ten, kdo uhodl všechna čísla prostě měl jen štěstí, že si ve správný okamžik koupil správný los, ale žádná rozumná analýza za tím být nemohla. Byla to prostě jen šťastná náhoda. :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si, BTC je stale este v plienkach a pomaly rastucemu trendu v minulosti (z dlhodobeho hladiska) sa nemalo podpisalo par dalsich faktorov ako aj rastuca popularizacia, adaptacia, BTC sa pomaly z undergroud prostredia citajuceho len par ludi dostal medzi verejnost a nedavno sa ma babicka opytala, ze pocula o nejakom bitcoine a ze co to vlastne je. :) Aplikacia a studium vyuzitia blockchainu sa dnes hodne skuma, rovnako vznika hromada projektov. Pripadne bol samotny BTC velkou inspiraciou ku vzniku dalsich zaujimavych kryptomien s potencialom do buducna. Ved i samotna CR prispela hodne do mlyna a stale prispieva. Slush s jeho timom odvadzaju skvelu pracu. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to prostě funguje, na spekulacích vydělá strašně málo lidí :) Koupit a prodat za správnou cenu je umění. U BTC nás asi nejvíce štve, že jsme to měli na dosah na rozdíl od akcií nebo jiných instrumentů, které jsou poměrně složité na pořízení, jsou tam různé poplatky, registrace atd. Byla to holt příležitost století :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většinna lidí ty BTC stejně drží, protože chce zbohatnout ještě více, takže barák si stejně nekoupí (až lidi začnou ve věším měnit na $ a kupovat baráky, pojede hodnota BTC fofrem dolů). Umění je ve správný čas z vlaku vystoupit. Hra ještě neskončila. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Správně vystoupit, to je jako chytat padající nůž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnote bitcoinu 10.000 USD nemam problem uverit, hodnota 10 USD mi prijde nesmyslna. V tuhle chvili je to tak, ze ve chvili, kdy by bitcoin zacal strme padat, tak jeho hodnota nebude ani 1 bitcoin = 1USD, protoze pad by znamenal konec.
Mohou byt vykyvy +-1000USD, ale nesmi to vyslovene padnout.

Osobne jsem mohl nakoupit za 200USD i za ty 2000USD a asi se furt vyplati nakoupit i ted, protoze nejspis tohle letadlo bude jeste chvili stoupat, ale neudelal jsem to a neudelam. Ze bych byval mohl vydelat, to urcite, ale ja tyhle digitalni meny nesnasim, nemyslim, ze toto je pokrok, kterym by lidstvo melo jit a proto to nikdy nebudu podporovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě, nasraných lidí co tehdy nekoupilo je hodně. Pusť to ze sebe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja nasranej nejsem, kazdy kdo si koupi bitcoin (nebo jinou kryptomenu) podporuje pokracovani te manie, diky cemuz je treba problem sehnat pro hrace PC her herni grafiku. Preci nebudu delat neco co sam kritizuju a nelibi se mi to.
Takze naopak, ja jsem spokojenej ze jsem nekoupil a vyzyvam kazdeho, kdo ma nebo mel problem kvuli kryptomanii sehnat grafiku do PC, aby take *coiny nekupoval ani netezil a nepodilel se tak na prohlubovani pro hrace nezadouci situace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o směřování světové ekonomiky. Na nějaké hráče sere pes. :o)
(a to si sám občas zahraju)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ten byl dobrej (svetova ekonomika opravdu nesmeruje podle nejakeho bitcoinu) :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale system blockchainu je rozhodne zaujimavejsi a prinosnejsi, nez nejaky hraci. :D

A mimochodom, som jak hrac, tak vlastnik grafik, tak tazim. Nejak nechapem tvoj plac nad nemoznostou zohnat "hernu grafiku". Chces? jednu ti predam, mam ich dost :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Blockchain jakožto algoritmus je nepochybně velmi zajímavý a věřím, že určitě najde využití i mimo finančnictví. Mimochodem, četl jsem, že Australan Craig Wright, který se snad prohlásil za tvůrce bitcoinu, už rozjel právní přípravu na to aby blockchain získal jako svůj softwarový patent. Kdyby se tak stalo, netušíte někdo co by to konkrétně znamenalo pro cryptoměny?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takych uz tu bolo a bude :)))) Co by sa stalo? Nic, BTC je decentralizovane a z principu sa nepresadi ziadny centralny sposob spravy nejakeho samozvaneho picuska. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Safra, někde je chyba v Matrixu, buď v té části, která definuje můj mozek, nebo v té části, která definuje úspěch bitcoinu. Já byl totiž vždycky hrdý na své schopnosti v oblasti matematiky a logiky - na gymplu jsem se 2x umístil na druhém a třetím místě v krajském kole matematické olympiády, vždycky jsem se umisťoval mezi prvními pěti v Pythagoriadě, matiku a fyziku na ČVUT FEL jsem dával vcelku levou zadní (bylo to ještě za Husáka, netuším jaká je situace dnes, ale tehdy byly ty předněty v prvním a druhém járu vcelku hutné) a bitcoin mě přitom nedává žádný smyl. Vůbec neumím určit kde by v rozmezí nula - nekonečno měla jeho hodnota ležet. Navíc v podstatě každý den přibývají nové a nové cryptoměny jejichž vydavatelé se chtějí svézt na právě probíhající cryptoměnové mánii. A jak se zdá, roste také i jejich hodnota. Proč? :O Zbláznil se svět, nebo mě to prostě nemyslí? Mě to totiž celé nedává žádný smysl. Navíc mě schema bitcoinu děsně připomíná známé schema letadla, kdy samotný produkt - předmět obchodu - sám o sobě nic negeneruje - všichni jej kupují pouze ze spekulativních důvodů a výdělky starších členů jsou placeny z finančních vstupů členů mladších. Jakmile mladší členové dojdou, celá pyramida se zhroutí.
Fakt nechápu o co tady jde. O "pump and dump" podvod? O letadlo? Nebo o nějaký nový typ hodnotné služby jějíž smysl mě prostě uniká?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tady někdo psal, je to komodita. A jestli je to praktické, je asi na zvážení každého. Naposledy, co jsem se díval, se tím dalo platit (nejen) v jednom nenápadném českém eshopu, jmenuje se to nějak Alza :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám tušení, že Alza ten bitcoin okamžitě přepočítává na koruny, kterými se následně skutečně platí, ale to je vcelku jedno. I kdyby se platilo přímo bitcoinem, vnímám to stále jako setsakra malý důvod pro to abych v něm viděl smyls.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze v nom nevidis zmysel ty, alebo absolutne nevidis do problematiky blockchainu neznamena, ze je to k nicomu. Nastastie na tvojom nazore nezalezi. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ale přece neřekl, že obecně nápad blockchainu, jeho algoritmus, je k ničemu. Jinak souhlasím, že na mém názoru v tomto případě skutečně nezáleží. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lenze akosi si rozporujes. Blockchain by bez toho algoritmu len tazko fungoval. :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš se nevyjadřuji dost jasně. Tak znova a snad lépe - nápad blockchainu považuji za velmi zajímavý a věřím, že využití má. Bitcoin jakožto trvalejší uchovatel hodnoty z mnoha důvodů vnímat nedokážu. Vůbec mě to nedává smysl. Ještě jednodušeji - Bitcoin je pouze jedna konkrétní aplikace postavená na obecném nápadu blockchainu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale v mnohom nahradza to, k comu pouzivame vytisknute papieriky menom FIAT. A rovnako sa mozem opytat, ked sa na BTC niekto diva ako na komoditu, K comu je dobre skupovat striebro alebo zlato? Pretoze odolavaju inflacii? Tento charakter ma i BTC. Preco niekto skupuje barely ropy alebo kavy? Pretoze v tom vidi investicny potencial? To moze byt aj pripad BTC. Takze stale tak nejak nechapem, kopete do BTC ze je zbytocny, ale uz sa nepozastavujete nad tym, jak zbytocne je vlastnit nejake "certifikaty o vlastnictve fiktivneho zlata", alebo skupovat ci obchodovat barely ryze. Kdezto BTC ma okrem tejto schopnosti/vyuzitia, hromadu dalsich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reálné komodity typu zlato a stříbro mají své reálné využití v průmyslu a ve šperkařství. Navíc co se hodnoty zlata týká, přibližně mezi lety 1980-2000 cena zlata jen klesala. Kdo zlato koupil v roce 1980 ani za 20 let stále ještě něbyl na svém, navíc dolar před dvaceti lety měl vyšší hodnotu než o 20 let později, takže ztráta z koupě a držení zlata se během těch dvaceti let ještě víc prohloubila. Pak sice zlato mezi lety 2001-2011 skokově vyrostlo, ale následně už zase 6 let jeho cena v podstatě vyklesává - kdo zlato koupil v roce 2011 a chtěl by jej prodat dnes, splače nad vejdělkem, jak se tak lidově říká. :p Vzhledem k průměrné délce lidlského života to za nijak zajímavou investici nepovažuji.
To samé platí ještě výrazněji pro cenu stříbra - desítky let vyklesásání, pak kolem roku 2011 špička a od té doby už zase samé vyklesávání. Fakt náramně "výborná" investice.
Ad. ropa - ropa je zatím stále ještě klíčovým prvkem dalšího rozvoje v tzv. rozvinutých státech. Jedná se o strategickou životně důležitou surovinu a levné způsoby těžby začínají docházet.
Bitcoin se od veškerých těch reálných komodit (zlato, stříbro, ropa,....) liší tím, že se jedná o čistou spekulaci na růst ceny, nic víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka zlata a jeho hodnoty, hrozne moc hraje rolu futures market a obchodovanie s certifikatmi. Realne mnozstvo fyzickeho zlata je zlomok toho, s ktorym sa obchoduje a tym i dost manipuluje jeho trhova hodnota. AK by bublina splasla a len 10% ludi by sa rozhodlo svoju investiciu do "zlata" zamenit za zlato fyzicke, cena by vystrelila v nasobkoch. To mate to iste, ako banky a peniaze, ktore poziciavaju, ale realne ich nevlastnia. :)

Pre striebro to plati nasobne, to je narozdiel od zlata opravdu vzacny kov, ktoreho produkcia nerastie, ale spotreba v priemysle z roka na rok ano.

Co sa tyka mojej poznamky o rope, ja som netvrdil, ze ropa (ta fyzicka), nie je uzitocna. Prikladoval som tym, ze sa clovek na forexe rozhodne kupovat komodity, ale realne nakupuje fiktivne zbozi. Tam sa obchodovanie a jeho ucel nijak nelisi od BTC a obchodovanim s nim. To bola pointa. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... AK by bublina splasla....." Tyhle argumenty "zlatých a stříbrných brouků" samozřejmě dobře znám. Problém je v tom podmiňovacím slůvku "AK". Může se to stát za 20, 30, 40 let, nebo ještě za mnohem delší dobu....absolutně nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo stát dříve.... a já - jakožto biologická entita - mezitím stárnu a stárnu a stárnu...... a proto mě zajímá co bude teď dnes, nikoliv co možná přijde (a nebo možná taky né) někdy za X let. Když se na investice do zlata a stříbra podíváme optikou vývoje ceny v minulosti, tak ty investice byly setsakra špatné, s vyjímkou pár krátných období. Např. investice do pozemků, příp. do akcií tabákového průmyslu dlouhodobě vycházejí podstatně výhodněji. No, dnes je ten tabákový průmysl už dle mého osobního názoru out. :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opet a stale dokola, Alza bitcoin neprijima. Protoze Alza jsou profici a byznysmeni, tak te chteji motivovat k nakupu u nich a protoze ted jede bitcoin, tak se domluvili se sluzbou, ktera jim bitcoin meni na penize. Ty teda koupis neco v Alze, zaplatis bitcoinem a v ten samej okamzik je bitcoin Alze promenen na koruny. Pro tebe to vypada jako nakup v biotcoinech, ale Alza dostane koruny a o to jde. Takze zminovat Alzu jak se tam da platit bitcoinem je dost protichudne, da ale Alza bitcoin neprijima, je tam mezi tebou a Alzou skryty prostrednik. Ten musi bitcoinu verit, Alza nikoliv.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opet a stale dokola. Zakaznik plati bitcoinem (dolarama, eurama, korunama, nebo treba ruskejma rublama) a je mu fuk co s tim ta platebni brana co je mezi nim a alzou dela. Zakaznik na alze plati bitcoinama. TECKA.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to prave neni tak jednoznacny. Zakaznik plati bitcoinem, ktery od nej prijme zprostredkovatel a Alza dostane koruny.
Ale chapu co se snazis rict, tohle je zakaznikovi jedno. Ovsem na druhou stranu to nekteri prezentuji jako kdyby obchodnici verili bitcoinu tak moc, ze si jim nechaji zaplatit. Opak je pravdou, bitcoiny se v momente nakupu meni na skutecne penize - u nas ceske koruny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V čem vystaví Alza fakturu? V CZK nebo BTC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V CZK samozrejme, jinak to ani nejde. Ale vyborna pripominka! +1

Zaplatis bitcoinem, provede se prepocet na CZK a dojde k vystaveni faktury v CZK, takze platba pro Alzu probehla v CZK. Je to presne to co jsem se tu snazil (marne) vysvetlit. Dekuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jak by Alza řešila reklamace s vrácením zboží nebo vrácení zboží do 14dnů při platbách v BTC. Účetně by se to dalo ještě zůčtovat, asi jako příjem v jiných cizích měnách, ale ty kursové výkyvy, to by jim nikdo nepojistil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně, že účtuje v CZK, když jí účtování v BTC zákon neumožňuje. Až bude kryptoměna primární měnou, budou se zase v Alze divit lidem co chtějí platit v zastaralé Koruně. Ona ta adaptace neprobíhá ze dne na den, jsme na začátku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu, u nás se to musí účtovat jako např. při platbě ve zlatě. A ne jako příjem v cizí měně, jak jsem mylně psal na jiném místě.
https://www.root.cz/clanky/bitcoin-kam-dal-po-peti-letech/
https://www.mesec.cz/clanky/bitcoiny-a-pravo-do-jake-skatulky-kryptomenu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když se rozhodnu zboží za týden vrátit, tak mi Alza vrátí ty moje bitcoiny nebo ne? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alza bitcoin nepřijímá? Prosím zamyslete se nad tím co jste napsal, buď jste troll, nebo duševně mimo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to skutecne tak, bitcoin prijima prostrednik, ktery ho Alze vymeni za koruny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Fakt nechápu o co tady jde

No to je videt. Lidi kteri mluvi o tom, jak je BTC pyramidova / Ponzi schema, by se meli trochu podivat do historie, a trochu se zamyslet. BTC vetsinu sve historie padal, akorat ted posledni rok stoupa. Dost zvlastni pyramidove schema, kdyz muze padat >5 let aniz by krachlo...

Proste BTC preziva spekulativni bublinu, asi jako pred deseti leti bydleni, par let predtim IT firmy, nebo par stolet predtim tulipany. Z toho nevyplyva ze BTC, bydleni, IT a tulipany jsou bezcenne. Spekulacni bublina neni pyramidove schema. Rozdil oproti pyramide je v tom, ze v spekulativni bubline nejde o podvod, ono vam totiz nikdo nic neslibuje a negarantuje, a pokud prijdete o penize, tak jen vlastni blbosti. Rozdil je taky v tom, ze po tom co to praskne, obvykle v pyramide prijdete o vsechno, kdezto po spekulativni bubline se jen cena vrati k normalu (tj lidi prijdou o hodne, ale ne vsechno).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale kde je v případě bitcoinu ten "normál"? V případě akcie, nemovitosti, státního či třeba firemního dluhopisu, atd.... bychom se k nějaké hodnotě, která aktuálně představuje "normál" dopracovat mohli, ale jak tu "normál" hodnotu určit v případě bitcoinu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotu určí s časem trh sám. Stejně jako kdysi se jedna kůže měnila za dva pytle obilí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, trh, ale na základě čeho?
Např. činžovní dům ve městě - těsně po sametovce jeho reálná tržní hodnota mohla být stovky tisíc až pár jednotek milionů. V následujících letech hodnota toho konkrétního domu většinou stoupala až k dnešním desítkám až stovkám milionů, ale pokaždé, v jakékoliv době, se ten tzv. "normál" dal odvodit z informací typu - roční výnos domu, náklady na údržbu, příp. možnost a finanční nákladnost rekonstrukce a rozšíření domu, úrokové sazby v době nákupu a možnost jejich fixace, atd...atd.... pokaždé jsou zde prostě parametry, které s nějakou rozmnou přesností dokáží určit jakou ten dům má aktuálně tržní hodnotu a každý vážný zájemce si tuhle analýzu nerpochybně provede a za dům s aktuální tržní hodnotou např. 10 milionů nikdy nezaplatí milionů 100, třeba možná 11, 12...když ten dům bude chtít opravdu hodně a bude si to moct finančně dovolit, ale nikdo, pokud není magor, nezaplatí 10x víc.
Jak určit hodnotu bitcoinu? Čeho se chytit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježek, nějakou dobu se zajímám o finanční trhy včetně kryptoměn a moje aktuální odborné povědomí je, že Bitcoin není Ponzi (letadlo) ani měna, ale komodita (jako zlato a ropa), protože se jako komodita chová. Ponzi to není proto, že není nikdo nahoře, kdo to ovládá a profituje. Bitcoin je nekontrolovatelný a nikdo nad ním nemá moc. Nový Bitcoin se nedá vytvořit z ničeho jako státní měnu. Na tvorbu Bitcoinu je potřeba spotřebovat a zaplatit hodně elektrické energie, tedy už při vytvoření to ukládá hodnotu a to nepočítám, že na něm dnes stojí část legální i nelegální ekonomiky, což mu samo o sobě přidává na hodnotě. Hlavní přínos Bitcoinu vidím jako nastartování inovace našeho zastaralého globálního finančního systému, který nějakou inovaci hrozně potřebuje. Druhý přínos je v tom, že Bitcoin kompletně odbourává prostředníka (banku poskytující běžné účty), což je dost revoluční. Chcete-li se bavit o Ponzi, pak mnohé ICO (initial coin offering) skutečně Ponzi jsou, ale ne všechny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, je to normalni financni komodita.

Podle tech co v tom vidi Ponziho schema, jsou nahore ti, kdo byli driv u toho v case. Cim driv jsi totiz prisel, tim levneji jsi nakoupil a ten kdo bitcoin vytvoril podle vseho nakoupil nejlevneji - zadarmo. Nad bitcoinem ma moc ten, kdo vlastni 50,000...01% vsech bitcoinu a my nevime, jestli nekdo takovy je.

Spotreba elektricke energie neuklada hodnotu, protoze je to spotreba. Napriklad hrani pocitacovych her take spotrebovava energii a nevytvari hodnotu.

Souhlasim, ze inovace v menovem systemu by byla potrebna a ze ten soucasny je zastaraly, mozna tu ulohu skutecne bitcoin zastane, zatim nevim.

Bitcoin ma take mozne prostredniky, burzy ci poskytovatele penezenek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý komentář. Pár poznámek.

Pokud je Ponzi cokoliv, kde někdo je zvýhodněný tím, že u toho byl na začátku, pak je všechno Ponzi. Ten, kdo vytěžil první ropu, započal Ponzi? Ten, kdo jako první investoval do startupu, který později měl IPO a stal se obchodovatelným, započal Ponzi? Co je a co není Ponzi by chtělo lépe definovat.

Moc nad bitcoinem získá ten, kdo má pod kontrolou 50,000...01% těžařů. Pak může dělat libovolné změny v kódu bitcoinu.

Vlastnit více než 50% bitcoinů dává určitou moc nad cenou, ale každá manipulace s cenou stojí peníze toho, kdo tu manipulaci provádí. Nejvýhodnější je velké množství bitcoinů prodávat pomalu a postupně. Jelikož všechny pravé bitcoinové peněženky jsou veřejné, všichni ví, která peněženka má jakou hodnotu (ale nevíme jméno majitele a nemůžeme s ní manipulovat bez privátního klíče).

Poskytovatele peněženek neposkytují pravé peněženky. Webová služba není peněženka. Pravá peněženka je ta, ke které máte privátní klíč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

*** Encyclopedia Britannica:
Bitcoin, digital currency created by an anonymous computer programmer or group of programmers known as Satoshi Nakamoto in 2009.
*** Wikipedia:
Bitcoin is a worldwide cryptocurrency and digital payment system called the first decentralized digital currency, as the system works without a central repository or single administrator.
*** Merriam-Webster America's dictionary:
Definition of Bitcoin: a digital currency created for use in peer-to-peer online transactions
:-) Takže MĚNA? digital_CURRENCY / cryptoCURRENCY

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"moc nad bitcoinem ma ten, kdo vlastni 50,000...01% vsech bitcoinu"

dalsi blbec, ktory si myli jablka s hruskami.

vlastnictvo nadpolovicnej vacsiny btc neznamena moc nad btc v principe. jedine tak ovplyvnit "cenu" tym, ze hodi obrovske mnozstvo uz vytazenych btc do predaja.

teoreticku moc nad transakciami ma ten, kto ovlada nadpolovicnu vacsinu vypoctoveho vykonu pri ich spracovanani. anglicky "hashrate distribution". a to v sucasnosti nema ziaden pool, najvyssi podiel jedneho poolu na celkovom vypoctovom vykone je v sucasnosti necelych 16%.
jedine ak sa spoja pooly, ktorych podiel by tvoril nad 50% vyp. vykonu hashrate distribution, potom mozu urcitym rozhodnutim ovplyvnit platnost ci neplatnost transakcii, prip. ine zmeny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, já souhlasím, že BTC není ani Ponzi ani měna. To první jasně naznačuji větou:

... Bitcoin >>morálně<< na toto vše navazuje ...

to druhé pak jasně pojmenovávám ve větě:

... ani ne tak kurzu, říkejme tomu spíše částky, za které je někdo ochoten Bitcoin koupit ...

Jsem ale toho názoru, že s Ponzim sdílí BTC a chování světa kolem něj skutečnost, že jde o stále více a více nefouknutou bublinu. S tím, že nejde o měnu nijak nepolemizuji, měna to prostě není a ani nikdy nebude, protože "počáteční superlevně vytažené obrovské emise" prostě nedrží nikdo mocný, schopný hýbat společenským uspořádáním. A jak správně píšete, není nijak regulovatelný, což je další indicie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To první naopak jasně naznačujete v bulvárním nadpisu, protože Letadlo = Ponzi schéma.

Bublina a Ponzi schéma jsou dvě naprosto odlišné věci. Kdo mluví v souvislosti s BTC o bublině, klidně s ním o tom diskutuju. Kdo mluví o Ponzi schématu, končím debatu, protože ten človíček nezná jeho základní definici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cakal si snad nieco ine, nez bulvarny clanok od Jezka? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bubliny jsou všude. Západní akciový trh připomíná další bublinu a některé zdroje uvádí, že je především živená z důchodových úspor lidí. Hodně amíků si totiž spoří na důchod prostřednictvím daňově zvýhodněného burzovního účtu (IRA). To vypadá na další finanční průser a můžete jen tipovat, kdy praskne.

Co je a co není bublina budeme vědět až poté, co praskne, jestli vůbec praskne.

Co se týče Bitcoinu, myslím si, že jeho krach může způsobit:
- Zákaz obchodování ve velkých zemích. To je teď částečně nepravděpodobné, protože se v USA pracuje na schválení Bitcoin futures u klasického makléře, tedy velké peníze jako investiční banky a hedgové fondy budou moci plně legálně nakupovat tento derivát bitcoinu. Tohle je masivní novina, která podle mě stojí za zvýšením ceny bitcoinu nad 7k.
- Problémy s rychlostí zpracování transakcí. To už začíná být problémem a pokud se nevyřeší, efekt bude takový, že se začně používat jiná kryptoměna, tedy cena bitcoinu klesne a cena té druhé stoupne.

Ať se na to podívám jakkoliv, budoucností Bitcoinu si nejsem jistý, ale budoucnost pro kryptoměny obecně vypadá slibně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Centrální banky států nepochybně kryptoměny a jejich vliv na "standardní systém" sledují a analyzují. Pokud by standardnímu systému hrozily jakékoli újmy, vlády kryptoměny prostě a jednoduše zakážou (Čína a Vietnam to již nedávno provedly) nebo zavedou do praxe svou (státní) virtuální ("elektronickou") měnu, která bude jediná povolená. Říkám to jako laik a tudíž to nemusí být přesné. Naopak Japonsko BTC prý uznává a dokonce několik největších japonských bank chystá vlastní projekt elektronické měny, od čehož si slibují zrychlení i zlevnění finančních transakcí. Osobně bych si tipnul, že elektronické měny se dříve či později "prosadí" na úkor klasických měn. Každopádně další vývoj bude asi velmi zajímavý nebo dokonce dramatický.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi BTC se nadále dokazuje, jak snadno se dnes TISKNOU (elektronicky) papíry, když je po nich poptávka. BTC nelze rozmnožovat. ;-)
Když si jich něco nechal, možná už patří mezi 100 nejbohatších na světě díky našim bankéřům. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidis a kdybys mel aspon zaklady ekonomie a spolecenskych ved, tak bys vedel, ze sis prave krasne odpovedel, proc bitcoin nikdy nemuze fungovat jako mena. Protoze nejdou tisknout dalsi penize, coz je proste zaklad cele ekonomiky. Takhle by se vylouplo par majitelu zemekoule a ostatni by zivorili s tim minimem navzdy, proste nejenom utopie, ale bohapusty nesmysl. Proc myslis, ze zadny ekonom nikde o bitcoinu nepise a nikde ji neberou vazne? Proc myslis, ze v cine to zakazali pote, co v celem jednom prefektoratu zkolabovala rozvodna sit, protoze jedna bitcoinova farma zrala 40% elektriky celemu uzemnimu celku ... to prijde i jinde, neboj:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "debžot"
Satoshi je nejmenší možná jednotka Bitcoinu. Každý bitcoin lze dělit až na 8 desetinných míst, 1 satoshi = 0.00000001 BTC
I Euro má centy. Jen chudák "1 Kč" už nemá skoro žádnou hodnotu, tak drobáky (halíře) zrušili.
Spíš ekonomové (a to si přiznávají) neumí pracovat s deflací, proto i ČNB pumpuje peníze do inflace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se "pracuje s deflací"?
ČNB se chová podle učebnic a možnosti deflace se vyhýbá jako čert kříži dodržováním inflačního cíle i za cenu značných intervencí v nákupech CZK. A jako u mnoha společenských věd, nelze přesně změřit a dopočítat vliv na ekonomiku, neb chování ekonomických subjektů není zcela matematicky definovatelné a racionální, mění se dynamicky v čase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Deflace. Asi špatné vyjádření. Dnešní finanční sektor nemá matematické modely pro zápornou úrokovou sazbu.
Pro bankéře je neschopnost pochopit (uchopit) deflaci, jako pro nás lidi skutečně pochopit Einsteinovu teorii relativity v plné míře. Údajně jí plně chápou snad jen 3 lidé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní finanční sektor má reálné nástroje pro práci se zápornými úrokovými sazbami a pracuje s nimi (viz. např. dluhopisy, vklady, etc., dokonce i pro komodity - např. elektřina během nedávné vichřice měla krátkodobě zápornou cenu).
Bankéři chápou deflaci jako hrozbu zadření pro otáčejících se kol ekonomiky v odkládání spotřeby v očekávání klesající ceny podle učebnic. Proto jsem použil přirovnání čerta a kříže, neb jde především o dogma, nezahrnující do úvahy předpokadu odkládání spotřeby, že většina spotřeby položek spotřebního koše se odkládat prostě nedá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomové s deflaci pracovat samozřejmě umí, ten problém je v samotné ekonomice. Deflace znamená, že ekonomické subjekty přestávají ekonomicky fungovat a začínají hromadit peníze jako investiční titul. Co to znamená pro ekonomiku, to je více než zřejmé.

Nominální hodnota měny (1Kč/1 Lira/1 USD/1 Euro) je nepodstatná. Měna (jak už plyne z názvu) je nástroj směny, a tedy je úplně jedno, jestli zmrzlina stojí 50 eurocentů, 15 Kč, 150 forintů nebo 1500 lir. Stejně tak je úplně jedno, jestli stál chleba v roce 1990 5 Kč a dnes stojí 50 Kč, ty peníze mají totiž časovou hodnotu (a jedno to není jen těm, kdo v roce 1990 peníze uložili do slamníku a vytáhli je dnes - to je ale jejich hloupost až debilita). Peníze použité tak, jak byly odjaktěživa zamýšleny, tj. jako nástroj směny (nikoli uchování bohatství) s tímhle ale problém nemají.

Pokud se mám vrátit k BTC, tak právě faktor toho jak se chová "kurz" značí, že BTC není měna. Nikdo s ní neplatí, všichni čekají, že se ještě zhodnotí. A to je jeden z nejzásadnějších důvodů, proč jej nelze za měnu označit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono co to je elektronicka mena? :-)

Platebni karta ti taky umoznuje platit elektronickou menou, ktera je ovsem uznavana jako 1:1 k fyzicke mene.

Budoucnost je urcite v elektronickych menach, od vymeneho obchodu se upustilo pred staletimi a i zlato ci jine drahe kovy jsou znacne neprakticke. A papirky dnes stejne nejsou zadnym drahym kovem kryty, tak proc zbytecne penize tisknout, proc je nenahradit elektronickou menou?

Spor je jinde, jestli se prosadi statni elektronicka mena, ktera proste jen nahradi papirky a mince nebo zda to bude nezavisla decetralizovana mena?

Muj nazor je, ze dokud budou staty tak silne jako dnes, tak nemuze decentralizovana mena zvitezit. Nakonec je to lehce rozpoznatelne. Pokud zacnete plne odmitat klasickou statni menu, tak nejspis zemrete hlady, protoze kryptomeny se dnes v podstate az na par vyjimek za zbozi smenit nedaji.

Z toho plyne i me presvedceni, ze bitcoin zadna mena neni. Jak uz tu nekdo psal, je to komodita podobna akciim nebo podilovym listum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az na ten konec dobry. Bitcoin neni zadna komodita a vubec se nepodoba akciim nebo podilovym listum. Kdyz si koupis 10% microsoftu, tak mas proste efektivne 10% te firmy, budovy, lidi, technologie, knowhow atd. Kdyz si koupis 10% bitcoinu, tak mas nejake triceticiferne cislo za kterym nestoji zadna hodnota, dokonce prave naopak, stoji za tim tuny spalenych terawattu energie, miliony tun CO2, oxidu dusiku a jineho hnoje a to se VYPLATI!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin je úložiště hodnoty. Uložiště hodnoty je i papír, na kterém je napsáno, že Franta mi dluží 3 jablka. Cena papíru je téměř nula, ale jeho hodnota je dohoda mezi lidmi. Stejně jako ten papír, bankovka 100kč znamená, že centrální banka mi dluží ekvivalent hodnoty 100kč. Cena papíru opět skoro 0. Bitcoin funguje stejně. Skutečná hodnota bitcoinu je taková, za kterou se kupuje a prodává. Je to jednoduchý princip nabídky a poptávky.

Dobrej nick BTW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednak ten papir stoji 0, kdezto vytezeni jednoho BTC vyjde na elektrice na cirka 50 000Kc, coz je sakra rozdil. Nicmene kdyz mas papirek, ze ti Franta dluzi, tak ti fakt neco dluzi konkretni Franta od ktereho tu sluzbu dostanes. Je to kryto napriklad tim, ze Frantovi rozbijes hubu nebo vojedes manzelku, kdyz ti to nesplati. U bitcoinu to nicim kryto neni.
Bitcoin si predstav jako prazdne baseballove karticky, ktere nekdo rozhazel nahodne po svete, najdes ji, jsi stastny (kdyz "tezis" bitcoin sam, tak je to vyslovene o stesti, muzes bitcoin "vytezit" za minutu nebo taky nikdy, stejne jako ten papirek nekde pohozeny muzes najit hned nebo nikdy, akorat za bitcoin zaplatis elektriku, HW...), ale realne nema zadnou hodnotu, REALNA hodnota je proste 0.00, protoze neni nicim realnym podlozeno. Nekdo ten prazdny papirek proste chce mit, tak ti za to neco da a tak roste cena ... roste roste, nez se nekdo rozhodne prodat nebo az to opadne a skonci to jako pokemoni. Kdyz byla aukce na pollockuv obraz v sothesby, tak bylo pet zajemcu, 3 skoncili na 50ti tisicich a ti dva se prehazovali az to vydrazili za 3 miliardy, ma to tu cenu? A to beru, ze je to unikat (umelecke dilo, to je hodne sporne;) a nejsou toho tri prdele, ktere sis mohl pred peti lety vyrobit statisice jen tak z pleziru. Kdyz ten druhy prihazovac chcipne nebo uz o to ztrati zajem, tak je to investice celkem na hovno, protoze kdyby to chtel prodat, tak za to dostane 50 tisic a ne 3 miliardy;)
Je to komodita? To je sporne. Byt v Praze komodita je, fyzicka komodita, ktera kdyz dojde, tak zacne nabyvat na hodnote, je tam ta skutecne REALNA hodnota, ktera v tom je.
Uz fakt nevim jak bych princip bitcoinu zprimitizoval.
Vem si, ze ja se ted rozhodnu a za dve minuty napisu "program" treba v excelu, ktery mi nahodne nageneruje 21 milionu cisel a ty zacnu prodavat treba po korune. Jakou to bude mit hodnotu? Najde se par blbcu, co si to koupi pak jeste vic, pak to zacnou mezi sebou prodavat a mame bitcoin. Idealne pak zacnu jeste trasovat vsechny transakce a budu mit nekolikaterabajtovy blockchain, kterym budu zamrdavat internetovou konektivitu. Aspon, ze se nebude palit tolik elektriky za hledani tech bitcoinu. Kurva, vidis, dalsi negativum bitcoinu, zamrdani internetu blockchainem:)
Mimochodem, rozumi nekdo bitcoinu? Tam jsou prece vsechny transakce v blockchainu ne? Nedalo by se to zahltit miliardama transakci tak, aby to hezky narostlo? Jen tak ze srandy;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hodnota bitcoinu a důvod, proč se rozšířil, není v tom, že tam chybí fyzická podoba, kterou je možné si osahat, ale v tom inovativním vynálezu zvaném blockchain, který umožňuje provádět transakce kdekoliv po světě v řádu minut. Klasický bankovní systém to neumí, tam to trvá mnoho dní a transakce se někdy i ztrácejí při mezinárodních příkazech (a to se stalo i mně, reklamace pak není sranda), nemluvě o šílených poplatcích za mezinárodní příkazy. Blockchain přináší řešení tohoto problému, a tedy hodnota kryptoměn není v samotném médiu, ale ve funkci, kterou to lidem přináší a kterou stávající finanční systém neumí poskytnout. Mám kolegu, který dostává výplatu v USD v USA a přeposílá si ji v bitcoinech do austrálie. Je to nejlevnější a nejrychlejší způsob převodu peněz. Dokud budou mít kryptoměny tuhle konkurenční výhodu nad klasickými bankovními příkazy, pak hodnota kryptoměn bude vysoká. Když se o bitcoinu říká, že je to úložiště hodnoty, je podstatné zmínit slovo dočasné - je to dočasné uložení hodnoty, které je nutné pro uskutečnění transakce z místa A do místa B. Státní měny jsou přesně to samé. Hodnota peněz (státních měn) je dána tím, že mají jednu strašně důležitou funkci, tedy přenos hodnoty z místa A do místa B. To je primární důvod, proč peníze existují a naše civilizace by bez této funkce nemohla existovat. Dlouhodobé uložení hodnoty nikdy nebyl jejich hlavní záměr. Reálná hodnota peněz je tedy pouze ve funkci, kterou přináší, stejně tak reálná hodnota bitcoinu je pouze v jeho užitné funkci. Hodnota nemovitostí je taky pouze v jejich užitné funkci, takže jsou vlastně stejné hodnotné jako peníze a kryptoměny.

Ne, bitcoin se miliardama transakcí zahltit nedá, protože transakce jsou zpracovány těžaři (říká se tomu těžení) a ti z toho dostanou poplatek za zpracování, který se z transakce ztrhne, a dále malou odměnu v podobě několika nových nanobitcoinů. Miliarda transakcí znamená zaplatit poplatek z miliardy transakcí - byla by to dost drahá záležitost. Další problém je, že tvoje transakce může někdo přeplatit, když nabídně vyšší poplatek za transakci, tedy i tady platí princip nabídky a poptávky, který tě může úplně vyloučit. Jedna bitcoinová transakce teď stojí přibližně $5. U jiných kryptoměn jsou zatím v řádu několika centů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Minulý rok v ČR s 10 milionovým nárůdkem bylo 684 milionů plateb kartou, kolik proběhlo transakcí hotovostně s EET jsem nedohledal. V EU s 500 miliony obyvatel bude platebních transakcí řádově více, co teprve celosvětově!
Současný BTC by se zahltil, kdyby se opravdu začal plošně používat. Různice v pohledu na počet transakcí a rychlosti zpracování, etc. byla přeci i důvodem nedávného forku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTC v současném stavu ano. Jsou ale jiné kryptoměny, které jsou navržené tak, aby zvládly 100.000 transakcí za sekundu.
Jinak VISA už pilně pracuje na vlastní blockchain technologii http://www.zerohedge.com/news/2017-06-24/visa-hiring-ethereum-blockchain...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na vývoji technologií pracuje určitě kde kdo.
Podstatné bude, kdo bude kryptoměnu emitovat a jaký bude mít kryptoměna vztah k jiným měnám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě. Vznikají i kryptoměny jejichž hodnota je fixovaná na FIAT měnu, např. USD. Určitě to budou chtít státy a centrální banky tlačit tímto směrem. Já nejsem žádný fanatik na nějakou konkrétní kryptoměnu, spíš na tu technologii okolo blockchainu obecně. Tu si dovedu představit v tisíci různých použití a státní správa a její agendy si o to použití přímo říkají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To o cem mluvis ale neni kryptomena (kdovi co ten termin vlastne znamena), ale proste obycejna mena. Kdyz mas koruny v kapse nebo na uctu bance, je to uplne to same, nazyvat to kryptomenou je asi trochu zvlastni, ale budiz. BTC nema s menou nic spolecneho, je to jen nejaka hra, blbustka, nic vic. Se podivej, od zacatku roku ~10x zvysila "hodnotu":) Neni to zvlastni? Navic jde o to, ze nejvic te meny maji lidi, kteri ji proste a jednoduse vyhrali, kdyz "tezili" na startu. Chapej, jak se muze neco takoveho stat menou? Odpoved je: nijak. Jsou to jen prachsproste cisla, cemuz lidi absolutne nerozumi a kupujou to jak smyslu zbaveni. Vem si umeni a starozitnosti, ted to nema hodnotu, za 50let muze vzrust na miliononasobek (jako BTC:), ale tam narozdil od nejakeho obrazu neni absolutne zadna hodnota, je to cislo, da se bezmezne kopirovat a kazde bude "original", da se jednoduse ukradnout a hlavne, podobnych cisel jsou vsude v kazde ucebnici matematiky hromady. Navic to umeni ma malou komunitu, ktera tomu jakoze "veri" a kupuje/prodava mezi sebou, 99.9% beznych lidi se to netyka. Jakou bude mit BTC za 10 let, natoz 50, hodnotu, je asi kazdemu tak trosku jasne ... svet se mozna zblaznil, ale ne tak moc, aby lidi nakupovali veskrze nahodne cisla, ktere jsou v nejakem jakoze "duveryhodnem" blockchainu, kdyz samotne kryti toho blockchainu je 0.00 uz z toho principu, ze se dal kdysi tezit a nekdo k tomu mohl prijit jako slepy k houslim. Proc myslis, ze ti chytrejsi treba z CNB proti tomu varujou. Jen totalni magor a konspiracni dement muze tvrdit, ze se banky boji BTC:) Z toho ucurkavam smichy. Neni to jestli, ale kdy, uz preroste unosna mira toho, ze se spotrebovava cenna energie absolutne pro nic, ikdyz to asi nebude bohuzel tim hlavnim argumentem. Hlavni argument bude ilegalni obchod, coz je obrovsky problem, hlavne po 911, kdy jsou vsechny transakce hlidane, coz je celkem rozumny argument a taky ze lidi do toho cpou "zlodejum/spekulantum" obrovske penize a az to vsechno prodelaji, tak budou muset zit ze socialnich davek, coz je rovnez velmi rozumny argumnet. Rozhodnuti svetove banky muze prijit jako blesk z cisteho nebe klidne za minutu nebo za rok. Reknou, ze se zakazuje vsem podrizenym subjektum (cili bankam, coz je taky treba paypal a podobne) obchodovat s kryptomenama a majitele bitcoinovych burz nestihnou vypinat sve servery a s "lupem" utikat na Seychelly:D Muze se to stat dnes, zitra, za 18 vterin, jiste je, ze se to jednou a patrne driv nez pozdeji, stane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky co věta, to nesmysl. Ale hlavně z tvého příspěvku čiší obří neznalost až arogance, protože píšeš naprosté nesmysly, které si každý příčetný člověk může ověřit na internetu. Ty prakticky vůbec nerozumíš tomu jak blockchain a kryptoměny fungují.
Připomínáš mi toho tlustého bankéře z reklamy Air Bank. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě máte "hluboké" znalosti fungování finančnicví a centrálních bank.
To že se kdejaký salóní revolucionář domnívá, že velice ohrožuje stávjící systém mohu potvrdit. Po skončení svého plameného proslovu si obvykle dá ještě pár piv a nezatčen ani nepersekvován odchází k domovu. Protože pokud neporuší nějaký platný zákon, tak je stávajícímu systému u chlupatého krysího zadku. Obdobně BTC, objem transakcí je tak marginální, že se ani ČNB nedokopala k návrhu zákonné úpravy. A stávající systém zajímá jen berňák a orgány činné v trestním řízení při vyšetřování organizovaného zločinu apod.
Nedávno se někdo hlásící se k Anonymous vyblil na videu anonymousvyzva.cz . Opět s doměnkou, že BTC někoho ohrožuje. Jenže jediná země, co vím, která BTC zabanovala je Čína, která má ráda pod dohledem své soudruhy a tak jim přiškritila tunel na vyvádění pěněz z Číny, protože vývoz juanu reguluje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud bude hrozit nejake vetsi vyvadeni hotovosti do zahranici, zakazou i jinde. Nedivim se vubec cinanum, jednak jim pitomci tezici bitcoin, delaji bordel v rozvodne siti a jednak jim vynaseji kapital do jinych zemi, coz neni nikdy dobra vec. Navic, kdyz jsou lidi hloupi a pak kradou nebo jsou na davkach, tak se to nelibi nikomu. Je to jen otazka casu. A ptal jsem se, zda nejde blockchain nejak sabotovat transakcema a nikdo mi neodpovedel;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čína BTC nereguluje, jen burzy chce kontrolovat, což je celkem logické a prospěšné pro všechny. Udělala bububu, kurz BTC trochu klesl, papaláši si nakoupili BTC a teď tržiště s patřičnými certifikáty opět povolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína reguluje vývoz kapitálu obecně. Což vadí čínským turistům a drobným investorům, kteří používali BTC k neregulovanému vyvádění kapitálu z Číny. Jak s BTC soudruzi naloží, se nechám překvapit. Třeba to budou neanonymní účty a regulace převodů mimo Čínu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečné rýpání. Tipnu si, děláš v bankovnictví nebo forex..
Jo jak pravíš, centrální banky nějaká digiální měna vůbec nezajímá. :o) Zrovna mi tu cinknul na Twitteru aktuální článek..
https://news.bitcoin.com/uruguay-first-in-the-world-to-launch-digital-cu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno, jen jsem se zkoušel dovzdělat, abych nebyl za fachidiota. Jako populární a stravitelný základ např. doporučuji seriál (celý) Vzestup peněz . Visí i na YT. Dnes by bylo aktuální dotočit další díl k tématu ;-)
Nepsal jsem digitální měna, ale BTC, protože objem skutečných nespekulativních obchodů realizovaných v BTC ve vztahu k objemu k obchodům v FIAT měnách bude s hodně nulami za desetinou čárkou. Nedávno prošla tiskovými zprávami, že na emisí nějaké krypto-digitální měny vázané na JPY pracuje i Japonsko.
Mno, hlavně že už v nadpisu odkazovaného článku je uvedené, že nejde o kryptoměnu
“is not a cryptocurrency such as bitcoins,” but “a currency that remains the responsibility of the BCU,”
což odpovídá tomu, co jsem napsal výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"objem skutečných nespekulativních obchodů realizovaných v BTC ve vztahu k objemu k obchodům v FIAT měnách bude s hodně nulami za desetinou čárkou."
Význam tvrzení nulový... Při zavádění prvních mincí je taky používalo nejprve jen "pár" lidí.
To, že centrální banky mluví o digitálních měnách, že v tiskových zprávách zmiňují Bitcoin, že státy jako Estonsko nebo Dubaj překopávají kompletně státní agendu do blockchainu, je známka toho, že adaptace těchto technologií postupuje velmi rychle vpřed. Pochopitelně, že se banky proti Bitcoinu vymezují, protože Bitcoin nemůžou ovládat, takže jim je k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zopakuji: "Podstatné bude, kdo bude kryptoměnu emitovat a jaký bude mít kryptoměna vztah k jiným měnám." To bude rozhodující.
blockchain, kryptoměny, digitální, elektronické měny, je jen další technologie. Nic víc. Žádná politická anarchistická revoluce. Jen technologická evoluce. Elektronické peníze už dávno obíhají svět.
Většině bank je BTC jako takový u zadku. Ev. zváží jestli nebudou používat nějakou podobnou platební bránu jako Alza, v rámci své marketingové presentace nebo pokud bude poptávka po operacích s BTC. "se banky proti Bitcoinu vymezují" , je pokračování vlhkého PR snu jako, že je BTC nějakou centrání banku ohrožuje. Proboha jak BTC ohrožuje centrální banky, když je využívá mizivá část trhu? Dnešní BTC by ani plošné nasazení nezvládl. Většina "argumentů" na podporu BTC, jak ji např. presentují anonymousvyzva.cz, je manifestace finanční a daňové negramotnosti. Reálně se banky vymezují "tak vehementně", že často ani nepovažovaly za nutné přijmout zákonnou úpravu. ČNB se dívá na BTC jako neregulovanou komoditu a obchodovat s ní, směňovat ji, na rozdíl od FIAT měn, může bez svolování naprosto kdokoliv.
Sorry, přijde mi, že diskuse o mýtech a vlkých snech pro mne přestává být přínosnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto mdlá až zcestná argumentace. O žádné anarchii jsem nic nepsal, to píšete vy. Vnucujete zde odkazy na stránky, které mě naprosto nezajímají. Velmi slabé argumenty typu "Proboha jak BTC ohrožuje centrální banky, když je využívá mizivá část trhu?", to je jak kdybych napsal, že štěnice mám jen v komoře a zbytek bytu mám čistý, takže jsou mi ukradené. Při každém pokroku si lidé klepali na čelo a smáli se mu.
Jediné s čím souhlasím je, že toto ukončeme, diskuse nemá význam. Váš názor vám neberu, upřímě je mi to jedno. Myslete si, že bankám je krypto u zadku... ono je to tomu bitcoinu celkem jedno. Protože z principu věci jsou hlavně banky u zadku kryptoměnám. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na váš předchozí příspěvek, anblok popírající ten předchozí.
Vidím, že dochází argumenty.
Argumentovat : "Při každém pokroku si lidé klepali na čelo a smáli se mu." , je naprostý nonsens.
Nebudu vám brát vaši víru, protože při "hloubce" vašich "znalostí" se o nic jiného nejedná.
Kryptoměny typu BTC si mohou hrát na měnu (jako když se děcka domluví, že platidlo platí jen céčka z tohoto balíčku céček, která právě rozbalí), do té doby, než do nich nějakou regulací centrální banky zasáhnou. (Jako v Číně.) Aktuální hodnota, směnitelnost a krytí BTC je obdobná jako u těch céček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, stačilo. Už nepíšeš nesmysly, ale přímo lži. Např. Čína nereguluje BTC, ale směnárny. Nemá smysl vést dál debatu s někým kdo lže a nevyzná se v bankovním systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásah do směnitelnosti je nějakou formou regulace, ignorante.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc hned do toho tahas Microsoft? :-)

https://byznys.ihned.cz/c1-62769150-hodnota-facebooku-presahla-200-milia...

Jak muze mit Facebook, ktery realne nema nic ale vubec nic hodnotneho, vetsi hodnotu nez Intel bez kteryho by zadnej Facebook nebyl. A preci je to tak, ze firma, ktera ma technologie k uzitku ma nizsi hodnotu nez firma, ktera nema nic vic nez plkajici uzivatele o nicem. Ten x86 procesor to je trvala hodnota, ten tu proste je a neco realne dela a spolecnosti prinasi. U Facebooku jsou jen uzivatele a staci, aby zitra neprisli a je konec je po slavny ksichto knize.

Tim samozrejme neosocuju Facebook, ale myslim, ze na velmi trefnem prikladu ti osvetluji, ze se svet zblaznil a ze i naprostej nymand muze mit vetsi hodnotu nez genius. Nevim proc, sam to nechapu, ale nemohu to poprit.

Stejne tak bitcoin muze byt jen virtualni sen nejakych zanicenych ajtaku, ale toho casu ma proste nejakou hodnotu. A nekdo si dokaze promenit 1BTC na realny penize v kursu 7000USD za 1BTC. Tezko by bitcoin prezil, kdyby se to rozhodli promenit vsichni, ale jednotlivec opravdu muze.

Presto to neni mena, protoze se tim neda az na vyjimky menit bitcoiny za zbozi. Neco to ale urcite je a pokud mohou mit akcie facebooku pres velke nic milionovou hodnotu, tak s tim ma bitcoin hodne spolecneho a proto ho lze oznacit do stejne skupiny jako KOMODITU.

Nemusi se mi to libit, ale tak to je. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Facebook ma to hownou:) A spocitat pocet akcii a vynasobit aktualni cenou je samozrejme nesmysl. Od toho jsou jine udaje (nevim, jak se to ted jmenuje), ktere udavaji realnou cenu spolecnosti, protoze akcie samozrejme plni podobnou hype ulohu jak treba ten bitcoin. Ale ta firma vydelava realne penize, takze tam je to podlozeno hodnotou. A samozrejme u facebooku bude ten spread mezi realnou hodnotou a aktualni hodnotou "duvery" vyssi nez treba u intelu. Nicmene kdyz budes vlastnit 10% akcii facebooku a naraz je prodas, tak hodnota "duvery"/aktualni cena akcie klesne treba o 20%. Kdyz prodas 10% bitcoinu, tak klesne o 99.9%, protoze tam je spread mezi aktualni hodnotou a realnou hodnotou roven presne 100%. Ted si nepamatuju na ten termin toho spreadu mezi aktualni cenou a realnou cenou akcie, jiste mi to nekdo pripomene, ale to je ukazkove na bitcoinu, ze tam je to 100%, protoze realna hodnota je skutecne cista 0. Stat se to muze treba i v realu jako u lehman&bros, kdy se zadluzili a firma mela vlastne zapornou hodnotu, cili 0. Ale tam slo o podvod, bitcion podvod neni, tam se hraje na blbost, kdy lidi, co nevi, ze je hodnota cista 0, to nakupujou a klidne si berou na nakup bitcoinu hypoteky, to je pak ale samozrejme problem pro odbornika z kromerize;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že i akci mohou mít cenu nafouknutou hype a přehnaným očekáváním do bubliny (nedávno 2k dot.com bublina), ale právě reálné příjmy a zisky jsou udávají skutečnou hodnotu, která je za akciemi jako podílem na této hodnotě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klasický případ konzervativce, co za vším hledá nějakou uchopitelnou hodnotu. Jakou skutečnou hodnotu mají ty barevný papírky co máš v peněžence? Zeptej se na to lidí ve Venezuele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obdobně jako u akcií, dluhopisů, obligací, jejich vývoj příjmů a výnosů se obrazí v tržní ceně, odráží současnou tvorbu HDP a očekávání vývoje ekonomiky vývoj kursu měny. Nejde o barevnost papírků, ale jakou hodnotu za ně pořídíte dnes, zítra, za rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A lid venezuelský, mající hauno v peněžence, jistě hromadně skupuje bitcoiny ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti co mají hovno asi nekupují, ale to by pochopil i žáček prvního stupně ZDŠ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL a co je podle tebe elektonicka mena?;) Myslis, ze nejaka banka bude vydavat menu tak, ze si ji lidi budou "tisknout" tak, ze si koupi nabusenou 2kW masinu, ktera misto nejakeho smysluplneho vypoctu bude pocitat nejakou picusoidni kryptomenu ne?:)
Zadna ta kryptomena se nikdy, opakuju NIKDY, neprosadi a ani nemuze na ukor klasicke meny. Kdybys vedel aspon zaklad makroekonomie, tak bys to chapal (precti si muj post dole). Klasickou menu ziskavas, ze chodis do prace, vytvaris nejakou hodnotu pro spolecnost, kopes kanal, vojizdis pred kamerou sekretarku, rubes uhli, proste cokoliv. Kdezto kryptomenu si ziskas tak, ze tuhle praci, to tve vyrubane uhli nacpes do uhelne elektrarny, ktera ti vyrobi elektriku, aby ti mohl tvuj pocitac pocitat nejaky zcela zbytecny algoritmus (tim myslim ZCELA TOTALNE ZBYTECNY A NAHODNY, ve smyslu jako kdyz se ti kousne prohlizec na te tune reklam na diit.cz a ty to nepostrehnes, vypnes monitor a jdes spat a pocitac celou noc chrousta, zere elektriku a to vse naprosto zbytecne, bez jakehokoliv realneho uzitku = TEZKA KRYPLOMEN).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, zasmál jsem se. Nick odpovídá. Napřed si o těch algoritmech něco nastuduj, ty mistře náhodo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

debžot má naprostou pravdu. Možná použil příliš expresivní výraz, ale v jádru je jeho sdělení jasné - těžbou kryptoměny se žádná reálná hodnota nevytváří. Jen se pálí energie (v silném nepoměru k "ceně" této kryptoměny).

Kdysi jsem uvedl krásný analogický příklad - céčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jak kdyby jsi napsal, že platebníma kartama se nevytváří žádná hodnota. Prostě nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) To je velmi silný argument.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tvoje věta nedává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsi editoval svůj příspěvek, ve kterém bylo prosté "Ne." :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď na editovaný příspěvěk:
Platební karta ale nejsou peníze, to je pouhý prostředek přenosu peněz (alternativa peněženky). Reprezentuje peníze na tvém účtu, které tak můžeš nechat v bance a zároveň mít (relativně) bezpečně sebou. A to je mimochodem taky jejich přidaná hodnota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se znovu podívat na co jsem reagoval. Neodpovídám na to co je to kryptoměna, ale reaguji na tvoji úvahu o těžení. Těžení je způsob postupného uvolňování kryptoměny do oběhu (u BTC už prakticky ve finální fázi na konci cyklu) a ověřování platby. Odpovídáš na něco co jsem nepsal.
Takže jestli "Platební karta ale nejsou peníze, to je pouhý prostředek přenosu peněz" tak těžení není kryptoměna, ale pouhý prostředek přenosu kryptoměny. - a to je mimochodem jeho přidaná hodnota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není jedno, jakým způsobem je měna uvolňována? Jestli ji tiskne státní tiskárna cenin, nebo si ji generuješ počítáním hashů? Stejně tak ověření platby lze provádět mnoha jinými způsoby, daleko jednoduššími, praktičtějšími a levnějšími, než jak tomu je u kryptoměn. Zrovna proces ověřování platby je praktický důvod, proč bitcoin nikdy nebude běžným platidlem, ale pouhou nafouklou investiční bublinou.

Já jsem pouze reagoval souhlasně na debžota a tvou nesmyslnou reakci ohledně těžení, resp. dalších operací okolo kryptoměn. Pokud bych to měl vyjádřit ještě jinak, samotné operace jsou sice náročné, ale samoúčelné, tj. podporují jen "samy sebe", tj. vlastní kryptoměnu. Nevzniká nikde další přesah do ekonomiky, s výjimkou spotřeby energie a řekněme hardwaru.

Kdybych to měl přenést do analogie, tak je to jako bys při každém placení kartou musel udělat stojku a zazpívat písničku. Je to jen zesložitění procesu a nepřináší to žádný přínos navíc.

P.S.: doporučuju se doučit co je to termín přidaná hodnota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to jedno. Kryptoměny vznikly proto, aby byly narozdíl od FIATu decentralizované, aby se daly těžko ovlivňovat a aby je banky nemohly libovolně znehodnocovat jak to dělají s FIAT měnou. Veřejný decentralizovaný blockchain garantuje, že žádné machinace s měnou nejsou možné.
Jsou tu kryptoměny co jsou navržené na 100.000 transakcí za sekudnu a rychlost ověření platby 3 vteřiny. A to jsme na úplném začátku..
Ale jestli si chceš u toho udělat stojku, není problém..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jsem si, jak BTC prošel splitem, zcela "nezávisle" :-) A zatím co i fiatu máš konkrétní bankéře, kteří to podělali a kterým můžeš nadávat, u BTC si můžeš jen vsadit, který split přežije a přizpůsobit se tomu.

Koneckonců, kryptoměnu si může rozjet úplně každý... Ale ono to je jedno. Přijde krize a kryptoměny splasknou jako nafukovací balonek.

BTW, stojky nedělám a nevidím ani důvod řešit jakýkoli *coin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepíšeš o forku nic konkrétního, takže ti ani nemám co odpovědět. Je to jen demokratická forma řízení směrování BTC. Forknutou měnu dostal každý držitel BTC, tak nemáš co ztratit a nemáš se proč vsázet.
Jak už to tak ve světě chodí.. nejvíc připomínek mají vždy ti, kteří o tématu nic moc neví..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu to, že fork je ekvivalent toho, že místo britské libry dostaneš rozhodnutím čínských velkotěžařů libru egyptskou (nebo třeba libru jožinovskou) - což ty zřejmě pokládáš za pozitivní.

S tvou poslední větou musím naprosto souhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového co píšeš se nestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to? Sám se zaklínáš technickým řešením, následně se toto technické řešení změní ne nepodstatným způsobem, a ty prohlásíš, že se nic nestalo?! :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš to rozebrat? :o)) Protože mám obavu, že tvá neznalost toho co proběhlo, je ještě větší než jsem si myslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nemá to cenu. Na jedné straně ti vadí takové nepodstatné věci jako běžná inflace, na straně druhé ti nevadí komplexní změny v principiálním návrhu a funkci kryptoměn, které považuješ za nepodstatné.

Jistě mé znalosti o kryptoměnách a dění kolem nich nedosahují úrovně insidera, ale to čistě proto, že hned od počátku jsem si je vyhodnotil jako zcela umělý a životaneschopný konstrukt, který nemá IMHO dlouhodobě šanci přežít - téměř jistě za první vážnější ekonomickou krizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě třeba inflace nepřijde nepodstatná, když vím, že jen tento měsíc stát okrade lidi o miliardy.
Na druhé straně změna hashovacího algoritmu nenaruší žádný z pilířů kryptoměny, takže v tom nevidím problém, navíc to už bylo x krát úspěšně provedeno.
Ale v pořádku, tvůj názor ti rozhodně neberu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi v podstatě lidumil. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí nežiju v ČR, takže na to jen z dálky smutně koukám..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Energetická náročnost těžby BTC byla 25,76 TWh elektřiny za rok. (cca 1/3 CZ)
https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption
https://byznys.lidovky.cz/bitcoin-spotrebuje-za-rok-vice-energie-nez-tre...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerikam, ze jsem ekonom, ale bitcoinu do posledniho detailu rozumim z hlediska "bezcenne smeny", coz asi kazdy, kdo ma trosku rozum. Nerozumim samotnemu principu (no, trosku jo), ale co vim, to mi staci. Nerozumim ethereu, ale co jsem se docetl, tak tam se skutecne zadavaji a poptavaji transakce na reseni nejakych smysluplnych algoritmu. To u bitcoinu v zadnem pripade neplati. Abych to prevedl do reci, ktere bude rozumet i prumerny diskuter na diit -> bitcoin je proste a sproste zcela jalove a zkurvysynske znasilnovani pocitacu. Pocita se imaginarni picovina, stale slozitej a neni z toho ABSOLUTNE ZADNY UZITEK. Ten vypocet nema zadne vyuziti, absolutne zadne. Narozdil treba od etherea (ikdyz tam o tom taky nejsem presvedcen).
Takze nejenom, ze to nema zadny uzitek, ono je to zcela proti cele prirode a to doslova. Vemte si kolik zdroju se spotrebuje pocitanim teto picoviny! A to nemluvim jen o zdrojich zcela zbytecneho a jaloveho hardwaru, ale hlavne o te elektrice. O te spouste elektriny, ktera pochazi nekde z uhelnych elektraren, aby byla zivena tahle ultramikejepanovina .... nejsem ekoterorista, nejsem nejaky bourlivy zastance evropskych regulaci, ale kurvadopice, jako really??? Kolik temelinu padne na pocitani bitcoinu, fakt by me zajimalo, kdyby to nekdo spocital. Ja bych se treba vubec nedivil a zvedl bych pro to ruku, kdyby EU proste bitcoin plosne zakazala. Je smesna ta tristni neznalost "bitcoinaru", jak tvrdi, ze nejde bitcoin ovlivnit a zakazat:) Uplne je mi lito te holandske rodiny, jak rodice prodali vsechno a ted zijou ve stanu a doufaji v obrovsky vydelek na bitcoinu, z toho me vyslovene cuka, chudaci decka. Pritom staci rezoluce svetove, FEDu nebo evropske centralni banky, ze se proste nesmi obchodovat transakce s burzama pro bitcoin a bitcoin efektivne a okamzite umre na celem svete. Proste si za bitcoin nesmenite realne penize a protoze bitcoin ma realnou hodnotu 0 (slovy nula a dosadte si jakoukoliv jednotku), tak si za nej nic nekoupite. By jste videli ten vyprodej grafickych karet a pokles spotreby elektriny. Zlevnily by pohonne hmoty, uhli atd. O kolik milionu tun CO2 by se rocne vypustilo mene do ovzdusi, kdyby chcipl bitcoin. To je proste vec, ktera me trapi. Muzete si o tom myslet co chcete, ale me to proste jako IT nadsenci vadi, ze se obrovsky vypocetni vykon a zdroje planety promrhavaji ABSOLUTNE A JEDNOZNACNE ZCELA ZBYTECNE BEZ JAKEKOLIV (ANI MIZIVE!) PRIDANE HODNOTY!
Jinak me tesi, ze spousta lidi v diskuzi sdili tento nazor a uz to tu neni jen samy bitcoinovy zaslepenec, co zezral vsechnu moudrost sveta.

TESAT DO KAMENA: Bitcoin nema zadnou hodnotu, ma dokonce brutalne zapornou hodnotu v tom, ze narozdil od ostatnich men (vcetne zimbabwskeho dolaru;), ktere kryje nejaka lidska prace, skutecne realne hodnoty tohoto sveta, tak bitcoin nejenomze nic takoveho z principu nema, ale prave naopak je spotrebovava po terawattech. To je jednoznacny paradox bitcoinu, autor bitcoinu, ktery ma nekde ulite miliony kusu BTC. co si z prdele nechava, se nekde musi valet smichy, kdyz slysi hlupaky vyrvavat do sveta, ze jednou bitcoin bude jedina mena a on bude vlastnit treba 20% cele planety:DDD
P.S.: Jak tu nekdo psal s tou alzou, ta prijima bitcoiny asi tak jako prijima pivni flasky a bedny (vcera jsem vracel basu prazdnych flasek starobahna v tescu a obratem si v alze koupil SD kartu do mobilu). A kdyby se jeste nasel hlupak, tak opet je tu nejvetsi svetova konference o bitcoinu s astronomickym vstupnym a hadejte jakou menou se daji koupit listky ... nebo spis hadejte jakou ne;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měna vznikla pro směnu hmotných prostředníků jako prostředník. A když společenství uznává korálky nebo mušle nebo kožešiny nebo "zlaté mince" nebo "potištěný papír" za směnnou hodnotu, tak se stává MĚNOU. Dnes větší obnosy (nad 500 tisíc?) ze zákona platíme virtuální Kč (elektronickou).
To: bebžot - V čem máte problém? :-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_pen%C4%9Bz
K těm lahvím. Zajeďte si na dovolenou do africké savany za nějakým kmenem. Zjistíte, že za PET lahve nebo PVC kanystry v některých sídlech budete moci nakoupit jejich výrobky (kozí mléko, výrobky ze dřeva). Fungují tam jako platidlo (měna). Funguje mezi nimi i směna - velké PET za malé, či PET za kanystry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nerozumim ethereu, ale co jsem se docetl, tak tam se skutecne zadavaji a poptavaji transakce na reseni nejakych smysluplnych algoritmu. To u bitcoinu v zadnem pripade neplati."
Dál jsem nečetl. :o)) Máš nulové znalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

debžot, tebe unika zakladna podstata tvorby akejkolvek hodnoty: Hodnotu comukolvek davaju ludia. Rozhodnutim, doverou, vierou, dohodou... nazvi si to ako chces. Ak sa urcita skupina ludi rozhodne, ze lestene kamienky z plaze Varadero maju hodnotu taku a taku, a budu ich pouzivat na obchodovanie, vymenu... proste ako peniaze, tak ty sa mozes postavit aj na hlavu a tu hodnotu (pre nich) mat budu. Ze budu mat pre teba nulovu hodnotu, je tvoj problem. A nikoho ineho.

bitcoin ma presne taku hodnotu, aku mu daju ludia, ktori ho pouzivaju. Bez ohladu na to, ci tych ludi je tisic alebo milion. V sucasnosti tito ludia davaju hodnotu bitcoinu na uroven, ktora sa rovna priblizne tych 6.5 tis eur. Serie ta to? Zjavne hej. Aj tak s tym nic nespravis.
btc navyse nie je imaginarna picovina. je to presny a konkretny algoritmus, ktory moze sluzit (a sluzi) na spustu uzitocnych veci. Aj ked ty ich nevidis alebo vidiet nechces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pls nějaké příklady "spustu uzitocnych veci" k čemu slouží BTC algoritmus slouží, kromě ověřování transakcí a vlastní režii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze by som len opakoval to, co uz bolo stokrat popisane, vysvetlene, zodpovedane.
napriklad clanok stary dva roky:
http://theconversation.com/finally-interesting-uses-for-the-blockchain-t...

na co sluzi a je uzitocny blockchain, je vysvetlene napr. tu:
https://www.actuaries.digital/2015/04/24/bitcoins-banking-and-the-blockc...

Kto chce, vidi len negativne stranky veci. Cohokolvek. Netvrdim ze btc je dokonale, ani spasa sveta, ale zalozilo nieco, co je doslova revolucne v mnohych ohladoch a ci sa to niekomu paci alebo nie, bude tu blockchain a jeho principy odteraz s nami. Ci uz vo forme btc alebo inej "kryptomeny".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopení otázky. Nepopírám ani nezpochybňuji přínos technologie blokchainu.
Ptám se jaký je konkrétní užitek, kromě vlastní režie, výpočtů těžby BTC?
Kdyby jste četl moje příspěvky, tak by jste mi nepodstrkoval, že vidím jen negativní věci. To už je demagogie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost jsem se mrknul na stránky ČNB. Poslední oficiální vyjádření mají hódně zastaralé z února 2014 „Je k obchodování s bitcoiny nebo k jejich směně potřebné povolení ČNB?“, ale v letošní diskusi mluví o měně (čínské!).
https://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2017/cl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

debžote, moc to prožíváš; ale nevadí :-), občas z tebe vypadne i perla :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem to úplně špatně, místo elektronické měny jsem měl napsat "blockchain", to je podstata. Nějaké plky o letadle jsou naprosté nepochopení věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příhodnější termín je spekulační bublina. Podíl na něčem co má hodnotu blízkou nule, ale obchodované za horentní sumy.
Když se podívám na aktuální poplatky za transakci, tak nahrazení klasických měn kryptopměnou BTC nehrozí. https://bitcoinfees.earn.com/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak vznikla koruna? Evolucí.. od nějakého prapůvodní platidla, nějakého normovaného drahého kovu -
po mince až po dnešní FIAT bankovky, které jsou kryté jen důvěrou lidí a obchodníků. Stát negarantuje, že nedojde k hyperinflaci a vám zbydou oči pro pláč, viz stovky případů z historie. (teď Venezuela)

Jak se zaváděly mince ve středověku? Panovník řekl, tohle je denár a bude to prostředek směny. A támhle pohůnek a kydač hnoje u místního sedláka, nějaký Debžot se ohradil, proč má měnit svých 5 otýpek dřeva za nějaký kousek pro něj bezcenného kovu? To je v pořádku, vždy se najdou pochybovači a konzervativní debžoti, je to u evoluce normální. Takže tady Debžotův prapraděd se mincí bál jako čert kříže, stejně tak jako se bojí Debžot kryptoměny.

Kryptoměna je to stejné jako ty denáry, je to prostředek směny. Jen jsme obešli toho panovníka (=centrální banka), protože si myslíme, že ho nepotřebujeme a nelíbí se nám, jak si tiskne nové peníze jak se mu zachce. Kryptoměna má jasně daná pravidla algoritmem, je jí předem definované množství a veškeré záznamy jsou veřejně v blockchainu, takže nelze nic zfalšovat. Těžení je jen způsob postupné distribuce mezi lidi. Jeho energetická náročnost je to jediné s čím můžu souhlasit, i když i na tom se pracuje, kryptoměny jsou na úplném začátku. Proto věřím víc měnám s POS způsobem uvolňování, jsem bagholderem LISKu.

Kdo si spočítá dvě a dvě a chápe jak malý trh zatím kryptoměny tvoří a jaký je jejich celkový potenciál, tak se dovtípí, proč se lidi BTC zbytečně nezbavují a drží ho až třeba do 50.000 dolarů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Denar byl ze stribra.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Denár

Takze zadne, ze vzal panovnik vsude dostupny hlinik a rekl "toto budiz platidlo". Kdepak, nejdriv se musel vytezit stribrny dul a az pak se mohly razit mince.
Jiste by pro panovnika bylo vyhodnejsi nechat vyrazit mince z hliniku, jenze tem by se nejen debzotuv prapredek vysmal a panovnik by se ztrapnil.

Stejne tak byly mince vyssi hodnoty zlate a opatrnicky debzotuv predek mohl prijimat jen ty, co ja vim.

Jednoduse tve historicke okenko neobstoji ani pred dnesni FIAT menou, ani pred bitcoinem. Ty mince driv mely svou hodnotu tim, ze byly z drahych kovu. FIAT menu mi dnes garantuje stat, kteremu mohu a nemusim verit. Bitcoin mi garantuje "sakosi hotoci", kteremu take nekteri jedinci veri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Denár byl zjednodušený příklad, aby to pochopil i někdo jako ty. Nehraje to žádnou roli.. přešlo se od drahých kovů na bezcené papírky, které mají reálnou hodnotu pár halířů a přesto jim lidé věří. Už v 11. století byly bankovky v Číně a v 17. století první bankovky v Evropě bez reálné hodnoty. Pokud věříš státu že ti ochrání hotovost, tak jsi velmi naivní, proč je asi ten obří zájem o BTC ve Venezuele?

Ono na té Wiki v historii peněz si hlavně přečti toto:
Z papírových směnek se v Číně vyvinuly státní bankovky s pevnými hodnotami už v 11. století, v Evropě se první bankovky objevily v roce 1661, kdy je z nedostatku stříbrných mincí začala vydávat stockholmská banka. Lidé je však přijímali dosti neochotně, zvlášť když se ukázalo, že je může postihnout „bankrot“, stav, kdy banka svůj závazek nechce nebo nemůže krýt.

Stejně neochotně se tu budou bít lidi proti kryptoměnám. Pokrok ale nezastavíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak si takovej chudej venezuelskej indián opatří bitcoiny, tedy za co? A jak ho hlavně smění, aby se nažral?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro chudáky to asi nemá význam, ale ti co něco mají rychle kupují BTC než jim hyperinflace vše sežere..
https://www.euro.cz/politika/kruta-hyperinflace-venezuela-vyda-podstatne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty mince byly z drahých kovů proto, že získat drahé kovy bylo drahé, a tudíž to dávalo jistou garanci, že tu měnu nikdo nezfalšuje a to je taky to, co jim dalo "hodnotu". Panovník si mohl dovolit vydat jenom tolik mincí, kolik stříbra/zlata vytěžil. FIAT měna takovou hodnotu nikdy mít nemůže, protože je to bezcenný papír, kterého si "garant hodnoty" může levně potisknout, kolik se mu zamane, a taky se to běžně děje. Jestli tu praskne nějaká bublina, tak to bude tahle papírová a pak poletí kryptoměny do závratných výšin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pruser je ale ten, ze jryptomeny spise nez penize funguji spise jako cenný papiry. Jejich hodnota napr. Bitcoinu neni dana praci, ale uplne normalnim investovanim a spekulacemi. Z toho pohledu pro mne zadny rozdil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak.

Je vyslovene usmevne az malinko smutne, ze bijci za bitcoin argumentuji proti fiat mene tim, ze jsou to jen papirky, kterych hodnotu dava jen duvera ve stat. Jak mohou byt tak najivni, ze nevidi to, ze bitcoinu dava hodnotu jen spekulativni duvera v bitcoin. :-D Vzdyt z tohoto pohledu neni mezi fiat menou a bitcoinem zadny rozdil, ani jedno nema hodnotu podlozenou nicim jinym nez duverou.

Pokud investora nezajima spekulace, ale jde mu o pojisteni hodnoty, tak urcite nebude kupovat bitcoin, ale stejne jako pred tisici lety i dnes pujde do zlata!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FIAT měna je podložená výkoností ekonomiky země emitenta. To je podstatný rozdíl od virtuálních kryptoměn, jejichž cena se odvíjí pouze od toho, kolik je za ni někdo zaplatit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... kolik je za ni někdo ochoten zaplatit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je ale zásadní rozdíl v tom, že FIAT si centrální banky tisknou jak se jim zlíbí, takže ti tvoje peníze záměrně znehodnocují. BTC či jiné kryptoměny je jasně dané konečné množství.
Kryptoměny mají vysokou volatilitu, protože jsou na začátku stádia adaptace, jejich hodnota se časem ustálí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kryptomeny jakozto smer nebo napad je zajimavy. Ale pokud vezmeme treba BTC, jakozto nejznamejsi a nejrozsirenejsi a v 'principu' jedinou, se kterou se da neco i zaplatit, aniz by se to muselo smenovat na 'normalni' penize, tak jako mena vlastne nefunguje. Funguje spis jako investicni 'papir', jehoz hodnota se neustale meni (podobne jako na burze). Jedno z pravidel meny musi byt, ze je stabilni. BTC ale vubec stabilni neni. Jak chces jako prodejce neco prodavat za Bitcoin, kdyz se jeho 'hodnota na trhu' neustale meni a to klidne ze dne na den. Tohle neni mena, ale investicni komodita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz moje poslední věta..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte dost mlžné představy o tom jak centrální banky fungují.
O tom ustálení lze docela úspěšně pochybovat, kurs se odvíjí od momentální poptávky a nabídky. Stačilo, aby Čína zavřela BTC burzy a zamávalo to s kursem o desítky procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od vás jsem se o téma zajímal, i zákon o ČNB alespoň prolistovat a přečetl pár kapitol.
Rozhodně tu nešířím opakovaně pokrokářské nebo spíš pohádkářské bláboly o tom, "že FIAT si centrální banky tisknou jak se jim zlíbí, takže ti tvoje peníze záměrně znehodnocují". Jestli takovým hloupostem věříte, pak to krásně ilustruje vaše neznalosti fungování centrálních bank.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V cem spociva zajimavy napad?

Mne to tak neprijde. Napriklad dnes si nekteri mineri stezuji, ze se za overeni transakce plati male poplatky. Tem co bitcoin pouzivaji omezene jako penize, se zase transakcni poplatek zda velky.

Pritom do budoucna s prichodem poslednich vytezenych bitcoinu se transakcni poplatky budou spis zvysovat, protoze pridana hodnota pri konecnem mnozstvi penez bude prave z nich.

Stejne tak udrzovat a overovat zvetsujici se blokchain bude cim dal narocnejsi, cim vic lidi do systemu vstoupi. Bude potreba vice vypocetniho vykonu a tak bude zdrazovat i hardware. Napriklad u kryptomen, ktere se pocitaji na grafikach, bude stale nedostatek. Neni zde sance, ze by na trh vsoupil krome AMD a NVidie nekdo jiny a tyto dve firmy uz dnes nestihaji vyrabet, takze zdrazeni grafik je jedinna moznost.

Pokud by kryptomena jednou mela nahradit klasickou menu, je nutne overovat transakce rychle, ovsem uz dnes to u kryptomen trva minuty az hodiny.

Muj nazor je, ze kryptomeny dobry napad nejsou. Ano realne existuji a jsou to dnes relevantni financni komodity. Jako elektronicke penize bych i do budoucna preferoval klasiku - centralni autoritu ktera provede overeni transkace stejne rychle jako to dnes delame pri pouzivani platebnich karet. Jsem pro to zrusit papirky a mince a nahradit to elektronickyma penezma, ale na stejne principu jako dnes - Platebni karta respektive mobilni telefon mit misto penezenky. Samozrejme to ma dalsi nutne aspekty jako je zlevneni terminalu, za ktere si dnes banky stale uctuji prilis moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš nesmysl, doporučuji si napřed něco nastudovat. Jsou kryptoměny co umí 100.000 transakcí za vteřinu a rychlost transakce 3 vteřiny. Než refreshuju druhou peněženku, platba tam je připsaná.
PoW systém (těžení na grafikách) např. u Eth je jen způsob uvolnění do oběhu. Eth přejde za rok na PoS systém, který už nemá s "těžbou" nic společného a jeho energetická náročnost je zlomková.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaka kryptomena umi 100.000 transakci /s?

PoS BUDE urcite pokrok na energii, ale zatim neni. O tom muzeme vest debatu za rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PoS je již standardem u mnoha kryptoměn, evoluce si poradí, pokud se BTC či Eth nedokážou přizpůsobit, nepřežijí.
Škálovaní do 100.000/s tuším např. Bitshares.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Razit Denáry z hliníku místo zlata by vyslo panovnika extremne draze. V dobe existence denaru lidstvo nebylo schopno tolik hliniku ani izolovat. Jeho hodnota byla nad zlatem az do poloviny 19. stoleti.

PS: fiat menu stat negarantuje. Co drzi jeji hodnotu je sentiment obyvatel konkretni zeme a vira ostatnich statu (lidi) ze ma ten konkretni stat zdravou ekonomiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravá výkoná ekonomika není virtuální víra ani sentiment.
wiki: ... emitentem bankovek je státní banka a ručitelem měny pouze stát.
pozn.: na některých papírkách to bylo/pořád je napsané

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozporuji, ano, za bankovkami stoji stat, respektive centralni narodni banka daneho statu. Stat by mel rucit za bankovky zpusobem aby nezpusobil jeji devalvaci. Muzeme sice napsat, ze za menu ruci stat, ale jak ? Co si na statu vemete pokud vam hyperinflaci zpusobi devalvaci meny ? Nemecko, Nigerie, Venezuela ? Co statu zabrani tisknout nove bankovky nebo svou politikou znehodnotit uspory svych obyvatel. Podotykam, ze nejsem levicak ci anarchista, pouze chci presne formulovat. Pokud nekdo tvrdi, ze kdyz stat tvrdi, ze ruci za svou menu, tak to neni pravda. Vsichni "verime", ze to tak je, ale ve skutecnosti ne. A vira/sentiment obyvatel v menu sve zeme ilustruje situace v Rusku po revoluci, kdy lide bezne radeji platili dolary nez rubly.
Reagoval jsem na demagogii pouzitou u prispevatele k posileni svych argumentu. Ja osobne mam na BTC relativne podobny nazor jako on, nicmene obchoduji v kratkych intervalech se slusnou uspesnosti. Blockchain a jeho implementace je proste genialni. Konecny objem komodity. Uz jen to, jak se nektere velke banky toho tak moc boji, kupodivu banky, ktere samy rozpoutaly hypotecni krizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Co statu zabrani tisknout nove bankovky nebo svou politikou znehodnotit uspory svych obyvatel."
U nás třeba Zákon o ČNB. (§ 34aZákaz měnového financování) Pokud byste studoval příčiny hyperinflace ve zmiňovaných zemích, dokázal by jste si odpovědět a nemusel sedat na lep demagogům. Jak? Tak že svými nástroji ovlivňuje, aby hodnota bankovek příliš klesala v rozdílu od inflačního cíle.
Tak to prostě s ručením bývá - když jde do kytek ručitel, tak s ním jde do kytek i ručení za závazky. (Proto banky vyžadují ručení za úvěry něčím, co budou moci bez rizika zhodnotit. )
Obchodovat s BTC, používat ho pro mezinárodní převody nebo anonymní platby, ... proč ne, ale nějak to nemění jeho virutální podstatu zcela bez ručitele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Banky boji". Pracuji v bankovnim seqmentu, a oni ty banky musi povinne kazdou transakci kontrolovat, zda prijemce neni na blacklistu a pripadne ji zakazat. A musi plnit plno povinnosti a reportingu ohledne boje proti prani spinavych penez.. A na to maji plno programu a systemu, a oni ty systemy nejsou zadarmo... Z tohoto uhlu pohledu je bitcoin spinava konkurence :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš, kde děláš chybu? Zapomínáš na toho panovníka, který si podrobil své poddané a tu měnu jim vnutil. A ještě předtím musel prokázat, že je schopen zajistit bezpečnost a stabilitu své měny.

A tohle u kryptoměn chybí. Kryptoměna nezaručuje lautr nic. Dokonce ani to, že v budoucnu někdo neprolomí hashovací algoritmus.

Ty prostě jen věříš něčemu a zavíráš oči před realitou, protože vůbec nechápeš jak funguje trh a měna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Nyní tu je měna u které nemusíme odvádět desátky a její bezpečnost je zaručena decentralizovaností a veřejným blockchainem.
Ne! Ty věříš něčemu a zavíráš oči před realitou, protože vůbec nechápeš jak funguje trh a měna!
:o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme ze cena Bitcoinu odpovida trhu.. Stejne tak cene trhu odpovida cena za nosorozci roh..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Být tebou, krotím nadšení. Já se pamatuju na narozeniny s MD5 i RC4 (plus těšení se na narozky u SHA1 v roce 2005), tudíž oslava narozenin SHA256 je jen otázka času. Co budeš dělat s BTC pak? Zase technicky všechno předěláš? A kde máš jistotu, že ten, kdo SHA2 prolomí, nebude potají na BTC vydělávat? Měna bez kontroly je totiž taky měna bez ochrany (pokud tedy akceptujeme teorii, že se jedná o měnu)

BTW: Z měny se žádné "desátky" neodvádějí, alespoň to bys mohl vědět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kryptoměny se vyvýjí, navíc se zaklínáš Bitcoinem, ale ten zdaleka není mým favoritem, přestože jsem na něm vydělal velké peníze. Není nezvyklé, že kryptoměna změní hashovací algoritmus. Pro mě je to celé jen začátek a jestli bude majoritní BTC nebo jiná kryptoměna je mi úplně jedno.

Nepochopil jsi narážku na inflaci... naopak "desátky" odvádíš pravidelně.. tento měsíc třeba 2,7%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach tak. :-D

Nenapadlo tě, že inflace postihuje pouze peníze ležící ladem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A? Takže těch 2206 miliard korun, co leží lidem v českých bankách a znehodnocují se, to je ok?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v průměru na jednoho obyvatele to je cca 200 tisíc. To mi jako nějaká megasuma nepřijde. Kromě toho, ti co mají nadprůměrné úložky, mají taky většinou nějaký investiční plán, nebo nastadardní úročení v termínovaných vkladech. Aneb jsi opět smíchal hrušky s jablky, popletl fakt že i blbý sporožirový/běžný účet je úročen (byť nedosahuje míry inflace, ale to je jaksi přirozené, vždyť jde o operativní účty), atd.

Mimochodem, plést si meziroční a meziměsíční inflaci taky není úplně dobré.

http://www.kurzy.cz/makroekonomika/inflace/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ale nic nepsal o tom, že by se tam peníze neúročily. Jasně jsem ale psal, že se tam peníze znehodnocují a to je pravda. Inflaci jsem myslel pochopitelně p/a, to jsem blbě napsal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znehodnocování peněz (samozřejmě v rozumné míře do řekněme 4% ročně) je ale přece správně. Stimuluje to majitele peněz použít je jako oběživo, ne jako obsah slamníku.

Ale to se oklikou dostáváme zase k tomu, že ty vůbec nechápeš, jak ekonomika funguje. Představ si, že by BTC byl opravdovým platidlem. Všichni vlastníci by jej drželi čistě proto, že jeho směnná hodnota by neustále rostla. Jenže tím taky zcela logicky ztrácí schopnost být platidlem a místo něj přijde jiná měna, reálné peníze, které nebude lidem zatěžko směnit za zboží denní spotřeby. Další regrese, přímá směna alias barter, by znamenala konec civilizace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele to už se dostáváme úplně někam jinam.. já nejsem milovník ekonomiky založené na spotřebě, protože to je podle mě cesta ke zničení planety.
Volatilita kryptoměny nebude trvat věčně, to že teď na něm něco vydělají early adopters je jen jejich bonus.
Debata zajímavá, ale trochu časově náročná, to bychom mohli rozebírat do nekonečna všechny výhody a nevýhody inflační/deflační ekonomiky, keynesiánse a monetaristy atd.. na což bohužel nemám dostatek volného času.
btw: ty vůbec nechápeš, jak ekonomika funguje! :o))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, Koudelka, nebudem se pouštět do nějakých větších akcí :D Nejsi milovník ekonomiky založené na spotřebě, takže předpokládám, že ten btc a jiné krypto těžíš nebo kupuješ s velikým odporem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nekdo chtel umistit sve rigy, tak mam k dispozici misto v kancelari. Jedine co budete platit je 3kc/kWh :)
Teplo ktere vygenerujou bude pouzito k ohrevu budovy :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ČEZ prý uvažuje, že zavede speciální zvýhodněný tarif pro těžaře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak jak tu každý druhý píše, že BTC není měna, tak víceguvernér ČNB si asi myslí něco jiného..
https://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2017/cl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chce to číst celý text, ne jen titulky:
... „Měnověpoliticky bitcoin dle mého nenaplňuje to, co lidé očekávají od měn, které v běžném životě používají,“ upozornil (víceguvernér ČNB Hampl). „Co podle mě očekáváte od měny, kterou máte v peněžence, je to, že rozumně udržuje vaši kupní sílu. Alternativní měny toto nenaplňují – jejich volatilita (proměnlivost hodnoty – pozn. redakce) je dokonce větší než u nejvolatilnější komodity, kterou je plyn. To je absolutní definice něčeho, co nechcete používat jako dlouhodobý uchovatel hodnoty a jako dlouhodobé platidlo,“ uvedl Hampl s tím, že alternativní měny se svým charakterem více blíží investičnímu aktivu nebo extrémně volatilním komoditám, na které se lze dívat jakkoliv, ale těžko jako na peníze v běžném slova smyslu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nevyvracím, ale v jiné části rozhovoru ho označuje za měnu. Což by bylo před pár lety naprosto nepředstavitelné. Jde vidět, že ani ČNB si s kryptoměnami neví rady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na mne to zase dělá dojem, že ví naprosto přesně, kam to zařadit. Ale jinak pracují v ČNB samí blbci, měli by chodit sem do diskuzí, že.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to skoro určitě naprostý nesmysl, ale český státní dluh by se třeba snížil, kdyby ČNB nakoupila místo Eur BTC a pak pomalu prodávala :-D :-D ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CNB nakupuje EURa a Evropska banka nakupuje dolary. To je politika, nema to nic spolecneho s menou. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosím vás! Uplynulé roky ČNB nakupovala CZK!!! To je realita měnových intervencí, která nemá nic společného se smyšlenkami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odhlédneme-li od dohadů co to vlastně ty cryptocoiny jsou - měna, komodita, naprostáPitomost, cokolivJineho..... také nechme dohadů zda je filosofie neustále narůstajícího blockchainu vůbec pro měnu vhodná....
Vidím zde ještě jeden problém, minimálně pro bitcoin - jak jsem se před chvílí dočetl, cca. 99% transakcí v bitcoinech se děje v Číně a v Číně se také i těží cca. 90% bitcoinů. Hlavní důvod má být obcházení restriktivních čínských právních omezení týkajících se Juanu.... Pro Číňany, kteří potřebují z Číny vyvézt peníze je zjevně vhodné využít Juan->bitcoin->jináStátníMěna. Jak tu situaci chápu - V realitě Číny bitcoin zjevně perfektně uspokojuje poptávku vzniklou díky čínské restriktivní měnové politice.
Co když se ale čínská vláda naštve a tuhle záležitost prostě zarazí? Nemusí se přitom nutně jednat o další restrikce, které se budou snažit "ucpat" tuhle trhlinu. Naopak se může jednat o zmírnění této politiky směrem k volné směnitelnosti Juanu - pokud vím po takovém zmírnění už roky volá také i vláda USA. Pak by odpadla potřeba využívat bitcoin jako prostředníka směny a bylo by možné Juan za jinou měnu směnit napřímo. Co by tento krok znamenal pro vývoj bitcoinu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by při následné prodejní btc smršti vydělalo jen těch pár nejrychlejších Číňanů, kteří o něčem dopředu věděli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel vycházíš z falešných údajů, ale nic si z toho nedělej, protože stejně chybné informace má i víceguvernér ČNB, takže nejsi zdaleka jediný. I když, pokud se nad tím člověk zamyslí, tak těch 99% mělo být podezřelých každému. :o)
https://www.coindesk.com/estimating-data-china-real-bitcoin-trading-volu...

Tohle byl stav v létě:
https://cointelegraph.com/news/japan-tops-bitcoin-trade-volumes-again-as...

Dnes je Čína až na 5. místě a nedělá ani 10% objemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevycházím. Problém je, že kolem bitcoinu se generují kvanta různých falešných informací a rádobyanalýz, které mají jediný cíl - ještě víc nafouknout hype kolem bitcoinu....
Těch 99% ti podezřelých být nemusí, když si uvědomíš k čemu je bitcoin vlastně reálně vhodný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to "jasné", BTC vymyslel Číňan ... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnit Bitcoiny je trochu jako vlastnit akcie zbrojarske firmy a tesit se z jejich rustu v dobe pred prichazejici valkou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, nechápu proč se pro počítání bitcoinu stále vykupují grafiky, když grafiky jsou v současné době k tomuto účelu už naprosto nevhodné. Ti, kdo dneska nechávají bitcoin vypočítávat svou grafickou kartu snad musí být padlí na hlavu. :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale nikdo nedělá.. to jsi trochu mimo, na grafikách se počítájí jiné měny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak někdo to asi dělá, když na to neustále vycházejí návody na youtube a aktualizované verze minerů.
Jinak ale, vládu stejně převezme GAY Money (GAY). To je jasná páka. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou, BTC na grafikách NIKDO netěží. Neuč prosím orla létat. Těží se jiné měny jako Ethereum, ZEC, atd...
Pokud myslíš Nicehash, tak ten těží také jiné měny, jen výdělek pak přepočítá na BTC a vyplatí ti přímo BTC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, rád bych se poradil, zda má ještě smysl těžit a obchodovat s bitcoiny či zda už je to mrtvý trh. Na http://techhity.cz/media/co-je-to-bitcoin-jak-funguje-a-jak-jej-koupit jsem se totiž dočetl, že může být vytěženo 21 milionů, což znamená, že do konce zbývá 4,6 milionů mincí. A zatímco na začátku bylo možné k těžbě využívat osobní počítač, dnes už je nutné mít speciální hardware určený pro těžbu kryptoměny. Má nebo nebo to tedy ještě smysl vzhledem k náročnosti těžby? Poraďte, zda do toho mám ještě jít či je to zbytečné vyhazování peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně se kryptoměny těžit vyplatí, pokud se tomu věnujete delší dobu, ale experti se shodují na tom, že v případě bitcoinu se to už nevyplácí právě proto, že je na to speciální hardware, jak říkáte. Těžba je náročný proces a není rentabilní. Otázka je, jestli se do bitcoinu vůbec vyplatí investovat
Od loňského prosince jde pěkně dolů. Momentálně je kurz bitcoinu na $6 482 (zdroj: https://finex.cz/kryptomena/bitcoin/). Co si o tom myslíte? Někdo tady mluvil o Ethereu, taky si myslím, že je to lepší volba, jak bitcoin…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.