Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Blu-ray: jak to vidí Dell?

Dell logo
Server CDR-Info zveřejnil rozhovor s Brianem Zuckerem, jedním z vedoucích technologických pracovníků ve společnosti Dell. Otázek bylo mnoho, odpovědí jakbysmet a my vám nyní přinášíme „výcuc“ z otázek, které se točily ohledně toho, jak to vidí společnost Dell s technologií Blu-ray a její budoucností v PC i dalších odvětvích vůbec.

Brian ZuckerA opět již tradičně si dovolím pana Zuckera označovat pouze křestním jménem, rozhovor tak dostává domáckou atmosféru. Snad mu to nebude vadit :-). Ještě upozorněme na to, že co je v textu psáno kurzívou jsou naše vlastní poznámky k Brianovým odpovědím popřípadě drobná doplnění do souvislostí.

Hned první otázka směřovala k cíli, jímž bylo objasnění Brianova názoru na nutnost nového formátu ve srovnání se stávajícími dvouvrstvými DVD. Samozřejmě v odpovědi zazněla potřeba vyšší kapacity média s ohledem na podstatně vyšší počet obrazových bodů u HD videa ve srovnání se standardním DVD Video diskem (patrně je automaticky myšlen film v rozlišení 1920×1080i/p, nikoliv slabší varianta v podobě 1280×720). S datovým tokem pro H.264 kodek to Brian vidí někam mezi 12 až 15 Mbitů/s, v součtu to dle něj představuje nárůst nutného prostoru na médiu v rozsahu 50 až 100 % oproti DVD Video s jeho MPEG2 kompresí. To hovoří samo za sebe, ostatně u nás jsme tuto problematiku probírali již mnohokrát. Připomeňme poněkud zvláštní volbu MPEG2 kodeku pro filmy na Blu-ray médiích u Sony Pictures či článek o kvalitách Digigami MPEG2 kodeku. Při pomyšlení na MPEG2 HD filmy pak jakákoliv debata o vhodnosti médií s kapacitou 25/50 GB zcela opadá, v tu chvíli je to zkrátka nutnost.

Následně byl Brian dotázán na hlavní výhody Blu-ray oproti HD DVD. Samozřejmě zahájil vyšší kapacitou (pro jednu vrstvu 25 vs. 15 GB). Blu-ray je koncipován jakožto multiplatformní s tím, že data na médiích mají vydržet minimálně 10 až 15 let (tím patrně myslí pálené BD-R disky, u lisovaných není pochyb o jejich trvanlivosti).

Dotaz ohledně toho, jak chtějí společnosti přimět uživatele, aby svoji stávající AV aparaturu vyměnili za novou HD, což představuje nemalou investici, se Brian zmínil o jasném a zřejmém faktu, že ceny závisí na požadavcích trhu. Ceny budou stále klesat s tím, jak budou HD produkty (přístroje i filmy) pronikat mezi masy, navíc Blu-ray disky mají být výrobně přibližně stejně nákladné jako stávající DVD.

Následovaly dotazy ohledně Blu-ray specifikací a Blu-ray Disc Association. To jsme u nás také zmiňovali, standardy pro BD-ROM, BD-R i BD-RE máme již na světě, takže ani zde Brian nevidí problém.

Playstation 3 pak Brian považuje za jeden z mnoha produktů, které pomohou rozšířit Blu-ray mezi lidi a dostat ho do povědomí netechnické veřejnosti. Nicméně nejedná se o žádný svatý grál, nesoucí na svých bedrech celou budoucnost formátu.

Dále následoval dotaz na uživatele PC, jež minulý rok Microsoft vystrašil tím, co bude vše implementováno ve Windows Vista za ochrany (s hřejivým pocitem u srdce připomínáme náš velmi obsáhlý článek, jež tuto problematiku detailně popisuje). Zde Brian suše konstatoval, že o omezeních pro HD verze filmů na Blu-ray médiích budou rozhodovat vlastníci práv, tj. filmová studia.

My již víme, že omezení na nechráněných výstupech bude spočívat minimálně ve snížení rozlišení z nádherných 1920×1080 na „stále ještě solidních“ 960×540. Nicméně majitelé grafické karty a LCD s HDCP ochranou chráněnými DVI konektory, popř. majitelé pomalu se objevujících grafik s HDMI výstupy a opět příslušně vybavenými LCD se nemusejí bát, ti nebudou v rozlišení filmu nijak omezeni.

Další dotaz směřoval právě na realizaci ochran na Blu-ray versus HD DVD. Zde Brian konstatoval společný základ v podobě AACS ochrany a pro Blu-ray specifické systémy BD+ a RomMark. Připomeňme, že RomMark slouží k „označkování“ média, snažíce se tak omezit kopírování disků. BD+ má zas na starosti ochranu proti zachycení filmu při přehrávání. Na závěr zbývá jen dodat, že DVD Jon se již na celou věc zaměřil a má zaregistrovánu doménu deaacs.com :-).

Další dotaz se týkal podskupiny AACS ochrany s označením Mandatory Managed Copy. Brian připomněl, že MMC bude mít na starosti správu práv uživatele na vytváření záložní kopie originálního disku, popř. vytváření kopie pro různé přehrávače typu iPod Video. Toto samozřejmě zavání implementací nějakého DRM systému, určitě nepůjde dělat kopii z kopie, popř. nabídnout kopii na P2P síti, aby si ji pak mohl stáhnout a přehrát kdokoliv.

Kolegové z CDR-Info pak dloubli do MMC ještě hlouběji a zeptali se na to, zda bude pro přehrávání filmu ze záložní kopie například nutné internetové připojení pro autorizaci této možnosti. Brian odpověděl univerzálně, že implementace MMC ještě není zcela hotova, nicméně pro běžné přehrávání Blu-ray disků nebude nutné internetové připojení.

Ohledně nepřítomnosti regionálních ochran na HD DVD a naopak jejich přítomnosti na Blu-ray Brian sdělil, že momentálně Blu-ray Disc Association jedná s filmovými studii ohledně přesné implementace regionální politiky v takové podobě, aby neměla nepříznivý dopad na uživatele.

Ohledně široké dostupnosti BD-R a BD-RE médií, zejména těsně po uvedení Blu-ray vypalovaček a s ohledem na taiwanské výrobce je prý vše na dobré cestě, patřičná svolení má mnoho výrobců médií včetně taiwanských, takže celosvětový start prodeje médií by neměl být problémem.

Zpět k ochranám se vrátila otázka toho, jak bude zajištěn chráněný obsah při vypalování na mechanikách připojených přes ATAPI, SATA či USB/FireWire rozhraní. Zde nebude nutné žádné speciální nestandardní zařízení, vše poběží na běžných řadičích. Data do mechanik samozřejmě poputují šifrovaná.

Dále dostal Brian otázku ohledně toho, zda také Blu-ray Disc Association plánuje nějakou formu spolupráce s Čínou na vývoji specifického formátu pro tento trh, tak jak to činí DVD Forum. Blu-ray Disc Association dle něj nedělá žádná omezení v tom, kdo může získat licence nebo specifikace.

Následovalo další malé vosí hnízdo v podobě taiwanského formátu EVD, zdali bude mít úspěch či nikoliv, a jak to vůbec vidí. Brian to s ním nevidí příliš růžově, nový formát dle něj musí nabídnout na všech frontách pokrok oproti předchozí generaci a nesoustředit se pouze na potřeby izolované skupinky potenciálních zákazníků.

Dále směřoval další dotaz na šanci, zdali se před rokem 2007 dočkáme nějakého hybridního zařízení zvládajícího HD DVD i Blu-ray. Obojetné zařízení prý tak akorát prodlouží bitvu mezi formáty, kterou si nikdo nepřeje. No tak tohle zní poněkud divně, nicméně to nic nemění na faktu, že těchto zařízení se prostě budeme muset chtě-nechtě na trhu dočkat. Ohledně dalšího dloubnutí o Toshibě stojící v HD DVD táboře a Samsungu, nakročeném v táborech obou a jejich propojení v TSST podniku se pak Brian zdržel odpovědi.

Poslední informace o podpoře Blu-ray mezi filmovými studii hovoří o sedmi z osmi největších studií. Z herních studií pak s Blu-ray počítají třeba Electronics Arts a Vivendi.

Poslední dotaz se týkal Brianova odhadu doby, kdy Blu-ray nahradí DVD formát. Brian zde zmínil nutnost nasycení trhu a domácností HD televizory a přístroji, schopnými posílat do nich HD video v chráněné podobě. Tento proces potrvá dle něj několik let, bez bližšího upřesnění (to by si asi netroufl dnes odhadnout snad nikdo).

Tak, rozhovor máme za sebou a víme, jak to s Blu-ray vidí jeden z nejvýše postavených inženýrů u společnosti Dell, která bezesporu bude hrát na poli šíření Blu-ray mechanik na PC trhu jistě nemalou roli.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Blu-ray: jak to vidí Dell?

Pátek, 17 Únor 2006 - 04:02 | Anonym | 2J: tady je odkaz na wmv hd, a kde se daji i...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 17:52 | Anonym | Hmm vy ste ale lamy... Krome toho ze se daj HD...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 11:26 | Anonym | Hmm, pevný disk je OK, pokud ho mám zašroubovaný...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 10:44 | Anonym | 2ODSakEda: A kolik takovejch placek existuje ? Ja...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 10:35 | ODSakEda | Tady: http://www.svetmotoru.cz/foto/fotogalerie/...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 10:19 | ODSakEda | Brian: to vidí někam mezi 12 až 15&...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 09:37 | DavesMan | @shit: já už viděl odejít ze světa tolik pevných...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 09:27 | Anonym | Ten zpusob prepisu rozhovoru je uplne na zbliti....
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 08:50 | TyNyT | shit: to se krutě pleteš. Nepočítáš s takovými...
Čtvrtek, 16 Únor 2006 - 02:20 | Anonym | k cemu mi je x set dvd,blueray. a dalsi hovadiny...

Zobrazit diskusi