Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Boot Camp - Windows XP na Applech oficiálně

Windows XP logo
Ačkoliv ještě nedávno firma Apple tvrdila, že nebude podporovat běh operačního systému Windows na svých počítačích (i když prý nějak speciálně tomu bránit také nehodlala), věci se rychle mění a minulý týden byl uveden programový balík s názvem Boot Camp, který právě toto umožní. Nejde pouze o nějaký boot loader, ale i o software, který vám ještě v Mac OS X připraví podmínky pro nainstalování Windows. Navíc díky tomu také získáte ovladače, které později ve Windows použijete. Pojďte se tedy s námi podívat, co všechno je nutné udělat, abyste mohli mít na Macu Windows a jak ty potom na něm vypadají. Navíc vám ukážeme krátké video z tiskové konference, které vás snad přesvědčí, že tato technologie je skutečně reálná a opravdu funguje.

Ještě než začneme, je vhodné upozornit na fakt, že Boot Camp vydaný společností Apple je prozatím v betaverzi. Finální produkt se objeví až jako součást příští verze Mac OS X, která má kódové jméno Leopard a ponese označení 10.5. Ta by se měla objevit někdy koncem roku, případně začátkem dalšího.

První a základní podmínka pro možnost běhu Windows je, že musíte mít počítač od firmy Apple, ve kterém tiká procesor od Intelu. Boot Camp však lze nainstalovat pouze na nejnovější verzi Mac OS X a to 10.4.6. Pokud ji nemáte, musíte nejprve provést aktualizaci. Následně je nutné aktualizovat firmware v počítači a až poté můžete začít s Boot Campem. Ten nám nejprve nabídne vypálení CD s ovladači pro Windows XP (to je také jediný podporovaný operační systém Boot Campem):

Vypálení CD s ovladači

Následuje rozdělení partition na disku, kde si musíte určit, kolik diskového prostoru zbude pro Mac OS X a kolik bude vyhrazeno pro Windows. Po nastavení dojde k vytvoření druhé partition přímo za běhu Mac OS X, což vlastně znamená, že Boot Camp musí nejprve provést změnu velikosti partition pro Mac a až poté vytvoří novou pro Windows. Nutnou podmínkou zde tedy je, aby před touto změnou bylo na disku dostatek místa, aby se partition dala zmenšit. V neposlední řadě je také vhodné upozornit, že před takovýmto zahráváním si s partition je velice vhodné mít udělanou zálohu dat.

Nastavení partition

Pak už stačí restart a při startu držet klávesu Alt. Díky ní se objeví bootovací menu, ve kterém si vyberete nabootování z CD, ze kterého se Windows nainstalují.

Bootovací menu

Při instalaci ovšem čeká drobný zádrhel, protože pokud byste vybrali špatně partition, na kterou se mají Windows XP nainstalovat, pak si přemažete Mac OS. Po instalaci je ještě nutné použít CD s ovladači, aby se doinstalovalo vše potřebné. A pak už nic nebrání tomu, aby se na počítači s nakousnutým jablkem startovaly i Windows XP:

Ovšem s tím jsme se samozřejmě nespokojili, nás zajímalo, jak taková Windows XP po nainstalování na Mac vypadají. Nejprve se tedy podívejme, jak to vidí Windows, co se týče rozložení patrition:

Rozložení partition ve Windows XP

Nezajímavé není ani nastavení grafické karty. Jak vidíte, jako ovladače pro grafiku jsou použity Catalysty:

Grafická karta pod Windows XP

A nakonec přehled hardware ve správci zařízení:

Správce zařízení
Správce zařízení

Když tedy vidíme, že Windows XP opravdu na Macích fungují, je třeba upozornit na několik faktů. Tím hlavním je bezpečnost, protože jak i samotná firma Apple varuje, je třeba dbát na bezpečnostní záplaty Windows (a Mac OS samozřejmě také), jelikož díky některým dírám by se do počítače mohla dostat nějaká ta havěť, která by mohla udělat nemalou neplechu. Všimněte si, že na obrázku se správcem disků je vidět více partition, než jen ta s Windows. Ty kdyby si smazal buď sám uživatel, nebo i bez jeho vědomí je poškodila nějaká ta havěť, tak prostě o instalaci svých Mac OS X přijde.

Existuje však ještě jedna možnost, jak Windows XP spustit na Mac OS X. Tou jsou emulátory, které však na Macích s Intel procesory narozdíl od dřívějších Maců nepředstavují výrazné zpomalení, protože se nemusí překládat instrukce. V praxi to pak vypadá podobně jako například na PC WMware, či Virtual PC, kdy v operačním systému spustíte jako jednu aplikaci jiný operační systém a nemusí to být pouze Windows XP, jako pro Boot Camp. Takové řešení má zásadní výhodu v daleko vyšší bezpečnosti (operační systém uvnitř emulátoru prakticky nemá šanci ohrozit Mac OS X, na kterém běží), ale na druhou stranu si pod tím například nezahrajete pořádně hry. Navíc zatímco Boot Camp je pro majitele Maců zdarma, za tyto emulátory se musí platit. Pokud by vás přesto zaujaly, poohlédněte se po Parallels Workstation, či OpenOSX WinTel.

Nyní ale zpátky přímo k firmě Apple. Nechci zde polemizovat nad tím, proč se nakonec u Apple rozhoupali a zveřejnili nástroj umožňující instalaci Windows XP na vlastních počítačích. Jestli to náhodou nebylo vyprovokováno dříve vypsanou soutěží o dual boot, nebo prostě to u Apple měli takto naplánované od počátku. Nyní je důležité, že tato možnost tu je a samotná firma Apple se tváří, že počítače Mac jsou nyní nejkompatibilnějšími počítači na světě, protože na nich mohou běžet jak aplikace pro Mac OS, tak pro unix a nyní i programy určené pro Windows XP.

Diskuse ke článku Boot Camp - Windows XP na Applech oficiálně

Středa, 19 Duben 2006 - 13:02 | Anonym | to krakonos: zkus tohle: http://wiki.osx86project...
Úterý, 18 Duben 2006 - 12:25 | Anonym | 2 heheh: Nevím podle čeho jsi vydedukoval, že...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 21:51 | Anonym | Zajimalo by mne, na cem muze pod intel...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 17:07 | micker | pro heheh: hehehe to sem se hosku nasmal......
Pondělí, 17 Duben 2006 - 10:24 | Anonym | A což zkusit něco pro naopak, t. j. pro přechod z...
Neděle, 16 Duben 2006 - 21:15 | Anonym | Zelenycaji Jasně že ví proč. S mackem pracuju už...
Neděle, 16 Duben 2006 - 16:22 | Anonym | 2all: pana Macros-e berte s rezervou.. je to...
Neděle, 16 Duben 2006 - 13:52 | Anonym | Myslim ze je to dobra cesta, treba ja bych si...
Neděle, 16 Duben 2006 - 13:49 | Anonym | Vubec nejde o Windows vs. Mac OS, jde hlavne o...
Neděle, 16 Duben 2006 - 08:50 | Anonym | petrocelly dik za vysvetlenie,lebo ja poznam len...

Zobrazit diskusi