Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

BPG (H.265 pro fotografie) má podporu animací, vznikl kvalitnější fork

Že lze po všech stránkách kvalitní formát ještě vylepšit, ukazuje příklad H.265 pro fotografie, neboli BPG. Na světě je vedle podpory animací také nový fork s vyladěnými parametry.

Původní autor BPG, Fabrice Bellard, již do svého projektu přidal podporu animací. To znamená, že BPG je schopno nahradit letitý formát GIF. Sám Fabrice prezentoval tři zkušební animace, kdy došlo po převodu z GIFu do BPG k poklesu velikosti souborů až o 98 %, v závislosti na typu animace/obrázku. Nejmenší přínos BPG je samozřejmě u dat ideálních pro GIF (jednoduché animace a max. 256 barev), ale různé vtipné animace z reálných fotografií či snímků z filmů, mohou být menší opravdu až o 98 i více procent.

Což nás dostává k uživateli xooyoozoo z Doom9 fóra. Tomu se nelíbily některé parametry BPG, jak je Fabrice nastavil. Upravil tak některé parametry encoderu, jeho verze produkuje menší kompresní artefakty a používá až 8pass encoding s možností nastavení velikosti výstupního souboru, do kterého se encoder snaží vejít s určitou tolerancí. Jeho encoder také jinak pracuje s animovanými BPG.

Jinak obecně lze říci, že pro animované obrázky absolutně nevhodné pro GIF a naopak ideální pro BPG (tedy regulérní video) lze dosáhnout redukce velikosti klidně z jednotek MB na desítky či stovky kB. Pokud by tedy mnohé servery na sdílení obrázků nasadily BPG, tak nejen ušetří na velikosti statických snímků oproti JPEGu, ale drasticky se jim též sníží datové přenosy v souvislosti s animovanými GIFy.

O nějaké standardizaci ale nelze hovořit. BPG je naprosto neoficiální a komunitní záležitost, která navíc v mnoha zemích, kde platí softwarové patenty, naráží na nemožnost bezplatné implementace. Jediné, co hovoří pro její nasazení alespoň v rámci menší či přímo IT komunity, je přítomnost JavaScriptového dekodéru.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BPG (H.265 pro fotografie) má podporu animací, vznikl kvalitnější fork

Úterý, 20 Leden 2015 - 10:14 | randomofamber | Plus nemá BPG taky navíc průhlednost?
Pondělí, 19 Leden 2015 - 18:38 | HKMaly | Animovane BPG ma zvlast pro pouziti na webu...
Pondělí, 19 Leden 2015 - 18:14 | Puf a Muf | To, o čem se zde mluví, je jenom fork enkodéru (...
Pondělí, 19 Leden 2015 - 14:52 | Tudva | Cim vice forku vznikne, tim mensi bude sance ze...
Pondělí, 19 Leden 2015 - 14:20 | danieel | Nekdo vynalezl kolo? Mame zde H265 video, jeho...

Zobrazit diskusi