Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Broadcom přinese 20Mpix foto a 1080p video do mobilů

Mohu vedet, k cemu je 20 MPx v mobilu, kdyz jeho optika je schopna vykreslit maximalne tak 5 mil. bodu a vsechno ostatni je jen sum???
Ktery marketingovy kreten tohle porad prosazuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vic prouzku, vic adidas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na Gigapixely v mobilech xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lukas Kalista: A mohu zase ja vedet, proc musim cist ty same prispevky pod kazdym clankem o fotomobilech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista: Nejspíš proto,aby to pochopili i Badatele Bible.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LK... jsem si myslel, že optika může za aberace a další zkreslení... nicméně spojitost se šumem mi v majoritním pohledu poněkud uniká... pán bude asi znalec, že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecal: No šum je funkci intenzity světla dopadajícího na bunku a možství dopodajícíoh světla, mimo jiné, ovlivňuje světelnost objektivu tzn. pan znalec bude :-). Světelnosy objektivu je pro změnu funkcí velikosti vstupní čočky tzn. nelze vyrobit maly hodně světelný objektiv s rozumným rozsahem ohniskové vzdálenosti. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Světelnost mobilního objektivu a takové rozlišení .... očekáváte snad pane "taky"znalče že avizované parametry budou zaručovat špičkový výsledek ?
Posedlost megapixely v nižším a středním segmentu trhu zatím opravdu přináší jen horší obrazovou kvalitu (zašumněné fotografie a benefit z avizovaného rozlišení jen jako surrealistické omalovánky . A to vše už i u Panasonicu)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neustále opakované žvásty o "zbytečnosti", které ignorují technologický pokrok (zvýšení citlivosti, snížení šumu, SW úpravy atd). To samé se totiž říkalo o 3Mpix mobilu a pouhým vizuálním srovnáním s 5Mpix zjistíte, že kvalita je jasně lepší (než bývala u 3Mpix).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak .. vsetci ti co to vyrabaju vedia ze to (20M v mobile) je blbost. No vacsina tych co to kupuju si myslia ze "viac pruzkov znamena viac adidas", takze sa na to predsa len pripravuju.

Vdaka "Moorovmu zakonu" (kazde 2 roky sa pocet tranzistorov zdvojnasovi, alebo tak nejako .. aj ked pomaly nastava cas kedy prestane platit) sa vsak uz take cosi da vyrobit tak to kludne vyrobcovia vyrobia.

Inak vsimli ste si, ze kazdy oznamuje chip co by to vedel spracovavat (uz treti vyrobca), ale senzor neoznamil este nikto?

Pokial viem tak len Toshiba oznamila 14M BSI senzor a viac nikto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezva. Hlavne ze do FullHD kamer davaji snimace od 3Mpix :-) . Fakt neni nad marketing, pravniky a politiky ... . Vetsi blbce tezko nalezt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Bezva. Hlavne ze do FullHD kamer davaji snimace od 3Mpix :-)

Ono na kamery to nevadi .. jednotlive body sa scitaju hardwarovo metodou pixel-binning a mas to potom jedno ci mas v HD kamere 3M, 6M alebo 10M senzor.
Aj ked je pravda ze priamo 2M senzor by mal vyhodu (lebo zaber robency cez pixel-binning nema az take rozlisenie ako klasicka bayerova maska)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Broadcom očekává, že produkty postavené na tomto procesoru se objeví na trhu v roce 2011

to neznamena ze tam tych 20M aj bude .. aj ja mam graficku kartu co zvlada 2560x1920 (asi) no pouzivam ju na 1280x1024, lebo monitor mam taky...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já se nedivím, že vyvíjejí snímač s velkým počtem Mpix i pro mobily, i když to nemá smysl. Mnoho lidí neznalích problematiky chtějí ve svém mobilu více Mpix, sotva jim dojde, že bylo dosaženo technologických limitů.
Opravdu, na co v mobilu tolik Mpix, kdo tím fotí na plakáty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Magoři... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Číslo prodává. Navíc, paradoxně to může být tak, že kvalita se udržuje na stále stejně (špatné) úrovni, ale kdo technologicky pokročil, troufne si na megapixel víc. Neboli když v krámě sáhnete po čtvrtinovém rozlišení, nezískáte poloviční šum, ale snímač o poloviční kvalitě, takže to bude šumět stejně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecal - kada optika je schopna vykreslit jen urcite detaily, vetsinou se to udava v linkach na cm ci na palec. Je to krasne videt na testech objektivu - kdyz jsou linky uz moc huste, je videt jen slita plocha. A neni to vec cipu, ale optiky (tj. na stejnem tele s ruznymi objektivy budou ruzne vysledky). Jestlize tedy pouzijete optiku, ktera je schopna vykreslit na plose cipu treba 1600 linek a cip bude snimat 2000 radku - copak bude v tech 400 pixelech jineho, nez "hlucha" informace? Navic - cim vetsi rozliseni, tim mensi jednotlive bunky a tim vic je potreba signal zesilit. Coz samozrejme vede k zesileni i sumu. Vysledkem je, ze nedostanete vice detailu (optika to jiz neumozni), zato ziskate vetsi sum (jsou mensi bunky), pripadne po pouziti odsumovacich algoritmu krasne vyzehleny obrazek.... Humus
Vysvetlil jsem to jasne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Lukas Kalista: pokud bychom přijali tvoji logiku, pak by většina profi fotografů byli hlupáci, když se běžně používají 20MP+ senzory. Co jsem shlédl pár testů drahých objektivů, tak opravdu výborné mají kolem 2000LWPH. Ať počítám jak chci, odpovídá to maximálně +- 4MP. I pokud to zdvojnásobím v každém směru kvůli vzorkování, stále dostanu jen cca 16MP. Skutečně je cokoliv navíc zbytečnost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi: ale clanok je o 20mpix pre mobil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi - Za prve objektiv nema po cele plose stejnou kresbu - ve stredu kresli lepe nez na okrajich. A mas pravdu, ze jiz dnes DSLR jsou na hranicich optiky. Ale porad je to srovnatelne (napriklad ve stredu objektivu je lepsi kresba, tj. vetsi rozliseni se vyuzije), v pripade mobilu je to nekolikanasobne Pekrocene.
Jenze si prosim nejprve porovnej prumer objektivu u zrcadlovky a u mobilu (rozdil v radech) a nasledne porovnej velikost cipu, resp. jednotlivych bunek... Treba pak pochopis ten rozdil! Pro predstavu - spickove objektivy pro zrcadlovky maji hodnoty pres 2000 lph, kompakty stredni tridy kolem 1700 lph a levne kompakty kolem 1300 lph - a i ty maji optiku mnohem vetsi, nez je ta v mobilech. Jaka bude rozlisovaci schopnost u nich nevim, ale odhaduji tak na 800 lph. A do toho chces cpat mikroskopicky cip s rozlisenim vetsim, nez vetsina soucasnych zrcadlovek??? Porovnej si, na jak velke bunky musi optika vykreslit obraz v pripade APC formatu a na jak velke v pripade mobilu. Zkratka ta pidioptika tak jemnou kresbu nema sanci vykreslit ani nahodou. Doporucuji kouknout na fotky ze soucasnych fotomobilu. Idealni jsou treba krajinky - misto travy uvidis jen zelenou plochu se skvrnama, v zrcadlovce s mensim rozlisenim (a dokonce i v leckterem kompaktu) uvidis v trave jednotliva stebla. Proc? Protoze ten mobil to neni schopny vykreslit!!!
Lidi, proboha premyslejte trochu. Jsou zkratka veci, ktere nejsou dane technikou, ale prirodnimi zakony. Ty neobejdete. Je to stejne jako s tim sumem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co TEGRA?
Myslí někdo zvás na TEGRU ????????

V tom je future, ne v nějkém osamoceném čipu ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Lukas Kalista

ked uz porovnavas zrkadlovky .. kedy maju oni najlepsiu kresbu? Asi na clone 8. A pozri sa do objektivu aku velkost ma "diera" ktoru vytvori clona a zistis aky skutocne velky objektiv potrebujes ;-)
Tie haldy skla okolo su len na to, aby si mal moznost zoomu, aby sa koli moznosti zoomu napravili chyby objektivu a aby sa predlzila realna vzdialenost na minimalne 50 mm (co je vzdialenost konca objektivu od senzoru koli zrkadlu .. aj ked mas na objektive napisane 14-42 mm)

optika mobilov nema zoom, preto jej staci aj ta "spendlikova hlavicka" co tam maju

O kolko ziskaju na detailoch s 20M senzorom to netusim, ale videl som 8M zaber z mobilu (http://blog.dpreview.com/editorial/2009/07/new-nokia-heralds-camerphone-...) a vyzeralo to fpoho (az na prilisnu JPG kompresiu), teda aspon pri pohlade aky objektiv to ma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ganec - nesmysl. Jaky zoom mas u pevnych skel? Zadny a porad tam je ta "hromada" skla. To ze je ve fotaku clona nznamena, ze se vyuziva jen tak mala plocha :-) Kdyz se podivas na svetelne objektivy s pevnou ohniskovou vzdalenosti, tak je tam obrovska dira. Dle tve logiky by tam stacila miniaturni, kdyz nemaji zoom. Pletes nekolik funkci a parametru do sebe
Kdyz to nejde pochopit takto, zkusime to jinak. Kdyz vyzkousis nejakou astrofotku pres dalekohled, tak tam je ciste objektivova cocka (vetsinou doublet, pripadne triplet) a ne tolik ruznych cocek jako ve fotoobjektivech. Pripadne muzes pouzit zrcadlovy dalekohled. V obou pripadech ale plati, ze cim vetsi prumer pouzijes, tim vic detailu vysledna fotka bude mit. Jasne?
Mimochodem - ty fotky z nokie jsou priserne. Tedy detaily. Ale to je presne to co tu celou dobu tvrdim. Pri 100% zvetseni je to jak prohnane filtrem simulujici malbu vodovkama. Nejmensi detaily tak 5 az 10 pixelu. Kdyby cely obrazek byl 5x mensi, neuvidim tam o nic min. A komprese za to podle mne nemuze, ta by vypadala jinak. Je to castecne dane optikou a casnecne naslednym vyzehlenim pomoci odsumovaciho algoritmu. Doporucuji vsem, at se na to schvalne kouknou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re lukas kalista: bez urážky, ale já o voze a ty o koze. O mobilech jsem neřekl ani slovo, takže celá tvá odpověď šla do pr...yč.
Zpátky k rozlišení - ani ostrost ve středu se u žádného testu co jsem viděl nedostala přes 2300LWPH. Pokud započtu vzorkovací teorém (tzn zečtyřnásobím počet pixelů) a zanedbám fakt, že se nevyužívá celá plocha objektivu (což by ubralo pěkných pár MP), tak se přinejlepším dostanu na 20MP pro nejlepší z nejlepších objektivů, podle toho cos napsal.
Moje otázka byla a stále je - proč potom profesionální zrcadlovky zcela běžně překonávají (i násobně) tuto hodnotu? A proč je potom profesionálové kupují? Předpokládal bych, že asi vědí co dělají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptpi - tech duvodu je vic. Take jsem psal, ze mas pravdu v tom, ze s rozlisenim kolem 20 MPx se DSLR dostavaji na moznosti optiky a dalsi zvysovani rozliseni je nesmysl. Ale take jsem psal, ze vetsina dnes prodavanych zrcadlovek takoveho rozliseni jeste nedosahuje. A navic tvuj argument "zcela běžně překonávají (i násobně) tuto hodnotu" je nesmysl. Porovnavej velikost cipu. DSLR se dnes dostavaji na onu kritickou hranici s rozlisenim a s velikosti cipu APC. Jenze ty profesionalove vetsinou nepouzivaji. Ti pouzivaji bud FullFrame (tam vetsi rozliseni byva, i kdyz stale jeste ne uplne bezne), ale maji vyrazne vetsi cip!! Tj. velikost jednotlivych pixelu je take vetsi. No a pokud mluvis o digitalnich stenach s rozlisenim v radech desitek MPx (PhaseOne, Leaf, Hasselblad...), tak tam je ta velikost uplne o necem jinem, takze bunky mohou byt opet vetsi i pri vetsim rozliseni. Nebo to reknu jinak - pokud by se pouzila optika schopna vykreslit treba 1000 pixelu na cm a strcim pod ni cip 2 cm veliky s rozlisenim 2000x2000 tak je v pohode(zrcadlovka). Pokud tam ale strcim cip o stejnem rozliseni, ale velikosti 3 mm, tak je to kravina (mobil) no a pokud pouziji sice vyrazne vetsi rozliseni, treba 6000x6000 pixelu, ale veliky cip 6x6 cm (profi digitalni steny), tak s tim optika take nebude mit problem - i kdyz je to vetsi rozliseni nez tech 2000 pixelu u zrcadlovky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ganec - nesmysl. Jaky zoom mas u pevnych skel? Zadny a porad tam je ta "hromada" skla.

Objektiv mojho PEN-a ma priemer skla maximalne 1 cm. Aj to som mozno prehnal...
Ked si predstavim o kolko je mensi chip maju mobily v porovnani so zrkadlovkami (PEN ma chip zrkadloviek Olympus) tak zistis aky skutocne velky potrebujes objektiv.
A ak narazas na dake Canonacke svetelne skla: tie su robene na fullframe objektivy (!) a aj tak maju skla omnoho mensie ako zoomy s omhnoho horsou svetelnostou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.