Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Broadwell odložen, nechal si Intel s Haswellem schválně rezervu?

Zdá sa, že narazila kosa na kameň (aj keď treba uznať, že tá kosa má dobrý náskok). To tempo, čo začal Otellini bolo ako sa zdá brutálne (uvidíme ako si bude viesť Intel bez neho)..toto tempo Intel síce nijak nepoškodilo, ba práve naopak, ale nebolo dlhodobo udržatelné, resp. nebolo udržateľné ani celú jednu dekádu (napriek tomu musíme uznať, že je to výkon)...spomalí sa následne aj intelácky TICK-TOCK....čo môže mať za následok istý psychologický efekt na trh ...napr. v očiach skalných priaznivcov to môže byť istým spôsobom sklamanie v lídra. Samotný IT trh to môže tiež spomaliť (bez inovácii to ide ťažko). AMD aspoň dostane čas sa troška vydýchať, a možno to tu bude onedlho zase zaujímavejšie. Čas ukáže..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxom je ze tick-tock ako taky sa vobec nespomali, len sa preskoci jedna generacia, jeden tick...to znamena, ze Broadwell sa minimalne pre Desktop uplne vypusta.
Pre 1H 2015 ma Intel totiz v uniknutej casti dlhsej roadmapy tick aj tock zaroven - 14nm novu architekturu Skylake.
http://img546.imageshack.us/img546/5834/skylake.jpg
Je dost mozne ze pojde opät len o "kozmeticke" zmeny od Haswellu, akurat ze tentokrat uz bude novy DDR4 radic...
Uvidime ako to dopadne, ale myslim ze by sa to dalo zvladnut bez velkeho rizika, navyse ked budu mat na vyvoj a ladenie nie 1 ale 2 roky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to už s křemíkem bude jen horší a horší. IB a Haswell to dokazujou.

Hustota tanzistorů se zvyšuje moc rychle a snižování odpadního tepla pomaleji, tudiž se dostáváme do stavu kdy čip jako takový moc tepla neprodukuje, ale i to málo nedokáže předat dost rychle z jádra na povrch.

Ano dá se jich tam dát více vedle sebe, ale jak to tak vypadá mezi CPU byl zatím vrchol 32nm. A osobně si myslim že dále to nebude lepší, Intel bude rád když u Broadwellu vůbec frekvence udrží natož aby se zvedaly.

Je čas na ty "aleternativy" heh, křemík se blíží ke konci, alespoň co se týče výkonných vysoko taktovaných čipů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, driv skakal mezi generacemi vykon mnohem vice, ted uz je to jen kosmeticke ladeni. Otazka je, jestli takovy vykon opravdu potrebujeme. Chapu, ze na pokrok to muze mit vliv znatelny, ale mozna by se zase programatori zacali zabyvat optimalizacema. Patlaniny jako java by tu nebyly ... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono by se ani nemuselo optimalizovat. Staci neprasit kod :) A tam, kde je potreba vykon, musi byt dobre navrhnuty skalovani podle jader. Jestli je Java o jednotky/desitky procent pomalejsi nez C jiz dnes nehraje roli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je prave ta chyba, mame tak vykonny hw, ze si kazdy dovoli prasarny, je uplne jedno v cem je to napsane apod ... to vede k degradaci kvality programovani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+100

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to by ty 28nm čipy od AMD vůbec nemusely bejt špatné, co říkáš Docente ? .o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je aktuální problém co umocňuje tento negativní jev to co intel nazívá "3D tranzistory", protože tam se teplo odvádí ještě hůře.

AMD 28nm by mohlo bejt dobré. Rád bych dal ňáké ty opterony do G34 za současné, pokud teda stále půjdou taktovat a pokud je AMD do G34 vydá.

Ale předem nemá cenu v nic doufat. Glofo má jiné priority a u 32nm failnuli famózně.

A i někdo s rozpočtem Intelu může failnout. 22nm trigate jsou mizérie, 90nm byla mizérie, kdo ví jak to dopadne. Zatím nej jsou 32nm produkty intelu, dominovali vlastnostmi, OC, a i vlastnostmi po OC. Ale už je to dlouho, Westemere byl vydán v lednu 2010, to jsou 3 roky a Intel od té doby výrobně spíš klesl než postoupil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ivy bridge jsou mizérie?:) je to po haswellu druhá nejvýkonnější architektura na světě, která s přehledem drtí cokoliv od konkurence (nevím jak nejnovější SPARCy od sunu, ale ty zase nespustí windows a jsou na něco trošku jinýho) s minimální spotřebou... Jejich jediná nevýhoda, který zajímá jen pár procent zákazníků je nemožnost taktování o polovinu a víc. Ale to může být (a nejspíš bude) klidně úmysl intelu, to by bylo aby si scumbag customer koupil CPU za pět tisíc a vydrželo mu 8 let...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ivy bridge jsou mizérie oproti Sandy bridge, horší taktovací potenciál jak sandy bridge, minimální pokrok celkově. Probém s odvodem tepla ( OC nepomůže ani to sundání HS a přepastování ) Haswell je na tom ještě hůře protože má ještě víc tranzistorů a ještě hůř odvádí teplo.

IB byl hlavně die shrink na odladění 22nm, ale evidentně se nic odladit nepodařilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, kde chybi konkurence, tam neni kam spechat .... ze strany AMD jim asi nic realneho nehrozi, ARM uz s efektivitou taky predstihli, tak neni duvod se vrhat do novych uspornejsich technologii .... kdyby se (az se nekdy v budoucnu) ARM odlepil od svych 32 nebo dokonce 28nm a zacal byt uspornejsi, tak muzou uvest 14nm:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze Intel EUV litografiu nakupuju a tazko moze kupit nieco co nie je. Intel si navrhol tempo vyvoja, ktore nie su schopny dodrzat jeho dodavatelia a na tom nic nemeni fakt ci je AMD silne alebo slabe. Aj keby malo AMD lepsiu archytekturu, tak Intel by im musel vzdorovat s 22nm.
Problem s EUV je dlhodoby a stale sa nedari vyrobit zariadenie, ktore by malo dostatocny vykon na realnu produkciu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.