Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bude nás vypnutý počítač s Broadwellem poslouchat nebo též odposlouchávat?

Zprávy o integrovaném DSP čipu pro zpracování zvuku (Smart Sound) ve spojitosti s loňskými informacemi o chystané podpoře funkce „wake on voice“ v souvislosti s Broadwellem vyvolaly jisté otázky…

V posledních dnech se do světa dostaly specifikace ultramobilních procesorů Broadwell-Y / Core M, které cílí především na ultramobilní zařízení jako skládací systémy a high-endové ~11,6” × 8mm tablety. Oficiální slajdy potvrdily mimo jiné i přítomnost integrovaného audioprocesoru Smart Sound (DSP). Ve včerejším článku jsme zmínili, že jde o technologii podobnou AMD TrueAudio, ale není zatím jasné, zda Intel obdobnou hardwarovou výbavu využije ke stejným účelům jako AMD, nebo má v plánu něco jiného.

Intel Lpal 01

Na několika zahraničních fórech vyvolala oficiální zmínka o audio-DSP diskuse, ve kterých někteří uživatelé připomněli loňské neoficiální zvěsti o tom, že by Broadwell měl podporovat funkci wake on voice, tedy probuzení (zapnutí) hlasem. Něco podobného, jako využívá například Xbox One. Právě DSP procesor by byl optimálním řešením - specializovaný obvod s minimální spotřebou, který permanentně naslouchá a pokud zaregistruje příkaz, provede, co je třeba.

Spekulace nakonec nejsou potřeba, loni na podzim se totiž dostaly do světa slajdy pocházející přímo od Intelu, které však byly poměrně opomíjené či přehlížené - popisují právě funkcionalitu wake on voice prostřednictvím Smart Sound DSP. Intel tuto technologii nazývá LPAL neboli „low-power always listening“. Česky: stále naslouchání při minimální spotřebě. Slide výše jako cílové využití specifikuje úsporný režim CS, connected standby, kdy je počítač v režimu snížených energetických nároků (jeví se jako vypnutý), ale na určité podněty je schopný reagovat a zároveň umí komunikovat po síti (třeba pro stahování a instalaci aktualizací). Tento režim podporují Windows 8 a novější.

Intel Lpal 02

Jak ale upřesňují další slajdy, dokáže LPAL fungovat i v dalších úsporných režimech až po S0, kdy jsou procesorová jádra (takt) i systémová sběrnice neaktivní.

Intel Lpal 03

Další podstatnou informací je roadmapa. Dozvídáme se z ní, že v roce 2014 (dnes bychom spíš řekli s generací Broadwell) je třeba hlasové rozhraní aktivovat tzv. klíčovou frází, po které teprve následuje samotný příkaz (kdo zná hračku Furby, ví, o čem je řeč ;-). S generací následující (což vypadá na Skylake) už nebude třeba čekat po zádání klíčové fráze - procesor, respektive systém, bude na příkazy reagovat rovnou.


Co to znamená: Nové tablety, notebooky i počítače (vybavené mikrofonem) budou hardwarově vybavené na to, aby ve stavu, v němž se jeví jako vypnuté, mohly poslouchat, co se děje kolem nich a zároveň přitom komunikovat po síti. Člověk nemusí trpět ani příliš pokročilou formou schizofrenie nebo paranoie, aby ho přinejmenším napadlo, k jakým účelům lze takový systém využít a především jak snadno - veškerá potřebná hardwarová i softwarová výbava je již přítomná z výroby. Tak si říkám: Opravdu působí jedno stisknutí tlačítka takové nepohodlí, aby jeho kompenzace stála za dobrovolné pořízení integrované „štěnice“ prakticky do každého PC, notebooku či tabletu?

Jistě namítnete, že pro vás není problém překonfigurovat nastavení úsporných režimů, aby se počítač vypnul zcela, případně odpojovat mikrofon, vytahovat síťový kabel, nebo po vypnutí počítač zcela odpojit. To se ovšem nebude týkat 99 % uživatelů a jejich tabletů či notebooků, pro které taková technologie může představovat permanentní bezpečnostní riziko. Kdo ví, jednou třeba nepůjde jen o prosté obrázky nahých celebrit, ale budeme to mít i se zvukem.


V roce 2012 zveřejnila americká vláda seznam ~400 klíčových slov, která monitoruje v rámci elektronické komunikace na sociálních sítích. O rok později přiznala, že k monitoringu dochází i v rámci telefonních hovorů, na jejichž základě se o subjekty, které příslušné termíny vyřkly či vyslechly, dále zajímá…

Tento proces byl ale velmi neoptimální - především ve dvou ohledech: Jednak bylo možné monitorovat pouze telefonické hovory a jednak hardware potřebný pro jejich analýzu musel být přítomný na straně vládních úřadů. Což s sebou samozřejmě nese konkrétní pořizovací náklady plus stálé výdaje za energii a údržbu. Přesunutí potřebného hardwaru (který je permanentně aktivní a vybavený pro real-time analýzu a odesílání klíčových slov) na úroveň uživatele tyto náklady významně redukuje a umožňuje subjekt monitorovat prakticky nonstop, nejen během telefonických hovorů.

Zdroje: 

slajdy Intelu (z října 2013 i aktuální), diskusní fóra

Diskuse ke článku Bude nás vypnutý počítač s Broadwellem poslouchat nebo též odposlouchávat?

Neděle, 1 Březen 2015 - 14:27 | peliculiar | Proč ututlávat? V tomto případě je to naprosto...
Neděle, 21 Září 2014 - 10:17 | Izak | Panove, zapominate na HW ochranu ;-)) Mikrofon...
Středa, 17 Září 2014 - 20:41 | Gath G | "Stovky megabajtů"? A víte, že...
Pátek, 12 Září 2014 - 11:06 | maruširi | To si přidám jako patičku mailu, a NSA mi je bude...
Pátek, 12 Září 2014 - 09:08 | Psycho Mantis | Když se chcete dohadovat, tak si aspoň tu analýzu...
Čtvrtek, 11 Září 2014 - 20:26 | BTJ | "Kam až zajít? Kde je ta hranice?...
Čtvrtek, 11 Září 2014 - 18:45 | Psycho Mantis | je zbytečné se hádat s natvrdlými a zaostalými...
Čtvrtek, 11 Září 2014 - 15:56 | IT Joker | Proč stovky megabajtů dat? Pokud dokážeme...
Čtvrtek, 11 Září 2014 - 13:19 | IT Joker | "je to pro intel konečná a ta firma končí...
Středa, 10 Září 2014 - 18:50 | BTJ | A to je jako spatne, ze nekdo zjistuje, kdo je a...

Zobrazit diskusi