Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budoucnost patří bateriím „na vzduch“: Nové Zinc-Air baterie uloží dvakrát více energie než Lithium-Ion

"Při reakci uvnitř článku spotřebovává akumulátor okolní kyslík"
Dokážu si představit při celosvětovém masovém nasazení, že za pár desítek let se bude psát jak tyhle akumulátory škodí naší planetě :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že jde o akumulátor a při nabíjení se zas kyslík bude uvolňovat, tak asi ne. Spíš je otázka, jestli třeba nebude nadměrně vznikat ozón.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Články začínající -vědci pracují na bateriích+tuna superlativů- už nečtu stejně jako -vědci vyrobili aku+tuna superlativů-. I když jsem si přečetl jen nadpis, tak vím, že jsem o nic nepřišel, protože těch revolučních vzduchových akumulátorů se objevilo už tolik, že nechápu autorovu motivaci na takové polokachničky (v lepším případě) reagovat článkem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak, teď by bylo ještě velice zajímavé zjistit, jestli je článek složený z vrstev mezi nimiž je plné napětí, jako u lithiových, nebo jestli hmota vytváří gradient podobně jako u zinko chloridových, NiFe atd... což je činí bezpečnějšími a odolnějšími vůči mechanickému poškození (resp. třeba NiFe lze rozmlátit a není šance, že by článek shořel - dobré při autonehodě, zkrat na kabelech samozřejmě něco zapálit může, ale to vždycky).

A druhá věc - nabíjecí cykly, paměťový efekt, hustota energie na m3 i na kg, množství vzduchu, který je nutné přivést, odolnost vůči nečistotám - ventilátory, filtry?

Jinými slovy, je to jen hype, nebo to má šanci být skutečně praktičtější a levnější než třeba lithiové akumulátory s protlačovaným elektrolytem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro upřesnění, tekutý elektrolyt s lithiem http://www.osel.cz/index.php?clanek=5719

Docela stará věc, že? A ve spotřební elektronice stále nic, ani v elktromobilech, kde by to mělo docela smysl - radikální prodloužení dojezdu výměnou nádrže.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě stále fascinují ty už přímo sprosté lži všech o super duper hustotě energie v li-on akumulátorech proti nimh (běžně se dočtete trojnásobek :D) - běžně dostupná baterie nimh a li-on - shodná velikost AA - nimh 2500mAh, 1,2V, li-on 750mAH, 3,7V - složitým výpočtem vyhrává kdo ?
Už 10 let je to s bateriemi stejná tragedie - vývoj pro koncového spotřebitele ? NULA

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych si dovolil zohlednit proudovou zatižitelnost a samovybíjení, v tom bohužel NiMH nejsou nic moc. Jinak nic proti.

A docela s nelibostí koukám na elektrické nářadí s Li-Ion a NiMH akumulátory, protože ty první prostě za pár let odejdou z principu - a ty druhé se musí dobíjet před zahájením práce, pokud nářadí třeba měsíc leželo. Zatímco s NiCd nebyl problém, vydrží i přes deset let (mám i 15 let staré a pořád ok, pokud se s nimi zacházelo slušně a nepoužívaly se příliš často - počet nabíjecích cyklů, Li-Ion jsou po 10 letech spolehlivě mrtvé - nebo skoro mrtvé - i když se nepoužívaly vůbec) a ani ten proklínaný paměťový efekt NiCd není problém (jak tvrdí reklama na konkurenční články).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já nic o proudové zatížitelnosti nepsal ;)
co se týče samovybíjení, dnešní nové nimh (enelopy a jím podobné) jsou na tom velmi dobře - jednu baterii akuvrtačky jsem vykuchal a nabastlil Enelopy - levnější než originál, 2x vyšší kapacita a samovybíjení je pryč :)
pojem paměťový efekt, v reálném provozu nemůže u žádného typu baterií nikdo pozorovat :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

čoveče a de ta baterie stále bezpečně nabíjet? ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:) nj pojmy - ale i baterie se dá bezpečně nabíjet :) pomalu, ale dá ;)

ale pokud to byl korektní dotaz, tak vyrobený akumulátor se samozřejmě bezpečně nabíjí - nimh nemají problém s nabíjením vysokým proudem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jde mi spíš o to jestli náhodou třeba ta nabíječka k vrtačce dodávaná nějak nepočítá s určitou baterií - kapacita, napětí... co jsem tak nedávno kupoval aspoň trochu pořádnější nabíječku na AA/AAA tak mě u některých dostaly dotazy "poradí si s 3000+mAh" a k tomu odpověď "poradí, ale možná budete muset kvůli časovači nabíjení spustit znovu" :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nabíječka vlastní na vše ;) není problém koupit slušnou nabíječku - ale holt nestojí pár stovek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ahoj, poraď čo je slušná nabíjačka? napr. Voltcraft IPC-1?
btw, čítam že si prerobil aku k vŕtačke na eneloopy. odchádza mi aku na Bosch GSR 14,4-2-Li, prosím Ťa o radu ako prerobiť na AA. Ďakujem. Peter

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten voltcraft je na domácí nabíjení AA/AAA určitě dost dobrej, sice má "jen" dvě teplotní čidla (tedy ne pro každou baterii zvlášť), ale OK.
Na vlastní nabíjení "čehokoliv" to chce ovšem sehnat nějakou univerzální nabíjecí stanici.
Na tvých 14,4V baterii potřebuješ sériově zapojit 12 nimh článků - ty by se do té velikosti mohly vejít - záleží ale, jak velký odběr reálně má tahle vrtačka (já mám starej slabej model a výkon nahrazuju kvalitními vrtáky) - pokud velkej, nemusí nimh stačit a nicd v té velikosti asi nevylepšíš kapacitu - a té práce s tím :D za 1500,- máš novou ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak máš tip na dobrú nabíjaciu stanicu, budem rád. Kľudne na email pstefun(at)gmail.com, aby sme nespamovali diskusiu. K tej vŕtačke - je to typ Bosch GSR 14.4-2-Li http://www.bosch-sk.sk/vyrobok/gsr-144-2-li-pro... Štandardne dodávaná rýchlonabíjačka má prúd 2 A, čo je fajn keď potrebujem rýchlo dobiť počas dňa. Ale po robote by som rád nabil aku pomaly a kvalitne. Tie akumulátory majú myslím 4 konektory. Akú nabíjačku by si na to poradil? Nový akumulátor stojí 80 Eur.. Ďakujem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba zmiňovaný Voltcraft má slušný nabíjecí stanice, ale to už jsem tak na 100€ - do běžné domácnosti... konkrétní typ fakt ne - on se zrovna nezadaří kus a bude to na mě :D
Nabíjení vyšším proudem je lepší - pomalu neznamená kvalitně ;) Až do určité hodnoty je vyšší proud lepší - samozřejmě je vyšší riziko přebití - což je téměř nejhorší věc, co lze akumulátoru udělat - tedy kvalitní nabíječka nabíjí vysokým proudem a včas nabíjení umí ukončit :) Liion akumulátor specificky dělanou pro konkrétní přístroj nedoporučuji nabíjet jinou nabíječkou, protože výrobce může nutnou elektroniku v tomto akumulátoru upravit dle obrazu svého ("náhodný" počet kontaktů - zdvojení, teplotní čidla...), což si nutně nemusí rozumět s univerzální nabíječkou :/
aukumulátor pro vaši vrtačku jsem narychlo našel i pod 60€ - stejně tak si novější přístroj často hlídá baterii nejen kapacitou ale i elektronicky a nemusí vám "bastlbaterii" "uznat" za funkční ;) - tedy raději neriskujte

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jste s tou výměnou za eneloop udělal pěknou blbost... na oko se to může zdát jako dobrý nápad ale vůbec není. Jsou tam totiž další důležité faktory které se jmenují vnitřní odpor baterie a maximální proudová zatížitelnost baterie proto se ve vrtačce používají průmyslové akumulátory na toto stavěné. Eneloop má vnitřní odpor asi 25mohm a je schopen dodat tudíž asi 4A ale už s velkým poklesem napětí a kapacita spadne asi o 1/4, kdežto ty původní články mají typicky odpor 3mohm schopnost dodávat 30A a víc. Výsledek bude že na prázdno pojede vrtačka normálně ale při vrtání (zátěži) nebude mít sílu a také tím že je pro eneloop absolutně nevhodné ho tak hodně zatěžovat (téměř zkratovat) vám nevydrží deklarovaných 1500 cyklů (dle typu) ale třeba jen 20 cyklů. Takže honem eneloopy vyndat pokud ještě fungují jinak o ně zbytečně přijdete.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak myslim, ze aj pri Li-Oin je dolezite ako sa vyroby. Mam 6 rokov staru NB Toshiba R500, ktory sa casto pouzival, tak ze bateria sa vecer nabila a dalsi den som nebral adapter, lebo bateria zvladla co som potreboval. Za tych 6 rokov ma uz za sebou stovky plnych cyklov a neviem kolko ciastocnych a bateria stale vydrzi +/- rovnako ako pred 6 rokmi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam bývá obrovský rozdíl mezi způsobem napájení notebooku. Zvláště levné modely jedou vždy z baterky(kterou průběžně dobíjí), takže baterku za dva roky spolehlivě odrovnají i pokud neopustí stůl. Já mám podobné zkušenosti jako ty s vaiem SZ3. Pravidelně a často cyklovaná baterka má z původních 56Wh ještě stále 45Wh.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

me zase fascinuje, ze neuvadite jaky vybijeci proud jste pouzil pri mereni kapacity vasich nimh/liion baterii a uvadite primo sproste lzi o kapacitach baterii.

nimh 300Wh/l, liion 500Wh/l

Misto cekani u piva 10 let na technologii pro spotrebitele, jste mohl zalozit firmu, vymyslet nejlepsi technologii a dodavat ji ostatnim. Poptavka jiste velika je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to tady plácáte - běžně koupitelná nimh AA baterie (s minimálním samovybíjením) má kapacitu 2500mAh, stejná běžně koupitelná baterie lion shodné AA velikosti má 750mAh - internet evidentně máte, tak nelžete vy - přepočítat to zvládnete - v hustotě komerčně dostupných baterií je na tom tedy lépe nimh než lion, zajímavé, že ? :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

evidentne tomu rozumite lepe jak ja. Uzijte si to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za další užitečný příspěvek :)

Můžete nějak doložit, že to, co jsem uvedl (kýmkoliv ověřitelné informace) není pravda ?
Neřeším tady vybíjecí křivku - to s kapacitou nemá nic společného.

Tedy buď doložte prakticky Vaše tvrzení, jinak jen plácáte jako typický puberťák na internetu - "takhle to není, já to vím - a mlčí" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tvrdite, ze vybijeci krivka nema nic spolecneho s kapacitou baterie, tak tomu opravdu nerozumite.

nimh: http://data.energizer.com/PDFs/nh15-2300.pdf
liion: http://www.panasonic.com/industrial/includes/pdf/Panasonic_LiIon_CGR1865...
V obouch datasheetech je videt vybijeci krivka v zavislosti na odebiranem proudu. Plocha pod grafem = kapacita. Tecka.
A pokud se budeme bavit teoreticky (vybiti baterie na 0V), tak stale liion technologie vede. Me je jedno, proc tuhle skutecnost nechcete prijmout.

vliv vybijeciho proudu na kapacitu: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.14.6258&rep=rep...
a pro zjednoduseni: http://www.youtube.com/watch?v=R8hTQXqURB4

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No konečně data :)

Takže pohádkaříte, nebo jen neumíte číst "vlastní" graf ? :)
1. Vámi dodané pdf - nimh - 1. graf - 10hodin při 230mA - to je ? pro Vás to budu počítat - 2300mAh; 2. graf - pro nimh již velmi vysoký odběr - 2300mA - 1 hodina - tedy ? stále 2300mAh - možná to tedy nechápete, ale je to stejné - jestli je přístroj či kapacita (množství) akumulátorů špatně navržen a zařízení se vypne třeba již při poklesu napětí pod 1,2V neznamená, že akumulátor je vybit ;)
2. Vámi dodané pdf neukazuje nic - doložil jste specifikace fyzicky více než 2x větší baterie - 18650 - kde jsou vybíjecí grafy bez časových údajů - a vyčíst lze jen to, že pokles napětí při vybíjení je u li-ion podstatně vyšší, než u nimh - tečka - projděte si Vámi dodané grafy ;)

Já nikde neřeším, že li-ion technologicky vede/nevede (ano, radši si ji vezmu na výlet v horách do mínusových teplot), jen všude čtu, jak je proti nimh lepší, že hustota el. energie na objem je až 3x větší a v reálu skutek utek - rozdíl je mizivý. Ale zřejmě jste výrobce či co..

Pěkné video pro nechápavé američany - ještě si ho párkrát prohlédněte - možná to také nechápete - a už jsem to psal výše - že se přístroj vypne při 1,2V nimh není vyčerpáním kapacity akumulátoru, ale nepochopení jeho fungování výrobcem a zmetkovým návrhem přístroje - akumulátor i při vypnutí přístroje stále kapacitu má ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

znova a dokola.
Kapacita = plocha ohranicena vybijeci krivkou.

Na te vasi slavne nimh baterce je krasne videt, jak se chova pri 0,5C (vodorovna cara a pak koleno dolu) a pri 2C ( strme dolu od zacatku).

Lehce zjistite, ze pri 4nasobnem vybijecim proudu je plocha cca 9x mensi. To znamena mensi kapacita.

Kdyz uz do toho tahate cut-off napeti, tak by jste mel take uvest, ze kazda chemicka baterie ma svoji napetovou hranici pri ktere zacne prudce stoupat vnitrni odpor a tim padem neni schopna dodat potrebny proud. Energie ulozena v baterii za touhle hranici je pod 1% kapacity. Takze, ano, bavime-li se o kapacite baterie, je potreba uvadet vybijeci proud a cut-off napeti pri mereni.
Ty vase hodnoty jsou dobry pro BFU, tedy vas.

A uz jste nejakou baterii meril?

Zadne baterie neprodavam. Proste liion je lepsi v hustote skladovani energie. Tak se s tim uz smirte. Ostatni vam to i spocitali v J na m3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

naposledy - to video je jen omalovánka pro američany/BFU - což jak jste použil - jste zřejmě vy
Kapacita - Wh - nemá nic společného s plochou pod křivkou - použijte konečně hlavu - poXté - běžně dostupný koupitelný článek AA velikosti nimh 1,2V*2,5Ah=3Wh; liion AA - 0,75Ah*3,7V=2,8Wh - samozřejmě je to základní nejjednodušší výpočet, ale +- sedí ! -
každá baterie/akumulátor logicky při větším odběru dřív umře - ale než umře, odeberete jí stejnou kapacitu ve Wh - ale dle Vás se zřejmě 1Wh akumulátor nimh při odběru 1W vyčerpá za půl hodiny, kdežto liion za 2, že ? - ne, obě za 1hodinu (rozumný uživatel také nebude ničit nimh většími trvalými odběry než 1C- a i to je na tuto technologii dost - na velký proudový odběr má smrtelník nicd..)

a ano - tahám do toho cut-off napětí - protože to je nejčastěji pozorovatelný rozdíl ve výdrži nimh/liion - mnohem větší rozdíl, než vaše 1%za hranici vnitrniho odporu, a můžeme tahat přechodové odpory, změny kapacity dle teploty.... a ? pointa ?

Tedy jsem šťasten za lepší vlastnosti liion (lepší než nic), ale běžně dostupné baterie všude popisovaný nárůst kapacity na objem prostě nemají :) - nezapomeňte zase doložit porovnání AA s mnohem větší 18650 - to pobaví -velikost AA u liion má označení 14500 ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kapacita = plocha pod krivkou tecka, tak to proste je, uz si to priznejte.
nimh = 1.3 GJ/m³, liion = 2.6 GJ/m³ tecka,
pointa toho vseho je ta, ze kapacita neni jedno cislo tecka.

nimh je mrtva technologie. tecka

Znovu se ptam, kolika bateriim jste osobne kapacitu meril a jak?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím tak že pan kolega má tři problémy:

1) Moc vyhulené trávy
2) Pouze částečné a zkreslené znalosti (dokáže dát eneloop do vrtačky)
2) Srovnávání moderní verze AA NiMh baterie s nějakou čínskou lacinou obstarožní LiIon ve verzi AA ve které se normálně LiIon vůbec nevyrábí, nehledě na to že takovéto atipické AA verze mají značnou část prostoru ubranou řídicí elektronikou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

když berete v úvahu nejběžnější velikost NiMH akumulátorů, vezměte si k počítání tedy i nejběžnější velikost LiIon

AA má 7770 mm³ = 7.77e-6 m³
AA NiMH má běžně 2.5Ah @ 1.2V = 3 Wh = 1.08e4 J
AA NiMH má 1.39 GJ/m³

LiIon formát 18650 má 16540 mm³ = 1.654e-5 m³
LiIon Panasonic NCR18650B má 3.35Ah @ 3.6V = 4.3416e4 J
LiIon 18650 má 2.625 GJ/m³

přičemž li-pol aku cpané do všech mobilů mají objemovou hustotu ještě lepší, a poměrem kapacity k hmotnosti také výrazně vedou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vynikající porovnání - jako od maminky :)

a ted znovu a korektně - AA od nimh - použil jste běžnou, tak tedy vemte stejnou AA (14500) - také běžnou a předveďte svůj výpočet znovu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

formát 14500 je okrajová záležitost pro alternativní napájení věcí vyrobených pro klasické AA a zároveň schopných zkousnout trojnásobné napětí. Vyrábí to prakticky jenom nějaké pochybné továrny v Číně a naprostou většinu uživatelů tvoří svítilnoví fetišisté.

Naproti tomu třeba formát 14650 se používá v některých netboocích, je to rozměrově větší jen o 30%, ale kapacitu to má větší o 100%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co akumulátory Li-pol (Lithium polymer)?
Myslel jsem, že právě Li-polům patří budoucnost, protože mají vzhledem ke své hmotnosti největší kapacitu. Modeláři tyto baterie už řadu let používají na živení elektromotorů svých elektroletů. Elektrolety vybavené těmito akumulátory dosahují výkonů prakticky srovnatelných s modely poháněnými spalovacími motory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Li-pol je modifikována Li-Ion, a je to právě pro hračičky, protože vykazuje větší rizikovost při užívání. Riziko nechtěného pyrotechnického efektu je příliš vysoké, nabíjení musí být přísně kontrolováno a nechat takovou baterii v autě na slunci by taky nemuselo dopadnout dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna nam buchla v praci, poměrně malá a takový ohňostroj Vám nepřeju. Ohořelá zeď + okno a to v místnosti seděl člověk, který to hned uhasil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám elektronický automobil bez Li-Ion :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pohádek o nových super bateriích jsem četl asi tisíc. A kde tedy jsou?
Až bude nějaká baterka reálně na trhu v útrobách nějakého ntb nebo smartphonu, tak pak nám o ní něco napište. Jinak jen zbytečně mlátíte slámu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu říkám hype-super baterky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnost je v super uber mega giga nano kondenzátorech s qvadribiliardní kapacitou ;-D Stejně tak přínosný koment, jako ta jejich technologie Air-bandasky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy vase technicke nazvoslovi ...

Akumulator ktery najde nabijet :-(
Kdyz nejde nabijet tak to neni akumulator, ale primarni baterie/clanek.

Baterie je pak vice clanku v jednom pouzdru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Az nekdo vymysli cokoliv na poradne skladovani energie, tak se nas svet zmeni k nepoznani. A bojim se, ze neni v zajmu mnoha mocnych skupin, aby někdo s něčim podobným přišel.
Škoda pro nás, v momentě kdy budeme schopni skladovat větší množství energie, můžeme věchno živit ze slunce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LewiT palec hore :) toto by mal byt ciel vedy, a je divne, ze napriek krize pri miliardach ktore davaju vlady a sukromnici na vedy, sa riesa dost kadejake sprostosti, napr nejake statistiky do zenskeho casopisy :) ale nie aby riesili 1. efektivnejsiu uschovu elektrickej energie 2. efektivnejsiu vyrobu zo slnka. Pri tych vsetkych rozpoctoch statov, a pri ich zadlzovani cloveku moze vychadzat, ze o to nie je zaujem zamerne :p o spravne veci pre ludstvo nie je financny zaujem, je nieco zhnile v tom spotrebnom kapitalizme :p

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ale asi s tim moc nehneme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.