Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

C1/C2/CU testy

Plextor logo
Plextor Premium vám ušetří 100 000,- Kč! Nevěříte? Tak počítejte se mnou. Analyzátor médií, který změří jitter, beta, C1/C2/CU nebo FE/TE stojí stovky tisíc. Plextor Premium necelých 5 000,- Kč a PlexTools Professional jsou zdarma. Rozdíl je tedy oněch 100 000,- Kč. A že se s tímto "meřícím zařízením" dají zjistit zajímavé věci pro vás i tentokrát zjišťoval WIFT.

Kapitoly článků

2.  FE/TE testy
3.  C1/C2/CU testy
4.  Q-Check

Před grafy těchto testů bych rád upozornil na jednu věc: Vždy se u grafu koukněte na rozsah svislé osy, jaké je vlastně zhruba chybové maximum. Některá média mají chyb velmi málo, jiná zas tolik, že by se při stejném měřítku vyplnilo barevně celé pole a špičky chyb by byly kdesi nad vaším stropem. Takže na to dávejte pozor, aby na první pohled nevznikaly mylné dojmy.

Další poznámka: Pokud kliknete na graf, zobrazí se výsledek testu (stejný jako na konci ukazuje Plextools), kde uvidíte průměrný počet chyb za sekundu, nejvyšší počet chyb za sekundu a celkový počet chyb. A malá poznámka (pro ty unavenější): Tlačítko "Print" (na zobrazivším se obrázku) vám zde na CD-R serveru opravdu nic nevytiskne ;-). To píšu proto, že naopak tlačítko "Close" vám shodou okolností ten obrázek zavře :-) (jakožto kliknutí kamkoliv na obrázek). Ale co vám to tu vykládám, zřejmě nejste na CD-R serveru poprvé ;-).

A nyní hurá na testy.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 44×

Q -Check C1C2CU Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 44×

Pro začátek si dáme malý extrémeček - médium Taiyo Yuden bylo na Yamaze F1 vypáleno při vypnuté funkci SafeBurn (jinak by se pálilo opravdu jen 16×). Rychlost vypalování byla 44× (ačkoli u takto ne zcela zaplněného média nebylo této rychlosti dosaženo). Chybovost zjevně poněkud vyší (zejména to bude vidět až to porovnáte s ostatními grafy).

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 16×

Q -Check C1C2CU Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 16×

Zde je vidět, že pokud se na ono médium pálilo jen 16× (tedy tak, jak to má u tohoto média být), je chybovost podstatně nižší (nezapomínejte na rozsah svislé osy). I výsledek je výrazně příznivější.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 48× - páleno 44×

Q -Check C1C2CU Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden 48× - páleno 44×

Takto vypadá chybovost média Taiyo Yuden zapsaného rychlostí 44×, přičemž médium je na tuto rychlost již certifikované výrobcem. Opět je vidět o poznání lepší výsledek, než se stejně rychle páleným médiem téhož výrobce, které však na tuto rychlost nestačí.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden - páleno 8×

Q -Check C1C2CU Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden - páleno 8×

Nevzpomínám si přesně, na jakou rychlost je dělané toto médium, ale odhaduji to na 16×. Každopádně je páleno jen 8×. Chybovost přibližně poloviční oproti pálení rychlostí 16×.

Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden - páleno 8× AAMQR (7× efektivně)

Q -Check C1C2CU Yamaha F1 - CD-R Taiyo Yuden - páleno 8× AAMQR (

Hmm, tak z tohoto mám pocit, že mezi pálením klasicky rychlostí 8× a pálením rychlostí 8× AAMQR (Advanced Audio Master Quality Recording) moc velký rozdíl zas tedy není :-).

Mimochodem - všimněte si, jaký dělá skoro pokaždé Yamaha F1 uprostřed vypalování nápadný "chybový kopec". Že bych si měl už konečně vyčistit mechaniku? (od doby recenze jsem ji nečistil :-) - no, už tomu bude zhruba 3/4 roku).

Pozn. Martin: Já bych se zase tak nedivil. Když se totiž podívám na tvou recenzi té Yamahy F1, tak právě u AMQR pálené rychlostí 8× je jasně vidět, že uprostřed média je znatelný pokles rychlosti čtení. Přesně jak je na těchto obrázcích vidět onen hrb.

Yamaha 8424S - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 8×

Q -Check C1C2CU Yamaha 8424S - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 8×

Nyní máte možnost porovnat pálení Yamahy F1 s její prababičkou Yamahou 8424 - obojí tedy rychlost 8×. Yamaha 8424S žádný "chybový kopec" nedělá, zato je zde vidět, že čím točí médiem pomaleji, tím jí to jde lépe. A ač má vyšší špičku, než médium pálené AAMQR 8× Yamahou F1, celková chybovost je i tak menší. Podle mě 8424 byla jedna z nejlepších Yamah.

Yamaha 2100S - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 16×

Q -Check C1C2CU Yamaha 2100S - CD-R Taiyo Yuden 16× - páleno 16×

Naproti tomu za nejhorší Yamahu považuji právě 2100. Zde to potvrzuje i test zápisu rychlostí 12× - 16× P-CAV. Objevují se i C2 chyby, které se např. u Yamahy F1 neobjevily ani při pálení rychlostí 44× na takovéto médium. Celkový výsledek trochu zkresluje ta špička na konci, ta je už v overburningové oblasti (médium má nominální kapacitu jen zhruba 74:43).

Yamaha 2100S - CD-RW Logo Gold 12× compatible - páleno 8×

Q -Check C1C2CU Yamaha 2100S - CD-RW Logo Gold 12× compatible -

Tak tady bych už Yamahu 2100S neobviňoval, protože zde je na vině opravdu médium. CD-R identifier o něm říká Disc ID not alowed, Plextools odhaluje Sentinel (Type 0), já říkám médium na dvě věci. Zejména drasticky nečitelný konec média je skutečně hodně nepříjemný. Naštěstí jsou ty neopravitelné chyby od sebe dost daleko, takže z tohoto média jdou kupodivu přečíst všechna data (za předpokladu, že je to zrovna datové médium a ne Audio).

HP M820e - CD-R médium Platinum 90-min. 12× - páleno 4×

Q -Check C1C2CU HP M820e - CD-R médium Platinum 90-min. 12× - pá

Takto vypadá 90-min. médium, které kdysi vypálila externí vypalovačka HP M820e rychlostí 4× na 90-min. médium (kdysi na ní vyšla zde na CD-R serveru i recenze, byť byla již v té době poněkud zastaralá). Dalo by se říci, že výsledek je docela ucházející a prakticky veškeré neschopnosti přehrát či přečíst takové médium čiší převážně z nekompatibility dané mechaniky s 90-minutovými médii. Těch 6 C2 chybiček bude mít na svědomí nejspíš opotřebení média (drobné nečistoty apod.).

Plextor Premium - CD-R Taiyo Yuden 48× - páleno 52×

Q -Check C1C2CU Plextor Premium - CD-R Taiyo Yuden 48× - páleno

Zde předvádí Plextor Premium pálení rychlostí 52× v poměrně pěkném světle. Ke konci sice srazil PoweRec rychlost pálení na 40×, i tak je médium skutečně velmi kvalitně vypáleno, a to vysokou rychlostí. Ne nadarmo firma Plextor píše na krabici jakési poznámky typu King of Quality :-).

Plextor Premium - CD-R Taiyo Yuden 48× - páleno 8×

Q -Check C1C2CU Plextor Premium - CD-R Taiyo Yuden 48× - páleno

A co teprv pálení jen rychlostí 8×, to je teprv kvalitka. Pouhých 10 C1 chyb za sekundu je maximum, celkem pak jen 757 C1 chyb na celé CD - no není to nádhera? Mechanika, která takové CD nepřečte, musí být slepá jak patrona.

Kapitoly článků
2.  FE/TE testy
3.  C1/C2/CU testy
4.  Q-Check

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Q-Check

Úterý, 17 Únor 2004 - 19:55 | Anonym | Tak zatim jedine mediu co me proslo testem FE/TE...
Pátek, 6 Únor 2004 - 08:36 | Anonym | Perfektný článok!!! Díky.

Zobrazit diskusi