Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cannon Lake čeká půlroční odklad, Ice Lake dorazí až v roce 2019

Ono je to skutecne mozne, protoze se uz nejakou dobu mluvi o novem intelovskem chipsetu pro ... (to nevime), to jest uplne se nevi pro co, ale muze to byt pro Coffee Lake.
Mohl by se ten cipset jmenovat Z390 ale pak to nedavalo smysl, kdyz highend Coffee Lake je i7-8700K a cipset je Z370, coz je jen na urovni firmware upraveny starsi cipset Z170/270.

Jedinne co dava smysl, je spekulace, ze Q2/Q3 2018 vyjde Coffee Lake refresh, kde highendem bude procesor i7 s 8C/16T a bude pro nej prave ten novy cipset, z cehoz nektere mistni diskutery asi klepne pepka. :-D

Opet teda bude platit to, co jsem tu jiz rikal, ze Intel a AMD maji v soucasne dobe vyrovnane produkty. AMD nutne potrebuje a bude zvysovat frekvenci a IPC, zatimco Intel ztraci v poctu jader a to bude take postupne napravovat.

Ani jedna firma teda v tuto chvili nikam nespecha, vykonu je dost a pridavanim frekvence na jedne strane a pridavanim jader na druhe strane bude vykon dal mirne stoupat.

Zbrane se budou na obouch stranach opet tasit nejdrive 2019 s prichodem Ice Lake na strane Intelu a urcite prijde i nejaka odpoved od AMD.

Ja jsem v podstate rad, protoze mirny narust vykonu v oblasti procesoru zaroven znamena, ze usetrim, muj Skylake bude mit jeste dlouho srovnatelny slusny vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemate pocit, ze ten strmy (casto sa hovori exponencialny) technologicky rast zacina spomalovat, dalo by sa povedat, az zastavovat.

Tranzistory sa uz nezmensuju, harddisky nerastu na kapacite, ludia z Tesly tvrdia, ze plne autonomny autopilot v roku 2020 je naivna predstava. Akumulatory stoja, SpaceX posuva misiu na Mars.

Akoby technologicky boom poslednych troch desatroci skoncil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To se zdá jen Vám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ostatní si toho všimli již před mnoha lety. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se nezdá, vývoj jde stále rychle vpřed, spíš se naráží na renatbilitu - ještě se nezaplatil předcházející vývoj a už je tu série dalších vylepšení (vývoj, který také není zadarmo), takže logicky následuje pozdržení dokud, můžu těžit ze starého protože mi to trh a konkurence dovolí. Intel je toho dokonalým příkladem. Kolik let nám podsouval jen mírné vylepšení "v rámci mezí zákona" starou koncepci/architekturu ? Až když AMD přišlo s něčím opravdu konkurenceschopným, najednou umí jádra přidávat "na počkání" .
V oblasti CPU začínám mít obavu spíš ze SW společností. Čím dál tím víc se objevují snahy licencovat SW na počet jader CPU. Např. Oracle databáze. Přitom primární přidělování jádra procesu dělá OS a aplikace často jen využívá vše co má k dispozici (né, že by neexistovaly aplikace, které si umí i toto samy omezovat) . Takže nakonec to dopadne tak, že budu mít 16C32T CPU, ale aplikace si budou smět vzít jen omezený počet jader a zbytek bude pro OS a drobné aplikace, protože, kvůli licenci je nedokážu jinak využít. Kolik jader, RAM, ... dokáží využít jednotlivé licence Windows ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop, Windows Server 2016 umí sice 512 HW vláken, ale licence teď stojí ~1850,- na každé 2 jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se ale proti Server 2012 změnilo - 2012R2 se jádrem rozumělo jádro procesoru, ale u 2016 se tím myslí patice. Takže 2 patice a 512 vláken, je vlastně dostatečné pro většinu použití, vyjma velká datacentra - ale ty zase mají speciální ceny od Microsoftu. Liší se i licence pro jednotlivé výrobce serverů atd. Jinak to kupuje nějaký malý výrobce a jinak DELL a podobně. Navíc jink jsou ceněné multilicence a jinak OEM. Pokud vím tak 2016 existují tři edice u 2012 jich bylo mám dojem více. Ale to se dá všechno snadno dohledat. Ostatně tohle domácí uživatele beztak nezajímá. A v případě správců sítě zase záleží na velikosti firmy a finančních možnostech, toho jak často nakupují nový HW. Znám plno velkých firem kde mají počítače mnoha různých generací - stáří a výkonu a často i exostické sestavy. Někdy běží ještě na Win 7. S tím jsem se setkal v Moravské Zemské Knihovně. Klienty na linuxu, vedle toho Macy a Staré Sun, v kdovíjaké verzi, ale v kanclu 7 PRO. A to je tam uloženo 4 miliony svazků - správci sítě asi nestíhají a údržbáři už vůbec ne. Nějakou dobu jsem tam dělal, vím o tom své.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno... máš v tom dost zmatek. Co se myslí jádrem a co paticí/socketem se nikdy nezměnilo. Pojem jádro se do verze 2016 v licencování nepoužíval, 2012 R2 a starší se licencovaly na sockety. Už od 2008 R2 podporuje Windows Server technicky až 64 fyzických patic/socketů, jen to bylo omezeno verzí (Standard/Enterprise/Datacenter), od verze 2012 to licence neomezuje. Ještě upřesním to číslo 512. To MS uvádí jen pokud je nainstalovaná role Hyper-V. Není-li Hyper-V, pak počet podporovaných jader a potažmo HW vláken (taktéž logických procesorů) údajně není omezen.

Zdroje:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/get-started/2016-edition...
https://blogs.technet.microsoft.com/matthts/2012/10/13/windows-server-so...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna su licencie na jadro logickym biznis modelom.

Predstavte si v realnom svete vyrobcu nakladnych aut. V ponuke ma auta od malych az po velke.
Pickup, dodavka, maly nakladia, velky nakladiak. Kazde je pouzitelne do istej zataze a ma podla toho aj patricnu cenu.

Vyrobca softveru nema moznost ako urobit toto skalovanie u seba (vyrobit malu databazu, vacsiu a najvacsiu). Preto skalovanie robi cez licencie na rozne velkostne/zatazove faktory hardwaru (napr. na pocet jadier, velkost ram, max objem dat v db a pod).

Pickup -> mala databaza - 2 jadra, lacne
...
Velky nakladiak -> velka databaza - 32 jadier, drahe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to logické, ale aby cena rostla lineárně s počtem jader, to je vydírání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to naprosto logické - jednak to tak MS dělá už dlouho,od dob Win 2000 a snad dokonce i Win NT 3.56a 4.0 - co si pamatuji - existovalo více edicí - a s Win XP se to rozjelo naplno.
Navíc každý si může vybrat dle svých možností a HW konfigurace serveru, o licencování už jsem psal jinde, navíc jsou různé edice a nikdo nikoho nenutí neustále přecházet na nové verze. U Serverových edicí je to běžná a dlouhodobá praxe. Netuším jak na linuxu a BSD, ale už od dob proprietárních UNIX systémů to tak bylo. Ono taky není linux jako linux - free licecnce, nebo s placenou podporou - server - dle velikosti a výkonu - až po superpočítače - nebo desktop. Také jsou profi placené nebo zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sprosti ludia v Samsungu investuju miliardy do 3D NAND namiesto do vacsich harddiskov, lol...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to logicke, cim jde technologie dal, tim je zvysovani vykonu slozitejsi.

Neni to jen o hardwaru, ale i o softwaru. Treba si vem popularni tema DX12/Vulkan. Jak dlouho to je, kdy zacali fanousci AMD vysilovat, jak bude Pascal od NVidie nekonkurencni a Polaris ho v DX12 prevalcuje. A co se stalo? Jeste dnes stale vychazi nove AAA tituly pod DX11 a DX12/Vulkan titulu s asynchronnima shaderama je jak safranu.

Je to logicke, studia dala spoustu penez do enginu pro DX11 a vyvojari s tim umi pracovat, prechazet na DX12 by byly dalsi naklady a z hlediska bezneho hrace PC her ten prinos zase tak velky neni a zvysenou cenu nezaplati. Nevim, ktera ted hra vysla a cena 2.000Kc a uz fanousci reptaji, logicky vyvoj hardwaru i softwaru stoji cim dal vic a penezenky lidi nejsou bezedne, takze to nikdo nezaplati a vyvijet se moc dopradu nebude. To zase nemotivuje vyrobce hardwaru a tak dokola, vyvoj se jiste zpomaluje a bude zpomalovat jeste vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidstvu chybi evolucni impuls. Vznikaj kraviny, jako gendrovy studie, feminismus, ekoterorismus, veganstvi... z toho pak mekne mozek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš evidentně měkkej mozek a asi nejen ten ... Co je ti do toho, že někdo nechce jíst stravu se živočišnými složkami, že někdo podporuje emancipaci žen a srovnání příležitostí s muži. Ekoterorismus je výraz od inteligentů jako je Klaus a Zeman, nebýt tohoto "terorismu", za pár let by na zemi nebyl žádný život.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, ekoterrorismus ničí planetu a dost možná ji i zničí. Čím myslíte že byl nahrazen výpadek způsobený zavřením jaderných elektráren v Německu ? Samozřejmě že elektrárnami na fosilní paliva. Nebo biosložky v palivech, při jejich výrobě se spálí víc nafty, než kolik jí biosložka nahradí - čili je to čisté mínus. Když k tomu připočtete znečišťování spodních vod pesticidy a hnojivy, je na místě otázka, kterej magor s tímhle nesmyslem přišel a jaktože to už dáávno nezrušili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zde je rozdíl v chápání pojmu ekoterorismus. Zmíněné Německo je případ nedomyšlené koncepce, za to jsou zodpovědné jejich elity - samotní aktivisté by neměli sílu jádro zrušit. Ve zdejším diskurzu je ekoterorista každý, kdo to myslí s přírodou dobře.

Dnes je už jen málo ekologických aktivistů, kteří podporují biopaliva. Troufám si tvrdit, že důvod proč to tu ještě je, je protože systém je zkostnatělý a pomalu se reformuje, pokud vůbec.

Add pesticidy a hnojiva - naprosto mi uniká, co to má společného s ekology, či tzv. ekoteroristy? S pesticidy a hnojivy přišli chemici. Výzkumy ve vědě zjistily, že tyto preparáty zvyšují výnosy úrody a jen málokoho zajímalo jaký mají, resp. mohou mít, vliv na přírodu. Důsledky se začaly projevovat až s odstupem a to už se jelo s chemikáliemi v zemědělství ve velkém, čili jde opět o setrvačnost, tak jako v případě biopaliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pesticidy a hnojiva mají s ekologisty společné to, že se ve zvýšené míře používají právě při pěstování řepky. Protože jde o technickou plodinu, je možno ji "krmit" hnojivy víc než obilí a stejně tak používat pesticidy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, a z toho argumentu snad vyplývá, že řepku a zemědělské chemikálie prosazují ekologové? Asi mi něco zásadního uniká ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně byla pod ekologickými hesly prolobována. I když výroba povinné složky do benzínu je nakonec ekologicky horší než samotný benzín.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bych si dovolil argumentovat, ze pestovani repky, aspon u nas a dnes jde na vrub majiteli Capiho hnizda z duvodu, statnich dotaci. Kdyby statni dotace na to neexistovali, nebylo by ani zlute Cesko. Mozna, ze repka zacala jako urcity druh "ekologickeho" impulzu. V dnesni dobe to ale davno neni pravda..je to cisty bussines nemajici s ekologii nic spolecneho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pod jakými jinými hesly než těmi ekologickými byla řepka a s ní svázané dotace prosazeny. A našlo se spousta zelených idiotů, co to prosazovali, stejně tak jako dotace na větrníky a solár.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale těch co věděli jak to dopadne bylo jen velmi málo. Ostatně jsem tu nenapsal ani Ň na její obhajobu. Na olej pro vaření dobrý, jinak ne. Po bitvě je každý generálem - jak jsem už psal, nyní je to v módu setrvačnosti, že rigidní stát to neumí zastavit. Ostatně s Babišem u kormidla či poblíž ani není divu.

Ti zelení idioti zcela jistě nepodporovali ornou půdu posetou solárními kolektory, spíš byli pro decentralizovanou síť s kolektory na střechách domů. Takže bych do nich nekopal za každou cenu, když stát to sežvejká a vyplivne v úplně jiné podobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, pojmy jako ekoterorismus a Modra misto zelene planeta a neviditelna ruka trhu, atd....to tady hazel jeden kasparek jmenem Klaus. Uz z toho principu, bych tomu nevenoval vic pozornosti..
Tvrdit o nekom, ze je ekoterorista je asi tak smysluplne, jako tvrdit o korporacich, ze ochranuji zivotni prostredi na ukor svych zisku ;)
Hadej kdo toho zivotniho prostredi znici vice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v konecnem dusledku vzdy spotrebitel a jeho potreby :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle by se dalo pokračovat donekonečna. Např takzvané úsporné žárovky - na svícení se v EU propálí - max 0,1% energie. Jenže obashují rtuť a ne málo, jenže recyklace rtuti v EU nebya dodnes dořešena - technicky se to řeší tak, že se vyhozené výbojky a "žárovky" - technicky to ani žárovka není vyváží do třetího světa a dál se tím nikdo nezabývá. Ale tím celý příběh začíná, každá součástka se musí někde vyrobit, někam se musí dovézt, někdo jiný to zkompletuje - opět převoz a ve finále finále vyhodíte vyhořenou výbojku, jenže s funkční elektronikou. A kdo se na tom nejvíc napakuje? Výrobci a přepravci - ekologie 0. Jistě záleží i na výrobci - jinak dlouho vydrží značkový Philips a jinak noname šmejd, řeknete si vykašlu se na úsporky a koupím LED, jenže tím si moc nepomůžete, kvalitní LED je ještě dražší a výdž stejně nezaručí - odchází taky - LED se vyplatí třeba v lampičce, na toaletě v koupelně - tam kde se nesvítí dlouho a často se zhasíná - to śporky nemají rády. Ostatně lepší varianta jsou halogeny na 240 W nebo nebo se začal prodávat halogen v patici běžné velké žárovky - jenže ten je zase pro delší životnost - to u žárovek platí obecně - lepší dávat přes stmívač. Rakušáci stále tvrdí jak nesnáší jadernou energii - mají k tomu vhodné podmínky hodně vodních a větrných elektráren - ale málokdo z nich tuší, že nakupují naši jadernou. Takže ČEZ elektřinu vyváží a pak tvrdí, že jí bude do budoucna málo. Ale j jedné věci má pravdu - když pominu obnovitelné zdroje - je jádro technicky nejčistší a také nejbezpečnější zdroj. Je to spíše otázka dodavatele technologie. - Ta ruská je na tom dnes možná lépe než Westingouse - aspoň co vím od lidí, co se tom už roky pohybují. Bionafta - další podvod - spálí se stejné množství, kolik se vyprodukuje. Elektromobily - prodá se asi 2% z celkové produkce - ale nakecá se kolem toho. Ve Švédsku na ně měli daňové slevy a prodali jich tolik, že jim začala kolabovat rozvodná síť, tak je museli extra zdanit. Prostě v Evropě na to není připravená infrastruktura. Ale celkově se to zlepšuje, např. u nás se do Dyje vrátili bobři a raci - jasný důkaz čistoty vody. Nebýt nesmyslů, nařízených EU bylo by ještě lépe. Myslím že Ekologie je natolik rozsáhlé téma, že by to asi stačilo a stejně se nechci rozčilovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já to čtu tak, že poslední veleúspěšná architektura procesorů Intel, se kterou dekádu kraloval v podstatě bez konkurence se dostává na samé hranice možností a další ždímání znamená více času a stále menší zlepšení výkonu. Fandím AMD, aby se jim zas chvíli dařilo a nutilo to Intel, aby víc hýbnul zadkem. Při tom značně zpomaleném nasazování inovací do praxe jsem po nástupu Ryzenu čekal, že Intel bude mít oproti minulosti víc co nabídnout, než je Coffee Lake s vyšší spotřebou a pár jádry navíc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co vic jste cekal ? IPC vyssi nebude, tudiz zbyvajici moznosti jsou vyssi frekvence a vic jader. Oba znamenaji vyssi spotrebu, unless novy vyrobni proces - a ten za pul roku od Ryzenu vyresit / uspisit nemohli.

Jo vlastne, jeste mohli snizit ceny nebo vycistit ten bordel v produktovych radach haha, ale zname korporace takze nadeje zadna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, prostě jsem čekal víc. Ale tak můžeme být rádi za to, že se za stejnou cenu zvýšil počet jader. Nicméně většina z nás předpokládala, že toto má Intel víc v záloze, než co předvedl. S touto zprávou se zdá, že usnul na vavřínech a odpovědi na nové produkty AMD už nejsou tak rázné jako v minulosti, kdy jim stačilo tak málo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tick tack tock tuck f*ck ... ?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Cannonlake?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 je to povedeny vtipek :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se muze stydet ze dokazal promrhat 5 let nekonkurence AMD(Bulldozeru) a naopak prisel s nepajenim jader k IHS, seriznutim zakladoveho substratu procesoru o -1/3 cimz se procesory ohybaj a praskaji, ze umele(firmwarem) zamerne kurvi kompatibilitu jinak pinove identickych tak napajeni schodnych a fyzicky rovnako provedenych LGA socketu, ze pro X299 uvedl nesmyselne dvou, ctyr, sesti a vosekane vosmjadra znovu umele na 28 PCI-Express linek, ze dokurvil hierarchii cache pameti u HEDT Core i7/9 procesoru a ze nejde pro HEDT X299 platformu uzit Xeon procesor(ktery by prinesl ECC funkci ktera je pri objemech operacni pameti 128GB jiz zadana) jako tomu bylo u predchozi X99, ze si clovek musi dokoupit jeste aktivacny klic pro TROC(NVMe RAID) i kdyz dal za zakladni desku/platformu X299 od 350 do 550€, co si mam jednoduse myslet o 18 jadernem nepajenem procesoru bez ECC funkce za 2000 dolaru? ze je to dokonala píčovina, samotne vyvrcholeni orgasmu Intel-u.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

sam by som to lepsie nenapisal - proste intel ma svojich zakaznikov za c0c0tov

a toto je uz asi siedmy odklad 10 nm pocas uplynulych troch rokov

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není zpomalený vývoj x86 CPU způsobený spíš tím, že jsou téměr dokonalé, samozřejmě v rámci omezení daných instrukční sadou a výrobním procesem? Podobně jako účinnost spalovacích motorů je termodynamikou omezená na 58% - píšou to kdesi na wikipedii :) .

To co sáhodlouze popisujete je tedy prostě a jednoduše důsledek toho, že na samotné architektuře desktopových CPU už není moc co vylepšovat, tak Intel optimalizuje i všechno ostatní . Na něčem přece Intel vydělávat musí, je to korporace a ne nějaká dobročinná společnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejde o vyvoj jako takovy ale i o to ze pomalu nenapdne orezavaji funkce ktere byli v predeslych generacich dostupne v podstate v zakladu a ty si nechaji nasledne jeste lepe zaplatit ...zatim co v jinych oblastech to funguje lepe z pristupnuji se postupne funkce zname z profi segmentu i beznym zakaznikum a zvysuje se celkove kvalita viz TV/GPU/monitory atd. a zrovna u monitoru po prechodu z CCFL na LED to probihalo podobne nejdriv zhorseni pak stagnace a teprve v reakci na televizni prumysl a hrace se to zase dalo pomalu do pohybu ...ale pekne dlouho nas vyrobci taky o******i

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, co by přinesl onen refresh. Podle mě si krom počtu jader momentálně v mainstreamu vystříleli všechny náboje. Vyšroubovali frekvenci tak, že jsou úplně na stropu. A co si budeme povídat, IPC je stejné už několik generací. Já bejt na jejich místě, tak bych si takovým refreshem, co by mohl přijít, snad radši nedělal další ostudu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Onen refresh by mohl přinést (jako třeba Devil's Canyon / Haswell-refresh) lepší pastu v kombinaci s o 100-200 MHz zvýšeným taktem za určitou přirážku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Coffee Lake refresh bude na 95% 8C/16T, to neni zadna slozita matematika, AMD bude v refreshi navysovat frekvenci a Intel jadra, pisu to hned v prvnim prispevku mimochodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8C/16T bude jistě vyžadovat ještě výkonnější napájení, Intel tak obsadí dalších pár nezapojených pinů a to si řekne o další nový čipset :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

urcite, proto kdo chce na Intelu 8 jader nemel by ted porizovat 6ti jaderny Coffee Lake, ale rok vydrzet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo můžete nakoupit na eBay, maj tam 10jádrové e5-2680 v2 za $210 , pokud máte 2socketovou desku tak rovnou 2 kousky. Za poloviční cenu Threadripperu dostanete výrazně lepší výkon :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.