Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon vyrobil 120Mpix APS-H CMOS snímač pro zrcadlovky

Vyrobit odpovídající objektiv pro digitální zrcadlovku určitě nemožné je, ale odpovídající objektiv pro špionážní družici bych si dovedl představit. Pořád se na nich používají snímače CCD, nebo už přešly na CMOS?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Difrakce se obejít nedá, to není o kvalitě optického návrhu, ale fyzikálních limitech.

Pro zajímavost - tenhle senzor má stejně velké pixely, jako 10.5MP senzor (1/1.6") v kompaktu. Jeden RAW by měl (v klasickém Canoním formátu) 200MB.

Aby byl průměr difraknčího disku menší než průměr pixelu, bylo by nutné použít objektiv o světelnosti f/1.2 a vyšší. Jestli nějaký takový ale dokáže vykreslit 120MP rozlišení, je otázka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nebylo by spatny difrakcni krouzek o velikosti 4 body. Vyhodil by se LP filtr a pokud by se vygeneroval obrazek o 1/4 bodu snimace mohl by byt ostry az do posledniho pixelu vcetne barevne informace. Bayes+LP+vyuziti vsech pixelu filtr toto neumoznuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LP funguje na 3x3, takže by musel (alespoň částečně) překrýt zhruba těch 9 bodů. Na to ale bude stačit menší zaclonění... Celkově to vypadá, že low-pass filtry kvůli difrakci postupně vymizí, protože nebudou třeba (ať už vlivem difrakce na bayerově masce, nebo s příchodem plnobarvených senzorů)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S těmito snimači samozřejmě nikdo nepočítá do zrcadlovek a běžných fotáků, typickou aplikací těchto snímačů jsou například hvězdářské dalekohledy.
Pokud jde o ukladání dat tak i zde je to sranda, ukladate do RAM, připadně zpracujete a pak ladujete do nějakoho diskového pole nema problema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"jde nepochybně o snímač bayerova typu, tedy takový, který snímá 1/3 obrazové informace a zbývající 2/3 dopočítává" - co to je za blábol?

1. Snímač je snímač, třeba CCD, nebo CMOS, atd. To, jestli před něj někdo umístí Bayerovský filtr je věc druhá. Speciálně ve výše zmíněné astronomii tam asi Bayer dávat nebudou...

2. A že snímá 1/3 obrazové informace? Nebylo by lepší napsat 1/3 barevné informace?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad1) nebudeme slovíčkařit, vždyť víš, jak to bylo myšleno
ad2) dobrá poznámka, opraveno, díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, při vší úctě, to není slovíčkaření. Já vím jak to bylo myšleno, ale o mě nejde. Ze své praxe vím, že jeden z nejsložitějších úkolů vůbec je vysvětlit jednoduše něco složitého. Někdy to nejde. Problém zjednodušování ale obecně je, že laik si přečte jeden zjednodušený článek na jednom místě a pochopí to trochu blbě. Pak si přečte jinak zjednodušený článek jinde a má v tom ještě větší chaos. Prostě "snímač bayerova TYPU, který snímá 1/3 OBRAZOVÉ informace" je podle mě mimořádně nešťastný výrok, který má potenciál v myslích laiků vytvořit pořádný chaos.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To tvrzení je správné, používat termín "barevná" informace není nutné, je to v tomhle případě synonymum. Obraz je skládán pouze z barevné informace, takže v tomhle případě platí, že barevná = obrazová.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obraz je skládán pouze z barevné informace? Takže tam není jasová? Ty jo, to budu muset zkusit. Udělám filtr, který převede na fotce všechny body na konstantní jas, jsem fakt zvědavej, jak to bude vypadat :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, bayer snímá barevné hodnoty, R-G-B, pro každý pixel jednu. Samotný jas snímán není, o jasu se dá mluvit až teprve v okamžiku, kdy je provedena bayerova interpolace a obraz je dopočítán a poskládán.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zamysli se na tím cos napsal: "Jas snímán není." Takže výstup z jednoho pixelu je jeden bit? Jako že tam ta červená (nebo modrá nebo zelená) je nebo není? On vlastně každý pixel snímá jen jas. Nic jinýho. Pokud ho zacloním Bayerem, tak snímá jas části spektra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy se barva dá popsat jedním bitem? :-D

Ale vím, kam míříš a jsem rád, že tam míříš. Pokud tvrdíš, že snímač s bayerovou maskou snímá pro každý pixel jen třetinu barevné hodnoty a jen jas ve třetině spektra, pak uznáváš, že autorovo tvrzení ("bayer snímá 1/3 obrazové informace") je správné. Přeju pěkný víkend ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí použít dírkový objektiv, ten je prost téměř všech optických vad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta dírka by musela být velká jako pixel, takže světelnost 0,00nic. To abys si scénu přisvětloval atomovkou :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.