Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kvalita videa, Závěr

ATI Catalyst logo
Před pár dny jsme vás informovali o tom, že ATI chystá pro majitele svých karet ještě jednu verzi Catalystů, která dostává číselné označení 5.13. Už tehdy si i vrabci na střeše štěbetali o tom, že drtivá většina změn oproti verzi předchozí, taktéž sotva pár dní staré, se nebude týkat nějakých vylepšení 3D akcelerace, ale počátečního stádia implementace schopností práce s videem, které ATI schovala pod společný název AVIVO. No a dnes je ten správný čas se podívat na to, co si od nynějška budou moci šťastní majitelé nějaké té karty ze série Radeon X1000 dopřát.

Kapitoly článků

2.  Kvalita videa, Závěr

Kvalita videa v Catalyst 5.13

Jak již bylo zmíněno, nová verze Catalystů přináší i navýšení kvality zobrazovaného videa. Na serveru FiringSquad je proklepli na kartě ATI All-in-Wonder X1800 XL v dodávaném ATI Multimedia Center DVD 9.10. Srovnávalo se s GeForce 6600 GT využívající ForceWare 81.95, placený PureVideo Decoder 1.02-185 a Windows Media Player 10. Jako třetího do testu přibrali XGI Volari 8300 s ovladači Reactor 3.03.03 a programem CyberLink PowerDVD 6. Testy se prováděly na LCD s rozlišením 1280×1024, připojeném přes DVI. Testy to byly opravdu velmi důkladné a podrobné, takže pokud vládnete aspoň trochu angličtinou, vřele vám doporučujeme si je osobně projít. My vám zde nabídneme tento stručný výtah:

Jednalo se o testování ve speciálním programu HQV Benchmark DVD společnosti Silicon Optix, který sérií syntetických i částečně reálných testů prověřuje specifické schopnosti video dekodéru (v tomto případě v grafických kartách) poradit si s hlavními úkoly, které je mohou při přehrávání videí potkat. Podrobnosti o něm včetně způsobu vyhodnocování naleznete v dokumentu na stránkách jeho tvůrců.

Co se týče kvality statických obrázků, ta byla posuzována na variaci monoskopu, jíž vidíte na obrázku. ATI zde dopadla nejlépe, o druhé místo se svorně dělily karty nVidia a XGI.

Statický test: ATI Statický test: nVidia Statický test: XGI

Druhý test se zaměřoval na schopnost grafiky rozpoznat pohyb ve videu, zejména s ohledem na deinterlaci (u které víme, že ji ATI umí pomocí shaderů), jednalo se o tři nezávislé subtesty. Zde opět zvítězila ATI, na druhé místo se vyhouplo XGI a pro nVidii zbyla příčka poslední.

Deinterlace test 1: ATI Deinterlace test 1: nVidia Deinterlace test 1: XGI

Deinterlace test 2: ATI Deinterlace test 2: nVidia Deinterlace test 2: XGI

Test pohybujících se objektů: ATI Test pohybujících se objektů: nVidia Test pohybujících se objektů: XGI

Třetí test prověřoval detailnost a ostrost obrazu videa. Ten však berme s rezervou, neboť je poměrně nejednoznačný mimo jiné proto, že hodně závisí na provedení authoringu DVD videa. Zvítězilo zde XGI, nVidia a ATI se dělily o druhé místo, což však v jejich případě může znamenat právě to, že se nesnažily uměle doostřovat obraz. To podle všeho prováděla karta od XGI, což se může vymstít v případě, že budete mít film, který byl doostřen uměle již ve výrobě a na XGI byste tak mohli za určitých okolností dostat až nepřirozeně ostrý obraz (kdo si kdy hrál s příslušnou části nastavení ve ffdshow, ví o čem mluvím).

Test ostrosti: ATI Test ostrosti: nVidia Test ostrosti: XGI

Čtvrtý test prověřoval kvalitu redukce šumu. Opět je třeba jej brát s rezervou, protože redukci šumu můžou provést již tvůrci DVD při masteringu filmu (zejména u delších filmů, které se kvůli sražení nákladů na výrobu musejí vejít do jedné vrstvy na disku), takže zásah grafické karty může být za určitých okolností spíše na škodu, ale opět je to z hlediska jednotlivých filmů čistě individuální záležitost. Každopádně v tomto testu zvítězila ATI, nVidia a XGI se dělily o druhé místo.

Test redukce šumu: ATI Test redukce šumu: nVidia

V testu prověřujícím kvalitu 3:2 pulldown detection si všechny tři karty vedly shodně. Pokud však potřebujete poměr trochu jiný (například potřebujete dostat 23,976, 25, 30fps film nebo 8 či 12fps animovaný film na 50fps PAL obrazovku nebo 60fps NTSC obrazovku a podobně), dostáváte se k trochu jiným hodnotám. Zde si pak v univerzálním pojetí pulldown detection vede ATI podstatně lépe než její konkurence, nejhůře je na tom XGI, nVidia o trochu lépe.

Třešničkou na dortu předchozího testu bylo prověření schopností při přehrávání „mixovaného“ videa. Tím je míněno například přehrávání filmu, který pochází z filmového pásu (typicky 24 filmových políček za vteřinu) a do něj televizí promítaných animací s 25 (PAL) nebo 30 (NTSC) snímky za vteřinu. Zde se projevily karty ATI i nVidia velmi dobře, pouze XGI si nedokázalo s mixovaným obsahem rozumně poradit. Rozdíl pochopíte z obrázků:

Dobře provedený mixed mode: ATI a nVidia Nekvalitně provedený mixed mode: XGI

Tak a nyní již tedy k výsledkům HQV Benchmarku. Jako poslední skončilo XGI Volari 8300, které dosáhlo na 38 bodů z maximálních 130 bodů. Druhé místo obsadila nVidia se svou GeForce 6600 GT, která získala 51 bodů. Odstup od Volari tedy není nijak výrazný, protože ATI All-in-Wonder Radeon X1800 XL získal celých 103 bodů, tedy více než dvojnásobek skóre nVidie a zhruba trojnásobek XGI.

FiringSquad posléze ještě provedl něco málo vlastních měření na vybraných videích, ty už vám však necháme na přečtení v originále. ATI si dle nich vede velmi dobře, zapracovat by však měla na následujících věcech:

  • Deinterlace v HD rozlišeních ještě není to „pravé ořechové“. ATI i nVidia zde produkují nežádoucí artefakty (pozor, bavíme se o jemných nuancích v obraze, které většinou běžný človíček neznalý technického pozadí procesu večer při filmu možná ani nepostřehne), nicméně nVidia je na tom prozatím o trochu lépe.
  • V případě 3:2 pulldown detection nebyly ani nVidia ani ATI schopny správně provádět tuto detekci v HD rozlišení 1080i, takže při přehrávání klasických filmů s 24 políčky za sekundu na 30fps HDTV (1080i) je problém. Zde by měla ATI ještě zapracovat.

K testu se sluší poznamenat ještě toto: zatímco Catalysty 5.13 nebude problém si stáhnout a na kartách série Radeon X1000 se těšit z video vlastností, PureVideo Decoder od nVidie je placený program, který máte pouze možnost si 30 dní vyzkoušet. Tedy to z video schopností, co vám ATI dává zadarmo, si v tomto případě nechává nVidia zaplatit cenou 19,95 až 49,95 dolarů podle verze (tedy 500 až 1 200 Kč).

Závěr

„Non-WHQL“ verzi Catalystů můžou experimentátoři vyzkoušet již nyní, ostatní si jistě rádi počkají na finální WHQL verzi ze stránek ATI. I tato beta verze má však disponovat všemi dnes jmenovanými finesami.

Každopádně tato verze Catalystů se stane ještě větším zpestřením vánoc, zejména v případě, že pod stromečkem naleznete nějaký ten Radeon X1800. Doufejme že se ATI bude snažit i nadále a s každou další verzí bude přidávat na výkonu při práci s videem a v dohledné době zprovozní přes Avivo Video Converter tolik očekávanou hardwarovou kompresi videí.

Kapitoly článků
2.  Kvalita videa, Závěr

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Catalyst 5.13 a Avivo z pohledu videa

Úterý, 12 Srpen 2008 - 23:31 | Anonym | slamak1 - není to taky jenom pro ATI X1xxx série...
Neděle, 25 Prosinec 2005 - 03:00 | Anonym | avivo sem bez problémů stáhnul a jako samostatná...
Pátek, 23 Prosinec 2005 - 13:49 | Michal Vavrousek | Já jsem zkusil překonvertovat 820MB MPEG...
Pátek, 23 Prosinec 2005 - 01:55 | Anonym | Kromě těch několika kroků u bitratu tam nic...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2005 - 12:57 | MMx | Jedna noob otazka ale predsa: V tom avivo...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2005 - 10:26 | Yusaku | "drobny" problem s tou HW...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 21:36 | Anonym | Tak jsem to zkusil a jsem celkem překvapený , tak...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 20:52 | luki | all: Vychádzal som z nesprávnych infos - niektoré...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 18:20 | Anonym | luki: Kvalita obrazu u současných karet závisí na...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 00:08 | Anonym | luki: Control Center je napisany v .NET preto sa...

Zobrazit diskusi