Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD Printer IV (tiskárna na CD a DVD)

CD Printer IV
A je to tady. Naše první recenze tiskárny. A když tiskárna na CD-R serveru, tak samozřejmě na CD! A kdo by se na to měl vrhnout jiný, než váš starý dobrý známý WIFT! Jak sám v textu píše, byla to těžká práce, protože šel polem neoraným a věřte, že opět budete číst, co jste v žádném testu tiskárny nečetli. A nečekejte strohá data. Opět se vyplatí uvařit kávu a pohodlně se ke čtení usadit. Znáte WIFTa, vzal to opět pěkně z gruntu a nenechal na ní nitku suchou. A co myslíte, dá se tisnout i na stranu co se vypaluje? I to WIFT zjistil.

Kapitoly článků

Předmluva

Na úvod si dovolím nějakou tu malou předmluvu:

Recenze na tiskárnu pro potisk CD je, jestli se nepletu, první svého druhu na CD-R serveru vůbec. To má své stránky - převážně negativní. Pro mě jako pro recenzenta je to úkol velmi nelehký, protože především nemám možnost tento produkt porovnávat s jinými. Vlastně je to vůbec poprvé, co mám možnost si něco takévého na vlastní ruce vyzkoušet. Navíc se (jak se později dočtete, ale proč to neprozradit již nyní...) nejedná o skutečnou tiskárnu na potisk CD tak, jak by ji vyrobil přímo výrobce, ale jedná se o klasickou inkoustovou tiskárnu, která je skutečně hardwarově předělána na tiskánu pro potisk CD, čímž je tento produkt svým způsobem výjímečný. A v neposlední řadě - a to je asi věc dost důležitá - nejsem specialista na tiskárny a na tiskací zařízení vůbec. No, pravda, něco málo o tisku vím (např. pojem CMYK mi není úplně neznámý, o DPI už jsem také něco slyšel a tiskárnu také umím nainstalovat), ale rozhodně nejsem žádným DTP grafikem nebo prostě člověkem z branže. Berte, prosím, případné nepřesnosti s rezervou. Vím, že jste nároční čtenáři, a já se vám pokusím produkt CD Printer IV představit a popsat co nejobjektivněji - samozřejmě z mého pohledu (na druhou stranu - možná to nebude úplně na škodu, třeba si budeme víc rozumět - tím vás samozřejmě nechci nějak podceňovat, ale předpokládám, že většina z vás si tuto recenzi čte proto, aby se seznámila se zařízením, které je schopno potisknout CD nějakým rozumně uspokojivým způsobem).

A nyní s chutí do prozkoumávání.

Co si domů přinesete

Lexmark CD Printer IV - obsah balení
V krabici najdete kromě zabalené tiskárny ještě také toto příslušenství:

  • inkoustové náplně - černá a barevná
  • napájecí zdroj a síťovou šňůru
  • caddy pro klasické 12 cm CD
  • originální ovladače na CD
  • CD s obrázky (přiznám se, že jsem jej vůbec neprohlížel)
  • originální manuál pro Lexmark Z43
  • uživatelský návod pro CD Printer IV
  • prospekt k CD Printer IV
  • zkušební autotest tiskárny
  • dvě printable CD-R média Taiyo Yuden (s bílou a stříbrnou potisknutelnou vrstvou)
  • tři zkušební média s bílým potiskem
  • izolační pásku
  • čistící ubrousky
  • čistící tekutinu
  • ochranný lak na CD
  • šablony pro program Corel Draw (verze 7 a vyšší) a program CD Label Designer (nahrané na CD-R médiu Taiyo Yuden a potisknuté na této tiskárně v maximálním rozlišení)

Trochu mě zarazilo, že v balení se nevyskytuje datový kabel. Ten je (jak bývá dost často zvykem) nutné si dokoupit zvlášť - můžete se totiž rozhodnout mezi paralelním nebo USB připojením. Výrobce však zvažuje, že bude oba kabely přidávat do balení, protože je to praktické, zákazníkovi tak odpadá tato docela zbytečná starost navíc a cena kabelu není zas tak vysoká vzhledem k tomu, jaký produkt si vlastně zákazník kupuje.

Je dobré, že balení obsahuje český návod k obsluze. Protože se tiskárna CD Printer IV vyrábí v ČR, bylo by opravdu velmi podivné, kdyby tam český návod nebyl. Navíc, protože se jedná o předělávku inkoustové tiskárny na CD Printer, je to i docela rozumné přibalit k tomu nějaký popisek, jak se vlastně s tímto customized-strojem zachází.

Vzhled

CD Printer IV - předekNa první pohled - nebo spíš ještě na pohled nultý - tedy pohled na krabici - mě osobně zarazila jedna věc: Co to vlastně je? Měla to být tiskárna na CD a na krabici o tom není ani zmínka. Jen že to hezky tiskne, z obrázku papíru se na vás usmívá jakýsi pán v modrém - někde by se na obalu přeci měly vyskytovat obrázky krásně potištěných CDček...

Tiskárna CD printer IV je zajímavý - nechci říci bastl, ale nakonec mi to stejně nedá - BASTL. Původně je totiž tento produkt klasická inkoustová tiskárna a to Lexmark Z43. Druhý výrobce - a v tuto chvíli ten hlavní - je česká (brněnská) firma TERRA, která takto prostě vezme Lexmarka Z43 a udělá z něj - ano zbastlí - tiskárnu pro potisk na CD - CD Printer IV. Ovšem aby na vás nepůsobilo slovo bastl tak, že je CD Printer IV nějaký podomácku sestavený CD-tiskostroj - kdepak! CD Printer IV je poměrně profesionálně vyvedený produkt, který si hnedtak podomácku nesmontujete (jasně, už slyším Přemkovy děti, jak si dokážou zbastlit něco ještě lepšího...).
CD Printer IV - pohled zezadu
Protože caddy, které nese CD, je prakticky neohebné (tedy alespoň ne tak dobře, jako papír), nemůže procházet tiskárnou jako papír, ale vkládá se zezadu do vodící dráhy (mimochodem - nějak nevím, jakého rodu je slovo caddy - omlouvám se, ale občas používám střední a občas ženský - jako ta caddyna). Vzadu je v původní tiskárně vyříznutý podélný otvor, v něm namontovaný plech, po kterém celkem spolehlivě zasunete caddy s médiem do tiskárny a pak už se to chová jakoby tam byl papír - caddy i s médiem projde tiskárnou, na médium se něco vytiskne - a caddy i s médiem zepředu vyleze - no, spíš vypadne. Při troše dobré vůle lze tisknout v této tiskárně i na papír - prostě na caddy papír přilepíte (třeba dodanou lepící páskou) a můžete tisknout. Ovšem papír musíte řádně narovnat, jinak se vám bude tisková hlava o něj otírat a tisk rozmazávat.

Zadní štěrbina na vkládání caddyNa detailním pohledu zezadu můžete vidět, že zadní štěrbina je vyříznutá do plastového výlisku nápisů na tiskárně, jako je logo Lexmark a další texty. Vedle toho lze najít vlastní štítek firmy Terra, sériové číslo tiskárny se shoduje s původním sériovým číslem.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CD Printer IV (tiskárna na CD a DVD)

Úterý, 7 Prosinec 2004 - 09:14 | Anonym | Jak je to s tiskarnami na CD/DVD dnes? Budu se...
Neděle, 14 Březen 2004 - 19:53 | raal | Myslím, že bych spíše šáhnul po originál tiskárně...

Zobrazit diskusi