Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CD slaví 31 let

S tou evolucí z LaserDisku bych si tak jistý nebyl - bo ten byl přece analogový, ne? A hlavně byl určen na video, ne jako zvukový nosič.
A moje první CD-R byl Multidisk, vypalovaný u kámoša asi v roce 1999. Uchováván v temnu šuplíku je snad dodnes čitelný...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je CD evolucí něčeho, pak je to bezesporu děrný štítek sálových počítačů, protože princip fungování je defacto stejný.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Moje první CD-Audio byl nejaky nelegalni dovoz ze SRN, pop vyber. Prehravac Tesla a rok tusim 1988? To uz je davno, ze to nespocitam. Pamatuji okouzleni z cisteho zvuku a pamatuji pozdejsi rozcarovani (uz koncem 90. let), kdyz jsem tutez nahravku pustil z CD a z vynilu, ze CD hralo desne. Bohuzel na DVD-Audio uz nejak poradne nedoslo a hudba ze zkomprimovala na tu horsi ztratovou variantu (mp3, bohuzel ne Ogg).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ubezpecuju te, ze za mizernou kvalitu nahravek mp3 nemuze. Kdyby se to udelalo kvalitne, muze i mp3 znit skvele (i kdyz to pravdepodobne bude znamenat vetsi bitrate nez ten ogg), ale vetsinou je v ramci loudness war nahravka znicena jeste pred kompresi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě.....CD nezaručuje super kvalitu. Když se nahrávka „zničí“ už při masteringu, tak se nedá nic dělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se poprvé setkal s CD v roce 1989. Jednalo se Tracy Chapmana.
Ale bohužel jsme doma neměli přehrávač. Ten jsem si pořídili až o rok později v roce 1990 a jednalo se o CDP-M12 doteď ho máme :-)
s CD-R jsem se setkla v roce 1996 a první mé vypálení bylo v roce 1997, možná 8 teď si nejsem jistej. No bylo to nějaký HPčko na SCSI 2x/6x.
To ten čas pěkně letí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poprvé jsem viděl CD na Strojírenském veletrhu v Brně, myslím že 1983. Protože to vystavoval Philips a bylo to tehdy opravdu Sci-Fi, když nám ukazovali jak lepící páskou přelepí stranu se záznamem a ono to stále hraje. Navíc ten čas. Jako majitel LP desek jsem vždy kvetl otáčet fošnu co pár minut. U Pink Floyd nebo Progres 2 to bylo vytržení ze snění. První CD jsem měl až 1986 a samozřejmě PinkFloyd, Oldfild a Iron Maiden.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tracy chapman je zena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To uz je tak davno ze si to ani poriadne nepametaM :) Prvy prehravac som mal tusim nejak v 1995 ,napalovat som zacal ovela neskor, to uz boli DVD napalovacky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No...já jsem si koupil první cd výber Greenpeace. Někdy kolem roku 1989 (asi). V roce 1997 jsem ještě neměl vypalovačku a za vypálení jsem zaplatil 80 až 100,- kč. O rok později jsem si ji koupil ...HP 8100 (tuším) a stála 8 500.-kč. Dokonce jsem to byl i dobrý byznys.....svoje data si člověk mohl vypálit i na místě kde kopírovali.
Bavím se samozřejmě o CD-R a vypaloval jsem převážně hudbu. Akorát potíž byla v tom, dřívější vypalovačky většinou neuměli vypalovat DAO....tzn. hudbu bez 2 sec. mezer. Stříhal jsem si nahrané koncerty a tam to byl problém. První přehrávač samozřejmě Tesla (z Litovle), který jinak mám dodnes funkční. A ještě jedna věc...... první české hudební disky stály kolem stovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tesla MC 902, někdy v létě 1989. Moc se toho ale sehnat nedalo, převážně klasika (tuším Dvořák) od Supraphonu. Dodnes hraje (to byly lasery!!!!) i vypalovaný CD-R zlatý a zelený. Nejvíc mě tenkrát fascinovalo tlačítko INDEX, jehož využití zapadlo v toku času...

CD-R jasně až Verbatim modrej :-) A WinOnCD ještě pod W3.1, ale rok už nevím, možná 95-96

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jo jo....indexy. Některá cd-da ho měla (vážná muzika) a a CDArchitect pro audio mastering tuto možnost dodnes má. Akorát už přehrávače ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MC902 mi taky funguje dodnes. Přehrává nejen běžná vypalovaná CD, ale chytá se i na 99minut. A přesto, že je už z roku 1990, pozná datové CD - místo čísla skladby napíše data, pokud je CD mixed, lze je přeskočit a pokračovat na další stopu. Od Tesly je na tom ten nápis, vevnitř je to komplet Philips jen sestavený u nás. První CD-R jsem si nechal pálit v roce 1996, je dodnes čitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i mě funguje MC902 dodnes (+ AZS223 + NC470 :-). ale brala mi jen 90min multidiscy, když jsem jí vecpal 99min, tak ten už nedala. ale zkoušel jsem kdysi jen jeden.

jinak někde bych tu vylovil ještě i 650MB CD-R "matsonic", pálené v roce tuším 1998 na 6x/2x Mitsumi s sw Togo. média dodnes funkční. ještě si pamatuju cenu: 42kč/ks (to 650MB TDK CD-R stály ve stejném krámě 95Kč)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má první CD mechanika byla zřejmě CD-ROM v Amiga CDTV, co jsem si pořídil jako druhou Amigu v pořadí někdy kolem roku 1992. K tomu jsem měl pár bootovacích CD-ROM disků, co bylo první AudioCD už si nepamatuji. Na tu dobu to bylo úžasné zařízení, i když řešení trošku kostrbaté - dělal jsem tam i pár úprav na klasickou myš a tak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_CDTV

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

coz takhle nejaky clanek o cd technologii? :) je me jasny ze uplne vsici vedi jak to funguje, ale vzpomel jsem si na predchozi super clanek ohledne laser discu, tak neco na stejny zpusob. takovy clanky mam na cdr nejradeji ...
kdy sem mel prvni cd nevim, ale mam doma jeste stary vypaleny zlaty traxdata (1995?), tehdy za 200kc, jsou normaln eopotrebeny a stale je to v pohode bez preskakovani (audio cd) precte ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by asi stačilo, abychom změnili datum na současné tomu, co zde kdysi vydával Martin Bartoň, tedy když přepisoval svou velkou knihu o vypalování ;-). Někde to tu bude, ale bude asi obtížnější to dohledat. Uvidíme, jestli se s tím dá něco dělat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Rok 1998 vypalovačka Mitsumi bez bufferu a média Targa společně s modrými Verbatim pálené na WinOnCD. To byly časy :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě před WinOnCD vzpomínám na Easy CD Pro 95 nebo tak nějak, takže u mě začalo vypalování o něco dříve, samozřejmě s legendární SCSI Yamahou CDR-102 nebo tak nějak (okolo vypalovacího PC se muselo chodit po špičkách, aby pálení nespadlo, přeci jen média byla tenkrát docela drahá ;).

První setkání s CD jako takovým si teda moc nevybavuju, jen vím, že když jsem kroutil gympl ('91-'95), tak jsme tam měli na intru jednoho CDčkovýho šílence, ten to žral až tak, že z CDček udělal měnu (všechno přepočítával na CDčka, např. když si někdo koupil drahý boty, např. Martensky, tak hned říkal, kolik by za to bylo CDček ;). To bylo asi to období, kdy jsem se poprvý setkal s CDčkama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo vypalování to byla kdysi věda. Já tehdy na vypalovačku neměl, ale kamarád ke kterému jsme chodili "zálohovat" měl pro vypalovačku v dual bootu nainstalovaný čistý OS a disk s daty se před každým vypalováním poctivě defragmentoval - no a pak následovalo 45 minut upřímného modlení.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za připomenutí. Při té příležitosti jsem si hned vzpomněl na video, na které mě odkázal asi před půl rokem brácha.

http://www.youtube.com/watch?v=IpRCVBqLNvU

A při hledání (páč mi to trochu trvalo) jsem ještě našel taktéž zajímavé pohyblivé obrázky z archivu.

http://www.youtube.com/watch?v=7QH5lbiXi-E

A to vše v roce 1985.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můj první a vlastně poslední samostatný CD přehrávač byl Philips CD600, který jsem si jsem si kupoval v roce 1992. Tenkrát se mi strašně líbil a dodnes když vidím fotky, bere mne u srdce nostalgie http://www.flickr.com/photos/suonovintage/9045158206/
Byla to tehdy odvážná koupě - obětovali jsme na něj tenkrát celých 5000, tedy polovinu z peněz, které nám dala babička na snubní prstýnky ;-) Byla to tehdy dosti značná suma - ale babička to tehdy kupodivu přežila ve zdraví, na rozdíl od staršího bratra, který mi ten přehrávač ukrutně záviděl, neb byl starší.
Přehrávač byl skvělý a byl hvězdou nejen jakéhosi renomovaného testu přehrávačů ale zejména vysokoškolské koleje - tenkrát se o CD-R nikomu ani nesnilo, naopak naplno jely půjčovny CD a následně můj tape-deck...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ne, byl to model 614 ;-) http://www.hifi-wiki.de/index.php/Datei:Philips_CD614.jpg
Uměl už rozdělit CD tak, aby se nahrálo na kazetu dané délky tak, aby se co nejlépe využila páska.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První CD až v roce 91. Pamatuju, jak byly disky drahé, takže jsem vše kopíroval na kazety. V roce 97 v lednu jsem prodal kazetak a za utržené peníze jsem koupil Yamahu CDR 200 a SCSI řadič. Stala asi 12kKč a to sem dostal za kazeťák. Jen ty média byly za 120-200, první jsem měl 3M. Ale stály jako kazeta Sony metal XR nebo XM. Mechaniku jsem pak předělat díky návodu tady na 4x. Jen těch podtečenejch bufferů... Pamatuju uvedeni Plextora 8x a nechápal jsem, jak může tak rychle pálit a nezničit medium a ani Hdd, na jakém to půjde tak rychle. Pak vzpominam na Yamahu F1 a dodnes palim na IDE Plextor Premium se Sata redukcí. fungují mi i Plextools xl pod sedmickama :-) - dnes sou zase zdarma

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

První zařízení schopné poprat se s CD si pamatuji velmi dobře - v roce 1994 to byla dvourychlostní CD-ROM mechanika Panasonic koupená v kombu se zvukovkou SB16 na jejíž řadič se připojovala. K tomu byla i sada her na CD (např. legendy jako Syndicate, SimCity 2000, ThemePark, Star Wars: Rebel Assault).
První CD-Rko bylo nějaké KAO za naprosto nehorázných 500 Kč nebo tak nějak. No a vypalovačka přišla až o řadu let později a byl to rovnou Plextor PX-W4012TA - který stále mám a šlape dodnes, i když už není důvod jej moc používat.
Nějaké originální CD-Audio jsem kupoval také až poměrně pozdě, ale třeba první DVD-Video disk jsem měl asi o dva roky dřív, než DVD mechaniku - byl (stále je) to dvojkoncert od Mika Oldfielda - Tubular Bells 2 / Tubular Bells 3. Viděl jsem ho na Invexu, když se předváděly první DVD přehrávače a musel jsem ho mít :-)
Btw. pamatuji si, že jsme kdysi na Invexu sháněli i levné diskety a později CD-Rka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že jsem tady skoro nejstarší, anžto jsem CD poprvé slyšel v roce 1983, když jsem dostav devizový příslib navštívili tehdejší hifi výstavu v Ženevě a tam té novinky byly plné sály. Volně k poslouchání, což mne jako návštěvníka veletrhů v Brně (kde např. Grundig měl stánek obehnaný 3 metrovým sklem, aby plebs z východu neotravoval a kde se jednou za čas otevřely dveře, aby Němec s pohrdlivýcm výrazem hodil mezi plebs tašky či tužky, o který se plebs serval), úžasně fascinovalo.
A pak přišlo jaro 1985, prodejna elektro na Václavském náměstí a celonoční fronta na Teslu MC900 (přelepený Philips) za strašných asi 8 tisíc korun českých. Radost, když jsem ji jako druhý ve frontě získal včetně CD Janáčkovy Symfonietty, nic jiného nebylo (ještě Má vlast). Starosti, kde vůbec sehnat nějaké CD. A konečně vstup do Klubu CD provozovaného Svazarmem Praha 6, kde byla jediná možnost, kde se CD daly půjčit, poslechnout - a přehrát na MC kazety :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak koukam to jsem solidni zelenac. Protoze az nekdy do roku 1998 jsme meli doma jenom 286ku na ktere byla akorat tak 5,25" a 3,5" disketovka. :-D Kolem toho roku 1998 jsme koupili za cca 30tis. uzasny nabuseny kompl s Intel Celeronem A 366MHz a tusim 32MB ... mam pocit tehdy jeste SDRAM (pocitac uz odpociva v kremikovem nebi nebot byl pro nedostatek mista doma letos na jare zlikvidovan) a prvni CD jsme na nem palili nedlouho po seznameni s Windows 98 :-D I pres to, ze se jednalo o vskutku moderni stroj (mel dokonce i grafickou kartu ATI s integrovanym TV tunerem), behem vypalovani nesmel bezet zadny jiny program nez ten vypalovaci a to po celou hodinu nebo dve. A i pres to se obcas nejake to vypalovani nezdarilo.

Kdyz si vezmu, ze dneska behem vypalovani 25GB BD mam pusteny na pozadi FF s asi 50 zalozkama a hraju World of tanks na plny detaily s full HD rozlisenim a stejne kazdy vypalovani skonci uspechem behem nejake te pul hodiny a DVDcko behem par minut ... a to jsme tehdy i museli resit u DVD, jestli vypalujeme +R nebo -R protoze jednu variantu nase vypalovacka nepodporovala. :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsi mněl zapnuté DMA u disku i romky (a byli na separé IDE kabelech), mělo to ihmo být bez problémů.

Problém mohl nastat pokud to byla jedna z těch nejstarších mechanik ala těch co ještě vůbec neměli zápisovej buffer, tam logicky jakejkolif zádrhel = fail.

Proto vůbec první generace vypalovaček byly do SCSI, protože u IDE se nepředpokládalo že dodá plynulej tok dat za každou cenu.

Jakmile se ale rozšířily ty cache, problémy postupně ustaly.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S Win98 to i při zapnutém DMA jistota nikdy nebyla, systém se občas rád "zamyslel". Pod NT4 bylo problémů o dost míň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na nastaveni DMA si fakt nepamatuju (ostatne mi tehdy bylo cca 10 let, byl to po 286ce nas druhy pocitac a vetsinu casu na pocitaci travil vzdycky bracha, takze jsem se s nim moc neseznamil krome her :-D). Nicmene Byla to IDE mechanika uz s bufferem, ale problemy byly v podtikani bufferu. Podle toho co si pamatuju musim souhlasit s Jirkou, ze k tomu pravdepodobne dochazelo kvuli zaseknuti systemu, ktery nedodal dostatecne rychle data do bufferu a tak doslo k jeho podteceni. Tomu nasvedcuje i to, ze spolehlivejsi vypalovani bylo ve chvili, kdy na tom pocitaci jelo jen to vypalovani.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja se s prvnimi CD nosici setkal u kamarada ktery si koupil Playstation 1, bylo to tusim v roce 1998, co se tyce vypalovani jel sem na mechanice TEAC CD-W552E a 650MB/700MB mediech TDK Metallic ktere osobne povazuji za jedne z nejlepsich, dale Verbatim a DySan Audio. Samozrejme se nasli i nejake te prasivce ale jely, casto clovek nevedel ktera strana jde na zapis :-). Co se tyce stranky softwaru byl to operacni system Windows Millenium Edition a program WinOnCD, pak Nero 6 rady ktere dospelo az do verze 6.6.1.15 a dotez je to nejlepsi, nejednodussi a nejprinosnejsi palici software na CD a DVD disky s tim ze zvlada technologii zapisu obrazku na vrsek medii ala LabeFlash a LightScribe. Nero 6 jde rozbehat i ve Windows 7 :-). Dnes si uzivam poslech CD disku na sestave Sony Coloseum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.