Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2006: Intel uvádí dvoujádrové LV Xeony Sossaman

Intel Xeon logo
Firma Intel včera uvedla svůj první serverový dvoujádrový nízkonapěťový procesor Xeon LV, známý pod kódovým jménem Sossaman. Pokud víte, jak stávající Xeony vypadají, ani vám při pohledu na něj nepřijde, že by to mohl být Xeon. Jde totiž o nepatrně upravené jádro Yonah čili procesor Core Duo a procesor podle toho také vypadá. Nemá tedy heatspreader neboli rozvaděč tepla (onu čepičku), takže jádro je obnažené, prostě vypadá úplně stejně jako mobilní procesor. Intel sice Sossamana přímo na CeBITu neuváděl, ale předvedl srovnání s Xeonem s jádrem Paxville. A na stánku firmy SuperMicro nám ochotně vypnuli a rozebrali jeden funkční server s takovýmito dvěma procesory, takže vám ukážeme, jak takový procesor doopravdy vypadá.

Jak již bylo v úvodu zmíněno a jak už určitě víte z našich starších zpráv, Xeon LV „Sossaman“ je pokrevním bratrem mobilního procesoru „Yonah“ neboli Core Duo. Jeho spotřeba (TDP neboli Thermal Design Power) je proto sympaticky nízká, Intel udává 31 W. Uváděny jsou dva modely, jeden na 2 a jeden na 1,66 GHz. Každé jádro má svých 32 kB instrukční a datové L1 cache a obě jádra sdílejí, stejně jako u Yonahu, 2 MB L2 cache. Sběrnice procesoru je 667 MHz a jako „podvozek“ slouží čipset „Lindenhurst“ neboli E7520. Tyto Xeony nemají modelová čísla a chybí jim spousta zajímavých technologií, z nichž asi nejvíce by vám mohlo chybět 64bitové rozšíření EM64T (budete si muset vystačit s 36bitovým adresováním a podporou nejvýše 16 GB paměti) a možná i IVT (Intel Virtualization Technology).

Procesor Frekvence Sběrnice L2 cache HT, IVT, EIST, EM64T XD
Xeon LV 2,00 GHz 667 MHz 2 MB Ne Ano
1,66 GHz 667 MHz 2 MB Ne Ano

Popis dvoujádrového procesoru Xeon LV - Sossaman

Na jedné z tiskových konferencí firmy Intel na CeBITu předváděli její zástupci rozdíl mezi dvoujádrovými Xeony s jádrem Paxville a právě Sossaman. Dva servery podobné sestavy s odlišnými procesory připojili k měřícímu přístroji a ten do vedlejšího notebooku, kde se ukazovaly naměřené hodnoty (a ty se pak přenášely na plátno). Šlo o klasický CineBench, který umí využívat více jader včetně HyperThreadingu. Dva Paxville Xeony tedy představovaly celkem osm vláken, dva Sossamany dávaly dohromady čtyři vlákna (neboť Sossaman nemá HyperThreading, vlastně s architekturou NetBurst už má pramálo společného).

Popis zapojení demonstrace srovnání Xeonů Paxville a Sossaman Přístroj měřící spotřebu obou sestav - Paxville a Sossaman

Spuštění Cinebenche samozřejmě zatížilo obě sestavy na maximum, takže vyletěla i spotřeba. Jak to vypadalo, vidíte níže (CH1 je server s Paxvilly, CH2 se Sossamany):

Srovnání spotřeby sestav s Xeony Paxville a Sossaman - v klidu Srovnání spotřeby sestav s Xeony Paxville a Sossaman - při zátěž

A jak to dopadlo? Asi takto:

  2× Paxville 2,8 GHz 2× Sossaman 2,0 GHz
Spotřeba sestavy při zátěži ~ 260 W ~ 110 W
Čas pro výpočet 29 s 23 s

Sossaman na frekvenci o 800 MHz nižší zvládl výpočet rychleji než Paxville, který navíc za svou práci chtěl podstatně více zaplaceno.Podívejme se na ceny těchto nových LV Xeonů DP ve srovnání s 2,8GHz Paxvillem. S ohledem na výše uvedené výsledky netřeba dalšího komentáře.

Procesor Kód. jméno Frekvence Výr. proces Sběrnice L2 cache IVT HT, EIST, EM64T XD TDP Cena
Dvoujádrový
LV Xeon DP
Sossaman 2,00 GHz 65nm 667 MHz 2 MB Ne Ne Ano 31 W 423 $
1,66 GHz 209 $
Dvoujádrový
Xeon DP
Paxville 2,80 GHz 90nm 800 MHz 2×2 MB Ne Ano Ano 135 W 1 043 $

Na závěr už jen pár obrázků, které jsme pořídili u firmy SuperMicro, kde byly k vidění jednak samotné základní desky a také onen „Sossaman“.

Základní deska SuperMicro X6DLP-4G2 pro LV Xeony DP Sossaman Rack se servery SuperMicro Otevřený server SuperMicro s LV Xeony DP Sossaman LV Xeon DP Sossaman bez chladiče v socketu

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2006: Intel uvádí dvoujádrové LV Xeony Sossaman

Pondělí, 20 Březen 2006 - 12:37 | Anonym | Servery se Sossamanem lze objednat uz i v CR&...
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 23:59 | Anonym | no tych 209$ je kua dobra cena... aj ked v cr to...
Středa, 15 Březen 2006 - 14:14 | Anonym | No mazec. Intel drtivě poráží sám sebe, a navíc...

Zobrazit diskusi