Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2006: Zajímavosti u Gigabyte

Gigabyte logo
Společnost Gigabyte mnozí jistě znáte coby výrobce základních desek. Dávno už není pravda, že tato firma dělá jen motherboardy. Už nějaký ten pátek od nich znáte grafické karty a další produkty. Věřili byste však, že u firmy Gigabyte naleznete i její vlastní mobilní telefon?

No, ale začněme hezky popořádku, a to právě základními deskami. Těch vystavovala firma Gigabyte nemálo, takže se opět podíváme jen na několik něčím specifických. Na prvním obrázku vidíte GA-MXE-S4 pro procesory AMD s DDR2 paměťovým řadičem, tedy se socketem AM2. Použitý čipset je nVidia nForce 570 SLI, zvládne tedy dvě grafické karty v konfiguraci ×8/×8. Další, GA-K8N51D-SLI Royal-RH, je pro stávající procesory AMD, ovšem s čipsetem nForce4 SLI X16. U obou jistě potěší tiché pasivní chlazení. To je i u třetího vzorku, GA-M51GM-S2, taktéž se socketem AM2, ovšem integrovanou grafikou v čipsetu GeForce 6100 (jižní můstek je nForce 430). A s AM2 socketem je tu ještě docela zajímavá GA-3PXSL s čipsetem GeForce 6150 + nForce 430, která je určena pro nové Opterony řady 100 s DDR2 paměťovým řadičem. Určitě by však měla umět i další AM2 procesory, jen prostě Gigabyte ty Opterony přímo uvádí. Dost nešťastně řešené je však umístění a chlazení jižního můstku.

Motherboard GA-MXE-S4
Motherboard GA-K8N51D-SLI Royal-DH
Motherboard GA-M51GM-S2
Motherboard GA-3PXSL

Přejdeme postupně k platformě Intel, kde má Gigabyte také několik zajímavostí. Tou první je deska GA-8I945GTMFY-RH pro procesory Intel Core Duo/Solo (Yonah) s čipsetem i945GT a mobilním jižním můstkem ICH7M-DH, jinak řečeno deska vyhovující platformě digitální domácnosti Intel VIIV. Pro ni je na podobném čipsetu i945G postavená, ale už pro LGA775 procesory určená deska GA-8I945GMH-RH. Sympatické byly pak další dvě, GA-965P-S4 a GA-8IBGNBX-RH formátu BTX s čipsety řady Broadwater, tedy Intel P965 resp. G965 s integrovanou grafikou. Na té BTXové nás však zaujaly zadní konektory, deska je totiž určena pro prodej tvůrcům placatých počítačů do obývacích pokojů.

Motherboard GA-8I945GTMFY-RH
Motherboard GA-I8945GMH-RH
Motherboard GA-965P-S4
Motherboard GA-8IBGNBX-RH
Konektory desky GA-8IBGNBX-RH

Dost bylo desek, pojďme se mrknout jinam. Na stánku firmy Gigabyte běžely v jedné desce docela tiše čtyři grafické karty, a to nikoli kvůli Quad-SLI, ale kvůli podpoře mnoha monitorů. Přítomny byly čtyři nízkoprofilové grafické karty GV-NX73G128D s nasazeným chladičem do úrovně klasické karty. Sami jistě uhodnete, jaká grafická jádra byla přítomna a kolik měla každá grafika paměti.

Čtyři tiché grafiky v jednom PC
Čtyři grafiky v jednom PC
Grafická karta GV-NX73G128D

Docela hodně nás zaujala počítačová skříň přímo od Gigabyte, která je šita na míru vodnímu chlazení, taktéž od zmíněného výrobce. Hádejte, co v trubičkách koluje za sajrajt. Nebudeme vás napínat: De-facto je to nemrznoucí chladící kapalina, co se lije do aut. Firma nehodlá riskovat, že by vypnuté PC stálo někde v zimě a mráz by pak s případnou vodou provedl nějakou neplechu. Větrníček se na předním panelu točí, pokud chlazení běží, pohání jej právě ta kapalina. Takovýchto rotačních indikátorů je však v celém okruhu více.

Gigabyte PC Case s vodním chlazením
Indikační rotační kolečko
Indikační rotační kolečko (vyfoceno tak, že rotuje)
Pohled do útrob skříně Gigabyte s vodním chlazením
Vodní chlazení Gigabyte

Další zajímavostí, kterou jsme na stánku Gigabytu nalezli, je PATA/SATA řadič do PCI Express ×1 slotu. Velmi sympatické zařízení, zejména s ohledem na fakt, že je právě do PCI Express slotu a že má na sobě i Parallel ATA konektory. Umí dokonce nějaké ty RAID konfigurace a podporuje bootování (start systému z disku k němu připojeného). Akorát by to chtělo i nějaký ten interní SATA konektor. A ty externí že by byly skutečné eSATA, to taky zrovna nevypadá.

PCI Express ×1 řadič GC-SA2PAE-RH | PCI Express ×1 řadič GC-SA2PAE-RH

Copak to tu máme? Mobilní telefon od firmy Gigabyte? Ano. Kromě toho, že umí telefonovat jako každý jiný mobilní telefon, tak má v sobě analogový TV tuner, WiFi a podporuje dokonce i volání přes Skype. Prostě jde o takové multifunkční PDA. Vyžmuňkali jsme z prezentujícího i cenu, když se to k nám náhodou dostane, počítejte s nějakými zhruba 30 tisíci korunami. A ta legrace vpravo? Inu, počítač, který je poháněn 12V autobaterií. Nějaký čas by měl určitě vydržet, je v něm totiž Celeron M a čipset i865GV. Napěťový měnič z 12V vyrábí 120V. Prý se to hodí do pouště, proto je kolem ten písek (a hele, kaktus taky) :-).

Multifunkční mobilní telefon Gigabyte
Počítač poháněný autobaterií

 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2006: Zajímavosti u Gigabyte

Pátek, 17 Březen 2006 - 09:19 | Jajapv | Ano je to tak,ten sajrajt tam roste právě kvůli...
Pátek, 17 Březen 2006 - 08:44 | Alan Gavel | A taky je to sajrajt. Takže v tom neporoste hned...
Pátek, 17 Březen 2006 - 06:27 | Jajapv | "Hádejte, co v trubičkách koluje za sajrajt...
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 22:25 | Zahno | "Vyžmuňkali" je super slovo :)
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 17:12 | WIFT | Já bych řekl, že je to pakárna :-).
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 16:51 | qwer | To se z tech 12V stejnosmernyho dela 120V...

Zobrazit diskusi