Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čeká vás interview online? Poradíme vám jak ho zvládnout!

PR článek
Stále více zaměstnavatelů se volí vedení pohovoru pomocí softwaru pro videokonference. Je to proto, že to bývá pohodlnější pro vzdálené pracovní pozice nebo úvodní výběrové pohovory. Protože se tento typ pohovoru trochu liší od tradičního osobního pohovoru, je důležité, abyste zvážili několik faktorů tohoto formátu. V tomto článku se s vámi podělíme o 18 tipů, jak se připravit na pohovor v režimu zoom.

Co je zoom nebo online interview?

Zoom pohovor je pohovor na pracovní pozici, který se koná pomocí Zoomu. Zoom je typ video softwaru, který mnoho společností používá ke vzdálenému spojení s ostatními. Má různé nástroje, jako je sdílení obrazovky, textový chat, nahrávání videa a ztlumení zvuku. Budete k němu samozřejmě potřebovat počítač, internetové připojení a základem je také webová kamera.

Tipy, jak uspět při pohovorech Zoom

Tyto tipy pro pohovory se softwarem Zoom vám pomohou zvládnout tento video software a ukázat zaměstnavatelům, že jste kvalifikovaným kandidátem:

  • Používejte tlačítko ztlumení zvuku.
  • Při mluvení se dívejte do kamery.
  • Zvolte profesionální pozadí.
  • Najděte si jasně osvětlenou místnost.
  • Vyberte si klidné místo.
  • Ztlumte telefon.
  • Soustřeďte se.
  • Vypněte oznámení.
  • Používejte notebook nebo počítač.
  • Nabíjejte notebook.
  • Aktualizujte počítač.
  • Najděte si dobré připojení k internetu.

Použijte tlačítko ztlumení zvuku

Zoom má funkci, pomocí které můžete ztlumit zvuk. Tuto funkci lze skvěle využít, když druhá strana mluví delší dobu. Při použití tlačítka ztlumení zvuku z vaší strany nic neuslyší. To je užitečné, pokud se ve vaší domácnosti ozývají hlasité zvuky, například štěkot psů nebo hrající si děti.

Dívejte se při mluvení do kamery

Při osobním pohovoru je udržování očního kontaktu s tazatelem projevem důvěry a respektu. Při videochatu je to trochu jinak, protože pokud byste se mu dívali do očí na obrazovce, na jeho straně to tak vypadat nemusí. Místo toho se při pohovoru dívejte do kamery. Tím vytvoříte iluzi, že se díváte spíše na ně než na sebe nebo na obrazovku.

Zvolte si profesní zázemí

Při nastavování počítače si vyberte místo, které je uklizené a bez nepořádku. Dbejte na to, aby pozadí bylo spíše klidné než rušné a aby na něm byly pouze profesionálně vypadající položky. Nastavení kamery před prázdnou stěnu nebo pozadí s několika vkusnými dekoracemi ukazuje, že jste organizovaní a věnujete pozornost detailům.

Najděte jasně osvětlenou místnost

Váš potenciální zaměstnavatel musí během pohovoru na Zoom vidět řeč vašeho těla a mimiku. Vyberte si místnost s dobrým osvětlením, aby na vás dobře viděl. Dobré osvětlení je základ pro dobrý vzhled a příjemnou atmosféru.

Vyberte si klidné místo

Vyberte si klidné místo bez rušivých vlivů. Tímto způsobem můžete věnovat plnou pozornost tomu, co chcete říci. Ideálním prostorem pro rozhovor je místnost, kde můžete zavřít dveře. Omezte ostatní zvuky zavřením oken a vypnutím hudby nebo televize.

Ztlumte si telefon

Před pohovorem si ztište telefon a odložte ho. Můžete se tak soustředit na rozhovor a ne na textovou zprávu nebo telefonní hovor. Možná je dobré telefon na chvíli před pohovorem odložit, abyste si mohli před začátkem pohovoru vyčistit mysl a soustředit se na přípravu.

Udržujte si soustředěnost

Zatímco tazatel mluví, soustřeďte se na obrazovku. Stejně jako při osobním pohovoru mu aktivním nasloucháním dávejte najevo, že dáváte pozor, co říká. Můžete to dělat tak, že budete potvrzovat, co říká, přikyvovat, když mluví, a klást otázky na základě toho, co říká.

Najděte si dobré připojení k internetu

Před pohovorem v aplikaci Zoom se ujistěte, že máte k dispozici silné připojení k internetu. Vyzkoušejte si připojení v místě, kde plánujete během rozhovoru sedět. Pokud můžete streamovat video nebo používat službu Zoom s jinými lidmi, je pravděpodobné, že budete mít během pohovoru solidní připojení.