Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cena 7nm procesu je extrémní

"návrh vyrobený 7nm procesem bude dosahovat zhruba poloviční plochy oproti návrhu vyrobenému 14nm procesem"
Neměla by ta plocha být 1/4?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Od doby, co velikost tranzistorů není dominantním prvkem návrhu, spolu ta dvě čísla souvisejí jen poměrně volně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

teoria a prax su dve rozne veci a tvoj postreh neplati uz dlheeeeeeeeee roky
najme potom co hausnumero pred jednotkou "nm" si kazdy vymysla ake chce

ano teoria z abstaktneho matematickeho sveta idei hovori ze ak ma nieco 2x mensi rozmer, tak to ma 4x mensiu plochu a 8x mensi objem, lenze tie hausnumera nevyjadruju nic realne iba PR a marketing

a rozdiely medzi matematikym zdravym rozumom a realitou sa budu stale zvacsovat, napr. pokial

zmensenie z 65 nm na 32 nm prinieslo napr. 3-nasobne zmensenie (oproti teoretickemu 4-nasobnemu), tak
zmensenie z 28 nm na 14 nm prinieslo napr. 2,5-nasobne zmensenie (oproti teoretickemu 4-nasobnemu) a
zmensenie z 14 nm na 7 nm prinesie napr. iba 2-nasobne zmensenie (oproti teoretickemu 4-nasobnemu) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano, prakticky je to méně i pro škálovatelné části a když se k tomu přičte, že některé prvky se nezmenšují (vstupní a výstupní rozhraní), tak to bude spíš zmenšení zhruba 2,x ×

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na nejake diskuzi, nevim, jestli tady nebo jinde, jsem dostal spoustu minusu za to, ze jsem tvrdil, myslim si, ze rentabilita prijde jako hranice zmensovani driv nez technologicke moznosti.

A uz je to tady. Pro me nikterak prekvapive. Pomalu se dostavame do situace, kdy vykon bude nadale rust ale zaroven poroste i cena a to bude pro bezne zakazniky neunosne, takze prakticky dojde k zastaveni narustu vykonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pomalu se dostavame do situace, kdy vykon bude nadale rust ale zaroven poroste i cena a to bude pro bezne zakazniky neunosne, takze prakticky dojde k zastaveni narustu vykonu."

Nedojde. Pokud se narazí na ekonomické limity tak se prostě věci vyřeší jinak. Třeba vývojem zcela nové architektury čipů (rozuměj jiné než x86 atd). Možností je víc a výrobci pravděpodobně mají v šuplíku nápady které jsou u ledu právě z toho důvodu že nejsou ekonomicky výhodné nebo nekompatibilní se současnými technologiemi => jejich zavedení/přechod na ně je příliš drahý. Jak se ale bude zhoršovat ekonomická výtěžnost současné verze, přijdou inovace. Najednou může potřeba většího výkonu převálcovat potřebu zpětné kompatibility 10let dozadu a hned máme hromadu možností jak věci dělat jinak. Nemysleme si že inženýři nápady nemají, ale snaha zachovat kompatibilitu přináší mnohá omezení. A že x86 je už s námi hodně pátků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je to z toho sameho soudku. Budou zakaznici ochotni opustit kompatibilitu ci prijmout zmenu architektury? Domacnosti a drobni zakaznici podle me ne. Firemni sektor ano, ale ten bude dele akceptovat i vyssi cenu za soucasne technologie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

běžný pepa uživatel bude řešit jen to aby mu šla nejnovější hra, běželi na tom nejnovější wokýnka a prostě aby to dělalo to co chce. Jestli je pod kapotou CISC, RISC, ARM to mu úplně někde.

Stačí aby se objevil nový HW, Mikrošrot a spol řekli "naše nový wokna, nový office a nový directX pofrčí jen na této nové architektuře" a do roka na tom je 90% BFU.
Řešit to budou jen firmy a technofilové ale i ty časem udolá např. masivní nárůst výkonu, AI atd. a řekl bych že právě schopnosti systémů kolem AI budou dveřmi pro změnu architektur. Nakonec firma zjistí že tu práci celého právního oddělení udělá jeden AI systém a bude to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím si nejsem jist, zvláště když slyším ře podnikatele rujnují náklady na EET. Dost počítačů jede v menších firmách ještě na DOSu, protože používají ůčetnictví a nebo jiný software který na jiných OS nefungují. Aspoň to teda tvrdí :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

firmy jsou obvykle konzervativní nejen kvůli penězům. Čím je firma větší tím spíše má nějaký na zakázku vytvořený SW šitý na míru konkrétním požadavkům. Úprava takových systémů je dost drahá a může se i stát že se zjistí nutnost migrace dat do nové databáze což je jak víme vždy riziková operace.

Firmy tak co nejdéle drží systémy na které mají vyvinuté a odladěné systémy. Hodně velkých firem si ještě nedavno a možná i dnes hýčká Windows XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel to zkusil s Itaniem a výsledek byl žalostný. Většina firem nevyužije ani ten výkon co platforma x86 poskytuje. Náklady na nový OS pro firemní počítače včetně Hardware a nového software by byly obrovské a co s archivem který je vytvořen starým dnešním softwarem?. Firem které by přivítaly novou architekturu CPU by nebylo dost, aby se zaplatil vývoj nového OS a ostatního software. Tady totiž v plné nahotě vystupuje polemika, co by mělo být dříve. Jestli slepice a nebo vejce. Kdo ponese ty počáteční náklady, protože ten projekt může být klidně i 10 let prodělečný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O ten OS vůbec nejde. Linux už je tu taky nějaký pátek a na hodně různých plaftormách.
To co bolí, a to tak, že hodně, jsou na míru šité aplikace, které hodně často mají problémy i s nasazením service packu (a přechodu na vyšší verzi raději nemluvě).

Intel s Itaniem skončil přesně tak jako mnoho let před ním IBM s PS/2.
(Chtěli si vykolíkovat své pískoviště a nikoho jiného na něj nepustit)

Úplně stejně by dopadl i M$ pokud by nedošlo ke shodě různých (a ne vždy legálních) okolností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD budem mat vdaka malym ZEN jadram vyhodu pri 7mm. A ak sa potrvrdia zvesti o Navi, ze by mali byt zlepene podobne ako ryzen, to bude tiez cenovo zaujimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V mobilním světě by se první 7nm čipy mohly objevit na jaře, ve světě klasických počítačů nejdříve s koncem roku. Nebude to ale jednoduché."

Tomuto akoze fakt nerozumiem. V desktope/serveri/ci aj notebooku este neprisli ani 10 nm produkty a uz maju v 2018 prist 7 nm. Preboha to som bol v kome? Kde su tie 32- 48-jadrove 10 nm CPU a 10 nm GPU so 8196 CUDA / SP ?!?!?!?!?!?!?! Pricom napis ze su to 10 nm produkty by zaberal aspon polovicu skatule. Druhu polovicu by v pripade Intelu zaberal napis, ze to ma 48 jadier/96 vlakien. To ze pri plnom zatazeni by to slo na 1,9 GHz by uz nespominali :)))

Okrem toho marketingovych 12 nm nie je nic ine ako zdokonalene 14 nm (pripadne 16 nm u inych) so zohladnenim, ze procesy su vyvijane pre rozne pouzitia. Intelu-dementelu to aspon zvyknu oznacovat ze 14 nm, 14 nm+, 14 nm++ a 14 nm+++. Podobne nepodarenych 20 nm v mobilnom segmente bolo iba zdokonalenie 28 nm.

10 nm pride do desktopu/serveru zrejme v 2018 a budu to zrejme UZ KONECNE (po troch rokoch a 6 ci 7 odkladoch) intelovske CPU, kedze TSMC je vyšinutá slubotechna co naslubuje aj 7 a 5 nm povestná odkladmi pri kazdej generacii vyrobneho procesu a GF 10 nm preskakuje a ide rovno na 7 nm. Ťamtung si ma svoje 10 nm mobilne SoC. Takze niekedy v H2 alebo Q4 2018 to vidim na 10 nm CPU Intelu a velmi silno pochybujem ze TSMC alebo GF budu v tom case chrlit na beziacom pase vysoko vykonne 7 nm CPU a GPU pre desktop/server (uz si napamatam kto chce na 7 nm uz nasadit EUV a kto nie). Ak aj nahodou budu v Q4 2018 GF a TSMC chril 7 nm CPU/GPU na beziacom pase, budu mat dost blizko k intelovkym 10 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsem zvědavej, jak se Vega 20 s FP64 vejde do těch 250mm2 :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4×250 mm2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

??? to má být co za výblitek ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti unikla podstata obsahovej myšlienky článku. Všetci návrhári čipov si začínajú uvedomovať výhody modulárnej architektúry oproti obrovským monolitickým jadrám, takže tie budúce "veľké a výkonné" čipy budu čoraz častejšie realizované ako skupina viacerých menších modulov pospájaných rýchlymi zbernicami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Návrháři si to možná začínají uvědomovat, nicméně jak tohle souvisí konkrétně s Vegou ? kdybys postnul odkaz na nějaký dokument od AMD, kde se píše že Vega něco takového podporuje ? Já o žádném takovém nevím

PS: to že něco takového realizovali s Ryzenem neznamená, že to pujde stejně snadno replikovat na GPU ( tedy pokud by nemělo jít o crossfire, což by bylo hodně blbý....)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim duvod spechat, 28nm tu s nami bylo roky a prece dokazali jak AMD tak NVIDIA uvest skvele produkty, vzdyt Titan V je sestaven z 12nm GPU GV100 dosahujici 21 miliard tranzistoru pri krasnem TDP 250W, ja osobne proto vidim uziti 14nm+ v roce 2018 a mozna i 14nm++, 7nm bude nejdriv rentabilni v 3Q/2019 a mozna az rovnou v 2020, zlozite velke cipy se vyrabej na mensich nm tezko a draho, Intel sam s tym ma nepekne zkusenosti(PAO+/10nm).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhladom na vyvoij cien tovarni na vyrobu chipov na wwferoch to nikoho neprekvapi

AMD Fab 30, stala v roku 1999 - 1,9 mld, USD (AMD cislovala tovarne podla roku od zaloenia firmy, kled zacala testovacia prevadzak , AMD bolo zalozene 1.5.1969)

Fab36 uz stala 2,4 mld. USD (2006)

Prestavba Fab30 maFab38 (2008)
stala 2,5 mld. (bodovy ostali, vymenili sa len stroje)

Tento rok intel 7nm tovaren za 7 mld. USD
TSMC minuly rok ozmila toveren na 3nm za 15,7 mld. USD
Od predminuleho roku Samsung stavia tovaren za 14 mld.
Tento rok Dal Samsung na renovaciu svojich tovareni 18 mld. USD

20-10-1999
AMD opent Dresden fab

AMD today dedicated the world's most advanced wafer fabrication facility in Dresden, Germany. The grand opening of the company's Fab 30 marked the successful completion of a project which began with groundbreaking in October 1996.
. The company expects to begin production of AMD Athlon processors featuring copper interconnect technology later in the current quarter with first revenue shipments planned for the second quarter of next year. Investment in Fab 30 will total
$1.9 billion,
approximately DM 3.2 billion.
https://tweakers.net/nieuws/6212/amd-opent-dresden-fab.html

Fab 36 to a 65nm semiconductor fab, bringing the grand total for the cost of Fab 36 to an astounding 2.5 billion US dollars.
https://www.anandtech.com/show/1821

AMD to invest $2.5 billion in new Dresden fab
5/29/2006 02:00 PM EDT
DRESDEN, Germany — Advanced Micro Devices said Monday (May 29) it will invest $2.5 billion in its fabs here, adding a new 300-mm fab to replace an existing 200-mm facility that will be closed.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1161631

Intel investuje 7 miliard dolarů do 7nm továrny
13. 2. 2017
https://diit.cz/clanek/intel-investuje-7-miliard-dolaru-do-7nm-tovarny

13. 12. 2016 | David Ježek | Hardware, Procesory, Novinky, Technologie
Do roku 2022 chce tchaj-wanský obr spustit výrobu ve zcela nové továrně, která bude postavena pro ty nejnovější výrobní procesy. Celková výše investice dosahuje 15,7 miliardy USD
https://diit.cz/clanek/tsmc-postavi-tovarnu-na-3nm-cipy

Spoločnosť Samsung sa pripravuje na najväčšiu investíciu v polovodičovom priemysle. V hre je 14 miliárd dolárov.
https://www.zive.sk/clanok/104691/samsung-postavi-najvacsie-tovarne-na-v...

Not cheap as chips: Samsung to invest $18 billion in memory chip business
https://www.theguardian.com/technology/2017/jul/04/not-cheap-as-chips-sa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung si to může dovolit. Vyrábí pro sebe, pro Apple, další zákazníky a Redmarxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.